Trešdiena, 12. februāris
Vārda dienas: Karlīna, Līna

Mīlestība pāri visam

Liene Lote Grizāne
15:46
17.02.2016
79
Img 0203 1

Valentīndiena, kas aizvadīta aizgājušajā nedēļas nogalē, ir saldās mīlas diena, tādēļ šoreiz galdā tiek celti tikai saldie ēdieni. Laikraksts “Druva” viesojās kafejnīcā “Šķesteri” Straupes pagastā, kur mūs mīļi sagaidīja saimniece Irīna Šķestere, lai dalītos savās saldo ēdienu receptēs. Savukārt ciemos aicinājām Pārgaujas novada sabiedrisko attiecību un jaunatnes lietu speciālisti Elīnu Eleksi.

Irīna Šķestere norāda, ka viņa atbalsta visus svētkus un to svinēšanu, tādēļ bilst, ka arī Valentīna dienu nevajagot aizmirst. Īpaši, ja sievietei ir vīrs vai draugs, ar kuru kopā baudīt romantiku.

“Jāsvin arī latviešu Meteņi. Jāpavada ziema un jāsagaida pavasaris, taču, ja latvieši nav izdomājuši mīlestības svētkus, kādēļ tos neaizņemties no īriem? Noteikti svētkus vajag svinēt, un šajā dienā jāapdāvina vienam otru. Tā ir svētku diena pāriem un abpusēja mīlestības izrādīšanas diena,” bilst Irīna un teic, ka par godu īriem un viņu zemē radītajiem svētkiem arī pagatavos un dalīsies īru kafijas receptē, ko var pasniegt klāt kādam desertam.

Īpašos svētkos noteikti par skādi nenāk galdā celt kaut ko ļoti saldu.

“Gatavojot Valentīndienas vakariņas, ieteiktu sievietei neeksperimentēt ar kaut ko jaunu, jo tas var beigties ar nevajadzīgu nogurumu. Ieteiktu sievietēm vīriešus Valentīndienā pārsteigt ar sevi. Pašām ir jāsapošas, jāizveido jauna frizūra, jāuzvelk skaistākā kleita ar dziļāko dekoltē, taču desertu gan var pasniegt ne ļoti sarežģītu,” bilst lieliskā kafejnīcas vadītāja un norāda, ka šo svētku maltīte tomēr atkarīga no tā, cik ilgi pāris ir pazīstams.

“Ja tas cilvēkiem ir pirmais randiņš, tad laikam jau vajadzētu tikties neitrālā gaisotnē kādā restorānā, kafejnīcā un nedomāt par ēst gatavošanu, bet tikai par pirmo satikšanās mirkli. Ja pāris jau ir pazīstams ilgāk, tad gan sieviete var lutināt otru pusīti, pagatavojot lieliskas vakariņas,” norāda saimniece. Viņa bilst, ka deserti ir dažādi, bet viens no viņas iecienītākajiem ir franču virtuves saldētais deserts – parfē. To pagatavot var vienkārši, bet ēdiens ir smalks.

Baudot Irīnas Šķesteres piedāvātos desertus, mūsu viešņa Elīna Elekse atzina, ka viņu pārsteidza vienkāršās un ātri pagatavojamās receptes. Turklāt viss ir tik garšīgi, ka noteikti šo ēdienu vajadzētu mēģināt pagatavot arī mājās.

“Pēc diviem mēnešiem mums ar draugu Andri būs kāzas. Šī ir pēdējā Valentīndiena, kuru pavadīsim kā neprecēts pāris. Esmu laimīga, jo esmu sastapusi savu otro pusīti. Uzskatu, ka tieši no sievietes ir atkarīgs, kādas attiecības būs ģimenē. Ja sieviete būs mīļa, gādīga un saprotoša, arī vīrietis tāds būs. Sievai ir jāiemācās samīļot vīru,” saka Elīna. Viņa norāda, ka attiecības prasa laiku, darbu, uzmanību, un svarīgi ir nepazaudēt īpašo dzirkstelīti.

Elīna stāsta, ka Valentīna dienā ierasti ar draugu ir mājās un paši parūpējas par jauku vakaru, taču Mīlestības svētkus svinot dienu pirms vai pēc 14. februāra.

“Mums abiem ļoti nepatīk, ka šī diena ir tik ļoti komercializēta. Mēs neraujamies 14. februārī uz restorānu, kur sēž neskaitāmi pārīši. Tāpat uzskatām, ka vienam otru palutināt un laiku vajag veltīt arī ārpus šādas dienas,” bilst Elīna un norāda – īsti nepiekrīt teicienam, ka mīlestība vīrietim iet caur vēderu, taču neslēpj, ka pašiem tomēr ir kāda jauka tradīcija. “Esam iesākuši abi kopā cept siera kūku. To esmu nosaukusi topošā vīra vārdā. Tā mums ir tāda maģiska darbošanās virtuvē, un līdz šim kūka patiešām iznākusi ļoti garda,” saka Elīna.

Baudot “Šķesteru” saimnieces piedāvātos desertus un atzīstot, ka visi ir vienlīdz garšīgi, runājam par mīlestību un attiecībām.

Irīna Šķestere bilst, ka mīlestība un attiecības ir jākopj un viņai ir daudzi padomi, kā veidot laimīgu un harmonisku ģimenes dzīvi.

“Sievietei nekad bērns nedrīkst būt svarīgāks par vīrieti. Ir labs vīrs, laba sieva un bērns, kas viņus vieno. Un sievietei jāatceras, ka primārais ir vīrs. Tad bērnam būs abi vecāki un viņam būs labi. Ja sievietei primārais būs bērns, tad ātri vien ģimenē sāksies problēmas. Vīrs paliek otrajā plānā, viņš aiziet pa kreisi, sieviete pārdzīvo, paņem vēl otro darbu, un rezultātā viss izjūk. Tāpat veselīgās attiecībās nevajag iejaukt darba problēmas vai nogurumu. Patiesībā tas liecina tikai par to, ka nepareizi dzīvojam. Kā māte daba ir sakārtojusi? Sieviete strādā uz iekšējo pasauli, vīrietim jāstrādā uz ārējo. Vīrietis iet ārpusē, medī mamutu un nes uz alu. Sieviete alu ( māju) ir sakārtojusi, sakopusi un gaida vīru pārnākam. Šodien diemžēl dzīves apstākļi ir tādi, ka pēc “mamuta” jāiet abiem. Bet sievietei vienmēr jāpatur prātā, ka ir jāatstāj rezerve vīram. Pirmkārt, vīram ir jāstrādā vairāk nekā sievai. Otrkārt, sieviete uz darbu drīkst iet un strādāt tikai viena iemesla dēļ – lai realizētu sevi, lai piepildītu savu talantu un justos laimīga. Sievietei nav jāpelna nauda un jānomoka sevi. Ja viņa pelna naudu, tas nozīmē, ka viņa to dara ar asinīm, tur nekas labs ģimenes dzīvē nav sagaidāms. Naudu pelna vīrs, bet sieviete strādā ar smaidu, smiekliem, laimes sajūtu un mājās nāk ar spārniem. Tad arī mājās nebūs kašķu, būs pasniegtas vakariņas un samīļots vīrs un bērni,” domās dalās Irīna.

Sagaidot Valentīna dienu, abas vēl visiem mīlestību, kas dzīvē ir pats galvenais.

Rupjo rudzu miltu pankūka, pildīta ar biezpienu un medu

IMG_0121Nepieciešams (2 personām):
200 g rupjo rudzu miltu
2 olas
Šķipsna jūras sāls
Pusglāze piena
Olīveļļa

Pildījumam:
Biezpiens
Tējkarote medus
Skābais krējums

Miltus, olas un pienu sajauc līdz krējuma konsistences masai. Mīklu lej uz uzkarsētas pannas un olīveļļā cep lielās, plānās pankūkas. Kad tās gatavas, pilda ar biezpiena masu. To sagatavo iepriekš. Biezpienam pievieno tējkaroti medus un nedaudz skābā krējuma, lai masa kļūst vijīgāka.

Piepildītās pankūkas liek uz šķīvīša un dekorē ar augļiem un šķidro šokolādi.

Parfē ar zemeņu mērci

IMG_0131Nepieciešams:
200 g saldā krējuma
2 olu baltumi
3 tējkarotes cukura
Šķipsniņa vanilīna
Indijas rieksti
Rozīnes
Žāvētas melnās plūmes
Zemenes mērcei

Saldo krējumu, olu baltumus, cukuru un vanilīnu puto līdz viendabīgai, stingrai masai. Tad pievieno sagrauzdētus, sasmalcinātus Indijas riekstus, kā arī sasmalcinātas rozīnes un melnās plūmes.

Kad masa gatava, to uz stundu ievieto saldētavā. Parfē masai nevajadzētu būt sasalušai, bet viegli sastingušai.

Pa to laiku sablenderē zemenes, ko izmanto kā mērci. Pasniedzot desertu, glītā traukā ielej zemeņu mērci, liek parfē, ko dekorē ar šķēlītēs sagrieztām zemenēm (vai mūsu gadījumā dzērveņu ogām un šķēlīti karambola).

