Pirmdiena, 26. augusts
Vārda dienas: Natālija, Tālija, Broņislavs, Broņislava

Būt labāko vidū

Jānis Gabrāns
16:17
28.10.2015
3
Arnis Uzvar E1446041985640 1

MTB braucējs, “ZZK Cēsis” komandas pārstāvis Arnis Pētersons aizvadījis piepildītu un veiksmīgu sezonu, lai gan pats atzīst, ka visi mērķi nav izpildīti. Lai arī sacensības beigušās, ritenis vēl malā netiek likts. Kā saka Arnis, kamēr laika apstākļi atļauj, vēl pabraukšot, lai krājas bāze nākamajam gadam: “Ziemā ar riteņiem nebraucam, noliekam atpūtā atšķirībā no daudziem, kuri brauc visu gadu. Vajag pauzīti, lai atkal sagribas braukt, startēt.”

Iekarot pasauli

Aizvadītā sezona bijusi ļoti pilna, gandrīz katru nedēļu sacensības. Sportists stāsta, ka izturēt tik garu sezonu nav grūti, tiek ieiets ritmā no mačiem līdz mačiem, un laika plūdumam vairs nepievērš uzmanību. Tagad, kad sezona beigusies, gan esot neierasta sajūta, jādomā, ko nedēļas nogalē darīt.

Sezonas gaitā Arnis izcīnīja daudzas uzvaras dažādās MTB sacensībās Latvijā, kļuva par Latvijas čempionu olimpiskajā MTB krosā XCO, startēts Pasaules čempionātā, Eiropas čempionātā, Pasaules kausa posmos. Tajos augstākā vieta – 12., bet sezonas kopvērtējumā viņam 21.vieta, tūlīt aiz komandas biedra Mārtiņa Blūma. Lai arī pirms sezonas bija vēlme kādā posmā iekļūt desmitniekā, arī 12.vieta ir labs panākums.

Arnis stāsta, ka XCO kross ir ļoti atšķirīgs no Latvijā notiekošajām sacensībām: “SEB maratons skaitās MTB sacensības, bet realitātē tas ir daudz vieglāks. Atšķirību labi parāda šāds salīdzinājums. Ja SEB MTB pirmajā posmā Cēsis – Valmiera vidējais ātrums ir 36 kilometri stundā, Pasaules kausā XCO krosā –17. Pēc tā vien var spriest, cik grūtas ir olimpiskā krosa trases. Tāpēc svarīgi trenēties šādās trasēs, jo tās ir grūtas, sarežģītas. Lai būtu labi rezultāti, nepieciešams sagatavošanās posms augstkalnu apstākļos. Fizisko varētu uztrenēt tepat – Žagarkalnā, Ozolkalnā, Priekuļu kalnos, bet ar to par maz. Pirms sezonas šogad maija sākumā aizbraucām uz augstkalni, mēnesi tur dzīvojām, un rezultāts bija jūtams.”

Lai Pasaules kausā būtu labāko desmitā, vēl trūkstot taktiskās pieredzes, vadošajiem braucējiem arī spēka vairāk, jo pusotra stunda distancē paņem daudz. Atpūsties šajās sacensībās nav kur, varot mēģināt rast brīžus, kur pietaupīt spēkus. Nav arī iepazīti visi braucēji, lai zinātu, ko no kura gaidīt. Latvijā vienkāršāk, visi konkurenti zināmi, tas ļauj kontrolēt situāciju, kad var atpūsties, kad – jāstrādā.

Arnis stāsta, ka Pasaules kausa pirmajā posmā Čehijā, iespējams, varējis pat iekļūt pirmajā desmitā, bet pārāk taupījis spēkus un tikai finišā jutis, ka varētu vēl vienu apli nobraukt: “Diemžēl pēc nedēļas vairs tik labi nejutos, arī rezultāts sliktāks. Šveices posmā bija vislabākā sajūta, diemžēl vienā no apļiem pārgriezu riepu. Ja tas nebūtu noticis, manuprāt, kopā ar Mārtiņu, viens otru atbalstot, varētu pacīnīties par desmitnieku. Krosā gan šī komandas cīņa tik ļoti neizpaužas kā Latvijas MTB sacensībās. Te mums bijušas daudzas dubultuzvaras, kad vai nu divatā aizmūkam, vai viens aizbrauc, otrs kontrolē situāciju grupā.”

