Otrdiena, 23. jūlijs
Vārda dienas: Marija, Marika, Marina

Dāvana pieejama, bet tā nav bez maksas

Jānis Gabrāns
11:21
31.01.2021
7
Priekuli 1

Topošajam Cēsu novadam varētu būt sava futbola halle, gan tikai piepūšamā. Daži saka – vajag, citi – vēl jārēķina, cik tā izmaksās.

Latvijas Futbola federācija (LFF) pērn izsludināja slēgto futbola haļļu programmu, kas ir viena no prioritātēm federācijas izvirzītajos futbola infrastruktūras attīstības virzienos periodam no 2021. līdz 2024. gadam. Pašreiz četros gados iecerēts realizēt līdz septiņiem šāda veida projektiem, plānots, ka jau šogad halles taps Liepājā un Rēzeknē.

LFF prezidents Vadims Ļašenko norādījis, ka slēgtās halles Latvijas futbolam ir nepieciešamība: “Tie nav tikai vārdi un lozungi – tas ir klimatisko apstākļu un pašreizējā Latvijas futbola infrastruktūras nodrošinājuma radīts fakts. Tieši tāpēc šī iniciatīva ir viens no stūrakmeņiem, strādājot pie futbola infrastruktūras attīstīšanas īsā un vidējā termiņā.”

Ģeogrāfiskais,centrs Cēsīs

Iecere paredz slēgtās futbola halles uzbūvēt visos reģionos. Vidzemē izskanējis piedāvājums to būvēt Cēsīs vai Priekuļos. Šo ideju abām pašvaldībām prezentējis Arnis Melbārdis no uzņēmuma SIA“Latgro”, kurš jau vairākus gadus nodarbojos ar futbola laukumu kopšanu. Viņš norāda, ka Vidzemē ir visvairāk aktīvo futbola klubu, tātad visvairāk futbolistu, tāpēc svarīgi, lai būtu iespējami labāki treniņu apstākļi.

LFF piedāvā divu izmēru piepūšamās halles, bet A. Melbārdis pārliecināts, ka jālūkojas tikai uz lielāko, kurā ietilpst standarta futbola laukums: “Nav nozīmes ­ņemt mazo halli, jo tā neatrisinās problēmas. Tā kalpos tikai vietējiem futbolistiem, tikai treniņiem, bet, izvēloties lielo, varam piesaistīt visas Vidzemes klubus, kuri brauks trenēties, spēlēt un par to arī maksās, sedzot zināmu daļu uzturēšanas izmaksu.”

Arī Vidzemes futbola centra valdes pārstāvis Andris Rozītis pamato, kāpēc pareizāk halli būvēt mūsu pusē. Šobrīd LFF reģi­onu dalījumā Vidzemes reģiona centrs ir Sigulda, taču federācija plāno reformu, kas mainīs situ­āciju. Pēc reorganizācijas Vidz­e­mes reģionā būs arī Gul­benes, Madonas un Alūksnes novadi, tad ģeogrāfiskais centrs atradīsies Cēsīs.

A. Rozītis lēš, ka uz halli nosacīti varētu būt divi pretendenti – Valmiera un Cēsis/ Priekuļi, bet, tā ka Valmierā jau ir pietiekami daudz sporta infrastruktūras, viņaprāt, federācija labprāt atbalstītu otro risinājumu.

Ne tikai lietot, bet arī pelnīt

Ideja izteikta, tagad novadu paš­valdībām jāvienojas, kur hallei atrasties, lai gan, ņemot vērā, ka tā taps kādā no nākamajiem gadiem, tā jau atradīsies Cēsu novadā. Vajadzīgs arī pašvaldības konceptuālais atbalsts, ka tā apņemas ieceri līdzfinansēt.

A. Melbārdis piedāvā halli būvēt Priekuļos, blakus esošajai futbola infrastruktūrai, kas tiek rekonstruēta: “Halle varētu atrasties dārziņu teritorijā, kas tikpat kā netiek izmantota. Tur jau ir āra futbola laukumi, blakus viesnīca, baseins, netālu slēpošanas – biatlona komplekss, veidojas lieliska infrastruktūra, lai rīkotu nometnes, turnīrus.”
Taču visas puses interesē izmaksas. A. Melbārdis stāsta, ka Futbola federācija uzdāvina tikai piepūšamo angāru ar aprīkojumu aptuveni pusmiljona eiro vērtībā, no pašvaldības puses jābūt sagatavotam pamatam ar sintētisko zālāju, jābūvē arī pārējā infra­struktūra: ģērbtuves, dušas, tualetes, stāvlaukums mašīnām.

Katra jauna būve rada arī uzturēšanas izmaksas, tagadējie aprēķini rāda, ka gadā tikai halles uzturēšanai nāktos atvēlēt aptuveni 66 tūkstošus eiro, jāņem vērā, ka būs arī citas telpas, klāt nāks arī algas darbiniekiem, vēl citi izdevumi. Var lēst, ka kopā tas nebūs lēti. A. Melbārdis gan norāda, ka šāda būve stimulēs darboties, lai ar to pelnītu iespējami vairāk: “Jāstrādā, lai šo iespēju vēlētos izmantot visi Vidzemes futbola klubi, rīkojot te treniņnometnes, turnīrus, par to, protams, arī maksājot. Tas ļaus daļēji atpelnīt uzturēšanas izdevumus, kā arī dos pienesumu vietējai ekonomikai, jo tiks izmantoti viesnīcas, ēdināšanas, baseina, veikalu un citi pakalpojumi. Priekšlikums izskanējis, tagad bumba ir pašvaldību pusē. Ja halli nepaņemsim mēs, to izdarīs citi un iespēja būs palaista garām.”

Cēsis vai Priekuļi

Nedēļas sākumā par šo jautājumu sprieda Cēsu pašvaldības sporta padomē. Novada sporta koordinatore Ineta Krūmiņa stāsta, ka diskusijas bijušas karstas. Sākotnēji atbalsts bijis tam, lai halle atrastos Cēsīs, vēlme – lai tā būtu multifunkcionāla halle, kurā vienlaicīgi varētu darboties dažādu sporta veidu pārstāvji.
“Kā sapratām no pieejamās informācijas, šajā hallē ir vieta tikai futbola laukumam, nav nekādu paplašināšanas iespēju, bet diskusijā sapratām, ka nebūtu pareizi laist garām tādu izdevību. Maz ticams, ka jaunajam novadam tuvākajos gados būs miljoni multifunkcionālas halles būvēšanai. Protams, futbola halles izveidošana nemazina problēmu, kur ziemā trenēties vieglatlētiem. Par to jādomā, jo redzam, ka katru gadu telpu sporta nodarbībām trūkst arvien vairāk, tāpēc katra jauna halle būtu iespēja piedāvājumu paplašināt,” norāda I. Krūmiņa.

Diskusijās nolemts atbalstīt halles veidošanu Priekuļos. Cēsu domes priekšsēdētājs Jānis Roze­n­bergs “Druvai” atzina, ka ir laiks sākt domāt plašākas teritorijas kontekstā un būtībā halle tepat vien būs, turklāt svarīgi, ka tai jābūt tuvu esošai sporta infrastruktūrai, ar ērtu pieeju inženiertīkliem, tādēļ piedāvātā vieta Priekuļos tam esot ļoti atbilstoša.
Jāatzīmē, ka topošā Cēsu novada teritorijā nav sporta bāzes ziemas sezonai. Sportistu skaits liels, zāles, kad tās pieejamas, ir aizņemtas, un daudzajiem futbolistiem ziemā nav īsti vietas treniņiem.

Viss rūpīgi jāizrēķina

Par halles būvniecību diskutēts arī Priekuļu novada domes sēdē. Pašvaldības vadātāja Elīna Stapu­lone neslēpj, ka jautājumu vēl ir ļoti, ļoti daudz. Priekulieši sazinājušies ar Liepājas un Rēzeknes pašvaldībām, bet arī tām trūkst informācijas, ko halles izveidošanai varēs saņemt no federācijas, kas jāiegulda pašiem.

“Pagaidām nezināmākais ir izmaksu jautājums,” saka E. Stap­u­lone. “Neviens neapstrīd, ka vajadzīga halle zem jumta, bet – vai šis risinājums ir pareizākais? Pēc pieejamajiem datiem piepūšamā halle kalpo 15 – 20 gadus, kas nav nemaz tik daudz. Lai to uzturētu “formā”, jābūt nepārtrauktai gaisa padevei, kas prasa nemitīgus izdevumus. Rodas jautājums, vai drošāks, lētāks, efektīvāks un ilgmūžīgāks tomēr nebūtu cits risinājums.”

E.Stapulone norāda, ka pašvaldības bieži saskaras ar problēmu, ka nepārdomāti tiek pieņemts viss, ko dāvina, neparēķinot, cik šī dāvana izmaksās. Tāpēc nepieciešama padziļināta izpēte, jo patlaban par katru projektu jādomā arī finansiāli.

“Jāsaprot, ka ar halli nekas nebeidzas, vēl vajadzīga cita infrastruktūra. Ja lemjam darīt, visam jābūt līmenī. Laiks uzliek savas prasības, vairs nav kā agrāk, kad cilvēki bija gatavi samierināties ar neērtībām. Nav nozīmes celt sporta kompleksu, kas neatbilst šodienas kritērijiem. Jābūt mūsdienīgai būvei ar visu nepieciešamo infrastruktūru, visiem inženiertīkliem, un rezultātā ir ­skai­drs, ka pašvaldības ieguldījums tur ir divas, pat trīs reizes lielāks nekā dāvinājums. Turklāt tas viss būs arī jāuztur, tāpēc ļoti rūpīgi jārēķina, pirms pieņemt galīgo lēmumu,” norāda E. Stap­u­lo­ne.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Azarts pludmales smiltīs

18:28
15.07.2024
66

Šīs nedēļas nogalē Cēsu stadiona pludmales volejbola laukumos norisināsies Latvijas čempionāta pludmales volejbolā trešais posms. Dalībnieku vidū redzēsim arī Cēsu novada spēlētājus, informē sporta kluba “IVI” pārstāvis Igors Pupurs. Klubs panācis vienošanos ar Volejbola federāciju, ka pamatturnīrā var startēt divi dāmu un divi vīriešu du­eti. Lai noskaidrotu, kuriem būs šī iespēja, aizvadīts atlases turnīrs. Atbilstoši […]

“Stirnu buks” skrien Vecpiebalgā

07:01
11.07.2024
63

Jau ierasts, ka Cēsu novadā vasarā vienu reizi sarodas populārākā taku skrējiena “Stirnu buks” dalībnieki. Šoreiz visi devās uz Piebalgu, lai “Vēveros” aizvadītu “Vecpiebalgas Stirnu buku”, seriāla 4. posmu. Jaukos laika apstākļos distancēs devās 3136 skrējēji un pārgājiena dalībnieki. To vidū arī tādi pazīstami sportisti kā pasaules U23 vicečempione slēpošanā Patrīcija Eiduka, Latvijas rekordists un […]

Aleksandrs Volkovs diska mešanā paliek nepārspēts

06:59
10.07.2024
106

Valmierā Jāņa Daliņa stadionā divu dienu garumā aizvadītas sacensības “Valsts prezidenta balvu izcīņa”, kas notika jau 30.reizi. Vienlaikus šis bija visu triju Baltijas valstu komandu čempionāts, kas norisinājās 61.reizi. Komandu vērtējumā uzvarēja Igaunija – 291,5 punkts, Latvija spēja otrajā sacensību dienā apsteigt Lietuvu, ierindojoties otrajā vietā ar    249,5 punktiem, kamēr lietuviešiem -– 243 punkti. […]

Veiksmīgi starti jaunajiem jātniekiem

06:35
09.07.2024
59

Jātnieku kluba “Kasbilles raibie zirgi”, kas darbojas Raiskuma pagastā, divpadsmitgadīgā jātniece Bille Pušinska Latvijas čempionātā konkūrā maršrutā ar 85 cm šķēršļiem otrās grupas poniju jātnieku konkurencē ieguva pirmo vietu. Meitene startēja ar poniju Petit Danseur un sacentās grupā, kurā piedalījās sportisti līdz 16 gadu vecumam. Billes trīspadsmitgadīgais brālis Kaspars Pušinskis ar savu komandas biedri Raffaellu […]

Medību šaušanā ar loku mūsu novadniekiem izcili panākumi

06:27
08.07.2024
89

Mūsu novadnieki ar teicamiem rezultātiem startējuši Eiropas loka mednieku čempionātā. Visi trīs Cēsu novada sportisti, kas piedalījās sacensībās, mājās pārveda godalgas. Nītau­rietis Andris Kuzņecovs izcīnīja zelta medaļu un Eiropas čempiona titulu AMBB-C klasē, kā arī vienā no vingrinājumiem laboja Eiropas rekordu. Čempionāta zeltu ieguva arī nītauriete Inga Či­gone, startējot AFBB-C klasē, bet Drabešu pagasta iedzīvotāja […]

“Kāpas trīsdienas” izskrietas

05:24
04.07.2024
122

Daugavpils pusē aizvadītas Baltijā lielākās orientēšanās sacensības “Kāpas trīsdienas”, kas šogad pulcēja 1850 dalībniekus no 12 valstīm, 157 orientēšanās klubiem. To vidū arī klubs “Meridiāns OK/ CPSS”, klubu vērtējumā ieņemot sesto vietu. “Kāpas trīsdienās” dalībnieki atbilstoši savām spējām var izvēlēties veikt īso (S) vai garo (L) distanci. Orientieristi trīs dienu laikā sacentās trijās distancēs, katrā […]

Tautas balss

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
29
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Haoss ar pasažieru pārvadājumiem

17:28
15.07.2024
26
Lasītājs J. raksta:

“Ik pa brīdim parādās ziņas, ka nav skaidrs, kas mūspusē nodrošinās sabiedriskā transporta pakalpojumus. Valsts pasūtījumā ar līgumiem un pārsūdzībām tāds juceklis, ka neviens no malas netiek skaidrībā. Jūnija nogalē pakalpojumu atļāva veikt CATA, bet tikai līdz gada beigām. Taču nav dzirdams, ko atbildīgie dara, lai sajukums neturpinātos. Nesaprotu, kā Satiksmes ministrija pieļauj tādu bardaku,” […]

Nevar sagaidīt

16:55
15.07.2024
18
Piebaldzēns raksta:

“Sola un sola, ka Jaunpiebalgā drīz būs gatavs pansionāts, bet kā nav, tā nav. Gan jau vainojami būvnieki, bet žēl, ka vietējai varai nav nekādu iespēju procesu pasteidzināt. Tur būtu gan darba vietas vietējiem, gan pagastā apgrozītos vairāk cilvēku, proti, pie pansionāta iemītniekiem brauktu ciemos tuvinieki, draugi. Tirgotājiem būtu lielāks apgrozījums,” pārdomās dalījās piebaldzēns.

Botāniskais dārzs pilsētas centrā

16:54
15.07.2024
24
Cēsnieks O. raksta:

“Gāju Cēsīs pa Rīgas ielu, mani uzrunāja tūristi, ārzemnieki. Lūdza padomu, kā aizbraukt uz Līgatni, jautāja par Cēsīm. Un prasīja, kā var iekļūt Rīgas ielas botāniskajā dārzā. Jā, tur īpašums, kura adrese ir Rīgas iela 41, aizaudzis ar kokiem, krūmiem. No ielas to nodala dēļu žogs, gājējus šī vieta netraucē, bet iebraucējiem rada dīvainu iespaidu,” […]

Trūkst inženieru

10:49
09.07.2024
31
J. raksta:

“Ziņās televīzijā stāsta, ka Latvijā trūkst augsti kvalificētu speciālistu mežsaimniecībā un lauksaimniecībā. Jau labi zinām, ka trūkst arī celtniecības inženieru, elektroinženieru un līdzīgu profesiju speciālistu. Te nu esam nonākuši ar savu izglītības sistēmu. Ja bērnam skolā neiemāca rēķināt, ja viņš neapgūst fizikas, ķīmijas pamatus, tad vēlāk, protams, neizvēlas studēt inženierzinātnes, profesijas, kas saistītas ar matemātiku, […]

Sludinājumi