Otrdiena, 23. jūlijs
Vārda dienas: Magda, Magone, Mērija, Magdalēna

Kārtējais plusiņš sportiskajā karjerā

Druva
10:38
31.03.2015
4
Sabine Niedola

Pirmo pusfinālu Latvijas sieviešu basketbola čempionātā nedēļas nogalē aizvadīs “SK Cēsis”, tiekoties ar “RSU/ Merks” komandu. Latvijas – Igaunijas apvienotās līgas finālā cēsnieces svētdien piedzīvoja sagrāvi pret “TTT Rīga”, un tagad jādomā, kā piecelties pēc tāda zaudējuma.

Savu pirmo sezonu Cēsu komandā aizvada liepājniece Sabīne Niedola, kas divreiz šajā sezonā atzīta par mēneša vērtīgāko spēlētāju. Jāpiebilst, ka saruna ar viņu notika pirms nedēļas, kad komanda tikai gatavojās izšķirošajām spēlēm apvienotās līgas finālturnīrā.

Komandas ķīmija

Sabīne atzīst, ka sezona Cēsīs būs labs plusiņš viņas sportiskajā karjerā, jo sperts solis personīgajā izaugsmē: “Atzīšana par līgas labāko spēlētāju dod gandarījumu, jo tas nav interneta balsojums, bet treneru izvēle, kuri ir profesionāļi un redz, ko kura spēlētāja dara laukumā. Decembris tiešām bija veiksmīgs mēnesis, bet februārī nejutos tik pārliecināta, vajāja slimība, tāpēc nominācija nāca kā pārsteigums. Varbūt tas, ka nebiju labākajā formā, lika vairāk koncentrēties sniegumam, tas deva stabilitāti.”

Sportā nav tikai uzvaras, nākas piedzīvot arī smagus zaudējumus, taču sportistam jābūt psiholoģiski gatavam iespējami ātrāk tikt tam pāri. Basketboliste atzīst, ka grūtāk pārdzīvot zaudējumu, ja spēle ritējusi līdzvērtīgi un viss izšķīries pašā spēles galotnē: “Lai gan pēc ikviena zaudējuma ir apziņa, ka neesmu izdarījusi visu, ko vajadzēja, ka varēju vēl labāk. Galvā maisās spēles epizodes, domas, ka tur un tur varēju nospēlēt citādi. Katrs spēlētājs zaudējumus, arī uzvarētas spēles pārdzīvo atšķirīgi. Es nevaru mierīgi aiziet gulēt, vēl nākamajā dienā par spēli domāju, jo emocijas tā sakāpinātas, ka grūti atslēgties.”

Tāpat kā uzvaras mijās ar zaudējumiem, arī spēlētājiem veiksmīgas spēles mijas ar ne tikai labām, kad spēle nesokas, bumba nekrīt grozā. Sabīne atzīst, ka no tā nav pasargāts neviens, bet jāprot tikt tam pāri. Ja nesekmējas uzbrukumā, jāstrādā aizsardzībā, jādara melnais darbs, tad vairs tik daudz nedomā par metienu, atslābinies un veiksme atkal pagriež vaigu.

“Šādos brīžos liela nozīme partneriem, trenerim, kuri turpina iedrošināt. Jebkurš spēlētājs taču māk iemest, ir tikai kāda neliela bedre, bet, ja ir ticība sev, partneru un trenera uzticība, viss notiks. Spēle tāpēc nesalūzīs, ja neiekritīs vienam, iekritīs kādam citam. Nav starpības, kurš punktus gūst, galvenais, lai komandai kopumā rezultāts aug. Tieši komandas ķīmija lielā mērā nosaka panākumu. Esmu spēlējusi komandā, kurā nemitīgi ir intrigas, kur spēlētājas nevar sadzīvot, lai cik labas basketbolistes viņas būtu. Nevar salikt kopā zvaigznes un cerēt, ka būs rezultāts, jo tās nevarēs sadzīvot, sadalīt bumbu. Katrai liksies, ka viņa ir labākā, ka viņai jāmet, un sāksies kašķi arī ģērbtuvē.

Man patīk spēlēt Cēsu komandā, kur visas esam līdzvērtīgas, jebkura var uzņemties iniciatīvu, ja kādai spēle neveicas,” saka S. Niedola.

