Sestdiena, 23. novembris
Vārda dienas: Zigrīda, Zigfrīda, Zigrīds

Ķimeņu siers un pašu gatavots kvass

Druva
09:13
20.06.2013
49
Taisa Sieru

Kopā ar krodziņa “Glendeloka” šefpavāri Anitu Krasno gatavojām mielastu Līgo vakaram. Ciemos aicinājām Priekuļu vidusskolas skolēnus Jāni Karlsbergu un Līgu Ziemeli, kuri labprāt gatavoja kvasu un sēja sieru. Šefpavāre A. Krasnā, kurai tuvas latviskās tradīcijas, norāda, ka Jāņus var uzskatīt par vislatviskākajiem svētkiem. “Jāņi ir vienīgie plaši svinamie svētki, kuru rituālajā izpildījumā vēl joprojām saglabājušās ļoti senas senču tradīcijas. Svētku pamatā bija pagāniski rituāli, saistīti ar zemkopību, zemes auglības, kā arī saules kultu. Tradicionāli Līgo svētku galds tiek pušķots ar jāņuzālēm. Jāņu dienas mielasta pamatā ir piena produkti, maize, cūkgaļa un miežu alus. Jāņu siera apļa forma simbolizē sauli un pasauli tās veselumā. Laužot pa gabalam no siera, katrs paņem sev daļu saules spēka. Līgo svētku tradīcija ir arī alus gatavošana un dzeršana. Alus simbolizē saimnieka darba sparu, apstrādājot laukus, iesējot labību, novācot ražu. Tas ir arī lauku ražības rādītājs,” saka A. Krasnā. Abi jaunieši stāsta, ka viņu ģimenē Līgo tiek svinēti, un ne velti, jo paši šajos svētkos tiek sveikti un godināti. „Jāņos kopā ar mammu cepam pīrāgus, tētis iepriekš gatavo alu svētku galdam, vienmēr tiek iegādāts arī ķimeņu siers,” stāsta Līga, bilstot, ka vasaras saulgrieži ir vieni no viņas mīļākajiem svētkiem, kad tiek rotāta māja un gaidīti viesi. Arī priekulietis Jānis, kurš šonedēļ absolvē vidusskolu, norāda, ka dzīvo jau Jāņu sajūtās un arī viņa ģimene Jāņus svin pēc visām latviskajām tradīcijām. „Man patīk savs vārds un patīk svinēt Jāņus. Ierasti ciemiņi nāk ar ozollapu vainagiem, kurinām ugunskuru un darām citas svētkiem raksturīgās lietas. Jāņu sieru gan nekad neesmu gatavojis, tāpēc tas būs kaut kas jauns,” pirms ķeršanās pie darba sacīja Jānis. Šefpavāre A. Krasnā norāda, ka Līgo svētku galds nav iedomājams bez Jāņu siera. Kādu nu katrs to ceļ galdā, atkarīgs no saimnieces. Tāpat vasaras saulgriežos, gaidot līgotājus, galdā tiek likts tas, kas izaudzis dārzā – rabarberi, salāti, sīpolloki, dilles. Arī pirmās dārza zemenes vai garās smilgās savērtas meža zemenītes. Iespējams, dažā siltumnīcā zem zaļajām lapām paslēpies gurķis vai tomāts.

