Otrdiena, 24. decembris
Vārda dienas: Ādams, Ieva

Virtuvē rosās ZIEMASSVĒTKU VECĪTIS

Druva
09:44
20.12.2011
32
Vecitis6

Šomēnes cafe „2 Locals” šefpavārs Jānis Solovjevs un „Druva” uz maltītes gatavošanu aicināja nevienu citu, kā Ziemassvētku vecīti Māri Brasliņu, kurš jau vairāk kā 20 gadus svētku laikā dodas pie bērniem, lai viņus iepriecinātu. Vecītis, saņēmis mūsu uzaicinājumu, gan šķelmīgi pasmaidīja un atzina, ka mājās ēst negatavojot. To ļauj darīt saviem rūķiem. Taču atzina, ka paēst labi viņam patīkot.

Sagaidījuši Ziemassvētku vecīti rīta agrumā pie Priekuļu pagasta centrālās egles, palaiduši prom staltbriežu pajūgu, devāmies uz viesu namu “Rakši” Amatas novadā, kur mums laipnie saimnieki ļāva ne tikai apskatīt un sasveicināties ar lamu Rūdi, aitiņu Dolliju un jauko kamieļu saimi, bet arī omulīgi rosīties vienā no virtuvēm.

Šefpavārs Jānis Solovjevs, sagaidot Ziemassvētku vecīti, stāstīja, ka šodien abi kopā gatavos divus ēdienus, ko var celt galdā arī Ziemassvētku vakarā.

“Ēdienkartē paredzēta liellopa gaļas šķēle ar brūkleņu – brendija mērci, kas tiks pasniegta kopā ar rukolas salātiem un kartupeļiem ar mizu. Desertā gatavosim maizes- sviesta pudiņu vaniļas mērcē,” sacīja šefpavārs un deva Ziemassvētku vecītim pirmos norādījumus par ēdienu gatavošanu.

Lai ietaupītu laiku, abi vīri sāka rosīties ap maizes- sviesta pudiņa gatavošanu. Šefpavārs J. Solovjevs uzsvēra, ka nekā sarežģīta nav, un atzina, ka katrai namamātei šis pudiņš noteikti izdosies.

Kad pudiņš jau bija ievietots cepeškrāsnī, Ziemassvētku vecītis, sekojot šefpavāra norādījumiem, ķērās pie pamatēdiena gatavošanas.

“Izvēlējos liellopa gaļu, kura ir ļoti pateicīga gatavošanai. To var pasniegt gandrīz jēlu, tai jābūt tikai uz pannas nedaudz apceptai no visām pusēm. Ja gatavošanu turpina cepeškrāsnī, cepot gaļu 180 grādu temperatūra vidēji astoņas minūtes, tad tā būs asiņaina. Ja vēlās liellopa gaļu pasniegt vidēji izceptu, tad tā cepeškrāsnī jācep 12 minūtes. Ja ceps 20 minūtes, tā jau būs labi izcepta liellopa gaļa. Ikdienā to biežāk sauc par liellopa steiku, bet es pieturos pie termina- liellopa šķēle,” norāda šefpavārs un bilst, ka liellopa gaļu pirms cepšanas var arī iemarinēt.

“Nekad šādās reizēs nelietoju garšvielu „Vegeta”, gaļu vienkārši ierīvēju ar sāli un pipariem. Uz pannas līdzās gaļai var cept čilli piparu pāksti, ķiploka gaļviņu un uzlikt arī garšvielas, piemēram, timiānu. Garšas buķetes labad cepšanas laikā pannā var ieliet nedaudz brendija, kas, protams, izgaros, bet garšu niansē tas nedaudz būs jūtams,” norādes dod šefpavārs Jānis un lūdz Ziemassvētku vecīti tikmēr pagatavot salātus.

“Ar rukolas salātiem ir vienkārši. Dārzeņus tiem klāt pat var nelikt. Mēs šoreiz tiem pievienosim ripiņās sagrieztus sarkanos sīpolus un apslacīsim ar citrona sulu, tad visu samaisīsim ar olīveļļu un pāri uzbērsim sagrieztu plānās plāksnītēs Parmazan sieru. Vienkārši un garšīgi,” saka Jānis.

Šajā reizē liellopa gaļa tiks pasniegta kopā ar kartupeļiem, kuri vārīti un apcepti ar visu mizu. Šefpavārs norāda, ka šādi pasniegtā kartupelī saglabājas vairāk vitamīnu, arī garša ir daudz labāka.

“Forši ir tad, kad vecaistēvs vāra cūkām kartupeļus un tos var pazvejot no katla. Tādi kartupeļi garšo daudz labāk,” bilst Ziemassvētku vecītis, uzsverot, ka arī tikko ceptai siltai maizītei ir cita garša nekā veikalā pirktajai.

Kad svētku mielasts pagatavots, ēdienus servē, saliekot pēdējos akcentus – dekorējot arī šķīvjus ar garšaugiem un mērcēm. Ziemassvētku vecītis atzina, ka šoreiz viss izdevies ļoti garšīgi.

“Pirms pasniegt ēdienu, vienmēr uz galda pirmo vajag nolikt maizi. Šī tradīcija nāk līdzi no ģimenes, mamma arī vienmēr tā darīja. Arī smalkos restorānos pirmo uz galda uzliek maizīti. Tā pieņemts,” bilst šefpavārs.

Kad galdā tika celts pagatavotais ēdiens, Ziemassvētku vecītis secināja: “Ļoti garšīgi. Pamatēdiens ir fantastisks, no tāda neatteiktos nekad. Turklāt patiesi kārtīgi var paēst, lai būtu spēks un varētu tālāk darīt dienas darbus. Bazilika pesto labs. Tiešām jūtams, ka tikko gatavots.” Savukārt, kad Ziemassvētku vecītis nobaudīja pudiņu ar vaniļas mērci, viņš priekā iesaucās: “Ārkārtīgi garšīgi! Mirdams var ēst!”

Atvadoties Ziemassvētku vecītis sacīja paldies cafe “2 Locals” šefpavāram Jānim Solovjevam, kurš iemācīja pagatavot patiesi gardus ēdienus un vēlēja visiem baltus, skaistus un gaišus Ziemassvētkus. Liellopa šķēle ar brūkleņu- brendija mērci (1 porcijai) Nepieciešams: Liellopa gaļa – 180 līdz 200 g Sāls, pipari – pēc garšas Brendijs – 30 ml Brūkleņu ievārījums – 60 g Ķiploks – 1gb. Čilli pipars – ½ gb Svaigs timiāns – 1 zariņš Nemizoti kartupeļi –3 vidēja lieluma kartupeļi Rukolas salāti – 30g Citrons – 1 daiviņa Sarkanais sīpols – 20g jeb ½ vidēja lieluma sīpols Parmazāna siers – 30g Olīveļļa – 25ml Bazilika pesto – dekorēšanai un garšas buķetes papildināšanai

Apceptu liellopa gaļas šķēli servē uz šķīvja, liek klāt ar mizu vārītus un apceptus kartupeļus un pievieno klāt sagatavotos salātus. Kā mērci pasniedz katliņā uzkarsētu brūkleņu ievārījumu kopā ar brendiju. No bazilika lapiņām, cietā siera šķēles, olīveļļas un nedaudz citrona sulas, sāls, ķiploka daiviņas un cukura paši var pagatavot bazilika pesto. Tam var pievienot ciedru riekstus. Viss jāsablenderē līdz viendabīgai masai. Salātiem pa virsu uzliek šķēlītēs sagrieztu cieto Parmazāna veida sieru. Maizes- sviesta pudiņš vaniļas mērcē (10 porcijām) Nepieciešams: “Solo” pītā maizīte ar rozīnēm – 1 gb. Piens – 300 ml Saldais krējums – 300 ml Olas – 5 gb. Sviests – 200 g Milti – 200 g Cukurs – 200 g Brendijs – 50 ml (var nepievienot)

Vaniļas mērcei- Saldais krējums – 250 ml Piens – 250 ml Olas – 5 gb Cukurs – 80 g Vaniļas cukurs – 20 g

