Sestdiena, 27. jūlijs
Vārda dienas: Marta, Dita, Dite

Amatiermākslai naudu nesamazina

Druva
00:00
23.01.2009
4

Pašvaldības pamazām liek kopā skaitļus, kas visu šo gadu apzīmēs to naudas daudzumu, kuru var tērēt. Gan funkciju veikšanai, gan algām, gan investīcijām. Lauku pašvaldībās ik gadu nopietna nauda atvēlēta kultūras dzīves norisēm un amatiermākslas kolektīvu darbībai. Vai taupīšanas laikā, kad pašvaldību budžeti jāsamazina, kultūra nepaliks pabērna lomā?

“Kultūrai katrā ziņā līdzekļus nesamazināsim,” saka Straupes pagasta padomes priekšsēdētājs Imants Kalniņš un uzsver: “Jau izsludināts iepirkums kultūras nama rekonstrukcijai. Kāpēc tad tas tiek darīts? Ne jau tāpēc, lai telpas stāvētu tukšas.” Amatiermākslas kolektīvi bez bažām turpinās darbu. Iespēju robežās dziedātāji, dejotāji, teātra spēlētāji tiks nodrošināti arī ar transportu.

“Mēs lepojamies ar saviem kolektīviem. Trīs deju kolektīvi un koris bija Dziesmu svētkos. Jāpriecājas, ka dažādu paaudžu cilvēki vēlas nākt kopā, darboties,” domās dalās Imants Kalniņš un piebilst, ka finansiālā situācija valstī mainās tik strauji, ka grūti paredzēt, kā dzīvosim gada otrā pusē. Vismaz pagaidām pagasta tradicionālie svētki vasarā un pasākumi no plāniem nav izsvītroti.

Liepas pagasta padome šīgada budžetu vēl nav apstiprinājusi. “Kultūrai būs mazāk nekā pērn. Ne jau tā kā 90.gados, kad kultūras nams bija ciet. Ja tā taciņa aizaugs, būs grūti iemīt, ” saka pagasta padomes priekšsēdētājs Andris Rancāns un retoriski jautā, vai skolēnu Dziesmu un Deju svētki nav kultūra. Tiem ir jāgatavojas. Vismaz pagaidām kultūras nama darba plānā ir dažādi pasākumi.

Ir iecere, Cēsu kauju gadadienu gaidot, labiekārtot brīvības cīnītāju pieminekļa apkārtni. Pašvaldība iesniegusi projekta pieteikumu Eiropas naudas piesaistei kultūras nama rekonstrukcijai. Ja būs ES nauda, nepieciešams simtprocentīgs priekšfinansējums. Tādas naudas pagasta budžetā nav, atliek cerēt, ka varēs saņemt kredītu.

Pazīstamais koris “Pie Gaujas” ir piederīgs gan Taurenei, gan Dzērbenei. Abas pašvaldības finansē tā darbību – algu diriģentei, transporta izdevumus gan koncertbraucienos, gan uz mēģinājumiem. Abu pagastu vadītāji atzīst, ka tā būs arī turpmāk.

“Ļoti vērtējam, ko un kā kultūras jomā samazināt,” uzsver Dzērbenes pagasta vadītāja Anita Kamerāde un piebilst, ka dzērbenieši ir aktīvi ļaudis un iesaistīšanās korī un deju kolektīvā, pasākumu apmeklējums – tā ir iespēja iziet no mājas, satikt citus. “Kolektīvu vadītājiem algas nav tādas, lai samazinātu. Retāki būs dažādi pasākumi, to rīkošana bez finansējuma nav iespējama,” stāsta pašvaldības vadītāja. Viņa arī atklāj, ka tāpat kā agrāk pagastā būs gan Mātes dienas atzīmēšana, gan Jāņi, gan bērniem “Cālis”, gan pensionāriem sava kopā sanākšana. Drīzumā plānots daudziem dzērbeniešiem būtisks notikums – grāmatas par pagasta represētajiem atklāšanas svētki.

“Lai cik grūta situācija, ir jādod iespēja cilvēkiem nākt kopā, kolektīviem ne tikai mācīties jaunas dejas un dziesmas, bet arī uzstāties, ” saka Anita Kamerāde.

Arī Priekuļu pagasta padomes priekšsēdētāja Māra Juzupa atzīst, ka kultūras dzīvei nesamazinās finansējumu. “Var skolā izremontēt vienu klases telpu mazāk un to izdarīt pēc gada, bet cilvēkiem ir jādod iespēja izpausties, sanākt kopā, jo nevar taču dzīvot tikai četrās sienās,” uzskata Māra Juzupa un piebilst, ka, vētījot šīgada budžetu, kultūras dzīve pagastā nedrīkstētu iet mazumā. Šogad bijis paredzēts kultūras namā ierīkot ventilāciju, iegādāties labas klavieres. Šīs ieceres var arī pagaidīt. “Cilvēki nāk kopā dziedāt, dejot, tā ir viņu sirdslieta, par kuru arī mēs koncertos gūstam prieku,” saka Māra Juzupa.

