Trešdiena, 12. novembris
Vārda dienas: Ojārs, Rainers, Nellija

Kas maizītē iecepts

Druva
10:58
13.07.2012
42
Mbf 7172

Maize ir viens no pārtikas produktiem, ko galdā ceļ visi. Taču maizes ir ļoti dažādas, tāpat kā sastāvdaļas, ko cepšanā izmanto dažādas ceptuves. Reti vairs kāda maiznīca baltmaizei

izmanto vien pienu un sviestu, lielākoties sastāvdaļās sviesta vietā ir augu eļļa vai margarīns. Un dažādas izejvielu sastāvs nereti raisa pircēju diskusijas.

Vieniem garšo baltmaize, citiem rupjmaize, vēl citiem saldskābmaize un dažādas saldās maizes. Kas nosaka izvēli, iegādājoties maizi – izskats, izejvielas, ceptuves vārds vai cena? Bieži vien cilvēks veikalā tver pēc maizes, kuras garša šķiet tīkamākā, bet bieži vien izvēli ietekmē cena. Tomēr aizvien vairāk cilvēku uzmanību pievērš arī izejvielām, kas izmantotas maizes mīklai. Tā kāds “Druvas” lasītājs mudināja papētīt baltmaizes sastāvu un īpaši jau to, vai to cepšanā netiek izmantota eļļa, kas izgatavota no ģenētiski modificētām sojas pupiņām, kā arī vai margarīnā nav transtauku – daļēji hidrogenēto augu tauku. Gan par ģenētiski modificētiem produktiem, gan transtaukiem un to, vai šādi produkti ir vai nav labvēlīgi veselībai laiku pa laikam izceļas karstas debates.

“Druvas” lasītāju interesi piesaistīja tas, ka SIA “Cēsu maiznīca” piena batona sastāvā norādīts arī kāds uzlabotājs, kas satur soju. Uzņēmuma vadītāja Sarmīte Balode paskaidroja: “Sojas maizes pamatsastāvdaļās nav, taču, piemēram, piena batonam pievienojam uzlabotāju, lai maizīti padarītu čaganāku. Sojas piedeva ir šī uzlabotāja sastāvā, tādēļ mums tā jānorāda. Jāpiekrīt, ka sojas nosaukums cilvēkos raisa satraukumu. Taču tā nav ģenētiski modificēta – ja būtu, tas būtu jānorāda.

Gribu uzsvērt, ka maizi cepam no dabiskiem produktiem – miltiem, rauga, sāls, sausā piena un citām izejvielām. Cenšamies izmantot pēc iespējas mazāk uzlabotāju. Piemēram, mūsu rupjmaizē nav nekādu uzlabotāju.”

Cēsīs esošās SIA “Beātus” maiznīcas vadītāja Vineta Strazde pastāstīja, ka uzņēmums maizes cepšanā, tāpat kā daudzas citas maiznīcas, izmanto margarīnu. Maiznīcas vadītāja skaidro, ka regulāri tiek izvērtēts, kādu margarīnu lietot, lai tas būtu kvalitatīvs un bez dažādām piedevām. Tiek izvērtētas arī pārējās izejvielas, lai pēc iespējas mazāk būtu E vielu un lai pircējam varētu piedāvāt kvalitatīvu produktu.

Viena no retajām maizes ceptuvēm, kura piedāvā, piemēram, baltmaizi, kuras cepšanā izmantots piens un sviests, ir “Lāči”. “Lāči” mārketinga vadītāja Laura Mihailova stāsta: “Mūsu uzņēmuma politika ir piedāvāt pēc iespējas dabiskāku produktu – īstu maizi. Arī mūsu maizes receptes ir ļoti tradicionālas, bez dažādām piedevām, uzlabotājiem. Nenoliedzami, tas ir dārgāk. Tādēļ lielākā daļa maizes ceptuvju tomēr izmanto dažādus uzlabotājus, kas maizi padara irdenāku. Sviesta vietā lielākā daļa izmanto margarīnu vai augu eļļu. Tādēļ maizes cepšanas apjomos un cenā nekad nevarēsim līdzināties lielražotājiem – mūsu maizes ražošanas izmaksas ir lielākas.”

Pārtikas un veterinārā dienesta Ziemeļvidzemes pārvaldes pārtikas inspektore Ieva Lāce skaidro, ka maizes sastāvdaļas patiešām mēdz būt ļoti dažādas. PVD būtiskus pārkāpumus maizes ražošanas uzņēmumos nav konstatējis – maizes cepšanā tiek izmantotas atļautas izjevielas un tās arī tiek norādītas maizes marķējumā. Turklāt – var izmantot arī augu eļļas, kas ražotas no ģenētiski modificētas sojas, taču ir kāds būtisks aspekts – tad pircējam par to jābūt informētam. Tātad tam jābūt rakstītam maizes marķējumā.

I. Lāce stāsta: “Lielākoties ceptuves izmanto margarīnu vai augu eļļu. Pienu izmanto retais, arī tad – biežāk sauso pienu. Attiecībā uz taukvielām, jānorāda, vai tās ir augu vai dzīvnieku izcelsmes, var norādīt arī konkrētu augu vai dzīvnieku. Saistībā ar margarīnu diemžēl patērētājs pilnu informāciju bieži vien nesaņem, jo ražotājam nav pienākuma uzrādīt pilno margarīna marķējumu maizītes marķējumā, jo ražotājam jānorāda vien tās sastāvdaļas, kuras pilda tehnoloģisko funkciju gala produktā. Pēc pāris gadiem spēkā stāsies jauna regula, kas paredzēs plašāku informāciju par sniegto informāciju pārtikas produktu marķējumā, piemēram, par taukiem, vai tie satur piesātinātās vai nepiesātinātās taukskābes.

Maizes cepšanā nav aizliegts izmantot daļēji hidrogenētos vai hidrogenētos augu taukus. No jūnija spēkā ir Ministru kabineta noteikumi, kuros noteikts, ka izglītības iestādēs uzturā neiekļauj konditorejas izstrādājumus, kuru

sastāvā ir daļēji hidrogenēti augu tauki.”

Pašlaik, piemēram, ja maizes cepšanā tiek izmantots margarīns, tad jānorāda tās margarīna sastāvdaļas, kas veic tehnoloģisko funkciju gala produktā. Ja maizē kāda viela vairs savu funkciju neveic, tad tā nav jānorāda – tā tas ir ar dažādām E vielām. Tomēr daudzas vielas ir konkrēti jānorāda, tai skaitā dažādi uzlabotāji, kas, piemēram, padara maizīti irdenāku.

I. Lāce piebilst, ka no E vielām nevajadzētu baidīties: “Zem nosaukuma E slēpjas daudzi vielu nosaukumi, tā ir arī visiem zināmā citronskābe, etiķskābe. Tā ir ražotāja izvēle, vai pārtikas piedevu nosaukt ar E numuru vai izmantot vielas nosaukumu.”

Māra Majore – Linē

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Uzņēmēju interesēs maina auto stāvēšanas režīmu

00:00
12.11.2025
3

Aizvadītajā ceturtdienā Cēsu centrā uzmanīgākie autobraucēji pamanīja ko nedaudz mainītustāvēšanas atļaujas zīmēs, un piektdien arī Cēsu novada pašvaldības mājaslapā parādījies paziņojums par jauno kārtību – pilsētas centrā noteiktos ielu posmos, kas vijas ap Vienības laukumu un Vidzemes koncertzāli, ir pagarināts kritiskais laiks, kad šoferiem jāpieskata sava auto stāvēšanas ilgums. Ja līdz šim Vaļņu, Raunas, Izstādes […]

T/c VALLETA Valmierā aicina uz ATLAIŽU BRĪVDIENĀM

13:28
11.11.2025
9

Atsvaidzināt rudens garderobi, iegādāties nepieciešamās lietas ziemai, sākt gādāt Ziemassvētku dāvanas, turklāt, iepērkoties ietaupīt un varbūt pat laimēt. Šādu iespēju 15. un 16. novembrī atkal piedāvās Latvijā lielākais tirdzniecības centrs ārpus Rīgas – VALLETA, aicinot reģiona iedzīvotājus apmeklēt ATLAIŽU BRĪVDIENAS. Divas dienas – sestdien un svētdien – rudens un ziemas kolekciju apavus būs iespējams iegādāties […]

Platforma STARS papildināta ar teju 40 izglītības programmām digitālo prasmju apguvei

11:19
11.11.2025
39

Prasmju pārvaldības platformā STARS (www.stars.gov.lv) pieaugušajiem šobrīd pieejamas teju 40 izglītības programmas, kas palīdz apgūt darba tirgū pieprasītās digitālās prasmes. Mācībām pieejams finansiāls atbalsts, veicinot prasmju pilnveides iespēju pieejamību iedzīvotājiem visā Latvijā. Kā norāda Elīna Purmale-Baumane, VIAA Pieaugušo izglītības departamenta direktore, lai mainītu pieaugušo mācīšanās kultūru, būtiski ir radīt apstākļus, kas sniedz iespējas mācīties ērti, […]

Mirdzēs lāpas un skanēs zēnu kora balsis. Godinām brīvības cīnītājus

00:07
11.11.2025
56

Šovakar, 11.novembrī, godinot brīvības cīnītājus, Cēsu Lejas kapos pie pieminekļa kritušajiem Latvijas valsts neatkarības izcīnītājiem, kur pulcēsies lāpu gājiena dalībnieki, dziedās Cēsu 1.pamatskolas zēnu koris. Kora diriģente Ilze Grīn­felde teic, ka ideja par zēnu dalību piemiņas brīdī nākusi no Cēsu Kultūras centra, taču tā nav gluži pirmā reize, kad skolas puišu kolektīvs kuplina Lāčplēša dienas […]

Trīs amatierteātri pārstāvēs novadu skatē Limbažos

00:00
11.11.2025
96

Liepā, Jaunpiebalgā un Vecpiebalgā astoņi novada amatierteātri skatē žūrijas vērtējumam spēlēja savas izrādes. Raiskuma amatierteātra “Punkts uz i” iestudējumu “Visi ceļi ved uz Pločiem” vērtētāji noskatījās iepriekš.  Izrādes skatījās un vērtēja žūrija -    Ausekļa Limbažu teātra režisore un vadītāja Inta Kalniņa, aktrise, “Teātra TT” producente    Anna Putniņa un režisors un aktieris Valdis Lūriņš.  […]

Dzērbenē "atdzīvināts" brūkošais muižas stallis

00:00
10.11.2025
109

Izdekorē, un cits skats Vairākus gadus par graustiem pie Dzērbenes nav runāts, pirms tam bija dažādas ieceres, bet  īstenošanai nebija naudas. Kādreizējais Dzērbenes muižas stallis un klēts brūk, taču mūra ēkas ar arkādi galvenās fasādes centrā nevar nepamanīt, tās piesaista tūristus, bet dzērbeniešus satrauc celtņu izskats. Apspriežoties Cēsu novada Vecpiebalgas apvienības pārvaldes vadītājai Leldei Burdajai, […]

Tautas balss

Soliņu trūkums kā gadu desmitu tradīcija

08:20
10.11.2025
27
Cēsniece raksta:

“Gadiem runā, ka Cēsīs ir pārāk maz soliņu, bet pašvaldība izliekas nedzirdam. Man diezgan bieži ir jāiet uz klīniku, esmu krietnos gados, bet eju kājām, jo nav pārāk tālu. Tomēr atsēsties pa laikam vajag. Ejot pa Glūdas ielu, līdz Lenču ielai nav neviena soliņa. Pie jauniešu centra autobusu pieturas ir metāla sēdekļi, bet tie tomēr […]

Kas aizstāvēs stirnu?

08:19
09.11.2025
22
Lasītāja raksta:

“Aizvien nerimst satraukums par Bauskas novadā nošautajiem suņiem. Protams, jāizpēta, vai situācija tiešām bija tāda, ka dzīvnieki jālikvidē. Tomēr jocīgi, ka neviens nerunā par saplosīto stirnu, kas bija redzama fotogrāfijās. Vai šo dzīvnieku aizsardzība nerūp nevienam?” pārdomās dalījās lasītāja.

Nav jāpārmet, bet jāpalīdz

08:16
09.11.2025
24
Iedzīvotāja raksta:

“Izlasīju “Druvā” par sirmgalvi, kura Taurenē baro ap trīsdesmit kaķu. Uzskatu, ka nedrīkst kundzei to pārmest un teikt, ka tagad viņai pašai ar visiem dzīvniekiem jātiek galā. Saprotams taču, ja pie tevis atnāk bezpalīdzīgs dzīvnieks, tu viņu pabarosi. Es arī esmu sastapusies ar līdzīgām situācijām. Ik pa laikam man pieklīdis kāds kaķis, domājams, no kaimiņu […]

Kaķis izglābj kaķi

08:18
08.11.2025
41
Seniore raksta:

“Dalīšos neparastā piedzīvojumā. Dēla ģimene dzīvo Cēsīs, daudzdzīvokļu mājā. Viņiem ir kaķene. No rīta izlaiž pastaigā, vakarā, kad nāk mājās no darba, kaķene ir klāt. Bet vienu vakaru minkas nav. Sauc, meklē, bet tā nerādās. Tāpat nākamajā dienā. Kad klāt brīvdienas, dodas kaķi apkaimē meklēt, bet sasaukt neizdodas. Mājās pie ārdurvīm pretī ņaudot nāk kaimiņa […]

Gājēju pāreja var būt bīstama

08:15
08.11.2025
46
Cēsniece G. raksta:

“Cēsīs, Valmieras ielā, gājēju pāreja netālu no “Maxima” un iepretī stadionam ir apgaismota, taču autovadītājam ļoti grūti saprast, vai aiz gaismu atstarojošiem stabiņiem uz pārejas jau stāv cilvēks, kurš tūlīt šķērsos ielu. Šajā vietā, manuprāt, vajadzēt kaut ko mainīt, pieaicināt satiksmes drošības ekspertu, lai izvērtē situāciju. Agrāk, kad vēl nebija aizliegts kreisais pagrieziens, iebraucot lielveikala […]

Sludinājumi