Pirmdiena, 23. decembris
Vārda dienas: Viktorija, Balva

Šogad ābolu gads: tos cepam, kaltējam, vārām un rīvējam

Liene Lote Čemme
11:13
14.09.2016
115

Šis nu reiz atkal ir tas gads, kad ābelēm zari lūst no ābolu ražas un dārzi sabiruši pilni ar apaļajiem gardumiem. Nereti arī saimnieki bažīgi, ko darīt ar āboliem, kad to tik daudz. Šefpavāre Anita Krasnā “Druvai” norāda, ka ābols ir ļoti universāls auglis, jo to var likt lietā visdažādākajos veidos. Turklāt nevajag baidīties ābolu pievienot arī zupām, salātiem vai gaļas pagatavošanā. Šefpavāre bilst, ka uzmanība jāpievērš ābolu šķirnēm un garšām. Vasaras āboli, kas ir miltaināki un mīkstāki, labāk noderēs pankūku cepšanai, bet citiem ēdieniem vislabāk iederēsies cieti, sulīgi un vidēji skābi āboli. Tos var pievienot salātiem, cept ābolkūkās vai sutināt kopā ar gaļu.

“Ābols ir lielisks auglis, tas ir bagāts dažādiem minerāliem un pektīnvielām. Tāpat var sacīt, ka ābols ir diētisks, protams, ja tā nav ļoti salda šķirne. Tāpat ābols ir tas, ko vienmēr var apēst, lai remdinātu apetīti. Noteikti ražas laikā jāēd daudz ābolu, turklāt gan svaigu, gan pievienotus dažādiem ēdieniem. Nevajag apjukt no lielās ābolu ražas, jo patiesi ar āboliem var darīt daudz ko. Viens no maniem iecienītākajiem ābolu pagatavošanas veidiem ir ābolu čipsi. To var saukt arī pa vecmāmiņu modei – ābolu kaltēšana uz mūrīša. Ābolus sagriež plānās daiviņās, izgriež serdi un liek siltumā kaltēties uz cepampapīra. Nekā sarežģīta, bet šādas kaltētas ābolu daiviņas var būt lieliska uzkoda visas ziemas garumā. Daiviņas kaltējot, iesākumā var apbārstīt ar kanēli. Tiem, kuriem mājās ir kaltējamais aparāts, sanāks jau īstenāki ābolu čipsi,” stāsta A. Krasnā. Viņa norāda, ka rudens ābolu šķirnes noteikti var izmantot sulas spiešanai. Pašu gatavotai ābolu sulai nekas nestāv līdzās. Ja mājās pašam nav ābolu sulu spiedes, to noteikti vienmēr var atrast, apjautājoties radiem vai kaimiņiem.

“Svaigi spiesta, nepasterizēta ābolu sula satur boru. Šī sula ir īpaši veselīga bērniem kaulu attīstībai. Nenoliedzami, tā ir vienkārši garšīga, to vajag dzert, aizstājot veikalā pirktās limonādes. Tāpat uzreiz prātā nāk ābolu deserti, ābolkūkas, pīrāgi un cepeškrāsnī cepti ābolīši. Tās daudziem ir bērnības garšas. Atliek vien atmiņā atsaukt kādu no receptēm. Protams, ābolus var un vajag pagatavot džemos un ievārījumos. Turklāt āboli sader kopā ne tikai ar iecienītajām brūklenēm. Ābolus ievārījumā var gatavot kopā ar bumbieriem, banāniem, riekstiem un daudz ko citu. Atkal – jāliek vien lietā iztēle. Tāpat nevajag aizmirst par kompotiem, atkal vajag tikai eksperimentēt. Man patīk ābolu kompotā pievienot ingveru, rozīnes. Tas dod niansētāku garšu. Ingvers piešķirs asumiņu. Vēl es ziemai vienmēr savāru ābolu džemu bez cukura. Tas man noder, gatavojot kūkas. Ābolus nomizo, sagriež kubiņos un vāra čuguna katlā. Tajā tie labi izšķīst. Šādu savārītu džemu pildu izkarsētās burciņās, droši varu sacīt, ka šāds džems labi glabājas,” saka šefpavāre un min, cik gan daudz nav pankūku un vafeļu recepšu, kurām tiek pievienoti āboli. “Pati esmu mēģinājusi gatavot arī ābolu vīnu. Ir cilvēki, kas gatavo sidru. Tikai nedaudz uzņēmības, un arī šādu lietu var pagatavot mājas apstākļos,” piebilst A. Krasnā. Tāpat nevajag aizmirst vecmāmiņu recepti – krāsnī ceptus ābolus, kuriem var izgrebt viduci un iepildīt sasmalcinātus riekstus ar medu vai auzu pārslas, samaisītas ar cukuru. Arī šeit variācijas dažādas. Šādi izceptus ābolus var pasniegt ar saldējumu vai putukrējumu.

