Pirmdiena, 15. decembris
Vārda dienas: Johanna, Hanna, Jana

Rudens raža galdā

Druva
13:28
27.09.2012
131
Mg 5546

Septembris ir laiks, kad svinēt ražas svētkus un celt galdā vasarā izaudzēto. Šoreiz krodziņa “Glendeloka” šefpavāre Anita Krasnā ciemos aicināja peldēšanas treneri Sandru Baglo. Abas kopā cepa maizi un neierastākā veidā gatavoja dažādus dārzeņus. Rosīšanos virtuvē dāmas sāka ar maizes mīklas gatavošanu. Šefpavāre teic, ka izcept maizīti mājas apstākļos nav grūti un to daudzi arī dara. To apstiprina arī mūsu viešņa Sandra Baglā, kura teic, ka pati nereti mājās cep maizi.

“To sāku darīt pirms pāris gadiem, tad bija neliels pārtraukums līdz šai vasarai, kad kopā ar bērniem vienā nometnē viesojāmies pie sievietes, kuras cep maizi. Turklāt viņa mīca mīklu īstā abrā un šo darbiņu dara, ģērbusies tautastērpā. Maizes cepšanas gaita bija interesanta ne tikai bērniem, bet arī man. Tik ļoti atkal radās vēlēšanās cept maizīti. Tā nu “Solo” veikalā iegādājos speciālu maisījumu maizes cepšanai. Mīkla jāiejauc, kārtīgi jāizmīca, jāatstāj raudzēties un divu stundu laikā pats mājās var uzcept garšīgu maizīti,” saka S. Baglā un turpina: “ Taču procesu, kas jādara pēc tam, noskatīju tajā lauku sētā. Izcepta maizīte jāapslaka ar ūdeni, lai garoziņa būtu mīkstāka, kukulītis jāapklāj ar dvieli un jāliek atpūsties.” Šefpavāre vien piebilst, ka maizi ierasti galdā ceļ otrajā dienā pēc cepšanas, jo kukulītim patiešām nepieciešams atpūsties.

“Lai pagatavotu maizes mīklu, nepieciešams – 750 grami rudzu miltu, 600 gramu kefīra vai tīrkultūras, trīs ēdamkarotes cukura, tējkarote sāls, ēdamkarote ķimeņu, 100 gramu eļļas vai citas taukvielas, 11 grami sausā rauga. Ierasti maizei pamatsastāvdaļas ir milti un ūdens, bet mēs ņemsim kefīru. Maizi visbiežāk cep no kviešu, rudzu, miežu miltiem, taču izmanto arī citu graudu miltus. Maizes mīklas pagatavošana nav sarežģīta – kefīrā iejauc raugu, sāli, cukuru un eļļu, pagaida, kamēr nedaudz uzrūgst, tad iemīca miltus, kārtīgi samīca mīklu. Mīklu siltā vietā raudzē apmēram stundu, pēc tam izveido maizes kukulīti un liek ar eļļu izsmērētā, izkarsētā cepamā formā. Maizi cep apmēram 220 grādos 30 minūtes,” padomu maizes cepšanā dod A.Krasnā. Rosoties virtuvē, runājam arī par maizes, ko ikdienā ceļam galdā, kvalitāti. Trenere norāda, ka, izvēloties maizi, vienmēr skatās, lai nebūtu izmantotas E vielas – dažādi ķīmiski garšas, krāsas uzlabotāji vai aromatizētāji. “Man patīk pēc iespējas dabīgāka maizīte. “Liepkalniem” ir kvalitatīva maize, arī mūsu pašu ceptuve “Solo” cep labu maizīti. Es cenšos pirkt pilngraudu maizi,” saka S. Baglā.

Runājam arī par rudeni, kad gandrīz jau novākta raža, un lauku sētas tradīcijām.

“Pret maizīti mūsu senčiem bija īpaša cieņa. Maizes cepšana bija liels notikums ar daudzām tradīcijām. Ir prieks, ka šodien Latvijā vēl ir sievas, kuras prot cept maizīti tā, kā to darīja mūsu senči. Tās ir tradīcijas, ko nedrīkstam pazaudēt,” domās dalās šefpavāre. Līdztekus maizes cepšanai tiek gatavoti dārzeņi- kabači, ķirbji, bietes, burkāni, pētersīļa sakne, izmanto plūmes un ābolus. Šefpavāre uzsver, ka rudenī dārzeņi ir bagāti ar vitamīniem un citām uzturvielām. Grēks tos nobēdzināt pagrabā un gaidīt ziemu. Dārzeņi jāēd rudenī. S. Baglā atzīst – ir priecīga, ka šoreiz netiek gatavota gaļa, jo viņas ģimenē gaļu uzturā tikpat kā nelieto. Tas nav tādēļ, ka Sandra būtu veģetāriete. Viņai vienkārši ir savs uzskats par gaļu un tās lietošanu. “Man šķiet, ēdot gaļu, rodas nevis enerģija, bet nogurums. Gaļa cilvēku organismā pūst un rodas daudz šlakvielu. Zinātniski pierādīts, ka cilvēka organisms spēj dienā pārstrādāt tikai 30 gramu gaļas. Cūkas un liellopa gaļu neēdu vispār, kādreiz vistas vai tītara gaļu. Taču, ja gaļu gatavoju, tad kopā ar zaļumiem un asu – ar daudz čili,” smejas trenere.

S. Baglā teic, ka mūsdienās daudzi runā par veselīgu dzīvesveidu, bet varbūt līdz galam neizprot, kas tas ir. “Domāju, ka cilvēki ēd pārāk daudz miltu izstrādājumu. Bērni dzer pārāk daudz krāsaino, cukuroto dzērienu. Tie būtu jāaizstāj ar ūdeni. Čipsi, manuprāt, vispār bērniem nebūtu jāēd. Augļi, dārzeņi – tie uzturā būtu jālieto daudz vairāk, nekā to darām. Tas ir pats galvenais,” viedokli pauž S. Baglā, sakot, ka pati arī pienu uzturā lieto maz. Viņa pajoko, ka piens kā pārtikas produkts paredzēts tikai maziem bērniem un teļiem. “Cilvēkam, kļūstot vecākam, ķermenī pazūd ferments, kas šķel un pārstrādā pienu,” paskaidro trenere. Mizojot un rīvējot dārzeņus, šefpavāre stāsta, ka katru no tiem var interesanti pagatavot “Arī kukurūzas vālītei tirgū vai veikalā nevajag iet garām. To var pagatavot gan zupā, gan ar citiem dārzeņiem. Ļoti garšīgi – apcep kukurūzu, svaigu kāpostu, burkānu un cauraugušu gaļu, pieliek nedaudz skābā krējuma, un ļoti garšīgs ēdiens sanāk. Var cepeškrāsnī cept kabaci – sagriež ripiņās, liek uz pannas, pāri pārliek fetas sierā iemīcītus kukurūzas graudiņus un gabaliņos sagrieztu tomātu. Sanāk garšīgs ēdiens ar kukurūzu,” stāsta šefpavāre. Kad pēc pusotras stundas galdā tiek celti pagatavotie ēdieni, šīs reizes viešņa peldēšanas trenere Sandra Baglā atzīst, ka iegūtas daudzas jaunas idejas. “Ikdienā jau katrs gatavojam dārzeņus, bet šodien man jaunums bija biešu sautējums, ķirbja cepšana un arī debesmanna šādā variantā, ir idejas, ko un kā vēl es varētu papildināt. Turklāt man, dārzeņu piekritējai, šodien ir svētki, jo pagatavoti dažādi garšīgi veģetāri ēdieni. Ikdienā Cēsīs nevienā kafejnīcā šādas izvēles nav. Visur lielākoties pasniedz ierastos kartupeļus un karbonādi,” sacīja S. Baglā un atzinīgi novērtēja pagatavoto maltīti. Liene Lote Grizāne

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Bruņinieks ar zelta komandu

05:17
15.12.2025
115

Novembrī tradicionālajā Cēsu novada pašvaldības darbinieku apbalvošanas pasākumā tika teikts paldies par ieguldīto darbu, atbildību un sirdsdegsmi. Galveno, pirmās pakāpes apbalvojumu “Bruņinieks”, saņēma Juris Joksts, Cēsu Digitālā centra vadītājs, par izciliem sasniegumiem un ieguldījumu Cēsu novada digitālās attīstības veicināšanā. Juris uzsver, ka šādu balvu diez vai iegūtu bez savas lieliskās “zelta” komandas. “Druva” aicināja Juri […]

Cimdos māksla un atmiņu zīmes

06:31
12.12.2025
54

Pirms Ziemassvētkiem skaistu dāvanu saņems rokdarbnieces, stāstu un Latvijas kultūras un sabiedriskās dzīves pētnieki. Tā ir Elīnas Apsītes grāmata “Dzīvais cimds. Jette Užāne” par dzērbenieti Cimdu Jettiņu. Viņas simtgadei Cēsu muzejā bija veltīta audiovizuāla izstāde “Dzīvais cimds”. Tā saņēma “Latvijas Dizaina gada balvas 2025” žūrijas atzinību, tā bija nominēta “Kilograms kultūras” fināla balsojumam. Izstādes kuratore […]

"Timbro" pārceļas uz jaunām telpām un plāno jaudīgu attīstību

05:28
11.12.2025
1013
1

Ar īstu Cēsu novadā dzimuša un auguša cilvēka prieku un azartu SIA “Timbro” izpilddirektors Raimonds Cipe “Druvai” izrāda pašlaik remont­darbu noslēguma fāzē esošās uzņēmuma jaunās telpas Cēsīs, Gaujas ielā 5, kur paredzēts pārcelties pavisam drīz, līdz gada beigām. Uzņēmuma vadītājs “Dru­vai” apstiprina nesen masu medijos izskanējušo informāciju, ka Cēsu mežsaimniecības uzņēmums SIA “Timbro” mež­izstrādes tiesību […]

Kūkas, piparkūkas un rosība ģimenē

05:17
09.12.2025
138

Māja piekalnītē redzama pa gabalu, pagalmā taku izgaismo krāsainas lampiņas, sevi izrāda rūķi, dažs  arī slēpjas. Pie namdurvīm Adventes vainags.  Virtuvē smaržo piparkūkas. “Ziemassvētku noskaņa nav tikai bērnu, arī pieaugušo priekam,” saka līgatniete Irita Vempere un uzsver, ka viņai ikvieni svētki saistās ar rosību. Iritas vaļasprieks ir kūku cepšana, un, saprotams, svētkos tās gaida ne […]

Meksika - senu un mūsdienīgu tradīciju zeme

06:21
08.12.2025
56

Aivis Dombrovskis ir psihologs, psihoterapeits, viņa sirds pieder vienīgi Cēsīm, bet darba dzīve ir Rīgā un ārzemēs. Šoruden viņš bija Meksikā, piedalījās pasaules transpersonālās psiholoģijas un psihoterapijas konferencē “2025 XOLOTL”. Pasākuma norises laiks pielāgots meksikāņiem tik nozīmīgajām Mirušo dienas svinībām. Piepildīt sapņus – iepazīt Meksiku Kad ģeogrāfijas skolotāja Cēsu 1. vidusskolā rādīja filmu par Meksiku, […]

Sabiedrības līdzatbildības izjūta aug

06:06
07.12.2025
506
4

Iedzīvotāju ziņojumi par iespējamu vardarbību kļūst aizvien biežāki, netrūkst ne dzērājšoferu, ne pieaugošas agresijas izpausmju, kā arī aizvien vairāk ir telefonkrāpnieku upuru. Par raizēm un arī panākumiem darbā Policijas dienas, 5. decembra, priekšvakarā uz sarunu aicinājām Valsts policijas (VP) Vidzemes reģiona pārvaldes (VRP) Dienvidvidzemes iecirkņa priekšnieci Ingu Randari. -Kā jutāties, uzsākot dienestu policijā, un kā […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
25
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
23
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
37
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
41
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
39
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi