Trešdiena, 17. decembris
Vārda dienas: Hilda, Teiksma

Starptautiskā picu diena

Druva
13:08
10.02.2012
656
Pica

Šoreiz iegriezīsimies Itālijā, kur apciemosim vienu konkrētu ēdienu, proti, picu. Tas tāpēc, ka vakar, 9.februārī, bija starptautiskā picu diena. Lai arī kulinārijas vēsturnieki saka, ka picas pirmsākumi meklējami Senajā Grieķijā, kur cepa lielu, apaļu un plakanu maizi, kurai pievienoja eļļu, zaļumus, garšvielas un dateles, par picas dzimteni tomēr uzskata Itāliju. Tur 18. gadsimtā parādījās plakana maize “pizzas”, ko pārdeva uz ielām un tirgos. Sākotnēji tā bija vienkārši maize bez jebkāda pildījuma, ļoti lēta, pieejama nabadzīgākajiem iedzīvotājiem. Situācija mainījās, kad šo maizi nogaršoja karaliene Margarita, veicot inspekcijas tūri pa Itālijas karaļvalsti. Karalienei tik ļoti iegaršojās pica, ka tā uzaicināja pie sevis prasmīgu pavāru, kurš viņai gatavotu picas. Pavārs uzcepa picu, kurai virsū bija tomāti, mocarellas siers un svaigs baziliks, tādējādi simbolizējot Itālijas karoga krāsas. To joprojām pazīst kā picu “Margarita”.

Visā pasaulē pica kļuva populāra pēc Otrā pasaules kara.

Itālijā par picas dzimteni uzskata Neapoli. Lai pica būtu pagatavota atbilstoši tradicionālām īpatnībām, tai jābūt gatavotai no izejvielām, kas audzētās vietējā apkaimē, un mīcītai ar rokām. Mīkla jāizrullē trīs milimetru biezumā, picā ir ne vairāk kā trīs sastāvdaļas, no kurām viena ir mocarellas siers. Pica jācep 60 – 90 sekundes 485 grādos akmens krāsnī, kas kurināta ar ozola koka malku. Īsta pica top tikai un vienīgi malkas krāsnī. Pēc izcepšanas tai jābūt kraukšķīgai, maigai un aromātiskai.

Kad pirms vairākiem gadiem biju Itālijā, tieši Neapolē baudīju gardāko picu, ko līdz šim sanācis ēst. Pasūtīju picu “Diavolo”, kurā bija mocarella, šķiņķis un peperoni. Ko lai saka – bija lieliski, peperoni deva to burvīgo stiprumiņu, pica bija plāna, kā jau jābūt klasiskai picai. Kā pastāstīja vietējie zinātāji, lai pica būtu autentiska, mocarellas siers jāgriež ar rūsējoša tērauda nazi, jo metāls piešķir īpašu garšas niansi. Arī Latvijā ir vietas, kur var baudīt itāļu picas, kas ceptas īstā malkas krāsnī.

Valmierā ir picērija “Liepziedi un Rozmarīns”, kas pieder “Vīnkalnieši” SIA, kurā cep īstas itāļu picas pēc Toskānas receptēm. Te saimnieko arī Artis Žentiņš, ko dažs atceras no televīzijas raidījuma “Gandrīz ideālas vakariņas”. Viņš norāda, lai pagatavotu labu picu, pirmām kārtām vajadzīga īsta picas krāsns, ko kurina ar malku: “Tādā krāsnī gatavotas picas garša nav salīdzināma ar picu, kas tapusi elektriskajā krāsnī. Malkas krāsns dod to īpašo piegaršu, tur vēl klāt dūmiņš, pelnu skripatiņa. Jūtama īstās liesmas klātbūtne. Protams, picai jābūt ar mīlestību gatavotai. Lai viss būtu atbilstoši tradīcijām, picas mīkla jāmīca tik ilgi, līdz nokrīt viena sviedru pile vai jāizdara simts mīcījienu.” Ja picas jācep lielākā daudzumā, mīklas gatavošanai izmanto mehānisku iekāru. A. Žentiņš piekrīt, ka picas pildījumam jābūt samērīgam: ” Pirmais nosacījums – picas mīkla ir ļoti plāna. Tad arī produktu nevar būt daudz, plāna kārta tomātu mērces, atbilstoši arī sastāvdaļas, atkarībā no picas veida, un plānā kārtā siers. Uzskatu, ka pica ir ļoti veselīgs ēdiens, jo tā nezaudē savu uzturvērtību, tāpēc, ka to pagatavo divās, trīs minūtēs, tur viss ir svaigs. Pica ir vienkāršs un garšīgs ēdiens, jo top no svaigiem produktiem, tā jāēd tūlīt pēc izcepšanas. Tā ir visgaršīgāk!” Jānis Gabrāns

