Svētdiena, 14. decembris
Vārda dienas: Auseklis, Gaisma

Nākotnes redzējums par bioloģisko pārtiku

Iveta Rozentāle
08:26
12.04.2024
111
Bioreg

Ko celt galdā 2030.gadā, jeb kā veicināt bioloģiskās pārtikas patēriņu Vidzemes bioreģionā ģimenēs, restorānos un lielveikalos, mācību iestādēs, pansionātos un slimnīcās? Par to domāja dažādu nozaru pārstāvji pirmajā no trijām koprades darbnīcām. FOTO: Iveta Rozentāle

Kā veicināt bioloģiskās pārtikas patēriņu Vidzemes bioreģionā? Ko celsim galdā 2030.gadā ģimenēs, restorānos un lielveikalos, mācību iestādēs, pansionātos un slimnīcās, bija galvenais jautājums, ko risināja pirmajā koprades darbnīcā.

Vidzemes plānošanas reģiona un Cēsu novada pašvaldības organizētās trīs darbnīcas ir praktisks turpinājums pērn parakstītajam memorandam par atbalstu bioreģiona izveidei Gaujas Na­cionālā parka teritorijā.

Koprades darbnīcā tikās gandrīz pussimts interesentu – lauksaimnieki, pārtikas ražotāji, valsts pārvaldes darbinieki, bioloģiskā dzīvesveida entuziasti, augstskolu mācībspēki, studenti un zinātnieki -, lai piecās darba grupās diskutētu un kopīgi veidotu nākotnes redzējumu.

Agnese Gaidelone, veikala “ieber.lv” īpašniece, piedalījās pirmajā darba grupā par ēšanas un iepirkšanās paradumiem ģimenēs. Viņa “Druvai” pastāstīja, ka darbs grupā bija produktīvs: “Cits citu papildinājām, bijām uz viena viļņa. Apzināmies, ka būtiska ir iedzīvotāju izglītošana, kā maziem soļiem savā ikdienā iekļaut vairāk bioloģiskas pārtikas. Piemēram, palīdzot saprast, ka izaudzēt mikrozaļumus nav grūti, bet vienkārši. Tāpat jāmainās ģimeņu iepirkšanās paradumiem – vispirms jāpadomā, kas jau ir mājās un ko nepieciešams piepirkt, nevis otrādi – domāt par to, kā nav. Kombinējot ar jau mājās esošo, iepirkumu saraksts būs krietni mazāks. Savukārt, ja no pagatavotās gardās zupas tomēr viena porcija palikusi pāri, to nevis izmest, bet apdomāt, vai tuvumā nedzīvo kāds vientuļš seniors, kurš par šo porciju ļoti priecāsies.”

Grupā runāja arī, kā veicināt lokālo, tradicionālo garšu, produktu, recepšu attīstīšanu, vērtēja, ka ēdamie augi varētu augt arī publiskajos apstādījumos. Arī pie skolām vajadzētu ierīkot dārzus. “Un viens no secinājumiem mums bija -    ir nepieciešams atbalsts, lai būtu pieejami pagrabi un saldētavas produktu uzglabāšanai. Piemēram, Līgatnē izmanto senos papīrfabrikas pagrabus, kur ir ļoti labs dabiskais mikroklimats produktu uzglabāšanai. Tāpat radās ideja, ka plašāk jāizmanto pieejamā infrastruktūra. Piemēram, ja skolā ēdināšanu nodrošina uzņēmējs, tad šo pakalpojumu var izmantot arī skolēnu vecāki. Arī uzņēmējs būs ieinteresēts pagatavot un pārdot vairāk zupas porciju.”

A.Gaidelone vērtē, ka nākotnē plašāka varētu būt gan tiešā pirk­šana, gan mazo uzņēmumu iespējas: “Varētu kļūt populārāks produktu abonements, kas uzņēmējam palīdz rēķināties    ar ražošanas apjomu. Tāpat noderīga būtu produktu saņemšana pakomātos, kā arī piegāde mājās lauku reģionos. Svarīga ir arī mazo uzņēmēju kooperēšanās, kad pie viena zemnieka nopērkama dažādu audzētāju produkcija.”

Darba grupā par lielveikaliem un citiem pārdošanas kanāliem piedalījās arī Vidzemes Augst­skolas (ViA) students un ViA Studentu apvienības Vides virziena vadītājs Jānis Ķiploks. Arī šajā darba grupā secināts, ka zemniekiem un lauksaimniekiem nepieciešams vairāk kooperēties: “Tā­pat bijām vienoti domā, ka būtiski veicināt tirgus kultūru, jo tā ir iespēja līdzsvarot bioloģiskās produkcijas pieejamību ar lielveikalu sortimentu. Svarīgs būtu arī vakara tirgus, kas ir ērts strādājošiem cilvēkiem. Tomēr vispirms būtiska ir sabiedrības izglītošana par bioloģisko pārtiku, jo mūsu paradumi sākas no zināšanām.” Darba grupa diskutēja arī par jaunu veikalu formu, specializētiem veikaliem, kuros nav tradicionālā tirdzniecības uzcenojuma, tāpēc produkcija būtu pieejamāka patērētajiem, tāpat bija ideja par vienotu pirkšanas punktu – vietējās pārtikas pakomātu.

