Trešdiena, 17. decembris
Vārda dienas: Hilda, Teiksma

Labāk uzticēties speciālistiem

Druva
12:07
27.01.2015
165
Slepes 74k8864

Atkal iestājušies ziemai raksturīgāki mīnusi, cerams, būs arī sniegs, lai distanču slēpošanas piekritēji varētu nodoties savam vaļaspriekam. Galu galā, tuvojas arī tradicionālais slēpojums “Apkārt Alaukstam”, kurā vismaz reizi mūžā jāpiedalās katram slēpotājam. Tā norise gan galvenokārt atkarīga no mātes dabas.

Taču ar vēlmi slēpot vien nepietiek, vajadzīgs arī inventārs. Slēpju piedāvājums plašs, kā izvēlēties labākās? Speciālisti norāda, ka vispirms jāsaprot, kādā solī plānots slēpot – slidsolī vai klasiskajā. No tā atkarīga gan slēpju izvēle, gan garums. Klasiskajam solim slēpju garumu aprēķina, auguma garumam pieskaitot 15 – 20 centimetrus, slidsolim slēpes īsākas, augumam jāpieskaita 3 – 7 centimetri.

Ja nopirktas slēpes, vajadzīgas arī lamatiņas, kas atšķirīgas slidsolim un klasikai. To pielikšanu ieteicams uzticēt veikala darbiniekiem, kuriem ir nepieciešamais aprīkojums, lai visu izdarītu precīzi. Cenšoties darīt pēc principa – protu, protu – var nodarīt neatgriezenisku skādi, bet slēpes mūslaikos ir samērā dārgas.

Tad iegādājamies nūjas, kuru garums, slēpojot klasiski – līdz plecam, bet slidsolim labākais nūju garums – līdz auss ļipiņai. Atbilstoši stiprinājumiem jānopērk zābaki, kaut kas mugurā velkams, un slēpotājs gandrīz gatavs doties trasē. Nē, vēl kāds svarīgs sīkums – slēpes jāsagatavo, lai labāk slīd. Kādreiz, kad slēpojām ar kocenēm, bija vienkārši, slēpes vispirms apstrādāja ar koka darvu, ko iekausēja ar lodlampu, lika virsū smēri, ar korķi ierīvēja, un gatavs! Bija arī citi tautas paņēmieni slēpju sagatavošanai, taču tagad saviem spēkiem to paveikt praktiski ir neiespējami. Varbūt tie, kuri ar slēpošanu nodarbojas regulāri, paši iegādājušies aprīkojumu un visu nepieciešamo, taču svētdienas slēpotājiem labāk uzticēt šo darbu speciālistiem.

Tam piekrīt arī slēpošanas – biatlona trases “Priekuļi” apsaimniekotājs Gunārs Dumbris, norādot, ka tie laiki, kad visu varēja izdarīt pats, tiešām pagājuši: “Var jau censties, mēģināt, bet esmu itin drošs, ka kvalitātes nebūs. Jo tas ir sarežģīts process, kur vajadzīgas ne tikai zināšanas, bet arī nopietns aprīkojums.”

Vajadzīgs speciāls darbagalds, kurā apstrādājamā slēpe tiek iestiprināta. Tāds vien maksā simtus. Neatņemams darba rīks ir speciālais parafīna gludeklis ar temperatūras regulatoru, jo dažādiem parafīniem ir atšķirīga kušanas temperatūra. Lai arī slēpes rūpnīcā apstrādātas, uz slīdvirsmas var palikt negludumi, kas ietekmē slīdēšanu. Tāpēc pamatne jāapstrādā ar parafīnu. Kausējot uzpilina parafīnu visā slēpes garumā, tad ar gludekli izlīdzina. Daļa iekausējas slēpē, to, kas paliek ārpusē, noņem. Svarīgi trāpīt pareizo parafīnu daudzumu, ja par daudz, tie ir tikai lieki izdevumi, ja par maz – var sadedzināt slēpi. Kad parafīns atdzisis, ar cikliņiem nodzen lieko, bet parafīns, kas paliek slēpē, ir tieši tas, kas nodrošina slīdēšanu. Jau tas nav vienkārši, bet ar to slēpju sagatavošana nebeidzas. Tālāk talkā tiek ņemtas vēl dažādas birstes un citi palīgmateriāli, lai virsmu pilnībā attīrītu no liekā parafīna un uzpucētu. Tad, skatoties, kāds ārā laiks, kāds sniegs, izvēlas parafīnu, ko uzklāt, lai ietu slēpot. Pēc slēpošanas šo procedūru atkārto, jo jaunai slēpei parafīns jāliek piecas sešas reizes, lai tas iesūcas. Arī pēc tam slēpes jāapstrādā regulāri, lai tās labi slīdētu.

Atšķirīga arī slēpju sagatavošana klasiskajam un slidsolim, un, runājot godīgi, iesācējam visa šī procedūra ir vesela Ķīnas ābece. Tad vēl sākas vesela zinātne par parafīniem, kuru ir bez skaita, un citiem slīdamības nodrošināšanas līdzekļiem, kas arī nav lēts prieks. Protams, ja ir vēlme un līdzekļi, visu var nopirkt un apgūt. Bet vajadzīga arī īpaša telpa, jo neba virtuvē ņemties ar šo procesu.