„Nenoliedzami, pēdējos gados Jāņi nav iedomājami bez oglēs ceptas gaļas, klasika ir jēra un cūkas gaļa, reizēm gatavo arī liellopa gaļu– tad parasti tā ir maigā teļa gaļa. Gaļai jābūt no jauna lopa ar nelielu taukumiņu. Vislabāk der šķiņķis un karbonāde. Optimāli, ja gaļa sagriezta ap 15 līdz 20 gramu smagos gabaliņos. Mazāki pārcepsies, bet krietni lielākiem vidus var palikt jēls. Gatavojot marinādi, jāpievērš uzmanība diviem būtiskiem aspektiem – skābumam un garšvielām. Skābumu iegūst no etiķa, majonēzes, kefīra, kas dara gaļu mīkstāku un vieglāk sagremojamu. Garšvielas var būt – koriandrs, baziliks, sarkanie, melnie un asie pipari. Jāteic, ka gaļas marinādes ir ļoti dažādas. Var pamēģināt gaļu iemarinēt tumšajā alū. Stundu, divas pirms gaļas cepšanas gaļas gabaliņus iemērc alū un patur,” stāsta šefpavāre un atgādina, ka gaļa ir smags ēdiens, ja tiek notiesāta kārtīga porcijas gaļas, tad proporcionāli būtu jāēd divas porcijas dārzeņu. Šefpavāre norāda, ka rūpīga saimniece mielastu svētkiem jau sāk gatavot 22. jūnijā, dienu pirms Līgo vakara. Jo Līgo diena tiek atvēlēta pēdējiem svētku sagatavošanas, galda klāšanas un mājas uzpošanas darbiem. Liene Lote Grizāne

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Cienīt laika nospiedumus

06:44
22.11.2024
23

Atjaunotais Uzvaras piemineklis Cēsu centrā    ir līdz šim arhitekta Imanta Timermaņa vērienīgākais darbs. Par Atmodas gadu notikumiem un šodienu saruna ar SIA “Arhitekta Imanta Timermaņa birojs” vadītāju. -Par pieminekļiem runā, diskutē, ceļ un nojauc arī šodien. -Šķiet, virziens aizgājis ne īstajās dimensijās. Andreja Upīša    pieminekļa zāģēšana ir muļķība. Ja ir kādi izteikti ideoloģiski […]

Viens bez otra nevaram nekādi

10:41
21.11.2024
320

Straupes pagasta bioloģisko zemnieku saimniecību “Eicēni” divi skoloti dārznieki Elita un Jānis Reinhardi nodibināja pagājušā gadsimta deviņdesmitajos, drīz pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas. Sāka tā romantiski – ar mazu siltumnīcu pie Elitas dzimtas mājām, kurā koši izauga izjukušās kopsaimniecības pamesti rožu stādi. Veidojot saimniecību, piedzīvota gan ziedēšana, gan ērkšķu dūrieni, un nu jau abi dārznieki ar […]

Katrā augā ir kas vērtīgs. Jāprot to izmantot

11:32
20.11.2024
34

Pastāv uzskats, ka kaut kur tālās zemēs ir tie vērtīgie augi, kas veselību var ļoti pozitīvi ietekmēt. Patiesībā viss, kas ir vajadzīgs mums, aug tepat tuvumā, atzīst dabas velšu vācēja, aktīva ārstniecības augu pētniece un augu valsts izzinātāja ELITA MELNE. “Savs jaukums ir būt dabā arī šajā nosacīti drūmajā laikā, tas ļauj izjust zināmu pirmatnību. […]

Militārā tehnika – stāsts par Latvijas vēsturi

11:04
18.11.2024
21

Cēsniekam Lūkasam Matutim bija pieci gadi, kad televīzijā redzēja, kā brauc tanki. “Tas šķita kas tik liels un interesants,” ar smaidu atceras Lūkass. Jau padsmitnieka gados viņš sāka izgatavot dažādas tehnikas modeļus. Un, protams, arī tanku. Līdztekus arī izzināja Latvijas militārās tehnikas vēsturi. Cēsu muzejā šomēnes apskatāma viņa veidoto modeļu    izstāde “Latvijas militārās tehnikas […]

Kā ikdienas paradumi var uzlabot zobu veselību

19:03
16.11.2024
30

Ikdienas paradumi spēlē būtisku lomu zobu veselības uzturēšanā un var novērst daudzas mutes dobuma problēmas. Regulāra un pareiza zobu kopšana palīdz ne vien uzturēt skaistu smaidu, bet arī izvairīties no biežām zobārsta vizītēm saistībā ar infekcijām, kariesu un smaganu iekaisumu. Aplūkosim trīs vienkāršus ieradumus, kas var ievērojami uzlabot zobu veselību. Regulāra un pareiza zobu tīrīšana […]

Vai plastiskā ķirurģija patiesi ir ceļš uz pārliecinošāku ārieni?

19:00
16.11.2024
26

Šis jautājums, kas sākotnēji var šķist vienkāršs, patiesībā slēpj sevī vairākus aspektus, kas saistīti gan ar fiziskajām, gan psiholoģiskajām izmaiņām. Plastiskā ķirurģija ne vienmēr nozīmē tikai ārējas pārmaiņas – tā bieži ietekmē arī cilvēka pašpārliecību un kopējo dzīves kvalitāti. Daudziem pacientiem šīs izmaiņas ir ceļš uz harmoniskāku dzīvi, kurā viņi izjūt gan iekšēju, gan ārēju […]

Tautas balss

Vai svarīgākā ir domes vadība

11:01
21.11.2024
47
J. raksta:

“Pagājušajā “Druvas” numurā bija ziņa, ka Cēsu novada pašvaldība par labu darbu valsts svētkos apbalvo 50 darbiniekus. Neviens pagodinātais vārdā nebija nosaukts, bet domes priekšsēdētājs un viņa vietnieki gan minēti pilnībā. Vai tad tikai viņi pelnījuši tādu godu, citi ne,” neapmierinātību ar publikāciju izteica J.

Sveiciens glābējiem un policistiem

11:01
21.11.2024
14
13
Seniore raksta:

“Noskatījos dokumentālo filmu par ugunsdzēsēju glābēju darbu. Tajā bija uzskatāmi parādīti Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieku pienākumi, reālas situācijas, kādās viņi strādā, ar kādu bīstamību jāsastopas un cik profesionāli viņi atrisina situācijas. Gribu novēlēt visiem, kas strādā šajā dienestā, veselību un izturību un visus sveikt svētkos. Paldies vēlos teikt arī Valsts policijai. Arī tas […]

Kur novilkt robežu

11:39
20.11.2024
31
Lasītāja raksta:

“Lasu, ka Cēsīs Leona Paegles ielai atjaunots Ģimnāzijas ielas nosaukums. Nosaukumā, protams, nav nekā slikta, taču, manuprāt, nav pareizi, ka mēs cenšamies aizslaucīt visu mūsu vēsturi. Šoreiz varbūt ne tik daudz par Cēsīm, bet kopumā. Nav jau neviens cilvēks ideāls, arī rakstnieki, mākslinieki. Katram savi un varbūt daudziem nepareizi uzskati, bet vai tāpēc viņu vārdi […]

Pilsoniska atbildība

11:39
20.11.2024
27
M.N. raksta:

“Paldies priekulietim Gundaram Muceniekam, kurš Lāčplēša dienas rītā Priekuļu birzītē pie piemiņas zīmes Kārlim Ulmanim nopļāva kūlu. G.Mucenieks nežēloja savu laiku un izmantoja arī savu trimmeri,” pastāstīja M.N.

Nevar atrast tualetes

14:54
13.11.2024
65
Seniore no kaimiņu novada raksta:

“Mēs, trīs kundzes astotajā gadu desmitā, no kaimiņu novada bijām ciemos Cēsīs. Izstaigājām pilsētu, vēsturiskās vietas. Kā jau ekskursijā, katrai bija līdzi ūdens pudele. Pienāca brīdis, kad, kā mēdz teikt, daba sauc. Tā kā man Cēsis zināmākas, vedu draudzenes uz Rožu laukumu, atceros, tam līdzās bija pārvietojamās tualetes. Aizgājām, bet nekā, to vairs nav. Un […]

Sludinājumi