Trešdiena, 17. decembris
Vārda dienas: Hilda, Teiksma

Siers ne tikai Jāņiem, makaroni – ikdienai

Sarmīte Feldmane
06:17
29.06.2021
197
Makaronu Razotnes Pasapkalposanaas Veikals 3 1

Knapsieriņš, Zaļais siers ar sierāboliņu, siers ar garšaugiem, ar baravikām un siers “Ķiplociņš”, vēl arī dažādi makaroni – tas viss tiek ražots SIA “Siera ražotne” Raunā.

Sieri gardēžiem

“Knapsieriņi Jāņiem piederas, tas ir Jāņu produkts,” stāsta uzņēmuma īpašnieks un siera meistars Ilmārs Ceriņš, piebilstot, ka pēdējā laikā tas tiek ražots vairāk nekā ikdienā, jo pieprasījums ir liels. “Knapsieriņu nevar ātri saražot. Tas ir arī jāizkaltē. Strādājam ar pilnu jaudu, bet diemžēl nevarēsim apmierināt pieprasījumu,” atklāj I.Ceriņš. Šovasar to pasūtījuši uzņēmumi, iestādes, lai darbiniekiem, sadarbības partneriem dāvinātu Jāņos.

Knapsieriņš ražotnes produktu klāstā ir ilgus gadus, tāpat kā Zaļais siers. Beramajiem sieriem pievienojies vēl viens – siers ar baravikām. Uzņēmējs atgādina, ka latviešiem taču garšo baravikas un arī siers. Mēnesī Raunā saražo 300 kilogramus dažādu veidu sierus.

Makaronus ēd aizvien vairāk

“Siera ražotnē” ik dienu top ap 60 kilogramiem makaronu. Piedāvājumā 17 dažādas krāsas, kas atšķiras arī ar garšu, to rada pievienotās garšsaknes, garšvielas un dārzeņi. Lai cik tas pārdroši neskanētu, “Siera ražotne” ir viena no lielākajām makaronu ražotājām Latvijā. Tā Latvijas pārtikas ražotāju vidū nav nepamanāma.

“Mājražotāji makaronus un tādus sierus nepiedāvā, jo jāiegulda pārāk daudz darba. To ražošana ir piņķerīgs roku darbs. Esam komanda, kurā katrs zina, kas un kā jādara. Uzticēšanās un saprašanās ir ļoti svarīga. Visiem tas, ko darām, dod prieku, un kvalitatīvs produkts pircēju atradīs. Ražojot jāzina, jāsajūt, kas interesē, patīk, garšo dažādām paaudzēm,” saka I.Ceriņš.

Pandēmijas ierobežojumu laikā pieprasījums pēc makaroniem krietni palielinājies. Tos iepērk veikali. “Paši ar tirdzniecību nenodarbojamies. Lai to dara tie, kas māk labāk. Man jādomā, kā vairāk saražot. Gadu gaitā gan pircēju, gan mūsu ražojumu tirgotāju loks ir izveidojies gana plašs. Bet man patīk aizbraukt uz kādu tirdziņu, parunāties ar pircējiem,” pastāsta I.Ceriņš.

Viņš atzīst, ka kovida laiks arī sakārtojis tirgu. Tajā bija daudz līdzīgas, bet dažādas kvalitātes produkcijas. Palikuši tie, kuri strādā ilgtermiņam. I.Ceriņš rāda jaunākos makaronus – “Saulaino izlasi”. “Tā kā ģimenei ļoti patīk ceļot, bet to nevarēja, kavējoties atmiņās, tapa platie makaroni. Ar baziliku, lai atgādina par Spāniju, ar mocarellu un tomātiem – Itāliju, bet ar tzatziki mērces garš­augiem ir sveiciens no Grieķijas,” atklāj uzņēmējs un piebilst – makaronu cienītāji jaunumus novērtējuši atzinīgi.

Vienmēr atrast izeju

I.Ceriņš uzsver, ka 15 ražotnes darbības gados piedzīvotas dažādas krīzes. “Kad kaut kas apstājas, kas cits rodas vietā. Pagājušogad tūrisms apstājās, kas arī ražotnei bija kļuvis par ienesīgu biznesu. Kad viss ir labi, nav laika domāt par ko jaunu. Kad kaut kas izsit no rutīnas, jādomā,” vērtē I.Ceriņš un pastāsta: “Arvien biežāk, kad paši nebijām uz vietas, saņēmām zvanus no cilvēkiem, kuri pamanījuši norādi uz ražotni, iebraukuši un vēlas nopirkt mūsu sieru un makaronus. Pieprasījums ir, bija būtiski piedāvāt iespēju nopirkt makaronus ražotnē.”

Telpa, kurā tika uzņemti tūristi, stāstīts par makaronu un siera ražošanu, stāvēja tukša, tagad tur ir pašapkalpošanās veikaliņš. “Citās valstīs šāda pašapkalpošanās ir daudzviet, arī mēs varam tā darīt – laist cilvēkus veikalā, lai paši iepērkas. Brauc garām, iegriežas un nopērk, ko vēlas,” stāsta Ilmārs. Veikaliņš darbojas trešo nedēļu, un saimnieks ir apmierināts.

I.Ceriņš atklāj, ka bija plāns šogad paplašināt ražotni, lai varētu ražot vairāk makaronu. Taču projektēšana tik ātri nenotiek. Viņš vērtē – ja gada laikā tiks līdz celt­niecībai, būs labi. “Bieži vien kaut ko īstenot traucē noteikumi un likumi, daudz kas notiek lēnāk, nekā varētu izdarīt. Tas arī noteikti daudzus nobremzē, gribas taču ātrāk sākt,” teic uzņēmējs.

I.Ceriņš vairākkārt saka – ja ir ideja, tā jāīsteno, jāpamēģina. “Labāk zaudēt pamēģinot, nekā nepamēģināt,” uzsver Ilmārs. Pirms dažiem gadiem viņam bija iecere cept polārmaizi, bija iegādājies arī speciālo krāsni, bet drīz saprata, ka tas nav tas, ko gribētu darīt.

“Neesam bijuši čīkstētāji, ja kas neveicas, meklējam risinājumu vai ko jaunu. Katra problēma vai nu nogremdē, vai dod iespēju,” uzsver uzņēmējs.

SIA “Siera ražotne” ir ģimenes uzņēmums. Ilmārs pats gatavo sieru, rada jaunas makaronu un sieru receptes. Dzīvesbiedres pārziņā ir sociālo tīklu uzturēšana, dokumentu kārtošana un ražoto produktu iepakojums, kas top kopā ar dizaineriem. Knapsieriņu iepakojums izstādē “Riga Food” ieguva 3.vietu. “Pircēji vēlas ko jaunu, skaistu, ērtu. Ir jāseko līdzi jaunākajām tendencēm,” uzsver Ilmārs. Palīgi vecākiem ir Dārta un Renārs.

Pārmaiņas jāpieņem

Pamazām vien Latvijā atsākas tūrisma sezona. Vairāku tūrisma operatoru maršrutos ir Rauna un siera ražotne. “Gan jau būs labi. Raunā katrs uzņēmējs ir ieinteresēts, lai arī citiem klājas labi, jo tad arī viņš būs ieguvējs,” teic I.Ceriņš, piebilstot: “Arī jaunajā Smiltenes novadā būs labi. Raunas novadā arī viss ir kārtībā, neesmu tas, kurš teiks – vai, vai, kā dzīvosim turpmāk. Neesmu pret pārmaiņām.”

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Izlocīt puķes

06:08
17.12.2025
6

Rīdzenē vienā no ārēji tik līdzīgajiem daudzdzīvokļu namiem sastopu bijušo bērnudārza audzinātāju Annu Kosovu. Viņa no saviem 70 gadiem vairāk nekā divus desmitus gandrīz katru brīvo mirkli veltījusi japāņu papīra locīšanas mākslai jeb origami. “Vienkārši esmu cilvēks, kurš grib visu ko pamēģināt,” iesākumu atceras kundze, atklājot, ka pēc kādā video ieraudzītā parauga ienācis prātā izlocīt […]

Pilsētvides risinājumi – dizains, kas apvieno funkcionalitāti un drošību

10:30
16.12.2025
18

Pilsētvides attīstība balstās trīs galvenajos principos – estētikā, funkcionalitātē un drošībā. Labi izstrādāta vide kalpo iedzīvotājiem, uzņēmumiem un pilsētas viesiem, radot vietu, kur cilvēki var ērti pārvietoties, strādāt, socializēties un atpūsties. Pilsētvides kvalitāti nosaka ne tikai arhitektūra, bet arī pārdomāts aprīkojums, kas nodrošina kārtību, orientēšanās ērtību un patīkamu atmosfēru. Pilsētvides aprīkojumam ir nozīmīga loma šajā […]

Bruņinieks ar zelta komandu

05:17
15.12.2025
271
1

Novembrī tradicionālajā Cēsu novada pašvaldības darbinieku apbalvošanas pasākumā tika teikts paldies par ieguldīto darbu, atbildību un sirdsdegsmi. Galveno, pirmās pakāpes apbalvojumu “Bruņinieks”, saņēma Juris Joksts, Cēsu Digitālā centra vadītājs, par izciliem sasniegumiem un ieguldījumu Cēsu novada digitālās attīstības veicināšanā. Juris uzsver, ka šādu balvu diez vai iegūtu bez savas lieliskās “zelta” komandas. “Druva” aicināja Juri […]

Cimdos māksla un atmiņu zīmes

06:31
12.12.2025
63

Pirms Ziemassvētkiem skaistu dāvanu saņems rokdarbnieces, stāstu un Latvijas kultūras un sabiedriskās dzīves pētnieki. Tā ir Elīnas Apsītes grāmata “Dzīvais cimds. Jette Užāne” par dzērbenieti Cimdu Jettiņu. Viņas simtgadei Cēsu muzejā bija veltīta audiovizuāla izstāde “Dzīvais cimds”. Tā saņēma “Latvijas Dizaina gada balvas 2025” žūrijas atzinību, tā bija nominēta “Kilograms kultūras” fināla balsojumam. Izstādes kuratore […]

"Timbro" pārceļas uz jaunām telpām un plāno jaudīgu attīstību

05:28
11.12.2025
1047
1

Ar īstu Cēsu novadā dzimuša un auguša cilvēka prieku un azartu SIA “Timbro” izpilddirektors Raimonds Cipe “Druvai” izrāda pašlaik remont­darbu noslēguma fāzē esošās uzņēmuma jaunās telpas Cēsīs, Gaujas ielā 5, kur paredzēts pārcelties pavisam drīz, līdz gada beigām. Uzņēmuma vadītājs “Dru­vai” apstiprina nesen masu medijos izskanējušo informāciju, ka Cēsu mežsaimniecības uzņēmums SIA “Timbro” mež­izstrādes tiesību […]

Kūkas, piparkūkas un rosība ģimenē

05:17
09.12.2025
138

Māja piekalnītē redzama pa gabalu, pagalmā taku izgaismo krāsainas lampiņas, sevi izrāda rūķi, dažs  arī slēpjas. Pie namdurvīm Adventes vainags.  Virtuvē smaržo piparkūkas. “Ziemassvētku noskaņa nav tikai bērnu, arī pieaugušo priekam,” saka līgatniete Irita Vempere un uzsver, ka viņai ikvieni svētki saistās ar rosību. Iritas vaļasprieks ir kūku cepšana, un, saprotams, svētkos tās gaida ne […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
31
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
29
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
42
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
44
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
42
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi