Pirmdiena, 23. decembris
Vārda dienas: Viktorija, Balva

Pikniks dabā… ar meža garšu

Druva
15:16
13.05.2015
106
Pikniks Img 8918

Pavasaris un vasara Latvijā ir pikniku sezona. Piemājas dārziņu grilos, kamīnos un ugunskuros tiek cepta gaļa. Šoreiz izvēlējāmies grūtāko, bet interesantāko variantu – devāmies pie dabas, lai ēdienu pagatavotu uz dzīvas uguns pašu kurtā ugunskurā.

Piknikā līdzi laikrakstam “Druva” devās divi jaunsargi – Lauris Bahmanis un Edgars Jurkāns. Jaunieši uzsvēra, ka katram kārtīgam puisim ir jāprot iekurt ugunskurs, tādēļ viņiem tas problēmas nesagādās. Arī ar ēst gatavošanu jaunieši nav uz jūs un labprāt iesaistījās kafejnīcas “2Locals” vadītājas Jolantas Sausiņas piedāvāto ēdienu pagatavošanā.

Lauris jau no desmit gadu vecuma ir jaunsargos un neskaitāmas reizes ir kurinājis ugunskuru. Tas viņam nekādas problēmas nesagādā, un viņš bija gatavs to pierādīt arī šoreiz.

“Mans tētis ir jaunsargu instruktors. Ar ideju par jaunsargiem, būšanu pie dabas un pat izdzīvošanu mežā esmu izaudzis. Pats plānoju pēc astoņpadsmit gadu sasniegšanas stāties Zemessardzē. Tālāk droši vien došos uz armiju,” stāstīja jaunietis un piebilda, ka katrā nometnē bijis jākurina ugunskurs un nometņu bijis ļoti daudz.

Stāstot, kā to labāk izdarīt, Lauris uzsvēra, ka vispirms ugunskuram jāatrod piemērota vieta. Ieteicams ugunskura vietu aplikt ar akmeņiem, lai uguns neizplatītos tālāk.

“Vispirms jāsameklē sausa malka. Slapjā laikā vislabāk aizdegsies priežu vai egļu zariņi. Vienmēr noderēs bērza tāss. Tā arī slapjā laikā ātri izžūst un ir pateicīgs materiāls ugunskura iededzināšanai. Tad liek ugunskurā skaliņus, pēc tam lielākas malkas pagalītes. Turklāt mežā vienmēr var atrast malku iekuram, jo netrūkst kritušu, sausu koku. Arī ar skaliņiem nevajadzētu būt problēmām, ja vien piknikotājiem līdzi paņemts nazis,” teica Lauris, piebilstot, ka papīrs iekuram mežā pat īsi nav nepieciešams.

Edgars atzina, ka vienmēr ir ērtāk ugunskuru iekurināt jau iekoptā atpūtnieku vietā, kur no iepriekšējās reizes palikušas ogles, taču viņš uzsvēra, ka ugunskura iekurināšana nav nekas sarežģīts. Vien vajag nedaudz padarboties un sameklēt labāko kurināmo.

“Nedaudz grūtāk būs tad, ja līs lietus vai būs liels vējš. Taču arī tad nav nekas neiespējams. Tad drīzāk lieku reizi jāpadomā par uguns drošību mežā,” sacīja jaunsargs Edgars.

Puiši norādīja, ka, ejot pārgājienā, vienmēr vajag līdzi paņemt dzeramo ūdeni un kādu šokolādes batoniņu enerģijai. Citādi tā esot katra paša izvēle, vai smērēt līdzi desu maizes, vai ņemt ko cepamu ugunskurā.

Kad ugunskurs iekurināts, kafejnīcas “2Locals” vadītāja Jolanta Sausiņa puišiem bilda, ka šoreiz bez ierastām ugunskura desiņām parādīs, ko citu varam pagatavot, esot pie dabas. Lielākoties latvieši ir lieli pikniku cienītāji, un arī grils gandrīz katram dārzā atrodams. Par latviešu kāri piknikot liecina arī neskaitāmās publiskās atpūtas vietas ap Cēsīm, kur pilsētnieki dodas, lai atpūstos dabā un ugunskurā ceptu gaļu, desiņas vai ko citu.

“Ugunskurā cept vai grilēt piemājas dārzā var teju jebko. Vienmēr garšīgi ir, ja folijā ietin kartupelīšus, uzkaisa garšvielas, ietin klāt kādu dilles zaru un cep. Tāpat ugunskurā var cept visa veida gaļu, zivi vai pat dārzeņus. Arī augļus – ābolus, bumbierus, arbūzu – var cept vai grilēt. Piemēram, paņem banānu, nedaudz iegriež banāna miziņu, banānā iesprauž šokolādes gabaliņus un ietin folijā. Liek ugunskurā cepties. Kad attīs vaļā, banāns būs silts, šokolāde izkususi un atliks vien pārkaisīt ar kanēli. Būs ļoti gards saldais ēdiens,” stāstīja J. Sausiņa. Lauris atzina, ka banānu līdzīgi ir cepis. Tikai viņš folijā tinis nomizotu banānu un to pārlējis ar iebiezināto pienu. Arī tā varot tikt pie debešķīga deserta.

“Galvenais, dodoties pārgājienā vai piknikā uz mežu, ir labi sagatavoties. Ja izdomāts, ko gatavos mežā, visu mājās jau var sagriezt, salikt mazākos trauciņos, lai mežā atliek tikai gatavošana. Arī gatavojot meža burgerīšus, mājās jau var sagriezt šķēlēs dārzeņus – tomātus, gurķus. Gaļu var sagatavot tā, lai tā būtu tikai jāapcep. Visātrāk izcepsies vistas gaļa, bet nebūt nav jābaidās no cūkgaļas. Arī to var lieliski pagatavot ugunskurā,” pieredzē dalījās “2Locals” vadītāja. J. Sausiņa teica, ka dabā gatavots ēdiens vienmēr garšos citādāk un pat īpašāk, tādēļ katram kaut pāris reižu vasarā vajag saņemties, lai to izbaudītu, kaut, protams, ērtāk ir rosīties pa savu virtuvi un gatavot jau ierastus un ģimenē iecienītus ēdienus.

Aktīvi darbojās un gatavoja ēst arī abi jaunsargi, kuri atzina, ka iemācījušies patiešām divas labas, lietderīgas un gardas receptes. Puiši atklāja, ka šos ēdienus noteikti vēl pamēģinās pagatavot kopā ar draugiem vai kādā jaunsargu nometnē.

Garšīgās ugunskura burgermaizītes

Cepot ugunskurā, var pagatavot dažāda veida burgeru maizītes. Tajās var būt vistas vai cūkas gaļas pildījums, kā arī laša fileja. Tā var pagatavot trīs dažāda veida burgerus katra gaumei.

Vistas filejas šķēles nedaudz iegriež ar nazi un ar rokām izveido plācenīša formu. Tādu pat plācenīša formu var pagatavot no samaltas cūkgaļas masas, pievienojot klāt piparus, sāli, sagrieztus sīpolus, tomātu vai vēl ko citu. Tad šādus plācenīšus liek uz restītēm grilā vai, meža variantā, no zaļa koka zariņiem uzpītas restītes. Gaļu var šādi uzcept arī, ietinot folijā vai no folija uztaisot tādu kā panniņu, kas sacaurumota. Nedaudz izdomas, un to visu var izdarīt.

Kad gaļa uzcepta, ugunskurā apcep arī burgera maizes pusītes. Tad atliek tikai visu kārtot. Maizes apakšā ieliek salātu lapu, ko var pat aizstāt ar svaigu skābenes lapiņu. Tad var pasmērēt nedaudz tomātu mērci, tad likt uzcepto gaļu vai laša šķēlīti. Tad liek ripiņās sagrieztus tomātus, svaigu vai marinētu gurķi. Var ielikt siera šķēlīti, kas var būt ugunskurā uzsildīta. Tad uzliek otru maizes šķēlīti, un burgers gatavs.

Tas pavisam noteikti smaržos pēc piknika un dabas. Arī garšos lieliski.

Cepti āboli gardā meža desertā

Ābolus var sagriezt ripiņās vai daiviņās. Tās vienkārši apcep ugunskurā vai nu uz iesmiņa vai ietītus folijā. Pavisam garšīgi būs tad, ja iepriekš mājās sagatavosiet karameļu mērci.

Karstā pannā izkausē cukuru, labāk izvēlēties brūno cukuru. Kad tas uz pannas izkusis un palicis vijīgs, pievieno saldo krējumu. Visu samaisa, un izveidojas garšīga karameļu mērce, ar ko ugunskurā ceptos ābolus var pārliet. Ja vēl šādu desertu papildina ar kādām odziņām – zemenēm, avenēm, mellenēm vai ko citu -, sanāk pavisam garšīgs deserts. Turklāt ugunskurā ceptiem āboliem būs īpašs aromāts un arī meža garša. Liene Lote Grizāne

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Bērna piedzimšana ir lielākais brīnums

06:27
22.12.2024
344

Ziemassvētku laiks ir stāsts par brīnumu – bērniņa piedzimšanu. Vecmātes šo brīnumu piedzīvo visa gada garumā. Sarunā ar Cēsu klīnikas vecmāti Ivetu Reķi viņa uzsver, ka bērniņa dzimšana patiesi ir brīnums. Ivetai Reķei Cēsu klīnika ir pirmā un vienīgā darbavieta, kurā pavadīti 45 gadi, no tiem 35 gadus palīdzēts mazuļiem ienākt šajā pasaulē, desmit gadi, […]

Māksla ir process, kurā gūt sev kaut ko nozīmīgu un nepieciešamu

06:55
20.12.2024
73

Viņa nupat par skulptūru “Trejdeviņu koks” ieguvusi Cēsu novada mākslas gada “Balvas 2024” augstāko apbalvojumu “Zelta balva”. Ar mākslinieci ANNU EGLI sarunājāmies par emocijām, kas papildina šādu atzinību, par radošo procesu un tuvojošos gadu miju. Lai arī viņa pašlaik dzīvo Rīgā, ar Cēsīm mākslinieci saista īpašas atmiņas, kad bērnībā daudz laika pavadīts dzimtas lauku mājās […]

Adīšana piedzīvo renesansi

06:53
19.12.2024
56

Adīšana piedzīvo renesansi – tā saka jaunā adīšanas entuziaste Baiba Dambe. Šomēnes viņa Cēsu kinozālē organizēja “Adīšanas kino seansu”. Pieredze līdzīgu notikumu rīkošanā viņai jau bija. Cēsīs sarunu festivālā “Lampa” sadarbībā ar Ģimenes telti Baiba organizēja “Mammu adīšanas pikniku”. Lielākoties tur bija mammas, kam pavisam mazi bērni, sievietes varēja kopā paadīt, parunāties, arī iemācīties uzadīt […]

Daiļrecepšu grāmata ar humora devu

06:22
18.12.2024
80

Vircoti lasāmgabali miesai un dvēselei jeb humoristiski pastāstiņi ar atbilstošām receptēm savīti Lienes Margevičas un Natas Brambergas sarakstītajā un “Zvaigzne ABC” izdotajā grāmatā “Vienaldzīgo nav!”. Tā stāsts “Pusdienas slimnīcā” papildināts ar recepti – makaronu zupa ar piena plēvi, stāstam “Vīramāte ir klāt!” pievienots ēdiens – bujabēze ar fenheli, bet “Heavy Metal” – biezeņzupa ar selerijām. […]

Mežā savējais

07:07
15.12.2024
39

Dabā miers, tā atpūšas. Cilvēks vēro, gūst sevī saskaņu ar mežu, ezeru, upi, ainavu. Par būšanu dabā, saprašanos ar meža dzīvniekiem un zivju viltību izzināšanu, par dabas mainību gadalaikos un pēdējās desmitgadēs saruna ar Kasparu Dukaļski, mednieku kluba “Drusti” biedru, makšķernieku. -Bērnībā ar vectēvu un tēvu braucām medībās un makšķerēt. Vēlēšanās būt dabā, svaigā gaisā ir […]

Grāmata, kas piepilda – ne vien vēderu, bet arī prātu un garu

06:39
14.12.2024
185

“Tā ir dāvana mums un dāvana Latvijai,” par tikko no tipogrāfijas iznākušo grāmatu “Pavāru māja Līgatnē” pauž Pavāru mājas saimnieks Ēriks Dreibants. Grāmata ir veltījums gan pašai Pavāru mājai, gan tās cilvēkiem, sākot no pavāriem un produktu audzētājiem, beidzot ar dizaineriem un arhitektiem. Tāpat grāmatā varēs atrast Pavāru mājas viesu iecienītāko ēdienu receptes. Par ieceri […]

Tautas balss

Balvas kā no pārpilnības raga

18:43
17.12.2024
26
Seniore T. raksta:

“Saprotams, ka katra nozare, ministrija, organizācija grib savu jomu celt saulītē. Tiek rīkoti dažnedažādi konkursi, vērtēšanas. Un nu gada balvas birst kā no pārpilnības raga, nav nedēļas, kad negodina vismaz trīs četru sfēru sasniegumus. Vai tas nav mazliet par traku, un vai tā nedevalvējas pagodinājumu vērtība? Beigās jau sajūk, kas ko kam pasniedzis, kas ko […]

Iela grimst tumsā

18:42
17.12.2024
25
Iedzīvotāja raksta:

“Cēsīs, Viestura ielas posmā, kas ved gar dzīvnieku patversmi, labu gabalu ir pilnīga tumsa. Nedeg pat tās pāris laternas, kas tur atrodas. Māju šai apkārtnē maz, taču cilvēki dodas pastaigās, un tagad, decembra pusē, tumšs jau ap pulksten četriem pēcpusdienā,” sacīja apkaimes iedzīvotāja.

Neizdarība kavē palīdzību

18:42
17.12.2024
22
Lasītāja V. raksta:

“Diezgan traki dzirdēt, ka cilvēkiem ar invaliditāti tehnisko palīglīdzekļu trūkst tādēļ, ka iestādes, kas par to rūpējas, neprot organizēt darbu. Mēs pārmetam valdībai, ka tā nedod pietiekami daudz līdzekļu, bet, izrādās, nauda iedota, vajadzīgais sagādāts, tikai lietas nenokļūst pie tiem, kam tās nepieciešamas. Iestāde, kas sadala tehniskos palīglīdzekļus, nemaz nezina, kas ir noliktavā, nesteidzas ar […]

Rada gaismas svētkus

18:41
17.12.2024
19
Silvija raksta:

“Ziemassvētku noskaņu, protams, katrs rada pats. Taču nevaram neietekmēties, redzot skaisto – tad sirds gavilē un acīs ir prieks. Nedēļas nogalē iznāca pabūt Taurenē un Dzērbenē pie radiem. Sasmēlos gaismu. Cik skaists Nēķena muižas parks, Dzērbenes muiža un izrotātās eglītes! Arī iedzīvotāji izgaismojuši pagalmus, balkonus, mājas. Var doties nesteidzīgā braucienā, ja negribas iet kājām. Un […]

Kā tālāk dzīvosim

22:00
16.12.2024
25
1
Lasītāja M. raksta:

“Bail klausīties, ka ASV stāsies laukā no NATO! Kas tad būs mūsu, Baltijas valstu, aizstāvis no agresīvajiem lielajiem kaimiņiem? Tad mūs var glābt tikai, ja Eiropas Savie­nība izveidojas par konfederāciju. Ja visa Eiropa būs kā viens, tad tai būs lielāks spēks. Un Krievijai jau vajag Fran­ciju, Itāliju, Vāciju, ja būsim cieši kopā, mazākas bažas, ka […]

Sludinājumi

Pārdod

15:17
22.12.2024
8

Nepieciešams tīrs un mīksts ūdens mājās vai uzņēmumam? Balstoties pēc ūdens analīzēm, piedāvājam ūdens filtrus gan privātajiem klientiem, gan juridiskajām personām. Veicam arī esošo sistēmu apkalpošanu, remontus un apkopes. Tālrunis +37128020512 Epasts filtru.darbnica@inbox.lv

Pārdod

23:57
24.11.2024
33

Mēs tīram dīzeļfiltrus visiem automobiļu, kravas transporta, traktoru, harvestera, kombaina un iekrāvēju modeļiem. Neatkarīgi no jūsu transportlīdzekļa veida, piedāvājam profesionālu un efektīvu tīrīšanu. Šī dīzeļfiltru tīrīšanas tehnoloģija ar augstu tvaika temperatūru neietver ķīmisku līdzekļu izmantošanu procesa atvieglošanai, kas nozīmē, ka process ir pilnībā ekoloģisks. Jautājumu gadījumā rakstiet uz e-pastu vai zvaniet.

Pārdod

23:57
24.11.2024
35

Piedāvājam kvalitatīvas rekuperācijas un ventilācijas sistēmas Jūsu mājām un birojam. Nodrošinām svaigu gaisu un energoefektivitāti, samazinot siltuma zudumus un uzlabojot iekštelpu mikroklimatu. Piedāvājam pilnu servisu – sākot no konsultācijas līdz uzstādīšanai. Uzlabojiet gaisa kvalitāti un ietaupiet enerģiju ar mūsu uzticamajiem risinājumiem. Sazinieties ar mums, lai izvēlētos piemērotāko sistēmu Jūsu vajadzībām! Jautājumu gadījumā rakstiet uz e-pastu […]

Pārdod

23:56
24.11.2024
30

Piedāvājam dažādus apkures risinājumus Jūsu mājām un/vai biznesam. Mūsu klāstā atradīsiet grīdas apsildes sistēmas, infrasarkanos paneļus, gāzes sildītājus un citus energoefektīvus risinājumus, kas nodrošinās komfortu un ietaupīs Jūsu izdevumus. Nodrošinām profesionālu konsultāciju un uzstādīšanu, lai Jūs varētu izvēlēties piemērotāko variantu savām vajadzībām. Sazinieties ar mums jau šodien un uzziniet, kā varam uzlabot Jūsu apkures sistēmu! […]