Otrdiena, 20. maijs
Vārda dienas: Lita, Sibilla, Teika

Salāti no salātiem

Druva
23:00
25.04.2008
55
200804252349558432

Pavasara zaļums sevi arvien vairāk piesaka ne tikai dabā, bet arī ikdienas maltītē, ēdienkartē ienāk lociņi, gurķi, lapu salāti. Šoreiz nedaudz par pēdējiem. Protams, savā siltumnīcā izaudzēti lapu salāti ir sulīgāki un aromātiskāki, bet kamēr tas brīdis pienāks, itin labi var izlīdzēties ar veikalā nopērkamajiem salātiem podiņos.

Salāti ir vēsturisks dārzenis, vairāku veidu lapu salāti kultivēti jau senajā Ēģiptē. Pasaules tīmeklī rodamā informācija liecina, ka visi mūsdienās audzētie lapu salāti cēlušies no savvaļas salātiem, kas vēl aizvien aug Vidusjūras reģionā.

Maldīgs ir priekšstats, ka lapu salātos nav vērtīgu vielu. Izrādās, lapu salātu sula satur vairāk nekā 38% kālija, 15% kalcija, 6% dzelzs, 9% fosfora un apmēram 6% magnija. Salātos esošais magnijs stimulē muskuļaudu un nervu šķiedru atjaunošanos, organiskie magnija sāļi piedalās plaušu audu veidošanā. Fosfors, ko bagātīgi satur salātu sula, baro smadzeņu šūnas, dzelzs uzlabo asinsriti smadzenēs, bet sulā esošais kālijs ir noderīgs normālas sirdsdarbības nodrošināšanai.

Tautas medicīna salātu sulu iesaka lietot pret bezmiegu, nervu sistēmas nostiprināšanai, asinsspiediena pazemināšanai un dažādu gremošanas slimību ārstēšanai. Gatavojot salātu sulu, jāizmanto nevis galviņas iekšējās, bāli zaļās lapiņas, bet gan ārējās, ar hlorofilu un citiem elementiem piesātinātās lapas. Visticamāk, ka tam tomēr piemērotākie būs siltumnīcā izaudzētie salāti, kas būs baudījuši īstu sauli.

Pavasaris ir laiks, kad salāti jāēd, un tos var pagatavot visdažādākos veidos. Pavisam vienkārši tos lietot sviestmaižu pagatavošanai. Uztostējam kādu no graudu maizēm, uzsmērējam sviestu, uzliekam salātu lapu un virsū kraujam visu, ko kāro sirds. Teiksim, vārītu olu, žāvētu vai kūpinātu zivi, gurķi, redīsu, nedaudz majonēzes, un sanāk varen garda un bagātīga brokastu sviestmaize. Te ir visplašākās iespējas variēt ar sastāvdaļām.

Protams, salātus var gatavot salātos. Skan interesanti, bet galvenais, ka patiesi. Tradicionālie latviešu salāti sastāv no lapu salātiem, svaiga gurķa un tomāta, ko sajauc ar krējumu, pievienojot nepieciešamās garšvielas. Taču ieteicamāk salātu pagatavošanā izmantot eļļu, vislabāk, protams, ekoloģiski tīru – olīveļļu vai riekstu eļļu. Varu atklāt nelielu viltību, kā šajos laikos ietaupīt, jo kvalitatīva eļļa ir dārga. Labo eļļu pieliekam nedaudz, tikai lai iegūtu raksturīgo garšu un aromātu, bet pamatā izmantojam augu eļļu. Var pagatavot arī kādu speciālu mērci, piemēram, eļļas un etiķa. Ņemam pustējkaroti sāls, naža galu svaigi maltu melno piparu, divas ēdamkarotes baltvīna etiķa, četras ēdamkarotes augu eļļas, divas ēdamkarotes sakapātu zaļumu (noderēs estragons, pētersīļi, dilles, baziliks), divus sīpolus, daiviņu ķiploka.

Sīpolus sīki sakapājam, ķiploka daiviņu izspiežam caur spiedi. Sāli un piparus sakuļam ar etiķi, līdz sāls izšķīdusi. Pievienojam eļļu, zaļumus, sīpolus un ķiplokus un vēlreiz labi sakuļam. Gatavs!

Šādu mērci iespējams pagatavot jau iepriekš un uzglabāt ledusskapī, tādējādi ietaupot laiku. Ja mērci var uzglabāt, salāti pasniedzami tūlīt pēc pagatavošanas, jo glabājot tie atsulojas, zūd daļa vitamīnu un, kas nav mazsvarīgi, izskats.

Vēl dažas receptes ar lapu salātu piedalīšanos:

Tuncis salātos. Ņemam bundžiņu konservēta tunča eļļā (ieteicams tunci gabaliņos, nevis smalcinātu), trīs svaigus tomātus, svaigu gurķi, divas cieti vārītas olas, vienu galviņu lapu salātu, vienu papriku, olīvas bez kauliņiem, citrona sulu, majonēzi.

Šie ir nejaucamie salāti, ko atliek vienīgi salikt uz liela šķīvja. Apakšā liekam lapu salātus, ko pirms tam nedaudz ar rokām saplucinām mazākās daļās, tiem virsū kārtojam stienīšos sagrieztu gurķi, ripiņās sagrieztu olu, daiviņās sagrieztu tomātu, notecinātu tunci, sagrieztu papriku un olīvas. Pārlejam ar citrona sulu, nelielu daudzumu majonēzes un pasniedzam. Tunča vietā var izmantot arī auksti kūpinātu lasi vai kūpinātu jūras asari.

<b>Salāti ar sieru. Ņemam trīs tomātus, nelielu svaigu papriku, 200 gramus svaigā siera, paciņu vājpiena biezpiena, ēdamkaroti sinepju, vienu salātu galviņu, 150 gramus zaļo un melno olīvu, sāli un svaigi maltus melnos piparus. Ja mājās nav piparu dzirnaviņas, uzdāviniet tās sev vai palūdziet, lai to izdara, jo svaigi malti pipari vienmēr būs pakāpienu augstāk par maltajiem pipariem paciņā.

Nomazgātus tomātus un papriku sagriežam mazos gabaliņos, samaisām ar svaigo sieru, biezpienu un sinepēm. Nedaudz sagrieztu tomātu atstājam dekorējumam. Pieberam sāli un piparus. Salātlapas kārtojam uz liela šķīvja, virsū liekam siera maisījumu un pārberam ar atlikušajiem tomātiem un olīvām.

Lai labi garšo!

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Svētceļojumi cauri gadsimtiem

00:00
20.05.2025
1

Cēsu muzejā visas vasaras garumā apskatāma izstāde “Turp un atpakaļ. Livoniešu svētceļojumi viduslaiku Eiropā”. Izstāde atceļojusi no Igau­nijas, kur tā pirms gada    bija skatāma Tallinā, Nigulistes baznīcā, pastāsta Cēsu muzeja Viduslaiku pils nodaļas vadītājs Gundars Kalniņš. Runājot ar izstādes kuratoru, igauņu arheologu Erki Rusovu, radās doma, ka izstādi vajadzētu parādīt arī Latvijā. E.Rusovs skaidrojis, […]

Iestudējums aizkustina skatītājus

06:40
19.05.2025
18

Liepas amatierteātris “Krams” skatītājus priecēja Ineses Tālmanes lugas “Cerību ēnā” pirmizrādē. Klāt bija arī autore, kura atklāja, ka luga tapusi, iedvesmojoties no Rūdolfa Blaumaņa noveles “Nāves ēnā”, mēģinot iztēloties, kā toreiz jutās sievietes, gaidot mājās savus vīrus, tēvus un mīļotos, kuri bija palikuši uz ledus gabala. “Tas ir stāsts par mātes un meitas attiecībām, zvejniekciema […]

Remontē ceļu, kas ved cauri Liepai. Pārvietos Lodes akmeni

00:00
19.05.2025
106

Liepas iedzīvotāji, kā arī tie, kuri dodas ceļā uz Valmieru, ievērojuši, ka šoseju no pagasta centra uz Valmieras pusi remontē, uzlabo arī sabiedriskā transporta pieturu. Arī lielais akmens ar uzrakstu “Lode”, kas atrodas šosejas malā netālu no dzelzceļa pārbrauktuves, izkustināts no gadiem ilgās atrašanās vietas. Ceļa remonts te sācies aprīļa beigās. Latvijas Valsts ceļu Komunikācijas nodaļa […]

Bērzu birzī divas fotoizstādes

00:00
18.05.2025
42

Brīvdabas mākslas galerijā “Miers un bērziņš” Vecpiebalgā miera un fotomākslas cienītāji šovasar var apskatīt divas stilistiski atšķirīgas fotoizstādes. Bērzu birzī, kad vēl tikai viss plaukst, atkal priecē vecpiebaldzēna Aivara Ošiņa    fotogrāfiju kolekcija “Puķes, putni, Piebalga”. Vairāk nekā 60 lielformāta fotogrāfijās Piebalgas sajūtas. “Pērn, kad atvērām galeriju, saņēmām daudz sirsnīgu atsauksmju .Bija cilvēki, kuri atbrauca vasarā […]

Ugunsdzēsēju un glābēju dienā – apbalvojumi, svinības un pateicības

00:00
17.05.2025
144

Katru gadu 17.maijā tiek svinēta Ugunsdzēsēju un glābēju diena, bet šogad šajā datumā iekrīt dubultsvētki, jo tiek atzīmēta arī 17.gadadiena ugunsdzēsībai Latvijā. Atzīmējot šos svētkus un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) ieguldījumu Latvijas un tās iedzīvotāju drošības stiprināšanā, 13.maijā Kocēnu kultūras namā godināja VUGD Vidzemes reģiona pārvaldes amatpersonas un darbiniekus. Pieminot Latvijas ugunsdzēsības 160. […]

Te ir bioreģions. Vērtība, kas jāizmanto

00:00
16.05.2025
80

Otrais bioreģiona forums bija domubiedru satikšanās, viedokļu un pieredzes apmaiņa. Arī atskats uz pusotra gada paveikto un vienošanās par turpmāk darāmo videi draudzīga un sadarbībā balstīta bioreģiona attīstībā. “Bioreģions nav tikai administratīva ideja vai stratēģisks termins. Tas ir aicinājums visiem kopā radīt vidi, lai dzīve ritētu saskaņā ar dabu. Bioreģions ir sadarbības platforma līdzīgi domājošiem, […]

Tautas balss

Darbības vārdi norāda darīšanu

18:48
19.05.2025
9
Sarmīte Feldmane raksta:

Klausāmies nākamās domes deputātu kandidātu runas, skaidrojumus, solījumus. Kāds ieskatās    sarakstu piedāvātajās priekšvēlēšanu programmās, lai izlemtu, kuru mērķi atbilst paša redzējumam un vajadzībām. Bet ir vērts arī pavērties pagātnē, kas ir šodiena. Proti, ko partijas solīja pirms četriem gadiem un kas izdarīts, vai ieceres palikušas tikai vēlmju sarakstā. Tiesa, daži šodienas deputātu kandidāti toreiz […]

Kāpēc neveidojas iedzīvotāju padomes

18:50
18.05.2025
14
Lasītāja K. raksta:

“Nez kur Cēsu novadā pazudusi virzība uz iedzīvotāju padomēm? Nolikumu martā pieņēma, bet tālāk nekas nav dzirdēts. Vai kādā pagastā cilvēki grib to veidot, vai kāds pieteikums saņemts? Jāņem vērā, ka pagaidām esam diezgan kūtri, ka vajadzīgs kāds rosinājums, atgādinājums par šo iespēju, bet viss pieklusis. Padomes būtu laba iespēja veidot saiti ar pašvaldību. Domāju, […]

Cēsīs joprojām trūkst soliņu

18:50
18.05.2025
25
Pensionāre Anna raksta:

“Cēsis sevi sauc par kultūras galvaspilsētu, bet kultūra nav tikai pasākumi. Tā ir arī iedzīvotājiem ērta, piemērota vide. Taču par to netiek domāts. Se­nioriem ir grūti Cēsis izstaigāt kājām, un ko redzam? Trūkst soliņu. Agrāk Rī­gas ielas sākumā, kur Raunas vārtu apstādījumi, uz mūra bija ierīkotas sēdvietas. Nu jau gadiem dēļi novākti, ja gribi piesēst, […]

Remontē ielas. Satiksmē sajukums

18:47
18.05.2025
19
1
Dra­bešu pagasta iedzīvotāja raksta:

“Labi, ka Cēsīs ielas remontē, tikai iedzīvotājiem un noteikti arī satiksmes organizatoriem grūti, ka to vienlaikus dara tik daudzās vietās. Gan jau būvnieki arī nevar visu precīzi paredzēt un nākas pamainīt kādu darbu. Braucēji apjūk, braukā pa pilsētu, kamēr atrod, kā tikt līdz vajadzīgajai vietai. Derētu norādes, shēmas izlikt jau pie lielajiem ceļiem, pa kuriem […]

Pašu rīkots pašu cilvēkiem

16:35
07.05.2025
45
Pārgaujas puses iedzīvotāja raksta:

“Esam pieraduši, ka visus svētku pasākumus rīko pašvaldība, bet, domāju, vairāk to sagatavošanā un norisē varētu iesaistīties vietējās kopienas. Esam taču spējīgi nākt kopā, radīt scenāriju un daudz ko paši izdarīt tā vienkārši, par atlīdzību saņemot tikai iedzīvotāju atsaucību. Protams, vajadzīgs arī pašvaldības atbalsts, bet sadarbībā varētu rasties ļoti jaunas formas pasākumi, kas vēl vairāk […]

Sludinājumi