Trešdiena, 17. decembris
Vārda dienas: Hilda, Teiksma

Lieldienu jampadracis virtuvē ar koristiem

Druva
14:43
27.03.2013
99
Gatavo Koris 14

Gatavojoties Lieldienu svinēšanai, muzikālās kafejnīcas “Vendene” šefpavāre Anita Krasnā aicināja gatavot ēdienus no olām. Šoreiz ciemiņi – Cēsu Karmīnkrāsas karoga kora dalībnieki – Gunita Aļļena un Rihards Saule ar astoņgadīgo dēlu Sebastianu. Abi koristi “Druvai” atzina, ka ikdienā virtuvē pavada daudz laika. Abiem ir arī iecienītākie ēdieni, kurus ceļ galdā mājiniekiem. G. Aļļena teic, ka viņai ļoti patīk gatavot, tikai netīk, ja tas jādara steigā. “Tagad, kad piedalos šovā un ir daudz mēģinājumu, pietrūkst laika visu nepieciešamo izdarīt bez steigas, arī ēst gatavošana notiek visai ātri,” saka Gunita, atklājot, ka labprāt gatavo Cēzara salātus un krēmzupas. Viena no iecienītākajām ir tomātu krēmzupa, kas garšo arī mājiniekiem. Tāpat bērniem garšo kartupeļu pankūkas, kuras ģimenē gatavo bieži. Virtuvē bieži rosās arī R. Saule. Tā kā viņš jau piecus gadus ir veģetārietis, negatavo gaļas un zivju ēdienus. “Gatavoju pastu ar spinātiem, zupas, bieži biešu zupu. Manas zupas atšķiras ar to, ka ir ļoti biezas un tajās ir daudz dārzeņu. Taču nevaru teikt, ka man ļoti patīk darboties virtuvē. Turklāt uzskatu, ka vēdera piepildīšana cilvēkam aizņem pārāk daudz laika,” saka R. Saule un atzīst, ka Cēsīs kafejnīcās un krodziņos ēdienu piedāvājums ir visai vienveidīgs un maz no tā piemērots viņam.

Runājam par Lieldienu svinēšanu un olu ēdieniem. Šefpavāre A. Krasnā norāda, ka pēc Lieldienām ierasti paliek pāri daudz vārītu olu, kuras var likt lietā, gatavojot uzkodas un salātus. Arī šodien tiks gatavoti divi ēdieni, kuros izmanto vārītas olas. R. Saule bilda: “Tas ir interesanti, jo es Lieldienās olas ēdu tikai ar sāli un majonēzi. Noteikti būtu interesanti iemācīties kādu jaunu recepti,” sacīja korists, kurš atzīst, ka dažkārt Lieldienās apēsts pat vairāk par duci olu. “Tad gan ir tā, ka ilgu laiku vairs uz olām pat skatīties negribas, kur nu tās vēl ēst,” smejot saka Rihards.

Ar olu ēšanu Lieldienās saistās arī dažādi ticējumi. “Olas noteikti jāapēd pāra skaita. Un, kurš Lieldienu rītā pirmais pieceļas, tas noloba olu un sagriež to tik daļās, cik mājinieku. Sagriezto olu visi kopīgi apēd, tad būs saticīga dzīvošana. Un vēl vienu olu vajag mest pār sētu kaimiņam, lai viņš nenoskaustu,” ticējumus stāsta A. Krasnā, aicinot svētkus svinēt priecīgi. Stāstot par olu krāsošanu, A. Krasnā norāda, lai labāk turētos krāsa, pirms vārīšanas olas rūpīgi nomazgā vieglā sāls vai etiķa ūdenī – tā čaumalas attaukosies un tajās labāk pieķersies krāsa. Lai olas neplīstu, jāpatur tās vismaz stundu istabas temperatūrā, tad jāliek siltā ūdenī vai krāsvielu šķīdumā un jāvāra uz nelielas uguns. “Lai olu krāsa būtu spilgtāka un noturīgāka, ūdenim var pievienot sāli un aptuveni tējkaroti etiķa. Taču ar etiķi nevajag pārspīlēt – tas čaumalu padara trauslu. Pēc krāsošanas Lieldienu olas skalo aukstā ūdenī, iztin no lupatiņām, ļauj, lai nožūst un spīdumam ietauko ar speķādiņu vai eļļu,” stāsta A. Krasnā, kurai ir arī daudz padomu, kā olas nokrāsot košas un raibas. “Visbiežāk lietotā metode – novārīt olas sīpolu mizās. Rezultāts – sarkanbrūnas olas. Ja sīpolu mizu lapiņas pieliks pie olas un ietīs drāniņā, iegūs raibus rakstus. Interesantu un daudz košāku toni var iegūt, krāsojot olas sarkano sīpolu mizās. Tumši sarkanu toni var iegūt, izmantojot aveņu zarus. Zilas olas var iegūt, krāsojot tās bietēs vai mellenēs, der gan melleņu ievārījums vai kompots, gan saldētas mellenes, taču veikalā pirkts ievārījums košu rezultātu parasti nesniedz. Olas var krāsot arī aroniju sulā. Taču galvenais atcerēties – melleņu ievārījumu vai aroniju sulu nevajag šķaidīt ar ūdeni, tad olas nebūs vēlamajā krāsā. Teju melnas olas sanāk, tās krāsojot spēcīgā sīpolu mizu un melleņu novārījumā. Rozā toni dod dzērvenes, avenes, arī sarkanie sīpoli. Dzeltenīgi rudas olas var iegūt, pievienojot ūdenim kariju. Ja olas vāra pirtsslotu lapās vai siena gružos, tad olas top zaļas. Alkšņa pumpuros vārītas olas kļūst brūnas,” stāsta A. Krasnā. Liene Lote Grizāne Kafejnīca “Vendene” Cēsīs, Raunas ielā 17, aicina apmeklētājus ik dienas uz brokastīm, pusdienām un vakariņām.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Izlocīt puķes

06:08
17.12.2025
6

Rīdzenē vienā no ārēji tik līdzīgajiem daudzdzīvokļu namiem sastopu bijušo bērnudārza audzinātāju Annu Kosovu. Viņa no saviem 70 gadiem vairāk nekā divus desmitus gandrīz katru brīvo mirkli veltījusi japāņu papīra locīšanas mākslai jeb origami. “Vienkārši esmu cilvēks, kurš grib visu ko pamēģināt,” iesākumu atceras kundze, atklājot, ka pēc kādā video ieraudzītā parauga ienācis prātā izlocīt […]

Pilsētvides risinājumi – dizains, kas apvieno funkcionalitāti un drošību

10:30
16.12.2025
18

Pilsētvides attīstība balstās trīs galvenajos principos – estētikā, funkcionalitātē un drošībā. Labi izstrādāta vide kalpo iedzīvotājiem, uzņēmumiem un pilsētas viesiem, radot vietu, kur cilvēki var ērti pārvietoties, strādāt, socializēties un atpūsties. Pilsētvides kvalitāti nosaka ne tikai arhitektūra, bet arī pārdomāts aprīkojums, kas nodrošina kārtību, orientēšanās ērtību un patīkamu atmosfēru. Pilsētvides aprīkojumam ir nozīmīga loma šajā […]

Bruņinieks ar zelta komandu

05:17
15.12.2025
271
1

Novembrī tradicionālajā Cēsu novada pašvaldības darbinieku apbalvošanas pasākumā tika teikts paldies par ieguldīto darbu, atbildību un sirdsdegsmi. Galveno, pirmās pakāpes apbalvojumu “Bruņinieks”, saņēma Juris Joksts, Cēsu Digitālā centra vadītājs, par izciliem sasniegumiem un ieguldījumu Cēsu novada digitālās attīstības veicināšanā. Juris uzsver, ka šādu balvu diez vai iegūtu bez savas lieliskās “zelta” komandas. “Druva” aicināja Juri […]

Cimdos māksla un atmiņu zīmes

06:31
12.12.2025
63

Pirms Ziemassvētkiem skaistu dāvanu saņems rokdarbnieces, stāstu un Latvijas kultūras un sabiedriskās dzīves pētnieki. Tā ir Elīnas Apsītes grāmata “Dzīvais cimds. Jette Užāne” par dzērbenieti Cimdu Jettiņu. Viņas simtgadei Cēsu muzejā bija veltīta audiovizuāla izstāde “Dzīvais cimds”. Tā saņēma “Latvijas Dizaina gada balvas 2025” žūrijas atzinību, tā bija nominēta “Kilograms kultūras” fināla balsojumam. Izstādes kuratore […]

"Timbro" pārceļas uz jaunām telpām un plāno jaudīgu attīstību

05:28
11.12.2025
1047
1

Ar īstu Cēsu novadā dzimuša un auguša cilvēka prieku un azartu SIA “Timbro” izpilddirektors Raimonds Cipe “Druvai” izrāda pašlaik remont­darbu noslēguma fāzē esošās uzņēmuma jaunās telpas Cēsīs, Gaujas ielā 5, kur paredzēts pārcelties pavisam drīz, līdz gada beigām. Uzņēmuma vadītājs “Dru­vai” apstiprina nesen masu medijos izskanējušo informāciju, ka Cēsu mežsaimniecības uzņēmums SIA “Timbro” mež­izstrādes tiesību […]

Kūkas, piparkūkas un rosība ģimenē

05:17
09.12.2025
138

Māja piekalnītē redzama pa gabalu, pagalmā taku izgaismo krāsainas lampiņas, sevi izrāda rūķi, dažs  arī slēpjas. Pie namdurvīm Adventes vainags.  Virtuvē smaržo piparkūkas. “Ziemassvētku noskaņa nav tikai bērnu, arī pieaugušo priekam,” saka līgatniete Irita Vempere un uzsver, ka viņai ikvieni svētki saistās ar rosību. Iritas vaļasprieks ir kūku cepšana, un, saprotams, svētkos tās gaida ne […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
31
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
29
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
42
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
44
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
42
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi