Sestdiena, 23. novembris
Vārda dienas: Zigrīda, Zigfrīda, Zigrīds

Ogu laiks sācies

Druva
13:40
19.07.2013
72
Taisam Ees Ogas 5

Vasara ir ogu laiks, tiekam lutināti ar bagātu aveņu, ķiršu, melleņu, lāceņu un jāņogu ražu. Krodziņa “Glendeloka” šefpavāre Anita Krasnā norāda – kaut veikalos visu gadu ir pieejamas arī saldētas ogas, tomēr nekas nevar aizstāt svaigu, nesen lasītu dārza un meža velšu baudīšanu. Šoreiz šefpavāre dalījās pamācībās, kā pagatavot dažādas ogas. Ēdienus gatavot palīdzēja līgatniete Liene Grosberga, kura strādā Cēsu rajona tiesā par arhivāri.

Šefpavāre bilst, ka vasara ir laiks, kad jāizmanto svaigas ogas, dārzeņi, no tiem gatavoti ēdieni, tā krājot vitamīnus ziemai. “Augļi un ogas ir arī lieliski enerģijas sniedzēji, jo to cukurs iešaujas asinīs zibenīgi. Līdz ar to augļi ir ļoti ieteicami, ja darām smagu garīgu vai fizisku darbu. Vislabāk augļi iedarbojas tukšā dūšā, tātad pirms ēdienreizēm. Tāpat jāteic, ka ogās, augļos un dārzeņos ir daudz ūdens, pat 90 un vairāk procentu. Gatavojot kopā ar “Druvu”, jau esam runājuši, ka augļiem un dārzeņiem būtu jāveido trešā daļa no ikdienas uztura daudzuma. Pieauguša cilvēka diennakts deva ir divas līdz četras porcijas augļu un trīs līdz četras porcijas dārzeņu. Kopā dienā vajadzētu būt vidēji septiņām porcijām. Vislabāk, ja uzturā tik iekļauti dažādas krāsas augļi un dārzeņi,” norāda A. Krasnā un bilst, ka šoreiz ēdienu pagatavošanā izmantos upenes, zemenes, lācenes un avenes.

