Pirmdiena, 15. decembris
Vārda dienas: Johanna, Hanna, Jana

Ķimeņu siers un pašu gatavots kvass

Druva
09:13
20.06.2013
97
Taisa Sieru

Kopā ar krodziņa “Glendeloka” šefpavāri Anitu Krasno gatavojām mielastu Līgo vakaram. Ciemos aicinājām Priekuļu vidusskolas skolēnus Jāni Karlsbergu un Līgu Ziemeli, kuri labprāt gatavoja kvasu un sēja sieru. Šefpavāre A. Krasnā, kurai tuvas latviskās tradīcijas, norāda, ka Jāņus var uzskatīt par vislatviskākajiem svētkiem. “Jāņi ir vienīgie plaši svinamie svētki, kuru rituālajā izpildījumā vēl joprojām saglabājušās ļoti senas senču tradīcijas. Svētku pamatā bija pagāniski rituāli, saistīti ar zemkopību, zemes auglības, kā arī saules kultu. Tradicionāli Līgo svētku galds tiek pušķots ar jāņuzālēm. Jāņu dienas mielasta pamatā ir piena produkti, maize, cūkgaļa un miežu alus. Jāņu siera apļa forma simbolizē sauli un pasauli tās veselumā. Laužot pa gabalam no siera, katrs paņem sev daļu saules spēka. Līgo svētku tradīcija ir arī alus gatavošana un dzeršana. Alus simbolizē saimnieka darba sparu, apstrādājot laukus, iesējot labību, novācot ražu. Tas ir arī lauku ražības rādītājs,” saka A. Krasnā. Abi jaunieši stāsta, ka viņu ģimenē Līgo tiek svinēti, un ne velti, jo paši šajos svētkos tiek sveikti un godināti. „Jāņos kopā ar mammu cepam pīrāgus, tētis iepriekš gatavo alu svētku galdam, vienmēr tiek iegādāts arī ķimeņu siers,” stāsta Līga, bilstot, ka vasaras saulgrieži ir vieni no viņas mīļākajiem svētkiem, kad tiek rotāta māja un gaidīti viesi. Arī priekulietis Jānis, kurš šonedēļ absolvē vidusskolu, norāda, ka dzīvo jau Jāņu sajūtās un arī viņa ģimene Jāņus svin pēc visām latviskajām tradīcijām. „Man patīk savs vārds un patīk svinēt Jāņus. Ierasti ciemiņi nāk ar ozollapu vainagiem, kurinām ugunskuru un darām citas svētkiem raksturīgās lietas. Jāņu sieru gan nekad neesmu gatavojis, tāpēc tas būs kaut kas jauns,” pirms ķeršanās pie darba sacīja Jānis. Šefpavāre A. Krasnā norāda, ka Līgo svētku galds nav iedomājams bez Jāņu siera. Kādu nu katrs to ceļ galdā, atkarīgs no saimnieces. Tāpat vasaras saulgriežos, gaidot līgotājus, galdā tiek likts tas, kas izaudzis dārzā – rabarberi, salāti, sīpolloki, dilles. Arī pirmās dārza zemenes vai garās smilgās savērtas meža zemenītes. Iespējams, dažā siltumnīcā zem zaļajām lapām paslēpies gurķis vai tomāts.

„Nenoliedzami, pēdējos gados Jāņi nav iedomājami bez oglēs ceptas gaļas, klasika ir jēra un cūkas gaļa, reizēm gatavo arī liellopa gaļu– tad parasti tā ir maigā teļa gaļa. Gaļai jābūt no jauna lopa ar nelielu taukumiņu. Vislabāk der šķiņķis un karbonāde. Optimāli, ja gaļa sagriezta ap 15 līdz 20 gramu smagos gabaliņos. Mazāki pārcepsies, bet krietni lielākiem vidus var palikt jēls. Gatavojot marinādi, jāpievērš uzmanība diviem būtiskiem aspektiem – skābumam un garšvielām. Skābumu iegūst no etiķa, majonēzes, kefīra, kas dara gaļu mīkstāku un vieglāk sagremojamu. Garšvielas var būt – koriandrs, baziliks, sarkanie, melnie un asie pipari. Jāteic, ka gaļas marinādes ir ļoti dažādas. Var pamēģināt gaļu iemarinēt tumšajā alū. Stundu, divas pirms gaļas cepšanas gaļas gabaliņus iemērc alū un patur,” stāsta šefpavāre un atgādina, ka gaļa ir smags ēdiens, ja tiek notiesāta kārtīga porcijas gaļas, tad proporcionāli būtu jāēd divas porcijas dārzeņu. Šefpavāre norāda, ka rūpīga saimniece mielastu svētkiem jau sāk gatavot 22. jūnijā, dienu pirms Līgo vakara. Jo Līgo diena tiek atvēlēta pēdējiem svētku sagatavošanas, galda klāšanas un mājas uzpošanas darbiem. Liene Lote Grizāne

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Bruņinieks ar zelta komandu

05:17
15.12.2025
113

Novembrī tradicionālajā Cēsu novada pašvaldības darbinieku apbalvošanas pasākumā tika teikts paldies par ieguldīto darbu, atbildību un sirdsdegsmi. Galveno, pirmās pakāpes apbalvojumu “Bruņinieks”, saņēma Juris Joksts, Cēsu Digitālā centra vadītājs, par izciliem sasniegumiem un ieguldījumu Cēsu novada digitālās attīstības veicināšanā. Juris uzsver, ka šādu balvu diez vai iegūtu bez savas lieliskās “zelta” komandas. “Druva” aicināja Juri […]

Cimdos māksla un atmiņu zīmes

06:31
12.12.2025
54

Pirms Ziemassvētkiem skaistu dāvanu saņems rokdarbnieces, stāstu un Latvijas kultūras un sabiedriskās dzīves pētnieki. Tā ir Elīnas Apsītes grāmata “Dzīvais cimds. Jette Užāne” par dzērbenieti Cimdu Jettiņu. Viņas simtgadei Cēsu muzejā bija veltīta audiovizuāla izstāde “Dzīvais cimds”. Tā saņēma “Latvijas Dizaina gada balvas 2025” žūrijas atzinību, tā bija nominēta “Kilograms kultūras” fināla balsojumam. Izstādes kuratore […]

"Timbro" pārceļas uz jaunām telpām un plāno jaudīgu attīstību

05:28
11.12.2025
1013
1

Ar īstu Cēsu novadā dzimuša un auguša cilvēka prieku un azartu SIA “Timbro” izpilddirektors Raimonds Cipe “Druvai” izrāda pašlaik remont­darbu noslēguma fāzē esošās uzņēmuma jaunās telpas Cēsīs, Gaujas ielā 5, kur paredzēts pārcelties pavisam drīz, līdz gada beigām. Uzņēmuma vadītājs “Dru­vai” apstiprina nesen masu medijos izskanējušo informāciju, ka Cēsu mežsaimniecības uzņēmums SIA “Timbro” mež­izstrādes tiesību […]

Kūkas, piparkūkas un rosība ģimenē

05:17
09.12.2025
138

Māja piekalnītē redzama pa gabalu, pagalmā taku izgaismo krāsainas lampiņas, sevi izrāda rūķi, dažs  arī slēpjas. Pie namdurvīm Adventes vainags.  Virtuvē smaržo piparkūkas. “Ziemassvētku noskaņa nav tikai bērnu, arī pieaugušo priekam,” saka līgatniete Irita Vempere un uzsver, ka viņai ikvieni svētki saistās ar rosību. Iritas vaļasprieks ir kūku cepšana, un, saprotams, svētkos tās gaida ne […]

Meksika - senu un mūsdienīgu tradīciju zeme

06:21
08.12.2025
56

Aivis Dombrovskis ir psihologs, psihoterapeits, viņa sirds pieder vienīgi Cēsīm, bet darba dzīve ir Rīgā un ārzemēs. Šoruden viņš bija Meksikā, piedalījās pasaules transpersonālās psiholoģijas un psihoterapijas konferencē “2025 XOLOTL”. Pasākuma norises laiks pielāgots meksikāņiem tik nozīmīgajām Mirušo dienas svinībām. Piepildīt sapņus – iepazīt Meksiku Kad ģeogrāfijas skolotāja Cēsu 1. vidusskolā rādīja filmu par Meksiku, […]

Sabiedrības līdzatbildības izjūta aug

06:06
07.12.2025
506
4

Iedzīvotāju ziņojumi par iespējamu vardarbību kļūst aizvien biežāki, netrūkst ne dzērājšoferu, ne pieaugošas agresijas izpausmju, kā arī aizvien vairāk ir telefonkrāpnieku upuru. Par raizēm un arī panākumiem darbā Policijas dienas, 5. decembra, priekšvakarā uz sarunu aicinājām Valsts policijas (VP) Vidzemes reģiona pārvaldes (VRP) Dienvidvidzemes iecirkņa priekšnieci Ingu Randari. -Kā jutāties, uzsākot dienestu policijā, un kā […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
25
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
23
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
37
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
41
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
39
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi