![200901082302571384](https://edruva.lv/wp-content/uploads/2009/01/200901082302571384.jpg)
Ziemā, kad svaigu augļu piedāvājums ir nedaudz mazāks, varam izmantot iekonservētus vai arī žāvētus augļus. Šoreiz nedaudz par tiem, jo speciālisti atzīst, ka žāvētajos augļos saglabājas visas dziedinošās vielas. Pirms lietošanas tos ieteicams stundu, divas izmērcēt aukstā ūdenī, lai gan var jau tāpat mest uz kārā zoba. Žāvēti augļi noder arī veselības uzlabošanai. Žāvētās aprikozēs daudz kālija, organisko skābju, vitamīnu, kalcija, dzelzs, fosfora. Izmērcētas žāvētas aprikozes un žāvētas plūmes lieliski iztīra zarnu traktu.
Rozīnes var lietot pret bronhītu, klepu, noder arī sirds slimniekiem, jo satur daudz kālija. Savukārt, vīģes palīdz pret sirds un asinsvadu slimībām, mazasinību, bronhiālo astmu, bet dateles uzlabo asins sastāvu, mazina nogurumu, ārstē plaušas. Arī žāvētos ābolos un bumbieros ir visas organismam nepieciešamās dziedinošās vielas.
Nedaudz vairāk par aprikozēm. Žāvētā veidā aprikoze gandrīz nemaz nezaudē savas vērtīgās īpašības, saglabājot vitamīnus un mikroelementus. Žāvētajās aprikozēs ir daudz organisko skābju un pektīnu, kas efektīvi izvada no cilvēka organisma smagos metālus un radionuklīdus. Žāvētas aprikozes iesaka lietot pārtikā, ja ir anēmija, pasliktinājusies redze, sirds slimības, tās veicina asinsvadu nosprostošanās novēršanu un mīkstina cietus pietūkumus, atjauno ādu un stiprina matus. Zinātniski pierādīts, ka regulāra žāvētu aprikožu lietošana būtiski samazina vēža attīstības varbūtību.
Turklāt jāatceras, ka žāvētas aprikozes ir arī lieliska konditorejas izejviela. Lūk, divas receptes.
Aprikožu pīrāgs. Mīklai ņemam 400 g miltu, 200 g sviesta, viena citrona rīvētu miziņu, 100 g pūdercukura, naža galu sāls, divas olas, vienu olas dzeltenumu. Pildījumam: 250 g žāvētu aprikožu, 100 g pūdercukura, šķipsniņu vaniļas cukura.
Žāvētās aprikozes uz pāris stundām iemērcam ūdenī. Vispirms pagatavojam mīklu. Sajaucam miltus kopā ar sviestu, pieberam sarīvēto citrona miziņu, pūdercukuru un sāli. Izmaisām, pievienojam abas olas un olas dzeltenumu. Tad mīklu rūpīgi samīcām un novietojam aukstā vietā.
Tikmēr ūdeni kopā ar aprikozēm uzvārām, pievienojot pūdercukuru un vaniļas cukuru. Nedaudz pavārām, tad aprikozes izberžam caur sietiņu, lai iegūtu viendabīgu masu.
Mīklu sadalām divās daļās, katru izveltnējam apmēram centimetru biezā plātnē. Vienu plātni ieklājam taisnstūrveida veidnē, tā, lai mīklas malas ir uz augšu, un virsū liekam žāvēto aprikožu masu. Virsū uzklājam otru plātni un malas aizspiežam. Virsmu pārziežam ar sakultu olas dzeltenumu. Cepam 180 grādos apmēram 50 minūtes. Aprikožu pīrāgu pasniedz siltu.
Biezpiena suflē ar žāvētām aprikozēm un burkāniem. Ņemam 500g biezpiena, divas ēdamkarotes mannas, vienu ēdamkaroti cukura, trīs olu baltumus, vienu burkānu, sauju žāvētu aprikožu, vienu ēdamkaroti sviesta.
Burkānus sarīvējam uz smalkās rīves, žāvētas aprikozes nomazgājam un sasmalcinām, biezpienu izberž caur sietu. Viendabīgā masā samaisām biezpienu, burkānus, žāvētas aprikozes, mannu un cukuru un pieliekam saputotus olu baltumus. Veidni ietaukojam ar sviestu, liekam tajā gatavo masu un vārām ūdens peldē. Pasniedz ar krējumu.
Lai labi garšo!
Komentāri