Tā kā šajā lappusē uzsvars likts uz medu, piedāvāju arī ēdienu receptes, kurās izmantots šis gardais našķis. Jo vairāk tāpēc, ka tieši medus, atskatoties tāltālā vēsturē, bijis viens no pirmajiem pārtikā izmantojamiem produktiem.
Medus ir lieliska alternatīva cukuram – kaloriju skaita ziņā tie līdzīgi, taču medus atšķirībā no cukura satur ievērojamu daudzumu dažādu mikroelementu, minerālvielu un vitamīnu. Medus sastāvā ir gandrīz visi mikroelementi, fruktoze, glikoze, kā arī daudz vitamīnu. No minerālvielām medū ir kalcijs, nātrijs, magnijs, dzelzs, jods, hlors, fosfors. Starp medus sastāvā esošajām vielām atrodami fermenti, kas paātrina vielmaiņas procesus.
Medus ir labs konservants. Tajā var konservēt gaļu, ogas, ziedputekšņus, riekstus, sēkliņas, augļus.
Medu var labi izmantot arī maltītes gatavošanā, jo tas piešķir ēdieniem jaunu aromātu, garšu un dažādību. Medus der ne tikai desertam, bet arī gaļas ēdieniem. Lūk, dažas receptes.
Vista medus ābolos. Ņemam vistu, divas ēdamkarotes medus, 50 g sviesta, trīs ēdamkarotes sojas mērces, divus lielus saldskābus ābolus, trīs ēdamkarotes citronu sulas, no garšvielām sāli, maltos melnos un citronpiparus.
Vistu sadalām gabalos, apkaisām ar sāli un pipariem, kārtojam cepeštraukā. Sajaucam medu ar sojas mērci un nedaudz pakausētu sviestu, un ar šo maisījumu aplejam vistu. Ābolus sagriežam daiviņās, un apklājam ar tiem putna gaļu. Cepam cepeškrāsnī aptuveni stundu, līdz izveidojas brūna, karamelizēta garoziņa. Tad nolejam cepšanās laikā radušos sulu, sajaucam ar citronu sulu, aplaistām vistu un liekam cepeškrāsnī vēl uz 10 minūtēm. Pasniedzam ar kartupeļu biezeni un saceptajiem ābolu gabaliņiem.
Jaunlopa gaļa citronu-medus mērcē. Puskilograms jaunlopa gaļas, viena paliela sarkanā paprika, sīpols, ēdamkarote medus, viens citrons, ēdamkarote čili mērces, daiviņa ķiploka, salds krējums, svaigi lociņi, sāls, pipari.
Gaļu sagriežam šķēlītēs. Pagatavojam marinādi: izspiežam citrona sulu, pievienojam čili mērci un saspiestu ķiploka daiviņu. Samaisām un pārlejam gaļai. (Gaļu vislabāk marinēt polietilēna maisiņos, kas paredzēti cepšanai, tie lieliski noder arī marinēšanai, jo ik pa laikam var to pagrozīt, lai marināde vienmērīgi apņem gaļu.) Noliekam iemarinēto gaļu uz četrām stundām ledusskapī.
Pirms gaļu cept, sagriežam kubiciņos sīpolu un papriku, liekam pannā, pārkaisām ar sāli, pipariem un nedaudz apcepam. Tad pievienojam medu, labi samaisām. Liekam pannā gaļu kopā ar marinādi un sautējam zem vāka, līdz gaļa mīksta. Beigās pievienojam saldo krējumu, sagrieztus lociņus un vēl nedaudz pasautējam, ik pa brīdim apmaisot. Pasniedzam ar vārītiem makaroniem vai rīsiem.
Lai labi garšo!
Komentāri