Spēlētājam jābūt universālam

Pirms nepilniem diviem gadiem basketboliste piedzīvoja smagu traumu – ceļgala krustenisko saišu plīsumu, taču izveseļojās un atgriezās labā formā. Viņa pati atzīst, ka traumas ir daļa no sporta, prātā vienmēr jāpatur, ka tā var gadīties, protams, katrs cer, ka tas nenotiks.

“Trauma, tas ir tikai noteikts laika posms, kad neesi laukumā,” saka S. Niedola. “Strādāt ar sevi varēju, trenējos, atguvos. Protams, vienmēr ir bailes, kādā formā atgriezīsies, vai nebūs zudis profesionālais līmenis. Mierināju sevi ar domu, ka neesmu ne pirmais ne pēdējais sportists ar šādu traumu. Ja citi tam tika pāri, kāpēc lai es to neizdarītu. Ja basketbols bijis dzīvē galvenais, nevaru aizmest tā vienkārši prom visu līdz tam ieguldīto darbu.

Man bija veiksmīga rehabilitācija, daudz darba Liepājā ieguldīju kopā ar treneri Reini Rozīti, kuram pienākas vislielākā pateicība par veiksmīgo atlabšanu.”

Pirms traumas gūšana Sabīne pāris sezonas spēlēja ārzemēs, un arī šo posmu viņa sauc par vērtīgu pieredzi. Bijušas spēles, kas spilgti palikušas atmiņā, kā arī tādas, kad nācies sēdēt uz rezervistu soliņa, gaidot savas minūtes. Viņa neslēpj, ka šī gaidīšana ir pats grūtākais: “Īpaši sākumā, jo iepriekšējā komandā vienmēr biju sākuma sastāvā. Ar laiku jau pierod arī pie šādas lomas un apmēram zini, kad būs tavs laiks. Arī šāda situācija dod izaugsmi, jo māka ielēkt spēlē jebkurā brīdī ir svarīga. Tas nav viegli, jo kopš iesildīšanās pagājis zināms laiks, esi atdzisis, arī psiholoģiski citādāk, nekā sākt spēli. Bet jāsaprot, ka nevar 12 spēlētāji sākt spēli, tāpēc augsta līmeņa spēlētājam jābūt universālam, jāprot gan sākt spēli, gan ielēkt vidū, gan nospēlēt pēdējās, bieži vien izšķirošās sekundes.”

Spēlētāja profesionālisms parādās arī prasmē maksimāli koncentrēties katrai spēlei arī tad, ja pretī nāk vājāka komanda un ir skaidrs, ka uzvara būs viegla. S. Niedola atzīst, ka nav viegli šādā situācijā noskaņoties, bet vienmēr jāatceras, ka jebkura komanda var parādīt zobiņus: “Vieglās spēles jācenšas izmantot kā treniņu, lai sagatavotos grūtākām cīņām ar spēkos līdzvērtīgām komandām. Jāiegulda darbs, lai pēc tam būtu rezultāts, bet tas liek koncentrēties katrai spēlei. Gribas, lai, nonākot no laukuma, būtu gandarījums par spēli, jo šis taču nav pēdējais gads basketbolā, katrai jāpilnveidojas, lai iemaņas vēlāk varētu pārdot citām komandām.”

Iekļūt izlases pamatsastāvā

S. Niedola ir viena no 19 spēlētājām, kas minētas kā Latvijas izlases kandidātes startam Eiropas čempionāta finālturnīrā jūnijā. Spēlētāja saka, ka uzaicināšana izlasē ir atzinība, kas apliecina, ka tiek strādāts pareizā virzienā. Tālāk gan viss ir paša rokās, jo septiņām nāksies palikt aiz borta.

