Pirmdiena, 23. decembris
Vārda dienas: Viktorija, Balva

Ko pagatavot no puskilograma reņģu un zivju konserviem

Druva
12:34
07.02.2013
56
Gatavojam Kopaa Prau 4

Krodziņa “Glendeloka” šefpavāre Anita Krasnā šoreiz no tirgus pārnāca ar puskilogramu svaigu reņģu un pāris kārbām skumbrijas. Šefpavāre atzina, ka raudzīs celt galdā kaut ko no šiem produktiem. Ciemiņa lomā šoreiz iejutās cēsnieks Ivars Prauliņš. Viņš atklāja, ka neesot liels makšķernieks, bet zivis garšojušas vienmēr. I. Prauliņš, tīrot reņģes no asakām, atminas padomju laikus un ceturtdienas, kas tika nodēvētas par zivju dienām. “Kā jau tajos laikos, daudz kas notika plānveidīgi. Tā arī tika noteikta zivju diena , lai rosinātu cilvēkus ēst zivis, kas patiesībā ir veselīgas un organismam nepieciešamas. Tā ka tolaik ceturtdienās ēdienkartē neizbēgami parādījās cepta menca, siļķe un vēl kārtīga zivju zupa,” smaidot stāsta I. Prauliņš, uzsverot, ka tajos laikos jau gan tika ķerti arī nēģi, taču tos latviešu bāleliņi neredzēja. Tie kopā ar citiem gardumiem vilciena vagonos tika transportēti uz Krieviju. Runājot par zivīm, šefpavāre norāda, ka zivis ir jāēd, jo tajās ir daudz vērtīgas taukskābes, minerālvielas un vitamīni. Viņa pastāsta, ka pēc tauku satura zivis var iedalīt liesajās – līdakas, mencas, asari, kā arī treknajās – laši, karpas, zuši, stores, skumbrijas, siļķes, reņģes un citas. Tiesa gan, no trekno zivju taukiem nav jāuzmanās, jo tie satur vērtīgās nepiesātinātās taukskābes, kuru labvēlīgā ietekme uz sirds veselību ir pierādīta.

“Vislabāk zivis gatavot mājās pašiem, vārot zupas vai cepot cepeškrāsnī, nevis pirkt jau gatavas. Veselīgākas būs krāsnī ceptas zivis bez panējuma. Lasis ir ļoti vērtīga, trekna zivs. Garda būs laša zupa, kas vārīta no spurām un galvas, fileja vislabāk derēs mazsālīta. Kādreiz tik populārā menca patlaban kļuvusi teju par delikatesi. Tā ir liesa un viegli sagremojama zivs ar neuzkrītošu garšu, īpaši noder bērnu uzturā. Nopērkamas ir arī karpas, atliek tās tikai atbrīvot no zvīņām un iekšām, un var pagatavot cepeškrāsnī un pasniegt ar dārzeņiem un rīsiem. Arī salīdzinoši lētās reņģes ir ļoti vērtīgas. Svarīgi tās nepārcept un nepārsālīt,” saka I. Krasnā un bilst, ka zivis jāēd vismaz divas reizes nedēļā un labāk svaigas. Savukārt kūpinājumi, konservētas un marinētas zivis lai paliek uzkodām. I.Prauliņš atzīst, ka nekas nevar būt labāks par svaigi žāvētu reņģīti. Pats ar draugiem savulaik reņģes žāvējis kastēm. “Tāpat kādreiz ēdu žāvētus asarus, tos varēja ēst kā maizi. Tie bija lēti un garšīgi. Tagad zivīm cenas stipri mainījušās. Ja toreiz tie bija santīmi, tad tagad zivis maksā krietni dārgāk,” saka I. Prauliņš un atzīstas, ka pašam dzīvē zivi īsti nav izdevies noķert, ja neskaita vienu amizantu gadījumu: “Vienu vasaru divus mēnešus ar laivu nobraukāju pa ezeru, bet nevienu zivi nenoķēru. Tad kopā ar draugiem devāmies zvejā. Kamēr draugs kaut ko laivā darīja, iedeva paturēt makšķeri. Un kamēr es turēju, kaut kas tam āķim tomēr pieķērās. Un tas bija visai liels asaris, ko gan draugs pats izvilka. Es baidījos, ka zivs aizpeldēs. Tā ka varu teikt – tā zivs tika noķerta ar manu līdzdalību,” smejot stāsta cēsnieks. Viņš arī atminas, ka savulaik pilsētas centrā bijis kāds krodziņš, kurā bijušas ļoti garšīgas ķilavmaizes. “Tagad gan nezinu, vai kur pilsētā tādas ir,” piebilst I. Prauliņš. Šefpavāre, runājot par zivīm, atzīst, ka izvairīties nevajag arī no malto zivju masas, garšīgas esot arī zivju kotletes. Savukārt, ja pērk saldētu zivi, vislabāk to atkausēt istabas temperatūrā.

“Zivis var pasniegt ar sautētiem dārzeņiem vai dārzeņu biezeņiem. Vēl zivi var pasniegt ar siera kroketēm, kuras var viegli pagatavot – 200 gramus Krievijas siera sarīvē, pievieno pāris olas un rīvmaizi. Taisa bumbiņas vai kotletītes un eļļā uz pannas apcep. Ļoti garšīga piedeva pie zivs,” uzsver šefpavāre. Kamēr runājam par zivīm un zivju ēdieniem, iztīrīts arī puskilograms reņģu. Tas liek bļodā, pārkaisot ar sāli, pipariem. Pēc tam cep uzkarsētā pannā, panējot miltos un olā.

“Ja vēlas interesantāku garšu, iztīrītas siļķes var pildīt. Apcep, piemēram, sīpolus, burkānus, pievieno tomātu mērci un pilda siļķē. Tad to aizloka, panē miltos, olā un apcep. Pasniedz ar dārzeņu biezeņiem,” pamāca A. Krasnā. Cepot reņģes, I. Prauliņš atzina, ka īsti uzreiz neatceras, kad tās pēdējo reizi būtu ēdis. Tāpat teic, ka zivis mājās arī sen nesot cepis. “Atminos pēdējo reizi, kad brālis atveda lielu maisu

nēģu. Tad es tos cepu, taču ne savā dzīvoklī, bet virtuvē vienu stāvu zemāk, kur neviens nedzīvoja. Bet tik un tā visa māja pēc tam vēl divas nedēļas spēcīgi smaržoja. Jo nēģim aromāts ir īpatnējs. Taču nēģi gan sanāca izcili garšīgi,” stāsta viesis. Viņš arī teic, ka pats ikdienā labprāt gatavo dažādus ēdienus un ēd visu. Turklāt visaugstāk novērtēts tiek tas, kas izaudzis tepat Latvijā.

Baudot pagatavotos ēdienus, I. Prauliņš atzina, ka ir patīkami pārsteigts, ka no it kā vienkāršām sastāvdaļām var pagatavot tik garšīgu maltīti. “Zupa ir vienreizēja. Ja vēl pielej saldo krējumiņu, piekož rupjmaizi ar kaņepju sviestu – gardi! Arī ceptās un marinētās reņģītes tik garšīgas. Tiešām man te ir jaunatklājumi, ko savā virtuvē ieviesīšu,” atzina šīs reizes šefpavāres ciemiņš. Liene Lote Grizāne Paldies krodziņam “Glendeloka” par sarūpēto pārtikas grozu, viesmīlību un atsaucību. www.glendeloka.lv

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Bērna piedzimšana ir lielākais brīnums

06:27
22.12.2024
354

Ziemassvētku laiks ir stāsts par brīnumu – bērniņa piedzimšanu. Vecmātes šo brīnumu piedzīvo visa gada garumā. Sarunā ar Cēsu klīnikas vecmāti Ivetu Reķi viņa uzsver, ka bērniņa dzimšana patiesi ir brīnums. Ivetai Reķei Cēsu klīnika ir pirmā un vienīgā darbavieta, kurā pavadīti 45 gadi, no tiem 35 gadus palīdzēts mazuļiem ienākt šajā pasaulē, desmit gadi, […]

