Pirmdiena, 23. decembris
Vārda dienas: Viktorija, Balva

Rudens raža galdā

Druva
13:28
27.09.2012
75
Mg 5546

Septembris ir laiks, kad svinēt ražas svētkus un celt galdā vasarā izaudzēto. Šoreiz krodziņa “Glendeloka” šefpavāre Anita Krasnā ciemos aicināja peldēšanas treneri Sandru Baglo. Abas kopā cepa maizi un neierastākā veidā gatavoja dažādus dārzeņus. Rosīšanos virtuvē dāmas sāka ar maizes mīklas gatavošanu. Šefpavāre teic, ka izcept maizīti mājas apstākļos nav grūti un to daudzi arī dara. To apstiprina arī mūsu viešņa Sandra Baglā, kura teic, ka pati nereti mājās cep maizi.

“To sāku darīt pirms pāris gadiem, tad bija neliels pārtraukums līdz šai vasarai, kad kopā ar bērniem vienā nometnē viesojāmies pie sievietes, kuras cep maizi. Turklāt viņa mīca mīklu īstā abrā un šo darbiņu dara, ģērbusies tautastērpā. Maizes cepšanas gaita bija interesanta ne tikai bērniem, bet arī man. Tik ļoti atkal radās vēlēšanās cept maizīti. Tā nu “Solo” veikalā iegādājos speciālu maisījumu maizes cepšanai. Mīkla jāiejauc, kārtīgi jāizmīca, jāatstāj raudzēties un divu stundu laikā pats mājās var uzcept garšīgu maizīti,” saka S. Baglā un turpina: “ Taču procesu, kas jādara pēc tam, noskatīju tajā lauku sētā. Izcepta maizīte jāapslaka ar ūdeni, lai garoziņa būtu mīkstāka, kukulītis jāapklāj ar dvieli un jāliek atpūsties.” Šefpavāre vien piebilst, ka maizi ierasti galdā ceļ otrajā dienā pēc cepšanas, jo kukulītim patiešām nepieciešams atpūsties.

“Lai pagatavotu maizes mīklu, nepieciešams – 750 grami rudzu miltu, 600 gramu kefīra vai tīrkultūras, trīs ēdamkarotes cukura, tējkarote sāls, ēdamkarote ķimeņu, 100 gramu eļļas vai citas taukvielas, 11 grami sausā rauga. Ierasti maizei pamatsastāvdaļas ir milti un ūdens, bet mēs ņemsim kefīru. Maizi visbiežāk cep no kviešu, rudzu, miežu miltiem, taču izmanto arī citu graudu miltus. Maizes mīklas pagatavošana nav sarežģīta – kefīrā iejauc raugu, sāli, cukuru un eļļu, pagaida, kamēr nedaudz uzrūgst, tad iemīca miltus, kārtīgi samīca mīklu. Mīklu siltā vietā raudzē apmēram stundu, pēc tam izveido maizes kukulīti un liek ar eļļu izsmērētā, izkarsētā cepamā formā. Maizi cep apmēram 220 grādos 30 minūtes,” padomu maizes cepšanā dod A.Krasnā. Rosoties virtuvē, runājam arī par maizes, ko ikdienā ceļam galdā, kvalitāti. Trenere norāda, ka, izvēloties maizi, vienmēr skatās, lai nebūtu izmantotas E vielas – dažādi ķīmiski garšas, krāsas uzlabotāji vai aromatizētāji. “Man patīk pēc iespējas dabīgāka maizīte. “Liepkalniem” ir kvalitatīva maize, arī mūsu pašu ceptuve “Solo” cep labu maizīti. Es cenšos pirkt pilngraudu maizi,” saka S. Baglā.

Runājam arī par rudeni, kad gandrīz jau novākta raža, un lauku sētas tradīcijām.

“Pret maizīti mūsu senčiem bija īpaša cieņa. Maizes cepšana bija liels notikums ar daudzām tradīcijām. Ir prieks, ka šodien Latvijā vēl ir sievas, kuras prot cept maizīti tā, kā to darīja mūsu senči. Tās ir tradīcijas, ko nedrīkstam pazaudēt,” domās dalās šefpavāre. Līdztekus maizes cepšanai tiek gatavoti dārzeņi- kabači, ķirbji, bietes, burkāni, pētersīļa sakne, izmanto plūmes un ābolus. Šefpavāre uzsver, ka rudenī dārzeņi ir bagāti ar vitamīniem un citām uzturvielām. Grēks tos nobēdzināt pagrabā un gaidīt ziemu. Dārzeņi jāēd rudenī. S. Baglā atzīst – ir priecīga, ka šoreiz netiek gatavota gaļa, jo viņas ģimenē gaļu uzturā tikpat kā nelieto. Tas nav tādēļ, ka Sandra būtu veģetāriete. Viņai vienkārši ir savs uzskats par gaļu un tās lietošanu. “Man šķiet, ēdot gaļu, rodas nevis enerģija, bet nogurums. Gaļa cilvēku organismā pūst un rodas daudz šlakvielu. Zinātniski pierādīts, ka cilvēka organisms spēj dienā pārstrādāt tikai 30 gramu gaļas. Cūkas un liellopa gaļu neēdu vispār, kādreiz vistas vai tītara gaļu. Taču, ja gaļu gatavoju, tad kopā ar zaļumiem un asu – ar daudz čili,” smejas trenere.

S. Baglā teic, ka mūsdienās daudzi runā par veselīgu dzīvesveidu, bet varbūt līdz galam neizprot, kas tas ir. “Domāju, ka cilvēki ēd pārāk daudz miltu izstrādājumu. Bērni dzer pārāk daudz krāsaino, cukuroto dzērienu. Tie būtu jāaizstāj ar ūdeni. Čipsi, manuprāt, vispār bērniem nebūtu jāēd. Augļi, dārzeņi – tie uzturā būtu jālieto daudz vairāk, nekā to darām. Tas ir pats galvenais,” viedokli pauž S. Baglā, sakot, ka pati arī pienu uzturā lieto maz. Viņa pajoko, ka piens kā pārtikas produkts paredzēts tikai maziem bērniem un teļiem. “Cilvēkam, kļūstot vecākam, ķermenī pazūd ferments, kas šķel un pārstrādā pienu,” paskaidro trenere. Mizojot un rīvējot dārzeņus, šefpavāre stāsta, ka katru no tiem var interesanti pagatavot “Arī kukurūzas vālītei tirgū vai veikalā nevajag iet garām. To var pagatavot gan zupā, gan ar citiem dārzeņiem. Ļoti garšīgi – apcep kukurūzu, svaigu kāpostu, burkānu un cauraugušu gaļu, pieliek nedaudz skābā krējuma, un ļoti garšīgs ēdiens sanāk. Var cepeškrāsnī cept kabaci – sagriež ripiņās, liek uz pannas, pāri pārliek fetas sierā iemīcītus kukurūzas graudiņus un gabaliņos sagrieztu tomātu. Sanāk garšīgs ēdiens ar kukurūzu,” stāsta šefpavāre. Kad pēc pusotras stundas galdā tiek celti pagatavotie ēdieni, šīs reizes viešņa peldēšanas trenere Sandra Baglā atzīst, ka iegūtas daudzas jaunas idejas. “Ikdienā jau katrs gatavojam dārzeņus, bet šodien man jaunums bija biešu sautējums, ķirbja cepšana un arī debesmanna šādā variantā, ir idejas, ko un kā vēl es varētu papildināt. Turklāt man, dārzeņu piekritējai, šodien ir svētki, jo pagatavoti dažādi garšīgi veģetāri ēdieni. Ikdienā Cēsīs nevienā kafejnīcā šādas izvēles nav. Visur lielākoties pasniedz ierastos kartupeļus un karbonādi,” sacīja S. Baglā un atzinīgi novērtēja pagatavoto maltīti. Liene Lote Grizāne

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Bērna piedzimšana ir lielākais brīnums

06:27
22.12.2024
354

Ziemassvētku laiks ir stāsts par brīnumu – bērniņa piedzimšanu. Vecmātes šo brīnumu piedzīvo visa gada garumā. Sarunā ar Cēsu klīnikas vecmāti Ivetu Reķi viņa uzsver, ka bērniņa dzimšana patiesi ir brīnums. Ivetai Reķei Cēsu klīnika ir pirmā un vienīgā darbavieta, kurā pavadīti 45 gadi, no tiem 35 gadus palīdzēts mazuļiem ienākt šajā pasaulē, desmit gadi, […]

Māksla ir process, kurā gūt sev kaut ko nozīmīgu un nepieciešamu

06:55
20.12.2024
73

Viņa nupat par skulptūru “Trejdeviņu koks” ieguvusi Cēsu novada mākslas gada “Balvas 2024” augstāko apbalvojumu “Zelta balva”. Ar mākslinieci ANNU EGLI sarunājāmies par emocijām, kas papildina šādu atzinību, par radošo procesu un tuvojošos gadu miju. Lai arī viņa pašlaik dzīvo Rīgā, ar Cēsīm mākslinieci saista īpašas atmiņas, kad bērnībā daudz laika pavadīts dzimtas lauku mājās […]

Adīšana piedzīvo renesansi

06:53
19.12.2024
57

Adīšana piedzīvo renesansi – tā saka jaunā adīšanas entuziaste Baiba Dambe. Šomēnes viņa Cēsu kinozālē organizēja “Adīšanas kino seansu”. Pieredze līdzīgu notikumu rīkošanā viņai jau bija. Cēsīs sarunu festivālā “Lampa” sadarbībā ar Ģimenes telti Baiba organizēja “Mammu adīšanas pikniku”. Lielākoties tur bija mammas, kam pavisam mazi bērni, sievietes varēja kopā paadīt, parunāties, arī iemācīties uzadīt […]

Daiļrecepšu grāmata ar humora devu

06:22
18.12.2024
80

Vircoti lasāmgabali miesai un dvēselei jeb humoristiski pastāstiņi ar atbilstošām receptēm savīti Lienes Margevičas un Natas Brambergas sarakstītajā un “Zvaigzne ABC” izdotajā grāmatā “Vienaldzīgo nav!”. Tā stāsts “Pusdienas slimnīcā” papildināts ar recepti – makaronu zupa ar piena plēvi, stāstam “Vīramāte ir klāt!” pievienots ēdiens – bujabēze ar fenheli, bet “Heavy Metal” – biezeņzupa ar selerijām. […]

Mežā savējais

07:07
15.12.2024
39

Dabā miers, tā atpūšas. Cilvēks vēro, gūst sevī saskaņu ar mežu, ezeru, upi, ainavu. Par būšanu dabā, saprašanos ar meža dzīvniekiem un zivju viltību izzināšanu, par dabas mainību gadalaikos un pēdējās desmitgadēs saruna ar Kasparu Dukaļski, mednieku kluba “Drusti” biedru, makšķernieku. -Bērnībā ar vectēvu un tēvu braucām medībās un makšķerēt. Vēlēšanās būt dabā, svaigā gaisā ir […]

Grāmata, kas piepilda – ne vien vēderu, bet arī prātu un garu

06:39
14.12.2024
185

“Tā ir dāvana mums un dāvana Latvijai,” par tikko no tipogrāfijas iznākušo grāmatu “Pavāru māja Līgatnē” pauž Pavāru mājas saimnieks Ēriks Dreibants. Grāmata ir veltījums gan pašai Pavāru mājai, gan tās cilvēkiem, sākot no pavāriem un produktu audzētājiem, beidzot ar dizaineriem un arhitektiem. Tāpat grāmatā varēs atrast Pavāru mājas viesu iecienītāko ēdienu receptes. Par ieceri […]

Tautas balss

Balvas kā no pārpilnības raga

18:43
17.12.2024
27
Seniore T. raksta:

“Saprotams, ka katra nozare, ministrija, organizācija grib savu jomu celt saulītē. Tiek rīkoti dažnedažādi konkursi, vērtēšanas. Un nu gada balvas birst kā no pārpilnības raga, nav nedēļas, kad negodina vismaz trīs četru sfēru sasniegumus. Vai tas nav mazliet par traku, un vai tā nedevalvējas pagodinājumu vērtība? Beigās jau sajūk, kas ko kam pasniedzis, kas ko […]

Iela grimst tumsā

18:42
17.12.2024
25
Iedzīvotāja raksta:

“Cēsīs, Viestura ielas posmā, kas ved gar dzīvnieku patversmi, labu gabalu ir pilnīga tumsa. Nedeg pat tās pāris laternas, kas tur atrodas. Māju šai apkārtnē maz, taču cilvēki dodas pastaigās, un tagad, decembra pusē, tumšs jau ap pulksten četriem pēcpusdienā,” sacīja apkaimes iedzīvotāja.

Neizdarība kavē palīdzību

18:42
17.12.2024
22
Lasītāja V. raksta:

“Diezgan traki dzirdēt, ka cilvēkiem ar invaliditāti tehnisko palīglīdzekļu trūkst tādēļ, ka iestādes, kas par to rūpējas, neprot organizēt darbu. Mēs pārmetam valdībai, ka tā nedod pietiekami daudz līdzekļu, bet, izrādās, nauda iedota, vajadzīgais sagādāts, tikai lietas nenokļūst pie tiem, kam tās nepieciešamas. Iestāde, kas sadala tehniskos palīglīdzekļus, nemaz nezina, kas ir noliktavā, nesteidzas ar […]

Rada gaismas svētkus

18:41
17.12.2024
19
Silvija raksta:

“Ziemassvētku noskaņu, protams, katrs rada pats. Taču nevaram neietekmēties, redzot skaisto – tad sirds gavilē un acīs ir prieks. Nedēļas nogalē iznāca pabūt Taurenē un Dzērbenē pie radiem. Sasmēlos gaismu. Cik skaists Nēķena muižas parks, Dzērbenes muiža un izrotātās eglītes! Arī iedzīvotāji izgaismojuši pagalmus, balkonus, mājas. Var doties nesteidzīgā braucienā, ja negribas iet kājām. Un […]

Kā tālāk dzīvosim

22:00
16.12.2024
25
1
Lasītāja M. raksta:

“Bail klausīties, ka ASV stāsies laukā no NATO! Kas tad būs mūsu, Baltijas valstu, aizstāvis no agresīvajiem lielajiem kaimiņiem? Tad mūs var glābt tikai, ja Eiropas Savie­nība izveidojas par konfederāciju. Ja visa Eiropa būs kā viens, tad tai būs lielāks spēks. Un Krievijai jau vajag Fran­ciju, Itāliju, Vāciju, ja būsim cieši kopā, mazākas bažas, ka […]

Sludinājumi

Pārdod

15:17
22.12.2024
8

Nepieciešams tīrs un mīksts ūdens mājās vai uzņēmumam? Balstoties pēc ūdens analīzēm, piedāvājam ūdens filtrus gan privātajiem klientiem, gan juridiskajām personām. Veicam arī esošo sistēmu apkalpošanu, remontus un apkopes. Tālrunis +37128020512 Epasts filtru.darbnica@inbox.lv

Pārdod

23:57
24.11.2024
33

Mēs tīram dīzeļfiltrus visiem automobiļu, kravas transporta, traktoru, harvestera, kombaina un iekrāvēju modeļiem. Neatkarīgi no jūsu transportlīdzekļa veida, piedāvājam profesionālu un efektīvu tīrīšanu. Šī dīzeļfiltru tīrīšanas tehnoloģija ar augstu tvaika temperatūru neietver ķīmisku līdzekļu izmantošanu procesa atvieglošanai, kas nozīmē, ka process ir pilnībā ekoloģisks. Jautājumu gadījumā rakstiet uz e-pastu vai zvaniet.

Pārdod

23:57
24.11.2024
35

Piedāvājam kvalitatīvas rekuperācijas un ventilācijas sistēmas Jūsu mājām un birojam. Nodrošinām svaigu gaisu un energoefektivitāti, samazinot siltuma zudumus un uzlabojot iekštelpu mikroklimatu. Piedāvājam pilnu servisu – sākot no konsultācijas līdz uzstādīšanai. Uzlabojiet gaisa kvalitāti un ietaupiet enerģiju ar mūsu uzticamajiem risinājumiem. Sazinieties ar mums, lai izvēlētos piemērotāko sistēmu Jūsu vajadzībām! Jautājumu gadījumā rakstiet uz e-pastu […]

Pārdod

23:56
24.11.2024
30

Piedāvājam dažādus apkures risinājumus Jūsu mājām un/vai biznesam. Mūsu klāstā atradīsiet grīdas apsildes sistēmas, infrasarkanos paneļus, gāzes sildītājus un citus energoefektīvus risinājumus, kas nodrošinās komfortu un ietaupīs Jūsu izdevumus. Nodrošinām profesionālu konsultāciju un uzstādīšanu, lai Jūs varētu izvēlēties piemērotāko variantu savām vajadzībām. Sazinieties ar mums jau šodien un uzziniet, kā varam uzlabot Jūsu apkures sistēmu! […]