“Kad pirmo reizi tiku pieaugušo izlasē, tur bija tādas spēlētājas kā Gunta Baško, Anete Jēkabsone – Žogota, Ieva Tāre, tā laika lielie sieviešu basketbola uzvārdi. Tad man – jaunajai – bija gandarījums un pārsteigums, ka esmu nokļuvusi starp viņām. Šobrīd notikusi paaudžu maiņa, esmu izlasē kopā ar savām vienaudzēm, ar kurām kopā spēlēts jaunatnes izlasēs. Tagad vieglāk konkurēt, jo labāk zinu citas spēlētājas. Vairs nav jācer uz apstākļiem, bet jāpaļaujas uz saviem spēkiem. Ar darbu treniņos nāksies pierādīt, ka vērts mani ņemt pamatsastāvā. Jābūt ar kaut ko pārākai, lai treneris uzticētu kaut nelielu daļiņu no komandas panākumiem,” saka S. Niedola.

Ar Cēsu komandu basketbolistei ir tā sauktais 1+1 līgums, proti, līgums uz šo sezonu, pēc tās jādod atbilde, vai ir vēlme palikt vēl uz sezonu. Sabīne norāda, ka pašlaik par to nedomājot, vispirms jāpabeidz sezona: “Negribu dalīt enerģiju, domājot, kas būs tālāk. Vispirms izdarīšu pēc iespējas labāk savu darbu, tad domāšu. Varbūt tas nav pareizi, bet man tā patīk labāk.”

Noslēgumā jautāju, kuras, viņasprāt, šogad būs stiprākas Latvijas čempionātā

– “SK Cēsis” vai “TTT Rīga”? Sabīne atbildēja: “Tās, kuras iemetīs vairāk punktu! Bet līdz tam vēl jātiek, jo pretī nāks “RSU/ Merks”, ar ko nekad neiet viegli, un viņu mājas zālē, kas samērā bēdīgā stāvoklī, spēlēt grūti. Jāatzīst, ka “TTT Rīga” ir garāks rezervistu soliņš, un izslēgšanas spēlēs tam ir ļoti liela nozīme.”

Jānis Gabrāns

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Volejbola svētki Cēsīs

10:50
23.07.2024
14

Cēsu stadiona pludmales volejbola laukumos aizvadīts Latvijas čempionāta “DEPO Open 2024” trešais posms, kas bija arī otrais Austrumeiropas Volejbola zonālās asociācijas (EEVZA) posms. Trīs dienu garumā 43 pāri vīriešu konkurencē un 28 sieviešu konkurencē cīnījās par godalgām. Vīriešu konkurencē laukumā redzējām arī Tokijas Olim­pisko spēļu ceturtās vietas īpašniekus Mārtiņu Pļaviņu un Edgaru Toču. Jau rakstījām, […]

Azarts pludmales smiltīs

18:28
15.07.2024
68

Šīs nedēļas nogalē Cēsu stadiona pludmales volejbola laukumos norisināsies Latvijas čempionāta pludmales volejbolā trešais posms. Dalībnieku vidū redzēsim arī Cēsu novada spēlētājus, informē sporta kluba “IVI” pārstāvis Igors Pupurs. Klubs panācis vienošanos ar Volejbola federāciju, ka pamatturnīrā var startēt divi dāmu un divi vīriešu du­eti. Lai noskaidrotu, kuriem būs šī iespēja, aizvadīts atlases turnīrs. Atbilstoši […]

“Stirnu buks” skrien Vecpiebalgā

07:01
11.07.2024
66

Jau ierasts, ka Cēsu novadā vasarā vienu reizi sarodas populārākā taku skrējiena “Stirnu buks” dalībnieki. Šoreiz visi devās uz Piebalgu, lai “Vēveros” aizvadītu “Vecpiebalgas Stirnu buku”, seriāla 4. posmu. Jaukos laika apstākļos distancēs devās 3136 skrējēji un pārgājiena dalībnieki. To vidū arī tādi pazīstami sportisti kā pasaules U23 vicečempione slēpošanā Patrīcija Eiduka, Latvijas rekordists un […]

Aleksandrs Volkovs diska mešanā paliek nepārspēts

06:59
10.07.2024
108

Valmierā Jāņa Daliņa stadionā divu dienu garumā aizvadītas sacensības “Valsts prezidenta balvu izcīņa”, kas notika jau 30.reizi. Vienlaikus šis bija visu triju Baltijas valstu komandu čempionāts, kas norisinājās 61.reizi. Komandu vērtējumā uzvarēja Igaunija – 291,5 punkts, Latvija spēja otrajā sacensību dienā apsteigt Lietuvu, ierindojoties otrajā vietā ar    249,5 punktiem, kamēr lietuviešiem -– 243 punkti. […]

Veiksmīgi starti jaunajiem jātniekiem

06:35
09.07.2024
59

Jātnieku kluba “Kasbilles raibie zirgi”, kas darbojas Raiskuma pagastā, divpadsmitgadīgā jātniece Bille Pušinska Latvijas čempionātā konkūrā maršrutā ar 85 cm šķēršļiem otrās grupas poniju jātnieku konkurencē ieguva pirmo vietu. Meitene startēja ar poniju Petit Danseur un sacentās grupā, kurā piedalījās sportisti līdz 16 gadu vecumam. Billes trīspadsmitgadīgais brālis Kaspars Pušinskis ar savu komandas biedri Raffaellu […]

Medību šaušanā ar loku mūsu novadniekiem izcili panākumi

06:27
08.07.2024
89

Mūsu novadnieki ar teicamiem rezultātiem startējuši Eiropas loka mednieku čempionātā. Visi trīs Cēsu novada sportisti, kas piedalījās sacensībās, mājās pārveda godalgas. Nītau­rietis Andris Kuzņecovs izcīnīja zelta medaļu un Eiropas čempiona titulu AMBB-C klasē, kā arī vienā no vingrinājumiem laboja Eiropas rekordu. Čempionāta zeltu ieguva arī nītauriete Inga Či­gone, startējot AFBB-C klasē, bet Drabešu pagasta iedzīvotāja […]

Tautas balss

Vai Baltijas ceļš aizmirsts?

12:07
23.07.2024
8
J. raksta:

“Visur dzirdu tikai par svētkiem, par Cēsu, Pārgaujas, Vecpiebalgas un citiem. Cēsīs uz svētkiem nezin kāpēc pat uzaicināts Livonijas ordeņa mestra Pletenberga radinieks. Bet kāda tur radniecība, ja pagājis pus gadu tūkstotis, kopš Pletenbergs sēdēja ordeņa pilī Cēsīs. Un nez vai vietējiem iedzīvotājiem bija no tā kāds labums. Taču šoreiz ne par to. Mani pārsteidz, […]

Lielā politika rada bažas

11:05
23.07.2024
9
Lasītāja K. raksta:

“Kad klausos par Amerikas prezidenta priekšvēlēšanu kampaņu un to, ko žurnālisti stāsta par Donaldu Trampu, sajūtas nav labas. Ja ASV tiešām Ukrainai vairs nepalīdzēs vai mazāk palīdzēs cīņā ar iebrucēju, Krievija jutīsies vēl varenāka. Ja sāksies sarunas par kara apturēšanu uz Ukrainai atņemto teritoriju rēķina, kur garantija, ka Krievija līdzīgu taktiku neturpinās citās kaimiņu valstīs? […]

Skujenes pazīšanās zīme - neasfaltēti ceļi

10:54
23.07.2024
8
Autobraucēja raksta:

“Mūsu pagastu, Skujeni, viegli atrast. Šeit nekādas ceļazīmes nav vajadzīgas. Ja sākas neasfaltēts ceļš (Krustakrogs- Skujene), dodieties tik tālāk un būsit Skujenē. Ceļmalās, kur krūmi, samaziniet ātrumu, aiz tiem sekos līkums. Mierīgi braucot, nepārsniedzot ātrumu, nokļūsiet uz asfaltētiem ceļiem un droši varēsiet turpināt ceļu – Skujene beigusies!” ar ironiju saka autobraucēja ar stāžu.

Laiks pļaut zeltslotiņas

10:54
23.07.2024
7
1
Lasītāja G. raksta:

“Gar ceļu no pašām Cēsīm, caur Dukuriem un pamazām līdz Valmierai izplatās invazīvās Kanādas zeltslotiņas. Tagad tās sāk ziedēt, drīz izplatīs pūkainas sēklas, kas nākamgad jau veidos biežākas audzes. Cēsu novada pašvaldība un Latvijas Valsts ceļi ir informēti par situāciju, bet pagaidām invazīvos augus nepļauj, taču gar ceļu ir arī Eiropa nozīmes aizsargājamie biotopi,” uzsver […]

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
31
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Sludinājumi