Sestdiena, 23. novembris
Vārda dienas: Zigrīda, Zigfrīda, Zigrīds

Kartupeļi paiet malā

Druva
12:11
10.01.2013
38
Imgp5254

Krodziņā “Glendeloka” valdīja liela rosība un neviltotas emocijas, jo kopā ar šefpavāri Anitu Krasno pie ēdienu gatavošanas ķērās jaunieši no Meksikas, Venecuēlas, Taizemes, Vācijas un Itālijas. Šefpavāre bija parūpējusies, lai jaunieši varētu pagatavot savas dzimtenes tradicionālās virtuves ēdienu. Jaunieši Latvijā ieradušies kā apmaiņas skolēni ar organizācijas AFS līdzdalību. Viņi jau četrus mēnešus dzīvo un mācās Latvijā, iepazīst mūsu tautas kultūru un tradīcijas. Šoreiz ar jauniešiem runājam par kopīgo un atšķirīgo virtuvē. Visi jaunieši atzīst, ka latvieši ēd ļoti daudz kartupeļu, šajos četros mēnešos, kurus uzturas Latvijā, viņi tos esot atēdušies. Apmaiņas skolēniem jaunums mūsu virtuvē tik neiztrūkstošais biezpiens, skābais krējums, rupjmaize un daudz kas cits, piemēram salāti siļķe kažokā, pelēkie zirņi ar speķi, cūkas auss, ko ēdam Ziemassvētkos, un pat karstvīns. Ar lielu interesi visi esot rudenī sēņojuši, lasījuši gailenes.

Ķeroties pie darba, ciemiņi atzina, ka tas, ko viņi pagatavos, atšķirsies no dzimtenē gatavotajiem ēdieniem, jo Latvijā ne tikai garšvielas un piedevas, bet arī paši produkti garšo pavisam citādi. Venecuēlieši Hose Dāvids Sotillo Grillets un Estefans Pinerua teic, ka latviešu ēdieni ir sātīgi un smagi, tas viņiem ir neierasti. Venecuēlietis Hose stāsta, ka viņa ģimenē ēst gatavo mamma, katru dienu tiek gatavots kas cits. „Venecuēlā ierasti gatavojam gaļu, zivis, rīsus, pupas, kā arī platano, kas līdzīgs banānam, bet garšo ļoti atšķirīgi. Bieži tiek ēsta vistas un liellopa gaļa. Cūkgaļu lielākoties gatavo Ziemassvētkos. Tradicionāls ēdiens ir arepa – plāna pankūka. Tās var pildīt ar gandrīz jebko, arī ar olām, tomātiem, gaļu, desu, garnelēm, salātiem. Mēdz izmantot pat haizivs gaļu,” stāsta Hose, kurš pašlaik dzīvo viesģimenē Smiltenē.

Puisis no Meksikas Horge Suaress, runājot par atšķirībām virtuvē, saka, ka viņam mūsu ēdienos pietrūkst asuma. Pat Latvijā nopērkamais čili neesot īsts čili. „Man te pietrūkst īsta čili, zaļo halapenjos piparu. No vietējām asām garšvielām man ne visai patīk mārrutki, tiem ir pārāk neparasta garša un tie ir ļoti stipri. Piekrītu, ka latvieši ēd ļoti daudz kartupeļu. Kartupeļi un vista, vista un kartupeļi,” smejoties saka meksikānis un teic, ka dzimtenē viņš lielākoties ēd uz ielas, ne mājās pie galda, pērk tradicionālos ēdienus – burito, takos, fajitas un tortiljas. Šoreiz Horge arī gatavos tradicionālo zemnieku ēdienu – burito, kas atšķiroties no tā, ko mēs Latvijā gatavojam ar šādu nosaukumu. Meitenes no Taizemes pastāstīja, ka viņas dzimtenē pārtikā visvairāk izmanto rīsus, jūras veltes un dārzeņus, svarīgas ir dažādās garšvielas, kādas Latvijā neatrast. „Mūsu ēdienos savienojas piecas garšu nianses. Tā ir plaša buķete,” saka Maija Sutičandeta un Puija Natniča un priecājas, ka gatavos, tiesa gan, nedaudz latviskotu, bet tomēr tradicionālu taizemiešu kokosriekstu piena zupu ar vistu Tom kha gai. Eiropas pārstāvji Maura Lenci no Itālijas un Jonass Fo no Vācijas teic, ka pat viņiem latviešu virtuvē ir daudz jauna un interesanta. Jonass pastāsta, ka pagaršojis Latvijas alu, arī Cēsu alu, bet tas nemaz neesot gājis pie sirds. „Mūsu tradicionālā virtuve pat ir līdzīga latviešu- skābi kāposti, kartupeļi, desiņas vai gaļa, bet ikdienā gatavojam dažādu valstu ēdienus,” saka Jonass, kuram šefpavāre sagatavojusi pārsteigumu – būs jāgatavo saldais ēdiens, proti, karstā ķiršu zupa ar olas baltuma cepurīti. Jonass atplaukst smaidā un teic, ka šādu ēdienu gatavojot viņa vecmāmiņa un to parasti galdā ceļot Ziemassvētku laikā. Savukārt itālietei Maurai Lenci šefpavāre A. Krasnā lūdza pagatavot mazās picas. Jāteic, ka tik liela rosība un enerģija „Glendelokas” virtuvē nebija manīta. Ar aizrautību varēja vērot, kā meksikānis Horge ķērās pie burito gatavošanas, ņemot talkā puišus no Venecuēlas. Tika mīcītas pupiņas, apcepta gaļa un ik pa laikam ierasto angļu vai latviešu valodu puiši nomainīja pret spāņu karstasinīgajām frāzēm un izsaucieniem. Savukārt taizemietes klusiņām un uzmanīgi rosījās ap savu zupu, abas uzmanīgi ik pa laikam garšodamas un sacīdamas, ka Latvijā neesot īsto garšvielu.

