Piektdiena, 17. janvāris
Vārda dienas: Tenis, Dravis

Mājražošana – solis pretī neatkarībai

Ilze Fedotova
15:34
15.03.2017
81
Monta 2

Cēsniece Monta Petaka (28) gatavo visdažādākos gardumus – mājas kūkas, saldos un sāļos kliņģerus, pīrāgus, kēksiņus, eklērus, cepumus, piparkūkas un citus konditorejas brīnumus. Kā teikt, pa prātam un gaumei katram saldummīlim. Aizraušanās ar konditoreju viņai sākotnēji bija vaļasprieks, bet tagad sirdslieta un peļņas avots.

Lai pasūtītājam ir, no kā izvēlēties, viņas piedāvājumā ir ap 20 dažādu veidu kūkas, pieprasītākās ir piecas: lauku mājas – biskvīta, Napoleona, musa, bezē un šokolādes. Tik plašam sortimentam viņa idejas smeļas žurnālos, pavārgrāmatās, kā arī paļaujas uz izjūtām, ik palaikam ļaujot vaļu fantāzijai, eksperimentu lidojumiem. Ne mazāk iecienīti ir arī citi Montas gatavotie gardumi, piemēram, pieprasīti ir mazie kēksiņi ar košām un oriģinālām glazūrām, kad bērni grib uzcienāt savus rotaļu biedrus bērnudārzā vai skolā. Lai piedāvājums būtu vēl plašāks, nesen Monta apguvusi jaunu meistarklasi, iegūstot prasmi pagatavot daudzu iecienītos franču cepumus – macarons.

Saviem izstrādājumiem konditore devusi nosaukumu “Montas gardumi”. Ar tādu nosaukumu viņa atrodama arī sociālajā vietnē Facebook, kur fotogalerijās ir dažādi kārumi, taču tieši mājas kūkas ir pamanāmākās. Uz tām ziedu, multfilmu varoņu attēli, uzraksti un gadaskaitļi. Katrai tortei ir sava odziņa. Cita par citu krāšņāka. Redzams, ka dekorēšanai tiek piešķirta īpaša nozīme. Varētu noprast, ka tortes izdaiļojusi kāda mākslinieciska dvēsele. Taču Monta smej, ka māksliniece viņa gan nav. Viss ir daudz vienkāršāk. Galvenais ir ideja, ja darbu dara ar mīlestību un labu prātu, tad viss sanāk.

Kā īpašo veiksmes recepti Monta min atsauksmes par viņas darbu no mutes mutē. Kad paziņas un ģimenes locekļi slavējuši viņas veikumus, interesentu loks kļuvis arvien plašāks. Viņa rēķina, ka nedēļā viņai nākas izcept līdz desmit tortēm. Intensīvākais darbs ir nedēļas nogalēs. Tad pieprasījums pēc mājas kūkām ir pats lielākais. Konkurenci viņa neizjūt. Gluži pretēji, viņai ir klientes, kas brauc ne tikai no Cēsu puses, bet mēro ceļu arī no Valmieras. Turklāt viņai ir noslēgta sadarbība ar kafejnīcu “Cafe 7 Bar”, kurai cepot kūkas, viņa var izpausties visvairāk.

Ar mājās gatavotiem kārumiem Montai tīk iepriecināt arī savējos. “Pie radiņiem un draugiem vairs ciemos nevaru braukt bez kūkām. Arī puikas mājās bez tām neiztiek. Ierauga skaistu torti, prasa, vai tā būs viņiem. Saku, ka šoreiz ne , tā būs cietiem jaukiem cilvēkiem svētku galdam! Tad nākamais jautājums – kad būs mums?” pasmaida Monta.

Interesanti, ka ģimenē viņa ir vienīgā kūku cepēja. Ne mamma, ne vecmamma tādas prasmes bērnībā Montai nav mācījušas. Viņa pati tiekusies pēc jauna aroda un apguvusi to mācību centrā “Buts”. “Pēc pirmā bērniņa piedzimšanas dzīvoju mājā. Algota darba nebija. Tad bija klikšķis – vēlējos apgūt kaut ko jaunu. Sākotnēji gribēju mācīties par pavāri, taču tobrīd tādu kursu nebija. Man piedāvāja apgūt konditora prasmes. Piekritu. Par brīnumu, viss sanāca un aizrāva,” klāsta cēsniece. Pēc profesionālās kvalifikācijas apliecības iegūšanas viņa dažus gadus strādājusi “Vinetas un Allas Kārumlādē”, kad gaidīja otru bērniņu, Monta izmantoja likumā paredzēto atvaļinājumu un darbavietā vairs neatgriezās. Viņa gribēja vairāk laika veltīt bērniem, būt neatkarīga – pati noteikt darba laiku. Tāpēc pavisam nesen – novembrī – Monta arī oficiāli kļuvusi par mājražotāju. “Nokārtot dokumentus nebija grūti. Vērsos Pārtikas un veterinārajā dienestā. Saņēmu lielu atbalstu un praktiskas zināšanas no dienesta meitenēm. Priecājos, ka tagad varu strādāt, nebaidoties no pārbaudēm,” atzīst Monta un min, ja līdz šim tortes un citi gardumi tika cepti vecā tipa gāzes krāsnī, tagad viņai ir moderna elektriskā plīts. Tā gādāta, lai izpildītu visas mājražotājas statusa prasības.