Māksla ir process, kurā gūt sev kaut ko nozīmīgu un nepieciešamu

06:55
20.12.2024
73

Viņa nupat par skulptūru “Trejdeviņu koks” ieguvusi Cēsu novada mākslas gada “Balvas 2024” augstāko apbalvojumu “Zelta balva”. Ar mākslinieci ANNU EGLI sarunājāmies par emocijām, kas papildina šādu atzinību, par radošo procesu un tuvojošos gadu miju. Lai arī viņa pašlaik dzīvo Rīgā, ar Cēsīm mākslinieci saista īpašas atmiņas, kad bērnībā daudz laika pavadīts dzimtas lauku mājās […]

Adīšana piedzīvo renesansi

06:53
19.12.2024
57

Adīšana piedzīvo renesansi – tā saka jaunā adīšanas entuziaste Baiba Dambe. Šomēnes viņa Cēsu kinozālē organizēja “Adīšanas kino seansu”. Pieredze līdzīgu notikumu rīkošanā viņai jau bija. Cēsīs sarunu festivālā “Lampa” sadarbībā ar Ģimenes telti Baiba organizēja “Mammu adīšanas pikniku”. Lielākoties tur bija mammas, kam pavisam mazi bērni, sievietes varēja kopā paadīt, parunāties, arī iemācīties uzadīt […]

Daiļrecepšu grāmata ar humora devu

06:22
18.12.2024
80

Vircoti lasāmgabali miesai un dvēselei jeb humoristiski pastāstiņi ar atbilstošām receptēm savīti Lienes Margevičas un Natas Brambergas sarakstītajā un “Zvaigzne ABC” izdotajā grāmatā “Vienaldzīgo nav!”. Tā stāsts “Pusdienas slimnīcā” papildināts ar recepti – makaronu zupa ar piena plēvi, stāstam “Vīramāte ir klāt!” pievienots ēdiens – bujabēze ar fenheli, bet “Heavy Metal” – biezeņzupa ar selerijām. […]

Mežā savējais

07:07
15.12.2024
39

Dabā miers, tā atpūšas. Cilvēks vēro, gūst sevī saskaņu ar mežu, ezeru, upi, ainavu. Par būšanu dabā, saprašanos ar meža dzīvniekiem un zivju viltību izzināšanu, par dabas mainību gadalaikos un pēdējās desmitgadēs saruna ar Kasparu Dukaļski, mednieku kluba “Drusti” biedru, makšķernieku. -Bērnībā ar vectēvu un tēvu braucām medībās un makšķerēt. Vēlēšanās būt dabā, svaigā gaisā ir […]

Grāmata, kas piepilda – ne vien vēderu, bet arī prātu un garu

06:39
14.12.2024
185

“Tā ir dāvana mums un dāvana Latvijai,” par tikko no tipogrāfijas iznākušo grāmatu “Pavāru māja Līgatnē” pauž Pavāru mājas saimnieks Ēriks Dreibants. Grāmata ir veltījums gan pašai Pavāru mājai, gan tās cilvēkiem, sākot no pavāriem un produktu audzētājiem, beidzot ar dizaineriem un arhitektiem. Tāpat grāmatā varēs atrast Pavāru mājas viesu iecienītāko ēdienu receptes. Par ieceri […]

Tautas balss

Balvas kā no pārpilnības raga

18:43
17.12.2024
27
Seniore T. raksta:

“Saprotams, ka katra nozare, ministrija, organizācija grib savu jomu celt saulītē. Tiek rīkoti dažnedažādi konkursi, vērtēšanas. Un nu gada balvas birst kā no pārpilnības raga, nav nedēļas, kad negodina vismaz trīs četru sfēru sasniegumus. Vai tas nav mazliet par traku, un vai tā nedevalvējas pagodinājumu vērtība? Beigās jau sajūk, kas ko kam pasniedzis, kas ko […]

Iela grimst tumsā

18:42
17.12.2024
25
Iedzīvotāja raksta:

“Cēsīs, Viestura ielas posmā, kas ved gar dzīvnieku patversmi, labu gabalu ir pilnīga tumsa. Nedeg pat tās pāris laternas, kas tur atrodas. Māju šai apkārtnē maz, taču cilvēki dodas pastaigās, un tagad, decembra pusē, tumšs jau ap pulksten četriem pēcpusdienā,” sacīja apkaimes iedzīvotāja.

Neizdarība kavē palīdzību

18:42
17.12.2024
22
Lasītāja V. raksta:

“Diezgan traki dzirdēt, ka cilvēkiem ar invaliditāti tehnisko palīglīdzekļu trūkst tādēļ, ka iestādes, kas par to rūpējas, neprot organizēt darbu. Mēs pārmetam valdībai, ka tā nedod pietiekami daudz līdzekļu, bet, izrādās, nauda iedota, vajadzīgais sagādāts, tikai lietas nenokļūst pie tiem, kam tās nepieciešamas. Iestāde, kas sadala tehniskos palīglīdzekļus, nemaz nezina, kas ir noliktavā, nesteidzas ar […]

Rada gaismas svētkus

18:41
17.12.2024
19
Silvija raksta:

“Ziemassvētku noskaņu, protams, katrs rada pats. Taču nevaram neietekmēties, redzot skaisto – tad sirds gavilē un acīs ir prieks. Nedēļas nogalē iznāca pabūt Taurenē un Dzērbenē pie radiem. Sasmēlos gaismu. Cik skaists Nēķena muižas parks, Dzērbenes muiža un izrotātās eglītes! Arī iedzīvotāji izgaismojuši pagalmus, balkonus, mājas. Var doties nesteidzīgā braucienā, ja negribas iet kājām. Un […]

Kā tālāk dzīvosim

22:00
16.12.2024
25
1
Lasītāja M. raksta:

“Bail klausīties, ka ASV stāsies laukā no NATO! Kas tad būs mūsu, Baltijas valstu, aizstāvis no agresīvajiem lielajiem kaimiņiem? Tad mūs var glābt tikai, ja Eiropas Savie­nība izveidojas par konfederāciju. Ja visa Eiropa būs kā viens, tad tai būs lielāks spēks. Un Krievijai jau vajag Fran­ciju, Itāliju, Vāciju, ja būsim cieši kopā, mazākas bažas, ka […]

Sludinājumi

Pārdod

15:17
22.12.2024
8

Nepieciešams tīrs un mīksts ūdens mājās vai uzņēmumam? Balstoties pēc ūdens analīzēm, piedāvājam ūdens filtrus gan privātajiem klientiem, gan juridiskajām personām. Veicam arī esošo sistēmu apkalpošanu, remontus un apkopes. Tālrunis +37128020512 Epasts filtru.darbnica@inbox.lv

Pārdod

23:57
24.11.2024
33

Mēs tīram dīzeļfiltrus visiem automobiļu, kravas transporta, traktoru, harvestera, kombaina un iekrāvēju modeļiem. Neatkarīgi no jūsu transportlīdzekļa veida, piedāvājam profesionālu un efektīvu tīrīšanu. Šī dīzeļfiltru tīrīšanas tehnoloģija ar augstu tvaika temperatūru neietver ķīmisku līdzekļu izmantošanu procesa atvieglošanai, kas nozīmē, ka process ir pilnībā ekoloģisks. Jautājumu gadījumā rakstiet uz e-pastu vai zvaniet.

Pārdod

23:57
24.11.2024
35

Piedāvājam kvalitatīvas rekuperācijas un ventilācijas sistēmas Jūsu mājām un birojam. Nodrošinām svaigu gaisu un energoefektivitāti, samazinot siltuma zudumus un uzlabojot iekštelpu mikroklimatu. Piedāvājam pilnu servisu – sākot no konsultācijas līdz uzstādīšanai. Uzlabojiet gaisa kvalitāti un ietaupiet enerģiju ar mūsu uzticamajiem risinājumiem. Sazinieties ar mums, lai izvēlētos piemērotāko sistēmu Jūsu vajadzībām! Jautājumu gadījumā rakstiet uz e-pastu […]

Pārdod

23:56
24.11.2024
30

Piedāvājam dažādus apkures risinājumus Jūsu mājām un/vai biznesam. Mūsu klāstā atradīsiet grīdas apsildes sistēmas, infrasarkanos paneļus, gāzes sildītājus un citus energoefektīvus risinājumus, kas nodrošinās komfortu un ietaupīs Jūsu izdevumus. Nodrošinām profesionālu konsultāciju un uzstādīšanu, lai Jūs varētu izvēlēties piemērotāko variantu savām vajadzībām. Sazinieties ar mums jau šodien un uzziniet, kā varam uzlabot Jūsu apkures sistēmu! […]