Svētdiena, 9. novembris
Vārda dienas: Teodors

Selekcijas institūts attīstās

Druva
00:00
20.02.2008
13
200802192234093381

Aizvadītais gads Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūtam bijis pārmaiņu laiks. 2008. gadu institūta direktors Ritvars Leitens paredz veiksmīgu un jaunumiem bagātu. Attīstība kvalitātei

Pagājušā gada labā kartupeļu un citu laukaugu raža bijis labs impulss turpmākai attīstībai.

„Vienmēr ir līdzsvars. Ja ir daudz produkcijas, krītas produkta cena. Ja maz produkcijas, cena pieaug. Sapratām, ka jāpaaugstina kvalitāte. Tādēļ pērn piedalījāmies Zemkopības ministrijas projektu konkursā, lai pārbūvētu veco kartupeļu pagrabu, saņēmām atbalstu no valsts, kas sedz 75 procentus izmaksu,” stāsta R.Leitens. Tagad kartupeļu pagrabs aprīkots ar modernām tehnoloģijām, tai skaitā klimata un mitruma kontroli. Kartupeļi pasargāti no sažūšanas, arī no inficēšanās riska. Tas savukārt dod iespēju tupeņus saglabāt labāk, var arī gaidīt labākas, kvalitatīvākas ražas.

R.Leitens atklāj, ka tiek domāts arī par kartupeļu platību palielināšanu: „Pieprasījums ir tik liels, ka pat nespējam saražot. Šobrīd gan pārtikas kartupeļu cena ir ļoti zema, tomēr zem pašizmaksas tos vēl nepārdodam. Kaut neliela, tomēr peļņa ir.”

R.Leitens skaidro, ka izveidojusies sadarbība ar Naftas produktu ražotāju un tirgotāju savienību un uzsākta biodegvielas izpēte: „Pētām dažādas tehnoloģijas, lai rastu veidu, kā varētu iegūt vairāk un kvalitatīvāku eļļu no hektāra rapša. Tāpat pētām arī citas kultūras.”

Vēl pagājušā gadā, lai veicinātu selekcijas darbu, izveidota augu biotehnoloģijas un kvalitātes laboratorija ar molekulāro marķieru iekārtām. Lai izveidotu jaunu šķirni, zinātnieki strādā apmēram 12 gadus, pat ilgāk. Tehnoloģiskās iespējas Latvijā nav tik augstas kā ārzemju selekcijas firmām, tādēļ ar tām ir grūti konkurēt. R.Leitens skaidro: „Lai izveidotu labu šķirni, jāzina, vai tās gēni ir vai nav izturīgi pret dažādām slimībām. Agrāk pārbaudes veica, augu mākslīgi inficējot ar slimību un tad pētot, vai augs pret to ir izturīgs. Lai to droši konstatētu, nepieciešami daudzi gadi. Ar jaunās laboratorijas palīdzību 40 minūšu laikā varēs konstatēt, vai konkrēts gēns augā ir vai nav.” Tas nozīmē, ka jaunā laboratorija šķirnes izveidošanas laiku saīsinās par apmēram trim gadiem. Būs jaunas šķirnes

Aizvien vairāk lauksaimnieki audzē tritikāli – kviešu un rudzu krustojumu. R.Leitens atklāj, ka institūtā turpinās darbs pie tritikāles šķirnes izveides: „Ceram, ka šogad pirmo reizi Latvijā tiks izveidota Latvijas tritikāles šķirne, kura pēc rādītājiem tik tiešām varēs konkurēt ar Zviedrijas, Polijas šķirnēm.”

Kā strauju un kvalitatīvu R.Leitens vērtē arī miežu selekcijas grupas darbu. Tiek pat plānots, ka šogad varētu tikt izveidotas trīs jaunas šķirnes. Sēkla pieprasīta ne tikai Latvijā

R.Leitens stāsta, ka institūtā izaudzētais dažādu kultūru sēklas materiāls pieprasīts ir ne tikai Latvijā, bet arī citās valstīs.

Izveidojusies sadarbība ar Lietuvas firmu, kas iepērk no institūta zāļu sēklas materiālu, pavairo un pārdod to, sākot no Arābu Emirātiem līdz Portugālei un Islandei. „Sadarbība izdevīga abām pusēm, zālāji patiešām iztur kā karstumu un sausumu, tā mitrumu un aukstumu,” skaidro R.Leitens. Viņš norāda, ka zālāji, kuru sēkla nāk no citām valstīm, nav piemēroti Ziemeļvidzemes klimatam, īpaši jau ziemām, kad ir gan sals, gan atkusnis. Šāda zāle slikti pārziemo, to nākas sēt katru gadu no jauna.

R.Leitens skaidro, ka gandrīz simts procentu Latvijā sētajiem zālājiem izmanto Priekuļos veidotās šķirnes, tai skaitā timotiņu un āboliņu. “Latvijā kvalitatīvi zāļu šķirņu veidošanā strādā arī Skrīveru zinātniskajā centrā. Mums izveidojusies laba sadarbība, viņi audzē arī dažas mūsu šķirnes. Kopā spējam nodrošināt pieprasījumu valstī,” uzsver R.Leitens.

Institūta direktors vērtē, ka kvalitatīvu un labu izdodas izaudzēt arī graudaugu sēklu. Aizvien populāra ir ziemas rudzu šķirne ‘Kaupo’, kas aizņem aptuveni 70 procentus rudzu sējplatību Latvijā: „Turpinām uzlabot šķirni, lai tā būtu vēl izturīgāka, lai arī tagad izceļas ar ziemcietību un stabilajām ražām.” R.Leitens atzīst, ka Latvijā ieved arī dažādas hibrīdšķirnes, kuras ir ražīgākas, tomēr tikai optimālos apstākļos, kādu Latvijā nav gandrīz nekad.

„Institūtam sertificētās bioloģiskās lauksaimniecības platības ir nelielas, tomēr katru gadu piedāvājam ne tikai kartupeļu, bet arī bioloģiski audzētu graudaugu sēklu. Ražotāju interese ir ļoti liela, taču traucēklis ir grūtības, cīnoties ar slimībām un kaitēkļiem, jo bioloģisko preparātu klāsts ir nepietiekams. Veicam selekciju, mēģinot izveidot šķirnes ar lielāku dabisko imunitāti pret slimībām un kaitēkļiem,” skaidro R.Leitens. Institūtā tiek veikts arī bioloģisko šķirņu saimniecisko īpašību noteikšanas tests.

Jaunas iespējas varētu pavērties, attīstoties institūta sadarbībai ar Alojas cietes rūpnīcu bioloģiskās cietes ražošanā, ņemot vērā pieprasījumu pēc tās Zviedrijā. Tādēļ R.Leitens skaidro: „Mēģināsim ieinteresēt lauksaimniekus bioloģiski audzēt kartupeļus cietes ražošanai, centīsimies nodrošināt ar kvalitatīvu sēklu.”

R.Leitens pastāstīja, ka laba sadarbība izveidojusies arī ar kādu vācu firmu, kura nodarbojas ar kartupeļu selekciju. Pašlaik notiek apmaiņa ar dažādu šķirņu kartupeļu sēklu. „Sākot no šī gada, būsim pasaulē vienīgie, kuriem būs tiesības audzēt, pavairot un atveseļot labi pazīstamo kartupeļu šķirni ‘Adretta’, kas ir pieprasīta un arī garšīga,” atklāja R.Leitens.

R.Leitens pastāstīja, ka tiek turpināts darbs arī zirņu selekcijā. Pēc zirņiem esot liels pieprasījums ne tikai Latvijas tirgū, bet arī no Igaunijas, taču to nav iespējams nodrošināt, jo trūkst sēklaudzētāju. Institūta direktors vērtē: „Iespējams, viņi nav apzinājušies, ka šī produkcija ir tik pieprasīta. Ja izdosies izveidot labu sadarbību ar kādu sēklaudzētāju, tad mēs varētu nodrošināt ar sēklu, lai ražotu zirņus arī patēriņam pārtikā.” Neizmantotās iespējas pārtikas tirgū

Institūta zinātnieki kā pagājušajā, tā arī šajā gadā turpina veikt tirgus orientētos pētījumus.

R.Leitens kā veiksmīgu vērtē institūta sadarbību ar sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem kartupeļu realizācijā. Nesen uzsākta sadarbība arī ar kafejnīcu un restorānu „Eifrata” hotelī “Tigra” Priekuļos. Pērn hotelī noticis institūta kartupeļu selekcijas speciālistes Ilzes Skrabules organizētais seminārs par kartupeļu daudzveidīgajām un veselīgajām pagatavošanas iespējām. Kafejnīcas šefpavārs pasākuma dalībniekiem pagatavojis ap 30 dažādu kartupeļu ēdienu.

Sadarbība izveidojusies arī ar maizes ceptuvēm, no institūta laukos izaudzētajiem graudiem tiek izmēģinātas dažādas maizīšu receptes. Citu graudaugu skaitā maizes ceptuvēs izmēģināti arī kailgraudu mieži un tritikāle. Plāno ekonomisko izaugsmi

R.Leitens atzīst, ka institūtam turpmāk jādomā ne tikai par zinātniskās darbības attīstību un selekciju, bet arī komercdarbību. Institūta apgrozījums ir ievērojami palielinājies, tomēr inflācijas ietekmē diemžēl kritusies peļņa.

Zinātnieku darbība no valsts puses pēdējos divos gados tiek atbalstīta, bet, kā atzīmē R.Leitens, tikai ar bāzes finansējumu, kas nodrošina nelielu daļu no zinātnieku algām. Tiek plānots, kā attīstīt ekonomisko darbību tā, lai gan zinātniskā darbība, gan ražošana nestu lielāku peļņu. Tādēļ tiek plānots piesaistīt finansējumu zinātnieku darbam, iesaistoties projektos.

Lai attīstītu ražošanu un ekonomisko situāciju, tiek strādāts pie meitas uzņēmuma izveidošanas komercdarbībai, tomēr R.Leitens vērtē, ka: „pagaidām runāt par šī uzņēmuma darbības virzieniem būtu

pāragri”.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Tirgojis nelegāli ievestas cigaretes

00:00
09.11.2025
12

Cēsu tirgū nesen pieķerts vīrietis, kas tirgoja Latvijā nelikumīgi ievestas cigaretes, “Druvai” pavēstīja Valsts policija (VP). Tiesa, kriminālprocess par nelikumīgu tabakas izstrādājumu realizāciju sākts jau septembrī, pēcāk ievākta informācija, situ­ācija novērota, bet 21.oktobrī izdevies pieķert šo vīrieti darbībā, paskaidroja VP Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Vidzemes reģiona pārvaldes jautājumos Zane Vaskāne.Aizturētais dzimis 1961.gadā, tātad ir […]

Piedāvā nobaudīt rudens garšas

00:00
08.11.2025
52

Deviņi Cēsu novada restorāni visu šo nedēļu aicina rudens garšu piedzīvojumā. Novada rudens Restorānu nedēļa 2025 veltīta patiesām garšām, vietējiem stāstiem un sadarbībām, kas iedvesmo. Restorāna “Kest” šefpavārs Māris Jansons “Druvai” atzīt, ka šī nedēļa uz restorānu atved nedaudz atšķirīgus klientus, tos, kas ikdienā nav bieži restorānu apmeklētāji. “Redzams, ka cilvēki ir sajūsmā par šo […]

Kapsētā atklājas likteņi un vēsture

00:00
07.11.2025
125

Latvijā drēgns, vakaros tumsa iezogas aizvien agrāk. Ir veļu laiks, kad klusināti atmiņās atceramies tuvos, pazīstamos, zināmos, kuri mums atstājuši savas dzīves devumu. Cik daudz vai maz zinām par iepriekšējām cēsnieku paaudzēm, kādi stāsti dzirdēti par Mūžības dārziem Cēsīs, kas lasāms, pašķirstot vecas avīzes un žurnālus, atbildes meklēt rosināja Cēsu Centrālās bibliotēkas darbinieku rīkotais “Literāro […]

Ar atkarībām cīņu uzsākušie kopīga piedzīvojuma gaidās

00:00
06.11.2025
116

Drēgnajā aizvadītās sestdienas rītā Cēsīs, Vienības laukumā, it pozitīvā gaisotnē vārdus pārmija neliela ļaužu kompānija. Tie bija projekta “Dzīvo ar sparu, ne ar ieradumu” dalībnieki, kuri gatavojās savam pirmajam kopīgajam pārgājienam, šoreiz – Cēsīs. Lai gan plānotais dalībnieku skaits ar dažādām atkarībām nomāktajiem bijis vairāk par desmit,    šoreiz bija atnākuši tikai daži, toties ļoti […]

Dārziņa mūzika nebeidz skanēt

00:00
05.11.2025
102

Divas dienas pirms komponista, novadnieka Emīla Dārziņa 150.jubilejas, sestdien, 1.novembrī,    Cēsīs izskanēja viņam veltīts muzikāls sveiciens. To kopā ar pieciem vīru koriem, trim jauktajiem koriem, akadēmisko orķestri    “B-Sharp” un solisti Paulu Mihai­lovu sarūpēja koncerta “Dzies­ma, kas neatstāj” mākslinieciskā vadītāja Marika Slotina-Brante. “Pirms desmit gadiem komponista jubilejā saaicināju korus no Vidzemes un Rīgas, koncertā […]

Elīna Purmale-Baumane: Kad beidzam mācīties, sākam atpalikt – kāpēc pieaugušajiem jāmācās?

14:32
04.11.2025
32

Mūsdienās darba tirgus mainās tik strauji, ka reiz iegūtā izglītība vairs nav ilgtspējīgs pamats stabilitātei un karjeras izaugsmei, tāpēc mācīšanās pieaugušā vecumā, turklāt visa mūža garumā, ir kļuvusi par nepieciešamību, nevis izvēli. Lai gan valsts mērķis ir līdz 2030. gadam panākt, ka vismaz 60 % pieaugušo regulāri iesaistās izglītībā, šobrīd to dara aptuveni 34 %. […]

Tautas balss

Kaķis izglābj kaķi

08:18
08.11.2025
27
Seniore raksta:

“Dalīšos neparastā piedzīvojumā. Dēla ģimene dzīvo Cēsīs, daudzdzīvokļu mājā. Viņiem ir kaķene. No rīta izlaiž pastaigā, vakarā, kad nāk mājās no darba, kaķene ir klāt. Bet vienu vakaru minkas nav. Sauc, meklē, bet tā nerādās. Tāpat nākamajā dienā. Kad klāt brīvdienas, dodas kaķi apkaimē meklēt, bet sasaukt neizdodas. Mājās pie ārdurvīm pretī ņaudot nāk kaimiņa […]

Gājēju pāreja var būt bīstama

08:15
08.11.2025
27
Cēsniece G. raksta:

“Cēsīs, Valmieras ielā, gājēju pāreja netālu no “Maxima” un iepretī stadionam ir apgaismota, taču autovadītājam ļoti grūti saprast, vai aiz gaismu atstarojošiem stabiņiem uz pārejas jau stāv cilvēks, kurš tūlīt šķērsos ielu. Šajā vietā, manuprāt, vajadzēt kaut ko mainīt, pieaicināt satiksmes drošības ekspertu, lai izvērtē situāciju. Agrāk, kad vēl nebija aizliegts kreisais pagrieziens, iebraucot lielveikala […]

Vai izdosies labas attiecības

08:15
07.11.2025
15
Lasītājs K. raksta:

“Lasu, ka Latvija un Indija stiprinās sadarbību drošības un ilgtspējīgas attīstības jomā. Man tas izklausās dīvaini. Indija taču bija tā, kas pirka Krievijas naftu un “baroja” agresorvalsti. Ja pareizi atceros, vairāk nekā 30 procenti jēlnaftas, ko pārstrādāja Indija, pērn bija iepirkta Krievijā. Tagad, kad ASV noteikusi sankcijas Krievijas lielajiem naftas uzņēmumiem, Indija pārtrauc pirkt šo […]

Dzērvenes var saglabāt medū

08:19
04.11.2025
23
Lasītāja raksta:

“Nupat dzirdēju radio raidījumā, ka dzērvenes, aplietas ar medu, labi neglabājas. Taču tā gluži nav. Medū var saglabāt gan lielogu dzērvenes, gan purvā lasītās, par to esmu pārliecinājusies. Taču jāizvēlas cietas ogas, tās, kas vēl nav kļuvušas mīkstas. Un tad ogu pietiek līdz jaunajai ražai,” pastāstīja lasītāja, kas dzīvo Piebalgas pusē.

Laikam bez pabalsta neiztikt

08:19
03.11.2025
23
Līgatniete raksta:

“Radio pārraidē dzirdu, ka, lai varētu iztikt, cilvēkam mēnesī vajadzētu saņemt ap diviem tūkstošiem eiro. Bet mana pensija 490 eiro, kaut mūžā 32 gadus esmu cītīgi strādājusi. Kā lai izdzīvoju? Man ir 85 gadi, piepelnīties nevaru. Jāmaksā par komunālajiem pakalpojumiem, vajadzīgas zāles,” sacīja līgatniete un piebilda, ka nekad nevienam nav neko lūgusi, bet laikam vajadzēs […]

Sludinājumi