Sestdiena, 22. jūnijs
Vārda dienas: Ludmila, Laimdots, Laimiņš

Medainā maltīte

Druva
00:00
30.01.2009
2

Tā kā šajā lappusē uzsvars likts uz medu, piedāvāju arī ēdienu receptes, kurās izmantots šis gardais našķis. Jo vairāk tāpēc, ka tieši medus, atskatoties tāltālā vēsturē, bijis viens no pirmajiem pārtikā izmantojamiem produktiem.

Medus ir lieliska alternatīva cukuram – kaloriju skaita ziņā tie līdzīgi, taču medus atšķirībā no cukura satur ievērojamu daudzumu dažādu mikroelementu, minerālvielu un vitamīnu. Medus sastāvā ir gandrīz visi mikroelementi, fruktoze, glikoze, kā arī daudz vitamīnu. No minerālvielām medū ir kalcijs, nātrijs, magnijs, dzelzs, jods, hlors, fosfors. Starp medus sastāvā esošajām vielām atrodami fermenti, kas paātrina vielmaiņas procesus.

Medus ir labs konservants. Tajā var konservēt gaļu, ogas, ziedputekšņus, riekstus, sēkliņas, augļus.

Medu var labi izmantot arī maltītes gatavošanā, jo tas piešķir ēdieniem jaunu aromātu, garšu un dažādību. Medus der ne tikai desertam, bet arī gaļas ēdieniem. Lūk, dažas receptes.

Vista medus ābolos. Ņemam vistu, divas ēdamkarotes medus, 50 g sviesta, trīs ēdamkarotes sojas mērces, divus lielus saldskābus ābolus, trīs ēdamkarotes citronu sulas, no garšvielām sāli, maltos melnos un citronpiparus.

Vistu sadalām gabalos, apkaisām ar sāli un pipariem, kārtojam cepeštraukā. Sajaucam medu ar sojas mērci un nedaudz pakausētu sviestu, un ar šo maisījumu aplejam vistu. Ābolus sagriežam daiviņās, un apklājam ar tiem putna gaļu. Cepam cepeškrāsnī aptuveni stundu, līdz izveidojas brūna, karamelizēta garoziņa. Tad nolejam cepšanās laikā radušos sulu, sajaucam ar citronu sulu, aplaistām vistu un liekam cepeškrāsnī vēl uz 10 minūtēm. Pasniedzam ar kartupeļu biezeni un saceptajiem ābolu gabaliņiem.

Jaunlopa gaļa citronu-medus mērcē. Puskilograms jaunlopa gaļas, viena paliela sarkanā paprika, sīpols, ēdamkarote medus, viens citrons, ēdamkarote čili mērces, daiviņa ķiploka, salds krējums, svaigi lociņi, sāls, pipari.

Gaļu sagriežam šķēlītēs. Pagatavojam marinādi: izspiežam citrona sulu, pievienojam čili mērci un saspiestu ķiploka daiviņu. Samaisām un pārlejam gaļai. (Gaļu vislabāk marinēt polietilēna maisiņos, kas paredzēti cepšanai, tie lieliski noder arī marinēšanai, jo ik pa laikam var to pagrozīt, lai marināde vienmērīgi apņem gaļu.) Noliekam iemarinēto gaļu uz četrām stundām ledusskapī.

Pirms gaļu cept, sagriežam kubiciņos sīpolu un papriku, liekam pannā, pārkaisām ar sāli, pipariem un nedaudz apcepam. Tad pievienojam medu, labi samaisām. Liekam pannā gaļu kopā ar marinādi un sautējam zem vāka, līdz gaļa mīksta. Beigās pievienojam saldo krējumu, sagrieztus lociņus un vēl nedaudz pasautējam, ik pa brīdim apmaisot. Pasniedzam ar vārītiem makaroniem vai rīsiem.

Lai labi garšo!

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Saules un ēnas saspēle dzīves norisēs un svētkos

00:00
22.06.2024
10

Mārsnēnos Priekuļu apvienības svētkos “MārsnĒNAS – GaismĒNAS” zumēja kā bišu stropā – dienā centrā uzstājās mākslinieciskie kolektīvi, notika radošās darbnīcas, apvienības pagastu amatierteātru izrādes. Svētkus šogad rotāja moto: “Ja ir ēna, tad kaut kur ir arī Saule.” Saule ir arī Priekuļu apvienības logo zīme, tā simbolizē gaismu un siltumu, bet ēna veldzē un atvēsina, un […]

Pieejamība kā iespēja

00:00
21.06.2024
36

Pietrūkst kopīga redzējuma, kā jāveido dabas takas un dabas objekti, lai tie būtu pieejami ikvienam – ne tikai cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, bet arī māmiņām ar bērniem ratiņos vai vecāka gadagājuma ļaudīm,kuriem pastaigai nepieciešams līdzenāks ceļš un vairāk soliņu, kur piesēst, lai pastaigas laikā atpūstos. Tā, izpētot vides pieejamību kultūras mantojuma objektu, dabas taku, ēdināšanas […]

Jāatgādina, lai neatkārtotos

00:00
20.06.2024
51

14.jūnijs šogad bija lietains. Saule slēpās aiz asaru pielietiem mākoņiem, kad daudzviet Latvijā pieminēja 1941.gada represijās svešumā izvestos. Jaunraunā komunistiskā terora upuru piemiņas vietā priekulieši atcerējās uz Sibīriju aizvestos jaunrauniešus, tos, kuri neatgriezās. “Lasot atmiņas par to nakti, kad pārtrūka daudzu Latvijas iedzīvotāju dzīve, nevar palikt vienaldzīgs. Un nekur nepazūd jautājumi – par ko, kāpēc. Šodien […]

Aizvadītajā diennaktī vairākas sadursmes

14:33
19.06.2024
50

Aizvadītajā diennaktī Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes apkalpojamā teritorijā saņemta informācija par 94 gadījumiem, kad iedzīvotāji vērsušies pēc palīdzības policijā vai konstatēts, ka noticis noziedzīgs nodarījums. Reģistrēti 12 ceļu satiksmes negadījumi, kur vienā gadījumā viena cietusi persona. Ceļu satiksmes jomā pieņemti 93 administratīvā pārkāpuma lēmumi, tajā skaitā 34 par ātruma pārsniegšanu, kā arī divos gadījumos […]

Ugunsdzēsējiem glābējiem Vidzemē septiņi izsaukumi

14:30
19.06.2024
30

Aizvadītajā diennaktī, laika posmā no šī gada 18. jūnija plkst. 6.30 līdz 19. jūnija plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Vidzemes reģiona pārvalde saņēma septiņus izsaukumus – divus uz ugunsgrēku dzēšanu, četrus uz glābšanas darbiem un viens izsaukums bija maldinājums. Vakar īsi pēc pusdienām ugunsdzēsēji saņēma izsaukumu uz Smiltenes novada Smiltenes pagastu, kur pēc ceļu satiksmes negadījuma bija […]

Satiksimies pie Sīmanīša!

00:00
19.06.2024
95

Vairāki simti cēsnieku un tālumnieku piepildīja Cēsu Maija parku. Viņi pazina Haraldu Sīmani, viņiem patīk viņa dziesmas. Kāds ar viņu dzīvojis kaimiņos, cits kopā mācījies, vēl cits muzicējis vai ciemojies pie viņa kādas baznīcas tornī, varbūt, garām skrienot, tikai sasveicinājies. Ha­ralds Sīmanis ir cēsnieks. Te veidojusies viņa personība, piedzīvota mīlestība, atrasts savs ceļš dzīvē un […]

Tautas balss

Zināšanas, kas vajadzīgas katram

17:05
18.06.2024
17
Lasītāja G raksta:

“Pagājušajā nedēļā Valmierā ikviens varēja uzzināt un arī praktiski pamācīties, kas tieši darāms krīzes situācijās. Aizsardzības ministrija rīkoja dienu “Bruņojies ar zināšanām”, kur speciālisti tikās ar iedzīvotājiem. Tāds pasākums bija pavisam 14 pilsētās Latvijā, bet mūsu valstī taču ir daudz vairāk pilsētu un visās dzīvo cilvēki, visur vajadzīgas šādas zināšanas, īpaši jau šajā situācijā, kurā […]

Svētkus sarīko pati kopiena

23:01
13.06.2024
22
Svētku apmeklētāja raksta:

“Skujenē bija ļoti skaisti pašu pagasta iedzīvotāju rīkoti svētki. Tur varēja baudīt gan koncertus, gan pamieloties ar vietējo gatavotiem gardumiem, gan redzēt daudz ko citu. Lieliski, ka ir uzņēmīgi, rosīgi cilvēki, kas darbojas savā un citu labā,” ar gandarījumu sacīja svētku apmeklētāja.

Prieks par atjaunoto ielu

23:00
13.06.2024
30
Bērzaines iedzīvotāja raksta:

“Braucu Cēsīs pa jauno Bērzaines ielu un priecājos, cik tā skaista! Tiešām gandarījums, ka atrasta nauda un veikta tik vērienīga pārbūve. Tagad sakārtos Emīla Dārziņa ielu, tad vēl vajadzētu sakārtot to Bērzaines ielas atlikušo daļu, kas ved līdz Gaujas ielai, tad šī apkaime būtu vienkārši fantastiska. Bet laikam jau jāsaprot, ka visu tūlīt nevar gribēt,” […]

Kas par maksu, kas bez maksas

22:59
13.06.2024
25
Lasītājs J. raksta:

“Lasu un domāju, kā tā, uz Cēsu kauju jubilejas koncertu, kur uzstājas vietējie dejotāji, jāpērk biļete, bet Igaunijas mūziķu koncertu varēs klausīties bez maksas. Vai tā ir mūsu paš­valdības godīga attieksme pret iedzīvotājiem,” neapmierinātību pauda lasītājs J.

Senioriem grūti izstaigāt lielus attālumus

22:58
13.06.2024
39
Cēsniece raksta:

“Cēsīs, Palasta un Gaujas iekas krustojumā pie muzeja krātuves, bija soliņš, kur bija ērti mirkli atpūsties, sakārtot pirkumus pēc iznākšanas no “Maxima” veikala un doties kājām mājās. Tagad soliņa vairs nav. Žēl, ka tas noņemts, nepadomājot par vecajiem cilvēkiem, kuriem grūti izstaigāt lielus attālumus, turklāt ar pirkumu maisiņiem rokās. Kopumā pilsētā ir pārāk maz soliņu. […]

Sludinājumi