Otrdiena, 23. jūlijs
Vārda dienas: Magda, Magone, Mērija, Magdalēna

Zeme glabā vēsturi. Tā jāizzina

Sarmīte Feldmane
23:00
27.06.2022
13
Arheologi 222 1

Nesteidzīgie gājēji vecpilsētā, redzot telti un plakātus, piestāja    pērnās vasaras arheoloģisko izrakumu vietā Cēsīs, Pils ielā. Eiropas Arheoloģijas dienā arheologi tikās ar interesentiem, stāstot un rādot, ko un kā dara.

“Pilsētā arheoloģiskie izrakumi lielākoties notiek norobežotos būvlaukumos un iedzīvotājiem nav iespējams redzēt, ko darām. Dažkārt vien retais zina, ka kaut kas tiek pētīts un atklāts, nemaz nerunājot, ka varētu apskatīties,” stāstīja arheoloģe, izrakumu Pils ielā vadītāja Laura Lēģere un uzsvēra, ka vismaz šajā dienā ikviens var uzzināt, kā centimetru pa centimetram atklājas Cēsu senvēsture.

Katrs varēja paņemt rokās arheologu ikdienas darba instrumentus, sākot ar parasto zīmuli, beidzot smagām lāpstām, spaiņiem, mērinstrumentiem, metāla detektoru un dronu. Ne viens vien pamēģināja pasijāt zemi, lai atrastu kādu senlietu, ar kramu iegūt uguni, atpazīt dažādas saktas. Bērnus piesaistīja galvaskausi, drosmīgākie tos paņēma rokās, citi zīmēja.
Arheologu biedrības valdes priekšsēdētājs, Latvijas Univer­sitātes pētnieks, Nacionālā mantojuma pārvaldes eksperts Mārcis Kalniņš rādīja, kā strādāt ar metāla detektoru. “Tas ir tikai viens no rīkiem, ko izmanto arheologi.    Likumdošanā noteikts, ka kultūras mantojuma objektos to drīkst tikai ar Nacionālā mantojuma pārvaldes atļauju, kā arī apslēptu mantu      aizliegts meklēt uz svešas zemes bez īpašnieka atļaujas,” atgādināja M.Kalniņš.

Latvijā ir ap tūkstoti, varbūt pat divi tūkstoši entuziastu, kuriem meklēt senlietas ir vaļasprieks. “Ir tādi, kuri ziņo, kad kaut ko atrod. Tas palīdz uzzināt, ko vēl nezinām, jo Latvijā ir vien ap 40 arheologu,      tas ir maz. Ja hobijarheologi kaut ko atrod un par to paziņo, iegūstam jaunas senlietas. Pēdējos gados tas notiek ļoti reti. Ir cilvēki, kuri mantkārības dēļ meklē senlietas un izposta jau zināmos aizsargājamos pieminekļus.    Viņiem svarīgākais ir atrast priekšmetu, mums būtiska sasaiste ar vietu, kur tas atrasts. To nezinot,    priekšmets zaudē daļu no vērtības,” stāstīja M. Kalniņš.    Pieķert pie rokas pēdējos gados izdevies tikai vienu melno arhe­ologu, bet pēdējos četros gados vidēji par nelikumīgu senlietu tirdzniecību ierosinātas astoņas krimināllietas. Pēdējos trijos gados atgūts ap diviem tūkstošiem senlietu.

Likums nosaka, ka piecu dienu laikā, ja kaut ko atrod, jāziņo Nacionālā mantojuma pārvaldei, tā izvērtē, vai atrastā ir senlieta, vai tai vieta muzejā. Ja ne, atradums paliek pie atradēja un viņš ar to var rīkoties, kā vēlas. Ja neziņo, tirgo vai arī glabā, tas ir nelikumīgi. “Metāla detektors ir noderīgs rīks, kuru tāpat kā daudz ko citu var izmantot gan labiem, gan ļauniem nolūkiem,” uzsvēra M.Kalniņš, piebilstot, ka aizvien vairāk arī arheoloģijā izmanto jaunākās tehnoloģijas. Ja pirms gadiem, lai nofotografētu izrakumu laukumu, kāpa kokos vai slēja kāpnes, tagad to izdara drons. No fotogrāfijām var veidot 3D modeļus.  “Strauji attīstās metodes, kas saistītas ar skenēšanu, lai nebūtu jārok,” teica M.Kalniņš.

Tā tikai šķiet, ka vēsturi zinām un    ko gan vēl var atklāt. Ar smaidu M.Kalniņš atzina, ka zinām tikai mazu daļu. “Katra vieta un lieta slēpj daudz tāda, ko nezinām. Pērn bija arheologu augsta līmeņa    publikācija, ka Latvijā atrasti senākie pasaulē zināmie mēra kapi, datēti 3000 gadus pirms Kristus.    Nezinām par cilvēku sadzīvi pirms gadsimtiem. Ja vēsture balstās uz rakstītiem avotiem, arheoloģija uz priekšmetiem. Ienāks aizvien jaunas tehnoloģijas, kas palīdzēs vairāk uzzināt. Tagad trauku lauskai var veikt analīzi un noteikt, kas tajā gatavots. Agrāk tikai minējām. Tagad zinām, ka paši senākie trauki Baltijas teritorijā 5300 gadus pirms Kristus izmantoti zivju pagatavošanai atšķirībā no Rietumeiropas, kur atrastas gaļas un graudu paliekas. Latvijā keramika neattīstījās līdz ar zemkopību. Pirms pieciem gadiem to nevarēja noskaidrot,” atklāja M.Kalniņš. Viņš arī uzsvēra, ka ir svarīgi sabiedrībai skaidrot saprotami, jo zinātniskos rakstus ne katrs var uztvert. Kā katrai zinātnes nozarei, arī arheoloģijai ir sava terminoloģija, bet līdz ar tehnoloģijām ienāk jauni svešvārdi.

“Arheoloģija cilvēkus interesē, jo    to var asociēt ar sevi, savu tautu, pagātni. Kā redzam Ukrainā, iebrucēji cenšas iznīcināt tās vēsturi, kultūras mantojumu, lai nebūtu piesaistes savai zemei, nezinātu vēsturi, tad ir vieglāk pakļaut.    Vēsture piesaista cilvēkus, to dažādi interpretējam, dažkārt tā ir    neviennozīmīga. Vēsturē katrs sev var atrast ko tādu, kas ieinteresē. Vēsturi katrs piedzīvojam katru dienu, vakardiena arī jau ir vēsture,” teica M.Kalniņš.

Latvijas Arheologu biedrība par Latvijas 2022. gada arhe­oloģisko pieminekli izraudzījusies Cēsu senpilsētu, kas ir valsts nozīmes arheoloģiskais piemineklis. Tā aizņem      aptuveni 27 hektāru lielu platību. Cēsu pilsētas senākajā daļā kultūrslāņa biezums sasniedz pat 3,8 metrus. Lai gan Cēsis par pilsētu droši var uzskatīt tikai kopš 14. gadsimta, dažādi arheoloģiskie atradumi, tai skaitā 2021. gada arheoloģiskajos izrakumos Pils ielā 1 atklātais pavarda fragments un tajā atrastā keramika, liecina, ka Cēsu senpilsētas teritorija bijusi apdzīvota jau kopš dzelzs laikmeta.

“Šovasar izrakumi turpināsies,    būsim jau 16.gadsimtā. Atkal gaidām brīvprātīgos. Par pērnās vasaras atradumiem interese ir liela. Kad pats kaut ko atrodi, iesaisties, veidojas izpratne, ka arī tavā pagalmā ir kultūrslānis,    pa kuru ikdienā staigā. Ir grūti iztēloties, ka daudzus gadsimtus arī te bija pilsēta un ritēja dzīve,” teica L.Lēģere.

Eiropas Arheoloģijas diena notika arī    Raunas pils pagalmā.    Arheoloģe Aija Ērkšķe stāstīja par arheologa darba specifiku    izrakumos, iepazīstināja ar darba rīkiem un aprīkojumu, kas nepieciešams, veicot arheoloģisko izpēti. Uz Raunas pils pagalma sienas varēja skatīt pils projekcijas.

Āraišu ezerpilī īpaši bija padomāts par bērniem. Viņiem bija atvērtas darbnīcas “Māls” un “Graudberzis”. Varēja arī iejusties arheologa lomā un darboties  ar lāpstiņu un citiem instrumentiem.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Cēsu svētki - atskats

12:31
23.07.2024
28

Gājienā lepni par sevi un Cēsīm Trijās dienās pilsēta nenogura. Savu ceļu tuvāk zvaigznēm, lai cik augstu kuram tās būtu, ja vien vēlējās, ieraudzīja Cēsu 818. dzimšanas dienas svinību katrs dalībnieks. No vēstures līdz šodienai, no nopietnībai līdz nebēdnīgai jautrībai un spēku pārbaudei sportiskās sacensībās. Un, protams, satikšanās prieks ik uz soļa senajās un aizvien […]

Mērķis zināms – Zaļais kurss

10:58
23.07.2024
12

Festivālā “Rodam Raunā”, kura tēma šovasar bija “Pļava. Ko sēsi, to pļausi”, kā ik gadu notika arī uzņēmēju diskusija. Šoreiz par ikvienam aktuālo Eiropas zaļo kursu. Tajā piedalījās Raunas SIA “Firma “Pasāža”” valdes priekšsēdētāja Dace Neiberga, Zemkopības ministrijas Lauksai­mnie­cības departamenta Lauksai­mniecības ilgtspējīgas attīstības nodaļas vadītāja Kristīne Sirmā, Latvijas Lauku konsultāciju centra Cēsu nodaļas vadītāja Dace […]

