Piektdiena, 14. februāris
Vārda dienas: Valentīns

Un atkal grilējam

Druva
23:00
06.06.2008
16
200806070018315762

Līdz ar pirmajām siltajām pavasara dienām mēs velkam ārā ieziemotos grilus, lai atklātu smaržīgi garšīgo gaļas cepšanas sezonu. Protams, vienkāršāk ir nopirkt jau gatavu šašliku, bet paša pagatavotai cepamgaļai tomēr ir pavisam cita vērtība. Kaut vai tāpēc, ka pats var izvēlēties gaļu, ko marinēt un cept, un tad nebūs dažādi pārsteigumi. Var marinādi gatavot pats, bet var izmantot jau gatavās “Santa Maria” marinādes, un rezultāts būs lielisks. Aizvadītās nedēļas nogalē pārliecinājos par to lietderību gan vistu spārniņu, gan cūkgaļas šašlika marinēšanai.

Ja gribas nedaudz bagātināt gaļas garšu, gatavās marinādes var papildināt ar kādu citu marinēšanai derīgu produktu. Vistas spārniņiem samaisīju “Santa Maria” marinādi vistas gaļai, ķiploku marinādi un vienu paciņu majonēzes.

Savukārt, pagatavojot cūkgaļas šašliku, vispirms ņēmu daudz sīpolu, ko sagriezu gredzenos un kārtīgi samīcīju kopā ar gaļu. Sīpolu sula padara gaļu mīkstāku un sulīgāku. Tad virsū uzlēju “Santa Maria” ķiploku marinādi un medus marinādi ar dūmu garšu. Kā viena, tā otra gaļa padevās varen garda, tāpēc varu ieteikt izmantot šīs marinādes cepamgaļas pagatavošanai. Ja vēlaties marinādi gatavot paši, atcerieties, ka tās sastāvā vajadzētu būt kādam skābi saturošam produktam (citronu sula, etiķis, vīns, kefīrs), jo skābā vide palīdz sašķelt gaļas olbaltumvielas un tā kļūst

mīksta un sulīga. Tikai nevajag pārcensties, jo zināms – kas par daudz, tas par skādi. Piemēram, daudz etiķa padarīs gaļu sausu.

Grilēšana ir māksla, ko var mācīties, mācīties un vēlreiz mācīties, jo iespējas ir visplašākās, receptes visdažādākās un eksperimentēšanas iespējas neizsmeļamas. Un vienmēr taču ir patīkami pārsteigt viesus ar sulīgu un gardu paša pagatavotu un uzceptu gaļu vai kādu citu grilētu ēdienu. Tiesa, rezultāts atkarīgs no daudz un dažādām niansēm – ogļu kvalitātes, garšvielām, cepšanas prasmes un citām. Sadarbībā ar “Santa Maria” atgādināsim dažus padomus, kas jāņem vērā grilējot.

Pirms likt gaļu cepties, pārliecinieties, vai ogles kārtīgi kvēlo, tad tās sasniegušas gaļas cepšanai nepieciešamos aptuveni 260 grādus. Cepšanai ieteicamākie ir grili ar vāku, jo vāks nodrošina vienmērīgāku siltuma sadali un produkti izcepas ātrāk un vienmērīgāk.

Pareiza garšvielu izvēle ir vesela māksla, bet te svarīgi nepārcensties. Ja gatavajā ēdienā jūtamas tikai garšvielas, tad to bijis par daudz. Arī pārāk daudz sāls var izraisīt negribētu efektu. Sāls atņem gaļai mitrumu, gatavais produkts būs pārāk sauss, tāpēc vienmēr labāk gaļai sāli pievienot tieši pirms pasniegšanas, nevis pirms cepšanas.

Pirms likšanas uz grila gaļu nosusina papīra dvielī un apsmērē ar eļļu, lai tā nepiedegtu pie restēm.

Lai iegūtu maigu, sulīgu liellopa steiku, ļaujiet gaļai 20 – 30 minūtes pastāvēt istabas temperatūrā, īsu brīdi pirms likšanas uz grila pavisam nedaudz uzkaisiet sāli un piparus, pēc tam apsmērējiet ar labas kvalitātes eļļu. Kad gaļa no abām pusēm apcepta, atļaujiet tai 5 – 10 minūtes nostāvēties.

Gan liellopa, gan citu gaļu ieteicams grilējot apgriezt tikai vienreiz, lai produkti nezaudētu sulīgumu.

Vislielāko popularitāti grilētāju vidū izpelnījusies vistas gaļa, tās daudzveidīgās un ātrās pagatavošanas iespējas. Vistas fileja ir gatava aptuveni 8 – 12 minūtēs, tad, kad gaļas sula kļuvusi dzidra un gaļa iekšienē mainījusi krāsu no rozā uz gaišu. Cepot veselu fileju, apgrieziet to tikai vienreiz, lai samazinātu gaļas izžūšanu. Vistas krūtiņas gabali ar kauliem būs gatavi 30 – 40 minūtēs. Ja vēlaties, lai vistas āda būtu kraukšķīga, piecas minūtes pirms cepšanas beigām to apslakiet ar vieglu sālsūdeni un grilējiet vidējā karstumā ar ādu uz leju.

Lūk, dažas viltībiņas, ko vajadzētu ņemt vērā grilēšanas procesā vai gatavojoties tam. Kādā no nākamajām nedēļām piedāvāšu arī kādu recepti, bet šoreiz pašiem jācenšas atrast savs cepamgaļas pagatavošanas veids. Lai izdodas!

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Ar mīlestību dāvināt pavasari

00:00
14.02.2025
29
2

Ziemu esam sagaidījuši, un lai, cik tā skaista, gribas būt pavasarī. Un, ja šodien vēl ir Valentīndiena, vēlēšanās pēc krāsām ir ļoti pašsaprotama. Nekas to dažādībā nespēj sacensties ar puķēm. Ieejot Cēsīs zemnieku saimniecības “Kliģeni” siltumnīcās, pretī nāk pavasaris. Zie­došu prīmulu podiņi veido krāsainu paklāju, kurā katrs zieds smaida. “Te zied un gatavojas ziedēt    […]

Slikti, ja rodas jautājums – vai vajag

00:00
13.02.2025
104
3

Cēsu novada SIA “Gaižēni” ir viens no lielākajiem cūkkopības uzņēmumiem Latvijā. Divas novietnes ir Cēsu novadā, Gaujaskalnā un Jaunraunā, bet divas Bauskas novadā, Īslīcē un Brunavā. Uzņēmums apsaimnieko 1600 ha zemes un gadā nobaro ap 100 tūkstošiem cūku un paši arī ganāmpulku atražo. Pērn SIA “Gaižēni” saņēma Cēsu novada uzņēmēju “Gada balvu” nominācijā “Lielākais nodokļu […]

Izstāde pārdomām par dzīvi un ne tikai

00:00
12.02.2025
37
1

Cēsu muzejā, Jaunās pils 4. stāva Izstāžu zālē, apskatāma Polijas mākslinieces Lauras Makabresku fotogrāfiju izstāde “Mierinājums”. “Kas man ir mierinājums? Tā ir tuvība, ieklausīšanās klusumā, skaistuma un cerības dāvana, lūgšana par kādu, ko es bieži vien pat nepazīstu, bet dziļi ticu, ka kādu dienu mēs iepazīsimies. Šis mierinājums nerastos, ja es pati to vispirms nebūtu […]

Atdzimusi vēsturiskā Ieriķu stacijas ēka

00:00
11.02.2025
118
1

Ilgi gaidītu un skaistu brīdi aizvadītajā piektdienā piedzīvoja Ieriķu un apkārtnes iedzīvotāji. Vēsturiskā stacijas ēka, kas ilgāku laiku bija atstāta pamestībā un laika zoba pamatīgi apgrauzta, nu ir atdzimusi košā, gaišā, mūsdienīgā veidolā un    kļūs par vietējās kopienas kultūras un sabiedrisko aktivitāšu norises vietu. Kā pastāstīja Amatas pārvaldes vadītāja un galvenā šī projekta virzītāja […]

Nepaļauties tikai uz stārķi

00:00
10.02.2025
87
2

Cēsu novadā pērn reģistrēts 241 jaundzimušais un 523 miršanas gadījumi Statistikas dati, kas apkopoti Cēsu novada Dzimtsarakstu nodaļā, izteiksmīgi raksturo demogrāfisko situāciju kopumā valstī. Ejam mazumā, turklāt strauji. Cēsu novadā pērn reģistrēts 241 jaundzimušais un 523 miršanas gadījumi. Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Iveta Gabrāne piebilst, ka salīdzinājumā ar 2023. gadu, reģistrēto jaundzimušo skaits samazinājies par 43. […]

Vai to tiešām katrs ezis var…

00:00
09.02.2025
60

Latvieši nav tie, kas ikdienā dižojas, bet ir reizes, kad kaimiņiem jāparāda un pašiem sev jāpierāda, ka diženums nekur tālu nav jāmeklē. To apliecina Cēsu Izstāžu namā apskatāmā izstāde “Kas dižam dižoties”. Tajā Drabešu Amatu mājas meistaru un 45 mācekļu darbi. “Dižošanās vajadzīga, lai paši redzētu, kas paveikts, redzētu, ko citi dara, jo ikdienā dažādi […]

Tautas balss

Arī pa grants ceļiem brauc nodokļu maksātāji

20:24
12.02.2025
16
Lasītājs K. raksta:

“Ceļu uzturētāji saka, ka tagad grants ceļu bedres nevar likvidēt, stāvokli uzlabot. Tā jau ir, bet vai tad, ja siltajā sezonā šos ceļus atjaunotu, normāli uzturētu, tie tagad nebūtu tik ļoti slikti? Saka, ka neesot naudas, taču arī pa grants ceļiem brauc nodokļu maksātāji,” pauda lasītājs K.

Arī nomales nedrīkst atstāt bez satiksmes

20:23
11.02.2025
21
Seniore raksta:

“Samazina sabiedriskā autobusa reisu skaitu, jo esot maz pasažieru. Tā jau ir, jo attālākās, nomaļākās vietās dzīvo aizvien mazāk cilvēku. Bet ko lai dara tie palikušie, kuriem nav sava auto vai ģimenei ir viens braucamais, bet katram jātiek uz citu pusi? Kādreiz runāja, ka varētu būt kādi speciāli reisi, kurus, kad vajag, iepriekš pieteiktu. Domāju, […]

Nesapratnē par ģimenes ārsta pieejamību

12:30
07.02.2025
43
Seniore raksta:

“Lasu, ka Ģikšos un Skujenē darbu sāk jaunais ģimenes ārsts. Bet kā būs Taurenē? Iepriekšējais dakteris, kas strādāja Amatas un Sku­jenes pagastā, pieņēma pacientus arī Taurenē, mēs, dzērbenieši, turp braucām. Ko tagad darīt? Esam vecākā paaudze, ir kāds, kuram nav savas automašīnas, kam nav tuvinieku, viņš taču neaizbrauks līdz Ģikšiem,” sacīja seniore, kas dzīvo Dzērbenē.

Ja maza pensija, Ungurā vairs nezvejot

11:31
07.02.2025
30
Cēsnieks J. raksta:

“Kam piederēs Ungurs? Tikai bagātajiem, ja ieviesīs pašvaldības atbalstīto licencēto makšķerēšanu, zvejot varēs tikai tie, kas iegādājas licenci. Nabagie, reņģ­ēdāji, kaut arī reņģes tagad dārgas, to nevarēs atļauties. Zivju daudzumu ūdenstilpēs samazina tie, kas velcē no motorlaivām un lieto ehalotu. Tāpēc šos makšķerēšanas veidus vajadzētu aizliegt. Ungurs nav tik liels, lai savas zvejas vietas nevarētu […]

Atļauto ātrumu pārkāpt nedrīkst

11:30
07.02.2025
29
3
Lasītājs raksta:

“Pēc pagājušās trešdienas satiksmes negadījuma uz Cēsu -Madonas ceļa Taurenes pagastā atcerējos 7.janvāra “Druvas” komentāru par Satiksmes ministrijas rosināto nulles toleranci pret ātruma pārkāpējiem. Šķiet, autore to īsti neatbalstīja, norādot, ka nelaimes satiksmē izraisa arī ceļu infrastruktūra. Taču, domāju, piemēram, šī negadījuma nebūtu un nebūtu trīs cietušo, ja autovadītāji būtu ievērojuši atļauto ātrumu. Autovadītājiem ir […]

Sludinājumi