Pirmdiena, 22. jūlijs
Vārda dienas: Marija, Marika, Marina

Virtuvē rosās ZIEMASSVĒTKU VECĪTIS

Druva
09:44
20.12.2011
28
Vecitis6

Šomēnes cafe „2 Locals” šefpavārs Jānis Solovjevs un „Druva” uz maltītes gatavošanu aicināja nevienu citu, kā Ziemassvētku vecīti Māri Brasliņu, kurš jau vairāk kā 20 gadus svētku laikā dodas pie bērniem, lai viņus iepriecinātu. Vecītis, saņēmis mūsu uzaicinājumu, gan šķelmīgi pasmaidīja un atzina, ka mājās ēst negatavojot. To ļauj darīt saviem rūķiem. Taču atzina, ka paēst labi viņam patīkot.

Sagaidījuši Ziemassvētku vecīti rīta agrumā pie Priekuļu pagasta centrālās egles, palaiduši prom staltbriežu pajūgu, devāmies uz viesu namu “Rakši” Amatas novadā, kur mums laipnie saimnieki ļāva ne tikai apskatīt un sasveicināties ar lamu Rūdi, aitiņu Dolliju un jauko kamieļu saimi, bet arī omulīgi rosīties vienā no virtuvēm.

Šefpavārs Jānis Solovjevs, sagaidot Ziemassvētku vecīti, stāstīja, ka šodien abi kopā gatavos divus ēdienus, ko var celt galdā arī Ziemassvētku vakarā.

“Ēdienkartē paredzēta liellopa gaļas šķēle ar brūkleņu – brendija mērci, kas tiks pasniegta kopā ar rukolas salātiem un kartupeļiem ar mizu. Desertā gatavosim maizes- sviesta pudiņu vaniļas mērcē,” sacīja šefpavārs un deva Ziemassvētku vecītim pirmos norādījumus par ēdienu gatavošanu.

Lai ietaupītu laiku, abi vīri sāka rosīties ap maizes- sviesta pudiņa gatavošanu. Šefpavārs J. Solovjevs uzsvēra, ka nekā sarežģīta nav, un atzina, ka katrai namamātei šis pudiņš noteikti izdosies.

Kad pudiņš jau bija ievietots cepeškrāsnī, Ziemassvētku vecītis, sekojot šefpavāra norādījumiem, ķērās pie pamatēdiena gatavošanas.

“Izvēlējos liellopa gaļu, kura ir ļoti pateicīga gatavošanai. To var pasniegt gandrīz jēlu, tai jābūt tikai uz pannas nedaudz apceptai no visām pusēm. Ja gatavošanu turpina cepeškrāsnī, cepot gaļu 180 grādu temperatūra vidēji astoņas minūtes, tad tā būs asiņaina. Ja vēlās liellopa gaļu pasniegt vidēji izceptu, tad tā cepeškrāsnī jācep 12 minūtes. Ja ceps 20 minūtes, tā jau būs labi izcepta liellopa gaļa. Ikdienā to biežāk sauc par liellopa steiku, bet es pieturos pie termina- liellopa šķēle,” norāda šefpavārs un bilst, ka liellopa gaļu pirms cepšanas var arī iemarinēt.

“Nekad šādās reizēs nelietoju garšvielu „Vegeta”, gaļu vienkārši ierīvēju ar sāli un pipariem. Uz pannas līdzās gaļai var cept čilli piparu pāksti, ķiploka gaļviņu un uzlikt arī garšvielas, piemēram, timiānu. Garšas buķetes labad cepšanas laikā pannā var ieliet nedaudz brendija, kas, protams, izgaros, bet garšu niansē tas nedaudz būs jūtams,” norādes dod šefpavārs Jānis un lūdz Ziemassvētku vecīti tikmēr pagatavot salātus.

“Ar rukolas salātiem ir vienkārši. Dārzeņus tiem klāt pat var nelikt. Mēs šoreiz tiem pievienosim ripiņās sagrieztus sarkanos sīpolus un apslacīsim ar citrona sulu, tad visu samaisīsim ar olīveļļu un pāri uzbērsim sagrieztu plānās plāksnītēs Parmazan sieru. Vienkārši un garšīgi,” saka Jānis.

