Trešdiena, 17. decembris
Vārda dienas: Hilda, Teiksma

Ogu laiks sācies

Druva
13:40
19.07.2013
174
Taisam Ees Ogas 5

Vasara ir ogu laiks, tiekam lutināti ar bagātu aveņu, ķiršu, melleņu, lāceņu un jāņogu ražu. Krodziņa “Glendeloka” šefpavāre Anita Krasnā norāda – kaut veikalos visu gadu ir pieejamas arī saldētas ogas, tomēr nekas nevar aizstāt svaigu, nesen lasītu dārza un meža velšu baudīšanu. Šoreiz šefpavāre dalījās pamācībās, kā pagatavot dažādas ogas. Ēdienus gatavot palīdzēja līgatniete Liene Grosberga, kura strādā Cēsu rajona tiesā par arhivāri.

Šefpavāre bilst, ka vasara ir laiks, kad jāizmanto svaigas ogas, dārzeņi, no tiem gatavoti ēdieni, tā krājot vitamīnus ziemai. “Augļi un ogas ir arī lieliski enerģijas sniedzēji, jo to cukurs iešaujas asinīs zibenīgi. Līdz ar to augļi ir ļoti ieteicami, ja darām smagu garīgu vai fizisku darbu. Vislabāk augļi iedarbojas tukšā dūšā, tātad pirms ēdienreizēm. Tāpat jāteic, ka ogās, augļos un dārzeņos ir daudz ūdens, pat 90 un vairāk procentu. Gatavojot kopā ar “Druvu”, jau esam runājuši, ka augļiem un dārzeņiem būtu jāveido trešā daļa no ikdienas uztura daudzuma. Pieauguša cilvēka diennakts deva ir divas līdz četras porcijas augļu un trīs līdz četras porcijas dārzeņu. Kopā dienā vajadzētu būt vidēji septiņām porcijām. Vislabāk, ja uzturā tik iekļauti dažādas krāsas augļi un dārzeņi,” norāda A. Krasnā un bilst, ka šoreiz ēdienu pagatavošanā izmantos upenes, zemenes, lācenes un avenes.

“Nenoliedzami, vasarā tiekam lutināti ar ogām. Melleņu laikā šīs ogas būtu jāēd katru dienu, lai uzņemtu antioksidantus, kas pasargā acis no saules staru un datora kaitīgās ietekmes. Mellenes ieteicamas arī gados veciem cilvēkiem gan acu veselībai, gan domu skaidrībai un mundrumam. Mellenes stiprina arī urīnceļu veselību. Ziemai mellenes var saglabāt saldētas vai pildītas burkās un pārlietas ar vārītu, atdzesētu ūdeni, tās var glabāties arī pagrabā vai saldētavā. Dārzos jau gatavi ķirši, no kuriem var vārīt ne tikai ievārījumu vai kompotu, bet arī tos sasaldēt. Ne tikai garšīgas, bet veselīgas ir avenes, kas bagātas ar tādām minerālvielām kā magnijs, kalcijs, cinks un kālijs, kas sevišķi svarīgs sirdij un asinsvadiem. Avenes veicina organisma attīrīšanos. Savukārt aveņu sēkliņas regulē asinsspiedienu un tonizē organismu. Ziemai vāra aveņu ievārījumu, ogas saldē, tējai kaltē no meža atvestos avenājus. Tie noderēs, ja ziemā būsiet saaukstējies,” stāsta šefpavāre un turpina: “Dārzos jau gatavojas upenes, ērkšķogas un jāņogas. Der atcerēties, ka skābās ogas ieteicams ēst pie trekna un grūti sagremojama ēdiena. Vērtīgākas ir sarkanās, nevis baltās jāņogas. Upenes satur daudz C vitamīna, veicina smadzeņu darbību, kavē novecošanos un sviedrē, tādēļ noder drudža gadījumā. Sevišķi veselīgas ir upeņu sēklas un miziņas, tādēļ nevajadzētu tās mest ārā, gatavojot sulu, bet izkaltēt un izmantot tējai. Savukārt ērkšķogās ir daudz pektīna, kas palīdz ievārījumam labāk sarecēt, vajadzīgs mazāk cukura. Ērkšķogu ievārījums garšos labāk, ja vārot tam pievienos sauju ķiršu lapu.” Arī L. Grosberga teic, ka noteikti izmanto vasaras dārzu veltes, īpaši izvēlas ēst ogas svaigas. Ar lielu interesi Liene ķērās pie dažādu ēdienu pagatavošanas, atzīstot gan, ka ikdienā mājās gatavo reti. Šo pienākumu ierasti uzņemas omīte, kura labprāt pabaro visu mājinieku saimi. “Ēdienos neesmu ļoti izvēlīga. Ļoti garšo cūkgaļas karbonādes, bet vasarā topa ēdiens ir aukstās zupas. Labprāt ēdu dārzeņus un augļus, tos uzturā lietoju bieži,” saka viešņa un bilst, ka ogas tiek gatavotas ziemai saldējot. A. Krasnā teic, ka ogu saldēšana ir labs veids, kā ogās esošos vitamīnus saglabāt ziemai. “Lai gan latviešiem garšo ievārījumi, tomēr tas ir našķis, piedeva, kas papildināta ar daudz cukura, bet svaigi saldēti produkti saglabā daļu vitamīnu un priecē mūs ziemā. Tiem, kuri dārzos novāc bagātīgu ražu, šī ir iespēja saglabāt pārtiku veselīgā veidā. Īpaši svarīga saldēšana ir, ja mājās ir mazi bērni un ģimenē ievēro veselīgus ēšanas paradumus. Nekas nevar būt jaukāks kā mafini ar mellenēm aukstā ziemas dienā, kad zemi klāj sniegs, vai brokastu pankūkas ar svaigām avenēm,” norāda A. Krasnā un teic, ka, saldējot ogas, jāievēro dažas nianses. Pirmkārt, jāatceras, ka visam, ko liekam saldētavā, ir jābūt svaigam, sausam un bez pelējuma. Otrkārt, produktiem jābūt gataviem, bet ne pārlieku mīkstiem. “Produktus saldē trauciņos vai speciāli paredzētos saldēšanas maisiņos tieši tik daudz, cik domā izmantot vienā reizē. Zemenes un avenes var saldēt veselas vai saspaidītas ar pavisam nedaudz cukura. Lācenes, upenes, jāņogas – svaigas, saspaidītas ar cukuru. Meža zemenes, mellenes, ērkšķogas, dzērvenes un brūklenes – vislabāk svaigas,” padomu dod krodziņa “Glendeloka” šefpavāre. Viņa arī saka, ka, baudot vasaru, mājās var pagatavot aukstu zemeņu- baltvīna sorbertu. Nepieciešams 200 gramu zemenes un tikpat daudz baltvīna. Sajauc samaltas zemenes, baltvīnu, pūdercukuru un piparmētru. Visu liek saldētavā un ik pa laikam apmaisa, lai veidojas viznīši. Kad masa sasalusi vajadzīgajā konsistencē, izņem no saldētavas. Gatavo kārumu liek traukā

un dekorē ar piparmētru lapiņu. Liene Lote Grizāne

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Izlocīt puķes

06:08
17.12.2025
85

Rīdzenē vienā no ārēji tik līdzīgajiem daudzdzīvokļu namiem sastopu bijušo bērnudārza audzinātāju Annu Kosovu. Viņa no saviem 70 gadiem vairāk nekā divus desmitus gandrīz katru brīvo mirkli veltījusi japāņu papīra locīšanas mākslai jeb origami. “Vienkārši esmu cilvēks, kurš grib visu ko pamēģināt,” iesākumu atceras kundze, atklājot, ka pēc kādā video ieraudzītā parauga ienācis prātā izlocīt […]