Veidni, kurā ceps pudiņu, vispirms iesmērē ar sviestu. Tajā ar pirkstiem saplucina pīto maizi. Atsevišķā katliņā samaisa saldo krējumu ar pienu vienādās proporcijās, pievieno 5 olas, cukuru, 50 ml brendiju (garšas papildināšanai) un visu kārtīgi samaisa. Iegūto maisījumu pārlej maizei, kas atrodas veidnē. Nedaudz jāpagaida, kamēr maize uzsūc šķidrumu. Pa virsu vēl var uzlikt sviesta piciņas, kas cepšanās laikā izkusīs. Tad gatavo drumstalas pudiņa pārkaisīšanai. Drumstalas gatavo vienkārši- bļodā ieber miltus, cukuru un liek klāt nekausētu sviestu. Visu ar rokām mīca, līdz izveidojas drumstaliņas. Tās pārber masai, kas atrodas veidnē. Cep 180 grādu temperatūrā apmēram 35 – 40 minūtes. Vaniļas mērces pagatavošana. Katliņā uzvāra saldo krējumu ar pienu, tad lēnām iemaisa sakultu olu dzeltenumu, vaniļas un parastā cukura masu. Mērci uz nelielas uguns maisa, līdz tā sāk biezēt. Lai neveidotos kunkuļi, trauku ar mērci liek aukstā ūdens peldē un turpina maisīt līdz mērce atdziest. Paldies veikalam “Solo”, Cēsīs J. Poruka ielā 23, par sarūpēto pārtikas grozu. Paldies arī viesu namam “Rakši” par jaukajām un mājīgajām telpām.

Liene Lote Grizāne

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Bērna piedzimšana ir lielākais brīnums

06:27
22.12.2024
361

Ziemassvētku laiks ir stāsts par brīnumu – bērniņa piedzimšanu. Vecmātes šo brīnumu piedzīvo visa gada garumā. Sarunā ar Cēsu klīnikas vecmāti Ivetu Reķi viņa uzsver, ka bērniņa dzimšana patiesi ir brīnums. Ivetai Reķei Cēsu klīnika ir pirmā un vienīgā darbavieta, kurā pavadīti 45 gadi, no tiem 35 gadus palīdzēts mazuļiem ienākt šajā pasaulē, desmit gadi, […]

Māksla ir process, kurā gūt sev kaut ko nozīmīgu un nepieciešamu

06:55
20.12.2024
74

Viņa nupat par skulptūru “Trejdeviņu koks” ieguvusi Cēsu novada mākslas gada “Balvas 2024” augstāko apbalvojumu “Zelta balva”. Ar mākslinieci ANNU EGLI sarunājāmies par emocijām, kas papildina šādu atzinību, par radošo procesu un tuvojošos gadu miju. Lai arī viņa pašlaik dzīvo Rīgā, ar Cēsīm mākslinieci saista īpašas atmiņas, kad bērnībā daudz laika pavadīts dzimtas lauku mājās […]

Adīšana piedzīvo renesansi

06:53
19.12.2024
57

Adīšana piedzīvo renesansi – tā saka jaunā adīšanas entuziaste Baiba Dambe. Šomēnes viņa Cēsu kinozālē organizēja “Adīšanas kino seansu”. Pieredze līdzīgu notikumu rīkošanā viņai jau bija. Cēsīs sarunu festivālā “Lampa” sadarbībā ar Ģimenes telti Baiba organizēja “Mammu adīšanas pikniku”. Lielākoties tur bija mammas, kam pavisam mazi bērni, sievietes varēja kopā paadīt, parunāties, arī iemācīties uzadīt […]

Daiļrecepšu grāmata ar humora devu

06:22
18.12.2024
80

Vircoti lasāmgabali miesai un dvēselei jeb humoristiski pastāstiņi ar atbilstošām receptēm savīti Lienes Margevičas un Natas Brambergas sarakstītajā un “Zvaigzne ABC” izdotajā grāmatā “Vienaldzīgo nav!”. Tā stāsts “Pusdienas slimnīcā” papildināts ar recepti – makaronu zupa ar piena plēvi, stāstam “Vīramāte ir klāt!” pievienots ēdiens – bujabēze ar fenheli, bet “Heavy Metal” – biezeņzupa ar selerijām. […]

Mežā savējais

07:07
15.12.2024
39

Dabā miers, tā atpūšas. Cilvēks vēro, gūst sevī saskaņu ar mežu, ezeru, upi, ainavu. Par būšanu dabā, saprašanos ar meža dzīvniekiem un zivju viltību izzināšanu, par dabas mainību gadalaikos un pēdējās desmitgadēs saruna ar Kasparu Dukaļski, mednieku kluba “Drusti” biedru, makšķernieku. -Bērnībā ar vectēvu un tēvu braucām medībās un makšķerēt. Vēlēšanās būt dabā, svaigā gaisā ir […]

Grāmata, kas piepilda – ne vien vēderu, bet arī prātu un garu

06:39
14.12.2024
185

“Tā ir dāvana mums un dāvana Latvijai,” par tikko no tipogrāfijas iznākušo grāmatu “Pavāru māja Līgatnē” pauž Pavāru mājas saimnieks Ēriks Dreibants. Grāmata ir veltījums gan pašai Pavāru mājai, gan tās cilvēkiem, sākot no pavāriem un produktu audzētājiem, beidzot ar dizaineriem un arhitektiem. Tāpat grāmatā varēs atrast Pavāru mājas viesu iecienītāko ēdienu receptes. Par ieceri […]

Tautas balss

Balvas kā no pārpilnības raga

18:43
17.12.2024
27
Seniore T. raksta:

“Saprotams, ka katra nozare, ministrija, organizācija grib savu jomu celt saulītē. Tiek rīkoti dažnedažādi konkursi, vērtēšanas. Un nu gada balvas birst kā no pārpilnības raga, nav nedēļas, kad negodina vismaz trīs četru sfēru sasniegumus. Vai tas nav mazliet par traku, un vai tā nedevalvējas pagodinājumu vērtība? Beigās jau sajūk, kas ko kam pasniedzis, kas ko […]

Iela grimst tumsā

18:42
17.12.2024
25
Iedzīvotāja raksta:

“Cēsīs, Viestura ielas posmā, kas ved gar dzīvnieku patversmi, labu gabalu ir pilnīga tumsa. Nedeg pat tās pāris laternas, kas tur atrodas. Māju šai apkārtnē maz, taču cilvēki dodas pastaigās, un tagad, decembra pusē, tumšs jau ap pulksten četriem pēcpusdienā,” sacīja apkaimes iedzīvotāja.

Neizdarība kavē palīdzību

18:42
17.12.2024
22
1
Lasītāja V. raksta:

“Diezgan traki dzirdēt, ka cilvēkiem ar invaliditāti tehnisko palīglīdzekļu trūkst tādēļ, ka iestādes, kas par to rūpējas, neprot organizēt darbu. Mēs pārmetam valdībai, ka tā nedod pietiekami daudz līdzekļu, bet, izrādās, nauda iedota, vajadzīgais sagādāts, tikai lietas nenokļūst pie tiem, kam tās nepieciešamas. Iestāde, kas sadala tehniskos palīglīdzekļus, nemaz nezina, kas ir noliktavā, nesteidzas ar […]

Rada gaismas svētkus

18:41
17.12.2024
19
Silvija raksta:

“Ziemassvētku noskaņu, protams, katrs rada pats. Taču nevaram neietekmēties, redzot skaisto – tad sirds gavilē un acīs ir prieks. Nedēļas nogalē iznāca pabūt Taurenē un Dzērbenē pie radiem. Sasmēlos gaismu. Cik skaists Nēķena muižas parks, Dzērbenes muiža un izrotātās eglītes! Arī iedzīvotāji izgaismojuši pagalmus, balkonus, mājas. Var doties nesteidzīgā braucienā, ja negribas iet kājām. Un […]

Kā tālāk dzīvosim

22:00
16.12.2024
25
1
Lasītāja M. raksta:

“Bail klausīties, ka ASV stāsies laukā no NATO! Kas tad būs mūsu, Baltijas valstu, aizstāvis no agresīvajiem lielajiem kaimiņiem? Tad mūs var glābt tikai, ja Eiropas Savie­nība izveidojas par konfederāciju. Ja visa Eiropa būs kā viens, tad tai būs lielāks spēks. Un Krievijai jau vajag Fran­ciju, Itāliju, Vāciju, ja būsim cieši kopā, mazākas bažas, ka […]

Sludinājumi