Otrdiena, 23. jūlijs
Vārda dienas: Magda, Magone, Mērija, Magdalēna

Pikniks dabā… ar meža garšu

Druva
15:16
13.05.2015
63
Pikniks Img 8918

Pavasaris un vasara Latvijā ir pikniku sezona. Piemājas dārziņu grilos, kamīnos un ugunskuros tiek cepta gaļa. Šoreiz izvēlējāmies grūtāko, bet interesantāko variantu – devāmies pie dabas, lai ēdienu pagatavotu uz dzīvas uguns pašu kurtā ugunskurā.

Piknikā līdzi laikrakstam “Druva” devās divi jaunsargi – Lauris Bahmanis un Edgars Jurkāns. Jaunieši uzsvēra, ka katram kārtīgam puisim ir jāprot iekurt ugunskurs, tādēļ viņiem tas problēmas nesagādās. Arī ar ēst gatavošanu jaunieši nav uz jūs un labprāt iesaistījās kafejnīcas “2Locals” vadītājas Jolantas Sausiņas piedāvāto ēdienu pagatavošanā.

Lauris jau no desmit gadu vecuma ir jaunsargos un neskaitāmas reizes ir kurinājis ugunskuru. Tas viņam nekādas problēmas nesagādā, un viņš bija gatavs to pierādīt arī šoreiz.

“Mans tētis ir jaunsargu instruktors. Ar ideju par jaunsargiem, būšanu pie dabas un pat izdzīvošanu mežā esmu izaudzis. Pats plānoju pēc astoņpadsmit gadu sasniegšanas stāties Zemessardzē. Tālāk droši vien došos uz armiju,” stāstīja jaunietis un piebilda, ka katrā nometnē bijis jākurina ugunskurs un nometņu bijis ļoti daudz.

Stāstot, kā to labāk izdarīt, Lauris uzsvēra, ka vispirms ugunskuram jāatrod piemērota vieta. Ieteicams ugunskura vietu aplikt ar akmeņiem, lai uguns neizplatītos tālāk.

“Vispirms jāsameklē sausa malka. Slapjā laikā vislabāk aizdegsies priežu vai egļu zariņi. Vienmēr noderēs bērza tāss. Tā arī slapjā laikā ātri izžūst un ir pateicīgs materiāls ugunskura iededzināšanai. Tad liek ugunskurā skaliņus, pēc tam lielākas malkas pagalītes. Turklāt mežā vienmēr var atrast malku iekuram, jo netrūkst kritušu, sausu koku. Arī ar skaliņiem nevajadzētu būt problēmām, ja vien piknikotājiem līdzi paņemts nazis,” teica Lauris, piebilstot, ka papīrs iekuram mežā pat īsi nav nepieciešams.

Edgars atzina, ka vienmēr ir ērtāk ugunskuru iekurināt jau iekoptā atpūtnieku vietā, kur no iepriekšējās reizes palikušas ogles, taču viņš uzsvēra, ka ugunskura iekurināšana nav nekas sarežģīts. Vien vajag nedaudz padarboties un sameklēt labāko kurināmo.

“Nedaudz grūtāk būs tad, ja līs lietus vai būs liels vējš. Taču arī tad nav nekas neiespējams. Tad drīzāk lieku reizi jāpadomā par uguns drošību mežā,” sacīja jaunsargs Edgars.

Puiši norādīja, ka, ejot pārgājienā, vienmēr vajag līdzi paņemt dzeramo ūdeni un kādu šokolādes batoniņu enerģijai. Citādi tā esot katra paša izvēle, vai smērēt līdzi desu maizes, vai ņemt ko cepamu ugunskurā.

Kad ugunskurs iekurināts, kafejnīcas “2Locals” vadītāja Jolanta Sausiņa puišiem bilda, ka šoreiz bez ierastām ugunskura desiņām parādīs, ko citu varam pagatavot, esot pie dabas. Lielākoties latvieši ir lieli pikniku cienītāji, un arī grils gandrīz katram dārzā atrodams. Par latviešu kāri piknikot liecina arī neskaitāmās publiskās atpūtas vietas ap Cēsīm, kur pilsētnieki dodas, lai atpūstos dabā un ugunskurā ceptu gaļu, desiņas vai ko citu.

“Ugunskurā cept vai grilēt piemājas dārzā var teju jebko. Vienmēr garšīgi ir, ja folijā ietin kartupelīšus, uzkaisa garšvielas, ietin klāt kādu dilles zaru un cep. Tāpat ugunskurā var cept visa veida gaļu, zivi vai pat dārzeņus. Arī augļus – ābolus, bumbierus, arbūzu – var cept vai grilēt. Piemēram, paņem banānu, nedaudz iegriež banāna miziņu, banānā iesprauž šokolādes gabaliņus un ietin folijā. Liek ugunskurā cepties. Kad attīs vaļā, banāns būs silts, šokolāde izkususi un atliks vien pārkaisīt ar kanēli. Būs ļoti gards saldais ēdiens,” stāstīja J. Sausiņa. Lauris atzina, ka banānu līdzīgi ir cepis. Tikai viņš folijā tinis nomizotu banānu un to pārlējis ar iebiezināto pienu. Arī tā varot tikt pie debešķīga deserta.

“Galvenais, dodoties pārgājienā vai piknikā uz mežu, ir labi sagatavoties. Ja izdomāts, ko gatavos mežā, visu mājās jau var sagriezt, salikt mazākos trauciņos, lai mežā atliek tikai gatavošana. Arī gatavojot meža burgerīšus, mājās jau var sagriezt šķēlēs dārzeņus – tomātus, gurķus. Gaļu var sagatavot tā, lai tā būtu tikai jāapcep. Visātrāk izcepsies vistas gaļa, bet nebūt nav jābaidās no cūkgaļas. Arī to var lieliski pagatavot ugunskurā,” pieredzē dalījās “2Locals” vadītāja. J. Sausiņa teica, ka dabā gatavots ēdiens vienmēr garšos citādāk un pat īpašāk, tādēļ katram kaut pāris reižu vasarā vajag saņemties, lai to izbaudītu, kaut, protams, ērtāk ir rosīties pa savu virtuvi un gatavot jau ierastus un ģimenē iecienītus ēdienus.

Aktīvi darbojās un gatavoja ēst arī abi jaunsargi, kuri atzina, ka iemācījušies patiešām divas labas, lietderīgas un gardas receptes. Puiši atklāja, ka šos ēdienus noteikti vēl pamēģinās pagatavot kopā ar draugiem vai kādā jaunsargu nometnē.

Garšīgās ugunskura burgermaizītes

Cepot ugunskurā, var pagatavot dažāda veida burgeru maizītes. Tajās var būt vistas vai cūkas gaļas pildījums, kā arī laša fileja. Tā var pagatavot trīs dažāda veida burgerus katra gaumei.

Vistas filejas šķēles nedaudz iegriež ar nazi un ar rokām izveido plācenīša formu. Tādu pat plācenīša formu var pagatavot no samaltas cūkgaļas masas, pievienojot klāt piparus, sāli, sagrieztus sīpolus, tomātu vai vēl ko citu. Tad šādus plācenīšus liek uz restītēm grilā vai, meža variantā, no zaļa koka zariņiem uzpītas restītes. Gaļu var šādi uzcept arī, ietinot folijā vai no folija uztaisot tādu kā panniņu, kas sacaurumota. Nedaudz izdomas, un to visu var izdarīt.

Kad gaļa uzcepta, ugunskurā apcep arī burgera maizes pusītes. Tad atliek tikai visu kārtot. Maizes apakšā ieliek salātu lapu, ko var pat aizstāt ar svaigu skābenes lapiņu. Tad var pasmērēt nedaudz tomātu mērci, tad likt uzcepto gaļu vai laša šķēlīti. Tad liek ripiņās sagrieztus tomātus, svaigu vai marinētu gurķi. Var ielikt siera šķēlīti, kas var būt ugunskurā uzsildīta. Tad uzliek otru maizes šķēlīti, un burgers gatavs.

Tas pavisam noteikti smaržos pēc piknika un dabas. Arī garšos lieliski.

Cepti āboli gardā meža desertā

Ābolus var sagriezt ripiņās vai daiviņās. Tās vienkārši apcep ugunskurā vai nu uz iesmiņa vai ietītus folijā. Pavisam garšīgi būs tad, ja iepriekš mājās sagatavosiet karameļu mērci.

Karstā pannā izkausē cukuru, labāk izvēlēties brūno cukuru. Kad tas uz pannas izkusis un palicis vijīgs, pievieno saldo krējumu. Visu samaisa, un izveidojas garšīga karameļu mērce, ar ko ugunskurā ceptos ābolus var pārliet. Ja vēl šādu desertu papildina ar kādām odziņām – zemenēm, avenēm, mellenēm vai ko citu -, sanāk pavisam garšīgs deserts. Turklāt ugunskurā ceptiem āboliem būs īpašs aromāts un arī meža garša. Liene Lote Grizāne

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Pārraut apburto loku

06:02
16.07.2024
47

Jauno māmiņu un grūtnieču atbalsta centrs “Madaras”, kas darbojas Liepā, nosvinējis 20 gadu jubileju. Tā darbība organizēta kā ģimenes modelis ar atbilstošu vidi, lai katrai māmiņai veltītu individuālu uzmanību. Šobrīd “Madarās” uzturas septiņas mammas un deviņi bērni, daļa māmiņu ir ar īpašām vajadzībām. Bet šo gadu laikā palīdzēts vairākiem simtiem sieviešu. Teju no pirmsākumiem biedrības […]

Svešumā latviskums uztur garu

08:03
11.07.2024
36

Jāņa Vecozola dzīve metusi dažādus līkumus. “Kā daudziem latviešiem šajos laikos,” viņš saka un piebilst, ka vasarā gribas būt Latvijā. Jānis dzimis un bērnību pavadījis Cēsīs, tad ģimene pārcēlās uz Priekuļiem, tur mācības pamatskolā, tad Jāņmuižas lauksaimniecības skolā, armija, darbs un ģimene Cēsīs. “Strādāju par šoferi, lai tiktu pie dzīvokļa, pārgāju uz celtniecību. Tad sākās […]

Suns māca dzīvot rotaļīgi un dalīties ar to

06:24
08.07.2024
34

 “Kanisterapija ir suņu asistēta terapija. Nereti šķiet, ka tā ir suņa glaudīšana, un dažreiz tā tas arī var izskatīties, taču kanisterapija ir daudzveidīga gan atkarībā no mērķauditorijas, gan suņa,” teic kanisterapijas speciāliste Tamāra Kabakova. “Bērni visbiežāk vēlas suni paglaudīt, pabužināt, samīļot. Tāpēc arī lielos pasākumos ir svarīgi stāstīt, kā ar suni pareizi darboties. Es to […]

Savā īpašajā vietā

07:21
07.07.2024
85

“Kamēr vēl mitrs un neput, zāle jānopļauj,” saka Solvita Jansone un steidz appļaut mājas apkārtni. Viņa atzīst, ka pagaidām vasara ilgstoši nav bijusi tik karsta kā  pērn, bet puķes nācās regulāri un cītīgi laistīt, dārzam gan bija jāpietiek ar rezervēm un rasu. “Lietus bija ļoti vajadzīgs, tagad apkārt    svaigums, viss var augt,” teic Solvita […]

Radošais process kā terapija

05:26
07.07.2024
37

Saruna ar digitālā satura veidošanas un skatuves mākslinieci DĀRTU ZVANERI Daudziem Dārtas vārds noteikti pazīstams caur labskanīgā ķeltu arfas un čella dueta “Infini” skaņām. Ar viņu sarunājāmies par mūzikas ceļu, teātri un to, ka dzīve allaž zina labāk, kas mums vajadzīgs. -Daudzi jūs iepazinuši caur mūziku, bet pati sakāt, ka esat ļoti radoša būtne – […]

Veselīgu matu augšanas noslēpums

14:31
05.07.2024
329

Veselīgu matu veidošana ir kopīgs mērķis daudziem, tomēr bieži vien tas šķiet kā slepenas dārgumu medības ar grūti iegūstamām balvām. Patiesi veselīgu matu pamatā ir ne tikai spīdīgi attēli reklāmās un nemitīgi mainīgās matu kopšanas tendences, bet arī izpratne par to unikālajām vajadzībām un rūpes par tām. Veselīgu matu kopšanas nozīme ir nepārspīlēta; tā nav […]

Tautas balss

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
29
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Haoss ar pasažieru pārvadājumiem

17:28
15.07.2024
26
Lasītājs J. raksta:

“Ik pa brīdim parādās ziņas, ka nav skaidrs, kas mūspusē nodrošinās sabiedriskā transporta pakalpojumus. Valsts pasūtījumā ar līgumiem un pārsūdzībām tāds juceklis, ka neviens no malas netiek skaidrībā. Jūnija nogalē pakalpojumu atļāva veikt CATA, bet tikai līdz gada beigām. Taču nav dzirdams, ko atbildīgie dara, lai sajukums neturpinātos. Nesaprotu, kā Satiksmes ministrija pieļauj tādu bardaku,” […]

Nevar sagaidīt

16:55
15.07.2024
18
Piebaldzēns raksta:

“Sola un sola, ka Jaunpiebalgā drīz būs gatavs pansionāts, bet kā nav, tā nav. Gan jau vainojami būvnieki, bet žēl, ka vietējai varai nav nekādu iespēju procesu pasteidzināt. Tur būtu gan darba vietas vietējiem, gan pagastā apgrozītos vairāk cilvēku, proti, pie pansionāta iemītniekiem brauktu ciemos tuvinieki, draugi. Tirgotājiem būtu lielāks apgrozījums,” pārdomās dalījās piebaldzēns.

Botāniskais dārzs pilsētas centrā

16:54
15.07.2024
24
Cēsnieks O. raksta:

“Gāju Cēsīs pa Rīgas ielu, mani uzrunāja tūristi, ārzemnieki. Lūdza padomu, kā aizbraukt uz Līgatni, jautāja par Cēsīm. Un prasīja, kā var iekļūt Rīgas ielas botāniskajā dārzā. Jā, tur īpašums, kura adrese ir Rīgas iela 41, aizaudzis ar kokiem, krūmiem. No ielas to nodala dēļu žogs, gājējus šī vieta netraucē, bet iebraucējiem rada dīvainu iespaidu,” […]

Trūkst inženieru

10:49
09.07.2024
31
J. raksta:

“Ziņās televīzijā stāsta, ka Latvijā trūkst augsti kvalificētu speciālistu mežsaimniecībā un lauksaimniecībā. Jau labi zinām, ka trūkst arī celtniecības inženieru, elektroinženieru un līdzīgu profesiju speciālistu. Te nu esam nonākuši ar savu izglītības sistēmu. Ja bērnam skolā neiemāca rēķināt, ja viņš neapgūst fizikas, ķīmijas pamatus, tad vēlāk, protams, neizvēlas studēt inženierzinātnes, profesijas, kas saistītas ar matemātiku, […]

Sludinājumi