Piektdiena, 5. decembris
Vārda dienas: Sabīne, Sarma, Klaudijs

Ķimeņu siers un pašu gatavots kvass

Druva
09:13
20.06.2013
95
Taisa Sieru

Kopā ar krodziņa “Glendeloka” šefpavāri Anitu Krasno gatavojām mielastu Līgo vakaram. Ciemos aicinājām Priekuļu vidusskolas skolēnus Jāni Karlsbergu un Līgu Ziemeli, kuri labprāt gatavoja kvasu un sēja sieru. Šefpavāre A. Krasnā, kurai tuvas latviskās tradīcijas, norāda, ka Jāņus var uzskatīt par vislatviskākajiem svētkiem. “Jāņi ir vienīgie plaši svinamie svētki, kuru rituālajā izpildījumā vēl joprojām saglabājušās ļoti senas senču tradīcijas. Svētku pamatā bija pagāniski rituāli, saistīti ar zemkopību, zemes auglības, kā arī saules kultu. Tradicionāli Līgo svētku galds tiek pušķots ar jāņuzālēm. Jāņu dienas mielasta pamatā ir piena produkti, maize, cūkgaļa un miežu alus. Jāņu siera apļa forma simbolizē sauli un pasauli tās veselumā. Laužot pa gabalam no siera, katrs paņem sev daļu saules spēka. Līgo svētku tradīcija ir arī alus gatavošana un dzeršana. Alus simbolizē saimnieka darba sparu, apstrādājot laukus, iesējot labību, novācot ražu. Tas ir arī lauku ražības rādītājs,” saka A. Krasnā. Abi jaunieši stāsta, ka viņu ģimenē Līgo tiek svinēti, un ne velti, jo paši šajos svētkos tiek sveikti un godināti. „Jāņos kopā ar mammu cepam pīrāgus, tētis iepriekš gatavo alu svētku galdam, vienmēr tiek iegādāts arī ķimeņu siers,” stāsta Līga, bilstot, ka vasaras saulgrieži ir vieni no viņas mīļākajiem svētkiem, kad tiek rotāta māja un gaidīti viesi. Arī priekulietis Jānis, kurš šonedēļ absolvē vidusskolu, norāda, ka dzīvo jau Jāņu sajūtās un arī viņa ģimene Jāņus svin pēc visām latviskajām tradīcijām. „Man patīk savs vārds un patīk svinēt Jāņus. Ierasti ciemiņi nāk ar ozollapu vainagiem, kurinām ugunskuru un darām citas svētkiem raksturīgās lietas. Jāņu sieru gan nekad neesmu gatavojis, tāpēc tas būs kaut kas jauns,” pirms ķeršanās pie darba sacīja Jānis. Šefpavāre A. Krasnā norāda, ka Līgo svētku galds nav iedomājams bez Jāņu siera. Kādu nu katrs to ceļ galdā, atkarīgs no saimnieces. Tāpat vasaras saulgriežos, gaidot līgotājus, galdā tiek likts tas, kas izaudzis dārzā – rabarberi, salāti, sīpolloki, dilles. Arī pirmās dārza zemenes vai garās smilgās savērtas meža zemenītes. Iespējams, dažā siltumnīcā zem zaļajām lapām paslēpies gurķis vai tomāts.

„Nenoliedzami, pēdējos gados Jāņi nav iedomājami bez oglēs ceptas gaļas, klasika ir jēra un cūkas gaļa, reizēm gatavo arī liellopa gaļu– tad parasti tā ir maigā teļa gaļa. Gaļai jābūt no jauna lopa ar nelielu taukumiņu. Vislabāk der šķiņķis un karbonāde. Optimāli, ja gaļa sagriezta ap 15 līdz 20 gramu smagos gabaliņos. Mazāki pārcepsies, bet krietni lielākiem vidus var palikt jēls. Gatavojot marinādi, jāpievērš uzmanība diviem būtiskiem aspektiem – skābumam un garšvielām. Skābumu iegūst no etiķa, majonēzes, kefīra, kas dara gaļu mīkstāku un vieglāk sagremojamu. Garšvielas var būt – koriandrs, baziliks, sarkanie, melnie un asie pipari. Jāteic, ka gaļas marinādes ir ļoti dažādas. Var pamēģināt gaļu iemarinēt tumšajā alū. Stundu, divas pirms gaļas cepšanas gaļas gabaliņus iemērc alū un patur,” stāsta šefpavāre un atgādina, ka gaļa ir smags ēdiens, ja tiek notiesāta kārtīga porcijas gaļas, tad proporcionāli būtu jāēd divas porcijas dārzeņu. Šefpavāre norāda, ka rūpīga saimniece mielastu svētkiem jau sāk gatavot 22. jūnijā, dienu pirms Līgo vakara. Jo Līgo diena tiek atvēlēta pēdējiem svētku sagatavošanas, galda klāšanas un mājas uzpošanas darbiem. Liene Lote Grizāne

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Ilze Liepa - kopš piecu gadu vecuma teātrī

05:51
04.12.2025
131

“Cēsu Mazais teātris” sevi pieteica 2019.gadā ar iestudējumu “Antālija”. Latvijā jaunu profesionālu mazās formas teātri izveidoja aktrise Ilze Liepa, kura līdz tam bija redzama uz Valmieras teātra skatuves. Aktrise piepildīja pirms kāda laika radušos ideju par savu teātri. Ilze pastāsta “Druvai” gan par Cēsu Mazā teātra aktu­alitātēm, gan pakavējas atmiņās par tapšanas vēsturi un savu […]

