Piektdiena, 5. decembris
Vārda dienas: Sabīne, Sarma, Klaudijs

Ogu laiks sācies

Druva
13:40
19.07.2013
170
Taisam Ees Ogas 5

Vasara ir ogu laiks, tiekam lutināti ar bagātu aveņu, ķiršu, melleņu, lāceņu un jāņogu ražu. Krodziņa “Glendeloka” šefpavāre Anita Krasnā norāda – kaut veikalos visu gadu ir pieejamas arī saldētas ogas, tomēr nekas nevar aizstāt svaigu, nesen lasītu dārza un meža velšu baudīšanu. Šoreiz šefpavāre dalījās pamācībās, kā pagatavot dažādas ogas. Ēdienus gatavot palīdzēja līgatniete Liene Grosberga, kura strādā Cēsu rajona tiesā par arhivāri.

Šefpavāre bilst, ka vasara ir laiks, kad jāizmanto svaigas ogas, dārzeņi, no tiem gatavoti ēdieni, tā krājot vitamīnus ziemai. “Augļi un ogas ir arī lieliski enerģijas sniedzēji, jo to cukurs iešaujas asinīs zibenīgi. Līdz ar to augļi ir ļoti ieteicami, ja darām smagu garīgu vai fizisku darbu. Vislabāk augļi iedarbojas tukšā dūšā, tātad pirms ēdienreizēm. Tāpat jāteic, ka ogās, augļos un dārzeņos ir daudz ūdens, pat 90 un vairāk procentu. Gatavojot kopā ar “Druvu”, jau esam runājuši, ka augļiem un dārzeņiem būtu jāveido trešā daļa no ikdienas uztura daudzuma. Pieauguša cilvēka diennakts deva ir divas līdz četras porcijas augļu un trīs līdz četras porcijas dārzeņu. Kopā dienā vajadzētu būt vidēji septiņām porcijām. Vislabāk, ja uzturā tik iekļauti dažādas krāsas augļi un dārzeņi,” norāda A. Krasnā un bilst, ka šoreiz ēdienu pagatavošanā izmantos upenes, zemenes, lācenes un avenes.

“Nenoliedzami, vasarā tiekam lutināti ar ogām. Melleņu laikā šīs ogas būtu jāēd katru dienu, lai uzņemtu antioksidantus, kas pasargā acis no saules staru un datora kaitīgās ietekmes. Mellenes ieteicamas arī gados veciem cilvēkiem gan acu veselībai, gan domu skaidrībai un mundrumam. Mellenes stiprina arī urīnceļu veselību. Ziemai mellenes var saglabāt saldētas vai pildītas burkās un pārlietas ar vārītu, atdzesētu ūdeni, tās var glabāties arī pagrabā vai saldētavā. Dārzos jau gatavi ķirši, no kuriem var vārīt ne tikai ievārījumu vai kompotu, bet arī tos sasaldēt. Ne tikai garšīgas, bet veselīgas ir avenes, kas bagātas ar tādām minerālvielām kā magnijs, kalcijs, cinks un kālijs, kas sevišķi svarīgs sirdij un asinsvadiem. Avenes veicina organisma attīrīšanos. Savukārt aveņu sēkliņas regulē asinsspiedienu un tonizē organismu. Ziemai vāra aveņu ievārījumu, ogas saldē, tējai kaltē no meža atvestos avenājus. Tie noderēs, ja ziemā būsiet saaukstējies,” stāsta šefpavāre un turpina: “Dārzos jau gatavojas upenes, ērkšķogas un jāņogas. Der atcerēties, ka skābās ogas ieteicams ēst pie trekna un grūti sagremojama ēdiena. Vērtīgākas ir sarkanās, nevis baltās jāņogas. Upenes satur daudz C vitamīna, veicina smadzeņu darbību, kavē novecošanos un sviedrē, tādēļ noder drudža gadījumā. Sevišķi veselīgas ir upeņu sēklas un miziņas, tādēļ nevajadzētu tās mest ārā, gatavojot sulu, bet izkaltēt un izmantot tējai. Savukārt ērkšķogās ir daudz pektīna, kas palīdz ievārījumam labāk sarecēt, vajadzīgs mazāk cukura. Ērkšķogu ievārījums garšos labāk, ja vārot tam pievienos sauju ķiršu lapu.” Arī L. Grosberga teic, ka noteikti izmanto vasaras dārzu veltes, īpaši izvēlas ēst ogas svaigas. Ar lielu interesi Liene ķērās pie dažādu ēdienu pagatavošanas, atzīstot gan, ka ikdienā mājās gatavo reti. Šo pienākumu ierasti uzņemas omīte, kura labprāt pabaro visu mājinieku saimi. “Ēdienos neesmu ļoti izvēlīga. Ļoti garšo cūkgaļas karbonādes, bet vasarā topa ēdiens ir aukstās zupas. Labprāt ēdu dārzeņus un augļus, tos uzturā lietoju bieži,” saka viešņa un bilst, ka ogas tiek gatavotas ziemai saldējot. A. Krasnā teic, ka ogu saldēšana ir labs veids, kā ogās esošos vitamīnus saglabāt ziemai. “Lai gan latviešiem garšo ievārījumi, tomēr tas ir našķis, piedeva, kas papildināta ar daudz cukura, bet svaigi saldēti produkti saglabā daļu vitamīnu un priecē mūs ziemā. Tiem, kuri dārzos novāc bagātīgu ražu, šī ir iespēja saglabāt pārtiku veselīgā veidā. Īpaši svarīga saldēšana ir, ja mājās ir mazi bērni un ģimenē ievēro veselīgus ēšanas paradumus. Nekas nevar būt jaukāks kā mafini ar mellenēm aukstā ziemas dienā, kad zemi klāj sniegs, vai brokastu pankūkas ar svaigām avenēm,” norāda A. Krasnā un teic, ka, saldējot ogas, jāievēro dažas nianses. Pirmkārt, jāatceras, ka visam, ko liekam saldētavā, ir jābūt svaigam, sausam un bez pelējuma. Otrkārt, produktiem jābūt gataviem, bet ne pārlieku mīkstiem. “Produktus saldē trauciņos vai speciāli paredzētos saldēšanas maisiņos tieši tik daudz, cik domā izmantot vienā reizē. Zemenes un avenes var saldēt veselas vai saspaidītas ar pavisam nedaudz cukura. Lācenes, upenes, jāņogas – svaigas, saspaidītas ar cukuru. Meža zemenes, mellenes, ērkšķogas, dzērvenes un brūklenes – vislabāk svaigas,” padomu dod krodziņa “Glendeloka” šefpavāre. Viņa arī saka, ka, baudot vasaru, mājās var pagatavot aukstu zemeņu- baltvīna sorbertu. Nepieciešams 200 gramu zemenes un tikpat daudz baltvīna. Sajauc samaltas zemenes, baltvīnu, pūdercukuru un piparmētru. Visu liek saldētavā un ik pa laikam apmaisa, lai veidojas viznīši. Kad masa sasalusi vajadzīgajā konsistencē, izņem no saldētavas. Gatavo kārumu liek traukā

un dekorē ar piparmētru lapiņu. Liene Lote Grizāne

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Ilze Liepa - kopš piecu gadu vecuma teātrī

05:51
04.12.2025
131

“Cēsu Mazais teātris” sevi pieteica 2019.gadā ar iestudējumu “Antālija”. Latvijā jaunu profesionālu mazās formas teātri izveidoja aktrise Ilze Liepa, kura līdz tam bija redzama uz Valmieras teātra skatuves. Aktrise piepildīja pirms kāda laika radušos ideju par savu teātri. Ilze pastāsta “Druvai” gan par Cēsu Mazā teātra aktu­alitātēm, gan pakavējas atmiņās par tapšanas vēsturi un savu […]

No Kanādas atgriežas uz dzīvi Cēsīs

05:03
03.12.2025
627
1

Liene Sestule pēc 15 gadu ilgas prombūtnes Kanādā atgriezusies dzimtajā Cēsu novadā. Viņa “Druvai” atzīst, ka, atgriežoties pēc tik ilga laika, esot sajūta, ka viss atkal dzīvē jāsāk no jauna. Daudz šo gadu laikā esot mainījies, piemēram, banku sistēma. “Es it kā ne mirkli nepārtraucu kontaktus ar Latviju un katru gadu braucu šurp. Tomēr, kad […]

Tieši drūmākajā gadalaikā spēt ieraudzīt dzīves skaistumu

05:00
02.12.2025
146

Ceļā uz veikalu iepirkties “Druva” sastop amatieti Anitu Daiju. Uz vaicājumu, kā klājas, Anitai nav citu domu, kā ar azartu teikt: “Ļoti labi!” Izrādās, viņa tikai pirms nepilna mēneša devusies pelnītā pensijā un vēl ir kā apreibusi no brīvības sajūtas. Anita aizvadītos gadus strādājusi par sētnieci, tīrījusi Ģikšu pagasta centru, visus galvenos celiņus. “Esmu ļoti […]

