Sestdiena, 23. novembris
Vārda dienas: Zigrīda, Zigfrīda, Zigrīds

Tomātu trakums virtuvē

Liene Lote Grizāne
12:53
16.09.2015
131
P9060051 1

Tomāti ir vieni no garšīgākajiem dārzeņiem. Turklāt iecienītākie ir tie, kas audzēti piemājas siltumnīcā un dēstīti īstā zemē.

Tieši tādus tomātus pieredzējušais pavārs Dzintars Zīle šoreiz bija gatavs likt dažādos ēdienos. Viņš norāda, ka tomāti visbiežāk tiek asociēti ar itāliešu virtuvi, kur tie tiek ēsti svaigā veidā, kaltēti vai pievienoti jebkurai picai.
“Šoreiz mēs picu negatavosim, bet paskatīsimies uz tomātu nedaudz citādāk. Laikam jau ierasts, ka latvietis tomātu vai nu pasniegs, pagatavojot gurķu – tomātu salātus, kas sajaukti ar krējumu, vai arī liks burciņā želatīnā,” smaidot saka Dz. Zīle, kurš nolēmis no tomātiem gatavot sacepumu, zupu un arī kūku.

Pavārs teic, tomāti, ja vien audzēti pašu siltumnīcā, ir vitamīniem bagāts dārzenis, kuru kulinārijā iespējams izmantot ļoti daudzveidīgi. Tomāti satur C, B1, B2, B6, E, K vitamīnus, nikotīnskābi, kāliju, magniju, dzelzi, cinku, kalciju, nātriju, hromu, dabīgus antioksidantus. Turklāt tomāts ir ļoti pateicīgs, lai no tā pagatavotu visdažādākos ēdienus.

“Vispirms gatavosim tomātu zupu, kuru pasniegsim ar ciabatas maizīti. Taču, lai zupa būtu gardāka, mēs varam arī šo maizi nedaudz uzlabot. Es iegādājos ciabatas maizīti, ar nazi to sagriezu rūtīs līdz apakšējai garozai. Maizē ieliek svaigus pētersīļus vai timiānu, nedaudz ķiploka un pārlej ar kausētu sviestu, tad liek cepeškrāsnī, pāris minūšu silda, tad tā būs lieliska piedeva tomātu zupai,” norāda pieredzējušais pavārs.

Viņš stāsta, ka tomātus var pasniegt kopā ar gaļu, var gatavot sacepumus, taisīt tomātu sulu vai pat tos blenderēt un saldēt ziemai.

“Ļoti ātri var pagatavot tomātu sorbetu. Galvenais, jānoblanšē tomāti. Tas nozīmē, ka tomātu ieliek verdošā ūdenī, nedaudz patur un tad novelk miziņu. Šādus tomātus sablenderē, tiem pievienojot nedaudz sāls, piparu, cukura, timiāna, bazilika un ievieto saldētavā. Šādu sorbertu (saldētas sulas gabaliņi) var pasniegt kā piedevu gaļas ēdieniem vai jebkam citam. Turklāt šādā veidā tiks saglabāta vasaras tomātu labā garša un aromāts,” bilst pavārs.

Dz. Zīle norāda, ka restorānu virtuvēs daudz tiek izmantoti saulē kaltēti vai konservēti tomāti. Bet viņš uzsver, ka, protams, visgardākais ir tomāts, kas tikko plūkts.

“Tā mēs varam sacīt par jebkuru dārzeni vai ogu. Turklāt vienmēr vajag virtuvē gatavot tos dārzeņus, kas konkrētajā brīdī pieejami dārzā, tirgū. Tomātu laiks drīz beigsies. Izdarīgākie saimnieki dažādos salātos gatavo arī zaļus tomātus. Ir saimnieces, kuras prot tomātus nogatavināt. Atceros no bērnības, kad rudenī mājā uz palodzēm sagūla zaļgani tomāti, kuri pamazām kļuva sārti,” stāsta pavārs un norāda, ka ir ļoti daudz dažādi konservi, salāti, kuros tomātus sagatavot ziemai.

Vieni no vienkāršākajiem salātiem, kurus var pagatavot katra saimniece un ziemā pasniegt pie makaroniem, kartupeļiem vai gaļas ēdieniem, ir šādi: “Sarīvētus burkānus liek lielā katlā, aplej ar eļļu un sautē, līdz tie kļūst pusmīksti. Tad pievieno sīpolus un atkal sautē, kamēr sīpoli kļūst zeltaini. Liek klāt rupji sagrieztus tomātus, kuriem ir novilkta miziņa, un visu uzvāra. Pieliek sāli, cukuru, piparus, pievieno tomātu mērci un vāra apmēram stundu. Gatavos salātus liek burciņās un noslēdz ar vāciņu.”

Interesanti ir arī tomātu – pupiņu salāti ziemai. To pagatavošanai nepieciešami 3 kg mīkstu tomātu, 2 kg burkānu, 2 kg sīpolu, 10 sarkano saldo piparu, 4 ēdamkarotes sāls, 300 g cukura, kg pupiņu.

Lai pagatavotu šos salātus, vispirms nepieciešams pupiņas izmērcēt 12 stundas un tad novārīt līdz gatavībai. Dārzeņus sasmalcina – burkānus sarīvē, nemizotu papriku un tomātus sagriež. Paprikas un tomātu miziņas netraucē, jo vāroties izšķīdīs. Sasmalcinātos dārzeņus pievieno izvārītajām pupiņām un 1,5 stundu sutina uz lēnas uguns. Karstu masu pilda dezinficētās burkās, aizvāko, ietin biezā segā un patur 12 stundas.

Rudenīgi īpaša tomātu biezzupa

Nepieciešams (1 porcijai):
5 svaigi tomāti
1 mazā kārba konservētu tomātu savā sulā
3 burkāni
3 ķiplokdaiviņas
2 kāti selerijas
Sīpols
Sāls, pipari, buljons
Eļļa

Tomātus pārgriež uz pusēm, sakārto uz cepešpannas, pārkaisa ar sāli, pipariem un liek cepeškrāsnī nedaudz apcepties. Tomātu starpās var ielikt pa ķiploka daiviņai un uzlikt timiāna zariņu.

Kamēr tomāti cepas, katliņā ielej nedaudz eļļas un iegriež tajā sīpolu, burkānus un nedaudz apcepina. Pievieno tomātus savā sulā, kā arī tos, kas apcepušies cepeškrāsnī. Pievieno nedaudz iepriekš vārīta buljona vai buljona kubiņu, visu samaisa un tad sablenderē viendabīgā masā.

Zupu lej bļodiņā un pasniedz, pārlejot nedaudz skābā krējuma. Ja zupu pasniedz pieaugušajiem, to var gatavot stiprāku, pievienojot vai nu Tabasko piparu vai Vusteršīras mērci.

Dārzeņu sacepums ar tomātiem

Nepieciešams:
Kartupeļi
Baklažāns
Cukini
Tomāti
Sīpols
Ķiploks
Garšvielas
Sviests

Vispirms uz pannas sviestā apcep zeltaini brūnas kartupeļu ripiņas. Pēc tam apcep sīpolu ripiņas un ķiploku daiviņas, baklažānu. Tomātus un cukini atstāj sagrieztus svaigā veidā.

Tad visus dārzeņus kārto cepešpannā – kartupeļus, sīpolus, ķiplokus, cukini, baklažānu un tomātus. Nedaudz pārlej tomātu mērci. Būtu labi, ja tā būtu pašu pagatavota – blanšētus tomātus bez mizas sablenderē, pievienojot sāli un piparus.

Dārzeņu sacepumu liek cepeškrāsnī cepties 180 grādos 20 minūtes. Beigās var pārkaisīt Parmazana sieru. Var pasniegt kā pamatēdienu vai kā piedevu gaļai.

Veselīgā tomātu kūka

Nepieciešams:
400 g pilngraudu miltu
2 tējk. cepamā pulvera
2 tējk. sodas
3 tējk. kanēļa
2 šķipsniņas sāls
100 g gaišā brūnā cukura
6 sarkanie plūmju tomāti (blanšēti)
150 ml olīveļļas
3 ēd. k. ābolu etiķa

Vispirms bļodā samaisa visas sausās izejvielas – pilngraudu miltus, sodu, cepamo pulveri, kanēli, cukuru un sāli. Citā traukā blanšētus tomātus (bez miziņas) sagriež kubiciņos, pievieno olīveļļu un ābolu etiķi. Kad tas izdarīts, tomātus ar piedevām pievieno sausajai masai, ar rokām visu lēnām iecilā, lai izveidojas viendabīga un mitra masa.

Kūkas mīklu kārto siera kūkas formā, kas izklāta ar cepamo papīru un nedaudz iesmērēta ar sviestu. Mīkla būs nedaudz mitra, bet irdena. Kūku cep 185 grādos apmēram 25 līdz 30 minūtes. Kūka iznāks drupana. To var pasniegt ar jau pieminēto tomātu sorbetu.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Cienīt laika nospiedumus

06:44
22.11.2024
19

Atjaunotais Uzvaras piemineklis Cēsu centrā    ir līdz šim arhitekta Imanta Timermaņa vērienīgākais darbs. Par Atmodas gadu notikumiem un šodienu saruna ar SIA “Arhitekta Imanta Timermaņa birojs” vadītāju. -Par pieminekļiem runā, diskutē, ceļ un nojauc arī šodien. -Šķiet, virziens aizgājis ne īstajās dimensijās. Andreja Upīša    pieminekļa zāģēšana ir muļķība. Ja ir kādi izteikti ideoloģiski […]

Viens bez otra nevaram nekādi

10:41
21.11.2024
315

Straupes pagasta bioloģisko zemnieku saimniecību “Eicēni” divi skoloti dārznieki Elita un Jānis Reinhardi nodibināja pagājušā gadsimta deviņdesmitajos, drīz pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas. Sāka tā romantiski – ar mazu siltumnīcu pie Elitas dzimtas mājām, kurā koši izauga izjukušās kopsaimniecības pamesti rožu stādi. Veidojot saimniecību, piedzīvota gan ziedēšana, gan ērkšķu dūrieni, un nu jau abi dārznieki ar […]

Katrā augā ir kas vērtīgs. Jāprot to izmantot

11:32
20.11.2024
34

Pastāv uzskats, ka kaut kur tālās zemēs ir tie vērtīgie augi, kas veselību var ļoti pozitīvi ietekmēt. Patiesībā viss, kas ir vajadzīgs mums, aug tepat tuvumā, atzīst dabas velšu vācēja, aktīva ārstniecības augu pētniece un augu valsts izzinātāja ELITA MELNE. “Savs jaukums ir būt dabā arī šajā nosacīti drūmajā laikā, tas ļauj izjust zināmu pirmatnību. […]

Militārā tehnika – stāsts par Latvijas vēsturi

11:04
18.11.2024
21

Cēsniekam Lūkasam Matutim bija pieci gadi, kad televīzijā redzēja, kā brauc tanki. “Tas šķita kas tik liels un interesants,” ar smaidu atceras Lūkass. Jau padsmitnieka gados viņš sāka izgatavot dažādas tehnikas modeļus. Un, protams, arī tanku. Līdztekus arī izzināja Latvijas militārās tehnikas vēsturi. Cēsu muzejā šomēnes apskatāma viņa veidoto modeļu    izstāde “Latvijas militārās tehnikas […]

Kā ikdienas paradumi var uzlabot zobu veselību

19:03
16.11.2024
30

Ikdienas paradumi spēlē būtisku lomu zobu veselības uzturēšanā un var novērst daudzas mutes dobuma problēmas. Regulāra un pareiza zobu kopšana palīdz ne vien uzturēt skaistu smaidu, bet arī izvairīties no biežām zobārsta vizītēm saistībā ar infekcijām, kariesu un smaganu iekaisumu. Aplūkosim trīs vienkāršus ieradumus, kas var ievērojami uzlabot zobu veselību. Regulāra un pareiza zobu tīrīšana […]

Vai plastiskā ķirurģija patiesi ir ceļš uz pārliecinošāku ārieni?

19:00
16.11.2024
26

Šis jautājums, kas sākotnēji var šķist vienkāršs, patiesībā slēpj sevī vairākus aspektus, kas saistīti gan ar fiziskajām, gan psiholoģiskajām izmaiņām. Plastiskā ķirurģija ne vienmēr nozīmē tikai ārējas pārmaiņas – tā bieži ietekmē arī cilvēka pašpārliecību un kopējo dzīves kvalitāti. Daudziem pacientiem šīs izmaiņas ir ceļš uz harmoniskāku dzīvi, kurā viņi izjūt gan iekšēju, gan ārēju […]

Tautas balss

Vai svarīgākā ir domes vadība

11:01
21.11.2024
46
J. raksta:

“Pagājušajā “Druvas” numurā bija ziņa, ka Cēsu novada pašvaldība par labu darbu valsts svētkos apbalvo 50 darbiniekus. Neviens pagodinātais vārdā nebija nosaukts, bet domes priekšsēdētājs un viņa vietnieki gan minēti pilnībā. Vai tad tikai viņi pelnījuši tādu godu, citi ne,” neapmierinātību ar publikāciju izteica J.

Sveiciens glābējiem un policistiem

11:01
21.11.2024
14
13
Seniore raksta:

“Noskatījos dokumentālo filmu par ugunsdzēsēju glābēju darbu. Tajā bija uzskatāmi parādīti Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieku pienākumi, reālas situācijas, kādās viņi strādā, ar kādu bīstamību jāsastopas un cik profesionāli viņi atrisina situācijas. Gribu novēlēt visiem, kas strādā šajā dienestā, veselību un izturību un visus sveikt svētkos. Paldies vēlos teikt arī Valsts policijai. Arī tas […]

Kur novilkt robežu

11:39
20.11.2024
31
Lasītāja raksta:

“Lasu, ka Cēsīs Leona Paegles ielai atjaunots Ģimnāzijas ielas nosaukums. Nosaukumā, protams, nav nekā slikta, taču, manuprāt, nav pareizi, ka mēs cenšamies aizslaucīt visu mūsu vēsturi. Šoreiz varbūt ne tik daudz par Cēsīm, bet kopumā. Nav jau neviens cilvēks ideāls, arī rakstnieki, mākslinieki. Katram savi un varbūt daudziem nepareizi uzskati, bet vai tāpēc viņu vārdi […]

Pilsoniska atbildība

11:39
20.11.2024
27
M.N. raksta:

“Paldies priekulietim Gundaram Muceniekam, kurš Lāčplēša dienas rītā Priekuļu birzītē pie piemiņas zīmes Kārlim Ulmanim nopļāva kūlu. G.Mucenieks nežēloja savu laiku un izmantoja arī savu trimmeri,” pastāstīja M.N.

Nevar atrast tualetes

14:54
13.11.2024
65
Seniore no kaimiņu novada raksta:

“Mēs, trīs kundzes astotajā gadu desmitā, no kaimiņu novada bijām ciemos Cēsīs. Izstaigājām pilsētu, vēsturiskās vietas. Kā jau ekskursijā, katrai bija līdzi ūdens pudele. Pienāca brīdis, kad, kā mēdz teikt, daba sauc. Tā kā man Cēsis zināmākas, vedu draudzenes uz Rožu laukumu, atceros, tam līdzās bija pārvietojamās tualetes. Aizgājām, bet nekā, to vairs nav. Un […]

Sludinājumi