Trešdiena, 17. decembris
Vārda dienas: Hilda, Teiksma

Latviska svinēšana ar tradicionāliem ēdieniem

Druva
15:31
19.12.2012
136
1131231231254

Krodziņa „Glendeloka” šefpavāre Anita Krasnā, gatavojoties Ziemassvētku maltītei, piedāvāja vairākas vienkāršas latviskas ēdienu receptes. Galdā tika celts cūkas pavēderes cepetis, ķūķis, zirņu pikas un biguzis.

Gatavot kopā ar “Druvu” tika aicināta latvisko tradīciju pārzinātāja Inese Roze, kurai senču virtuve nav sveša. Viņa stāsta, ka zirņu pikas ir viens no ziemā biežāk gatavotajiem ēdieniem, tas ir arī gards ciema kukulis, dodoties uz kādu pasākumu vai ciemošanos, turklāt ātri pagatavojams. “Lai gan tie, kuri nezina, kas ir zirņu pikas, uz tām sākumā skatās piesardzīgi, bet kad pagaršo, nevar vien nopriecāties par garšīgo ēdienu. Pagājušajā gadā nopirku lielu maisu ar zirņiem. Apdāvināju radus un draugus, kā arī pati tos gatavoju uz nebēdu. Bet Ziemassvētku laikā arī labprāt krāsnī uz oglēm cepu kartupeļus, gatavoju pīrāgus un sautēju kāpostus. Esmu sākusi gatavot arī vienu vecmammas iecienītu ēdienu – pannā ieklāju mīklu, lieku virsū gabaliņos sagrieztu speķi un lieku pannu krāsnī cepties. Kad plātsmaize gatava, sagriežu gabaliņos. Sanāk interesanta uzkoda. Arī graudu putras, putraimu zupas – tas viss ir manā ēdienu sarakstā,” saka Inese un teic, ka ziemā labprāt gatavo arī dārzeņus – burkānus, kāļus un bietes. Tos nevis vāra, bet cep krāsnī.

“Man šķiet, ka latviskie ēdieni nemaz nav aizmirsti. Domāju, Latvijā ir daudz pavāru, kuri pievēršas latviskajai virtuvei,” prāto Inese un labprāt iesaistās šefpavāres A. Krasnās piedāvāto ēdienu gatavošanā. “Ņemam cūkas pavēderes gabalu, bagātīgi sasmērējam ar garšvielām –sāli, citronpipariem un mārsilu vai timiānu. Tad liekam pannā un apkārt izkārtojam gabalos sagrieztus burkānus un rāceņus. Nevajag baidīties no rāceņiem, dažkārt, šķiet, aizspriedumaini uzskata, ka tos izmanto tikai lopbarībai, bet tā nav. Rācenim nav ne vainas, tas nav sliktāks par kāli, ko gan arī reti lietojam uzturā. Runājot par mūsu senču ēdieniem, varbūt var teikt, ka senās receptes nav aizmirstas, taču, pieļauju, izaugusi paaudze, kura no tiem neko nav nogaršojusi. Turklāt tagad jau ēdieniem dod modīgus nosaukumus. To pašu grūbu putru kāds bija nosaucis par grūbu risoto. Taču ārzemniekam vajag teikt, ka tas nav nekāds risoto, bet mūsu pašu, latviešu ēdiens,” saka A. Krasnā, rosoties virtuvē. I. Roze atzīst, ka latvieši izsenis svētkos klājuši bagātīgus galdus, ir arī ticējums, ka Ziemassvētku galdā jābūt 12 ēdieniem. Tas saistīts ar to, ka gadā ir 12 mēneši un gada beigās galdā jāceļ viss, kas gada laikā izaudzēts. “Latvieši tiešām klāja bagātīgu galdu, lai arī nākamajā gadā būtu bagāta raža. Tradicionāli mūsu virtuvē vienmēr bijuši graudaugu ēdieni. Tāpēc bukstiņputra, grūbu putra, putraimdesas nav nekas neierasts. Ziemassvētku galdam izmantoja visu, kas dārzā un tīrumā izaudzēts, pagrabā, klētī paglabāts. Turklāt pirms svētkiem kāva cūkas, putnus, ēdienu gatavoja no svaigas gaļas – bija cepetis, aukstā gaļa. Vēlāk jau ēda sālītu, žāvētu gaļu,” saka I. Roze un pajoko, ka, tiesa gan, mūsdienās Ziemassvētki vairs nav iedomājami vēl bez kāda “latviska” ēdiena – mandarīniem.

Šefpavāre A. Krasnā atzīst, ka latvieši nav lielāki ēdāji kā citas tautas. “Ja visu gadu strādāts, tad Ziemassvētki ir laiks, kad cilvēki ļaujas atpūtai un svinēšanai pie bagātīga galda. Un, kā jau runājām, tas tiek darīts, lai arī nākamajā gadā nodrošinātu veiksmi un auglību. Varbūt var pat teikt, ka bagātīgie galdi un skaļā Ziemassvētku svinēšana ar ķekatu gājieniem šķiet tāda kā pārmērība, bet tā mūsu senči svinēja,” norāda A. Krasnā, kura arī ir latviešu tradīciju cienītāja.

Runājam par ziemas tumšo laiku, kuru senči izmantoja kopā sanākšanai un vakarēšanai. I. Roze teic, ka arī mūsdienās ziemas garie vakari būtu jāizmanto savā labā, nevis jāsūdzas par tumsu. Tas ir laiks, ko varam veltīt sev, ko jaunu apgūstot, izzinot vai izdarot. “Senajiem latviešiem ierasta bija vakarēšana, visi pulcējās kādā mājā, vīri darīja savus darbus, sievas savus, visi kopā omulīgi pavadīja laiku,” norāda I. Roze un, runājot par Ziemassvētku svinēšanas tradīcijām, teic, ka latvieši nesēdēja visu vakaru pie galda. Gāja rotaļās, minēja mīklas, dziedāja vai runāja tautasdziesmas un zīlēja nākotni. Kā vienu no jautrām rotaļām I. Roze min “Vilki un aitiņas”. “Kad vēderi pieēsti, visi var celties no galda un uzspēlēt šo rotaļu. Sadala lomas – saimniece, vilks un aitiņas. Saimniece stāv atstatus no aitiņām, lai tām būtu kur ganīties. Malā stāv vilks, kas aitu un saimnieces sarunas laikā kauc. Saimniece saka: “Aitiņas, mājās!” Aitiņas: “Nevaram!” Saimniece: “Kāpēc nevarat?” Aitiņas: “Vilks krūmos!” Saimniece: “Ko viņš tur dara?” Aitiņas: “Zobus trin!” Saimniece: “Cik spožus?” Aitiņas: “Kā saule!” Saimniece: “Cik asus?” Aitiņas: “Kā zobens!” Saimniece: “Aitiņas, mājās!” Un tad aitas blēdamas cenšas pārskriet pāri ganību laukumam saimnieces pusē. Pa to laiku vilks ķer aitas. Kuru noķer, tā stājas malā un, spēlei turpinoties, kļūst par vilku. Tā ar katru nākamo reizi kļūst arvien vairāk vilku, bet aitas iet mazumā. Rotaļa turpinās, līdz visas aitas izķertas,” jauku rotaļu izstāsta I. Roze, sakot, ka Ziemassvētku vakarā nevajadzētu pietrūkt arī nākotnes zīlēšanai un mīklu minēšanai. I. Roze uzsver, ka latvieši svētkus svin priecīgi. “Latvieši ir svinētāji, dzīvo ar Sauli. Un piekrītu domai – ja ziemā daba atpūšas, tad arī cilvēkiem jāiemācās šajā laikā atpūsties. Un svētki jāsvin kārtīgi,” norāda I. Roze.q Liene Lote Grizāne

Kafejnīca “Vendene” Cēsīs, Raunas ielā 17, aicina apmeklētājus ik dienas uz brokastīm, pusdienām un vakariņām.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Izlocīt puķes

06:08
17.12.2025
78

Rīdzenē vienā no ārēji tik līdzīgajiem daudzdzīvokļu namiem sastopu bijušo bērnudārza audzinātāju Annu Kosovu. Viņa no saviem 70 gadiem vairāk nekā divus desmitus gandrīz katru brīvo mirkli veltījusi japāņu papīra locīšanas mākslai jeb origami. “Vienkārši esmu cilvēks, kurš grib visu ko pamēģināt,” iesākumu atceras kundze, atklājot, ka pēc kādā video ieraudzītā parauga ienācis prātā izlocīt […]

Pilsētvides risinājumi – dizains, kas apvieno funkcionalitāti un drošību

10:30
16.12.2025
23

Pilsētvides attīstība balstās trīs galvenajos principos – estētikā, funkcionalitātē un drošībā. Labi izstrādāta vide kalpo iedzīvotājiem, uzņēmumiem un pilsētas viesiem, radot vietu, kur cilvēki var ērti pārvietoties, strādāt, socializēties un atpūsties. Pilsētvides kvalitāti nosaka ne tikai arhitektūra, bet arī pārdomāts aprīkojums, kas nodrošina kārtību, orientēšanās ērtību un patīkamu atmosfēru. Pilsētvides aprīkojumam ir nozīmīga loma šajā […]

Bruņinieks ar zelta komandu

05:17
15.12.2025
286
1

Novembrī tradicionālajā Cēsu novada pašvaldības darbinieku apbalvošanas pasākumā tika teikts paldies par ieguldīto darbu, atbildību un sirdsdegsmi. Galveno, pirmās pakāpes apbalvojumu “Bruņinieks”, saņēma Juris Joksts, Cēsu Digitālā centra vadītājs, par izciliem sasniegumiem un ieguldījumu Cēsu novada digitālās attīstības veicināšanā. Juris uzsver, ka šādu balvu diez vai iegūtu bez savas lieliskās “zelta” komandas. “Druva” aicināja Juri […]

Cimdos māksla un atmiņu zīmes

06:31
12.12.2025
64

Pirms Ziemassvētkiem skaistu dāvanu saņems rokdarbnieces, stāstu un Latvijas kultūras un sabiedriskās dzīves pētnieki. Tā ir Elīnas Apsītes grāmata “Dzīvais cimds. Jette Užāne” par dzērbenieti Cimdu Jettiņu. Viņas simtgadei Cēsu muzejā bija veltīta audiovizuāla izstāde “Dzīvais cimds”. Tā saņēma “Latvijas Dizaina gada balvas 2025” žūrijas atzinību, tā bija nominēta “Kilograms kultūras” fināla balsojumam. Izstādes kuratore […]

"Timbro" pārceļas uz jaunām telpām un plāno jaudīgu attīstību

05:28
11.12.2025
1061
1

Ar īstu Cēsu novadā dzimuša un auguša cilvēka prieku un azartu SIA “Timbro” izpilddirektors Raimonds Cipe “Druvai” izrāda pašlaik remont­darbu noslēguma fāzē esošās uzņēmuma jaunās telpas Cēsīs, Gaujas ielā 5, kur paredzēts pārcelties pavisam drīz, līdz gada beigām. Uzņēmuma vadītājs “Dru­vai” apstiprina nesen masu medijos izskanējušo informāciju, ka Cēsu mežsaimniecības uzņēmums SIA “Timbro” mež­izstrādes tiesību […]

Kūkas, piparkūkas un rosība ģimenē

05:17
09.12.2025
140

Māja piekalnītē redzama pa gabalu, pagalmā taku izgaismo krāsainas lampiņas, sevi izrāda rūķi, dažs  arī slēpjas. Pie namdurvīm Adventes vainags.  Virtuvē smaržo piparkūkas. “Ziemassvētku noskaņa nav tikai bērnu, arī pieaugušo priekam,” saka līgatniete Irita Vempere un uzsver, ka viņai ikvieni svētki saistās ar rosību. Iritas vaļasprieks ir kūku cepšana, un, saprotams, svētkos tās gaida ne […]

Tautas balss

Egle rada prieku

09:57
17.12.2025
13
Cēsniece L. raksta:

“Priecājos par Cēsu galveno egli Vienības laukumā. Tā izgreznota ļoti jaukām gaismiņām. Prieks skatīties gan autobraucējiem, gan gājējiem. Šajās tumšajās dienās, ieraugot mirdzošās spuldzītes, sejā iezogas smaids,” sacīja cēsniece L.

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
32
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
29
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
45
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
45
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Sludinājumi