Ceļā pretim gaismai un brīnumam

05:55
01.12.2025
242

Svētdien Pirmā Advente. Sākas pārdomu laiks un ceļš pretī Ziemassvētkiem, pretī gaismai. Par notikumiem apkārt, sevis meklējumiem, atvērtību saruna ar evaņģēliski luteriskās baznīcas Vecpiebalgas, Jaunpiebalgas un Apšu – Lodes draudžu mācītāju Andri Vilemsonu. -Par Adventi, Ziemas­svētkiem jau krietnu laiku skandē lielveikali, reklāmas, atgādina dažādas labdarības akcijas. -Tā bijis vienmēr. Mana dzīves filozofija – vislabākā diena […]

No notīm līdz emocijām

05:35
28.11.2025
43

Dainis Skutelis un viņa lielākā radošā loma Pirmo reizi Latvijā ir skatāms Franca Lehāra meistardarbs, operete “Džudita”, mīlas stāsts par kaislīgu satikšanos un šķiršanos, kad Džuditas mīļotais Oktāvio dodas karā. Operete atklāj kaisles, likteņa, mīlestības un arī nodevības spēku. Lai gan darbu iestudējusi starptautiska komanda, operetes teksti un dziesmas ir latviešu valodā. Izpirkta un skatītāju […]

Aukstajam laikam šuj siltas segas

06:32
27.11.2025
449

“Milzīgs paldies mammai Skaidrītei, kas mani vienmēr atbalstījusi, un māsai Ingai, viņa man ir bijusi paraugs un palīdzējusi virzīties uz priekšu,” sarunā par uzņēmējdarbību šuvējas arodā būtiskāko uzsver Ilvija Tīrone-Gabrānova, akcentējot, ka ģimenes atbalsts vienmēr ir bijusi viņas stiprā aizmugure. Ilvija dzīvojusi un dzīvo Cēsu novadā, izņemot periodus, kad mācījās Rīgā un kādu brīdi mitinājās […]

Tautas balss

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
29
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Ielas daļa joprojām tumsā

08:29
24.11.2025
42
1
Iedzīvotāja raksta:

“Cēsīs, Lenču ielā, garš posms joprojām tumšajā diennakts laikā nav apgaismots. Ja jau tur nav iespējams pievadīt elektrību, varbūt pašvaldība var izvietot gaismekļus, kas izmanto saules enerģiju. Privā­tajās teritorijās tādi mēdz būt. Ielu laternas, protams, tie neaizvietos, tomēr būs daudz patīkamāka sajūtu gan gājējiem, gan braucējiem,” ieteica Lenču ielas apkaimes iedzīvotāja.

Ja nav savas automašīnas

08:29
24.11.2025
31
Līgatnes iedzīvotāja raksta:

“Ja nav sava transporta, mums, līgatniešiem, nav iespējas aizbraukt uz koncertu vai izrādi Cēsīs. Pēdējais autobuss uz mūsu pusi nāk astoņos vakarā, bet arī ar to var aizbraukt tikai līdz Augšlīgatnei, ne pilsētai. Tātad var teikt, ka kultūras pasākumi pilsētā mums nav pieejami. Kā to varētu mainīt?” jautāja Līgatnes iedzīvotāja.

Veidenbauma prēmijai jāatgriežas Liepā

08:27
23.11.2025
35
Literatūras cienītāja raksta:

“Izlasīju “Druvā”, ka Eduarda Veidenbauma prēmiju šogad pasniegs Cēsīs, ne Liepā, kā tas bijis tradicionāli. Uzskatu, ka tas nav pareizi. Tieši tas, ka pagodinājuma pasniegšanas ceremonija gandrīz 60 gadu notiek dzejnieka dzimtajā pagastā Liepā, ir īpašā pievienotā vērtība. Tā ir kā visu Veidenbauma novadnieku novērtējums literātam, Veidenbauma prēmijas saņēmējam. Cēsīs un Cēsu Izstāžu namā notiek […]

Atbildība arī gājējam

08:26
22.11.2025
29
Cēsniece V. raksta:

“Agrāk bērniem skolā mācīja satiksmes noteikumus. Atceros, ka teica: “Pirms šķērsojiet brauktuvi, vispirms paskatieties pa kreisi, pēc tam pa labi, vai nebrauc kāda automašīna. Tikai pēc tām ejiet pāri ielai.” Un tas attiecas ne tikai uz vietām, kur nav gājēju pārejas, bet arī tur, kur tās ir. Taču tagad bērni un jaunieši vispār neskatās, vai […]

Sludinājumi