Pilsētvides risinājumi – dizains, kas apvieno funkcionalitāti un drošību

10:30
16.12.2025
25

Pilsētvides attīstība balstās trīs galvenajos principos – estētikā, funkcionalitātē un drošībā. Labi izstrādāta vide kalpo iedzīvotājiem, uzņēmumiem un pilsētas viesiem, radot vietu, kur cilvēki var ērti pārvietoties, strādāt, socializēties un atpūsties. Pilsētvides kvalitāti nosaka ne tikai arhitektūra, bet arī pārdomāts aprīkojums, kas nodrošina kārtību, orientēšanās ērtību un patīkamu atmosfēru. Pilsētvides aprīkojumam ir nozīmīga loma šajā […]

Bruņinieks ar zelta komandu

05:17
15.12.2025
287
1

Novembrī tradicionālajā Cēsu novada pašvaldības darbinieku apbalvošanas pasākumā tika teikts paldies par ieguldīto darbu, atbildību un sirdsdegsmi. Galveno, pirmās pakāpes apbalvojumu “Bruņinieks”, saņēma Juris Joksts, Cēsu Digitālā centra vadītājs, par izciliem sasniegumiem un ieguldījumu Cēsu novada digitālās attīstības veicināšanā. Juris uzsver, ka šādu balvu diez vai iegūtu bez savas lieliskās “zelta” komandas. “Druva” aicināja Juri […]

Cimdos māksla un atmiņu zīmes

06:31
12.12.2025
64

Pirms Ziemassvētkiem skaistu dāvanu saņems rokdarbnieces, stāstu un Latvijas kultūras un sabiedriskās dzīves pētnieki. Tā ir Elīnas Apsītes grāmata “Dzīvais cimds. Jette Užāne” par dzērbenieti Cimdu Jettiņu. Viņas simtgadei Cēsu muzejā bija veltīta audiovizuāla izstāde “Dzīvais cimds”. Tā saņēma “Latvijas Dizaina gada balvas 2025” žūrijas atzinību, tā bija nominēta “Kilograms kultūras” fināla balsojumam. Izstādes kuratore […]

"Timbro" pārceļas uz jaunām telpām un plāno jaudīgu attīstību

05:28
11.12.2025
1063
1

Ar īstu Cēsu novadā dzimuša un auguša cilvēka prieku un azartu SIA “Timbro” izpilddirektors Raimonds Cipe “Druvai” izrāda pašlaik remont­darbu noslēguma fāzē esošās uzņēmuma jaunās telpas Cēsīs, Gaujas ielā 5, kur paredzēts pārcelties pavisam drīz, līdz gada beigām. Uzņēmuma vadītājs “Dru­vai” apstiprina nesen masu medijos izskanējušo informāciju, ka Cēsu mežsaimniecības uzņēmums SIA “Timbro” mež­izstrādes tiesību […]

Kūkas, piparkūkas un rosība ģimenē

05:17
09.12.2025
140

Māja piekalnītē redzama pa gabalu, pagalmā taku izgaismo krāsainas lampiņas, sevi izrāda rūķi, dažs  arī slēpjas. Pie namdurvīm Adventes vainags.  Virtuvē smaržo piparkūkas. “Ziemassvētku noskaņa nav tikai bērnu, arī pieaugušo priekam,” saka līgatniete Irita Vempere un uzsver, ka viņai ikvieni svētki saistās ar rosību. Iritas vaļasprieks ir kūku cepšana, un, saprotams, svētkos tās gaida ne […]

Tautas balss

Egle rada prieku

09:57
17.12.2025
14
Cēsniece L. raksta:

“Priecājos par Cēsu galveno egli Vienības laukumā. Tā izgreznota ļoti jaukām gaismiņām. Prieks skatīties gan autobraucējiem, gan gājējiem. Šajās tumšajās dienās, ieraugot mirdzošās spuldzītes, sejā iezogas smaids,” sacīja cēsniece L.

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
32
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
29
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
45
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
45
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Sludinājumi