Kā saka G. Dumbris, nezinātājam ķeroties pie slēpju sagatavošanas, visticamāk, čiks vien sanāks, rezultātā vienalga nāksies meklēt speciālistu, kas visu paveiks, lai slēpes tiešām slīdētu. Slēpju servisu piedāvā specializētie veikali, kur tās tirgo. Pirms tautas slēpojumiem parasti darbojas slēpju serviss, kur speciālisti sagatavos tās atbilstoši konkrētās dienas gaisa temperatūrai un sniega stāvoklim. Un tas katrā ziņā būs krietni ātrāk un lētāk, nekā pašam mēģināt izurbties tam visam cauri. Jānis Gabrāns

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Izlocīt puķes

06:08
17.12.2025
6

Rīdzenē vienā no ārēji tik līdzīgajiem daudzdzīvokļu namiem sastopu bijušo bērnudārza audzinātāju Annu Kosovu. Viņa no saviem 70 gadiem vairāk nekā divus desmitus gandrīz katru brīvo mirkli veltījusi japāņu papīra locīšanas mākslai jeb origami. “Vienkārši esmu cilvēks, kurš grib visu ko pamēģināt,” iesākumu atceras kundze, atklājot, ka pēc kādā video ieraudzītā parauga ienācis prātā izlocīt […]

Pilsētvides risinājumi – dizains, kas apvieno funkcionalitāti un drošību

10:30
16.12.2025
18

Pilsētvides attīstība balstās trīs galvenajos principos – estētikā, funkcionalitātē un drošībā. Labi izstrādāta vide kalpo iedzīvotājiem, uzņēmumiem un pilsētas viesiem, radot vietu, kur cilvēki var ērti pārvietoties, strādāt, socializēties un atpūsties. Pilsētvides kvalitāti nosaka ne tikai arhitektūra, bet arī pārdomāts aprīkojums, kas nodrošina kārtību, orientēšanās ērtību un patīkamu atmosfēru. Pilsētvides aprīkojumam ir nozīmīga loma šajā […]

Bruņinieks ar zelta komandu

05:17
15.12.2025
271
1

Novembrī tradicionālajā Cēsu novada pašvaldības darbinieku apbalvošanas pasākumā tika teikts paldies par ieguldīto darbu, atbildību un sirdsdegsmi. Galveno, pirmās pakāpes apbalvojumu “Bruņinieks”, saņēma Juris Joksts, Cēsu Digitālā centra vadītājs, par izciliem sasniegumiem un ieguldījumu Cēsu novada digitālās attīstības veicināšanā. Juris uzsver, ka šādu balvu diez vai iegūtu bez savas lieliskās “zelta” komandas. “Druva” aicināja Juri […]

Cimdos māksla un atmiņu zīmes

06:31
12.12.2025
63

Pirms Ziemassvētkiem skaistu dāvanu saņems rokdarbnieces, stāstu un Latvijas kultūras un sabiedriskās dzīves pētnieki. Tā ir Elīnas Apsītes grāmata “Dzīvais cimds. Jette Užāne” par dzērbenieti Cimdu Jettiņu. Viņas simtgadei Cēsu muzejā bija veltīta audiovizuāla izstāde “Dzīvais cimds”. Tā saņēma “Latvijas Dizaina gada balvas 2025” žūrijas atzinību, tā bija nominēta “Kilograms kultūras” fināla balsojumam. Izstādes kuratore […]

"Timbro" pārceļas uz jaunām telpām un plāno jaudīgu attīstību

05:28
11.12.2025
1047
1

Ar īstu Cēsu novadā dzimuša un auguša cilvēka prieku un azartu SIA “Timbro” izpilddirektors Raimonds Cipe “Druvai” izrāda pašlaik remont­darbu noslēguma fāzē esošās uzņēmuma jaunās telpas Cēsīs, Gaujas ielā 5, kur paredzēts pārcelties pavisam drīz, līdz gada beigām. Uzņēmuma vadītājs “Dru­vai” apstiprina nesen masu medijos izskanējušo informāciju, ka Cēsu mežsaimniecības uzņēmums SIA “Timbro” mež­izstrādes tiesību […]

Kūkas, piparkūkas un rosība ģimenē

05:17
09.12.2025
138

Māja piekalnītē redzama pa gabalu, pagalmā taku izgaismo krāsainas lampiņas, sevi izrāda rūķi, dažs  arī slēpjas. Pie namdurvīm Adventes vainags.  Virtuvē smaržo piparkūkas. “Ziemassvētku noskaņa nav tikai bērnu, arī pieaugušo priekam,” saka līgatniete Irita Vempere un uzsver, ka viņai ikvieni svētki saistās ar rosību. Iritas vaļasprieks ir kūku cepšana, un, saprotams, svētkos tās gaida ne […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
31
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
29
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
42
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
44
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
42
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi