Piektdiena, 16. maijs
Vārda dienas: Edvīns, Edijs

Salāti no salātiem

Druva
23:00
25.04.2008
13

Pavasara zaļums sevi arvien vairāk piesaka ne tikai dabā, bet arī ikdienas maltītē, ēdienkartē ienāk lociņi, gurķi, lapu salāti. Šoreiz nedaudz par pēdējiem. Protams, savā siltumnīcā izaudzēti lapu salāti ir sulīgāki un aromātiskāki, bet kamēr tas brīdis pienāks, itin labi var izlīdzēties ar veikalā nopērkamajiem salātiem podiņos.

Salāti ir vēsturisks dārzenis, vairāku veidu lapu salāti kultivēti jau senajā Ēģiptē. Pasaules tīmeklī rodamā informācija liecina, ka visi mūsdienās audzētie lapu salāti cēlušies no savvaļas salātiem, kas vēl aizvien aug Vidusjūras reģionā.

Maldīgs ir priekšstats, ka lapu salātos nav vērtīgu vielu. Izrādās, lapu salātu sula satur vairāk nekā 38% kālija, 15% kalcija, 6% dzelzs, 9% fosfora un apmēram 6% magnija. Salātos esošais magnijs stimulē muskuļaudu un nervu šķiedru atjaunošanos, organiskie magnija sāļi piedalās plaušu audu veidošanā. Fosfors, ko bagātīgi satur salātu sula, baro smadzeņu šūnas, dzelzs uzlabo asinsriti smadzenēs, bet sulā esošais kālijs ir noderīgs normālas sirdsdarbības nodrošināšanai.

Tautas medicīna salātu sulu iesaka lietot pret bezmiegu, nervu sistēmas nostiprināšanai, asinsspiediena pazemināšanai un dažādu gremošanas slimību ārstēšanai. Gatavojot salātu sulu, jāizmanto nevis galviņas iekšējās, bāli zaļās lapiņas, bet gan ārējās, ar hlorofilu un citiem elementiem piesātinātās lapas. Visticamāk, ka tam tomēr piemērotākie būs siltumnīcā izaudzētie salāti, kas būs baudījuši īstu sauli.

Pavasaris ir laiks, kad salāti jāēd, un tos var pagatavot visdažādākos veidos. Pavisam vienkārši tos lietot sviestmaižu pagatavošanai. Uztostējam kādu no graudu maizēm, uzsmērējam sviestu, uzliekam salātu lapu un virsū kraujam visu, ko kāro sirds. Teiksim, vārītu olu, žāvētu vai kūpinātu zivi, gurķi, redīsu, nedaudz majonēzes, un sanāk varen garda un bagātīga brokastu sviestmaize. Te ir visplašākās iespējas variēt ar sastāvdaļām.

Protams, salātus var gatavot salātos. Skan interesanti, bet galvenais, ka patiesi. Tradicionālie latviešu salāti sastāv no lapu salātiem, svaiga gurķa un tomāta, ko sajauc ar krējumu, pievienojot nepieciešamās garšvielas. Taču ieteicamāk salātu pagatavošanā izmantot eļļu, vislabāk, protams, ekoloģiski tīru – olīveļļu vai riekstu eļļu. Varu atklāt nelielu viltību, kā šajos laikos ietaupīt, jo kvalitatīva eļļa ir dārga. Labo eļļu pieliekam nedaudz, tikai lai iegūtu raksturīgo garšu un aromātu, bet pamatā izmantojam augu eļļu. Var pagatavot arī kādu speciālu mērci, piemēram, eļļas un etiķa. Ņemam pustējkaroti sāls, naža galu svaigi maltu melno piparu, divas ēdamkarotes baltvīna etiķa, četras ēdamkarotes augu eļļas, divas ēdamkarotes sakapātu zaļumu (noderēs estragons, pētersīļi, dilles, baziliks), divus sīpolus, daiviņu ķiploka.

Sīpolus sīki sakapājam, ķiploka daiviņu izspiežam caur spiedi. Sāli un piparus sakuļam ar etiķi, līdz sāls izšķīdusi. Pievienojam eļļu, zaļumus, sīpolus un ķiplokus un vēlreiz labi sakuļam. Gatavs!

Šādu mērci iespējams pagatavot jau iepriekš un uzglabāt ledusskapī, tādējādi ietaupot laiku. Ja mērci var uzglabāt, salāti pasniedzami tūlīt pēc pagatavošanas, jo glabājot tie atsulojas, zūd daļa vitamīnu un, kas nav mazsvarīgi, izskats.