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Izlocīt puķes

06:08
17.12.2025
7

Rīdzenē vienā no ārēji tik līdzīgajiem daudzdzīvokļu namiem sastopu bijušo bērnudārza audzinātāju Annu Kosovu. Viņa no saviem 70 gadiem vairāk nekā divus desmitus gandrīz katru brīvo mirkli veltījusi japāņu papīra locīšanas mākslai jeb origami. “Vienkārši esmu cilvēks, kurš grib visu ko pamēģināt,” iesākumu atceras kundze, atklājot, ka pēc kādā video ieraudzītā parauga ienācis prātā izlocīt […]

Pilsētvides risinājumi – dizains, kas apvieno funkcionalitāti un drošību

10:30
16.12.2025
19

Pilsētvides attīstība balstās trīs galvenajos principos – estētikā, funkcionalitātē un drošībā. Labi izstrādāta vide kalpo iedzīvotājiem, uzņēmumiem un pilsētas viesiem, radot vietu, kur cilvēki var ērti pārvietoties, strādāt, socializēties un atpūsties. Pilsētvides kvalitāti nosaka ne tikai arhitektūra, bet arī pārdomāts aprīkojums, kas nodrošina kārtību, orientēšanās ērtību un patīkamu atmosfēru. Pilsētvides aprīkojumam ir nozīmīga loma šajā […]

Bruņinieks ar zelta komandu

05:17
15.12.2025
274
1

Novembrī tradicionālajā Cēsu novada pašvaldības darbinieku apbalvošanas pasākumā tika teikts paldies par ieguldīto darbu, atbildību un sirdsdegsmi. Galveno, pirmās pakāpes apbalvojumu “Bruņinieks”, saņēma Juris Joksts, Cēsu Digitālā centra vadītājs, par izciliem sasniegumiem un ieguldījumu Cēsu novada digitālās attīstības veicināšanā. Juris uzsver, ka šādu balvu diez vai iegūtu bez savas lieliskās “zelta” komandas. “Druva” aicināja Juri […]

Cimdos māksla un atmiņu zīmes

06:31
12.12.2025
63

Pirms Ziemassvētkiem skaistu dāvanu saņems rokdarbnieces, stāstu un Latvijas kultūras un sabiedriskās dzīves pētnieki. Tā ir Elīnas Apsītes grāmata “Dzīvais cimds. Jette Užāne” par dzērbenieti Cimdu Jettiņu. Viņas simtgadei Cēsu muzejā bija veltīta audiovizuāla izstāde “Dzīvais cimds”. Tā saņēma “Latvijas Dizaina gada balvas 2025” žūrijas atzinību, tā bija nominēta “Kilograms kultūras” fināla balsojumam. Izstādes kuratore […]

"Timbro" pārceļas uz jaunām telpām un plāno jaudīgu attīstību

05:28
11.12.2025
1051
1

Ar īstu Cēsu novadā dzimuša un auguša cilvēka prieku un azartu SIA “Timbro” izpilddirektors Raimonds Cipe “Druvai” izrāda pašlaik remont­darbu noslēguma fāzē esošās uzņēmuma jaunās telpas Cēsīs, Gaujas ielā 5, kur paredzēts pārcelties pavisam drīz, līdz gada beigām. Uzņēmuma vadītājs “Dru­vai” apstiprina nesen masu medijos izskanējušo informāciju, ka Cēsu mežsaimniecības uzņēmums SIA “Timbro” mež­izstrādes tiesību […]

Kūkas, piparkūkas un rosība ģimenē

05:17
09.12.2025
139

Māja piekalnītē redzama pa gabalu, pagalmā taku izgaismo krāsainas lampiņas, sevi izrāda rūķi, dažs  arī slēpjas. Pie namdurvīm Adventes vainags.  Virtuvē smaržo piparkūkas. “Ziemassvētku noskaņa nav tikai bērnu, arī pieaugušo priekam,” saka līgatniete Irita Vempere un uzsver, ka viņai ikvieni svētki saistās ar rosību. Iritas vaļasprieks ir kūku cepšana, un, saprotams, svētkos tās gaida ne […]

Tautas balss

Egle rada prieku

09:57
17.12.2025
3
Cēsniece L. raksta:

“Priecājos par Cēsu galveno egli Vienības laukumā. Tā izgreznota ļoti jaukām gaismiņām. Prieks skatīties gan autobraucējiem, gan gājējiem. Šajās tumšajās dienās, ieraugot mirdzošās spuldzītes, sejā iezogas smaids,” sacīja cēsniece L.

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
31
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
29
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
43
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
44
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Sludinājumi