Runājot par zupām, šefpavāre min ābolu – seleriju zupu ar vistas gaļu. Šādu zupu ābolu laikā bieži gatavo, un klienti to novērtē. Šādai zupai kā piedevu vēl mēdz pasniegt vīnā un kanēlī marinētas ābolu šķēlītes.

“Man patīk asi ēdieni, tādēļ pati vāru arī ābolu čatniju. Ja savāra biezāku, tad tas ir džema konsistencē. Var vārīt šķidrākas konsistences un pasniegt, piemēram, kā mērci pie gaļas ēdieniem,” stāsta A. Krasnā. Šāda čatnija pagatavošanai nepieciešams: 1kg skābākas šķirnes ābolu, 3 vidēja lieluma sīpoli, 200 g cukura, 1 vai 2 asie čili pipari (atkarīgs, cik asu vēlas), 20 g svaiga ingvera, 5 daiviņas ķiploka, 50 ml balzamiko etiķa un tējkarote sāls. “Ābolus nomizo un sagriež šķēlītēs. Čili pipariem izņem sēklas un smalki sakapā. Ingvera saknes gabaliņu, sīpolus un ķiploka daiviņas notīra un arī smalki sagriež. Ābolus, ķiplokus, čili, ingveru, sīpolus liek katlā un uz lēnas uguns sutina, līdz āboli ir izšķīduši. Pievieno cukuru, balzamiko etiķi, samaisa un sutina vēl 15 minūtes. Karstu pilda tīrās, izkarsētās burkās un aizvāko,” stāsta šefpavāre.

A. Krasnā bilst, ka noteikti vajag arī censties ābolus uzglabāt ziemai. Protams, neder vasaras šķirnes. “Āboli jāplūc no koka sausā laikā un rūpīgi jāliek kastēs. Svarīgi, lai pagrabs nebūtu silts. Vislabāk āboli glabājas pagrabos, kur sabalansēta mitruma un vēsuma daļa,” bilst Anita.

Neierastās ābolu pankūkas

img_5597Nepieciešams:

Pankūku mīkla
Ābolu ripiņas
Cepamā eļļa

Vispirms jāpagatavo parasta pankūku mīkla. Sagriež nomizotus ābolus plānās ripiņās. Uzkarsē pannu un sāk cept pankūkas.

Ābolu ripiņas mērcē pankūku mīklā un liek cepties eļļā uz pannas. Pankūkas apcep no abām pusēm zeltaini brūnas. Gatavās pankūkas kārto uz šķīvja un pasniedz ar iemīļotākajām sastāvdaļām – dažādiem džemiem, kādu ievārījumu, skābu krējumu vai saldējumu.

Ābolu – bumbieru un riekstu ievārījums

img_5603Nepieciešams:

1kg nomizotu bumbieru
500 g nomizotu ābolu
500 g cukura
2 paciņas vaniļas cukura
50 g sasmalcinātu lazdu riekstu
(vai kādi citi, pēc izvēles)

Ābolus un bumbierus sagriež gabaliņos un kopā ar cukuru ieber pannā vai seklā katlā, uzvāra un uz mazas uguns turpina vārīt, līdz izveidojas biezenis. Der atcerēties, ka šim ievārījumam nevajag izvēlēties visskābākās ābolu šķirnes. Lieliski noderēs vidēja skābuma rudens āboli.

Pievieno vaniļas cukuru un vēlreiz uzvāra, pieber kapātus riekstus. Ievārījumu pilda tīrās, izkarsētās burciņās un aizvāko. Šāds ievārījums labi sader ar pankūkām, vafelēm vai pat var pildīt, gatavojot kūkas.

img_5590Ābolu šķēlītes ar šokolādes glazūru

Nepieciešams:

2 citronu sula
3 lieli āboli
100 g tumšās šokolādes
sadrupināti zemesrieksti

Šī recepte noderēs vecākiem, kuri rīko bērniem svētku ballītes. Varbūt pašiem vēl kādi dārza svētki priekšā, un tad galdā noteikti jāceļ āboli. Šī būs ātri un ērti izmantojama recepte.

Ābolus pārgriež uz pusēm, izgriež tiem serdi un sagriež šķēlītēs. Izspiež no citroniem sulu, ielej to nelielā bļodiņā un pielej klāt aptuveni divas krūzes auksta ūdens. Šajā citronūdenī ieber ābolu šķēlītes un nedaudz patur. Tas nepieciešams, lai āboli tik ātri neapbrūnētu.

Kamēr peldinām ābolu šķēlītes, uz lēnas uguns karstā ūdens peldē izkausējam šokolādi. Var izmantot dažādas šokolādes.

Kad šokolāde izkususi, ābolus izņem no citronūdens, nosusina uz papīra dvieļa un mērcē izkausētajā šokolādē līdz pusei. Ar šokolādi apklāto ābola daļu apbārsta ar riekstiem un ļauj šokolādei sastingt. Šādas gardas ābolu daiviņas ceļ galdā. Tas būs lielisks našķis!

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Bērna piedzimšana ir lielākais brīnums

06:27
22.12.2024
334

Ziemassvētku laiks ir stāsts par brīnumu – bērniņa piedzimšanu. Vecmātes šo brīnumu piedzīvo visa gada garumā. Sarunā ar Cēsu klīnikas vecmāti Ivetu Reķi viņa uzsver, ka bērniņa dzimšana patiesi ir brīnums. Ivetai Reķei Cēsu klīnika ir pirmā un vienīgā darbavieta, kurā pavadīti 45 gadi, no tiem 35 gadus palīdzēts mazuļiem ienākt šajā pasaulē, desmit gadi, […]

Māksla ir process, kurā gūt sev kaut ko nozīmīgu un nepieciešamu

06:55
20.12.2024
71

Viņa nupat par skulptūru “Trejdeviņu koks” ieguvusi Cēsu novada mākslas gada “Balvas 2024” augstāko apbalvojumu “Zelta balva”. Ar mākslinieci ANNU EGLI sarunājāmies par emocijām, kas papildina šādu atzinību, par radošo procesu un tuvojošos gadu miju. Lai arī viņa pašlaik dzīvo Rīgā, ar Cēsīm mākslinieci saista īpašas atmiņas, kad bērnībā daudz laika pavadīts dzimtas lauku mājās […]

Adīšana piedzīvo renesansi

06:53
19.12.2024
56

Adīšana piedzīvo renesansi – tā saka jaunā adīšanas entuziaste Baiba Dambe. Šomēnes viņa Cēsu kinozālē organizēja “Adīšanas kino seansu”. Pieredze līdzīgu notikumu rīkošanā viņai jau bija. Cēsīs sarunu festivālā “Lampa” sadarbībā ar Ģimenes telti Baiba organizēja “Mammu adīšanas pikniku”. Lielākoties tur bija mammas, kam pavisam mazi bērni, sievietes varēja kopā paadīt, parunāties, arī iemācīties uzadīt […]

Daiļrecepšu grāmata ar humora devu

06:22
18.12.2024
79

Vircoti lasāmgabali miesai un dvēselei jeb humoristiski pastāstiņi ar atbilstošām receptēm savīti Lienes Margevičas un Natas Brambergas sarakstītajā un “Zvaigzne ABC” izdotajā grāmatā “Vienaldzīgo nav!”. Tā stāsts “Pusdienas slimnīcā” papildināts ar recepti – makaronu zupa ar piena plēvi, stāstam “Vīramāte ir klāt!” pievienots ēdiens – bujabēze ar fenheli, bet “Heavy Metal” – biezeņzupa ar selerijām. […]

Mežā savējais

07:07
15.12.2024
39

Dabā miers, tā atpūšas. Cilvēks vēro, gūst sevī saskaņu ar mežu, ezeru, upi, ainavu. Par būšanu dabā, saprašanos ar meža dzīvniekiem un zivju viltību izzināšanu, par dabas mainību gadalaikos un pēdējās desmitgadēs saruna ar Kasparu Dukaļski, mednieku kluba “Drusti” biedru, makšķernieku. -Bērnībā ar vectēvu un tēvu braucām medībās un makšķerēt. Vēlēšanās būt dabā, svaigā gaisā ir […]

Grāmata, kas piepilda – ne vien vēderu, bet arī prātu un garu

06:39
14.12.2024
185

“Tā ir dāvana mums un dāvana Latvijai,” par tikko no tipogrāfijas iznākušo grāmatu “Pavāru māja Līgatnē” pauž Pavāru mājas saimnieks Ēriks Dreibants. Grāmata ir veltījums gan pašai Pavāru mājai, gan tās cilvēkiem, sākot no pavāriem un produktu audzētājiem, beidzot ar dizaineriem un arhitektiem. Tāpat grāmatā varēs atrast Pavāru mājas viesu iecienītāko ēdienu receptes. Par ieceri […]

Tautas balss

Balvas kā no pārpilnības raga

18:43
17.12.2024
26
Seniore T. raksta:

“Saprotams, ka katra nozare, ministrija, organizācija grib savu jomu celt saulītē. Tiek rīkoti dažnedažādi konkursi, vērtēšanas. Un nu gada balvas birst kā no pārpilnības raga, nav nedēļas, kad negodina vismaz trīs četru sfēru sasniegumus. Vai tas nav mazliet par traku, un vai tā nedevalvējas pagodinājumu vērtība? Beigās jau sajūk, kas ko kam pasniedzis, kas ko […]

Iela grimst tumsā

18:42
17.12.2024
25
Iedzīvotāja raksta:

“Cēsīs, Viestura ielas posmā, kas ved gar dzīvnieku patversmi, labu gabalu ir pilnīga tumsa. Nedeg pat tās pāris laternas, kas tur atrodas. Māju šai apkārtnē maz, taču cilvēki dodas pastaigās, un tagad, decembra pusē, tumšs jau ap pulksten četriem pēcpusdienā,” sacīja apkaimes iedzīvotāja.

Neizdarība kavē palīdzību

18:42
17.12.2024
22
Lasītāja V. raksta:

“Diezgan traki dzirdēt, ka cilvēkiem ar invaliditāti tehnisko palīglīdzekļu trūkst tādēļ, ka iestādes, kas par to rūpējas, neprot organizēt darbu. Mēs pārmetam valdībai, ka tā nedod pietiekami daudz līdzekļu, bet, izrādās, nauda iedota, vajadzīgais sagādāts, tikai lietas nenokļūst pie tiem, kam tās nepieciešamas. Iestāde, kas sadala tehniskos palīglīdzekļus, nemaz nezina, kas ir noliktavā, nesteidzas ar […]

Rada gaismas svētkus

18:41
17.12.2024
19
Silvija raksta:

“Ziemassvētku noskaņu, protams, katrs rada pats. Taču nevaram neietekmēties, redzot skaisto – tad sirds gavilē un acīs ir prieks. Nedēļas nogalē iznāca pabūt Taurenē un Dzērbenē pie radiem. Sasmēlos gaismu. Cik skaists Nēķena muižas parks, Dzērbenes muiža un izrotātās eglītes! Arī iedzīvotāji izgaismojuši pagalmus, balkonus, mājas. Var doties nesteidzīgā braucienā, ja negribas iet kājām. Un […]

Kā tālāk dzīvosim

22:00
16.12.2024
25
1
Lasītāja M. raksta:

“Bail klausīties, ka ASV stāsies laukā no NATO! Kas tad būs mūsu, Baltijas valstu, aizstāvis no agresīvajiem lielajiem kaimiņiem? Tad mūs var glābt tikai, ja Eiropas Savie­nība izveidojas par konfederāciju. Ja visa Eiropa būs kā viens, tad tai būs lielāks spēks. Un Krievijai jau vajag Fran­ciju, Itāliju, Vāciju, ja būsim cieši kopā, mazākas bažas, ka […]

Sludinājumi

Pārdod

15:17
22.12.2024
8

Nepieciešams tīrs un mīksts ūdens mājās vai uzņēmumam? Balstoties pēc ūdens analīzēm, piedāvājam ūdens filtrus gan privātajiem klientiem, gan juridiskajām personām. Veicam arī esošo sistēmu apkalpošanu, remontus un apkopes. Tālrunis +37128020512 Epasts filtru.darbnica@inbox.lv

Pārdod

23:57
24.11.2024
33

Mēs tīram dīzeļfiltrus visiem automobiļu, kravas transporta, traktoru, harvestera, kombaina un iekrāvēju modeļiem. Neatkarīgi no jūsu transportlīdzekļa veida, piedāvājam profesionālu un efektīvu tīrīšanu. Šī dīzeļfiltru tīrīšanas tehnoloģija ar augstu tvaika temperatūru neietver ķīmisku līdzekļu izmantošanu procesa atvieglošanai, kas nozīmē, ka process ir pilnībā ekoloģisks. Jautājumu gadījumā rakstiet uz e-pastu vai zvaniet.

Pārdod

23:57
24.11.2024
35

Piedāvājam kvalitatīvas rekuperācijas un ventilācijas sistēmas Jūsu mājām un birojam. Nodrošinām svaigu gaisu un energoefektivitāti, samazinot siltuma zudumus un uzlabojot iekštelpu mikroklimatu. Piedāvājam pilnu servisu – sākot no konsultācijas līdz uzstādīšanai. Uzlabojiet gaisa kvalitāti un ietaupiet enerģiju ar mūsu uzticamajiem risinājumiem. Sazinieties ar mums, lai izvēlētos piemērotāko sistēmu Jūsu vajadzībām! Jautājumu gadījumā rakstiet uz e-pastu […]

Pārdod

23:56
24.11.2024
30

Piedāvājam dažādus apkures risinājumus Jūsu mājām un/vai biznesam. Mūsu klāstā atradīsiet grīdas apsildes sistēmas, infrasarkanos paneļus, gāzes sildītājus un citus energoefektīvus risinājumus, kas nodrošinās komfortu un ietaupīs Jūsu izdevumus. Nodrošinām profesionālu konsultāciju un uzstādīšanu, lai Jūs varētu izvēlēties piemērotāko variantu savām vajadzībām. Sazinieties ar mums jau šodien un uzziniet, kā varam uzlabot Jūsu apkures sistēmu! […]