Trešdiena, 17. decembris
Vārda dienas: Hilda, Teiksma

Pikniks dabā… ar meža garšu

Druva
15:16
13.05.2015
229
Pikniks Img 8918

Pavasaris un vasara Latvijā ir pikniku sezona. Piemājas dārziņu grilos, kamīnos un ugunskuros tiek cepta gaļa. Šoreiz izvēlējāmies grūtāko, bet interesantāko variantu – devāmies pie dabas, lai ēdienu pagatavotu uz dzīvas uguns pašu kurtā ugunskurā.

Piknikā līdzi laikrakstam “Druva” devās divi jaunsargi – Lauris Bahmanis un Edgars Jurkāns. Jaunieši uzsvēra, ka katram kārtīgam puisim ir jāprot iekurt ugunskurs, tādēļ viņiem tas problēmas nesagādās. Arī ar ēst gatavošanu jaunieši nav uz jūs un labprāt iesaistījās kafejnīcas “2Locals” vadītājas Jolantas Sausiņas piedāvāto ēdienu pagatavošanā.

Lauris jau no desmit gadu vecuma ir jaunsargos un neskaitāmas reizes ir kurinājis ugunskuru. Tas viņam nekādas problēmas nesagādā, un viņš bija gatavs to pierādīt arī šoreiz.

“Mans tētis ir jaunsargu instruktors. Ar ideju par jaunsargiem, būšanu pie dabas un pat izdzīvošanu mežā esmu izaudzis. Pats plānoju pēc astoņpadsmit gadu sasniegšanas stāties Zemessardzē. Tālāk droši vien došos uz armiju,” stāstīja jaunietis un piebilda, ka katrā nometnē bijis jākurina ugunskurs un nometņu bijis ļoti daudz.

Stāstot, kā to labāk izdarīt, Lauris uzsvēra, ka vispirms ugunskuram jāatrod piemērota vieta. Ieteicams ugunskura vietu aplikt ar akmeņiem, lai uguns neizplatītos tālāk.

“Vispirms jāsameklē sausa malka. Slapjā laikā vislabāk aizdegsies priežu vai egļu zariņi. Vienmēr noderēs bērza tāss. Tā arī slapjā laikā ātri izžūst un ir pateicīgs materiāls ugunskura iededzināšanai. Tad liek ugunskurā skaliņus, pēc tam lielākas malkas pagalītes. Turklāt mežā vienmēr var atrast malku iekuram, jo netrūkst kritušu, sausu koku. Arī ar skaliņiem nevajadzētu būt problēmām, ja vien piknikotājiem līdzi paņemts nazis,” teica Lauris, piebilstot, ka papīrs iekuram mežā pat īsi nav nepieciešams.

Edgars atzina, ka vienmēr ir ērtāk ugunskuru iekurināt jau iekoptā atpūtnieku vietā, kur no iepriekšējās reizes palikušas ogles, taču viņš uzsvēra, ka ugunskura iekurināšana nav nekas sarežģīts. Vien vajag nedaudz padarboties un sameklēt labāko kurināmo.

“Nedaudz grūtāk būs tad, ja līs lietus vai būs liels vējš. Taču arī tad nav nekas neiespējams. Tad drīzāk lieku reizi jāpadomā par uguns drošību mežā,” sacīja jaunsargs Edgars.

Puiši norādīja, ka, ejot pārgājienā, vienmēr vajag līdzi paņemt dzeramo ūdeni un kādu šokolādes batoniņu enerģijai. Citādi tā esot katra paša izvēle, vai smērēt līdzi desu maizes, vai ņemt ko cepamu ugunskurā.

Kad ugunskurs iekurināts, kafejnīcas “2Locals” vadītāja Jolanta Sausiņa puišiem bilda, ka šoreiz bez ierastām ugunskura desiņām parādīs, ko citu varam pagatavot, esot pie dabas. Lielākoties latvieši ir lieli pikniku cienītāji, un arī grils gandrīz katram dārzā atrodams. Par latviešu kāri piknikot liecina arī neskaitāmās publiskās atpūtas vietas ap Cēsīm, kur pilsētnieki dodas, lai atpūstos dabā un ugunskurā ceptu gaļu, desiņas vai ko citu.

“Ugunskurā cept vai grilēt piemājas dārzā var teju jebko. Vienmēr garšīgi ir, ja folijā ietin kartupelīšus, uzkaisa garšvielas, ietin klāt kādu dilles zaru un cep. Tāpat ugunskurā var cept visa veida gaļu, zivi vai pat dārzeņus. Arī augļus – ābolus, bumbierus, arbūzu – var cept vai grilēt. Piemēram, paņem banānu, nedaudz iegriež banāna miziņu, banānā iesprauž šokolādes gabaliņus un ietin folijā. Liek ugunskurā cepties. Kad attīs vaļā, banāns būs silts, šokolāde izkususi un atliks vien pārkaisīt ar kanēli. Būs ļoti gards saldais ēdiens,” stāstīja J. Sausiņa. Lauris atzina, ka banānu līdzīgi ir cepis. Tikai viņš folijā tinis nomizotu banānu un to pārlējis ar iebiezināto pienu. Arī tā varot tikt pie debešķīga deserta.

“Galvenais, dodoties pārgājienā vai piknikā uz mežu, ir labi sagatavoties. Ja izdomāts, ko gatavos mežā, visu mājās jau var sagriezt, salikt mazākos trauciņos, lai mežā atliek tikai gatavošana. Arī gatavojot meža burgerīšus, mājās jau var sagriezt šķēlēs dārzeņus – tomātus, gurķus. Gaļu var sagatavot tā, lai tā būtu tikai jāapcep. Visātrāk izcepsies vistas gaļa, bet nebūt nav jābaidās no cūkgaļas. Arī to var lieliski pagatavot ugunskurā,” pieredzē dalījās “2Locals” vadītāja. J. Sausiņa teica, ka dabā gatavots ēdiens vienmēr garšos citādāk un pat īpašāk, tādēļ katram kaut pāris reižu vasarā vajag saņemties, lai to izbaudītu, kaut, protams, ērtāk ir rosīties pa savu virtuvi un gatavot jau ierastus un ģimenē iecienītus ēdienus.

Aktīvi darbojās un gatavoja ēst arī abi jaunsargi, kuri atzina, ka iemācījušies patiešām divas labas, lietderīgas un gardas receptes. Puiši atklāja, ka šos ēdienus noteikti vēl pamēģinās pagatavot kopā ar draugiem vai kādā jaunsargu nometnē.

Garšīgās ugunskura burgermaizītes

Cepot ugunskurā, var pagatavot dažāda veida burgeru maizītes. Tajās var būt vistas vai cūkas gaļas pildījums, kā arī laša fileja. Tā var pagatavot trīs dažāda veida burgerus katra gaumei.

Vistas filejas šķēles nedaudz iegriež ar nazi un ar rokām izveido plācenīša formu. Tādu pat plācenīša formu var pagatavot no samaltas cūkgaļas masas, pievienojot klāt piparus, sāli, sagrieztus sīpolus, tomātu vai vēl ko citu. Tad šādus plācenīšus liek uz restītēm grilā vai, meža variantā, no zaļa koka zariņiem uzpītas restītes. Gaļu var šādi uzcept arī, ietinot folijā vai no folija uztaisot tādu kā panniņu, kas sacaurumota. Nedaudz izdomas, un to visu var izdarīt.

Kad gaļa uzcepta, ugunskurā apcep arī burgera maizes pusītes. Tad atliek tikai visu kārtot. Maizes apakšā ieliek salātu lapu, ko var pat aizstāt ar svaigu skābenes lapiņu. Tad var pasmērēt nedaudz tomātu mērci, tad likt uzcepto gaļu vai laša šķēlīti. Tad liek ripiņās sagrieztus tomātus, svaigu vai marinētu gurķi. Var ielikt siera šķēlīti, kas var būt ugunskurā uzsildīta. Tad uzliek otru maizes šķēlīti, un burgers gatavs.

Tas pavisam noteikti smaržos pēc piknika un dabas. Arī garšos lieliski.

Cepti āboli gardā meža desertā

Ābolus var sagriezt ripiņās vai daiviņās. Tās vienkārši apcep ugunskurā vai nu uz iesmiņa vai ietītus folijā. Pavisam garšīgi būs tad, ja iepriekš mājās sagatavosiet karameļu mērci.

Karstā pannā izkausē cukuru, labāk izvēlēties brūno cukuru. Kad tas uz pannas izkusis un palicis vijīgs, pievieno saldo krējumu. Visu samaisa, un izveidojas garšīga karameļu mērce, ar ko ugunskurā ceptos ābolus var pārliet. Ja vēl šādu desertu papildina ar kādām odziņām – zemenēm, avenēm, mellenēm vai ko citu -, sanāk pavisam garšīgs deserts. Turklāt ugunskurā ceptiem āboliem būs īpašs aromāts un arī meža garša. Liene Lote Grizāne

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Izlocīt puķes

06:08
17.12.2025
7

Rīdzenē vienā no ārēji tik līdzīgajiem daudzdzīvokļu namiem sastopu bijušo bērnudārza audzinātāju Annu Kosovu. Viņa no saviem 70 gadiem vairāk nekā divus desmitus gandrīz katru brīvo mirkli veltījusi japāņu papīra locīšanas mākslai jeb origami. “Vienkārši esmu cilvēks, kurš grib visu ko pamēģināt,” iesākumu atceras kundze, atklājot, ka pēc kādā video ieraudzītā parauga ienācis prātā izlocīt […]

Pilsētvides risinājumi – dizains, kas apvieno funkcionalitāti un drošību

10:30
16.12.2025
19

Pilsētvides attīstība balstās trīs galvenajos principos – estētikā, funkcionalitātē un drošībā. Labi izstrādāta vide kalpo iedzīvotājiem, uzņēmumiem un pilsētas viesiem, radot vietu, kur cilvēki var ērti pārvietoties, strādāt, socializēties un atpūsties. Pilsētvides kvalitāti nosaka ne tikai arhitektūra, bet arī pārdomāts aprīkojums, kas nodrošina kārtību, orientēšanās ērtību un patīkamu atmosfēru. Pilsētvides aprīkojumam ir nozīmīga loma šajā […]

Bruņinieks ar zelta komandu

05:17
15.12.2025
275
1

Novembrī tradicionālajā Cēsu novada pašvaldības darbinieku apbalvošanas pasākumā tika teikts paldies par ieguldīto darbu, atbildību un sirdsdegsmi. Galveno, pirmās pakāpes apbalvojumu “Bruņinieks”, saņēma Juris Joksts, Cēsu Digitālā centra vadītājs, par izciliem sasniegumiem un ieguldījumu Cēsu novada digitālās attīstības veicināšanā. Juris uzsver, ka šādu balvu diez vai iegūtu bez savas lieliskās “zelta” komandas. “Druva” aicināja Juri […]

Cimdos māksla un atmiņu zīmes

06:31
12.12.2025
63

Pirms Ziemassvētkiem skaistu dāvanu saņems rokdarbnieces, stāstu un Latvijas kultūras un sabiedriskās dzīves pētnieki. Tā ir Elīnas Apsītes grāmata “Dzīvais cimds. Jette Užāne” par dzērbenieti Cimdu Jettiņu. Viņas simtgadei Cēsu muzejā bija veltīta audiovizuāla izstāde “Dzīvais cimds”. Tā saņēma “Latvijas Dizaina gada balvas 2025” žūrijas atzinību, tā bija nominēta “Kilograms kultūras” fināla balsojumam. Izstādes kuratore […]

"Timbro" pārceļas uz jaunām telpām un plāno jaudīgu attīstību

05:28
11.12.2025
1051
1

Ar īstu Cēsu novadā dzimuša un auguša cilvēka prieku un azartu SIA “Timbro” izpilddirektors Raimonds Cipe “Druvai” izrāda pašlaik remont­darbu noslēguma fāzē esošās uzņēmuma jaunās telpas Cēsīs, Gaujas ielā 5, kur paredzēts pārcelties pavisam drīz, līdz gada beigām. Uzņēmuma vadītājs “Dru­vai” apstiprina nesen masu medijos izskanējušo informāciju, ka Cēsu mežsaimniecības uzņēmums SIA “Timbro” mež­izstrādes tiesību […]

Kūkas, piparkūkas un rosība ģimenē

05:17
09.12.2025
139

Māja piekalnītē redzama pa gabalu, pagalmā taku izgaismo krāsainas lampiņas, sevi izrāda rūķi, dažs  arī slēpjas. Pie namdurvīm Adventes vainags.  Virtuvē smaržo piparkūkas. “Ziemassvētku noskaņa nav tikai bērnu, arī pieaugušo priekam,” saka līgatniete Irita Vempere un uzsver, ka viņai ikvieni svētki saistās ar rosību. Iritas vaļasprieks ir kūku cepšana, un, saprotams, svētkos tās gaida ne […]

Tautas balss

Egle rada prieku

09:57
17.12.2025
4
Cēsniece L. raksta:

“Priecājos par Cēsu galveno egli Vienības laukumā. Tā izgreznota ļoti jaukām gaismiņām. Prieks skatīties gan autobraucējiem, gan gājējiem. Šajās tumšajās dienās, ieraugot mirdzošās spuldzītes, sejā iezogas smaids,” sacīja cēsniece L.

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
31
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
29
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
43
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
44
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Sludinājumi