Pirmdiena, 23. decembris
Vārda dienas: Viktorija, Balva

Latviska svinēšana ar tradicionāliem ēdieniem

Druva
15:31
19.12.2012
64
1131231231254

Krodziņa „Glendeloka” šefpavāre Anita Krasnā, gatavojoties Ziemassvētku maltītei, piedāvāja vairākas vienkāršas latviskas ēdienu receptes. Galdā tika celts cūkas pavēderes cepetis, ķūķis, zirņu pikas un biguzis.

Gatavot kopā ar “Druvu” tika aicināta latvisko tradīciju pārzinātāja Inese Roze, kurai senču virtuve nav sveša. Viņa stāsta, ka zirņu pikas ir viens no ziemā biežāk gatavotajiem ēdieniem, tas ir arī gards ciema kukulis, dodoties uz kādu pasākumu vai ciemošanos, turklāt ātri pagatavojams. “Lai gan tie, kuri nezina, kas ir zirņu pikas, uz tām sākumā skatās piesardzīgi, bet kad pagaršo, nevar vien nopriecāties par garšīgo ēdienu. Pagājušajā gadā nopirku lielu maisu ar zirņiem. Apdāvināju radus un draugus, kā arī pati tos gatavoju uz nebēdu. Bet Ziemassvētku laikā arī labprāt krāsnī uz oglēm cepu kartupeļus, gatavoju pīrāgus un sautēju kāpostus. Esmu sākusi gatavot arī vienu vecmammas iecienītu ēdienu – pannā ieklāju mīklu, lieku virsū gabaliņos sagrieztu speķi un lieku pannu krāsnī cepties. Kad plātsmaize gatava, sagriežu gabaliņos. Sanāk interesanta uzkoda. Arī graudu putras, putraimu zupas – tas viss ir manā ēdienu sarakstā,” saka Inese un teic, ka ziemā labprāt gatavo arī dārzeņus – burkānus, kāļus un bietes. Tos nevis vāra, bet cep krāsnī.

“Man šķiet, ka latviskie ēdieni nemaz nav aizmirsti. Domāju, Latvijā ir daudz pavāru, kuri pievēršas latviskajai virtuvei,” prāto Inese un labprāt iesaistās šefpavāres A. Krasnās piedāvāto ēdienu gatavošanā. “Ņemam cūkas pavēderes gabalu, bagātīgi sasmērējam ar garšvielām –sāli, citronpipariem un mārsilu vai timiānu. Tad liekam pannā un apkārt izkārtojam gabalos sagrieztus burkānus un rāceņus. Nevajag baidīties no rāceņiem, dažkārt, šķiet, aizspriedumaini uzskata, ka tos izmanto tikai lopbarībai, bet tā nav. Rācenim nav ne vainas, tas nav sliktāks par kāli, ko gan arī reti lietojam uzturā. Runājot par mūsu senču ēdieniem, varbūt var teikt, ka senās receptes nav aizmirstas, taču, pieļauju, izaugusi paaudze, kura no tiem neko nav nogaršojusi. Turklāt tagad jau ēdieniem dod modīgus nosaukumus. To pašu grūbu putru kāds bija nosaucis par grūbu risoto. Taču ārzemniekam vajag teikt, ka tas nav nekāds risoto, bet mūsu pašu, latviešu ēdiens,” saka A. Krasnā, rosoties virtuvē. I. Roze atzīst, ka latvieši izsenis svētkos klājuši bagātīgus galdus, ir arī ticējums, ka Ziemassvētku galdā jābūt 12 ēdieniem. Tas saistīts ar to, ka gadā ir 12 mēneši un gada beigās galdā jāceļ viss, kas gada laikā izaudzēts. “Latvieši tiešām klāja bagātīgu galdu, lai arī nākamajā gadā būtu bagāta raža. Tradicionāli mūsu virtuvē vienmēr bijuši graudaugu ēdieni. Tāpēc bukstiņputra, grūbu putra, putraimdesas nav nekas neierasts. Ziemassvētku galdam izmantoja visu, kas dārzā un tīrumā izaudzēts, pagrabā, klētī paglabāts. Turklāt pirms svētkiem kāva cūkas, putnus, ēdienu gatavoja no svaigas gaļas – bija cepetis, aukstā gaļa. Vēlāk jau ēda sālītu, žāvētu gaļu,” saka I. Roze un pajoko, ka, tiesa gan, mūsdienās Ziemassvētki vairs nav iedomājami vēl bez kāda “latviska” ēdiena – mandarīniem.

Šefpavāre A. Krasnā atzīst, ka latvieši nav lielāki ēdāji kā citas tautas. “Ja visu gadu strādāts, tad Ziemassvētki ir laiks, kad cilvēki ļaujas atpūtai un svinēšanai pie bagātīga galda. Un, kā jau runājām, tas tiek darīts, lai arī nākamajā gadā nodrošinātu veiksmi un auglību. Varbūt var pat teikt, ka bagātīgie galdi un skaļā Ziemassvētku svinēšana ar ķekatu gājieniem šķiet tāda kā pārmērība, bet tā mūsu senči svinēja,” norāda A. Krasnā, kura arī ir latviešu tradīciju cienītāja.

Runājam par ziemas tumšo laiku, kuru senči izmantoja kopā sanākšanai un vakarēšanai. I. Roze teic, ka arī mūsdienās ziemas garie vakari būtu jāizmanto savā labā, nevis jāsūdzas par tumsu. Tas ir laiks, ko varam veltīt sev, ko jaunu apgūstot, izzinot vai izdarot. “Senajiem latviešiem ierasta bija vakarēšana, visi pulcējās kādā mājā, vīri darīja savus darbus, sievas savus, visi kopā omulīgi pavadīja laiku,” norāda I. Roze un, runājot par Ziemassvētku svinēšanas tradīcijām, teic, ka latvieši nesēdēja visu vakaru pie galda. Gāja rotaļās, minēja mīklas, dziedāja vai runāja tautasdziesmas un zīlēja nākotni. Kā vienu no jautrām rotaļām I. Roze min “Vilki un aitiņas”. “Kad vēderi pieēsti, visi var celties no galda un uzspēlēt šo rotaļu. Sadala lomas – saimniece, vilks un aitiņas. Saimniece stāv atstatus no aitiņām, lai tām būtu kur ganīties. Malā stāv vilks, kas aitu un saimnieces sarunas laikā kauc. Saimniece saka: “Aitiņas, mājās!” Aitiņas: “Nevaram!” Saimniece: “Kāpēc nevarat?” Aitiņas: “Vilks krūmos!” Saimniece: “Ko viņš tur dara?” Aitiņas: “Zobus trin!” Saimniece: “Cik spožus?” Aitiņas: “Kā saule!” Saimniece: “Cik asus?” Aitiņas: “Kā zobens!” Saimniece: “Aitiņas, mājās!” Un tad aitas blēdamas cenšas pārskriet pāri ganību laukumam saimnieces pusē. Pa to laiku vilks ķer aitas. Kuru noķer, tā stājas malā un, spēlei turpinoties, kļūst par vilku. Tā ar katru nākamo reizi kļūst arvien vairāk vilku, bet aitas iet mazumā. Rotaļa turpinās, līdz visas aitas izķertas,” jauku rotaļu izstāsta I. Roze, sakot, ka Ziemassvētku vakarā nevajadzētu pietrūkt arī nākotnes zīlēšanai un mīklu minēšanai. I. Roze uzsver, ka latvieši svētkus svin priecīgi. “Latvieši ir svinētāji, dzīvo ar Sauli. Un piekrītu domai – ja ziemā daba atpūšas, tad arī cilvēkiem jāiemācās šajā laikā atpūsties. Un svētki jāsvin kārtīgi,” norāda I. Roze.q Liene Lote Grizāne

Kafejnīca “Vendene” Cēsīs, Raunas ielā 17, aicina apmeklētājus ik dienas uz brokastīm, pusdienām un vakariņām.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Bērna piedzimšana ir lielākais brīnums

06:27
22.12.2024
354

Ziemassvētku laiks ir stāsts par brīnumu – bērniņa piedzimšanu. Vecmātes šo brīnumu piedzīvo visa gada garumā. Sarunā ar Cēsu klīnikas vecmāti Ivetu Reķi viņa uzsver, ka bērniņa dzimšana patiesi ir brīnums. Ivetai Reķei Cēsu klīnika ir pirmā un vienīgā darbavieta, kurā pavadīti 45 gadi, no tiem 35 gadus palīdzēts mazuļiem ienākt šajā pasaulē, desmit gadi, […]

Māksla ir process, kurā gūt sev kaut ko nozīmīgu un nepieciešamu

06:55
20.12.2024
73

Viņa nupat par skulptūru “Trejdeviņu koks” ieguvusi Cēsu novada mākslas gada “Balvas 2024” augstāko apbalvojumu “Zelta balva”. Ar mākslinieci ANNU EGLI sarunājāmies par emocijām, kas papildina šādu atzinību, par radošo procesu un tuvojošos gadu miju. Lai arī viņa pašlaik dzīvo Rīgā, ar Cēsīm mākslinieci saista īpašas atmiņas, kad bērnībā daudz laika pavadīts dzimtas lauku mājās […]

Adīšana piedzīvo renesansi

06:53
19.12.2024
57

Adīšana piedzīvo renesansi – tā saka jaunā adīšanas entuziaste Baiba Dambe. Šomēnes viņa Cēsu kinozālē organizēja “Adīšanas kino seansu”. Pieredze līdzīgu notikumu rīkošanā viņai jau bija. Cēsīs sarunu festivālā “Lampa” sadarbībā ar Ģimenes telti Baiba organizēja “Mammu adīšanas pikniku”. Lielākoties tur bija mammas, kam pavisam mazi bērni, sievietes varēja kopā paadīt, parunāties, arī iemācīties uzadīt […]

Daiļrecepšu grāmata ar humora devu

06:22
18.12.2024
80

Vircoti lasāmgabali miesai un dvēselei jeb humoristiski pastāstiņi ar atbilstošām receptēm savīti Lienes Margevičas un Natas Brambergas sarakstītajā un “Zvaigzne ABC” izdotajā grāmatā “Vienaldzīgo nav!”. Tā stāsts “Pusdienas slimnīcā” papildināts ar recepti – makaronu zupa ar piena plēvi, stāstam “Vīramāte ir klāt!” pievienots ēdiens – bujabēze ar fenheli, bet “Heavy Metal” – biezeņzupa ar selerijām. […]

Mežā savējais

07:07
15.12.2024
39

Dabā miers, tā atpūšas. Cilvēks vēro, gūst sevī saskaņu ar mežu, ezeru, upi, ainavu. Par būšanu dabā, saprašanos ar meža dzīvniekiem un zivju viltību izzināšanu, par dabas mainību gadalaikos un pēdējās desmitgadēs saruna ar Kasparu Dukaļski, mednieku kluba “Drusti” biedru, makšķernieku. -Bērnībā ar vectēvu un tēvu braucām medībās un makšķerēt. Vēlēšanās būt dabā, svaigā gaisā ir […]

Grāmata, kas piepilda – ne vien vēderu, bet arī prātu un garu

06:39
14.12.2024
185

“Tā ir dāvana mums un dāvana Latvijai,” par tikko no tipogrāfijas iznākušo grāmatu “Pavāru māja Līgatnē” pauž Pavāru mājas saimnieks Ēriks Dreibants. Grāmata ir veltījums gan pašai Pavāru mājai, gan tās cilvēkiem, sākot no pavāriem un produktu audzētājiem, beidzot ar dizaineriem un arhitektiem. Tāpat grāmatā varēs atrast Pavāru mājas viesu iecienītāko ēdienu receptes. Par ieceri […]

Tautas balss

Balvas kā no pārpilnības raga

18:43
17.12.2024
27
Seniore T. raksta:

“Saprotams, ka katra nozare, ministrija, organizācija grib savu jomu celt saulītē. Tiek rīkoti dažnedažādi konkursi, vērtēšanas. Un nu gada balvas birst kā no pārpilnības raga, nav nedēļas, kad negodina vismaz trīs četru sfēru sasniegumus. Vai tas nav mazliet par traku, un vai tā nedevalvējas pagodinājumu vērtība? Beigās jau sajūk, kas ko kam pasniedzis, kas ko […]

Iela grimst tumsā

18:42
17.12.2024
25
Iedzīvotāja raksta:

“Cēsīs, Viestura ielas posmā, kas ved gar dzīvnieku patversmi, labu gabalu ir pilnīga tumsa. Nedeg pat tās pāris laternas, kas tur atrodas. Māju šai apkārtnē maz, taču cilvēki dodas pastaigās, un tagad, decembra pusē, tumšs jau ap pulksten četriem pēcpusdienā,” sacīja apkaimes iedzīvotāja.

Neizdarība kavē palīdzību

18:42
17.12.2024
22
Lasītāja V. raksta:

“Diezgan traki dzirdēt, ka cilvēkiem ar invaliditāti tehnisko palīglīdzekļu trūkst tādēļ, ka iestādes, kas par to rūpējas, neprot organizēt darbu. Mēs pārmetam valdībai, ka tā nedod pietiekami daudz līdzekļu, bet, izrādās, nauda iedota, vajadzīgais sagādāts, tikai lietas nenokļūst pie tiem, kam tās nepieciešamas. Iestāde, kas sadala tehniskos palīglīdzekļus, nemaz nezina, kas ir noliktavā, nesteidzas ar […]

Rada gaismas svētkus

18:41
17.12.2024
19
Silvija raksta:

“Ziemassvētku noskaņu, protams, katrs rada pats. Taču nevaram neietekmēties, redzot skaisto – tad sirds gavilē un acīs ir prieks. Nedēļas nogalē iznāca pabūt Taurenē un Dzērbenē pie radiem. Sasmēlos gaismu. Cik skaists Nēķena muižas parks, Dzērbenes muiža un izrotātās eglītes! Arī iedzīvotāji izgaismojuši pagalmus, balkonus, mājas. Var doties nesteidzīgā braucienā, ja negribas iet kājām. Un […]

Kā tālāk dzīvosim

22:00
16.12.2024
25
1
Lasītāja M. raksta:

“Bail klausīties, ka ASV stāsies laukā no NATO! Kas tad būs mūsu, Baltijas valstu, aizstāvis no agresīvajiem lielajiem kaimiņiem? Tad mūs var glābt tikai, ja Eiropas Savie­nība izveidojas par konfederāciju. Ja visa Eiropa būs kā viens, tad tai būs lielāks spēks. Un Krievijai jau vajag Fran­ciju, Itāliju, Vāciju, ja būsim cieši kopā, mazākas bažas, ka […]

Sludinājumi

Pārdod

15:17
22.12.2024
8

Nepieciešams tīrs un mīksts ūdens mājās vai uzņēmumam? Balstoties pēc ūdens analīzēm, piedāvājam ūdens filtrus gan privātajiem klientiem, gan juridiskajām personām. Veicam arī esošo sistēmu apkalpošanu, remontus un apkopes. Tālrunis +37128020512 Epasts filtru.darbnica@inbox.lv

Pārdod

23:57
24.11.2024
33

Mēs tīram dīzeļfiltrus visiem automobiļu, kravas transporta, traktoru, harvestera, kombaina un iekrāvēju modeļiem. Neatkarīgi no jūsu transportlīdzekļa veida, piedāvājam profesionālu un efektīvu tīrīšanu. Šī dīzeļfiltru tīrīšanas tehnoloģija ar augstu tvaika temperatūru neietver ķīmisku līdzekļu izmantošanu procesa atvieglošanai, kas nozīmē, ka process ir pilnībā ekoloģisks. Jautājumu gadījumā rakstiet uz e-pastu vai zvaniet.

Pārdod

23:57
24.11.2024
35

Piedāvājam kvalitatīvas rekuperācijas un ventilācijas sistēmas Jūsu mājām un birojam. Nodrošinām svaigu gaisu un energoefektivitāti, samazinot siltuma zudumus un uzlabojot iekštelpu mikroklimatu. Piedāvājam pilnu servisu – sākot no konsultācijas līdz uzstādīšanai. Uzlabojiet gaisa kvalitāti un ietaupiet enerģiju ar mūsu uzticamajiem risinājumiem. Sazinieties ar mums, lai izvēlētos piemērotāko sistēmu Jūsu vajadzībām! Jautājumu gadījumā rakstiet uz e-pastu […]

Pārdod

23:56
24.11.2024
30

Piedāvājam dažādus apkures risinājumus Jūsu mājām un/vai biznesam. Mūsu klāstā atradīsiet grīdas apsildes sistēmas, infrasarkanos paneļus, gāzes sildītājus un citus energoefektīvus risinājumus, kas nodrošinās komfortu un ietaupīs Jūsu izdevumus. Nodrošinām profesionālu konsultāciju un uzstādīšanu, lai Jūs varētu izvēlēties piemērotāko variantu savām vajadzībām. Sazinieties ar mums jau šodien un uzziniet, kā varam uzlabot Jūsu apkures sistēmu! […]