Pirmdiena, 23. decembris
Vārda dienas: Viktorija, Balva

Tomātu trakums virtuvē

Liene Lote Grizāne
12:53
16.09.2015
137
P9060051 1

Tomāti ir vieni no garšīgākajiem dārzeņiem. Turklāt iecienītākie ir tie, kas audzēti piemājas siltumnīcā un dēstīti īstā zemē.

Tieši tādus tomātus pieredzējušais pavārs Dzintars Zīle šoreiz bija gatavs likt dažādos ēdienos. Viņš norāda, ka tomāti visbiežāk tiek asociēti ar itāliešu virtuvi, kur tie tiek ēsti svaigā veidā, kaltēti vai pievienoti jebkurai picai.
“Šoreiz mēs picu negatavosim, bet paskatīsimies uz tomātu nedaudz citādāk. Laikam jau ierasts, ka latvietis tomātu vai nu pasniegs, pagatavojot gurķu – tomātu salātus, kas sajaukti ar krējumu, vai arī liks burciņā želatīnā,” smaidot saka Dz. Zīle, kurš nolēmis no tomātiem gatavot sacepumu, zupu un arī kūku.

Pavārs teic, tomāti, ja vien audzēti pašu siltumnīcā, ir vitamīniem bagāts dārzenis, kuru kulinārijā iespējams izmantot ļoti daudzveidīgi. Tomāti satur C, B1, B2, B6, E, K vitamīnus, nikotīnskābi, kāliju, magniju, dzelzi, cinku, kalciju, nātriju, hromu, dabīgus antioksidantus. Turklāt tomāts ir ļoti pateicīgs, lai no tā pagatavotu visdažādākos ēdienus.

“Vispirms gatavosim tomātu zupu, kuru pasniegsim ar ciabatas maizīti. Taču, lai zupa būtu gardāka, mēs varam arī šo maizi nedaudz uzlabot. Es iegādājos ciabatas maizīti, ar nazi to sagriezu rūtīs līdz apakšējai garozai. Maizē ieliek svaigus pētersīļus vai timiānu, nedaudz ķiploka un pārlej ar kausētu sviestu, tad liek cepeškrāsnī, pāris minūšu silda, tad tā būs lieliska piedeva tomātu zupai,” norāda pieredzējušais pavārs.

Viņš stāsta, ka tomātus var pasniegt kopā ar gaļu, var gatavot sacepumus, taisīt tomātu sulu vai pat tos blenderēt un saldēt ziemai.

“Ļoti ātri var pagatavot tomātu sorbetu. Galvenais, jānoblanšē tomāti. Tas nozīmē, ka tomātu ieliek verdošā ūdenī, nedaudz patur un tad novelk miziņu. Šādus tomātus sablenderē, tiem pievienojot nedaudz sāls, piparu, cukura, timiāna, bazilika un ievieto saldētavā. Šādu sorbertu (saldētas sulas gabaliņi) var pasniegt kā piedevu gaļas ēdieniem vai jebkam citam. Turklāt šādā veidā tiks saglabāta vasaras tomātu labā garša un aromāts,” bilst pavārs.

Dz. Zīle norāda, ka restorānu virtuvēs daudz tiek izmantoti saulē kaltēti vai konservēti tomāti. Bet viņš uzsver, ka, protams, visgardākais ir tomāts, kas tikko plūkts.

“Tā mēs varam sacīt par jebkuru dārzeni vai ogu. Turklāt vienmēr vajag virtuvē gatavot tos dārzeņus, kas konkrētajā brīdī pieejami dārzā, tirgū. Tomātu laiks drīz beigsies. Izdarīgākie saimnieki dažādos salātos gatavo arī zaļus tomātus. Ir saimnieces, kuras prot tomātus nogatavināt. Atceros no bērnības, kad rudenī mājā uz palodzēm sagūla zaļgani tomāti, kuri pamazām kļuva sārti,” stāsta pavārs un norāda, ka ir ļoti daudz dažādi konservi, salāti, kuros tomātus sagatavot ziemai.

Vieni no vienkāršākajiem salātiem, kurus var pagatavot katra saimniece un ziemā pasniegt pie makaroniem, kartupeļiem vai gaļas ēdieniem, ir šādi: “Sarīvētus burkānus liek lielā katlā, aplej ar eļļu un sautē, līdz tie kļūst pusmīksti. Tad pievieno sīpolus un atkal sautē, kamēr sīpoli kļūst zeltaini. Liek klāt rupji sagrieztus tomātus, kuriem ir novilkta miziņa, un visu uzvāra. Pieliek sāli, cukuru, piparus, pievieno tomātu mērci un vāra apmēram stundu. Gatavos salātus liek burciņās un noslēdz ar vāciņu.”

Interesanti ir arī tomātu – pupiņu salāti ziemai. To pagatavošanai nepieciešami 3 kg mīkstu tomātu, 2 kg burkānu, 2 kg sīpolu, 10 sarkano saldo piparu, 4 ēdamkarotes sāls, 300 g cukura, kg pupiņu.

Lai pagatavotu šos salātus, vispirms nepieciešams pupiņas izmērcēt 12 stundas un tad novārīt līdz gatavībai. Dārzeņus sasmalcina – burkānus sarīvē, nemizotu papriku un tomātus sagriež. Paprikas un tomātu miziņas netraucē, jo vāroties izšķīdīs. Sasmalcinātos dārzeņus pievieno izvārītajām pupiņām un 1,5 stundu sutina uz lēnas uguns. Karstu masu pilda dezinficētās burkās, aizvāko, ietin biezā segā un patur 12 stundas.

Rudenīgi īpaša tomātu biezzupa

Nepieciešams (1 porcijai):
5 svaigi tomāti
1 mazā kārba konservētu tomātu savā sulā
3 burkāni
3 ķiplokdaiviņas
2 kāti selerijas
Sīpols
Sāls, pipari, buljons
Eļļa

Tomātus pārgriež uz pusēm, sakārto uz cepešpannas, pārkaisa ar sāli, pipariem un liek cepeškrāsnī nedaudz apcepties. Tomātu starpās var ielikt pa ķiploka daiviņai un uzlikt timiāna zariņu.

Kamēr tomāti cepas, katliņā ielej nedaudz eļļas un iegriež tajā sīpolu, burkānus un nedaudz apcepina. Pievieno tomātus savā sulā, kā arī tos, kas apcepušies cepeškrāsnī. Pievieno nedaudz iepriekš vārīta buljona vai buljona kubiņu, visu samaisa un tad sablenderē viendabīgā masā.

Zupu lej bļodiņā un pasniedz, pārlejot nedaudz skābā krējuma. Ja zupu pasniedz pieaugušajiem, to var gatavot stiprāku, pievienojot vai nu Tabasko piparu vai Vusteršīras mērci.

Dārzeņu sacepums ar tomātiem

Nepieciešams:
Kartupeļi
Baklažāns
Cukini
Tomāti
Sīpols
Ķiploks
Garšvielas
Sviests

Vispirms uz pannas sviestā apcep zeltaini brūnas kartupeļu ripiņas. Pēc tam apcep sīpolu ripiņas un ķiploku daiviņas, baklažānu. Tomātus un cukini atstāj sagrieztus svaigā veidā.

Tad visus dārzeņus kārto cepešpannā – kartupeļus, sīpolus, ķiplokus, cukini, baklažānu un tomātus. Nedaudz pārlej tomātu mērci. Būtu labi, ja tā būtu pašu pagatavota – blanšētus tomātus bez mizas sablenderē, pievienojot sāli un piparus.

Dārzeņu sacepumu liek cepeškrāsnī cepties 180 grādos 20 minūtes. Beigās var pārkaisīt Parmazana sieru. Var pasniegt kā pamatēdienu vai kā piedevu gaļai.

Veselīgā tomātu kūka

Nepieciešams:
400 g pilngraudu miltu
2 tējk. cepamā pulvera
2 tējk. sodas
3 tējk. kanēļa
2 šķipsniņas sāls
100 g gaišā brūnā cukura
6 sarkanie plūmju tomāti (blanšēti)
150 ml olīveļļas
3 ēd. k. ābolu etiķa

Vispirms bļodā samaisa visas sausās izejvielas – pilngraudu miltus, sodu, cepamo pulveri, kanēli, cukuru un sāli. Citā traukā blanšētus tomātus (bez miziņas) sagriež kubiciņos, pievieno olīveļļu un ābolu etiķi. Kad tas izdarīts, tomātus ar piedevām pievieno sausajai masai, ar rokām visu lēnām iecilā, lai izveidojas viendabīga un mitra masa.

Kūkas mīklu kārto siera kūkas formā, kas izklāta ar cepamo papīru un nedaudz iesmērēta ar sviestu. Mīkla būs nedaudz mitra, bet irdena. Kūku cep 185 grādos apmēram 25 līdz 30 minūtes. Kūka iznāks drupana. To var pasniegt ar jau pieminēto tomātu sorbetu.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Bērna piedzimšana ir lielākais brīnums

06:27
22.12.2024
340

Ziemassvētku laiks ir stāsts par brīnumu – bērniņa piedzimšanu. Vecmātes šo brīnumu piedzīvo visa gada garumā. Sarunā ar Cēsu klīnikas vecmāti Ivetu Reķi viņa uzsver, ka bērniņa dzimšana patiesi ir brīnums. Ivetai Reķei Cēsu klīnika ir pirmā un vienīgā darbavieta, kurā pavadīti 45 gadi, no tiem 35 gadus palīdzēts mazuļiem ienākt šajā pasaulē, desmit gadi, […]

Māksla ir process, kurā gūt sev kaut ko nozīmīgu un nepieciešamu

06:55
20.12.2024
73

Viņa nupat par skulptūru “Trejdeviņu koks” ieguvusi Cēsu novada mākslas gada “Balvas 2024” augstāko apbalvojumu “Zelta balva”. Ar mākslinieci ANNU EGLI sarunājāmies par emocijām, kas papildina šādu atzinību, par radošo procesu un tuvojošos gadu miju. Lai arī viņa pašlaik dzīvo Rīgā, ar Cēsīm mākslinieci saista īpašas atmiņas, kad bērnībā daudz laika pavadīts dzimtas lauku mājās […]

Adīšana piedzīvo renesansi

06:53
19.12.2024
56

Adīšana piedzīvo renesansi – tā saka jaunā adīšanas entuziaste Baiba Dambe. Šomēnes viņa Cēsu kinozālē organizēja “Adīšanas kino seansu”. Pieredze līdzīgu notikumu rīkošanā viņai jau bija. Cēsīs sarunu festivālā “Lampa” sadarbībā ar Ģimenes telti Baiba organizēja “Mammu adīšanas pikniku”. Lielākoties tur bija mammas, kam pavisam mazi bērni, sievietes varēja kopā paadīt, parunāties, arī iemācīties uzadīt […]

Daiļrecepšu grāmata ar humora devu

06:22
18.12.2024
80

Vircoti lasāmgabali miesai un dvēselei jeb humoristiski pastāstiņi ar atbilstošām receptēm savīti Lienes Margevičas un Natas Brambergas sarakstītajā un “Zvaigzne ABC” izdotajā grāmatā “Vienaldzīgo nav!”. Tā stāsts “Pusdienas slimnīcā” papildināts ar recepti – makaronu zupa ar piena plēvi, stāstam “Vīramāte ir klāt!” pievienots ēdiens – bujabēze ar fenheli, bet “Heavy Metal” – biezeņzupa ar selerijām. […]

Mežā savējais

07:07
15.12.2024
39

Dabā miers, tā atpūšas. Cilvēks vēro, gūst sevī saskaņu ar mežu, ezeru, upi, ainavu. Par būšanu dabā, saprašanos ar meža dzīvniekiem un zivju viltību izzināšanu, par dabas mainību gadalaikos un pēdējās desmitgadēs saruna ar Kasparu Dukaļski, mednieku kluba “Drusti” biedru, makšķernieku. -Bērnībā ar vectēvu un tēvu braucām medībās un makšķerēt. Vēlēšanās būt dabā, svaigā gaisā ir […]

Grāmata, kas piepilda – ne vien vēderu, bet arī prātu un garu

06:39
14.12.2024
185

“Tā ir dāvana mums un dāvana Latvijai,” par tikko no tipogrāfijas iznākušo grāmatu “Pavāru māja Līgatnē” pauž Pavāru mājas saimnieks Ēriks Dreibants. Grāmata ir veltījums gan pašai Pavāru mājai, gan tās cilvēkiem, sākot no pavāriem un produktu audzētājiem, beidzot ar dizaineriem un arhitektiem. Tāpat grāmatā varēs atrast Pavāru mājas viesu iecienītāko ēdienu receptes. Par ieceri […]

Tautas balss

Balvas kā no pārpilnības raga

18:43
17.12.2024
26
Seniore T. raksta:

“Saprotams, ka katra nozare, ministrija, organizācija grib savu jomu celt saulītē. Tiek rīkoti dažnedažādi konkursi, vērtēšanas. Un nu gada balvas birst kā no pārpilnības raga, nav nedēļas, kad negodina vismaz trīs četru sfēru sasniegumus. Vai tas nav mazliet par traku, un vai tā nedevalvējas pagodinājumu vērtība? Beigās jau sajūk, kas ko kam pasniedzis, kas ko […]

Iela grimst tumsā

18:42
17.12.2024
25
Iedzīvotāja raksta:

“Cēsīs, Viestura ielas posmā, kas ved gar dzīvnieku patversmi, labu gabalu ir pilnīga tumsa. Nedeg pat tās pāris laternas, kas tur atrodas. Māju šai apkārtnē maz, taču cilvēki dodas pastaigās, un tagad, decembra pusē, tumšs jau ap pulksten četriem pēcpusdienā,” sacīja apkaimes iedzīvotāja.

Neizdarība kavē palīdzību

18:42
17.12.2024
22
Lasītāja V. raksta:

“Diezgan traki dzirdēt, ka cilvēkiem ar invaliditāti tehnisko palīglīdzekļu trūkst tādēļ, ka iestādes, kas par to rūpējas, neprot organizēt darbu. Mēs pārmetam valdībai, ka tā nedod pietiekami daudz līdzekļu, bet, izrādās, nauda iedota, vajadzīgais sagādāts, tikai lietas nenokļūst pie tiem, kam tās nepieciešamas. Iestāde, kas sadala tehniskos palīglīdzekļus, nemaz nezina, kas ir noliktavā, nesteidzas ar […]

Rada gaismas svētkus

18:41
17.12.2024
19
Silvija raksta:

“Ziemassvētku noskaņu, protams, katrs rada pats. Taču nevaram neietekmēties, redzot skaisto – tad sirds gavilē un acīs ir prieks. Nedēļas nogalē iznāca pabūt Taurenē un Dzērbenē pie radiem. Sasmēlos gaismu. Cik skaists Nēķena muižas parks, Dzērbenes muiža un izrotātās eglītes! Arī iedzīvotāji izgaismojuši pagalmus, balkonus, mājas. Var doties nesteidzīgā braucienā, ja negribas iet kājām. Un […]

Kā tālāk dzīvosim

22:00
16.12.2024
25
1
Lasītāja M. raksta:

“Bail klausīties, ka ASV stāsies laukā no NATO! Kas tad būs mūsu, Baltijas valstu, aizstāvis no agresīvajiem lielajiem kaimiņiem? Tad mūs var glābt tikai, ja Eiropas Savie­nība izveidojas par konfederāciju. Ja visa Eiropa būs kā viens, tad tai būs lielāks spēks. Un Krievijai jau vajag Fran­ciju, Itāliju, Vāciju, ja būsim cieši kopā, mazākas bažas, ka […]

Sludinājumi

Pārdod

15:17
22.12.2024
8

Nepieciešams tīrs un mīksts ūdens mājās vai uzņēmumam? Balstoties pēc ūdens analīzēm, piedāvājam ūdens filtrus gan privātajiem klientiem, gan juridiskajām personām. Veicam arī esošo sistēmu apkalpošanu, remontus un apkopes. Tālrunis +37128020512 Epasts filtru.darbnica@inbox.lv

Pārdod

23:57
24.11.2024
33

Mēs tīram dīzeļfiltrus visiem automobiļu, kravas transporta, traktoru, harvestera, kombaina un iekrāvēju modeļiem. Neatkarīgi no jūsu transportlīdzekļa veida, piedāvājam profesionālu un efektīvu tīrīšanu. Šī dīzeļfiltru tīrīšanas tehnoloģija ar augstu tvaika temperatūru neietver ķīmisku līdzekļu izmantošanu procesa atvieglošanai, kas nozīmē, ka process ir pilnībā ekoloģisks. Jautājumu gadījumā rakstiet uz e-pastu vai zvaniet.

Pārdod

23:57
24.11.2024
35

Piedāvājam kvalitatīvas rekuperācijas un ventilācijas sistēmas Jūsu mājām un birojam. Nodrošinām svaigu gaisu un energoefektivitāti, samazinot siltuma zudumus un uzlabojot iekštelpu mikroklimatu. Piedāvājam pilnu servisu – sākot no konsultācijas līdz uzstādīšanai. Uzlabojiet gaisa kvalitāti un ietaupiet enerģiju ar mūsu uzticamajiem risinājumiem. Sazinieties ar mums, lai izvēlētos piemērotāko sistēmu Jūsu vajadzībām! Jautājumu gadījumā rakstiet uz e-pastu […]

Pārdod

23:56
24.11.2024
30

Piedāvājam dažādus apkures risinājumus Jūsu mājām un/vai biznesam. Mūsu klāstā atradīsiet grīdas apsildes sistēmas, infrasarkanos paneļus, gāzes sildītājus un citus energoefektīvus risinājumus, kas nodrošinās komfortu un ietaupīs Jūsu izdevumus. Nodrošinām profesionālu konsultāciju un uzstādīšanu, lai Jūs varētu izvēlēties piemērotāko variantu savām vajadzībām. Sazinieties ar mums jau šodien un uzziniet, kā varam uzlabot Jūsu apkures sistēmu! […]