No Kanādas atgriežas uz dzīvi Cēsīs

05:03
03.12.2025
627
1

Liene Sestule pēc 15 gadu ilgas prombūtnes Kanādā atgriezusies dzimtajā Cēsu novadā. Viņa “Druvai” atzīst, ka, atgriežoties pēc tik ilga laika, esot sajūta, ka viss atkal dzīvē jāsāk no jauna. Daudz šo gadu laikā esot mainījies, piemēram, banku sistēma. “Es it kā ne mirkli nepārtraucu kontaktus ar Latviju un katru gadu braucu šurp. Tomēr, kad […]

Tieši drūmākajā gadalaikā spēt ieraudzīt dzīves skaistumu

05:00
02.12.2025
146

Ceļā uz veikalu iepirkties “Druva” sastop amatieti Anitu Daiju. Uz vaicājumu, kā klājas, Anitai nav citu domu, kā ar azartu teikt: “Ļoti labi!” Izrādās, viņa tikai pirms nepilna mēneša devusies pelnītā pensijā un vēl ir kā apreibusi no brīvības sajūtas. Anita aizvadītos gadus strādājusi par sētnieci, tīrījusi Ģikšu pagasta centru, visus galvenos celiņus. “Esmu ļoti […]

Ceļā pretim gaismai un brīnumam

05:55
01.12.2025
241

Svētdien Pirmā Advente. Sākas pārdomu laiks un ceļš pretī Ziemassvētkiem, pretī gaismai. Par notikumiem apkārt, sevis meklējumiem, atvērtību saruna ar evaņģēliski luteriskās baznīcas Vecpiebalgas, Jaunpiebalgas un Apšu – Lodes draudžu mācītāju Andri Vilemsonu. -Par Adventi, Ziemas­svētkiem jau krietnu laiku skandē lielveikali, reklāmas, atgādina dažādas labdarības akcijas. -Tā bijis vienmēr. Mana dzīves filozofija – vislabākā diena […]

No notīm līdz emocijām

05:35
28.11.2025
43

Dainis Skutelis un viņa lielākā radošā loma Pirmo reizi Latvijā ir skatāms Franca Lehāra meistardarbs, operete “Džudita”, mīlas stāsts par kaislīgu satikšanos un šķiršanos, kad Džuditas mīļotais Oktāvio dodas karā. Operete atklāj kaisles, likteņa, mīlestības un arī nodevības spēku. Lai gan darbu iestudējusi starptautiska komanda, operetes teksti un dziesmas ir latviešu valodā. Izpirkta un skatītāju […]

Aukstajam laikam šuj siltas segas

06:32
27.11.2025
449

“Milzīgs paldies mammai Skaidrītei, kas mani vienmēr atbalstījusi, un māsai Ingai, viņa man ir bijusi paraugs un palīdzējusi virzīties uz priekšu,” sarunā par uzņēmējdarbību šuvējas arodā būtiskāko uzsver Ilvija Tīrone-Gabrānova, akcentējot, ka ģimenes atbalsts vienmēr ir bijusi viņas stiprā aizmugure. Ilvija dzīvojusi un dzīvo Cēsu novadā, izņemot periodus, kad mācījās Rīgā un kādu brīdi mitinājās […]

Tautas balss

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
29
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Ielas daļa joprojām tumsā

08:29
24.11.2025
42
1
Iedzīvotāja raksta:

“Cēsīs, Lenču ielā, garš posms joprojām tumšajā diennakts laikā nav apgaismots. Ja jau tur nav iespējams pievadīt elektrību, varbūt pašvaldība var izvietot gaismekļus, kas izmanto saules enerģiju. Privā­tajās teritorijās tādi mēdz būt. Ielu laternas, protams, tie neaizvietos, tomēr būs daudz patīkamāka sajūtu gan gājējiem, gan braucējiem,” ieteica Lenču ielas apkaimes iedzīvotāja.

Ja nav savas automašīnas

08:29
24.11.2025
31
Līgatnes iedzīvotāja raksta:

“Ja nav sava transporta, mums, līgatniešiem, nav iespējas aizbraukt uz koncertu vai izrādi Cēsīs. Pēdējais autobuss uz mūsu pusi nāk astoņos vakarā, bet arī ar to var aizbraukt tikai līdz Augšlīgatnei, ne pilsētai. Tātad var teikt, ka kultūras pasākumi pilsētā mums nav pieejami. Kā to varētu mainīt?” jautāja Līgatnes iedzīvotāja.

Veidenbauma prēmijai jāatgriežas Liepā

08:27
23.11.2025
35
Literatūras cienītāja raksta:

“Izlasīju “Druvā”, ka Eduarda Veidenbauma prēmiju šogad pasniegs Cēsīs, ne Liepā, kā tas bijis tradicionāli. Uzskatu, ka tas nav pareizi. Tieši tas, ka pagodinājuma pasniegšanas ceremonija gandrīz 60 gadu notiek dzejnieka dzimtajā pagastā Liepā, ir īpašā pievienotā vērtība. Tā ir kā visu Veidenbauma novadnieku novērtējums literātam, Veidenbauma prēmijas saņēmējam. Cēsīs un Cēsu Izstāžu namā notiek […]

Atbildība arī gājējam

08:26
22.11.2025
29
Cēsniece V. raksta:

“Agrāk bērniem skolā mācīja satiksmes noteikumus. Atceros, ka teica: “Pirms šķērsojiet brauktuvi, vispirms paskatieties pa kreisi, pēc tam pa labi, vai nebrauc kāda automašīna. Tikai pēc tām ejiet pāri ielai.” Un tas attiecas ne tikai uz vietām, kur nav gājēju pārejas, bet arī tur, kur tās ir. Taču tagad bērni un jaunieši vispār neskatās, vai […]

Sludinājumi