Itālietes Mauras rokās picas mīkla uzvedās kā zinādama, ka to gatavo īsta itāliete. Mīklas apļi ik pa brīdim iegriezās gaisā, uz galda meitenei priekšā tika sarindoti saulē kaltēti tomāti, olīvas un mocarellas siers un viss pārējais picas pagatavošanai. Savukārt vācietis ar ieturētu šarmu putoja olu baltumus un sarkanvīnā vārīja ķiršus.

Nelielajā krodziņa virtuvē šoreiz satikās pasaule. Vai vismaz daļiņa no tās… smaržās, garšās, valodās, mentalitātē un tradīcijās. Šefpavāre Anita Krasnā atzina, ka daudz mācījusies no šīs reizes ciemiņiem, kuri paši ļoti labi tika galā ar ēdienu gatavošanu, viņa varēja tikai noraudzīties un priecāties par talantīgajiem un aizrautīgajiem jauniešiem. Liene Lote Grizāne

Paldies krodziņam “Glendeloka” par sarūpēto pārtikas grozu, viesmīlību un atsaucību. www.glendeloka.lv

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Cienīt laika nospiedumus

06:44
22.11.2024
26

Atjaunotais Uzvaras piemineklis Cēsu centrā    ir līdz šim arhitekta Imanta Timermaņa vērienīgākais darbs. Par Atmodas gadu notikumiem un šodienu saruna ar SIA “Arhitekta Imanta Timermaņa birojs” vadītāju. -Par pieminekļiem runā, diskutē, ceļ un nojauc arī šodien. -Šķiet, virziens aizgājis ne īstajās dimensijās. Andreja Upīša    pieminekļa zāģēšana ir muļķība. Ja ir kādi izteikti ideoloģiski […]

Viens bez otra nevaram nekādi

10:41
21.11.2024
322

Straupes pagasta bioloģisko zemnieku saimniecību “Eicēni” divi skoloti dārznieki Elita un Jānis Reinhardi nodibināja pagājušā gadsimta deviņdesmitajos, drīz pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas. Sāka tā romantiski – ar mazu siltumnīcu pie Elitas dzimtas mājām, kurā koši izauga izjukušās kopsaimniecības pamesti rožu stādi. Veidojot saimniecību, piedzīvota gan ziedēšana, gan ērkšķu dūrieni, un nu jau abi dārznieki ar […]

Katrā augā ir kas vērtīgs. Jāprot to izmantot

11:32
20.11.2024
34

Pastāv uzskats, ka kaut kur tālās zemēs ir tie vērtīgie augi, kas veselību var ļoti pozitīvi ietekmēt. Patiesībā viss, kas ir vajadzīgs mums, aug tepat tuvumā, atzīst dabas velšu vācēja, aktīva ārstniecības augu pētniece un augu valsts izzinātāja ELITA MELNE. “Savs jaukums ir būt dabā arī šajā nosacīti drūmajā laikā, tas ļauj izjust zināmu pirmatnību. […]

Militārā tehnika – stāsts par Latvijas vēsturi

11:04
18.11.2024
21

Cēsniekam Lūkasam Matutim bija pieci gadi, kad televīzijā redzēja, kā brauc tanki. “Tas šķita kas tik liels un interesants,” ar smaidu atceras Lūkass. Jau padsmitnieka gados viņš sāka izgatavot dažādas tehnikas modeļus. Un, protams, arī tanku. Līdztekus arī izzināja Latvijas militārās tehnikas vēsturi. Cēsu muzejā šomēnes apskatāma viņa veidoto modeļu    izstāde “Latvijas militārās tehnikas […]

Kā ikdienas paradumi var uzlabot zobu veselību

19:03
16.11.2024
30

Ikdienas paradumi spēlē būtisku lomu zobu veselības uzturēšanā un var novērst daudzas mutes dobuma problēmas. Regulāra un pareiza zobu kopšana palīdz ne vien uzturēt skaistu smaidu, bet arī izvairīties no biežām zobārsta vizītēm saistībā ar infekcijām, kariesu un smaganu iekaisumu. Aplūkosim trīs vienkāršus ieradumus, kas var ievērojami uzlabot zobu veselību. Regulāra un pareiza zobu tīrīšana […]

Vai plastiskā ķirurģija patiesi ir ceļš uz pārliecinošāku ārieni?

19:00
16.11.2024
26

Šis jautājums, kas sākotnēji var šķist vienkāršs, patiesībā slēpj sevī vairākus aspektus, kas saistīti gan ar fiziskajām, gan psiholoģiskajām izmaiņām. Plastiskā ķirurģija ne vienmēr nozīmē tikai ārējas pārmaiņas – tā bieži ietekmē arī cilvēka pašpārliecību un kopējo dzīves kvalitāti. Daudziem pacientiem šīs izmaiņas ir ceļš uz harmoniskāku dzīvi, kurā viņi izjūt gan iekšēju, gan ārēju […]

Tautas balss

Vai svarīgākā ir domes vadība

11:01
21.11.2024
47
J. raksta:

“Pagājušajā “Druvas” numurā bija ziņa, ka Cēsu novada pašvaldība par labu darbu valsts svētkos apbalvo 50 darbiniekus. Neviens pagodinātais vārdā nebija nosaukts, bet domes priekšsēdētājs un viņa vietnieki gan minēti pilnībā. Vai tad tikai viņi pelnījuši tādu godu, citi ne,” neapmierinātību ar publikāciju izteica J.

Sveiciens glābējiem un policistiem

11:01
21.11.2024
14
13
Seniore raksta:

“Noskatījos dokumentālo filmu par ugunsdzēsēju glābēju darbu. Tajā bija uzskatāmi parādīti Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieku pienākumi, reālas situācijas, kādās viņi strādā, ar kādu bīstamību jāsastopas un cik profesionāli viņi atrisina situācijas. Gribu novēlēt visiem, kas strādā šajā dienestā, veselību un izturību un visus sveikt svētkos. Paldies vēlos teikt arī Valsts policijai. Arī tas […]

Kur novilkt robežu

11:39
20.11.2024
31
Lasītāja raksta:

“Lasu, ka Cēsīs Leona Paegles ielai atjaunots Ģimnāzijas ielas nosaukums. Nosaukumā, protams, nav nekā slikta, taču, manuprāt, nav pareizi, ka mēs cenšamies aizslaucīt visu mūsu vēsturi. Šoreiz varbūt ne tik daudz par Cēsīm, bet kopumā. Nav jau neviens cilvēks ideāls, arī rakstnieki, mākslinieki. Katram savi un varbūt daudziem nepareizi uzskati, bet vai tāpēc viņu vārdi […]

Pilsoniska atbildība

11:39
20.11.2024
27
M.N. raksta:

“Paldies priekulietim Gundaram Muceniekam, kurš Lāčplēša dienas rītā Priekuļu birzītē pie piemiņas zīmes Kārlim Ulmanim nopļāva kūlu. G.Mucenieks nežēloja savu laiku un izmantoja arī savu trimmeri,” pastāstīja M.N.

Nevar atrast tualetes

14:54
13.11.2024
65
Seniore no kaimiņu novada raksta:

“Mēs, trīs kundzes astotajā gadu desmitā, no kaimiņu novada bijām ciemos Cēsīs. Izstaigājām pilsētu, vēsturiskās vietas. Kā jau ekskursijā, katrai bija līdzi ūdens pudele. Pienāca brīdis, kad, kā mēdz teikt, daba sauc. Tā kā man Cēsis zināmākas, vedu draudzenes uz Rožu laukumu, atceros, tam līdzās bija pārvietojamās tualetes. Aizgājām, bet nekā, to vairs nav. Un […]

Sludinājumi