Nolikt malā bailes

Starp visām uzvarām Latvijā viņš īpaši izceļ čempiona titula iegūšanu XCO olimpiskajā krosā, kas notika Priekuļos. Nākamgad turpat būs gan Latvijas čempionāts, gan Latvijas pieaugušo olimpiādes sacensības XCO krosā.

“Priekuļos ir gandrīz viss, kas nepieciešams labā trasē: stāvi kāpumi, nobraucieni, saknes; pietrūkst tikai akmeņu, kas ir pasaules trašu neatņemama sastāvdaļa. Nupat apskatījos arī RIO olimpiskā krosa trasi, tur ļoti daudz akmeņu,” stāsta braucējs.

Braukšana XCO krosā prasa arī zināmu baiļu sliekšņa pārvarēšanu, lai sekmīgi veiktu stāvos, sarežģītos nobraucienus. Pirms diviem gadiem, piedaloties savā pirmajā Pasaules kausa posmā Vācijā, treniņos nav varējis saprast, vai tiešām pa tādu trasi jābrauc?! Lai arī pa šo laiku tā sajūta trasē kļuvusi drošāka, šogad vienalga pirmajā aplī šajā trasē piedzīvojis kritienu. Neskatoties uz to, Arnis norāda, ka kross viņam patīk daudz vairāk, nekā šosejas braukšana: “XCO krosā ir daudz interesantāk, man patīk tas adrenalīns, ko dod smagākas trases.”
Uz jautājumu, vai bail nav, Arnis atklāti atzīst, ka dažreiz ir, atceroties, ka pērn Pasaules čempionātā vienu īsu nobraucienu skrējis pat blakus ritenim, jo tas bijis pārāk stāvs un bīstams: “Ir jātiek ar sevi galā, nedrīkst kavēties. Ja piebrauc un nobrauc, viss kārtībā, bet, ja apstājies un sāc skatīties, kā labāk nobraukt, paliek bail un grūti tikt tam pāri. Atceros, līdzīgi bija BMX -ā, kad nāca kāds lielāks tramplīns, domāt nevarēja – vai nu lec vai nelec. BMX-ā aizvadītie gadi iedevuši daudz, lielākais pluss – finiša izrāviens. Es varētu ļaut visiem braukt pa priekšu, sēdēt aizvējā, jo ir pārliecība, ka finišā vinnēšu. Bet gribas kādreiz arī aizbraukt atrāvienā, pacīnīties. Kad lielāks spēks priekšā cīnās, vājākie vairāk atbirst, un tas dod gandarījumu par saviem spēkiem.”

Latvijas sacensībās samērā liela nozīme ir komandu cīņai, un ne reti izskanējis, ka mazajam “ZZK Cēsis” sastāvam grūti cīnīties pret lielajām komandām, lai gan Arnis un Mārtiņš pierādījuši, ka var tikt pie uzvarām. Šogad sezonas vidū viņiem piepulcējās trešais cēsnieks – Ivars Prokofjevs, lai cīņa kļūtu līdzvērtīgāka. Bet kurā brīdī komandas cīņa beidzas un katrs cīnās pats par sevi? Uz to Arnis atbild filozofiski: “Latvijā uzvaru jau tik daudz, ka vairs nav tik svarīgi, lai tieši es uzvaru. Nav žēl, ja arī komandas biedrs finišē pirmais. Raugāmies pēc situācijas, kuram vieglāk aizmukt no pārējiem, kurš izdevīgākā pozīcijā, kurš labāk jūtas. To pirms tam nevar paredzēt, jāskatās uz vietas un momentā jāpieņem lēmums, ko darīt.”

Olimpiskais sapnis

Sezonas gaitā izskanēja iespēja, ka Arnis varētu būt starp potenciālajiem kandidātiem uz Rio Olimpiskajām spēlēm XCO krosā. Taču, savelkot visus “par” un “pret”, nolemts Rio laist garām, jo skaidrs, ka uz augstām vietām cerēt grūti. Toties pēc četriem gadiem Tokijā, kad būs uzkrāta pieredze, jau var izvirzīt augstākus mērķus.
Arnis saka, ka viņa un arī Mārtiņa mērķis ir Pasaules kausos tikt labāko vidū, kas varbūt ļautu iekļūt kādā nopietnākā rūpnīcas komandā: “Latviešiem tas vēl nav izdevies, esam pirmie, kas tajā virzienā cenšas iet. Vai iznāks, rādīs laiks.”

