Patlaban cukura cenu pieaugums Latvijas lielveikalos ir 20% salīdzinājumā ar 2010.gadu, turklāt cukura trūkums pasaulē rada spriedzi un tendenci arī turpmāk cenai palielināties,
atzina Latvijā lielākās cukura izplatītājas – AS “Nordic Sugar” mazumtirdzniecības vadītājs Skandināvijas un Baltijas valstīs Henriks Bramsteds.
Skaidrojot faktu, ka mazumtirdzniecībā cukura cena Latvijā pēdējā mēneša laikā augusi no 0,59 latiem līdz 0,65 latiem, uzņēmējs norādīja uz cenu pieaugumu pasaulē.
“Patlaban cukura cenas ir pacēlušās visās valstīs. Jāatzīmē, ka dažviet, piemēram, Polijā, kura ir noteikusi cukura cenas Baltijā pēdējo trīs gadu laikā, martā cukura cenas ir augstākas nekā pie mums un par 40% augstākas nekā pirms gada,” sacīja Bramsteds.
Viņaprāt, ļoti svarīgi, ka “Nordic Sugar” industriālajiem klientiem tirgo cukuru atbilstoši pērn noslēgtajiem līgumiem, kas neparedz cenu pieaugumu, tādējādi klienti vismaz patlaban ir pasargāti no cukura cenu pieauguma. Tomēr tas neattiekšoties uz papildus piegādāto cukura daudzumu.
“Meklējam visas iespējas piegādāt cukuru, lai apmierinātu papildu pieprasījumu, kā arī meklējam piegādātājus no tām valstīm, kurām ir atviegloti importa nosacījumi ar Eiropas Savienību. Taču cukura trūkums pasaules tirgū, kā arī augstās cenas apgrūtina šo darbu. Skaidrs, ka papildus piegādātā cukura cenas būs tiešs pasaules cenu līmeņa atspoguļojums,” atzina Bramsteds.
“Kas attiecas uz cukura cenām mazumtirdzniecībā, tās nosaka ne vien ražotājs, bet arī pārdevējs. Kaut arī cukura cenas kopš pērnā gada ir pakāpeniski palielinājušās, lai pielāgotos pasaules tirgus situācijai, jāatzīst, ka mazumtirgotāji Latvijā cenu pieaugumu ir krietni mīkstinājuši. Kā var novērot lielveikalos, cenu pieaugums kopš pagājušā gada nepārsniedz 20%,” skaidroja “Nordic Sugar” vadītājs.
Uzņēmējs akcentēja, ka pasaules tirgos cukura cenu kāpumu ir ietekmējusi Indija, kas laikā no 2008. līdz 2010.gadam saražojusi ievērojami mazāk cukura un pat importējusi papildus septiņus miljonus tonnu. Tikmēr pasaulē iedzīvotāju skaita un patēriņa pieauguma rezultātā cukura patēriņš katru gadu pieaugot par apmēram trim miljoniem tonnu. Lielāko daļu šī pieauguma līdz šim ir segusi Brazīlija, taču jaunākās prognozes liecinot, ka cukura ražošana Brazīlijā netiks palielināta. Līdz ar to pasaulē valda neliels saspringums attiecībā uz cukura pietiekamību un pastāv aizdomas, ka tas varētu saglabāties arī turpmāk.
“Eiropas cukura tirgus ir atkarīgs no pasaules tirgus. Diemžēl Eiropā pēdējo gadu laikā veiktās reformas dēļ vairs nestrādā 80 fabrikas un radies cukura deficīts, kuru paredzēts nosegt ar cukura importu no trešās pasaules valstīm. Eiropā saražotais cukura daudzums ir 13 miljoni tonnu, tikmēr kopējais patēriņš – 16 miljoni tonnu. Tātad ar importu nosedzamais apjoms ir trīs miljoni tonnu jeb aptuveni 18% no kopējā patēriņa. Lai nosegtu visu pieprasījumu, Eiropai nepieciešams importēt cukuru par ārkārtīgi augstām cenām,” tendenci skaidroja Bramsteds.
Iepriekš AS “Nordic Sugar” viceprezidents Johans Nīkels norādīja, ka cukura cenu veikalā veido vairākas pozīcijas.
“Pirmkārt, tā ir izejvielas cena un ražošanas izmaksas, kas atkarīgas no cukurbiešu lauku ražības un cukura daudzuma saldajās saknēs, kā arī ražošanas efektivitātes. Otrkārt, svarīgas ir transportēšanas izmaksas – gan cukurbiešu ceļš uz rūpnīcu, gan gatavās produkcijas transportēšana pie patērētāja – degviela, laika patēriņš, jūras vai zemes transports. Trešais faktors – tirdzniecības izmaksas. Tās atkarīgas no katra mazumtirgotāja iespējām un vēlmes piedāvāt pircējiem izdevīgāko cenu, kā arī no servisa līmeņa un sortimenta. Jāņem vērā, ka, salīdzinot cukura cenas dažādās Eiropas valstīs, cukura cenu ietekmē arī pievienotās vērtības nodoklis, kas, piemēram, Polijā ir 7%, bet Latvijā – 22%,” sacīja Nīkels.
Viņš arī piebilda, ka patlaban ar cukura importu Latvijā nodarbojas vēl vairāki uzņēmumi – Lietuvas “Arvi”, Polijas “Melvit” un “Polski Cukker”, Lielbritānijas “Tate&Lyle” un citi, kā arī virkne dažādu pārtikas produktu vairumtirgotāju, kas fasē no dažādām vietām importētu cukuru.
Kā ziņots, “Jelgavas cukurfabrika” pēc savas darbības pārtraukšanas aktīvus, tostarp preču zīmi “Jelgavas cukurs” un tobrīd fabrikā saražoto, bet vēl nesafasēto cukuru, nodeva dāņu cukura ražotājam AS “Danisco Sugar”, kas pēc apvienošanās ar “Nordzucker” tagad darbojas ar nosaukumu “Nordic Sugar”.
AS “Nordic Sugar” nozarē darbojas vairāk nekā 100 gadus. Ražotnēs Dānijā, Zviedrijā, Somijā un Lietuvā strādā 1550 darbinieki, tajās gadā tiek saražots apmēram miljons tonnu cukura apmēram 100 miljonu latu vērtībā.
Kopš 2009.gada marta “Nordic Sugar” iekļāvies Vācijas kompānijas “Nordzucker Group” sastāvā, kopā veidojot otru lielāko cukura ražotāju Eiropā.
NOZARE.LV
Komentāri