
Piensaimnieku kooperatīvā sabiedrība „Straupe” sākusi jaunu attīstības posmu – sava veikalu tīkla veidošanu.
Pirmo tirgotavu šonedēļ atvēra Valmierā. Jau pirmās minūtes pierādīja, ka šīs ražotnes produkcija tur iecienīta.
Atvēršanas brīdī klāt bija arī „Straupes” valdes priekšsēdētājs Imants Balodis, kurš aicināja pircējus ieteikt, kāds veikalam labākais darba laiks, kādu veidot produkcijas sortimentu. Viņš pastāstīja, ka Valmierā ir daudz kooperatīva ražotās produkcijas cienītāju: „Patīkami dzirdēt, ka cilvēki saka – esam jūsu fani. Redzam, ka arī Valmieras tirgū mūsu produkcija ir pieprasīta. Tiklīdz mašīna iebrauc tirgus teritorijā, uzreiz veidojas rinda. Tagad esam nākuši pretī valmieriešiem.”
Pirmās apmeklētājas atzinīgi novērtēja jauno veikalu. Pircēju vidū bija arī cēsnieces, kuras strādā Valmierā, viņas ar prieku novērtēja iespēju nopirkt „Straupes” produkciju. Veikalā iegriezās arī vairāki apkārtnes iedzīvotāji, kuri bija gandarīti, ka tagad „Straupes” produkcijas veikals tepat pie mājas, vairs nevajadzēs mērot ceļu uz tirgu un stāvēt rindā.
I. Balodis pastāstīja, ka līdz šim veikals bijis tikai pienotavā „Šobrīd attīstām tirdzniecību Rīgas lielākajos tirgos, kur ir mūsu stendi. Centrāltirgū un Vidzemes tirgū tirgojamies jau kopš darbības sākuma, bet Čiekurkalna tirgū un Āgenskalna tirgū sākām pagājušajā gadā.
Jūtam, cik kļūstam neatkarīgi, paši tirgojot savu produkciju. Tagad strīdas, kurš paņem lielo kumosu – pārstrādātājs vai tirgotājs, jo zemniekam par pienu maksā maz, bet cena veikalā liela. Mēs paši pārstrādājam, paši tirgojam, mums nav, kam pārmest. Zemniekiem, starp citu, maksājam vairāk nekā citi Latvijā, bet cena mūsu veikalos nav tā augstākā, jo liekam nelielu uzcenojumu. Bet redzam, ka mūsu produkcija citos veikalos ir ar lielu uzcenojumu. Tāpēc piena produktu tirgū pašu veikals ir labs trumpis.”
Veikalā Valmierā pircēji var nopirkt gan visu, ko ražo PKS „Straupe”, gan arī Smiltenes pienotavas sieru, kas tiek gatavots no Straupes piegādātā piena. Iespējams, būs arī „Trikātas siera” produkcija. Veikalā nopērkama „Liepkalnu” maize, tiek domāts par gaļas piedāvājumu. Notiek sadarbības partneru izvērtēšana, galvenais kritērijs – veikalā tirgotajiem produktiem jābūt ražotiem pēc tradicionālām receptēm, tehnoloģijām, lai tie būtu iespējami dabīgāki.
I. Balodis norāda, ka šobrīd tiek domāts arī par veikala atvēršanu Cēsīs, ir piedāvājumi atvērt veikalus arī Rīgā un Iecavā.
„Savas veikalu ķēdes veidošana ir vienīgā izeja, kā palielināt produkcijas noietu. Mums, tāpat kā visiem, produkcijas noiets nav pietiekams. Saražot varam vairāk, bet nav, kur to pārdot. Mums nav masu produkcijas, ar ilgu realizācijas termiņu, ražojam tikai pēc pasūtījuma. Klients līdz desmitiem nodod pasūtījumu, to izpildām un nākamajā dienā piegādājam. Jūtam, ka cilvēki arvien vairāk sāk novērtēt dabīgus, Latvijā ražotus produktus, tāpēc esam gatavi paplašināt savu tirdzniecību,” saka I. Balodis.
Komentāri