Sestdiena, 23. novembris
Vārda dienas: Zigrīda, Zigfrīda, Zigrīds

Latviska svinēšana ar tradicionāliem ēdieniem

Druva
15:31
19.12.2012
55
1131231231254

Krodziņa „Glendeloka” šefpavāre Anita Krasnā, gatavojoties Ziemassvētku maltītei, piedāvāja vairākas vienkāršas latviskas ēdienu receptes. Galdā tika celts cūkas pavēderes cepetis, ķūķis, zirņu pikas un biguzis.

Gatavot kopā ar “Druvu” tika aicināta latvisko tradīciju pārzinātāja Inese Roze, kurai senču virtuve nav sveša. Viņa stāsta, ka zirņu pikas ir viens no ziemā biežāk gatavotajiem ēdieniem, tas ir arī gards ciema kukulis, dodoties uz kādu pasākumu vai ciemošanos, turklāt ātri pagatavojams. “Lai gan tie, kuri nezina, kas ir zirņu pikas, uz tām sākumā skatās piesardzīgi, bet kad pagaršo, nevar vien nopriecāties par garšīgo ēdienu. Pagājušajā gadā nopirku lielu maisu ar zirņiem. Apdāvināju radus un draugus, kā arī pati tos gatavoju uz nebēdu. Bet Ziemassvētku laikā arī labprāt krāsnī uz oglēm cepu kartupeļus, gatavoju pīrāgus un sautēju kāpostus. Esmu sākusi gatavot arī vienu vecmammas iecienītu ēdienu – pannā ieklāju mīklu, lieku virsū gabaliņos sagrieztu speķi un lieku pannu krāsnī cepties. Kad plātsmaize gatava, sagriežu gabaliņos. Sanāk interesanta uzkoda. Arī graudu putras, putraimu zupas – tas viss ir manā ēdienu sarakstā,” saka Inese un teic, ka ziemā labprāt gatavo arī dārzeņus – burkānus, kāļus un bietes. Tos nevis vāra, bet cep krāsnī.

“Man šķiet, ka latviskie ēdieni nemaz nav aizmirsti. Domāju, Latvijā ir daudz pavāru, kuri pievēršas latviskajai virtuvei,” prāto Inese un labprāt iesaistās šefpavāres A. Krasnās piedāvāto ēdienu gatavošanā. “Ņemam cūkas pavēderes gabalu, bagātīgi sasmērējam ar garšvielām –sāli, citronpipariem un mārsilu vai timiānu. Tad liekam pannā un apkārt izkārtojam gabalos sagrieztus burkānus un rāceņus. Nevajag baidīties no rāceņiem, dažkārt, šķiet, aizspriedumaini uzskata, ka tos izmanto tikai lopbarībai, bet tā nav. Rācenim nav ne vainas, tas nav sliktāks par kāli, ko gan arī reti lietojam uzturā. Runājot par mūsu senču ēdieniem, varbūt var teikt, ka senās receptes nav aizmirstas, taču, pieļauju, izaugusi paaudze, kura no tiem neko nav nogaršojusi. Turklāt tagad jau ēdieniem dod modīgus nosaukumus. To pašu grūbu putru kāds bija nosaucis par grūbu risoto. Taču ārzemniekam vajag teikt, ka tas nav nekāds risoto, bet mūsu pašu, latviešu ēdiens,” saka A. Krasnā, rosoties virtuvē. I. Roze atzīst, ka latvieši izsenis svētkos klājuši bagātīgus galdus, ir arī ticējums, ka Ziemassvētku galdā jābūt 12 ēdieniem. Tas saistīts ar to, ka gadā ir 12 mēneši un gada beigās galdā jāceļ viss, kas gada laikā izaudzēts. “Latvieši tiešām klāja bagātīgu galdu, lai arī nākamajā gadā būtu bagāta raža. Tradicionāli mūsu virtuvē vienmēr bijuši graudaugu ēdieni. Tāpēc bukstiņputra, grūbu putra, putraimdesas nav nekas neierasts. Ziemassvētku galdam izmantoja visu, kas dārzā un tīrumā izaudzēts, pagrabā, klētī paglabāts. Turklāt pirms svētkiem kāva cūkas, putnus, ēdienu gatavoja no svaigas gaļas – bija cepetis, aukstā gaļa. Vēlāk jau ēda sālītu, žāvētu gaļu,” saka I. Roze un pajoko, ka, tiesa gan, mūsdienās Ziemassvētki vairs nav iedomājami vēl bez kāda “latviska” ēdiena – mandarīniem.

Šefpavāre A. Krasnā atzīst, ka latvieši nav lielāki ēdāji kā citas tautas. “Ja visu gadu strādāts, tad Ziemassvētki ir laiks, kad cilvēki ļaujas atpūtai un svinēšanai pie bagātīga galda. Un, kā jau runājām, tas tiek darīts, lai arī nākamajā gadā nodrošinātu veiksmi un auglību. Varbūt var pat teikt, ka bagātīgie galdi un skaļā Ziemassvētku svinēšana ar ķekatu gājieniem šķiet tāda kā pārmērība, bet tā mūsu senči svinēja,” norāda A. Krasnā, kura arī ir latviešu tradīciju cienītāja.

Runājam par ziemas tumšo laiku, kuru senči izmantoja kopā sanākšanai un vakarēšanai. I. Roze teic, ka arī mūsdienās ziemas garie vakari būtu jāizmanto savā labā, nevis jāsūdzas par tumsu. Tas ir laiks, ko varam veltīt sev, ko jaunu apgūstot, izzinot vai izdarot. “Senajiem latviešiem ierasta bija vakarēšana, visi pulcējās kādā mājā, vīri darīja savus darbus, sievas savus, visi kopā omulīgi pavadīja laiku,” norāda I. Roze un, runājot par Ziemassvētku svinēšanas tradīcijām, teic, ka latvieši nesēdēja visu vakaru pie galda. Gāja rotaļās, minēja mīklas, dziedāja vai runāja tautasdziesmas un zīlēja nākotni. Kā vienu no jautrām rotaļām I. Roze min “Vilki un aitiņas”. “Kad vēderi pieēsti, visi var celties no galda un uzspēlēt šo rotaļu. Sadala lomas – saimniece, vilks un aitiņas. Saimniece stāv atstatus no aitiņām, lai tām būtu kur ganīties. Malā stāv vilks, kas aitu un saimnieces sarunas laikā kauc. Saimniece saka: “Aitiņas, mājās!” Aitiņas: “Nevaram!” Saimniece: “Kāpēc nevarat?” Aitiņas: “Vilks krūmos!” Saimniece: “Ko viņš tur dara?” Aitiņas: “Zobus trin!” Saimniece: “Cik spožus?” Aitiņas: “Kā saule!” Saimniece: “Cik asus?” Aitiņas: “Kā zobens!” Saimniece: “Aitiņas, mājās!” Un tad aitas blēdamas cenšas pārskriet pāri ganību laukumam saimnieces pusē. Pa to laiku vilks ķer aitas. Kuru noķer, tā stājas malā un, spēlei turpinoties, kļūst par vilku. Tā ar katru nākamo reizi kļūst arvien vairāk vilku, bet aitas iet mazumā. Rotaļa turpinās, līdz visas aitas izķertas,” jauku rotaļu izstāsta I. Roze, sakot, ka Ziemassvētku vakarā nevajadzētu pietrūkt arī nākotnes zīlēšanai un mīklu minēšanai. I. Roze uzsver, ka latvieši svētkus svin priecīgi. “Latvieši ir svinētāji, dzīvo ar Sauli. Un piekrītu domai – ja ziemā daba atpūšas, tad arī cilvēkiem jāiemācās šajā laikā atpūsties. Un svētki jāsvin kārtīgi,” norāda I. Roze.q Liene Lote Grizāne

Kafejnīca “Vendene” Cēsīs, Raunas ielā 17, aicina apmeklētājus ik dienas uz brokastīm, pusdienām un vakariņām.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Cienīt laika nospiedumus

06:44
22.11.2024
26

Atjaunotais Uzvaras piemineklis Cēsu centrā    ir līdz šim arhitekta Imanta Timermaņa vērienīgākais darbs. Par Atmodas gadu notikumiem un šodienu saruna ar SIA “Arhitekta Imanta Timermaņa birojs” vadītāju. -Par pieminekļiem runā, diskutē, ceļ un nojauc arī šodien. -Šķiet, virziens aizgājis ne īstajās dimensijās. Andreja Upīša    pieminekļa zāģēšana ir muļķība. Ja ir kādi izteikti ideoloģiski […]

Viens bez otra nevaram nekādi

10:41
21.11.2024
321

Straupes pagasta bioloģisko zemnieku saimniecību “Eicēni” divi skoloti dārznieki Elita un Jānis Reinhardi nodibināja pagājušā gadsimta deviņdesmitajos, drīz pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas. Sāka tā romantiski – ar mazu siltumnīcu pie Elitas dzimtas mājām, kurā koši izauga izjukušās kopsaimniecības pamesti rožu stādi. Veidojot saimniecību, piedzīvota gan ziedēšana, gan ērkšķu dūrieni, un nu jau abi dārznieki ar […]

Katrā augā ir kas vērtīgs. Jāprot to izmantot

11:32
20.11.2024
34

Pastāv uzskats, ka kaut kur tālās zemēs ir tie vērtīgie augi, kas veselību var ļoti pozitīvi ietekmēt. Patiesībā viss, kas ir vajadzīgs mums, aug tepat tuvumā, atzīst dabas velšu vācēja, aktīva ārstniecības augu pētniece un augu valsts izzinātāja ELITA MELNE. “Savs jaukums ir būt dabā arī šajā nosacīti drūmajā laikā, tas ļauj izjust zināmu pirmatnību. […]