Vēl dažas receptes ar lapu salātu piedalīšanos:

Tuncis salātos. Ņemam bundžiņu konservēta tunča eļļā (ieteicams tunci gabaliņos, nevis smalcinātu), trīs svaigus tomātus, svaigu gurķi, divas cieti vārītas olas, vienu galviņu lapu salātu, vienu papriku, olīvas bez kauliņiem, citrona sulu, majonēzi.

Šie ir nejaucamie salāti, ko atliek vienīgi salikt uz liela šķīvja. Apakšā liekam lapu salātus, ko pirms tam nedaudz ar rokām saplucinām mazākās daļās, tiem virsū kārtojam stienīšos sagrieztu gurķi, ripiņās sagrieztu olu, daiviņās sagrieztu tomātu, notecinātu tunci, sagrieztu papriku un olīvas. Pārlejam ar citrona sulu, nelielu daudzumu majonēzes un pasniedzam. Tunča vietā var izmantot arī auksti kūpinātu lasi vai kūpinātu jūras asari.

<b>Salāti ar sieru. Ņemam trīs tomātus, nelielu svaigu papriku, 200 gramus svaigā siera, paciņu vājpiena biezpiena, ēdamkaroti sinepju, vienu salātu galviņu, 150 gramus zaļo un melno olīvu, sāli un svaigi maltus melnos piparus. Ja mājās nav piparu dzirnaviņas, uzdāviniet tās sev vai palūdziet, lai to izdara, jo svaigi malti pipari vienmēr būs pakāpienu augstāk par maltajiem pipariem paciņā.

Nomazgātus tomātus un papriku sagriežam mazos gabaliņos, samaisām ar svaigo sieru, biezpienu un sinepēm. Nedaudz sagrieztu tomātu atstājam dekorējumam. Pieberam sāli un piparus. Salātlapas kārtojam uz liela šķīvja, virsū liekam siera maisījumu un pārberam ar atlikušajiem tomātiem un olīvām.

Lai labi garšo!

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Te ir bioreģions. Vērtība, kas jāizmanto

00:00
16.05.2025
40

Otrais bioreģiona forums bija domubiedru satikšanās, viedokļu un pieredzes apmaiņa. Arī atskats uz pusotra gada paveikto un vienošanās par turpmāk darāmo videi draudzīga un sadarbībā balstīta bioreģiona attīstībā. “Bioreģions nav tikai administratīva ideja vai stratēģisks termins. Tas ir aicinājums visiem kopā radīt vidi, lai dzīve ritētu saskaņā ar dabu. Bioreģions ir sadarbības platforma līdzīgi domājošiem, […]

Baroka pērle jāuztur un jāspodrina

00:00
15.05.2025
40

Ungurmuiža ir muzejs, nevis biznesa objekts, atzīst muižas nomnieks Renārs Sproģis Kad daba mostas, zied ievas, mežā baltus, zilus un dzeltenus paklājus veido vizbulītes, ne viena vien dabas un kultūrvēstures cienītāja ceļš ved uz Ungurmuižu. Te var doties pastaigā pa mežu, parku, apskatīt Latvijā vienīgo koka celtni – baroka pērli un unikālos 18.&nbsp;gadsimta sienu gleznojumus.&nbsp;Pēdējā […]

Pateicas sezonas izcilākajiem ziemas sporta pārstāvjiem

00:00
14.05.2025
68

Lai arī ziemas sporta sezona jau noslēgusies, 8.maijā Cēsu novada pašvaldība teica paldies tiem novada sportistiem, kas aizvadītajā sezonā uzrādījuši augstu sniegumu nacionālā un starptautiskā līmenī. Uz tikšanos neformālā atmosfērā Vidzemes koncertzāles kafejnīcā “Mango Sky Lounge” bija aicināti biatlonisti Baiba Bendika, Estere Volfa, Elza Blei­dele, Annija Keita Sabule, Laura Alziņa un Rūdolfs Raudziņš, kamaniņu braucējs […]

Pils parka dīķi atbrīvo no karūsām

00:00
13.05.2025
155
1

Ne viena vien uzmanību pagājušajā nedēļā piesaistīja laiva Cēsu Pils parka dīķī. Tajā sēdošie ar tīklu smēla zivis un veda krastā. Tad tās svēra un mērīja. Ieinteresētie cēsnieki garām nepagāja, piestāja pie informatīvās telts dīķmalā, lai uzzinātu, kas tiek darīts. “Cēsnieki interesējās par dīķa ekoloģisko stāvokli, kāpēc vasarā ūdens ir zaļš un vai to var […]

Mākslīgais intelekts ikdienā. Ir vērts uzzināt

07:00
12.05.2025
27

Kamēr lielākā daļa cilvēku atpūtās un atzīmēja 1. maija Darba svētkus, Cēsīs, mākslas telpā “Mala”, norisinājās mākslīgā intelekta brīvā formāta konference “Alkoritms 2025”. Arī programmu un diskusiju tematus pasākumam bija sagatavojis mākslīgais intelekts (MI). Konferenci vadīja trīs draugi, sevi iepazīstinot kā Jānis Nr.1, Jānis Nr.2 un Jurģis. Viņi IT jomu izvēlējušies kā savu pamata nodarbošanos […]

Rakstnieku parka jubilejā stāda kokus

00:00
12.05.2025
39

Spārē, Rakstnieku parkā, atzīmējot parka 95. jubileju, aizvadīts sirsnīgs pasākums “Pasaulē nav neviena lieka cilvēka”. Te pirms teju simts gadiem Aleksandrs Čaks kopā ar domubiedriem iestādīja pirmos ozolus un liepas. Lai gan ne visi koki izauga, Čaka ozols joprojām ir stalts un pamatīgs. Laika gaitā rakstnieki parkā stādījuši jaunus kokus, un arī gadskārtas svētkos ainavu […]

Tautas balss

Pašu rīkots pašu cilvēkiem

16:35
07.05.2025
44
Pārgaujas puses iedzīvotāja raksta:

“Esam pieraduši, ka visus svētku pasākumus rīko pašvaldība, bet, domāju, vairāk to sagatavošanā un norisē varētu iesaistīties vietējās kopienas. Esam taču spējīgi nākt kopā, radīt scenāriju un daudz ko paši izdarīt tā vienkārši, par atlīdzību saņemot tikai iedzīvotāju atsaucību. Protams, vajadzīgs arī pašvaldības atbalsts, bet sadarbībā varētu rasties ļoti jaunas formas pasākumi, kas vēl vairāk […]

Piestājot tīruma malā

16:23
30.04.2025
68
Lasītāja raksta:

“Priekšā garās brīvdienas, laikapstākļus nesola tos labākos. Ja par aukstu vai vējainu, vai lietainu, var kaut kur braukt ar mašīnu. Un piedzīvot pārsteigumus pa auto logu. Jaunraunā viens tīrums bija kā nosēts ar pelēkbrūniem akmeņiem. Piestāju, skatījos, simtiem, iespējams, tūkstošiem zosu bija piesēdušas atvilkt elpu. Ļāva pieiet diezgan tuvu, jo bija aizņemtas, lasot barību. Kad […]

Teātrim svarīgi skatītāji

16:22
30.04.2025
25
Taurenes amatierteātris "Radi" raksta:

“Sakām sirsnīgu paldies visiem, kas piedalījās mūsu kolektīva jubilejas vakarā ar klātbūtni, arī ziediem, dāvanām, vēlējumiem! Jūsu esamība mums ir ļoti svarīga. Paldies kultūras nama vadītājai Gintai Babrei par atbalstu un sarūpēto lielisko atpūtas vakaru!” saka Taurenes amatierteātris “Radi”, kas pagājušajā nedēļā svinēja 25.jubileju.

Cēsis ir pieprasītas

23:26
27.04.2025
46
L. raksta:

“Tagad, kad Cēsīs nevar izbraukt pa Lapsu ielu, redzam, cik dzīva ir satiksme pilsētā. Tas labi vai slikti, cits jautājums. Protams, satiksmes mierinātājiem situācija varētu nepatikt, bet tagad ieraugām patieso plūsmu. Pilsētā dzīvo un to apmeklē daudz cilvēku. Jā, ielās redzam maz gājēju, bet kopumā Cēsis ir galamērķis daudziem,” sprieda pensijas vecuma kungs L.

Sociālajos tīklos izteiktie solījumi pazudīs

23:25
26.04.2025
48
Cēsniece Z. raksta:

“Feisbuks pilns ar pašvaldību vēlēšanu kandidātu solījumiem. Agrāk, kad tos lasījām drukātā veidā, vēlāk katru ievēlēto deputātu varēja turēt pie vārda, bet kā tagad? Sociālajos medijos publicētais, rakstītas vai runātais, taču laika gaitā pazudīs. Manuprāt, to jau katra partija un kandidāts var pats izdzēst. Tad nu pēc pāris gadiem ķer vēju laukā, solījumi pazuduši. Vajadzētu […]

Sludinājumi