Raunas un Drustu pagasts nākamnedēļ sāks dzīvot vienā novadā. Raunas padomes priekšsēdētājs Andris Neimanis uzsver, ka kultūrpolitika nemainīsies: “Katrā pagastā ir kādas īpašas tradīcijas, tās nedrīkst pazaudēt, kopīgi varam pilnveidot. Brīvā laika pavadīšanu pašvaldība vienmēr ir finansiāli atbalstījusi”.

Vecpiebalga Latvijā un ārpus tās pazīstama ar savu bagāto kultūras mantojumu, tā glabāšanu, kopšanu un arī nodošanu nākamajām paaudzēm. Vecpiebalga ir laikam gan vienīgais pagasts, kurā pašvaldības ziņā ir trīs valsts nozīmes muzeji. No pagasta trīs deju kolektīvi bija svētkos Rīgā. Amatierteātra izrādes allaž ir kupli apmeklētas, audējas ar saviem darbiem pārstāv Latviju citās zemēs. “Esam bagāti,” ar lepnumu saka pagasta padomes priekšsēdētājs Aldis Glāzers un uzreiz piebilst, ka šis gads finansiāli būs ļoti grūts. “Samazinām, kur vien varam, arī benzīna patēriņu, arī telefona sarunu ilgumu, arī kultūras, kultūrvēstures un amatiermākslas vajadzībām. Būtu to zinājuši jau laikus, savilktu jostu ātrāk, jo mums nav kur ietaupīt. Ne prēmiju, ne piemaksu nav bijis, tāpat brīvu štata vietu, ” finansiālo situāciju raksturo pašvaldības vadītājs un pastāsta, ka arī Finanšu ministrijā, runājot par naudas trūkumu, uzsvērts, ja nav kur samazināt izdevumus, jāatņem kultūrai. Vecpiebalgā visi kolektīvi turpinās darbu. Lai mazinātu elektroenerģijas patēriņu un izdevumus par apkuri, mēģinājumi notiks retāk un arī kolektīvu vadītāji saņems mazākas algas.

“Krietni esam spiesti samazināt finansējumu muzejiem. Un tas jādara tagad, kad izveidojusies profesionāļu komanda! Samazināts tehnisko darbinieku skaits, muzeja speciālisti darīs visu paši. Nedrīkstam ļaut kaut kam aiziet postā, bet nekādiem remontiem naudas nebūs,” stāsta Aldis Glāzers. Katru gadu pašvaldība no Kultūras ministrijas muzeju uzturēšanai saņēma ap 15 tūkstošus latu. Arī šogad sola, tikai krietni mazāk. No rajona padomes budžeta tāpat kā agrāk muzejiem arī tiks saņemts finansējums. Protams, mazāks nekā pērn.

“Kā dzīvosim līdz gada beigām, ja finansiālā situācija valstī vēl nepasliktināsies, varēsim redzēt pēc dažiem mēnešiem,” tā Aldis Glāzers.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Kā sev nenodarīt pāri, ēdot dārza veltes

07:54
27.07.2024
6

Kurš gan vasarā necenšas iespējami vairāk pamieloties ar vietējo dārzu labumiem. Ogas, augļi, svaigi dārzeņi, to vai nu katrs izaudzē pats, vai nopērk tirgū. Šie labumi ir bagāti ar vitamīniem, antioksidantiem un šķiedrvielām, taču ne katrs tos var ēst, cik vēlas. Šīs dabas veltes var radīt kairinājumu kuņģī, izraisot dedzināšanu un citas nepatīkamas sajūtas. Kādos […]

Izrāda senču mantojuma pūra lādes

00:00
27.07.2024
16

Pie Stalbes Tautas nama otro gadu tika rādīts, kas glabājas pagasta dzimtu pūra lādēs. Ikviens bija aicināts neturēt sveci zem pūra un muzikālās noskaņās dalīties ar senču atstāto mantojumu un arī ar paša darināto. Pasākumā bija skatāmi daudzi krāšņi zeķu un cimdu pāri, tamborētas endzetes spilvendrānām, izšūti dekoratīvie spilveni, grīdceliņi un citi rokdarbi. Par katru […]

Turpinās sadarbība Vācu kapu kopšanā

00:00
26.07.2024
28
1

Cēsīs viesojās Bundesvēra Rezervistu apvienības Tīringenas nodaļas Gēras sekcijas pārstāvis atvaļinātais feldfēbelis Marcels Herbsts. Pirms desmit gadiem Latvijas Brāļu kapu komitejas un vācu Karavīru kapu kopšanas apvienības “Volksbund” kopā ar Bundesvēra Rezervistu apvienības Tīringenas nodaļas Gēras sekcijas biedriem rīkoja Latvijas Zemessardzes un vācu karavīru kapu sakopšanas talku Cēsu Vācu kapos, šajos gados par kapu kopšanu […]