Ainārs Mitrofanovs ir biškopības kooperatīvās biedrības “Si­guldas medus” valdes priekšsēdētājs, viņš piedalījās darba grupā, kurā runāja par reģiona lauksaimniecību. “Nonācām pie kopsaucēja, ka lauksaimniekam ir jābūt zinošam, uz sadarbību vērstam, biznesmenim un uzņēmējam. Turklāt svarīgi celt nozares prestižu, lai iesaistītos jaunieši, lai viņi gan domātu bioloģiski, gan veidotu biznesu laukos. Turklāt, lai veicinātu bioloģiskas pārtikas patēriņu, svarīga ir sadarbība starp nozarēm, kā arī pašvaldību un valstiskā līmenī. Bioloģiska saimniekošana un pārtikas patērēšana ir veselībai draudzīgāka, kas var palīdzēt nākamajām paaudzēm būt veselākām, mazāk apmeklēt aptiekas un ārstus. Tas nozīmē arī to, ka iedzīvotājam maciņā paliek vairāk naudiņas,” sacīja A.Mitrofanovs.

Darba grupa vērtēja arī talku nozīmi, proti, iedzīvotāju palīdzību zemniekiem novākt ražu, saim­niecībā tas atrisina darbaspēka trūkumu, bet talcinieki parūpējas par lauku labumu sagādi ģimenei.

Turpmākajās koprades darbnīcās 23. aprīlī un 24. maijā dalībnieki diskutēs, kā nonākt līdz iecerētajai nākotnes vīzijai. Viena no koprades procesā izvirzītajām iniciatīvām jau šajā gadā tiks finansiāli atbalstīta un realizēta.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca tiekas Ieriķos

00:00
14.12.2025
18

Nepieredzētu atsaucību piedzīvoja biedrības “Cēsu mantojums” sadarbībā ar Cēsu novada pašvaldību 5. un 6. decembrī rīkotā vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca, kas notika “Baložu mājā” Ieriķos jeb vēsturiskajā Ieriķu pasta ēkā. Sestdien Ieriķos sastaptie meistarklases organizatori “Dru­­­­vai” atzina, ka pieteikušies 40 dalībnieki, kas esot tiešām daudz. Meistardarbnīcas mērķis bija sniegt praktiskas zināšanas par vēsturisku ēku siltināšanu […]

Jaunās telpas Rainī apskatījuši pirmie interesenti

00:00
13.12.2025
44

Šajās dienās iespējams pieteikties biroja telpu nomas tiesību izsolei radošas un digitālas komercdarbības veikšanai Cēsīs, Raiņa kvartālā, Raiņa ielā 27. Cēsu novada pašvaldībai piederošajā ēkā, kas ieguvusi pilnīgi jaunas aprises, reizē saglabājot industriālās vides elpu, piedāvātas 11 biroja telpas ēkas pirmajā stāvā – piecas ar skatu uz iekšpagalmu un sešas ar skatu uz Raiņa ielu. […]

Katru gadu aizvien vairāk skaistu sētu

00:00
12.12.2025
126

Dzērbenes pils, tērpta greznā rotā un mirdzot Ziemassvētku ugunīs, jau attāli sveic ikvienu. Vecpiebalgas apvienības pārvaldes konkursa “Sakoptākā sēta”  dalībnieki un kaimiņi, saposušies šīgada laureātu godināšanas reizei, piepilda Tautas nama zāli. Jau astoto gadu vistumšākajā laikā, kad vakari gari un rīti vēli, cilvēki satiekas, lai atcerētos vasaru un domās jau būtu pavasarī, lai kopā priecātos par […]

Cēsīs izskan koncerts “Veltījums Djūkam Elingtonam”

00:00
11.12.2025
46
1

Djūks Elingtons noteikti ir bijis viens no galvenajiem personāžiem, kas veidojis džeza mūziku un lielās džeza mūzikas orķestrācijas. “Viņa darbības laikā arī pamazām izveidojies tāds klasiskais bigbenda sastāvs, kādu to redzam šobrīd, arī šeit uz skatuves,” sestdien, 6.decembrī, uzsākot uzstāšanos koncertzālē “Cēsis”, atzina Latvijas Radio bigbenda vadītājs Kārlis Vanags. Koncertā sestdien izskanēja Latvijas Radio bigbenda […]

Piparkūkas, vaska sveces, egļu smarža un dziesmas

00:00
10.12.2025
137

Skan Ziemassvētku dziesmas, muzicē Aivars Lapšāns. Tā ir sestdiena, kad Cēsu tirgus rosība dzirdama tālu, jo daudzi laiku velta, lai iepirktos. Jau rīta agrumā cēsnieki un iebraucēji no pagastiem ir klāt īpašajā Zie­massvētku tirdziņā. Tirdzi­nie­ki stendos radījuši gaidāmo svētku noskaņu, piedāvā gan saldus, gan ceptus, žāvētus, skābētus un marinētus kārumus, gan kaut ko jauku daiļumam […]

Ceļ pirmo zemas īres maksas daudzdzīvokļu māju Cēsīs

00:00
09.12.2025
360

Iemūrēta laika kapsula un nosvinēti spāru svētki pirmajai zemas īres maksas daudzdzīvokļu mājai Cēsīs, kas ir Lāču ielā 9. Būvdarbus plānots pabeigt pirms termiņa, jau nākamā gada maija beigās. Energoefektīvajā daudzdzīvokļu namā būs pieejami 56 dzīvokļi, kuros ievākties varēs sākt vasaras beigās. Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozen­bergs pirms kapsulas iemūrēšanas uzsvēra, ka šī ir […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
14
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
14
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
34
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
37
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
35
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi