Pirmdiena, 15. decembris
Vārda dienas: Johanna, Hanna, Jana

Šogad ābolu gads: tos cepam, kaltējam, vārām un rīvējam

Liene Lote Čemme
11:13
14.09.2016
187

Šis nu reiz atkal ir tas gads, kad ābelēm zari lūst no ābolu ražas un dārzi sabiruši pilni ar apaļajiem gardumiem. Nereti arī saimnieki bažīgi, ko darīt ar āboliem, kad to tik daudz. Šefpavāre Anita Krasnā “Druvai” norāda, ka ābols ir ļoti universāls auglis, jo to var likt lietā visdažādākajos veidos. Turklāt nevajag baidīties ābolu pievienot arī zupām, salātiem vai gaļas pagatavošanā. Šefpavāre bilst, ka uzmanība jāpievērš ābolu šķirnēm un garšām. Vasaras āboli, kas ir miltaināki un mīkstāki, labāk noderēs pankūku cepšanai, bet citiem ēdieniem vislabāk iederēsies cieti, sulīgi un vidēji skābi āboli. Tos var pievienot salātiem, cept ābolkūkās vai sutināt kopā ar gaļu.

“Ābols ir lielisks auglis, tas ir bagāts dažādiem minerāliem un pektīnvielām. Tāpat var sacīt, ka ābols ir diētisks, protams, ja tā nav ļoti salda šķirne. Tāpat ābols ir tas, ko vienmēr var apēst, lai remdinātu apetīti. Noteikti ražas laikā jāēd daudz ābolu, turklāt gan svaigu, gan pievienotus dažādiem ēdieniem. Nevajag apjukt no lielās ābolu ražas, jo patiesi ar āboliem var darīt daudz ko. Viens no maniem iecienītākajiem ābolu pagatavošanas veidiem ir ābolu čipsi. To var saukt arī pa vecmāmiņu modei – ābolu kaltēšana uz mūrīša. Ābolus sagriež plānās daiviņās, izgriež serdi un liek siltumā kaltēties uz cepampapīra. Nekā sarežģīta, bet šādas kaltētas ābolu daiviņas var būt lieliska uzkoda visas ziemas garumā. Daiviņas kaltējot, iesākumā var apbārstīt ar kanēli. Tiem, kuriem mājās ir kaltējamais aparāts, sanāks jau īstenāki ābolu čipsi,” stāsta A. Krasnā. Viņa norāda, ka rudens ābolu šķirnes noteikti var izmantot sulas spiešanai. Pašu gatavotai ābolu sulai nekas nestāv līdzās. Ja mājās pašam nav ābolu sulu spiedes, to noteikti vienmēr var atrast, apjautājoties radiem vai kaimiņiem.

“Svaigi spiesta, nepasterizēta ābolu sula satur boru. Šī sula ir īpaši veselīga bērniem kaulu attīstībai. Nenoliedzami, tā ir vienkārši garšīga, to vajag dzert, aizstājot veikalā pirktās limonādes. Tāpat uzreiz prātā nāk ābolu deserti, ābolkūkas, pīrāgi un cepeškrāsnī cepti ābolīši. Tās daudziem ir bērnības garšas. Atliek vien atmiņā atsaukt kādu no receptēm. Protams, ābolus var un vajag pagatavot džemos un ievārījumos. Turklāt āboli sader kopā ne tikai ar iecienītajām brūklenēm. Ābolus ievārījumā var gatavot kopā ar bumbieriem, banāniem, riekstiem un daudz ko citu. Atkal – jāliek vien lietā iztēle. Tāpat nevajag aizmirst par kompotiem, atkal vajag tikai eksperimentēt. Man patīk ābolu kompotā pievienot ingveru, rozīnes. Tas dod niansētāku garšu. Ingvers piešķirs asumiņu. Vēl es ziemai vienmēr savāru ābolu džemu bez cukura. Tas man noder, gatavojot kūkas. Ābolus nomizo, sagriež kubiņos un vāra čuguna katlā. Tajā tie labi izšķīst. Šādu savārītu džemu pildu izkarsētās burciņās, droši varu sacīt, ka šāds džems labi glabājas,” saka šefpavāre un min, cik gan daudz nav pankūku un vafeļu recepšu, kurām tiek pievienoti āboli. “Pati esmu mēģinājusi gatavot arī ābolu vīnu. Ir cilvēki, kas gatavo sidru. Tikai nedaudz uzņēmības, un arī šādu lietu var pagatavot mājas apstākļos,” piebilst A. Krasnā. Tāpat nevajag aizmirst vecmāmiņu recepti – krāsnī ceptus ābolus, kuriem var izgrebt viduci un iepildīt sasmalcinātus riekstus ar medu vai auzu pārslas, samaisītas ar cukuru. Arī šeit variācijas dažādas. Šādi izceptus ābolus var pasniegt ar saldējumu vai putukrējumu.

Runājot par zupām, šefpavāre min ābolu – seleriju zupu ar vistas gaļu. Šādu zupu ābolu laikā bieži gatavo, un klienti to novērtē. Šādai zupai kā piedevu vēl mēdz pasniegt vīnā un kanēlī marinētas ābolu šķēlītes.

“Man patīk asi ēdieni, tādēļ pati vāru arī ābolu čatniju. Ja savāra biezāku, tad tas ir džema konsistencē. Var vārīt šķidrākas konsistences un pasniegt, piemēram, kā mērci pie gaļas ēdieniem,” stāsta A. Krasnā. Šāda čatnija pagatavošanai nepieciešams: 1kg skābākas šķirnes ābolu, 3 vidēja lieluma sīpoli, 200 g cukura, 1 vai 2 asie čili pipari (atkarīgs, cik asu vēlas), 20 g svaiga ingvera, 5 daiviņas ķiploka, 50 ml balzamiko etiķa un tējkarote sāls. “Ābolus nomizo un sagriež šķēlītēs. Čili pipariem izņem sēklas un smalki sakapā. Ingvera saknes gabaliņu, sīpolus un ķiploka daiviņas notīra un arī smalki sagriež. Ābolus, ķiplokus, čili, ingveru, sīpolus liek katlā un uz lēnas uguns sutina, līdz āboli ir izšķīduši. Pievieno cukuru, balzamiko etiķi, samaisa un sutina vēl 15 minūtes. Karstu pilda tīrās, izkarsētās burkās un aizvāko,” stāsta šefpavāre.

A. Krasnā bilst, ka noteikti vajag arī censties ābolus uzglabāt ziemai. Protams, neder vasaras šķirnes. “Āboli jāplūc no koka sausā laikā un rūpīgi jāliek kastēs. Svarīgi, lai pagrabs nebūtu silts. Vislabāk āboli glabājas pagrabos, kur sabalansēta mitruma un vēsuma daļa,” bilst Anita.

Neierastās ābolu pankūkas

img_5597Nepieciešams:

Pankūku mīkla
Ābolu ripiņas
Cepamā eļļa

Vispirms jāpagatavo parasta pankūku mīkla. Sagriež nomizotus ābolus plānās ripiņās. Uzkarsē pannu un sāk cept pankūkas.

Ābolu ripiņas mērcē pankūku mīklā un liek cepties eļļā uz pannas. Pankūkas apcep no abām pusēm zeltaini brūnas. Gatavās pankūkas kārto uz šķīvja un pasniedz ar iemīļotākajām sastāvdaļām – dažādiem džemiem, kādu ievārījumu, skābu krējumu vai saldējumu.

Ābolu – bumbieru un riekstu ievārījums

img_5603Nepieciešams:

1kg nomizotu bumbieru
500 g nomizotu ābolu
500 g cukura
2 paciņas vaniļas cukura
50 g sasmalcinātu lazdu riekstu
(vai kādi citi, pēc izvēles)

Ābolus un bumbierus sagriež gabaliņos un kopā ar cukuru ieber pannā vai seklā katlā, uzvāra un uz mazas uguns turpina vārīt, līdz izveidojas biezenis. Der atcerēties, ka šim ievārījumam nevajag izvēlēties visskābākās ābolu šķirnes. Lieliski noderēs vidēja skābuma rudens āboli.

Pievieno vaniļas cukuru un vēlreiz uzvāra, pieber kapātus riekstus. Ievārījumu pilda tīrās, izkarsētās burciņās un aizvāko. Šāds ievārījums labi sader ar pankūkām, vafelēm vai pat var pildīt, gatavojot kūkas.

img_5590Ābolu šķēlītes ar šokolādes glazūru

Nepieciešams:

2 citronu sula
3 lieli āboli
100 g tumšās šokolādes
sadrupināti zemesrieksti

Šī recepte noderēs vecākiem, kuri rīko bērniem svētku ballītes. Varbūt pašiem vēl kādi dārza svētki priekšā, un tad galdā noteikti jāceļ āboli. Šī būs ātri un ērti izmantojama recepte.

Ābolus pārgriež uz pusēm, izgriež tiem serdi un sagriež šķēlītēs. Izspiež no citroniem sulu, ielej to nelielā bļodiņā un pielej klāt aptuveni divas krūzes auksta ūdens. Šajā citronūdenī ieber ābolu šķēlītes un nedaudz patur. Tas nepieciešams, lai āboli tik ātri neapbrūnētu.

Kamēr peldinām ābolu šķēlītes, uz lēnas uguns karstā ūdens peldē izkausējam šokolādi. Var izmantot dažādas šokolādes.

Kad šokolāde izkususi, ābolus izņem no citronūdens, nosusina uz papīra dvieļa un mērcē izkausētajā šokolādē līdz pusei. Ar šokolādi apklāto ābola daļu apbārsta ar riekstiem un ļauj šokolādei sastingt. Šādas gardas ābolu daiviņas ceļ galdā. Tas būs lielisks našķis!

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Bruņinieks ar zelta komandu

05:17
15.12.2025
39

Novembrī tradicionālajā Cēsu novada pašvaldības darbinieku apbalvošanas pasākumā tika teikts paldies par ieguldīto darbu, atbildību un sirdsdegsmi. Galveno, pirmās pakāpes apbalvojumu “Bruņinieks”, saņēma Juris Joksts, Cēsu Digitālā centra vadītājs, par izciliem sasniegumiem un ieguldījumu Cēsu novada digitālās attīstības veicināšanā. Juris uzsver, ka šādu balvu diez vai iegūtu bez savas lieliskās “zelta” komandas. “Druva” aicināja Juri […]

Cimdos māksla un atmiņu zīmes

06:31
12.12.2025
53

Pirms Ziemassvētkiem skaistu dāvanu saņems rokdarbnieces, stāstu un Latvijas kultūras un sabiedriskās dzīves pētnieki. Tā ir Elīnas Apsītes grāmata “Dzīvais cimds. Jette Užāne” par dzērbenieti Cimdu Jettiņu. Viņas simtgadei Cēsu muzejā bija veltīta audiovizuāla izstāde “Dzīvais cimds”. Tā saņēma “Latvijas Dizaina gada balvas 2025” žūrijas atzinību, tā bija nominēta “Kilograms kultūras” fināla balsojumam. Izstādes kuratore […]

"Timbro" pārceļas uz jaunām telpām un plāno jaudīgu attīstību

05:28
11.12.2025
1001
1

Ar īstu Cēsu novadā dzimuša un auguša cilvēka prieku un azartu SIA “Timbro” izpilddirektors Raimonds Cipe “Druvai” izrāda pašlaik remont­darbu noslēguma fāzē esošās uzņēmuma jaunās telpas Cēsīs, Gaujas ielā 5, kur paredzēts pārcelties pavisam drīz, līdz gada beigām. Uzņēmuma vadītājs “Dru­vai” apstiprina nesen masu medijos izskanējušo informāciju, ka Cēsu mežsaimniecības uzņēmums SIA “Timbro” mež­izstrādes tiesību […]

Kūkas, piparkūkas un rosība ģimenē

05:17
09.12.2025
138

Māja piekalnītē redzama pa gabalu, pagalmā taku izgaismo krāsainas lampiņas, sevi izrāda rūķi, dažs  arī slēpjas. Pie namdurvīm Adventes vainags.  Virtuvē smaržo piparkūkas. “Ziemassvētku noskaņa nav tikai bērnu, arī pieaugušo priekam,” saka līgatniete Irita Vempere un uzsver, ka viņai ikvieni svētki saistās ar rosību. Iritas vaļasprieks ir kūku cepšana, un, saprotams, svētkos tās gaida ne […]

Meksika - senu un mūsdienīgu tradīciju zeme

06:21
08.12.2025
56

Aivis Dombrovskis ir psihologs, psihoterapeits, viņa sirds pieder vienīgi Cēsīm, bet darba dzīve ir Rīgā un ārzemēs. Šoruden viņš bija Meksikā, piedalījās pasaules transpersonālās psiholoģijas un psihoterapijas konferencē “2025 XOLOTL”. Pasākuma norises laiks pielāgots meksikāņiem tik nozīmīgajām Mirušo dienas svinībām. Piepildīt sapņus – iepazīt Meksiku Kad ģeogrāfijas skolotāja Cēsu 1. vidusskolā rādīja filmu par Meksiku, […]

Sabiedrības līdzatbildības izjūta aug

06:06
07.12.2025
505
4

Iedzīvotāju ziņojumi par iespējamu vardarbību kļūst aizvien biežāki, netrūkst ne dzērājšoferu, ne pieaugošas agresijas izpausmju, kā arī aizvien vairāk ir telefonkrāpnieku upuru. Par raizēm un arī panākumiem darbā Policijas dienas, 5. decembra, priekšvakarā uz sarunu aicinājām Valsts policijas (VP) Vidzemes reģiona pārvaldes (VRP) Dienvidvidzemes iecirkņa priekšnieci Ingu Randari. -Kā jutāties, uzsākot dienestu policijā, un kā […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
24
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
21
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
36
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
40
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
38
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi