Pirmdiena, 15. decembris
Vārda dienas: Johanna, Hanna, Jana

Sēņu laikā jāgatavo un jāēd gailenes

Druva
10:13
27.07.2012
217
Img 1894

Kopā ar krodziņa “Glendeloka” šefpavāri Anitu Krasno šomēnes kopīgu maltīti gatavoja Cēsu pilsētas Mākslas skolas direktors un pūtēju orķestra “Cēsis” saksofonists Vilnis Kļaviņš. Galdā tika celtas gailenes – marinētas, ceptas un vārītas. Pirms V. Kļaviņš ķērās klāt pie gaileņu tīrīšanas, šefpavāre Anita Krasnā parādīja, kā viņa to dara, turklāt sacīja, ka pašas lasītas gailenes nemēdzot mazgāt ūdenī. “Man nepatīk gailenītes mazgāt vai mērcēt ūdenī, jo tās pazaudē garšu. Tāpat nekad gailenes netīru ar nazi un neko daudz neskrāpēju nost. Ar tīru salvetīti vien apslauku kātiņu un gailenes virsiņu. Tas arī viss,” saka šefpavāre un ļauj Vilnim tikt galā ar lielo gaileņu bļodu.

A.Krasnā norāda, ka sēnes sēņu laikā vajag ēst, turklāt viņa uzteic saimnieces, kuras kaltē baravikas un gatavo baraviku pulveri. “Turklāt tas nav ļoti sarežģīti. Baravikas sagriež un kaltē siltā cepeškrāsnī vai labi vēdinātos bēniņos. Pēc nedēļas, pusotras, kad baravikas izkaltētas, tās saberž pulverī, kuru var pievienot jebkurai mērcei, zupai, sautējumam vai jebkuram citam ēdienam, kuram baraviku garša iederas,” teic šefpavāre, uzsverot, ka baraviku pulveris jāglabā noslēgtā traukā.

Runājot par sēņu saglabāšanu ziemai, šefpavāre teic, ka biežāk cilvēki cenšas sēnes vispirms apcept un tad likt saldētavā, kas arī ir vislabāk. “Var jau gailenes neapstrādātas saldēt ziemai, bet atkausētas tās būs ūdeņainas un ar rūgtenu garšu. Lai tiktu vaļā no rūgtenuma, atlaidinātās gailenītes nepieciešams apliet ar verdošu ūdeni un tikai tad cept. Taču es parasti iesaku gailenītes notīrīt, sagriezt un nedaudz apcept sviestā bez piedevām, tikai piebērt sāli. Jācep tieši sviestā, nevis eļļā vai taukos, jo arī tad gailenītes var būt rūgtenas. Sviestā apceptas gailenes var droši likt saldētavā un glabāt ziemai. Baravikas gan var sagriezt un saldēt, tām pēc atkausēšanas nebūs nekādas vainas,” padomus dod šefpavāre. Runājot par sēnēm, A. Krasnā norāda, lai gan sēnes uzturvērtības ziņā nav izcils produkts, tās ir garšīgas. “Saka jau, ka sēnes uzsūc sevī visu slikto no zemes, arī radiāciju. Tomēr man sēnes ļoti garšo, labprāt tās gatavoju un ēdu. Sēnes gan nevajadzētu lasīt ceļmalās,” norāda šefpavāre. Rosoties virtuvē, V. Kļaviņš teic, ka ēst gatavot viņam patīk. Ēdienkartē esot arī sēnes. “Man patīk sēņot, bet šai nodarbei neatliek daudz laika. Bet ar ogošanu gan ir tā, ka mani grūti dabūt no meža laukā. Ja tieku mežā, tad uz ilgu laiku,” smejot saka V. Kļaviņš un norāda, ka nemaz nesūdzētos, ja dzīvē ceļš būtu iegrozījies tā, ka būtu jāstrādā par pavāru. “Ēst gatavoju labprāt, man patīk. Ģimenē auga četri dēli, un bija laiks, kad cītīgi stāvēju pie plīts. Ja vajag, varu gan zupu uzvārīt, gan pasniegt gardu karbonādi ar piedevām. Pēdējā laikā gan esmu nedaudz slinkumā palaidies,” saka Vilnis, sakot, ka vīrieši ir labi pavāri un tur nav melots ne vārda. Vilnis vērtē, ka, gadiem ejot, ēšanas paradumi manāmi mainījušies. Putras, piena zupas ar putraimiem un klimpām no ikdienas ēdienkartes pazudušas. “Gadi nāk un projām neiet, tādēļ bieži aizdomājos par to, ko un kā ēdam. Turklāt nepareiza ēšana, nenoliedzami, ar gadiem liek sevi manīt. Jāteic, ar lielveikalu ienākšanu mūsu ikdienā daudz kas kļuvis pieejamāks, taču tajā pašā laikā arī vairāk lietojam neveselīgus produktus. Es gan bieži vien sevi palutinu, piemēram, vāru piena zupu ar putraimiem un zirņiem, ko citi nemaz ģimenē neēstu. Bet tas kuņģim mierīgāk un nav arī negaršīgi,” saka V. Kļaviņš un atminas bērnības dienu ēdienu – piena zupu ar kartupeļu klimpām. Vēlāk, sēžoties pie galda un baudot kopā ar šefpavāri pagatavoto maltīti, V. Kļaviņš bija pārsteigts, cik ātri un cik īsā laikā var pagatavot dažādus un gardus ēdienus no gailenēm. “Kas var būt labāks par vārītiem jaunajiem kartupelīšiem un šādām gaileņu mērcēm! Mērce ar vistas gaļu ļoti interesanta un garšīga. Ar tomātiem- tā nedaudz skābenāka, bet arī ļoti garšīga. Tāpat jāteic, ka šādi marinētas gailenes ir labi baudāmas ziemā. Te jau marinādē tās paspēja pastāvēt pavisam nedaudz, bet, ja tās pēc pāris mēnešiem iznes no pagraba… Nu vienkārši fantastika!” sacīja šīs reizes ciemiņš un ar īpaši labiem vārdiem novērtēja arī gaileņu zupu: “Nedaudz atmiņā atsauca bērnību. Zupa tiešām viegla un bezgala garšīga. Turklāt tā tika pagatavota ļoti ātri.” Liene Lote Grizāne

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Bruņinieks ar zelta komandu

05:17
15.12.2025
43

Novembrī tradicionālajā Cēsu novada pašvaldības darbinieku apbalvošanas pasākumā tika teikts paldies par ieguldīto darbu, atbildību un sirdsdegsmi. Galveno, pirmās pakāpes apbalvojumu “Bruņinieks”, saņēma Juris Joksts, Cēsu Digitālā centra vadītājs, par izciliem sasniegumiem un ieguldījumu Cēsu novada digitālās attīstības veicināšanā. Juris uzsver, ka šādu balvu diez vai iegūtu bez savas lieliskās “zelta” komandas. “Druva” aicināja Juri […]

Cimdos māksla un atmiņu zīmes

06:31
12.12.2025
53

Pirms Ziemassvētkiem skaistu dāvanu saņems rokdarbnieces, stāstu un Latvijas kultūras un sabiedriskās dzīves pētnieki. Tā ir Elīnas Apsītes grāmata “Dzīvais cimds. Jette Užāne” par dzērbenieti Cimdu Jettiņu. Viņas simtgadei Cēsu muzejā bija veltīta audiovizuāla izstāde “Dzīvais cimds”. Tā saņēma “Latvijas Dizaina gada balvas 2025” žūrijas atzinību, tā bija nominēta “Kilograms kultūras” fināla balsojumam. Izstādes kuratore […]

"Timbro" pārceļas uz jaunām telpām un plāno jaudīgu attīstību

05:28
11.12.2025
1001
1

Ar īstu Cēsu novadā dzimuša un auguša cilvēka prieku un azartu SIA “Timbro” izpilddirektors Raimonds Cipe “Druvai” izrāda pašlaik remont­darbu noslēguma fāzē esošās uzņēmuma jaunās telpas Cēsīs, Gaujas ielā 5, kur paredzēts pārcelties pavisam drīz, līdz gada beigām. Uzņēmuma vadītājs “Dru­vai” apstiprina nesen masu medijos izskanējušo informāciju, ka Cēsu mežsaimniecības uzņēmums SIA “Timbro” mež­izstrādes tiesību […]

Kūkas, piparkūkas un rosība ģimenē

05:17
09.12.2025
138

Māja piekalnītē redzama pa gabalu, pagalmā taku izgaismo krāsainas lampiņas, sevi izrāda rūķi, dažs  arī slēpjas. Pie namdurvīm Adventes vainags.  Virtuvē smaržo piparkūkas. “Ziemassvētku noskaņa nav tikai bērnu, arī pieaugušo priekam,” saka līgatniete Irita Vempere un uzsver, ka viņai ikvieni svētki saistās ar rosību. Iritas vaļasprieks ir kūku cepšana, un, saprotams, svētkos tās gaida ne […]

Meksika - senu un mūsdienīgu tradīciju zeme

06:21
08.12.2025
56

Aivis Dombrovskis ir psihologs, psihoterapeits, viņa sirds pieder vienīgi Cēsīm, bet darba dzīve ir Rīgā un ārzemēs. Šoruden viņš bija Meksikā, piedalījās pasaules transpersonālās psiholoģijas un psihoterapijas konferencē “2025 XOLOTL”. Pasākuma norises laiks pielāgots meksikāņiem tik nozīmīgajām Mirušo dienas svinībām. Piepildīt sapņus – iepazīt Meksiku Kad ģeogrāfijas skolotāja Cēsu 1. vidusskolā rādīja filmu par Meksiku, […]

Sabiedrības līdzatbildības izjūta aug

06:06
07.12.2025
505
4

Iedzīvotāju ziņojumi par iespējamu vardarbību kļūst aizvien biežāki, netrūkst ne dzērājšoferu, ne pieaugošas agresijas izpausmju, kā arī aizvien vairāk ir telefonkrāpnieku upuru. Par raizēm un arī panākumiem darbā Policijas dienas, 5. decembra, priekšvakarā uz sarunu aicinājām Valsts policijas (VP) Vidzemes reģiona pārvaldes (VRP) Dienvidvidzemes iecirkņa priekšnieci Ingu Randari. -Kā jutāties, uzsākot dienestu policijā, un kā […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
24
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
21
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
36
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
40
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
38
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi