Līgatnē jau septiņus gadus SIA “Herbe” specializējas netradicionālā uzņēmējdarbībā – kaltētu un žāvētu augu valsts produktu ražošanā. Uzņēmums balstās uz trīs pastāvīgo darbinieču – Ivetas Bērziņas, Vijas Kačānovas un Ingas Ziltekas, kā arī ražošanas daļas vadītājas Ievas Rugaines roku darbu.
SIA “Herbe” produkcijas klāsts ir plašs un daudzveidīgs: tējas, kaltēti dārzeņi un ogas, diētiskās uzkodas – sukādes, uztura bagātinātāji, sāls, sīrupi un pārtikas piedevas.
I.Rugaine norāda, ka pārstrādei uzņēmums iepērk vietējo zemnieku audzēto lauksaimniecisko produkciju. Vienīgi paprika, pipari, ingvers, ķimenes un krustnagliņas tiek vestas no SIA “Anatols”. Vairākas izejvielas pēc darba laika beigām darbinieces vāc arī pašas. “Ja pietrūkst izejvielu, tad pērkam, bet labprātāk ņemam no savējiem zemniekiem. Tas garantē, ka gala produkts ir tīrs, dabīgs, organismam nepieciešams un vēlams. Mūsu mērķis ir ražot veselīgu produktu steidzīgiem cilvēkiem. Kaltēšana notiek vakuumā, nepārsniedzot 48 grādu temperatūru, tādēļ produkti saglabā visas vērtīgās uzturvielas,” stāsta I.Rugaine.
Visa “Herbes” produkcija paredzēta veselības stiprināšanai, tādēļ tā ir bez konservantiem. Saražotais tiek izplatīts visā Latvijā ar firmas “Es Saule” starpniecību. Uz ārvalstīm kaltēto augļu un dārzeņu produkcija netiek eksportēta. “Orientējamies uz tiešo mazumtirdzniecību, speciāla veikala produkcijas pārdošanai nav. Pārbaudījām, ka tas nav rentabli. Mūsu produktus var iegādāties, sazinoties ar firmu “Es Saule”, kurā darbojas izplatītāji visos Latvijas rajonos, arī Cēsīs. Izplatītāji konsultē un palīdz pircējam izvēlēties, ko labāk pirkt un lietot. Veidot savas produkcijas piedāvājumu aptiekās vai lielveikalos ir grūti no mārketinga viedokļa,” stāsta I.Rugaine, atzīstot, ka pirktspēju un vēlmi ietekmē arī produkta cena, kas nebūt nav maza. To veido produktu augstā enerģētiskā vērtība un tas, ka darbs tiek veikts ar rokām.
Šobrīd kaltēto produktu pieprasījums nav liels – ik gadu tas ir ciklisks: vasarās, kad cilvēki vairāk patērē svaigos, zaļos augu valsts produktus, pieprasījums ir mazāks, ziemā – lielāks. Uzņēmuma darbiniece I.Bērziņa atzīst, ka cilvēkiem pašiem ir jāizvēlas un jāsaprot, kas viņiem nepieciešams – tīrs un dabisks produkts vai ražots laboratorijās.
Produktu maisījumu kombinācijas uzņēmumā domā un veido pašas darbinieces. Jauniegūtās kompozīcijas degustē biroja darbinieki Rīgā. Ja atzīst par labu esam, tad “Herbe” ražo jauno produktu.
“Protams, visus produktus katrs pats var saražot mājās, bet tas prasa vairāk laika, darba un uzmanības. Kaltētie augu valsts produkti ir brīnišķīgs variants, dodoties ceļojumos. Var paņemt līdzi gan uzkodas – burkānu, biešu, ķirbju un dzērveņu sukādes, gan dažādus kaltēto dārzeņu maisījumus, kas ir izejviela ātri pagatavojamām zupām,” rosina I.Rugaine, kura atzīst, ka visiecienītākie produkti ir maisījums “Spēka lācis” un dzērveņu sukādes.
Ražotnes darbībai telpas tiek nomātas no Līgatnes rehabilitācijas centra. Biznesa pirmsākumi datējami ar ideju uzsākt Latvijā nebijušu produktu ražošanu. Ideja radās bijušajai īpašniecei Antrai Ilziņai, esot Amerikā, kur bija iespēja pagaršot kaut ko līdzīgu. Ražotnes nosaukums aizgūts no populāra vācu stāsta par rūķīti Herbi, kas priecājas par dzīvi, kad saules stari izpraucas cauri žagaru kaudzei un ielīst rūķīša istabā, viņš klusībā nodomā: “Cik jauki ir dzīvot pasaulē!”
Pērnā gada nogalē par SIA “Herbe” īpašnieku kļuva Aigars Ercmanis.
SIA “Herbe” darbinieces atzīst, ka darbs ir ļoti patīkams. “Esam mazs uzņēmums. Daudzi mūs nemaz nezina. Taču, liekot reklāmu, mēs neatpelnītu ieguldītos līdzekļus,” norāda I.Bērziņa.
I.Rugaine ir pārliecināta, ka žāvētu un kaltētu ogu, augļu un dārzeņu ražošana ir perspektīva: “Nākotnē mūsu ražošanas iespējas varētu būt lielākas.”
Komentāri