Saldais groziņš ar odziņu

IMG_0126Groziņa pagatavošanai:
200 g sviesta
200 g cukura
2 olas
2 glāzes miltu

Pildījumam:
Biezpiens
Svaigas vai saldētas avenes
Saldais krējums

Vispirms saputo olas un pievieno šķipsniņu sodas, kas dzēsta etiķī. (Tas iedos groziņam gan mīkstumu, gan kraukšķīgumu). To dara tā – uz karotes gala paņem sodu un tējkaroti etiķa uzlej virsū, pagaida, kamēr norimstas putošana.

Uz lēnas uguns izkausē sviestu, pievieno cukuru. Visu samaisa. Klāt pievieno saputotās olas, miltus, visu rūpīgi samaisa. Groziņu mīklas masa būs bieza, un to rūpīgi ieklājam formiņās. Liek cepeškrāsnī, cep 180 grādu temperatūrā vidēji deviņas minūtes.

Groziņa pildījumu gatavo no biezpiena, kas sajaukts ar aveņu mērci, nedaudz pievieno sadrupinātu groziņa biskvītu. Masu pilda groziņā un virsū uzspiež putukrējumu. Rotā ar dzērveni.

Īru kafija

IMG_0150Nepieciešams (1 personai):
100 ml kafijas
2 ēdamkarotes viegli uzputota saldā krājuma
Tējkarote cukura vai medus
25 g īru viskija

Uzsilda glāzi, izskalo to ar karstu ūdeni. Ieber cukuru un pielej viskiju, pēc tam sagatavoto kafiju un visu samaisa. Pa virsu dzērienam uzliek saputoto krējumu, kuru var pārkaisīt ar sarīvētu šokolādi.


Liels paldies par kopā darbošanos, sarūpēto pārtikas grozu un lieliskajām receptēm kafejnīcas “Šķesteri” vadītājai Irīnai Šķesterei.

skesteri

Kafejnīcā “Šķesteri”:
gardas maltītes,
labākā biezpienmaize,
svētku galdi, izbraukumi.
t. 29409182

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Zaube. No ceļiem līdz vējam

19:32
10.02.2025
37

Zaubēnieši, tiekoties ar Cēsu novada pašvaldību, runāja par dažādām komunālām lietām – ceļiem un ciema ielām, kapsētas apsaimniekošanu, lielo koku apzāģēšanu. Laukos bez laba ceļa grūti Ceļš no Zaubes uz Annām gan ir valsts pārziņā, bet, protams, sūdzības par to nācās uzklausīt vietvaras pārstāvjiem. Iedzīvotāji stāsta, ka tur vairākās vietās ielūzušas caurtekas, tās aizstumtas ar […]

“Muzikanti no Cēsīm”

07:38
08.02.2025
137

atgriežas uz skatuves pēc vairāk nekā ceturtdaļas gadsimta Televīzijas raidījumā “Latvijas sirdsdziesma” jau divus mēnešus klausītāji balsojot atbalsta “Muzikantu no Cēsīm” dziesmu “Jel paskaties”. Pēc vairāk nekā 25 gadu pārtraukuma grupa pērn izlēma atsākt darboties un pirmo koncertu nospēlēja Cēsīs, mākslas rančo “Dukuri”, radot sajūtu, ka pagājis vien mazs laika sprīdis. “Druva” sarunājās ar apvienošanās […]

Arvien jauni izaicinājumi bērna attīstībai

07:41
04.02.2025
97

Sabiedriskā labuma organizācija “Brīnummāja” Cēsīs desmit gadus atbalsta ģimenes un bērnusintelektuālās, emocionālās, sociālās un fiziskās attīstības ceļā, nodrošinot arī sociālās rehabilitācijas pakalpojumus bērniem ar īpašām vajadzībām. Ar biedrības vadītāju Lienu Grauduli runājam parorganizācijas attīstību, problēmjautājumiem un risinājumiem, kā arī izmaiņām redzējumā, pār­ejot no darba dinamiskā biznesa vidē uz sabiedriskā labuma organizācijas vadīšanu. -Kā radās doma […]

Stāsts mūzikā ir svarīgs

08:23
01.02.2025
61

Mūziķis Arturs Gruzdiņš, ko daudzi plašāk iepazina pēc dalības un uzvaras muzikālā šova “X faktors” pirmajā sezonā, laidis klajā dziesmu “Ver logu plašāk (Brīnummājā)”. Tā tapusi sadarbībā ar sabiedriskā labuma organizāciju “Brīnummāja” Cēsīs, domājot par “Brīnummājas” stāstu, kurš savijies ar vairāk nekā 700 ģimenēm, atbalstot bērnus intelektu­ālās, emocionālās, sociālās un fiziskās attīstības ceļā. Tā kā […]

Smadzeņu fitness aizrautīgām sarunām

09:21
31.01.2025
90

Interesantiem jaunuzņēmumiem biznesa idejas rašanās vietas mēdz būt visai prozaiskas. Kungi biežāk min garāžu vai šķūnīti, dāmas virtuvi vai frizētavu. SIA “Toodler&Gopher” jeb TOOG English dibinātāja Ieva Rence-Praliča ieceri par izglītojošo izklaidi, tiešsaistes diskusiju grupās pilnveidojot angļu valodas sarunu prasmi lieliem un maziem, izauklēja…, auklējot mājās jaunāko ģimenes atvasi. “Man ir 16 gadu pedagoga darba […]

IT, dejas un sports

07:18
28.01.2025
220

“Ģikšos vasarā zaļš, ziemā balts, skaisti,” saka Toms Ričards Krieviņš. Viņš te dzimis, mācījies Amatas pamatskolā, tad tehnikumā un tagad turpat jauniešiem māca programmēšanu. “Viņi mācās, un pats arī nepārtraukti pilnveidoju sevi. IT ir nozare, kas attīstās ne dienām, bet stundām,” teic Toms Ričards un uzsver, ka viņam patīk tas, ko dara. Toms atklāj, ka […]

Tautas balss

Arī nomales nedrīkst atstāt bez satiksmes

20:23
11.02.2025
15
Seniore raksta:

“Samazina sabiedriskā autobusa reisu skaitu, jo esot maz pasažieru. Tā jau ir, jo attālākās, nomaļākās vietās dzīvo aizvien mazāk cilvēku. Bet ko lai dara tie palikušie, kuriem nav sava auto vai ģimenei ir viens braucamais, bet katram jātiek uz citu pusi? Kādreiz runāja, ka varētu būt kādi speciāli reisi, kurus, kad vajag, iepriekš pieteiktu. Domāju, […]

Nesapratnē par ģimenes ārsta pieejamību

12:30
07.02.2025
39
Seniore raksta:

“Lasu, ka Ģikšos un Skujenē darbu sāk jaunais ģimenes ārsts. Bet kā būs Taurenē? Iepriekšējais dakteris, kas strādāja Amatas un Sku­jenes pagastā, pieņēma pacientus arī Taurenē, mēs, dzērbenieši, turp braucām. Ko tagad darīt? Esam vecākā paaudze, ir kāds, kuram nav savas automašīnas, kam nav tuvinieku, viņš taču neaizbrauks līdz Ģikšiem,” sacīja seniore, kas dzīvo Dzērbenē.

Ja maza pensija, Ungurā vairs nezvejot

11:31
07.02.2025
28
Cēsnieks J. raksta:

“Kam piederēs Ungurs? Tikai bagātajiem, ja ieviesīs pašvaldības atbalstīto licencēto makšķerēšanu, zvejot varēs tikai tie, kas iegādājas licenci. Nabagie, reņģ­ēdāji, kaut arī reņģes tagad dārgas, to nevarēs atļauties. Zivju daudzumu ūdenstilpēs samazina tie, kas velcē no motorlaivām un lieto ehalotu. Tāpēc šos makšķerēšanas veidus vajadzētu aizliegt. Ungurs nav tik liels, lai savas zvejas vietas nevarētu […]

Atļauto ātrumu pārkāpt nedrīkst

11:30
07.02.2025
27
Lasītājs raksta:

“Pēc pagājušās trešdienas satiksmes negadījuma uz Cēsu -Madonas ceļa Taurenes pagastā atcerējos 7.janvāra “Druvas” komentāru par Satiksmes ministrijas rosināto nulles toleranci pret ātruma pārkāpējiem. Šķiet, autore to īsti neatbalstīja, norādot, ka nelaimes satiksmē izraisa arī ceļu infrastruktūra. Taču, domāju, piemēram, šī negadījuma nebūtu un nebūtu trīs cietušo, ja autovadītāji būtu ievērojuši atļauto ātrumu. Autovadītājiem ir […]

Vai alkohola veikalam jābūt centrā

17:17
02.02.2025
73
Seniore raksta:

“Kādu laiku nebiju viesojusies Cēsīs. Nu atbraucu un biju nepatīkami pārsteigta – pašā pilsētas centrā pie Vienības laukuma specializēts alkoholisko dzērienu veikals. Un tas laikā, kad runājam par Latvijas iedzīvotāju nodzeršanos, par to, ka jāsamazina alkohola patēriņš, ka lielveikalos jānorobežo plaukti, kuros tirgo alkoholiskos dzērienus. Nezinu, kam tas senais universālveikals pieder, bet brīnos par to […]

Sludinājumi