Sestdiena, 23. novembris
Vārda dienas: Zigrīda, Zigfrīda, Zigrīds

Sēņu laikā jāgatavo un jāēd gailenes

Druva
10:13
27.07.2012
105
Img 1894

Kopā ar krodziņa “Glendeloka” šefpavāri Anitu Krasno šomēnes kopīgu maltīti gatavoja Cēsu pilsētas Mākslas skolas direktors un pūtēju orķestra “Cēsis” saksofonists Vilnis Kļaviņš. Galdā tika celtas gailenes – marinētas, ceptas un vārītas. Pirms V. Kļaviņš ķērās klāt pie gaileņu tīrīšanas, šefpavāre Anita Krasnā parādīja, kā viņa to dara, turklāt sacīja, ka pašas lasītas gailenes nemēdzot mazgāt ūdenī. “Man nepatīk gailenītes mazgāt vai mērcēt ūdenī, jo tās pazaudē garšu. Tāpat nekad gailenes netīru ar nazi un neko daudz neskrāpēju nost. Ar tīru salvetīti vien apslauku kātiņu un gailenes virsiņu. Tas arī viss,” saka šefpavāre un ļauj Vilnim tikt galā ar lielo gaileņu bļodu.

A.Krasnā norāda, ka sēnes sēņu laikā vajag ēst, turklāt viņa uzteic saimnieces, kuras kaltē baravikas un gatavo baraviku pulveri. “Turklāt tas nav ļoti sarežģīti. Baravikas sagriež un kaltē siltā cepeškrāsnī vai labi vēdinātos bēniņos. Pēc nedēļas, pusotras, kad baravikas izkaltētas, tās saberž pulverī, kuru var pievienot jebkurai mērcei, zupai, sautējumam vai jebkuram citam ēdienam, kuram baraviku garša iederas,” teic šefpavāre, uzsverot, ka baraviku pulveris jāglabā noslēgtā traukā.

Runājot par sēņu saglabāšanu ziemai, šefpavāre teic, ka biežāk cilvēki cenšas sēnes vispirms apcept un tad likt saldētavā, kas arī ir vislabāk. “Var jau gailenes neapstrādātas saldēt ziemai, bet atkausētas tās būs ūdeņainas un ar rūgtenu garšu. Lai tiktu vaļā no rūgtenuma, atlaidinātās gailenītes nepieciešams apliet ar verdošu ūdeni un tikai tad cept. Taču es parasti iesaku gailenītes notīrīt, sagriezt un nedaudz apcept sviestā bez piedevām, tikai piebērt sāli. Jācep tieši sviestā, nevis eļļā vai taukos, jo arī tad gailenītes var būt rūgtenas. Sviestā apceptas gailenes var droši likt saldētavā un glabāt ziemai. Baravikas gan var sagriezt un saldēt, tām pēc atkausēšanas nebūs nekādas vainas,” padomus dod šefpavāre. Runājot par sēnēm, A. Krasnā norāda, lai gan sēnes uzturvērtības ziņā nav izcils produkts, tās ir garšīgas. “Saka jau, ka sēnes uzsūc sevī visu slikto no zemes, arī radiāciju. Tomēr man sēnes ļoti garšo, labprāt tās gatavoju un ēdu. Sēnes gan nevajadzētu lasīt ceļmalās,” norāda šefpavāre. Rosoties virtuvē, V. Kļaviņš teic, ka ēst gatavot viņam patīk. Ēdienkartē esot arī sēnes. “Man patīk sēņot, bet šai nodarbei neatliek daudz laika. Bet ar ogošanu gan ir tā, ka mani grūti dabūt no meža laukā. Ja tieku mežā, tad uz ilgu laiku,” smejot saka V. Kļaviņš un norāda, ka nemaz nesūdzētos, ja dzīvē ceļš būtu iegrozījies tā, ka būtu jāstrādā par pavāru. “Ēst gatavoju labprāt, man patīk. Ģimenē auga četri dēli, un bija laiks, kad cītīgi stāvēju pie plīts. Ja vajag, varu gan zupu uzvārīt, gan pasniegt gardu karbonādi ar piedevām. Pēdējā laikā gan esmu nedaudz slinkumā palaidies,” saka Vilnis, sakot, ka vīrieši ir labi pavāri un tur nav melots ne vārda. Vilnis vērtē, ka, gadiem ejot, ēšanas paradumi manāmi mainījušies. Putras, piena zupas ar putraimiem un klimpām no ikdienas ēdienkartes pazudušas. “Gadi nāk un projām neiet, tādēļ bieži aizdomājos par to, ko un kā ēdam. Turklāt nepareiza ēšana, nenoliedzami, ar gadiem liek sevi manīt. Jāteic, ar lielveikalu ienākšanu mūsu ikdienā daudz kas kļuvis pieejamāks, taču tajā pašā laikā arī vairāk lietojam neveselīgus produktus. Es gan bieži vien sevi palutinu, piemēram, vāru piena zupu ar putraimiem un zirņiem, ko citi nemaz ģimenē neēstu. Bet tas kuņģim mierīgāk un nav arī negaršīgi,” saka V. Kļaviņš un atminas bērnības dienu ēdienu – piena zupu ar kartupeļu klimpām. Vēlāk, sēžoties pie galda un baudot kopā ar šefpavāri pagatavoto maltīti, V. Kļaviņš bija pārsteigts, cik ātri un cik īsā laikā var pagatavot dažādus un gardus ēdienus no gailenēm. “Kas var būt labāks par vārītiem jaunajiem kartupelīšiem un šādām gaileņu mērcēm! Mērce ar vistas gaļu ļoti interesanta un garšīga. Ar tomātiem- tā nedaudz skābenāka, bet arī ļoti garšīga. Tāpat jāteic, ka šādi marinētas gailenes ir labi baudāmas ziemā. Te jau marinādē tās paspēja pastāvēt pavisam nedaudz, bet, ja tās pēc pāris mēnešiem iznes no pagraba… Nu vienkārši fantastika!” sacīja šīs reizes ciemiņš un ar īpaši labiem vārdiem novērtēja arī gaileņu zupu: “Nedaudz atmiņā atsauca bērnību. Zupa tiešām viegla un bezgala garšīga. Turklāt tā tika pagatavota ļoti ātri.” Liene Lote Grizāne

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Cienīt laika nospiedumus

06:44
22.11.2024
26

Atjaunotais Uzvaras piemineklis Cēsu centrā    ir līdz šim arhitekta Imanta Timermaņa vērienīgākais darbs. Par Atmodas gadu notikumiem un šodienu saruna ar SIA “Arhitekta Imanta Timermaņa birojs” vadītāju. -Par pieminekļiem runā, diskutē, ceļ un nojauc arī šodien. -Šķiet, virziens aizgājis ne īstajās dimensijās. Andreja Upīša    pieminekļa zāģēšana ir muļķība. Ja ir kādi izteikti ideoloģiski […]

Viens bez otra nevaram nekādi

10:41
21.11.2024
321

Straupes pagasta bioloģisko zemnieku saimniecību “Eicēni” divi skoloti dārznieki Elita un Jānis Reinhardi nodibināja pagājušā gadsimta deviņdesmitajos, drīz pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas. Sāka tā romantiski – ar mazu siltumnīcu pie Elitas dzimtas mājām, kurā koši izauga izjukušās kopsaimniecības pamesti rožu stādi. Veidojot saimniecību, piedzīvota gan ziedēšana, gan ērkšķu dūrieni, un nu jau abi dārznieki ar […]

Katrā augā ir kas vērtīgs. Jāprot to izmantot

11:32
20.11.2024
34

Pastāv uzskats, ka kaut kur tālās zemēs ir tie vērtīgie augi, kas veselību var ļoti pozitīvi ietekmēt. Patiesībā viss, kas ir vajadzīgs mums, aug tepat tuvumā, atzīst dabas velšu vācēja, aktīva ārstniecības augu pētniece un augu valsts izzinātāja ELITA MELNE. “Savs jaukums ir būt dabā arī šajā nosacīti drūmajā laikā, tas ļauj izjust zināmu pirmatnību. […]

Militārā tehnika – stāsts par Latvijas vēsturi

11:04
18.11.2024
21

Cēsniekam Lūkasam Matutim bija pieci gadi, kad televīzijā redzēja, kā brauc tanki. “Tas šķita kas tik liels un interesants,” ar smaidu atceras Lūkass. Jau padsmitnieka gados viņš sāka izgatavot dažādas tehnikas modeļus. Un, protams, arī tanku. Līdztekus arī izzināja Latvijas militārās tehnikas vēsturi. Cēsu muzejā šomēnes apskatāma viņa veidoto modeļu    izstāde “Latvijas militārās tehnikas […]

Kā ikdienas paradumi var uzlabot zobu veselību

19:03
16.11.2024
30

Ikdienas paradumi spēlē būtisku lomu zobu veselības uzturēšanā un var novērst daudzas mutes dobuma problēmas. Regulāra un pareiza zobu kopšana palīdz ne vien uzturēt skaistu smaidu, bet arī izvairīties no biežām zobārsta vizītēm saistībā ar infekcijām, kariesu un smaganu iekaisumu. Aplūkosim trīs vienkāršus ieradumus, kas var ievērojami uzlabot zobu veselību. Regulāra un pareiza zobu tīrīšana […]

Vai plastiskā ķirurģija patiesi ir ceļš uz pārliecinošāku ārieni?

19:00
16.11.2024
26

Šis jautājums, kas sākotnēji var šķist vienkāršs, patiesībā slēpj sevī vairākus aspektus, kas saistīti gan ar fiziskajām, gan psiholoģiskajām izmaiņām. Plastiskā ķirurģija ne vienmēr nozīmē tikai ārējas pārmaiņas – tā bieži ietekmē arī cilvēka pašpārliecību un kopējo dzīves kvalitāti. Daudziem pacientiem šīs izmaiņas ir ceļš uz harmoniskāku dzīvi, kurā viņi izjūt gan iekšēju, gan ārēju […]

Tautas balss

Vai svarīgākā ir domes vadība

11:01
21.11.2024
47
J. raksta:

“Pagājušajā “Druvas” numurā bija ziņa, ka Cēsu novada pašvaldība par labu darbu valsts svētkos apbalvo 50 darbiniekus. Neviens pagodinātais vārdā nebija nosaukts, bet domes priekšsēdētājs un viņa vietnieki gan minēti pilnībā. Vai tad tikai viņi pelnījuši tādu godu, citi ne,” neapmierinātību ar publikāciju izteica J.

Sveiciens glābējiem un policistiem

11:01
21.11.2024
14
13
Seniore raksta:

“Noskatījos dokumentālo filmu par ugunsdzēsēju glābēju darbu. Tajā bija uzskatāmi parādīti Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieku pienākumi, reālas situācijas, kādās viņi strādā, ar kādu bīstamību jāsastopas un cik profesionāli viņi atrisina situācijas. Gribu novēlēt visiem, kas strādā šajā dienestā, veselību un izturību un visus sveikt svētkos. Paldies vēlos teikt arī Valsts policijai. Arī tas […]

Kur novilkt robežu

11:39
20.11.2024
31
Lasītāja raksta:

“Lasu, ka Cēsīs Leona Paegles ielai atjaunots Ģimnāzijas ielas nosaukums. Nosaukumā, protams, nav nekā slikta, taču, manuprāt, nav pareizi, ka mēs cenšamies aizslaucīt visu mūsu vēsturi. Šoreiz varbūt ne tik daudz par Cēsīm, bet kopumā. Nav jau neviens cilvēks ideāls, arī rakstnieki, mākslinieki. Katram savi un varbūt daudziem nepareizi uzskati, bet vai tāpēc viņu vārdi […]

Pilsoniska atbildība

11:39
20.11.2024
27
M.N. raksta:

“Paldies priekulietim Gundaram Muceniekam, kurš Lāčplēša dienas rītā Priekuļu birzītē pie piemiņas zīmes Kārlim Ulmanim nopļāva kūlu. G.Mucenieks nežēloja savu laiku un izmantoja arī savu trimmeri,” pastāstīja M.N.

Nevar atrast tualetes

14:54
13.11.2024
65
Seniore no kaimiņu novada raksta:

“Mēs, trīs kundzes astotajā gadu desmitā, no kaimiņu novada bijām ciemos Cēsīs. Izstaigājām pilsētu, vēsturiskās vietas. Kā jau ekskursijā, katrai bija līdzi ūdens pudele. Pienāca brīdis, kad, kā mēdz teikt, daba sauc. Tā kā man Cēsis zināmākas, vedu draudzenes uz Rožu laukumu, atceros, tam līdzās bija pārvietojamās tualetes. Aizgājām, bet nekā, to vairs nav. Un […]

Sludinājumi