Trešdiena, 22. maijs
Vārda dienas: Emīlija

Kūku māksliniece - no vaļasprieka līdz uzņēmējdarbībai

Kristiāna Daniela Martinova
05:10
04.05.2024
1714
Ingas Kukas (1)

Pārdomāti un eleganti. Katrs konditorejas izstrādājums ir rūpīgi izrotāts, parādot kūku cepējas radošo redzējumu. Foto: no albuma

“Pēc četriem gadiem kā konditore uzņēmumā, saņemot daudz komplimentu un pateicību par izcilajām kūkām, kas bija tieši tādas, kā klienti vēlējās, radās iedvesma pilnveidoties. Sākotnēji mani motivēja meitas, kuras iedrošināja uzsākt savu ceļu un censties vēl vairāk, jo cilvēkiem patika manas kūkas un svētku uzkodas. Tomēr bija svarīgi apdomāt, kā darboties, jo man nozīmīga bija stabilitāte. Sākt savu biznesu ir riskants solis, jo nekad nevar būt pārliecināts, vai būs pietiekami pircēju, vai viss izdosies, kā plānots. Ģimene bija un joprojām ir mans galvenais atbalsts šajā procesā,”    pieredzē dalās konditore Inga Midika no Straupes.

Strādājot kā individuālajai uzņēmējai, ikdienā ir ne tikai kūku cepšana, bet arī uzņēmējdarbības pārvaldība. Tas ir aicinošs, bet prasīgs ceļš, kas piedāvā daudzas priekšrocības un izaicinājumus. Konditors var pilnībā realizēt savu radošo redzējumu, eksperimentējot ar dažādām garšām, formām un dekorēšanas tehnikām, lai radītu unikālu produkciju pēc klientu vēlmēm. Individuāli strādājot, var sniegt personisku apkalpošanu un pielāgot izstrādājumus atbilstoši pircēju gaumei.

Lai nodrošinātu darba efektivitāti, lai pasūtījumus sagatavotu termiņā, būtiskas ir  laika vadības prasmes. Svarīgi arī saprast finanšu plūsmu un noteikt pareizu cenu, lai nodrošinātu uzņēmējdarbības rentabilitāti. Strādājot individuāli, ikdienas darbs rada aizraušanos un gandarījumu, jo var redzēt konkrētus rezultātus, saņemt atzinību par radošumu. Tas ir ceļš, kas prasa dedzību, mērķtiecību un mīlestību pret konditorejas mākslu, sniedzot gandarījumu par veiksmīgi pabeigtiem izstrādājumiem.

“Cik fantastiski bija pirmo reizi kā individuālam komersantam gatavot tirgum produkciju, kas top pēc mana redzējuma, kuram pati nosaku cenu! Es biju patīkami pārsteigta, ka gandrīz visu    izcepto pārdevu jau pirmajā tirgošanās reizē. Tā ir īsta prieka sajūta! Prieks pārdot savus izstrādājumus un redzēt, ka rodas pastāvīgi klienti, kuri nākamajā tirgus reizē atkal nāk pie manis. Vasarā tirgū Skultē mums pat nebija laika izlikt produkciju, kad pircēji jau stāvēja rindā, gaidot savus iemīļotos gardumus,” smaidot stāsta Inga Midika un piebilst, ka kārumu daudzveidību    cenšas katru reizi papildināt, dažādojot produkciju.

Ingai Midikai dāzādu gardumu cepšana ir aizraušanās kopš bērnības. Viņas mammas māsa bija  profesionāla konditore. Mamma ne reizi vien Ingu,  sešgadīgu meiteni, ņēma līdzi, kad ciemojās pie māsas ceptuvē. Konditorejas smaržas Ingu iedvesmoja, kad viņai ļāva, labprāt palīdzēja. Katra pīrādziņa mīkla tika ļoti rūpīgi izrullēta, katram mazam sīkumam pievērsta uzmanība, lai ikvienam izstrādājumam, kas nonācis līdz klientam,    būtu izcila garša un izskats.

Kad I.Midikai izveidojās ģimene, konditora prasmes noderēja, cepot gardumus pašiem svētku reizēs. Dzīves gaitā radās situācija, kad bija jāmaina darbavieta, bija iespēja strādāt tuvāk mājām. Jaunajā darbā dažkārt bija jāpalīdz, gatavojot konditorejas izstrādājumus. Inga sāka mācīties, attīstīties un pilnveidot savas prasmes. Ar laiku klienti sāka atpazīt viņas rokrakstu, jo, kaut arī receptes var būt vienādas, katram konditoram ir savs īpašais veids, kā tās realizēt. Ar rūpību pret katru izstrādājumu I.Midika ieguva klientu uzticēšanos, bija pasūtītāji, kas lūdza, lai tieši viņa ceptu torti vai citus gardumus. Tas viņai pašai lika vairāk novērtēt savu darbu.   

I.Midika sāka mājās eksperimentēt, kā gatavot veselīgus kārumus. Uz to viņu mudināja māsas dēla veselības problēmas, kad bijušas dažādas pārtikas alerģijas, puisis nevarēja ēst saldumus, ko var nopirkt veikalā. Centusies un mēģinājusi radīt veselīgus un garšīgus konditorejas izstrādājumus, kas būtu piemēroti mazajam ķiparam. Tā lēnām sākās patstāvīgās izaugsmes ceļš.
“Ingas gardumu ”produkcija ir gatavota tikai no dabīgām sastāvdaļām, vasarās pati konditore lasa ogas, kuras    izmanto kūku un toršu    pildījumiem. Bet, dekorējot kūkas, I.Midika vienmēr izmanto svaigas ogas. Tas padara    produkciju īpašu. Ar katru klientu vienmēr individuāli izrunā visas detaļas, katru niansi, lai varētu pagatavot ideālo kūku, dažreiz pat sanāk pamainīt recepti, lai pilnībā apmierinātu klienta vēlmes. Cilvēki tādu individuālu pieeju novērtē.

Tiek plānots paplašināt darbību, bet ir vairāki riski. “Pirmkārt, zinu, ka    tortes pēdējo posmu -    salikt kopā sastāvdaļas – ,    turpināšu pati, lai nodrošinātu kvalitāti.    Man svarīgi zināt, ka viss    paveikts rūpīgi.     Izaugsme saistīta arī    ar bažām par lielo apjomu, kas varētu pārsniegt manas pašreizējās iespējas. Baidos, ka apjoma dēļ pati vairs nespēšu piedalīties tirdziņos, bet man ir ļoti svarīgi, jo tā varu veidot atgriezenisko saikni ar pircēju. Taču esmu ieinteresēta attīstīt savu uzņēmumu un doties pretī jauniem izaicinājumiem,” ar smaidu stāsta konditore.

Cēsu novadā un arī Straupes pusē netrūkst konditoreju, kas piedāvā dažādus gardumus. Bet I.Midika saka: “Mēs nevienu neuzskatām par konkurentu, jo katram ir sava niša un specifika. Novēlu visiem veiksmi, esam mazie mājražotāji, kas cenšas un atbalsta cits citu.”

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

No Latvijas līdz piefrontes zonai Ukrainā

06:12
22.05.2024
30

Veselavietis Ēvalds Krieviņš  ir azartisks, viņam patīk risks, jau sen domājis, kā praktiski palīdzēt Ukrainai. Naudas ziedojums šķita vienkāršākais veids, bet vīrs ar militāro pieredzi, atvaļināts    pulkvežleitnants varētu vairāk. Risinājums būtu braukt, lai aizvestu ukraiņiem kādu mašīnu. Šofera pieredze braucienos  kolonā arī ir.    Ēvalds pieteicās par rezerves šoferi. Atnāca ziņa, ka jādodas ceļā. […]

Strādāt no mājām un baudīt dabu

05:11
17.05.2024
93

Sanita Kalniņa Priekuļos ir ienācēja, bet te dzīvo jau desmit gadu. Pirmais, ar ko Sanitai saistās Priekuļi, ir zaļums: “Izej ārā un dodies uz jebkuru pusi, visur zaļš – tepat Kazu grava, biatlona trase, veloceliņš, kur var gan staigāt, gan skrituļot, braukt ar velosipēdu. Ar meitu bieži tur pastaigājamies.” Sanita ir audēja, strādā no mājām. […]

Dzīvesprieks cauri gadiem

21:39
16.05.2024
63

Velta Jēkabjāne dzīvoklī Ģikšos sagaida smaidīga, dzīvesprieka pilna. Viņas dzīves gudrību un optimismu ikdienā apbrīno meita, mazbērni un saņem mazmazbērni. Par allaž priecīgo prātu Velta atsmej: “Es tāda esmu!” Un piebilst, ka tāpat jau savu reizi paraud, kad atceras aizgājušos gadus. 90 gados atmiņu sakrājies daudz. Uz skolu kājām pa dubļiem, sniegu Veltas dzimtā vieta […]

Kā atbrīvoties no muskuļu sāpēm?

19:53
13.05.2024
447

Vai tevi moka muskuļu sāpes? Lasi un uzzini piecas metodes, kas palīdzēs izvairīties un atbrīvoties no tām! Sāpes muskuļos, kas pazīstamas arī kā mialģija, ir bieži sastopama problēma, ko izjūt dažāda vecuma cilvēki. Tās var rasties dažādu iemeslu dēļ, piemēram, no fiziskajām aktivitātēm, nepareizas stājas vai kādas traumas. No atslodzes līdz masāžas palīglīdzekļiem, kā https://www.notino.lv/fitnesa-piedrumi/maszas-palgldzeki/. […]

“Esmu teātrī, lai dotu cilvēkiem prieku”

05:08
13.05.2024
62

Dzimusi Rīgā, šobrīd valmieriete un nu redzama arī uz Cēsu Mazā teātra skatuves izrādē “Garā nedēļas nogale”. “Aktrise Māra Mennika ir brīnums, gan tāpēc, ka tik nemanāmi mērķtiecīgi viņa tomēr sasniegusi savu sapni un jūtas laimīga tajā, gan tāpēc, ka tik fantastiski brīvi spēj redzēt pasauli un pieņemt ārēji it kā nepopulārus brīnumus, kas viņas […]

Mammas padoms dzīvei

00:00
12.05.2024
186

Irēna Bindemane – līgatniete, māksliniece, misijas “Pakāpieni”, jauno māmiņu aprūpes centra, bijusī vadītāja, kustības “Ģimenes šūpulis” viena no dibinātājām un vienkārši mamma. Maijā, kad atzīmējam Mātes un Ģimenes dienu, Vasarsvētkus, saruna par vērtībām, dzīves skolu, sapņiem. -Kad jau vairāk skaties atpakaļ, ne tik daudz uz priekšu, daudz ko izvērtē. Nāk prātā, ko esi darījis pāri […]

Tautas balss

Vai pilsētas vizītkarte

13:07
21.05.2024
18
Velta no Priekuļiem raksta:

“Druva” rakstīja par Bagāžnieku tirgu. Patiesi, jauks pasākums. Šosestdien būs Stādu tirgus, un nevaru aizmirst to pavasari, kad nabaga tirgotāji bedrēs, kas pēc lietus bija pilnas ar ūdeni, meta kartona gabalus, lai pircēji var pieiet pie viņiem. Pircējam šajā tirgus placī jāskatās, kur liek kāju, nevis ko kurš tirdzinieks piedāvā. Uz šādiem tirgiem brauc arī […]

Runā pilnīgus melus

21:00
16.05.2024
22
Seniore raksta:

“Kad klausies, ko saka dažu prokrievisko partiju politiķi, ir ne tikai dusmas, bet arī ļoti bēdīgi. Cilvēki bauda visus labumus, ko dod Latvijas valsts un sabiedrība un tajā pašā reizē tā nomelno notiekošo. Kā var teikt, ka skolēniem skolā nedod ēst, ja līdz ceturtajai klasei visiem bērniem pusdienas apmaksā valsts! Tad kā tu vari vispār […]

Jābūt modriem

10:21
13.05.2024
25
"Druva" lasītājs raksta:

“Raksta, ka “Balticom” ka­nālos Maskavas 9.maija parādi varēja redzēt kiberuzbrukuma rezultātā. Es gan domāju, ka vajag kārtīgi pārbaudīt arī pašu televīzijas pakalpojumu sniedzēju, cilvēkus, kas tajā brīdī bija atbildīgi. Lai nu ko kurš saka, aizdomu ēna tomēr paliek, ka viss var nebūt tik vienkārši,” pārdomās dalījās lasītājs.

Svinēsim svētkus kopā

10:21
13.05.2024
24
Seniore Z. raksta:

“Priecājos par 4.maija svētkiem Cēsīs. Bija ļoti sirsnīgs un patriotisks pasākums. Protams, palīdzēja arī tas, ka bija skaists laiks. Ir jauki, ka svētkos varam sanākt kopā, kopā priecāties un svinēt. Tādus pasākumus vajadzētu rīkot biežāk. Piemēram, arī Jāņu vakarā pilsētniekiem varētu būt skaista kopā sanākšana. Nav jau visiem lauku, kur aizbraukt. Tad Zāļu vakarā varētu […]

Krūmi aizsedz krustojumus

12:21
05.05.2024
53
Autovadītāja raksta:

“Viss sazaļojis, saplaukuši arī krūmi. Tāpēc gribētos lūgt dažos Cēsu ielu krustojumos tos pavērtēt, vai nevajag apcirpt, lai netraucē autovadītājiem pārskatīt ceļu. Nezinu, kuram dienestam vajadzētu apsekot pilsētu, bet gan jau tāds ir. Īpaši jau bažas par to, ka no krustojuma pa ietvi var izbraukt velosipēdists vai skrejriteņa vadītājs. Tie pārvietojas ātrāk nekā gājēji, un […]

Sludinājumi