“Nenoliedzami, vasarā tiekam lutināti ar ogām. Melleņu laikā šīs ogas būtu jāēd katru dienu, lai uzņemtu antioksidantus, kas pasargā acis no saules staru un datora kaitīgās ietekmes. Mellenes ieteicamas arī gados veciem cilvēkiem gan acu veselībai, gan domu skaidrībai un mundrumam. Mellenes stiprina arī urīnceļu veselību. Ziemai mellenes var saglabāt saldētas vai pildītas burkās un pārlietas ar vārītu, atdzesētu ūdeni, tās var glabāties arī pagrabā vai saldētavā. Dārzos jau gatavi ķirši, no kuriem var vārīt ne tikai ievārījumu vai kompotu, bet arī tos sasaldēt. Ne tikai garšīgas, bet veselīgas ir avenes, kas bagātas ar tādām minerālvielām kā magnijs, kalcijs, cinks un kālijs, kas sevišķi svarīgs sirdij un asinsvadiem. Avenes veicina organisma attīrīšanos. Savukārt aveņu sēkliņas regulē asinsspiedienu un tonizē organismu. Ziemai vāra aveņu ievārījumu, ogas saldē, tējai kaltē no meža atvestos avenājus. Tie noderēs, ja ziemā būsiet saaukstējies,” stāsta šefpavāre un turpina: “Dārzos jau gatavojas upenes, ērkšķogas un jāņogas. Der atcerēties, ka skābās ogas ieteicams ēst pie trekna un grūti sagremojama ēdiena. Vērtīgākas ir sarkanās, nevis baltās jāņogas. Upenes satur daudz C vitamīna, veicina smadzeņu darbību, kavē novecošanos un sviedrē, tādēļ noder drudža gadījumā. Sevišķi veselīgas ir upeņu sēklas un miziņas, tādēļ nevajadzētu tās mest ārā, gatavojot sulu, bet izkaltēt un izmantot tējai. Savukārt ērkšķogās ir daudz pektīna, kas palīdz ievārījumam labāk sarecēt, vajadzīgs mazāk cukura. Ērkšķogu ievārījums garšos labāk, ja vārot tam pievienos sauju ķiršu lapu.” Arī L. Grosberga teic, ka noteikti izmanto vasaras dārzu veltes, īpaši izvēlas ēst ogas svaigas. Ar lielu interesi Liene ķērās pie dažādu ēdienu pagatavošanas, atzīstot gan, ka ikdienā mājās gatavo reti. Šo pienākumu ierasti uzņemas omīte, kura labprāt pabaro visu mājinieku saimi. “Ēdienos neesmu ļoti izvēlīga. Ļoti garšo cūkgaļas karbonādes, bet vasarā topa ēdiens ir aukstās zupas. Labprāt ēdu dārzeņus un augļus, tos uzturā lietoju bieži,” saka viešņa un bilst, ka ogas tiek gatavotas ziemai saldējot. A. Krasnā teic, ka ogu saldēšana ir labs veids, kā ogās esošos vitamīnus saglabāt ziemai. “Lai gan latviešiem garšo ievārījumi, tomēr tas ir našķis, piedeva, kas papildināta ar daudz cukura, bet svaigi saldēti produkti saglabā daļu vitamīnu un priecē mūs ziemā. Tiem, kuri dārzos novāc bagātīgu ražu, šī ir iespēja saglabāt pārtiku veselīgā veidā. Īpaši svarīga saldēšana ir, ja mājās ir mazi bērni un ģimenē ievēro veselīgus ēšanas paradumus. Nekas nevar būt jaukāks kā mafini ar mellenēm aukstā ziemas dienā, kad zemi klāj sniegs, vai brokastu pankūkas ar svaigām avenēm,” norāda A. Krasnā un teic, ka, saldējot ogas, jāievēro dažas nianses. Pirmkārt, jāatceras, ka visam, ko liekam saldētavā, ir jābūt svaigam, sausam un bez pelējuma. Otrkārt, produktiem jābūt gataviem, bet ne pārlieku mīkstiem. “Produktus saldē trauciņos vai speciāli paredzētos saldēšanas maisiņos tieši tik daudz, cik domā izmantot vienā reizē. Zemenes un avenes var saldēt veselas vai saspaidītas ar pavisam nedaudz cukura. Lācenes, upenes, jāņogas – svaigas, saspaidītas ar cukuru. Meža zemenes, mellenes, ērkšķogas, dzērvenes un brūklenes – vislabāk svaigas,” padomu dod krodziņa “Glendeloka” šefpavāre. Viņa arī saka, ka, baudot vasaru, mājās var pagatavot aukstu zemeņu- baltvīna sorbertu. Nepieciešams 200 gramu zemenes un tikpat daudz baltvīna. Sajauc samaltas zemenes, baltvīnu, pūdercukuru un piparmētru. Visu liek saldētavā un ik pa laikam apmaisa, lai veidojas viznīši. Kad masa sasalusi vajadzīgajā konsistencē, izņem no saldētavas. Gatavo kārumu liek traukā

un dekorē ar piparmētru lapiņu. Liene Lote Grizāne

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Cienīt laika nospiedumus

06:44
22.11.2024
23

Atjaunotais Uzvaras piemineklis Cēsu centrā    ir līdz šim arhitekta Imanta Timermaņa vērienīgākais darbs. Par Atmodas gadu notikumiem un šodienu saruna ar SIA “Arhitekta Imanta Timermaņa birojs” vadītāju. -Par pieminekļiem runā, diskutē, ceļ un nojauc arī šodien. -Šķiet, virziens aizgājis ne īstajās dimensijās. Andreja Upīša    pieminekļa zāģēšana ir muļķība. Ja ir kādi izteikti ideoloģiski […]

Viens bez otra nevaram nekādi

10:41
21.11.2024
321

Straupes pagasta bioloģisko zemnieku saimniecību “Eicēni” divi skoloti dārznieki Elita un Jānis Reinhardi nodibināja pagājušā gadsimta deviņdesmitajos, drīz pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas. Sāka tā romantiski – ar mazu siltumnīcu pie Elitas dzimtas mājām, kurā koši izauga izjukušās kopsaimniecības pamesti rožu stādi. Veidojot saimniecību, piedzīvota gan ziedēšana, gan ērkšķu dūrieni, un nu jau abi dārznieki ar […]

Katrā augā ir kas vērtīgs. Jāprot to izmantot

11:32
20.11.2024
34

Pastāv uzskats, ka kaut kur tālās zemēs ir tie vērtīgie augi, kas veselību var ļoti pozitīvi ietekmēt. Patiesībā viss, kas ir vajadzīgs mums, aug tepat tuvumā, atzīst dabas velšu vācēja, aktīva ārstniecības augu pētniece un augu valsts izzinātāja ELITA MELNE. “Savs jaukums ir būt dabā arī šajā nosacīti drūmajā laikā, tas ļauj izjust zināmu pirmatnību. […]

Militārā tehnika – stāsts par Latvijas vēsturi

11:04
18.11.2024
21

Cēsniekam Lūkasam Matutim bija pieci gadi, kad televīzijā redzēja, kā brauc tanki. “Tas šķita kas tik liels un interesants,” ar smaidu atceras Lūkass. Jau padsmitnieka gados viņš sāka izgatavot dažādas tehnikas modeļus. Un, protams, arī tanku. Līdztekus arī izzināja Latvijas militārās tehnikas vēsturi. Cēsu muzejā šomēnes apskatāma viņa veidoto modeļu    izstāde “Latvijas militārās tehnikas […]

Kā ikdienas paradumi var uzlabot zobu veselību

19:03
16.11.2024
30

Ikdienas paradumi spēlē būtisku lomu zobu veselības uzturēšanā un var novērst daudzas mutes dobuma problēmas. Regulāra un pareiza zobu kopšana palīdz ne vien uzturēt skaistu smaidu, bet arī izvairīties no biežām zobārsta vizītēm saistībā ar infekcijām, kariesu un smaganu iekaisumu. Aplūkosim trīs vienkāršus ieradumus, kas var ievērojami uzlabot zobu veselību. Regulāra un pareiza zobu tīrīšana […]

Vai plastiskā ķirurģija patiesi ir ceļš uz pārliecinošāku ārieni?

19:00
16.11.2024
26

Šis jautājums, kas sākotnēji var šķist vienkāršs, patiesībā slēpj sevī vairākus aspektus, kas saistīti gan ar fiziskajām, gan psiholoģiskajām izmaiņām. Plastiskā ķirurģija ne vienmēr nozīmē tikai ārējas pārmaiņas – tā bieži ietekmē arī cilvēka pašpārliecību un kopējo dzīves kvalitāti. Daudziem pacientiem šīs izmaiņas ir ceļš uz harmoniskāku dzīvi, kurā viņi izjūt gan iekšēju, gan ārēju […]

Tautas balss

Vai svarīgākā ir domes vadība

11:01
21.11.2024
47
J. raksta:

“Pagājušajā “Druvas” numurā bija ziņa, ka Cēsu novada pašvaldība par labu darbu valsts svētkos apbalvo 50 darbiniekus. Neviens pagodinātais vārdā nebija nosaukts, bet domes priekšsēdētājs un viņa vietnieki gan minēti pilnībā. Vai tad tikai viņi pelnījuši tādu godu, citi ne,” neapmierinātību ar publikāciju izteica J.

Sveiciens glābējiem un policistiem

11:01
21.11.2024
14
13
Seniore raksta:

“Noskatījos dokumentālo filmu par ugunsdzēsēju glābēju darbu. Tajā bija uzskatāmi parādīti Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieku pienākumi, reālas situācijas, kādās viņi strādā, ar kādu bīstamību jāsastopas un cik profesionāli viņi atrisina situācijas. Gribu novēlēt visiem, kas strādā šajā dienestā, veselību un izturību un visus sveikt svētkos. Paldies vēlos teikt arī Valsts policijai. Arī tas […]

Kur novilkt robežu

11:39
20.11.2024
31
Lasītāja raksta:

“Lasu, ka Cēsīs Leona Paegles ielai atjaunots Ģimnāzijas ielas nosaukums. Nosaukumā, protams, nav nekā slikta, taču, manuprāt, nav pareizi, ka mēs cenšamies aizslaucīt visu mūsu vēsturi. Šoreiz varbūt ne tik daudz par Cēsīm, bet kopumā. Nav jau neviens cilvēks ideāls, arī rakstnieki, mākslinieki. Katram savi un varbūt daudziem nepareizi uzskati, bet vai tāpēc viņu vārdi […]

Pilsoniska atbildība

11:39
20.11.2024
27
M.N. raksta:

“Paldies priekulietim Gundaram Muceniekam, kurš Lāčplēša dienas rītā Priekuļu birzītē pie piemiņas zīmes Kārlim Ulmanim nopļāva kūlu. G.Mucenieks nežēloja savu laiku un izmantoja arī savu trimmeri,” pastāstīja M.N.

Nevar atrast tualetes

14:54
13.11.2024
65
Seniore no kaimiņu novada raksta:

“Mēs, trīs kundzes astotajā gadu desmitā, no kaimiņu novada bijām ciemos Cēsīs. Izstaigājām pilsētu, vēsturiskās vietas. Kā jau ekskursijā, katrai bija līdzi ūdens pudele. Pienāca brīdis, kad, kā mēdz teikt, daba sauc. Tā kā man Cēsis zināmākas, vedu draudzenes uz Rožu laukumu, atceros, tam līdzās bija pārvietojamās tualetes. Aizgājām, bet nekā, to vairs nav. Un […]

Sludinājumi