Otrdiena, 16. decembris
Vārda dienas: Alvīne

Pastkartes no Balkāniem. Grieķija (6)

Druva
23:00
17.10.2008
20

Zils, dzeltens, balts

Nē, tas nav karogs – tās ir Grieķijas dabas krāsas. Zila jūra un debesis, dzeltena saule, baltas salas jūrā un balts marmors. Un vēl – grieķi un arī kaimiņu tautas droši var teikt: „Ar zilu aci pret ļaunu aci”. Tas ir talismans, kas pasargā no neveiksmēm, no skauģiem un nevēlamiem cilvēkiem. Vietējie koši zilo stikla actiņu ar baltimelno zīlīti nēsā pie atslēgu saišķa, karina pie automašīnas spogulīša, piestiprina dzīvoklī tieši pret ieejas durvīm vai izmanto kā rotaslietu.

Daži fakti

Grieķija ir ne tikai vēstures esences pārpilna, bet arī ainaviski daudzveidīga, draudzīga, karsta un bagāta ar vairāk nekā 2000 salām Egejas un Jonijas jūrā. Grieķija var būt ne tikai saulē izdegusi dzeltenbalta, bet arī zaļa, ar akmensozoliem, cipresēm un olīvkokiem rotātiem pakalniem.

Tiem, kurus interesē ģeoloģija, patiks brauciens pa Pindu kalniem, kur ceļmalas klinšu sienās atsedzas zemes vēsture – kārtaini, slāņaini un sakrokoti ieži no zili zaļa līdz violetam, no rūsgana līdz dzeltenam. Savukārt alpīnistiem un kalnu taku staigātājiem jāapciemo ap 900 metrus dziļā Vikas aiza.

Netraucējiet grieķus svētdienās – tā ir viņu brīvdiena un tāpēc slēgti ir daudzi veikali, benzīntanki un rīta pusē arī kafejnīcas. Bet vēlos vakaros nebrīnieties – grieķiem patīk patrokšņot.

Meteora bez noslēpumiem

Sensenos laikos Meteora bija vieta, kur pareizticīgo mūkiem paslēpties no pasaules kārdinājumiem un nodoties sarunai ar visaugstāko. Pirmie atnācēji, kas laikam pieprata alpīnismu, savus ticības brāļus, pārtiku un būvmateriālus nepieejamajās klintīs uzvilkuši ar tīklveida maisu. Tumšpelēkie akmens „pakauši” atgādina aprimuša vulkāna lavas veidojumus. Patiesībā klintis, kuru virsotnēs pielipināti klosteri, ir senas straumes nogludināti cieti ieži. Mūsdienās mūku patvērumu sasnieguši tūristu pūļi. Vienīgo piebraucamo ceļu ik dienas nosprosto autobusu simti. Klosteriem ir apmeklētāju dienas. Ikonas var ne tikai aplūkot, bet arī nopirkt un pat redzēt to tapšanas un apzeltīšanas procesu. Šejienieši labi prot krievu valodu, jo … lieki jautāt, kas ir šo ikonu pircēji.

Apraktā vēsture

Vienu no pasaulē slavenākajām senajām svētvietām, kur ļaudis devušies pēc padoma pie orākula, gluži nejauši atraduši zemnieki. Mūsdienās varam skatīt rūpīgi atraktās tempļu drupas, kas bijušas iekarotāju nolīdzinātas un apbērtas ar zemi. No fragmentiem saliktas atsevišķas kolonnas, frīzes, ēku sienas. Te dzīvojusi Pītija, sieviete, kas pareģojusi nākotni. Viņas transā vai murgos izteikto tulkojuši priesteri, lai paziņotu tālāk tautai. Leģendai par Delfu orākulu ir dažādi skaidrojumi. Zinātnieki uzskata, ka Pītija, kas pirms rituāla mazgājusies avotā, turpat ieelpojusi kādus indīgus zemes izgarojumus, piemēram, radonu. Cita versija ir, ka Pītija lielā katlā, kas uzlikts uz trijkāja, karsējusi apreibinošas vielas. Savukārt ar tiem tulkojumiem, iespējams, bijis tā: priesteri vispirms pastaigājuši pa ciematu, paklausījušies, ko tirgū runā tauta, un tad nu

Pītijas vārdā vēstījuši to, kas ļaudīm vairāk tīkams.

Lai izbaudītu Delfu burvību, ieteicams uzkavēties senajā amfiteātrī, pavērot saulaino ieleju, uzņemt spēku un enerģiju. Tepat netālu ir Pasaules naba jeb Sibillas akmens – paliela „marmora ola”. Interesanti, ka visbiežāk tai cenšas pieskarties vīrieši.

Musaka

Balkānu zemēs labi pazīstams ēdiens musaka. Grieķiem tas nozīmē – dārzeņu sacepums. Lūk, grieķietes Nenas ģimenes recepte.

Nepieciešams: baklažāni, kartupeļi, tomātu mērce, olīvu eļļa, sīpoli, sāls pēc garšas, malta liellopu gaļa, Besamel mērce. Šo sastāvdaļu var nopirkt veikalā, bet katrai grieķu ģimenei ir sava versija – piens, milti, ola, nedaudz sāls un dažādas garšvielas.

Musaka nepieciešamo produktu daudzumu nosaka sacepuma pannas izmēri un, protams, ēdāju skaits. Pirmajās reizēs jāļaujas eksperimentam, jo receptes autore Nena paskaidroja, ka cepeškrāsns pulkstenī un termometrā neskatās. Uz atsevišķas pannas viegli apcep plaukstas biezuma baklažāna šķēles, ieklāj sacepuma pannā. Apcep kartupeļu šķēlītes, klāj nākošo kārtu. Olīvu eļļā apcep sīki sagrieztus sīpolus, maltu liellopa gaļu, pievieno tomātu mērci, pakarsē un liek sacepuma pannā. Nākošā kārta atkal apceptie kartupeļi, tad virsējā kārtā apceptās baklažāna šķēles. Visu pārlej ar Besamel mērci. Cep cepeškrāsnī. Gatavību nosaka, pārbaudot kartupeļu mīkstumu ar koka irbulīti. Musaka ir maigs un mīksts sacepums, kur zobiem maz darba. Labu apetīti!

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Tradīcija - Ziemassvētku tirdziņi. Ne tikai iepirkšanās

00:00
16.12.2025
7

Decembris ir Ziemassvētku tirdziņu laiks. Laukumos un skvēros, ielās, kultūras namos valda svētku noskaņa, skan dziesmas, smaržo piparkūkas, tiek piedāvāts plašs preču klāsts. Dažviet Ziemassvētku egles iedegšana ar dažādiem priekšnesumiem lieliem un maziem pašsaprotami ir arī tirdziņš. Katrā vietā savas tradīcijas. Bet visur rīkotāji uzsver, ka Ziemassvētku tirdziņu nevar salīdzināt ar citiem, jo tajos valda […]

Ar “Japānas pasakas” palīdzību veicina integrēšanu

00:00
15.12.2025
33

Koncertzālē “Cēsis” izskanējis Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra fonda (LNSO fonds) projekta koncert uzvedums “Japānas pasaka”, uz ko bija aicinātas Cēsu novada un Vidzemes skolu 3. – 12. klases, saņemot ielūgumu par piedalīšanos radošā aktivitātē. Pirms uzveduma notika sociālā darba, izglītības un kultūras profesionāļiem paredzēta ekspertu diskusija “Bērnu ar īpašām vajadzībām integrēšana sabiedrībā, izmantojot kultūras un […]

Vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca tiekas Ieriķos

00:00
14.12.2025
84

Nepieredzētu atsaucību piedzīvoja biedrības “Cēsu mantojums” sadarbībā ar Cēsu novada pašvaldību 5. un 6. decembrī rīkotā vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca, kas notika “Baložu mājā” Ieriķos jeb vēsturiskajā Ieriķu pasta ēkā. Sestdien Ieriķos sastaptie meistarklases organizatori “Dru­­­­vai” atzina, ka pieteikušies 40 dalībnieki, kas esot tiešām daudz. Meistardarbnīcas mērķis bija sniegt praktiskas zināšanas par vēsturisku ēku siltināšanu […]

Jaunās telpas Rainī apskatījuši pirmie interesenti

00:00
13.12.2025
89

Šajās dienās iespējams pieteikties biroja telpu nomas tiesību izsolei radošas un digitālas komercdarbības veikšanai Cēsīs, Raiņa kvartālā, Raiņa ielā 27. Cēsu novada pašvaldībai piederošajā ēkā, kas ieguvusi pilnīgi jaunas aprises, reizē saglabājot industriālās vides elpu, piedāvātas 11 biroja telpas ēkas pirmajā stāvā – piecas ar skatu uz iekšpagalmu un sešas ar skatu uz Raiņa ielu. […]

Katru gadu aizvien vairāk skaistu sētu

00:00
12.12.2025
159

Dzērbenes pils, tērpta greznā rotā un mirdzot Ziemassvētku ugunīs, jau attāli sveic ikvienu. Vecpiebalgas apvienības pārvaldes konkursa “Sakoptākā sēta”  dalībnieki un kaimiņi, saposušies šīgada laureātu godināšanas reizei, piepilda Tautas nama zāli. Jau astoto gadu vistumšākajā laikā, kad vakari gari un rīti vēli, cilvēki satiekas, lai atcerētos vasaru un domās jau būtu pavasarī, lai kopā priecātos par […]

Cēsīs izskan koncerts “Veltījums Djūkam Elingtonam”

00:00
11.12.2025
53
1

Djūks Elingtons noteikti ir bijis viens no galvenajiem personāžiem, kas veidojis džeza mūziku un lielās džeza mūzikas orķestrācijas. “Viņa darbības laikā arī pamazām izveidojies tāds klasiskais bigbenda sastāvs, kādu to redzam šobrīd, arī šeit uz skatuves,” sestdien, 6.decembrī, uzsākot uzstāšanos koncertzālē “Cēsis”, atzina Latvijas Radio bigbenda vadītājs Kārlis Vanags. Koncertā sestdien izskanēja Latvijas Radio bigbenda […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
28
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
25
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
40
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
42
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
41
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi