
Kas gan ir ikdienas un svētku galds bez gaļas un gaļas izstrādājumiem? Amatas pagasta zemnieku saimniecības “Lejas Kaļļi” īpašnieks Viesturs Skujiņš gaļas gardumus gatavo pēc senām receptēm. Kā pats ražotājs uzsver, no gaļas un bez “ķīmijas”.
“Lejas Kaļļos” tiek ražotas desas, galerts, kupāti, asinsdesas, žāvē vistas un cūkgaļu. V. Skujiņš uzsver: “Visbūtiskākā ir darbinieku komanda. Meistare, kas gatavo desas, strādā jau vairākus gadus. Viņai ir liela atbildības sajūta, un varu būt drošs, ka viss būs izdarīts tieši tā, kā vajag.
Krāsni kurinām ar alkšņa malku. Receptes ir klasiskas. Tās meklētas un vāktas no vecām grāmatām. Desu receptes ir no padomju laikiem, lai nu kā, bet tolaik desas patiešām taisīja ļoti labas. Bija ļoti augsti standarti un stingri bija noteikts, ka desā jābūt gaļai. Tolaik to arī ļoti rūpīgi pārbaudīja. Mēs ražojam “tīru” desu, “tīru” gaļu. Bez “ķīmijas”, tikai ar garšvielām.”
V. Skujiņš pēdējos gadus strādā kā mājražotājs, taču pieredze ir liela – jau kopš 90. gadiem. Produkciju pārdod Cēsu tirgū. Izveidojies pastāvīgo klientu loks, kurš iecienījis “Lejas Kaļļu” piedāvāto sortimentu. Vaicāts, kas ir vispieprasītākais produkts, V. Skujiņš atzīst, ka pircēju piekrišana ir visiem izstrādājumiem – gan desām, gan žāvējumiem, gan citiem produktiem. Pieprasījums pēdējā laikā nedaudz samazinājies, tomēr tas aizvien ir augsts. Vaicāts, vai šogad produkcijai palielināta cena, V. Skujiņš atklāja, ka cenas plānots saglabāt pagājušā gada līmenī. Tas saistīts īpaši jau ar to, ka kritusies iedzīvotāju maksātspēja.
“Lejas Kaļļu” īpašnieks produkciju tirgojis arī tirdziņos, kas notiek Cēsīs, Rožu laukumā. Atklājies, ka tur noiets ir vēl lielāks nekā Cēsu tirgū. V. Skujiņš vērtē, iespējams, ne visi iepērkas Cēsu tirgū, tādēļ daudzi saimniecības produkciju nogaršojuši pirmo reizi, tagad klientu loks palielinājies.
“Lejas Kaļļos” ir ne tikai desu cehs, bet arī kautuve, kuras pakalpojumus izmanto gan Cēsu, gan arī citu rajonu lauksaimnieki. Svaigo gaļu V. Skujiņš netirgo, taču to iepērk citi uzņēmumi. V. Skujiņš neslēpj – Cēsu tirgū nopērkamā gaļa lielākoties tiek vesta no “Lejas Kaļļu” kautuves, tikai to pārdod dažādi uzņēmumi.
Komentāri