Trešdiena, 3. jūlijs
Vārda dienas: Benita, Everita, Verita, Emerita

Cēsnieces sevi pierāda Eiropā

Druva
23:00
14.08.2007
4

Kamēr lielākā daļa skolēnu bauda vasaras brīvdienas, lielajā sportā iesaistītajiem atpūtai laika atliek krietni mazāk. Īpaši piepildīta šī vasara bija Cēsu sporta skolas basketbola audzēknēm Karlīnei Nīmanei un Ievai Krastiņai. Vispirms viņas Rumānijā aizstāvēja Latvijas krāsas Eiropas čempionātā U-18 grupā, bet tūlīt pēc tam pievienojās U-20 izlasei, lai startētu šīs vecuma grupas Eiropas čempionātā, kas risinājās Bulgārijā.

“Bija grūti,” atzīst K.Nīmane, “tikai vienu dienu starp turnīriem pabijām mājās, un atkal prom”. U-18 izlasē cēsnieces sevi pierādīja ļoti labi un tāpēc tika uzaicinātas uz U-20 izlasi. Kā vēl viens iemesls jāmin arī tas, ka Latvijā ir minētā vecuma spēlētāju deficīts. Kopā ar U-20 komandu bija arī Cēsu trenere Inese Briede, kura pildīja otrā trenera asistenta funkcijas.

“U-20 izlase ir tas laiks, kad sporta skola pabeigta, jaunietes mācās augstskolā vai strādā. Liela daļa spēlētāju dažādu iemeslu dēļ pārtraukušas spēlēt basketbolu un, lai nokomplektētu komandu, tika pieaicinātas jaunākas spēlētājas. Arī trenere Maija Kubliņa zināja Ievu un Karlīni no Cēsu komandas, kur spēlētājas sevi bija labi pierādījušas,” stāsta I.Briede.

Vēl U-20 izlasē spēlēja arī cēsniece Gita Grava.

Uzdevums izpildīts, bet varēja labāk

Nedaudz atskatoties uz abiem turnīriem, jāteic, ka izlases savus uzdevumus izpildīja, lai gan rezultāts varēja būt vēl labāks. U-18 ierindojās 4.vietā, kas skaitās sāpīga, jo ir tūlīt aiz godalgotā trijnieka, bet U-20 ierindojās 12.vietā. Varēja būt augstāk, jo netika pieveikta Bulgārija, bija ņemama komanda.

I.Briede: “Basketbola savienības uzstādījums bija – noturēties A divīzijā, un, pat paliekot 14.vietā, tas būtu izpildīts. Pie atbilstošiem apstākļiem varējām pat tēmēt uz četrinieku, bet liela nozīme ir sportiskajai veiksmei. Viss nav atkarīgs tikai no pašiem, bet arī no citu komandu veikuma. Nereti vājākie uzvar stiprākos un favorīti piedzīvo negaidītus zaudējumus. Mēs uzvarējām Turciju, kas cīnījās par medaļām, bet netikām pāri Bulgārijai, kas turnīrā izcīnīja tikai vienu uzvaru – pret mums. Likme bija ļoti augsta, uzvarot Bulgāriju, mēs būtu četriniekā. Iespējams, nenovērtējām pretinieces, varbūt psiholoģiski nenoskaņojāmies. Pēc spēles emocijas bija ļoti lielas – spēlētājas raud, treneri sagrauti, jo šādu iznākumu neviens negaidīja. Pēc tam vairs nevarēja saņemties, lai spēlēs par 9.-12.vietu rādītu labu sniegumu.”

K.Nīmane stāsta, ka arī U-18 turnīrā bija iespēja iekļūt godalgotajās vietās, bet to neļāvušas izdarīt Igaunijas vienaudzes: “Turnīrā divreiz spēlējām ar igaunietēm un abas reizes zaudējām. Acīmredzot nenostrādājām kā vajag, ar pilnu atdevi. Varējām uzvarēt, bet kaut kā pietrūka. It kā jau mums vajadzētu būt stiprākām, bet divi zaudējumi liek domāt par pretējo. Nevar visu novelt tikai uz veiksmi.”

Abas cēsnieces bija līderes komandā, kas savukārt uzlika lielāku atbildību. I. Krastiņa atzīst, ka zaudētajās spēlēs nācies uzklausīt pārmetumus par nepietiekamu atdevi: “Saprotu, ka tāds ir līderu liktenis, pret viņiem vienmēr izturēsies skarbi, vienmēr prasīs vairāk. Treneris grib izspiest maksimālo, bet jautājums, vai spēlētājas ilgi spēs izturēt šo psiholoģisko spiedienu.”

Karstums un slikta ēdināšana

Trenere atzīst, ka turnīrs bijis pārāk garš, jo izturēt 12 dienas ar treniņiem un spēlēm nav viegli. Un ja vēl viens turnīrs seko otram, tas no spēlētājām prasa īpašu izturību un sagatavotību.

“Visu laiku jābūt formā, jāuztur spriedze, un pat brīvdienās nevarēja atļaut komandai gulēt. Jo sekoja svarīga spēle, un, ja spēlētājas būs maksimāli atslābušas, vairs nevarētu dabūt nepieciešamo tonusu. Arī laika apstākļi Bulgārijā nebija latvietēm labvēlīgi. Ejot uz spēli, ārā bija pat + 40 grādi, bet vakara spēlēs arī zālē vairs nebija ko elpot, gaiss bija kā uzvārīts. Sviedri gāzās, pat neko nedarot, arī tas iespaidoja sniegumu,” stāsta I.Briede.

Vēl viens negatīvais faktors Bulgārijā bijusi ēdināšana. Tā kā ēšana ir pamatā visiem fizioloģiskajiem procesiem, arī tas ietekmēja spēles kvalitāti. Jo zināms, ka nepaēdis cilvēks ir neapmierināts. G.Grava norāda, ka izsalkumu spēlētājas centušās remdēt „Makdonaldā”.

“SK Cēsis” mājas lapā Gita bija pārmetusi, ka pārāk maz laista laukumā. Viņa stāsta, ka sajūtas, sēžot rezervistos, nav patīkamas: “Zināju, ka nebūšu pamatsastāvā, jo kā viena no pēdējām iekļuvu izlasē. Bet, kad pirmās četras spēles biju pilnībā nosēdējusi uz rezervistu soliņa, sajūta nebija pārāk laba. Šādos brīžos nejūties komandai piederīgs, ir pat vienalga, komanda uzvar vai zaudē. Kad spēlē pret Franciju tiku laukumā, spēlēju ar pilnu atdevi, lai pierādītu, ka varu būt līmenī.”

Šajā spēlē G.Grava laukumā pabija 15 minūtes, izceļoties ar produktīvu darbību. Viņa realizēja vienīgo divpunktu metienu, vienīgo tālmetienu, kā arī vienu no diviem soda metieniem, kopumā nopelnot sešus punktus. Vēl viņas kontā divas atlēkušās un viena pārtvertā bumba.

Treneris – tā ir liela atbildība

Trenere I.Briede norāda, ka viņai turnīrs devis ļoti daudz: “Visu laiku gribēju būt klāt šādā sporta notikumā. Redzēju A divīzijas spēcīgākās izlases, varēju vērot, kā strādā profesionāli treneri. Līdz šim augstākais, kur biju piedalījusies – Latvijas čempionāta augstākā līga. Dalība Eiropas čempionātā deva arī pārliecību, ka varu ko vairāk. Ja viss būs labi, iespējams, kandidēšu uz izlases trenera vieta. Bez pieredzes to nevar, bet, ja esmu sākusi šo augšupeju, ir jāturpina. Es apzinos, ka būt par izlases treneri – tā ir ļoti liela atbildība, liels emocionāls un psiholoģisks pārbaudījums. Lai cik grūti, jāmāk savākties, katrā spēlē jāprot noskaņot komandu, pārliecināt, ka katra spēle ir galvenā.”

Trenere stāsta, ka šo gadu nolēmusi veltīt sevis izglītošanai un pilnveidošanai. Mācīšoties svešvalodas, pilnveidošot trenera iemaņas. Viņa atzīst, ka noderīgi būtu aizbraukt uz īpašiem kursiem, ko sauc par treneru klīnikām. Bet, ja izdevumi jāsedz no savas kabatas, tas ir pārāk dārgi. Tur vajag arī ļoti labas angļu valodas zināšanas.

“Tāpēc veltīšu uzmanību tās apgūšanai, un tad jau raudzīsim, ko tālāk,” saka I.Briede.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Tituli un medaļas sadalītas

05:22
03.07.2024
9

Valmierā, Jāņa Daliņa stadionā, Latvijas čempionātā vieglatlētikā pieaugušajiem, kur reizē tika noskaidroti arī labākie U23 grupā, uz starta stājās arī vairāki Cēsu novada atlēti. Gandrīz visi tika pie godalgām gan pieaugušo grupā, gan U23 ieskaitē. Jau ierasti teicami startēja trenera Māra Urtāna audzēkņi no “CPSS/ Cēsu Vieglatlētikas klubs” komandas, kopumā izcīnot desmit godalgas. Pirmajā dienā […]

Ar domām jau Parīzē

06:40
29.06.2024
89

Jau rakstījām, ka Parīzes Olimpiskajās spēlēs BMX riteņbraukšanā Latviju pārstāvēs Jaunpiebalgas vidusskolas šī gada absolvente Veronika Monika Stūriška. Viņa aizvada pirmo sezonu U23 vecuma grupā un jau izcīnījusi gan Pasaules, gan Eiropas čempiones titulus. Veiksmīgi starti arī Pasaules kausa izcīņā, kur kopvērtējumā viņai trešā vieta. “Druva” sazinājās ar sportisti, lai pārrunātu aizvadītos Pasaules un Eiropas […]

Skrējiens “Jānis” jau 35. gadu

10:14
27.06.2024
198

Tradicionālajā skrējienā “Jānis”, kas Cēsīs notika jau 35. reizi, dalībnieku skaits itin kupls, vairāk nekā 400 skrējēju un nūjotāju. Pēdējos gados visos “Jāņos” iesaistās arī viņi. Nūjotāji, kas arī pēdējos gados piedalās šajā pasākumā, gan necīnās par godalgotajām vietām, bet pie balvām var tikt noslēguma izlozē. Šoreiz piedalījās 20 Jāņi un sešas Līgas. Dalībnieku vidū […]

Pludmales volejbols sit augstu vilni

10:22
25.06.2024
126

Vasara sevi pieteikusi ar sau­li, lietu un, protams, pludmales volejbolu. Regulārie turnīri sākušies arī Cēsu novadā, un visi pulcē lielu skaitu dalībnieku. “Cēsu Open 2024” Cēsu pilsētas stadionā aizvadīts pirmais posms “Cēsu Open 2024”, un šis turnīrs, ko rīko sporta klubs “IVI”, notiek trešo vasaru. Cīņa par balvām ierasti risinās kungu, dāmu un MIX grupās. […]

Rollerslēpotājiem pirmās medaļas

10:19
25.06.2024
57

Cēsu Olimpiskā centra slēpošanas – biatlona kompleksā aizvadītas Latvijas Slēpošanas federācijas (LSF) kausa izcīņas sacensības rollerslēpošanā, kas vienlaikus bija arī FIS sacensības. Šī bija arī pirmā atlases kārta LSF rollerslēpošanas izlases sastāva noteikšanai dalībai Pasaules kausa posmos. Šogad Latvija būs pirmā, kas uzņems Pasaules kausa posmu rollerslēpošanā, tas notiks jūlija vidū Madonā, norāda LSF pārstāvis […]

Biatlonisti sāk vasaras sezonu

05:25
20.06.2024
308

Jau ierasti vasaras biatlona sacensību sezona sākas ar slēpošanas un biatlona kluba “Cēsis” balvas izcīņu biatlona šaušanas vingrinājumos. Trenere Ilze Cekule stāsta, ka šis ir pirmais pārbaudījums, lai redzētu, kā veicies treniņos vasaras sezonā: “Sacensības notika vingrinājumos, kas raksturīgi biatlona sacensībām, tikai bez slodzes – šaušana uz punktiem pirmā šāviena vingrinājumā, kā arī kombinētajā vingrinājumā […]

Tautas balss

Pļauj, ka putekļi pa gaisu

10:12
02.07.2024
20
Priekulietis A. raksta:

“Priekuļu centrā pagājušajā nedēļā pašvaldība pļāva zāli, putekļi vien gāja pa gaisu. Zā­līte tik īsa un nīkulīga, ka tur nav, ko pļaut. Bet laikam jau noteiktie kvadrātmetri jāno­pļauj, citādi nesaņems naudu. Manuprāt, pļaušanu nevajadzētu organizēt pēc grafika, bet gan tad, kad tas nepieciešams,” pārdomās dalījās priekulietis A.

Zāļu ražotāji negodprātīgi

12:29
28.06.2024
18
Lasītāja raksta:

“Re nu! Eiropā ražotāji zāļu cenas valstīm nosaka slepeni, mazākās un nabadzīgākās valstis maksā vairāk. Tāpēc jau arī mums ir tik dārgi medikamenti un jauno zāļu maz. Te būtu gudri, ja, piemēram, Baltijas valstis vienotos un iepirktu vajadzīgo kopā. Bet varbūt jautājums jārisina Eiropas Savienības līmenī?” sprieda lasītāja.

Autobusu pieturā lietū un vējā

12:29
28.06.2024
59
Vilma raksta:

“Ikdienā diezgan bieži nākas ar autobusu braukt no Valmieras un Cēsu autoostas. Autobusa gaidīšanu abās pilsētās nevar salīdzināt. Valmierā nojume pasargā pasažierus no lietus un saules, Cēsīs pa bedrainu laukumu no stacijas ēkas var aizklunkurēt līdz pieturai, sēdēt uz soliņa, lai kādi laikapstākļi, un skatīties uz apdrupušo mūra sienu,” pārdomās dalījās Vilma un piebilda, ka […]

Pasaki, kas ir tavs draugs…

10:01
25.06.2024
26
Politikas vērotājs raksta:

“Kā gan Krievijas sabiedrība var nejusties pazemota, ja viņu valsts līderim jāslēdz vienošanās ar visu citu pasaules valstu ignorēto un nosodīto Ziemeļkoreju? Tas taču ir kauns, ka par sabiedroto jāizvēlas kas tāds!” pauda politikas vērotājs.

Vai tiešām ietaupīja

10:01
25.06.2024
22
Zaubēniete raksta:

“Zaubē vairs nav pagasta pārvaldes. Nezinu, cik daudz paš­valdība ietaupīja, bet cilvēkiem gan tagad grūtāk. Nav speciālista, kas var pastāstīt par visiem jautājumiem pagastā, par katru jāiet pie cita darbinieka. Kad bija pārvalde, bija tā kā drošāk, zināji, ka ir, uz kuru paļauties, arī kam prasīt atbildību,” pastāstīja zaubēniete.

Sludinājumi