Runājot par nākamo sezonu, Arnis akcentē galvenos mērķus: “Gribētos nosargāt Latvijas čempiona titulu, labi nostartēt Eiropas čempionātā Zviedrijā un Pasaules čempionātā Čehijā. Šajā trasē šogad bija Pasaules kausa posms, man tā patīk, varētu cerēt uz labu rezultātu.”

Nākamgad Arnim pēdējais gads U23 grupā, tāpēc gribētos pacīnīties vismaz par desmitnieku, ja ne sešnieku. Pēc tam nāksies startēt elites grupā, kur atkal nāksies sevi pierādīt. Vadošie elites braucēji ir gadus desmit vecāki par Arni, tāpēc var teikt, ka viņam viss vēl priekšā. Izturības sportā esot jāstartē kādi astoņi gadi, tad nāk tie labākie rezultāti, Arnim rit tikai piektais gads.

Lai rezultāti būtu, vajadzīgs nopietns darbs treniņos, un uz to komandas “ZZK Cēsis” braucējus nevajag mudināt. Viņi ir amatieri ar profesionālu attieksmi pret darāmo, un tieši treniņu darbā arī slēpjas panākumu atslēga.
“Treniņos darbam jābūt kvalitatīvam,” saka Arnis. “Droši varu teikt, ka nestrādā apgalvojums – kuram vairāk kilometru, tas labāks. Mēs varbūt nobraucam vismazāk kilometru, bet cenšamies treniņus veikt maksimāli kvalitatīvi.”

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Jaunie basketbolisti atgūst spēles garšu

07:25
26.08.2024
5

Alfrēda Kraukļa piemiņas basketbola turnīrā, kas tradicionāli ievada jauno sezonu un šoreiz Rīgā pulcēja 207 komandas no sešām valstīm., piedalījās sešas Cēsu pilsētas Sporta skolas (CPSS) komandas. Vislabāk veicās Reiņa Rudzīša trenētajām U16 grupas meitenēm, kas izcīnīja bronzas medaļas astoņu komandu konkurencē. Treneris norāda,ka, izvēloties, kurā grupā startēt – U15 vai U16, izvēlējušies vecāko, jo […]

Līdz zeltam nedaudz pietrūka

06:24
25.08.2024
27

Cēsu stadiona pludmales volejbola laukumā aizvadīts EEVZA (Eastern European Volleyball Zonal Association) posms U16 un U18 grupām. Turnīrā piedalījās komandas no Latvijas, Igaunijas, Lietuvas.Mājinieki visvairāk juta līdzi Cēsu pilsētas Sporta skolas duetam Ernestam Pastaram un Mārtiņam Jaundžeikaram, kuri bija vieni no pretendentiem uz uzvaru, jo jūlija beigās izcīnīja 1.vietu Latvijas Jaunatnes čempionāta pludmales volejbolā U16 […]

Viss izšķīrās pēdējā kārtā

05:01
22.08.2024
33

Cēsu novada atklātajā čempionātā futbolā 7:7 zelts Valmieras komandai “Spēks”, otrie palika “Vaivītes” spēlētāji. Noslēdzies Cēsu novada atklātais čempionāts futbolā 7:7. Šī bija turnīra devītā sezona. Turnīra rīkotājam Rihardam Ieviņam tā izdevās salikt spēļu kalendāru, ka medaļu sadalījums izšķīrās pēdējā kārtā. Viņš pats atzīst, ka bieži tā negadās: “Domāju, scenārijs, ka viss top zināms pēdējā […]

Smilšu trakums Priekuļos norimst

07:19
20.08.2024
66

Vasaras sacensību sezona Priekuļu sporta birzītē noslēgusies, punkts, jau tradicionāli tika pielikts ar spēkavīru sacensībām. Pirms tam visas vasaras garumā par godalgotajām vietām un Priekuļu apvienības sporta koordinatora Jāņa Mičuļa pašrocīgi darinātajiem koka kausiem dažādos turnīros cīnījās pludmales volejbolisti. 80 eiro trijās minūtēs Sacensības “Priekuļu spēkavīrs” notiek jau vairākus gadus. Jānis Mičulis stāsta, ka šoreiz […]