Militārā tehnika – stāsts par Latvijas vēsturi

11:04
18.11.2024
21

Cēsniekam Lūkasam Matutim bija pieci gadi, kad televīzijā redzēja, kā brauc tanki. “Tas šķita kas tik liels un interesants,” ar smaidu atceras Lūkass. Jau padsmitnieka gados viņš sāka izgatavot dažādas tehnikas modeļus. Un, protams, arī tanku. Līdztekus arī izzināja Latvijas militārās tehnikas vēsturi. Cēsu muzejā šomēnes apskatāma viņa veidoto modeļu    izstāde “Latvijas militārās tehnikas […]

Kā ikdienas paradumi var uzlabot zobu veselību

19:03
16.11.2024
30

Ikdienas paradumi spēlē būtisku lomu zobu veselības uzturēšanā un var novērst daudzas mutes dobuma problēmas. Regulāra un pareiza zobu kopšana palīdz ne vien uzturēt skaistu smaidu, bet arī izvairīties no biežām zobārsta vizītēm saistībā ar infekcijām, kariesu un smaganu iekaisumu. Aplūkosim trīs vienkāršus ieradumus, kas var ievērojami uzlabot zobu veselību. Regulāra un pareiza zobu tīrīšana […]

Vai plastiskā ķirurģija patiesi ir ceļš uz pārliecinošāku ārieni?

19:00
16.11.2024
26

Šis jautājums, kas sākotnēji var šķist vienkāršs, patiesībā slēpj sevī vairākus aspektus, kas saistīti gan ar fiziskajām, gan psiholoģiskajām izmaiņām. Plastiskā ķirurģija ne vienmēr nozīmē tikai ārējas pārmaiņas – tā bieži ietekmē arī cilvēka pašpārliecību un kopējo dzīves kvalitāti. Daudziem pacientiem šīs izmaiņas ir ceļš uz harmoniskāku dzīvi, kurā viņi izjūt gan iekšēju, gan ārēju […]

Tautas balss

Vai svarīgākā ir domes vadība

11:01
21.11.2024
47
J. raksta:

“Pagājušajā “Druvas” numurā bija ziņa, ka Cēsu novada pašvaldība par labu darbu valsts svētkos apbalvo 50 darbiniekus. Neviens pagodinātais vārdā nebija nosaukts, bet domes priekšsēdētājs un viņa vietnieki gan minēti pilnībā. Vai tad tikai viņi pelnījuši tādu godu, citi ne,” neapmierinātību ar publikāciju izteica J.

Sveiciens glābējiem un policistiem

11:01
21.11.2024
14
13
Seniore raksta:

“Noskatījos dokumentālo filmu par ugunsdzēsēju glābēju darbu. Tajā bija uzskatāmi parādīti Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieku pienākumi, reālas situācijas, kādās viņi strādā, ar kādu bīstamību jāsastopas un cik profesionāli viņi atrisina situācijas. Gribu novēlēt visiem, kas strādā šajā dienestā, veselību un izturību un visus sveikt svētkos. Paldies vēlos teikt arī Valsts policijai. Arī tas […]

Kur novilkt robežu

11:39
20.11.2024
31
Lasītāja raksta:

“Lasu, ka Cēsīs Leona Paegles ielai atjaunots Ģimnāzijas ielas nosaukums. Nosaukumā, protams, nav nekā slikta, taču, manuprāt, nav pareizi, ka mēs cenšamies aizslaucīt visu mūsu vēsturi. Šoreiz varbūt ne tik daudz par Cēsīm, bet kopumā. Nav jau neviens cilvēks ideāls, arī rakstnieki, mākslinieki. Katram savi un varbūt daudziem nepareizi uzskati, bet vai tāpēc viņu vārdi […]

Pilsoniska atbildība

11:39
20.11.2024
27
M.N. raksta:

“Paldies priekulietim Gundaram Muceniekam, kurš Lāčplēša dienas rītā Priekuļu birzītē pie piemiņas zīmes Kārlim Ulmanim nopļāva kūlu. G.Mucenieks nežēloja savu laiku un izmantoja arī savu trimmeri,” pastāstīja M.N.

Nevar atrast tualetes

14:54
13.11.2024
65
Seniore no kaimiņu novada raksta:

“Mēs, trīs kundzes astotajā gadu desmitā, no kaimiņu novada bijām ciemos Cēsīs. Izstaigājām pilsētu, vēsturiskās vietas. Kā jau ekskursijā, katrai bija līdzi ūdens pudele. Pienāca brīdis, kad, kā mēdz teikt, daba sauc. Tā kā man Cēsis zināmākas, vedu draudzenes uz Rožu laukumu, atceros, tam līdzās bija pārvietojamās tualetes. Aizgājām, bet nekā, to vairs nav. Un […]

Sludinājumi