Sieviete neslēpj, ka par sava darba kvalitāti jādomā visu laiku, tādēļ izejvielām tiek meklēti tikai svaigi un dabīgi produkti. “Pārsvarā cenšos gādāt olas no saimniecībām, kur vistas skraida savā vaļā. Tāpat ievārījumi ir pašu gatavoti- no meža un omes dārza ogām. Priecājos, ka man ir daudz palīgu. Vasarā steidzam ievākt ogas, vēl tagad saldētava pilna ar tām,” viņa paskaidro.

Monta ir gandarīta, ka atradusi savu īsto vietu, kaut gan sākumā pati neticējusi, ka iecere īstenosies. Viņa ir pārliecināta, ka katram čīkstētājam, kas nezina, ko iesākt, noteikti vajag uzdrīkstēties pamēģināt kaut ko jaunu. “Nevajag čīkstēt, vajag darīt. Nav jābēg no valsts, lai sevi realizētu. Lai gan nesenā pagātnē arī pati uz gadu pabiju Vācijā, kur arī izmēģināju roku konditorejā. Mani tur nekas nesaistīja. Atgriezos mājās, lai strādātu te. Esmu droša, ka kūkas būs iecienītas visos laikos, jo cilvēki svin un svinēs svētkus. Un, par laimi, viņi to dara, goda vietā liekot kūku,” tā M.Petaka, kurai brīvo laiku patīk veltīt sportam. Vasarā tā ir riteņbraukšana, bet ziemā slēpošana un došanās uz kalnu kopā ar bērniem.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Mākslīgais intelekts skolu vadības darbā

06:43
15.01.2025
83

Lai gan mūsdienās vairāk runā par to, ka skolēni izmanto mākslīgo intelektu, lai atvieglotu savu ikdienu, Neatkarīgā izglītības biedrība rīkoja semināru Vidzemes pirmsskolu, vispārējo un profesionālo izglītības iestāžu vadītājiem, lai iepazīstinātu, kā mākslīgais intelekts un modernās tehnoloģijas var palīdzēt vadīt izglītības iestādi. Un mācību iestāžu vadītāji arī tika iepazīstināti ar Kuldīgā izveidotā direktoru kluba pieredzi, […]

Līgatnes jaunie līderi Portugālē – piedzīvojumā, kas maina dzīvi

06:09
11.01.2025
28

Jauno Līderu vidusskolas vienpadsmit skolēni un divi pedagogi aizvadītā gada nogalē devās neaizmirstamā ceļojumā uz Portugāles dienvidu pilsētu Faro. Līgatnieši piedalās “Erasmus+” akreditācijas projektā “Būsim gudri!”, lai praksē pieredzētu “Erasmus” devīzi “Bagātini pieredzi, domā plašāk!”. Skolotājs Mārtiņš Šteins atzīst, ka šis piedzīvojums kļuva par patiesu kultūru, zināšanu un emociju bagātināšanas pieredzi, ko tā dalībnieki atcerēsies […]

Skolēnu uzņēmumi gūst pieredzi “Citā Bazārā”

06:08
08.01.2025
38

Skolēnu mācību uzņēmumu tirdziņā “Cits Bazārs”, kurā Rīgā ik decembri satiekas veiksmīgākie jauniešu veidotie uzņēmumi, kas piedāvā pašu radīto produkciju, balvu pamatskolu grupā saņēma Jaunpiebalgas vidusskolas meiteņu komanda “BathMiracle”. Taču pašu galveno – pieredzi – ieguva visi dalībnieki. Jaunpiebalgas vidusskolu pārstāvēja divi skolēnu mācību uzņēmumi: “EDUARDA SKAIDAS”, kur komandu veidoja skolēni Eduards Ješkins, Armands Samohvalovs, […]

Kaķīša dzirnaviņu vēsts arvien bērnu sirdīs

06:43
19.12.2024
65
1

Sākumskolas klašu sadarbības grupas pedagogi Amatas pamatskolā allaž pratuši ieinteresēt un aizraut skolēnus, lai mācītos. Šoreiz skolas starppriekšmetu mācīšanās notika, izvēloties dzejnieka un prozaiķa Kārļa Skalbes literāro pasaku “Kaķīša dzirnavas”, tā arī pieminot klasiķa 145.jubileju un realizējot izglītības iestādes gada uzdevumus – tekstpratību un sadarbību. Sā­kumskolas klasēs lasīšanas starpbrīži ir neatņemama brīvā laika pavadīšanas tradīcija: […]

Pagatavot gardu un veselīgu maltīti no vietējām izejvielām

06:32
14.12.2024
121
1

“Ko celsim galdā skolas pusdienās?” Ar tādu jautājumu pie Cēsu novada vispārizglītojošo skolu audzēkņiem vērsās Vidzemes plānošanas reģions sadarbībā ar Cēsu novada pašvaldību. Konkursā skolēnus aicināja iesūtīt receptes ēdieniem, kādus vēlētos ēst skolā pusdienās un kuru gatavošanai izmanto Vidzemē audzētus un ražotus produktus. “Mērķis bija veicināt veselīgas ēšanas paradumus skolās un tajā līdzdarboties arī pašiem […]

Skolēni mācās organizēt un uzstāties

06:30
13.12.2024
57

Lai mudinātu skolēnus atvērties, prast plānot un organizēt notikumus, trenēt uzstāšanās prasmes un attīstīt esošos un vienlaikus arī atklāt jaunus talantus, Drabešu Jaunajā pamatskolā aizsākta jauna tradīcija – rīkot skolas talantu šovu “Mans talants”. “Ideja par tādu notikumu skolā radās skolēnu pašpārvaldei. Jaunieši, 5., 6., 7.klašu skolēni, sa­ņēma uzdevumu organizēt kādu pasākumu. Viņi apdomājās un […]

Tautas balss

Ar kādu ātrumu brauc kravas mašīnas

11:35
15.01.2025
57
1
J. raksta:

“Lasu par traģisko avāriju uz Ventspils šosejas, kurā bojā gāja skolotāja un mirusi arī viena skolniece, bet vēl dažām meitenēm nopietni jāārstējas slimnīcā. Laikam jau vainīgais būs mikroautobusa šoferis, kurš veda dziedātājas, jo, kā stāsta mediji, busiņš bijis braukšanai pretējā joslā un satriecies ar kravas mašīnu. Bet gribu gan teikt vienu lietu, vai bija pareizi […]

Jālabo pārbrauktuve

11:35
15.01.2025
23
Lasītāja raksta:

“Tā arī mēs, liepēneši, nevaram sagaidīt, kad “Latvijas Dzelzceļš” salabos pārbrauktuvi. No un uz būvmateriālu rūpnīcu sezonas laikā brauc daudz kravas mašīnu, pa Cēsu-Valmieras ceļu bieži pārvietojas kokvedēji, pārbrauktuves segums kļūst aizvien sliktāks,” pau­da lasītāja.

Bedres tikai dažas, bet nepatīkamas

11:34
15.01.2025
19
Cēsnieks raksta:

“Cēsīs Birzes iela tiešām ir labi sakārtota, izdevīgi to izmantot, ja jāapbrauc pilsētas centrs. Tikai nelielajā vecā asfalta daļā laikā, kad kūst sniegs un līst, padziļinās bedres. Tās nav lielas, bet diezgan dziļas, automašīnai var pārsist riepu, īpaši braucot tumsā un lietū,” sacīja cēsnieks, aicinot ielas apsaimniekotājus bedres aizbērt.

Pirts – ikdienai, ne atpūtai

10:44
13.01.2025
29
8
Lasītāja V. raksta:

“Līgatnē nav skaidrības par pirti. Tā iedota nomā uzņēmējam, bet vai viņš nepaaugstinās maksu par pēršanos? Tā nu ir, ka mazajā pilsētiņā ir daudz mājokļu, kuros nav vannas istabas, pirts ir ikdie­nas nepieciešamība, ne atpū­-tas procedūra. Saprotams, ka viss kļūst dārgāks, taču mazgāšanās ir ikdienas nepieciešamība, tāpēc pašvaldībai ir jāpadomā, lai tā ir pieejama arī […]

Vajag arī rīta pusē

10:43
13.01.2025
28
I. no Raunas. raksta:

“Raunā pasta nodaļa tagad atrodas pagasta centrā. Ir ērti ieiet, nav jākāpj pa kāpnēm, kā bija pasta mājā.Taču pasta darba laiks gan ir neizprotams – darba dienās no plkst. 13.30 līdz 16.30. Laucinieki taču uz pagasta cen­tru brauc no rīta, ne pēcpus­dienā. Arī centrā dzī­vojošie seniori lietas kārto rī­ta pusē. Bet, ja cilvēks strādā, kad […]

Sludinājumi