Pirmo reizi čempionāta statusā

12:18
19.08.2024
156

Ozolkalna nogāzēs aizvadīts pirmais Latvijas čempionāts vertikālajā kilometrā. Mārtiņš Niklass ar komandu šādu izaicinājumu Ozolkalnā rīkojuši jau pāris gadu, bet šoreiz tas bija valsts čempionāta statusā, pulcējot lielāku dalībnieku skaitu. Skaidrs, šis nebūs daudzskaitlīgs skrējiens, dalībniekiem pa Ozolkalna nogāzi, kuras kāpums ir 71,45 metri, nācās 14 reizes noskriet lejā un 14 reizes uzskriet augšā, kas […]

Desmitā sezona ar jauniem uzvarētājiem

07:10
15.08.2024
39

Ar fināla posmu Līvu pludmales volejbola laukumos noslēgusies Amatas kausa izcīņa, kas šogad notika jau desmito gadu. Turnīra izveidotājs, Amatas apvienības pārvaldes sporta metodiķis Ēriks Bauers atzīst, ka laiks paskrējis ātri, bijuši kāpumi un kritumi dalībnieku skaita ziņā, bet šajā vasarā interese par turnīru atkal palielinājusies, divos no sešiem posmiem bijis maksimālais komandu skaits – […]

Tautas balss

Vai sapratīs? Gribētos cerēt

13:38
23.08.2024
12
K. raksta:

“Par karu vispār nedrīkst priecāties, arī par citu cilvēku nelaimēm, bet tomēr esmu patiesi priecīga, ka Ukraina Krievijas iedzīvotājiem reāli parāda, ko nozīmē karš un uzbrukums. Varbūt tas kaut mazliet liks aizdomāties, kādas ir sajūtas, ka tavā zemē ielaužas sveša armija, ka iznīcina ēkas un infra­struktūru. Protams, ukraiņi uzvedas pavisam citādi kā rīkojas Krievijas armija, […]

Jaunajiem riteņbraucējiem jāmācās noteikumi

13:38
23.08.2024
11
Cēsniece raksta:

“Drīz klāt pirmā skolas diena. Septembrī, kamēr labs laiks, pusaudži bieži uz skolu brauc ar velosipēdiem. Tas ir labi, tikai bērniem vajadzētu vairāk mācīt satiksmes noteikumus un braukšanas kultūru. Tagad ik pa reizei ziņās ieraugu, ka, braucot ar divriteni, kāds kritis un guvis traumas. Bet ne jau satiksmes negadījumā, vienkārši neveiksmīga situācija. No septembra ielās […]

Grāmatu nojume jāuzlabo

12:53
20.08.2024
17
Cēsniece raksta:

“Cēsīs, Stacijas laukumā ir nojume grāmatām. Bet plaukti augstu, droši vien tāpēc atnesto cilvēki atstāj uz zemes. Taču mitrā laikā grāmatas iet bojā. Nezinu, kas šai vietai saim­nieks, bet vajadzētu padomāt, kā atnestos izdevumus pasargāt,”sacīja cēsniece.

Pilsētas autobusi reizēm tukši

12:27
19.08.2024
24
Lasītājs raksta:

“Kad redzu Cēsīs braucam pilsētas autobusus, bieži vien tie ir pustukši, nereti tikai daži pasažieri. Vai nebūtu jādomā, kā organizēt sabiedrisko transportu, lai ekonomētu? Agrāk cēsniekus vadāja arī mikroautobusi. No malas liekas, ka reisos, kad prognozējams maz braucēju, būtu izdevīgāk izmantot tādus. Droši vien taču mazāks degvielas patēriņš. Protams, tas jau jāvērtē speciālistiem, bet, manuprāt, […]

Gaida pašvaldības izdevumu

10:57
09.08.2024
30
Greiveru iedzīvotāja raksta:

“Mums, Greiveru apkaimes iedzīvotājiem, atkal nepiegādā novada domes informatīvo izdevumu. Jau ziemā tā nebija, tad kādus pāris mēnešus saņēmām, nu atkal nav. Gribam zināt, kas notiek novadā. Nav taisnīgi, ka citi vecpiebaldzēni to saņem, bet mēs ne,” sacīja Vecpiebalgas pagasta Greiveru iedzīvotāja.

Sludinājumi