Šajā reizē liellopa gaļa tiks pasniegta kopā ar kartupeļiem, kuri vārīti un apcepti ar visu mizu. Šefpavārs norāda, ka šādi pasniegtā kartupelī saglabājas vairāk vitamīnu, arī garša ir daudz labāka.

“Forši ir tad, kad vecaistēvs vāra cūkām kartupeļus un tos var pazvejot no katla. Tādi kartupeļi garšo daudz labāk,” bilst Ziemassvētku vecītis, uzsverot, ka arī tikko ceptai siltai maizītei ir cita garša nekā veikalā pirktajai.

Kad svētku mielasts pagatavots, ēdienus servē, saliekot pēdējos akcentus – dekorējot arī šķīvjus ar garšaugiem un mērcēm. Ziemassvētku vecītis atzina, ka šoreiz viss izdevies ļoti garšīgi.

“Pirms pasniegt ēdienu, vienmēr uz galda pirmo vajag nolikt maizi. Šī tradīcija nāk līdzi no ģimenes, mamma arī vienmēr tā darīja. Arī smalkos restorānos pirmo uz galda uzliek maizīti. Tā pieņemts,” bilst šefpavārs.

Kad galdā tika celts pagatavotais ēdiens, Ziemassvētku vecītis secināja: “Ļoti garšīgi. Pamatēdiens ir fantastisks, no tāda neatteiktos nekad. Turklāt patiesi kārtīgi var paēst, lai būtu spēks un varētu tālāk darīt dienas darbus. Bazilika pesto labs. Tiešām jūtams, ka tikko gatavots.” Savukārt, kad Ziemassvētku vecītis nobaudīja pudiņu ar vaniļas mērci, viņš priekā iesaucās: “Ārkārtīgi garšīgi! Mirdams var ēst!”

Atvadoties Ziemassvētku vecītis sacīja paldies cafe “2 Locals” šefpavāram Jānim Solovjevam, kurš iemācīja pagatavot patiesi gardus ēdienus un vēlēja visiem baltus, skaistus un gaišus Ziemassvētkus. Liellopa šķēle ar brūkleņu- brendija mērci (1 porcijai) Nepieciešams: Liellopa gaļa – 180 līdz 200 g Sāls, pipari – pēc garšas Brendijs – 30 ml Brūkleņu ievārījums – 60 g Ķiploks – 1gb. Čilli pipars – ½ gb Svaigs timiāns – 1 zariņš Nemizoti kartupeļi –3 vidēja lieluma kartupeļi Rukolas salāti – 30g Citrons – 1 daiviņa Sarkanais sīpols – 20g jeb ½ vidēja lieluma sīpols Parmazāna siers – 30g Olīveļļa – 25ml Bazilika pesto – dekorēšanai un garšas buķetes papildināšanai

Apceptu liellopa gaļas šķēli servē uz šķīvja, liek klāt ar mizu vārītus un apceptus kartupeļus un pievieno klāt sagatavotos salātus. Kā mērci pasniedz katliņā uzkarsētu brūkleņu ievārījumu kopā ar brendiju. No bazilika lapiņām, cietā siera šķēles, olīveļļas un nedaudz citrona sulas, sāls, ķiploka daiviņas un cukura paši var pagatavot bazilika pesto. Tam var pievienot ciedru riekstus. Viss jāsablenderē līdz viendabīgai masai. Salātiem pa virsu uzliek šķēlītēs sagrieztu cieto Parmazāna veida sieru. Maizes- sviesta pudiņš vaniļas mērcē (10 porcijām) Nepieciešams: “Solo” pītā maizīte ar rozīnēm – 1 gb. Piens – 300 ml Saldais krējums – 300 ml Olas – 5 gb. Sviests – 200 g Milti – 200 g Cukurs – 200 g Brendijs – 50 ml (var nepievienot)

Vaniļas mērcei- Saldais krējums – 250 ml Piens – 250 ml Olas – 5 gb Cukurs – 80 g Vaniļas cukurs – 20 g

Veidni, kurā ceps pudiņu, vispirms iesmērē ar sviestu. Tajā ar pirkstiem saplucina pīto maizi. Atsevišķā katliņā samaisa saldo krējumu ar pienu vienādās proporcijās, pievieno 5 olas, cukuru, 50 ml brendiju (garšas papildināšanai) un visu kārtīgi samaisa. Iegūto maisījumu pārlej maizei, kas atrodas veidnē. Nedaudz jāpagaida, kamēr maize uzsūc šķidrumu. Pa virsu vēl var uzlikt sviesta piciņas, kas cepšanās laikā izkusīs. Tad gatavo drumstalas pudiņa pārkaisīšanai. Drumstalas gatavo vienkārši- bļodā ieber miltus, cukuru un liek klāt nekausētu sviestu. Visu ar rokām mīca, līdz izveidojas drumstaliņas. Tās pārber masai, kas atrodas veidnē. Cep 180 grādu temperatūrā apmēram 35 – 40 minūtes. Vaniļas mērces pagatavošana. Katliņā uzvāra saldo krējumu ar pienu, tad lēnām iemaisa sakultu olu dzeltenumu, vaniļas un parastā cukura masu. Mērci uz nelielas uguns maisa, līdz tā sāk biezēt. Lai neveidotos kunkuļi, trauku ar mērci liek aukstā ūdens peldē un turpina maisīt līdz mērce atdziest. Paldies veikalam “Solo”, Cēsīs J. Poruka ielā 23, par sarūpēto pārtikas grozu. Paldies arī viesu namam “Rakši” par jaukajām un mājīgajām telpām.

Liene Lote Grizāne

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Pārraut apburto loku

06:02
16.07.2024
45

Jauno māmiņu un grūtnieču atbalsta centrs “Madaras”, kas darbojas Liepā, nosvinējis 20 gadu jubileju. Tā darbība organizēta kā ģimenes modelis ar atbilstošu vidi, lai katrai māmiņai veltītu individuālu uzmanību. Šobrīd “Madarās” uzturas septiņas mammas un deviņi bērni, daļa māmiņu ir ar īpašām vajadzībām. Bet šo gadu laikā palīdzēts vairākiem simtiem sieviešu. Teju no pirmsākumiem biedrības […]

Svešumā latviskums uztur garu

08:03
11.07.2024
36

Jāņa Vecozola dzīve metusi dažādus līkumus. “Kā daudziem latviešiem šajos laikos,” viņš saka un piebilst, ka vasarā gribas būt Latvijā. Jānis dzimis un bērnību pavadījis Cēsīs, tad ģimene pārcēlās uz Priekuļiem, tur mācības pamatskolā, tad Jāņmuižas lauksaimniecības skolā, armija, darbs un ģimene Cēsīs. “Strādāju par šoferi, lai tiktu pie dzīvokļa, pārgāju uz celtniecību. Tad sākās […]

Suns māca dzīvot rotaļīgi un dalīties ar to

06:24
08.07.2024
34

 “Kanisterapija ir suņu asistēta terapija. Nereti šķiet, ka tā ir suņa glaudīšana, un dažreiz tā tas arī var izskatīties, taču kanisterapija ir daudzveidīga gan atkarībā no mērķauditorijas, gan suņa,” teic kanisterapijas speciāliste Tamāra Kabakova. “Bērni visbiežāk vēlas suni paglaudīt, pabužināt, samīļot. Tāpēc arī lielos pasākumos ir svarīgi stāstīt, kā ar suni pareizi darboties. Es to […]

Savā īpašajā vietā

07:21
07.07.2024
85

“Kamēr vēl mitrs un neput, zāle jānopļauj,” saka Solvita Jansone un steidz appļaut mājas apkārtni. Viņa atzīst, ka pagaidām vasara ilgstoši nav bijusi tik karsta kā  pērn, bet puķes nācās regulāri un cītīgi laistīt, dārzam gan bija jāpietiek ar rezervēm un rasu. “Lietus bija ļoti vajadzīgs, tagad apkārt    svaigums, viss var augt,” teic Solvita […]

Radošais process kā terapija

05:26
07.07.2024
37

Saruna ar digitālā satura veidošanas un skatuves mākslinieci DĀRTU ZVANERI Daudziem Dārtas vārds noteikti pazīstams caur labskanīgā ķeltu arfas un čella dueta “Infini” skaņām. Ar viņu sarunājāmies par mūzikas ceļu, teātri un to, ka dzīve allaž zina labāk, kas mums vajadzīgs. -Daudzi jūs iepazinuši caur mūziku, bet pati sakāt, ka esat ļoti radoša būtne – […]

Veselīgu matu augšanas noslēpums

14:31
05.07.2024
329

Veselīgu matu veidošana ir kopīgs mērķis daudziem, tomēr bieži vien tas šķiet kā slepenas dārgumu medības ar grūti iegūstamām balvām. Patiesi veselīgu matu pamatā ir ne tikai spīdīgi attēli reklāmās un nemitīgi mainīgās matu kopšanas tendences, bet arī izpratne par to unikālajām vajadzībām un rūpes par tām. Veselīgu matu kopšanas nozīme ir nepārspīlēta; tā nav […]

Tautas balss

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
29
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Haoss ar pasažieru pārvadājumiem

17:28
15.07.2024
24
Lasītājs J. raksta:

“Ik pa brīdim parādās ziņas, ka nav skaidrs, kas mūspusē nodrošinās sabiedriskā transporta pakalpojumus. Valsts pasūtījumā ar līgumiem un pārsūdzībām tāds juceklis, ka neviens no malas netiek skaidrībā. Jūnija nogalē pakalpojumu atļāva veikt CATA, bet tikai līdz gada beigām. Taču nav dzirdams, ko atbildīgie dara, lai sajukums neturpinātos. Nesaprotu, kā Satiksmes ministrija pieļauj tādu bardaku,” […]

Nevar sagaidīt

16:55
15.07.2024
17
Piebaldzēns raksta:

“Sola un sola, ka Jaunpiebalgā drīz būs gatavs pansionāts, bet kā nav, tā nav. Gan jau vainojami būvnieki, bet žēl, ka vietējai varai nav nekādu iespēju procesu pasteidzināt. Tur būtu gan darba vietas vietējiem, gan pagastā apgrozītos vairāk cilvēku, proti, pie pansionāta iemītniekiem brauktu ciemos tuvinieki, draugi. Tirgotājiem būtu lielāks apgrozījums,” pārdomās dalījās piebaldzēns.

Botāniskais dārzs pilsētas centrā

16:54
15.07.2024
23
Cēsnieks O. raksta:

“Gāju Cēsīs pa Rīgas ielu, mani uzrunāja tūristi, ārzemnieki. Lūdza padomu, kā aizbraukt uz Līgatni, jautāja par Cēsīm. Un prasīja, kā var iekļūt Rīgas ielas botāniskajā dārzā. Jā, tur īpašums, kura adrese ir Rīgas iela 41, aizaudzis ar kokiem, krūmiem. No ielas to nodala dēļu žogs, gājējus šī vieta netraucē, bet iebraucējiem rada dīvainu iespaidu,” […]

Trūkst inženieru

10:49
09.07.2024
30
J. raksta:

“Ziņās televīzijā stāsta, ka Latvijā trūkst augsti kvalificētu speciālistu mežsaimniecībā un lauksaimniecībā. Jau labi zinām, ka trūkst arī celtniecības inženieru, elektroinženieru un līdzīgu profesiju speciālistu. Te nu esam nonākuši ar savu izglītības sistēmu. Ja bērnam skolā neiemāca rēķināt, ja viņš neapgūst fizikas, ķīmijas pamatus, tad vēlāk, protams, neizvēlas studēt inženierzinātnes, profesijas, kas saistītas ar matemātiku, […]

Sludinājumi