Vakar Gulbenes novadā divas automašīnu zādzības

09:39
25.07.2024
248

Aizvadītajā diennaktī Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes apkalpojamā teritorijā saņemta informācija par 66 gadījumiem, kad iedzīvotāji vērsušies pēc palīdzības policijā vai konstatēts, ka noticis noziedzīgs nodarījums. Reģistrēti 14 ceļu satiksmes negadījumi, kur divos gadījumos kopumā cietušas divas personas. Ceļu satiksmes jomā pieņemti 116 administratīvā pārkāpuma lēmumi, tajā skaitā 60 par ātruma pārsniegšanu. NODARĪJUMI PRET ĪPAŠUMU […]

Kas mežā, tas tirgū

00:00
25.07.2024
60

Darba dienās Cēsu tirgū rimta dzīvība. Āra teritorijā dārzeņi, ogas, meža veltes. Pāris tirgotāju piedāvā gailenes. Cena no četriem eiro par litra trauciņu, ir arī mellenes, lācenes par astoņiem eiro. Jānis no Pārgaujas mežiem atvedis gailenes un mellenes. “Iegāju mežā un iznesu trīs spaiņus gaileņu,” pasmej Jānis un uzsver, ka īsts sēņotājs atradīs sēnes arī […]

Dzimtas likteņstāsts grāmatā

06:06
24.07.2024
36

Diena mākslai “Vieta, kur pagātnes satiekas ar šodienu” Zosēnu pagasta Skrāģu krogā veltīta divdesmit pieciem gadiem kopš sestajiem Piebalgas kultūras svētkiem Zosēnos un operas “Baņuta” libreta autora Artura Krūmiņa un komponista Alfrēda Kalniņa 145. dzimšanas dienai. Mākslas dienā tika atvērta arī Ilzes Būmanes grāmata “Piebal­dzēns ar pasaules apvārsni” par Artura Krūmiņa dzimtas likteņstāstu. Gan pats […]

Tautas balss

Varbūt jāalgo ārzemnieki

11:11
25.07.2024
65
Seniors raksta:

“Kad beidzot būs skaidrība par nodokļiem, tos cels vai ne! Darba grupa strādāja divus gadus, visi taču saņēma darba samaksu, vai tiešām nav nekāda saprotama rezultāta? Ja jau paši netiekam galā, tad lai labāk maksā citu valstu ekspertiem,” bija neapmierināts seniors.

Vajadzīgs veloceliņš uz Ninieri

11:10
25.07.2024
30
Riteņbraucēja raksta:

“No Cēsīm uz Līviem uzbūvēts labs veloceliņš. Tāds ir arī uz Priekuļiem. Taču daudzi cēsnieki vasarā ar divriteņiem brauc uz Niniera ezeru. Arī uz turieni vajadzētu veloceliņu, cilvēki to tiešām bieži izmantotu. Ninierī peldas ne tikai vasarās, daudzi to dara visu gadu. Protams, ziemā jau ar velosipēdu nebrauksi, bet pavasarī var sākt diezgan agri, un […]

Tīrumam apkārt ziedošs žogs

11:09
24.07.2024
21
Anda raksta:

“Zemnieki nav apmierināti un uzskata, ka ir muļķīgi apkārt laukiem atstāt neapstrādātu joslu. Viņiem taisnība, ka tā ir nezāļu audzēšanai. Nesen ceļmalā upes krastā redzēju dzeltenu labības lauku, un ap to visapkārt platā joslā zied puķu spriganes. Tās kā dzīvžogs apņēmis tīrumu. Vai tā ir prātīga saimniekošana! Puķu spriganes jau tā izplatās kā neapturama sērga. […]

Vai Baltijas ceļš aizmirsts?

12:07
23.07.2024
34
1
J. raksta:

“Visur dzirdu tikai par svētkiem, par Cēsu, Pārgaujas, Vecpiebalgas un citiem. Cēsīs uz svētkiem nezin kāpēc pat uzaicināts Livonijas ordeņa mestra Pletenberga radinieks. Bet kāda tur radniecība, ja pagājis pus gadu tūkstotis, kopš Pletenbergs sēdēja ordeņa pilī Cēsīs. Un nez vai vietējiem iedzīvotājiem bija no tā kāds labums. Taču šoreiz ne par to. Mani pārsteidz, […]

Lielā politika rada bažas

11:05
23.07.2024
16
Lasītāja K. raksta:

“Kad klausos par Amerikas prezidenta priekšvēlēšanu kampaņu un to, ko žurnālisti stāsta par Donaldu Trampu, sajūtas nav labas. Ja ASV tiešām Ukrainai vairs nepalīdzēs vai mazāk palīdzēs cīņā ar iebrucēju, Krievija jutīsies vēl varenāka. Ja sāksies sarunas par kara apturēšanu uz Ukrainai atņemto teritoriju rēķina, kur garantija, ka Krievija līdzīgu taktiku neturpinās citās kaimiņu valstīs? […]

Sludinājumi