Sniega kupenas vasarā. Hortenzijas

00:00
23.07.2024
26

Iebraucot Stalbes pagasta “Ozolkalnos”, pie norādes zīmes zied hortenzijas. “Man patīk visas puķes,” saka Baiba Svīķe un uzreiz atklāj, ka daudziem šķiet, hortenzijas ir vecu māju puķe, bet tā nav, mūsdienās tā ir tik moderna un dažāda. “Ziedi kupli, to krāsa mainās, cēla, liels krūms ar vieglumu,” tā Baiba raksturo hortenziju un uzsver: “Ja tās […]

Mazajam liepēnietim Kārlim īpaša uzmanība

00:00
22.07.2024
43

Vidzemes slimnīcā sagaidīts šī gada 400. bērniņš – puisītis Kārlis, kurš piedzimis liepēniešu ģimenei, informēja Vidzemes slimnīcā. Pasauli satikt Kārlis ieradās 10. jūlijā plkst. 11:52, mazulis dzimšanas brīdī svēra 3020 g un bija 51 cm garš. Tā kā arī abiem vecākiem – Kristiānai un Kristiānam – vārds sākas ar K, arī jaundzimušajam dots vārds, kas […]

Dienestu posteņiem būs ērtākas telpas

00:00
21.07.2024
43

Lai uzlabotu ēkas energoefektivitāti, aktīvi noris būvdarbi pašvaldības ēkā Brāļu Kaudzīšu ielā 9, Jaunpiebalgā. Ēkā atrodas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Jaunpiebalgas postenis. Darbi jau no pirmajām dienām pavasara beigās sokas raiti, vērtē Jaunpiebalgas apvienības pārvaldes vadītāja Dace Bišere-Valdemiere. Ja atklājas kādas problēmas, tām ātri rod risinājumu: “Bet jāteic, […]

Sirsnīgi un priecīgi nosvin Cēsu pansionāta jubileju

00:00
20.07.2024
74

Ar dziesmām, dejām, pansionāta jeb namiņa, kā iestādi dēvē darbinieki un iemītnieki, atmiņu stāstiem, svētku torti, daudziem sveicieniem, laba vēlējumiem, atzinības rakstiem un pateicībām aizvadīta Cēsu pilsētas pansionāta 30. jubileja. Svinot dienu, kad pirms 30 gadiem pašvaldības pansionāts pārcēlās no Glūdas kalna uz Cīrulīšiem, kopā ar iestādē dzīvojošajiem bija esošie un bijušie darbinieki, kādreizējie lēmumu […]

Tautas balss

Vai Baltijas ceļš aizmirsts?

12:07
23.07.2024
8
J. raksta:

“Visur dzirdu tikai par svētkiem, par Cēsu, Pārgaujas, Vecpiebalgas un citiem. Cēsīs uz svētkiem nezin kāpēc pat uzaicināts Livonijas ordeņa mestra Pletenberga radinieks. Bet kāda tur radniecība, ja pagājis pus gadu tūkstotis, kopš Pletenbergs sēdēja ordeņa pilī Cēsīs. Un nez vai vietējiem iedzīvotājiem bija no tā kāds labums. Taču šoreiz ne par to. Mani pārsteidz, […]

Lielā politika rada bažas

11:05
23.07.2024
8
Lasītāja K. raksta:

“Kad klausos par Amerikas prezidenta priekšvēlēšanu kampaņu un to, ko žurnālisti stāsta par Donaldu Trampu, sajūtas nav labas. Ja ASV tiešām Ukrainai vairs nepalīdzēs vai mazāk palīdzēs cīņā ar iebrucēju, Krievija jutīsies vēl varenāka. Ja sāksies sarunas par kara apturēšanu uz Ukrainai atņemto teritoriju rēķina, kur garantija, ka Krievija līdzīgu taktiku neturpinās citās kaimiņu valstīs? […]

Skujenes pazīšanās zīme - neasfaltēti ceļi

10:54
23.07.2024
7
Autobraucēja raksta:

“Mūsu pagastu, Skujeni, viegli atrast. Šeit nekādas ceļazīmes nav vajadzīgas. Ja sākas neasfaltēts ceļš (Krustakrogs- Skujene), dodieties tik tālāk un būsit Skujenē. Ceļmalās, kur krūmi, samaziniet ātrumu, aiz tiem sekos līkums. Mierīgi braucot, nepārsniedzot ātrumu, nokļūsiet uz asfaltētiem ceļiem un droši varēsiet turpināt ceļu – Skujene beigusies!” ar ironiju saka autobraucēja ar stāžu.

Laiks pļaut zeltslotiņas

10:54
23.07.2024
6
1
Lasītāja G. raksta:

“Gar ceļu no pašām Cēsīm, caur Dukuriem un pamazām līdz Valmierai izplatās invazīvās Kanādas zeltslotiņas. Tagad tās sāk ziedēt, drīz izplatīs pūkainas sēklas, kas nākamgad jau veidos biežākas audzes. Cēsu novada pašvaldība un Latvijas Valsts ceļi ir informēti par situāciju, bet pagaidām invazīvos augus nepļauj, taču gar ceļu ir arī Eiropa nozīmes aizsargājamie biotopi,” uzsver […]

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
31
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Sludinājumi