Trešdiena, 17. decembris
Vārda dienas: Hilda, Teiksma

Sāc gatavot produktus ziemai

Druva
09:44
14.08.2009
145
Konservi

Vasaras otrā puse un rudens ir īstais laiks, lai gatavotu pārtikas krājumus ziemai, jo plašā klāstā pieejami pašmāju dārzeņi, augļi, ogas, sēnes un citas dabas veltes. Konservēti un saldēti produkti būs finansiāls atspaids ziemā, turklāt būs tā vērtīgāka un garšos labāk kā veikalā pirktā pārtika.

„Pārtikai ikdienā bieži tērējam visvairāk. Piemēram, Naudas plānošanas centra atbalstītāja GE Money Bank pētījumā šā gada martā noskaidrots, ka 45% Latvijas iedzīvotāju ik mēnesi pārtikai tērē 101-200 latus no mājsaimniecības ienākumiem. Tiesa, arī vislielākās ekonomēšanas iespējas ir saistītas tieši ar uzturu, tikai jāzina, kā to darīt,” norāda Signe Bierande, Naudas plānošanas centra vadītāja. „Pašu konservēti produkti ir viens no veidiem, kā samazināt izdevumus par pārtiku. Turklāt ziemā visi noteikti novērtēs konservēto augļu un dārzeņu garšu un aromātu. Paša gatavotajos produktos nebūs konservantu un saglabāsies uzturvērtība.”

Lai ziemā būtu iespējams samazināt tēriņus par veikalā pirktajiem konserviem, ievārījumiem, sulām, kompotiem, saldētajiem dārzeņiem un augļiem, Naudas plānošanas centrs ir apkopojis vairākus padomus, kā sarūpēt uzkrājumus ziemai, jau laikus sagatavojot dažādas dabas veltes.

Naudas plānošanas centra ieteikumi produktu sagatavošanai ziemai: 1. Visizdevīgāk sagatavot konservus un saldētos produktus ir mazdārziņu vai saimniecību īpašniekiem, kā arī tiem, kuru radi nodarbojas ar kultūraugu audzēšanu. Tomēr arī citi var atrast veidus, kā pavisam lēti iegādāties produktus konservēšanai. Piemēram, iepirkties zemnieku saimniecībās vai tirdziņos, Rīgas Centrāltirgus „Nakts tirgū” un citur.

2. Visierastākais veids, kā sagatavot ogas un augļus ziemai ir kompoti un dažādi ievārījumi, dārzeņiem – marinējumi un salāti. Jau ierastos veidus iespējams pamainīt, savārot vai konservējot augļus, ogas un dārzeņus dažādās, līdz šim neizmēģinātās kombinācijās (receptes jautā radiem, kaimiņiem un draugiem. Arī internetā un žurnālos ir pieejamas dažādas receptes). Ņem vērā, ka pašmāju augļi un dārzeņi ziemā noteikti būs daudz vērtīgāki par veikalos pieejamajiem – tajos būs saglabājušies vitamīni un uzturvielas. Tiesa, nedaudz mazāk kā svaigos produktos, tomēr vairāk, kā veikalā pirktajos produktos. 3. Konservēšanai izmanto mājās pieejamās izlietotās burciņas. Ja neesi tādas saglabājis, noteikti apjautājies draugiem vai kaimiņiem. Saldēšanai vari izmantot tam īpaši paredzētus maisiņus. Ogām gan vairāk piemērotas būs plastmasas kārbiņas ar vāciņu. To vietā iespējams izmantot krējuma vai jogurtu trauciņus. 4. Atceries, ka šis ir īstais laiks, lai sarūpētu sev gan meža ogas, gan sēnes. Pie reizes tā būs iespēja arī būt svaigā gaisā un atpūsties. Turklāt salasītās dabas veltes neko nemaksās. Kā ogas, tā sēnes vari konservēt vai saldēt. Svaigas meža ogas vai sēņu mērce ziemas vidū garšos lieliski!

5. Saldēt var arī mājas ogas. Piemēram, avenes, ķiršus, zemenes, no kurām iespējams pagatavot aromātisku desertu. Saldētas upenes īpaši noderēs ziemā, kad saaukstēšanās gadījumā vajadzēs krietnu vitamīnu devu.

6. Arī saldēti dārzeņi ziemā garšos lieliski, piemēram, puķkāposti, brokoļi, burkāni, zaļie zirnīši un pat sīki sagriezti kartupeļi.

7. Saldēt var arī dažādus garšaugus, piemēram, dilles un lociņus, kas sīki sagriezti un salikti kastītēs. Tāpat var sagatavot arī citus iecienītos garšaugus. Ziemā noteikti novērtēsi to garšu pie mērcēm, salātiem un zupām. 8. Saldēšana ir viens no efektīvākajiem, lētākajiem un augstvērtīgākajiem konservēšanas veidiem. Tāpēc, ja konservēšanu nepieciešamos produktus ir jāpērk, apdomā, iespējams izdevīgāk tos būs saldēt. 9. Ņem vērā – saldēšanai paredzētos produktus fasē tik lielās porcijās, lai tās varētu vienā reizē izlietot.

10. Izdevīgs veids, kā saglabāt augstvērtīgus produktus ziemai, ir arī kaltēšana. Kaltēt var zāļu tējas, augļus, ogas, garšaugus, sēnes un pat dārzeņus. Tikai jāuzmana, lai tie nepārkalstu – nezaudētu krāsu un aromātu. Šos produktus jāglabā slēgtos traukos, kas neļauj piekļūt mitrumam.

11. Vēl viens konservēšanas veids ir sulu tvaicēšana no ogām tvaika katlā. Ja tāda nav mājās, pajautā kaimiņiem, draugiem vai paziņām – noteikti kādam atradīsies. Sulas jāuzglabā stikla pudelēs vai burciņās. Ziemā tās noderēs desertu un dzērienu pagatavošanai.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Izlocīt puķes

06:08
17.12.2025
85

Rīdzenē vienā no ārēji tik līdzīgajiem daudzdzīvokļu namiem sastopu bijušo bērnudārza audzinātāju Annu Kosovu. Viņa no saviem 70 gadiem vairāk nekā divus desmitus gandrīz katru brīvo mirkli veltījusi japāņu papīra locīšanas mākslai jeb origami. “Vienkārši esmu cilvēks, kurš grib visu ko pamēģināt,” iesākumu atceras kundze, atklājot, ka pēc kādā video ieraudzītā parauga ienācis prātā izlocīt […]

Pilsētvides risinājumi – dizains, kas apvieno funkcionalitāti un drošību

10:30
16.12.2025
25

Pilsētvides attīstība balstās trīs galvenajos principos – estētikā, funkcionalitātē un drošībā. Labi izstrādāta vide kalpo iedzīvotājiem, uzņēmumiem un pilsētas viesiem, radot vietu, kur cilvēki var ērti pārvietoties, strādāt, socializēties un atpūsties. Pilsētvides kvalitāti nosaka ne tikai arhitektūra, bet arī pārdomāts aprīkojums, kas nodrošina kārtību, orientēšanās ērtību un patīkamu atmosfēru. Pilsētvides aprīkojumam ir nozīmīga loma šajā […]

Bruņinieks ar zelta komandu

05:17
15.12.2025
287
1

Novembrī tradicionālajā Cēsu novada pašvaldības darbinieku apbalvošanas pasākumā tika teikts paldies par ieguldīto darbu, atbildību un sirdsdegsmi. Galveno, pirmās pakāpes apbalvojumu “Bruņinieks”, saņēma Juris Joksts, Cēsu Digitālā centra vadītājs, par izciliem sasniegumiem un ieguldījumu Cēsu novada digitālās attīstības veicināšanā. Juris uzsver, ka šādu balvu diez vai iegūtu bez savas lieliskās “zelta” komandas. “Druva” aicināja Juri […]

Cimdos māksla un atmiņu zīmes

06:31
12.12.2025
64

Pirms Ziemassvētkiem skaistu dāvanu saņems rokdarbnieces, stāstu un Latvijas kultūras un sabiedriskās dzīves pētnieki. Tā ir Elīnas Apsītes grāmata “Dzīvais cimds. Jette Užāne” par dzērbenieti Cimdu Jettiņu. Viņas simtgadei Cēsu muzejā bija veltīta audiovizuāla izstāde “Dzīvais cimds”. Tā saņēma “Latvijas Dizaina gada balvas 2025” žūrijas atzinību, tā bija nominēta “Kilograms kultūras” fināla balsojumam. Izstādes kuratore […]

"Timbro" pārceļas uz jaunām telpām un plāno jaudīgu attīstību

05:28
11.12.2025
1063
1

Ar īstu Cēsu novadā dzimuša un auguša cilvēka prieku un azartu SIA “Timbro” izpilddirektors Raimonds Cipe “Druvai” izrāda pašlaik remont­darbu noslēguma fāzē esošās uzņēmuma jaunās telpas Cēsīs, Gaujas ielā 5, kur paredzēts pārcelties pavisam drīz, līdz gada beigām. Uzņēmuma vadītājs “Dru­vai” apstiprina nesen masu medijos izskanējušo informāciju, ka Cēsu mežsaimniecības uzņēmums SIA “Timbro” mež­izstrādes tiesību […]

Kūkas, piparkūkas un rosība ģimenē

05:17
09.12.2025
140

Māja piekalnītē redzama pa gabalu, pagalmā taku izgaismo krāsainas lampiņas, sevi izrāda rūķi, dažs  arī slēpjas. Pie namdurvīm Adventes vainags.  Virtuvē smaržo piparkūkas. “Ziemassvētku noskaņa nav tikai bērnu, arī pieaugušo priekam,” saka līgatniete Irita Vempere un uzsver, ka viņai ikvieni svētki saistās ar rosību. Iritas vaļasprieks ir kūku cepšana, un, saprotams, svētkos tās gaida ne […]

Tautas balss

Egle rada prieku

09:57
17.12.2025
14
Cēsniece L. raksta:

“Priecājos par Cēsu galveno egli Vienības laukumā. Tā izgreznota ļoti jaukām gaismiņām. Prieks skatīties gan autobraucējiem, gan gājējiem. Šajās tumšajās dienās, ieraugot mirdzošās spuldzītes, sejā iezogas smaids,” sacīja cēsniece L.

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
32
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
29
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
45
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
45
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Sludinājumi