Sestdiena, 20. decembris
Vārda dienas: Arta, Minjona

Izbaudīt Livonijas garšas

Jānis Gabrāns
23:00
24.07.2019
22
Kiplokameitenes Indarsfoto 1

Projekts “Livonijas kulinārais ceļš” stiprina vienota kulinārā mantojuma identitāti un attīsta gastronomiskā tūrisma piedāvājumu Latvijā un Igaunijā. Tajā iesaistījušies aptuveni 250 abu valstu, arī bijušā Cēsu rajona novadu, uzņēmumi, zemnieku saimniecības, mājražotāji, izveidojot gardēžu tūrisma ceļu “Livonijas garša”.

Projekts tiek virzīts, lai šī -senās Livonijas- teritorija kļūtu par pievilcīgu gastronomiskā tūrisma galamērķi ārvalstu un vietējiem apmeklētājiem. Viena no aktivitātēm ir projektā iesaistīto dalība Vidzemes un Igaunijas tirdziņos. Pērn tādi bija pieci, šogad jau septiņi, no kuriem trīs notiks Latvijā, četri – Igaunijā. Šīs vasaras starts tiks dots rīt Cēsu pilsētas svētku laikā, kad Pils dārzā vārtus vērs vēsturiskais viduslaiku jeb Han­zas tirgus, dodot apmeklētājiem iespēju iepirkties un baudīt to, ko sagādājuši gardēžu tūrisma ceļā iesaistītie tirgotāji.

Projektā darbojas arī vairāki mūsu puses uzņēmumi, zemnieku saimniecības – “Indrāni”, “Līgat­nes vīna darītava”, “Veselības laboratorija”, “Latvijas ķiploks”, citi.

Amatas novada Skujenes pagasta zemnieku saimniecības “In­drāni” īpašniece Liene Margēviča stāsta, ka šogad pirmo reizi piedalīsies tirdziņos projekta ietvaros: “Ļoti sen neesam to darījuši, jāsāk krāt pieredze. Jāizprot apmeklētāju vēlmes, garšas prasības. Cēsīs respektēsim nosacījumu, ka piedāvājumam jābūt ar viduslaiku tematiku, būs ievārījumi, tējas, vēl kas cits interesants.”

Aktīvi “Livonijas kulinārajā ceļā” iesaistījies Raunas uzņēmums “Latvijas Ķiploks”. Sintija Rude atzīst, ka šis projekts ir izdevies, tajā var gūt pieredzi, jaunas zināšanas: “Dodamies mācīties uz Igauniju, skatāmies, kā saimnieko citi, viņi brauc pēc pieredzes pie mums. Labs projekts, kurā parādīt sevi, apskatīt citus, draudzēties un kopīgi darboties. Protams, viss atkarīgs no tā, cik katrs pats aktīvs, cik grib iesaistīties, bet iespējas ir plašas. Braucam pa tirdziņiem, pērn Raunā noorganizējām Ķiploku festivālu, kas bija viens no “Livonijas kulinārā ceļa” pasākumiem. Šogad brauksim uz Ķiploku festivālu Igaunijā, parādīsim sevi vēl kādā Igaunijas pasākumā. Ja ir vēlme, lai mūsu produkciju pamana, ir jāpiedalās.”
Stāstot par piedāvājumu Cēsu viduslaiku tirgū, S. Rude saka, ka būs pircējiem jau zināmā produkcija, jo vajadzīgs laiks, lai varētu piedāvāt jaunu produktu, bet pie tā tiek strādāts: “Cilvēki bieži jautā, kad būs kas jauns, tad stāstām, ka radīt jaunu produktu nav vienkārši. Paiet laiks, kamēr noslīpē recepti, kamēr veic analīzes, pārbauda derīguma termiņu, process diemžēl nav ātrs.”

Viduslaiku tirdziņu rīkošanu un noformēšanu Cēsīs veic Valmier­muižas kultūras biedrība. Tās pārstāve Sabīne Vandāna stāsta, ka īpaši tiek piedomāts par tirdzniecības vietu un pašu dalībnieku noformējumu, lai izceltu Livonijas kulinārā ceļa ideju: “Esam sagādājuši vienādus priekšautus, bet, ja kādam jau ir viduslaiku tērps, var izmantot to. Visiem dalībniekiem esam lūguši nevilkt mūsdienīgus apģērbus, piemēram, T-kreklus ar košām apdrukām, bet ievērot viduslaiku tematiku arī tērpos, lai tirgus atmosfēra atbilstu cerētajam.”

Apmeklētāji šādos tirdziņos var ne tikai degustēt piedāvājumu, bet arī no mājražotājiem uzzināt, kā tapusi produkcija, noskaidrot daudz interesanta. Valmiermui­žas kultūras biedrība parūpējusies arī par to, lai apmeklētāji varētu iegūt īpašumā recepšu brošūras ar ierosmēm viduslaiku ēdienu pagatavošanai mājās, tā godājot viduslaiku mantojumu un vēsturiskās vērtības.

Projekta pārstāve Zane Kaķe stāsta, ka pieteikšanās šim pārrobežu projektam tika izsludināta 2017.gadā: “Šajā projektā Vidze­mes plānošanas reģions sadarbojas ar Igaunijas partneriem un “Lauku ceļotāju”. Ir tapusi tūrisma karte, kurā norādīti visi projektā iesaistītie Latvijā un Igau­nijā, tūristiem tiek piedāvāti pieci maršruti ceļā “Livonijas garša”, tiek rīkotas meistarklases un citi pasākumi. Jau pērn pilsētu svētkos un festivālos, kur bija tirdziņi, piedalījās Livonijas kulinārā ceļa uzņēmēji ar savu gardēdības piedāvājumu. Šis kulinārais ceļš apvieno ne tikai restorānus, krodziņus, kafejnīcas, bet arī mazos ražotājus, kas gatavo un piedāvā vietējo produkciju. Zīmols apvieno ne tikai tradicionālo mantojumu, bet arī mūsdienu garšas, galvenokārt uzsverot, ka tas ir lokāls produkts, kurā maz tiek izmantoti ievesti izejmateriāli. Gribam, lai tirdziņos Latvijā aktīvāk iesaistās igauņi, bet latvieši lai vairāk piedāvā savu produkciju Igaunijas tirdziņos.”

Viņa pastāsta, ka uzņēmēji, mājražotāji labprāt izmanto iespēju piedalīties pasākumos, jo tas nodrošina atpazīstamību, noietu produkcijai.
Šoruden tūrisma ceļā “Livonijas garša” vēl ieplānoti četri pasākumi Igaunijā, bet Latvijā tie iecerēti septembrī Kokmuižas svētkos un Simjūda gadatirgū Valmierā oktobrī.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Jaunpiebalgā zināšanas un prasmes veicina ziedošanu bērniem ar kustību traucējumiem

00:00
20.12.2025
18

Ar erudīcijas spēli “Apslēptās zināšanas” un dāsni nosolītiem amatnieku un mājražotāju darbiem Jaunpiebalgā savākti 2141 eiro bērnu ar kustību traucējumiem atbalstam. Labdarības pasākums – aizraujošas zinību sacensības un vietējo meistaru darbu izsole – pagasta Kultūras centrā notika otro gadu. Idejas iniciatore Kitija Stauvere ir bērnu un jauniešu interešu centra “Tagad” vadītāja. “Tas bija negaidīti! Tā […]

Sēņu festivāls labi “iesakņojas”

00:00
19.12.2025
49

Jau trešo gadu Cēsīs norisinājās īpašs sēņu un mākslas vienotībai veltīts festivāls, kas šogad ieguvis nosaukumu “Mikokultūra”, ik gadu tā programmai – tāpat kā sēnēm labvēlīgos apstākļos – tikai pieaugot un paplašinoties. Aizvadītajā sestdienā dažādās pilsētas vietās apmeklētāji varēja gūt visnotaļ plaša spektra informāciju par sēnēm – no to audzēšanas pieredzes stāstiem, sēņu kulinārijas brīnumu […]

Cēsīs autobusi sāk kursēt no atjaunotā Stacijas laukuma

00:00
18.12.2025
349

15.decembrī gan kājāmgājēji, gan autobraucēji ievēroja, ka Cēsu Stacijas laukumā vairs nav norobežojošo zīmju, kas liegtu kustību. Tā kā pabeigti galvenie rekonstrukcijas darbi, šodien no plkst. 12 AS “CATA” atsāks reisu izpildi un pasažieru apkalpošanu atjaunotajā teritorijā, izmantojot jaunizveidotās iekāpšanas un izkāpšanas platformas. Galvenais, kas iedzīvotājiem jāievēro, – tagad transporta kustība Stacijas laukumā organizēta pa […]

Straupe – maza toreiz un tagad. Pamanāma un zināma

10:05
17.12.2025
117

Straupe bija mazākā pilsēta Hanzas savienībā pirms gadsimtiem un tāda ir arī mūsdienu tīklojumā “Jaunā Hanza”.  “Vēsturiskā atmiņa veido identitāti. Hanzas savienība ir saistīta ar Straupi. Kaut tas bija ļoti tālā pagātnē, pret šo laiku ir pozitīva attieksme. Straupie­šiem sava vēsture ir svarīga,” saka Lielstraupes pils pārvald­niece Rudīte Vasile un pastāsta, ka ik vasaru Pārgaujas […]

Ne tikai kārtības sargi, bet arī iedvesmas avots cits citam

00:00
17.12.2025
555

Gadskārtējā policistu apbalvošanas pasākumā, kas aizvadītajā nedēļā norisinājās Limbažos, arī šoreiz par īpašākiem darba sasniegumiem vai ievērojamu dienestā aizvadīto laiku godināta virkne Vidzemes kārtībsargu, tostarp arī 18 no Dienvidvidzemes iecirkņa, kura pārziņā ir Cēsu un Madonas novads. Atzīmējot Valsts policijas (VP) 107. gadadienu, teju 60 Vidzemes reģiona pārvaldes (VRP) likumsargu 11. decembrī bija aicināti uz […]

Tradīcija - Ziemassvētku tirdziņi. Ne tikai iepirkšanās

00:00
16.12.2025
78

Decembris ir Ziemassvētku tirdziņu laiks. Laukumos un skvēros, ielās, kultūras namos valda svētku noskaņa, skan dziesmas, smaržo piparkūkas, tiek piedāvāts plašs preču klāsts. Dažviet Ziemassvētku egles iedegšana ar dažādiem priekšnesumiem lieliem un maziem pašsaprotami ir arī tirdziņš. Katrā vietā savas tradīcijas. Bet visur rīkotāji uzsver, ka Ziemassvētku tirdziņu nevar salīdzināt ar citiem, jo tajos valda […]

Tautas balss

Egle rada prieku

09:57
17.12.2025
19
Cēsniece L. raksta:

“Priecājos par Cēsu galveno egli Vienības laukumā. Tā izgreznota ļoti jaukām gaismiņām. Prieks skatīties gan autobraucējiem, gan gājējiem. Šajās tumšajās dienās, ieraugot mirdzošās spuldzītes, sejā iezogas smaids,” sacīja cēsniece L.

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
36
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
33
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
50
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
51
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Sludinājumi