Otrdiena, 16. decembris
Vārda dienas: Alvīne

Ko pagatavot no puskilograma reņģu un zivju konserviem

Druva
12:34
07.02.2013
96
Gatavojam Kopaa Prau 4

Krodziņa “Glendeloka” šefpavāre Anita Krasnā šoreiz no tirgus pārnāca ar puskilogramu svaigu reņģu un pāris kārbām skumbrijas. Šefpavāre atzina, ka raudzīs celt galdā kaut ko no šiem produktiem. Ciemiņa lomā šoreiz iejutās cēsnieks Ivars Prauliņš. Viņš atklāja, ka neesot liels makšķernieks, bet zivis garšojušas vienmēr. I. Prauliņš, tīrot reņģes no asakām, atminas padomju laikus un ceturtdienas, kas tika nodēvētas par zivju dienām. “Kā jau tajos laikos, daudz kas notika plānveidīgi. Tā arī tika noteikta zivju diena , lai rosinātu cilvēkus ēst zivis, kas patiesībā ir veselīgas un organismam nepieciešamas. Tā ka tolaik ceturtdienās ēdienkartē neizbēgami parādījās cepta menca, siļķe un vēl kārtīga zivju zupa,” smaidot stāsta I. Prauliņš, uzsverot, ka tajos laikos jau gan tika ķerti arī nēģi, taču tos latviešu bāleliņi neredzēja. Tie kopā ar citiem gardumiem vilciena vagonos tika transportēti uz Krieviju. Runājot par zivīm, šefpavāre norāda, ka zivis ir jāēd, jo tajās ir daudz vērtīgas taukskābes, minerālvielas un vitamīni. Viņa pastāsta, ka pēc tauku satura zivis var iedalīt liesajās – līdakas, mencas, asari, kā arī treknajās – laši, karpas, zuši, stores, skumbrijas, siļķes, reņģes un citas. Tiesa gan, no trekno zivju taukiem nav jāuzmanās, jo tie satur vērtīgās nepiesātinātās taukskābes, kuru labvēlīgā ietekme uz sirds veselību ir pierādīta.

“Vislabāk zivis gatavot mājās pašiem, vārot zupas vai cepot cepeškrāsnī, nevis pirkt jau gatavas. Veselīgākas būs krāsnī ceptas zivis bez panējuma. Lasis ir ļoti vērtīga, trekna zivs. Garda būs laša zupa, kas vārīta no spurām un galvas, fileja vislabāk derēs mazsālīta. Kādreiz tik populārā menca patlaban kļuvusi teju par delikatesi. Tā ir liesa un viegli sagremojama zivs ar neuzkrītošu garšu, īpaši noder bērnu uzturā. Nopērkamas ir arī karpas, atliek tās tikai atbrīvot no zvīņām un iekšām, un var pagatavot cepeškrāsnī un pasniegt ar dārzeņiem un rīsiem. Arī salīdzinoši lētās reņģes ir ļoti vērtīgas. Svarīgi tās nepārcept un nepārsālīt,” saka I. Krasnā un bilst, ka zivis jāēd vismaz divas reizes nedēļā un labāk svaigas. Savukārt kūpinājumi, konservētas un marinētas zivis lai paliek uzkodām. I.Prauliņš atzīst, ka nekas nevar būt labāks par svaigi žāvētu reņģīti. Pats ar draugiem savulaik reņģes žāvējis kastēm. “Tāpat kādreiz ēdu žāvētus asarus, tos varēja ēst kā maizi. Tie bija lēti un garšīgi. Tagad zivīm cenas stipri mainījušās. Ja toreiz tie bija santīmi, tad tagad zivis maksā krietni dārgāk,” saka I. Prauliņš un atzīstas, ka pašam dzīvē zivi īsti nav izdevies noķert, ja neskaita vienu amizantu gadījumu: “Vienu vasaru divus mēnešus ar laivu nobraukāju pa ezeru, bet nevienu zivi nenoķēru. Tad kopā ar draugiem devāmies zvejā. Kamēr draugs kaut ko laivā darīja, iedeva paturēt makšķeri. Un kamēr es turēju, kaut kas tam āķim tomēr pieķērās. Un tas bija visai liels asaris, ko gan draugs pats izvilka. Es baidījos, ka zivs aizpeldēs. Tā ka varu teikt – tā zivs tika noķerta ar manu līdzdalību,” smejot stāsta cēsnieks. Viņš arī atminas, ka savulaik pilsētas centrā bijis kāds krodziņš, kurā bijušas ļoti garšīgas ķilavmaizes. “Tagad gan nezinu, vai kur pilsētā tādas ir,” piebilst I. Prauliņš. Šefpavāre, runājot par zivīm, atzīst, ka izvairīties nevajag arī no malto zivju masas, garšīgas esot arī zivju kotletes. Savukārt, ja pērk saldētu zivi, vislabāk to atkausēt istabas temperatūrā.

“Zivis var pasniegt ar sautētiem dārzeņiem vai dārzeņu biezeņiem. Vēl zivi var pasniegt ar siera kroketēm, kuras var viegli pagatavot – 200 gramus Krievijas siera sarīvē, pievieno pāris olas un rīvmaizi. Taisa bumbiņas vai kotletītes un eļļā uz pannas apcep. Ļoti garšīga piedeva pie zivs,” uzsver šefpavāre. Kamēr runājam par zivīm un zivju ēdieniem, iztīrīts arī puskilograms reņģu. Tas liek bļodā, pārkaisot ar sāli, pipariem. Pēc tam cep uzkarsētā pannā, panējot miltos un olā.

“Ja vēlas interesantāku garšu, iztīrītas siļķes var pildīt. Apcep, piemēram, sīpolus, burkānus, pievieno tomātu mērci un pilda siļķē. Tad to aizloka, panē miltos, olā un apcep. Pasniedz ar dārzeņu biezeņiem,” pamāca A. Krasnā. Cepot reņģes, I. Prauliņš atzina, ka īsti uzreiz neatceras, kad tās pēdējo reizi būtu ēdis. Tāpat teic, ka zivis mājās arī sen nesot cepis. “Atminos pēdējo reizi, kad brālis atveda lielu maisu

nēģu. Tad es tos cepu, taču ne savā dzīvoklī, bet virtuvē vienu stāvu zemāk, kur neviens nedzīvoja. Bet tik un tā visa māja pēc tam vēl divas nedēļas spēcīgi smaržoja. Jo nēģim aromāts ir īpatnējs. Taču nēģi gan sanāca izcili garšīgi,” stāsta viesis. Viņš arī teic, ka pats ikdienā labprāt gatavo dažādus ēdienus un ēd visu. Turklāt visaugstāk novērtēts tiek tas, kas izaudzis tepat Latvijā.

Baudot pagatavotos ēdienus, I. Prauliņš atzina, ka ir patīkami pārsteigts, ka no it kā vienkāršām sastāvdaļām var pagatavot tik garšīgu maltīti. “Zupa ir vienreizēja. Ja vēl pielej saldo krējumiņu, piekož rupjmaizi ar kaņepju sviestu – gardi! Arī ceptās un marinētās reņģītes tik garšīgas. Tiešām man te ir jaunatklājumi, ko savā virtuvē ieviesīšu,” atzina šīs reizes šefpavāres ciemiņš. Liene Lote Grizāne Paldies krodziņam “Glendeloka” par sarūpēto pārtikas grozu, viesmīlību un atsaucību. www.glendeloka.lv

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Pilsētvides risinājumi – dizains, kas apvieno funkcionalitāti un drošību

10:30
16.12.2025
11

Pilsētvides attīstība balstās trīs galvenajos principos – estētikā, funkcionalitātē un drošībā. Labi izstrādāta vide kalpo iedzīvotājiem, uzņēmumiem un pilsētas viesiem, radot vietu, kur cilvēki var ērti pārvietoties, strādāt, socializēties un atpūsties. Pilsētvides kvalitāti nosaka ne tikai arhitektūra, bet arī pārdomāts aprīkojums, kas nodrošina kārtību, orientēšanās ērtību un patīkamu atmosfēru. Pilsētvides aprīkojumam ir nozīmīga loma šajā […]

Bruņinieks ar zelta komandu

05:17
15.12.2025
250
1

Novembrī tradicionālajā Cēsu novada pašvaldības darbinieku apbalvošanas pasākumā tika teikts paldies par ieguldīto darbu, atbildību un sirdsdegsmi. Galveno, pirmās pakāpes apbalvojumu “Bruņinieks”, saņēma Juris Joksts, Cēsu Digitālā centra vadītājs, par izciliem sasniegumiem un ieguldījumu Cēsu novada digitālās attīstības veicināšanā. Juris uzsver, ka šādu balvu diez vai iegūtu bez savas lieliskās “zelta” komandas. “Druva” aicināja Juri […]

Cimdos māksla un atmiņu zīmes

06:31
12.12.2025
62

Pirms Ziemassvētkiem skaistu dāvanu saņems rokdarbnieces, stāstu un Latvijas kultūras un sabiedriskās dzīves pētnieki. Tā ir Elīnas Apsītes grāmata “Dzīvais cimds. Jette Užāne” par dzērbenieti Cimdu Jettiņu. Viņas simtgadei Cēsu muzejā bija veltīta audiovizuāla izstāde “Dzīvais cimds”. Tā saņēma “Latvijas Dizaina gada balvas 2025” žūrijas atzinību, tā bija nominēta “Kilograms kultūras” fināla balsojumam. Izstādes kuratore […]

"Timbro" pārceļas uz jaunām telpām un plāno jaudīgu attīstību

05:28
11.12.2025
1030
1

Ar īstu Cēsu novadā dzimuša un auguša cilvēka prieku un azartu SIA “Timbro” izpilddirektors Raimonds Cipe “Druvai” izrāda pašlaik remont­darbu noslēguma fāzē esošās uzņēmuma jaunās telpas Cēsīs, Gaujas ielā 5, kur paredzēts pārcelties pavisam drīz, līdz gada beigām. Uzņēmuma vadītājs “Dru­vai” apstiprina nesen masu medijos izskanējušo informāciju, ka Cēsu mežsaimniecības uzņēmums SIA “Timbro” mež­izstrādes tiesību […]

Kūkas, piparkūkas un rosība ģimenē

05:17
09.12.2025
138

Māja piekalnītē redzama pa gabalu, pagalmā taku izgaismo krāsainas lampiņas, sevi izrāda rūķi, dažs  arī slēpjas. Pie namdurvīm Adventes vainags.  Virtuvē smaržo piparkūkas. “Ziemassvētku noskaņa nav tikai bērnu, arī pieaugušo priekam,” saka līgatniete Irita Vempere un uzsver, ka viņai ikvieni svētki saistās ar rosību. Iritas vaļasprieks ir kūku cepšana, un, saprotams, svētkos tās gaida ne […]

Meksika - senu un mūsdienīgu tradīciju zeme

06:21
08.12.2025
58

Aivis Dombrovskis ir psihologs, psihoterapeits, viņa sirds pieder vienīgi Cēsīm, bet darba dzīve ir Rīgā un ārzemēs. Šoruden viņš bija Meksikā, piedalījās pasaules transpersonālās psiholoģijas un psihoterapijas konferencē “2025 XOLOTL”. Pasākuma norises laiks pielāgots meksikāņiem tik nozīmīgajām Mirušo dienas svinībām. Piepildīt sapņus – iepazīt Meksiku Kad ģeogrāfijas skolotāja Cēsu 1. vidusskolā rādīja filmu par Meksiku, […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
30
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
27
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
42
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
42
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
41
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi