Svētdiena, 14. decembris
Vārda dienas: Auseklis, Gaisma

Kafija – možs dienas sākums

Liene Lote Čemme
10:41
12.10.2016
151
Img 4057 1

Bez kafijas savu rītu vai pusdienlaiku nevar iedomāties daudzi. Tasīte labas kafijas nereti ir enerģijas lādiņš un možums visai dienai. Kafijas pazinējs, cēsnieks Kaspars Lapsa “Druvai” stāsta, ka mīlestība pret kafiju un kafijas dzeršanas kultūru radusies jau sen. Pats apmeklējis Rīgā Kafijas akadēmijas kursus, daudz lasījis un eksperimentējis, lai pagatavotu kvalitatīvu kafiju. Šobrīd savā kafijas namiņā jau mēnesi kafiju gatavo ne tikai sev, bet ikvienam, kas pie viņa iegriežas ciemos. Kaspars jau oktobrī sāks organizēt arī kafijas degustāciju vakarus. Viņš uzskata, ka ir daudz ko mācīties, iegūt un izzināt jautājumus, kas cieši skar kafijas dzeršanas kultūru un lieliskas kafijas praktisku pagatavošanu.

Runājot par kafijas izcelsmi, Kaspars bilst, ka ir gana daudz leģendu, kā tika atklāta kafija. Taču diezgan skaidrs, ka kafijas krūms atklāts Etiopijā apmēram pirms 1500 gadiem. Pazīstamākā kafijas leģenda vēstī, ka kafijas pupiņas atklāja aitu gans. Viņš ieraudzīja, ka aitas ēd sarkanās ogas no krūma, un ievēroja, ka dzīvnieki kļūst neparasti kustīgi. Viņš nolēma pamēģināt šīs ogas pats un pēc to ēšanas jutās mundrāks. Vēlāk mūki šajā teritorijā sāka vārīt pupiņas un dzert aromātisko kafijas dzērienu, lai paliktu nomodā ilgo lūgšanu laikā.

“Lai pagatavotu labu kafiju, svarīgas ir kafijas pupiņas, turklāt es iesaku pupiņas samalt pašiem, nevis veikalā iegādāties jau samaltu kafiju. Arī es, gatavojot kafiju saviem ciemiņiem, vienmēr sāku ar kafijas pupiņu malšanu,” bilst Kaspars un norāda, lai kafiju saglabātu svaigu un aromātisku, tā jāuzglabā hermētiski noslēgtā iepakojumā un jāievieto slēgtā traukā.

Kaspars stāsta, ka kafijas pasaule ir neizdibināma. Pats iemācījies daudzus noslēpumus. Rāda, kā kafijas pupiņas maļ ar roku, kā gatavo dažādus kafijas veidus, un līdz niansēm zina dažādas kafijas garšas – skābenas, rūgtas, piesātinātas.

“Esmu bijis ciemos pie dažādiem kafijas pupiņu grauzdētājiem, tirgotājiem, pie kafijas gatavotājiem un pasniedzējiem. Esmu mācījies, kā kafijas tasītē veido zīmējumus ar uzputotu pienu, un vēl citas lietas,” stāsta Kaspars un bilst, ka strādā ar dažādām kafijas pupiņu šķirnēm, taču viena no labākajām esot kāda armēņa izstrādātā “Rīgas kafija”, kura ir izgatavota no labākajām Arabikas šķirnēm. Kafijai piemītot augsts blīvums un patīkama pēcgarša. Taču vēl interesantāk, ka Kaspars var piedāvāt un pagatavot arī kafiju, kas pasaulē ir pati dārgākā.

“Civetkaķu kafija ir pasaules dārgākā kafija, kuras cena kilogramā ir vairāki simti eiro. Interesanti, ka Indonēzijā, kur šī kafija tiek iegūta, viss notiek ar dzīvnieku palīdzību. Proti, Civetkaķi apēd kafijas pupiņas un fekāliju veidā izvada no organisma. Interesanti, ka tikai šie dzīvnieciņi ar savām maņām jūt, kad kafijas pupiņas ir visgatavākajā stadijā, cilvēks neredz un nezina, kad pupiņas jānovāc. Civetkaķa gremošanas traktā nonākušie kafijas augļi pilnībā nepārstrādājas, tāpēc, iznākot ārā fekāliju veidā, kafijas sēklas jeb pupiņas nav bojātas. Tāpat arī gremošanas procesā civetkaķu kuņģis izstrādā īpašas vielas, kas samazina kofeīna daudzumu pupiņās,” stāsta Kaspars un atklāj, ka ik dienu ir kāds ciemiņš, kuram nākas pagatavot tasīti pašas dārgākās kafijas pasaulē. Tiesa gan, ne vienmēr cilvēku iedomātais atbilst cerētajam, bet Kaspars uzsver, ka katram kafijas cienītājam kaut reizi mūžā šī kafija ir jānobauda.

Vaicāts, kā mājas apstākļos varam pagatavot labu kafiju, Kaspars norāda, ka svarīgi izvēlēties pareizo malumu konkrētajai kafijas pagatavošanas metodei. Piemēram, gatavojot kafiju automātā, labāks būtu vidējs kafijas malums, uzlejot kafiju tieši krūzītē – smalkāks malums, gatavojot kafiju espreso kafijas automātos – ļoti smalks malums, bet, izmantojot kafijas spiedkannu – rupjāks malums. Tāpat der atcerēties, ka kafijas gatavošanā neiesaka lietot vārošu ūdeni, bet gan nedaudz padzisušu ūdeni – apmēram 92 līdz 96 grādi.

Pagatavojis dažādus kafijas veidus, Kaspars mudina tos nobaudīt un paskaidro, lai pilnībā izbaudītu bagātīgo kafijas garšu un smaržu, tā jādzer uzreiz.

“Kafijas pagatavošanas veidi ir dažādi. Latte, kafija ar putukrējumu un kanēli, un rīvētu šokolādi. Tāpat pavisam drīz piedāvāšu kafijas kokteili “Melnais gulbis”, kas tiek gatavots no espreso un iebiezinātā piena. Tas būs ļoti gardi,” stāsta kafijas pazinējs un bilst, ka pie kafijas piedāvā bezē cepumus ar kafiju, saldos riekstiņus ar kafijas krēma pildījumu un mandeļu- kafijas cepumiņus. Pats saimnieks pie kafijas gatavs uzcept un pasniegt siltu vafeli.
“Kafiju veidi ir dažādi. Itāļi teiks, ka labākā un vienīgā ir espreso kafija, kas ir ļoti stipra. To pasniedz nelielā daudzumā kopā ar glāzi ūdens. Iecienīts ir kafijas dzēriens – kapučīno. To gatavo no espreso kafijas un svaiga piena. Tāpat jau pati minēji, ka kafiju var gatavot moka kanniņā, kas ir īpaša vārāmā ierīce, ar kuru mājas apstākļos ir iespējams iegūt lielisku espreso. Baudītāji kafiju dzer bez cukura. Tā labāk atklājas garša. Taču kafiju var saldināt ar dažādiem sīrupiem,” stāsta Kaspars. Viņš bilst, ka kafijas baudīšana vienmēr gājusi rokrokā ar labām sarunām.

Lattes pagatavošanā mājas apstākļos

Nepieciešams (2 kafijas krūzēm):

Espreso
Piens
Kanēlis

Vispirms pagatavo divas espreso (stipras) kafijas tasītes. Burciņā, kurai var uzlikt vāku, ielej aptuveni 180 ml liesa piena, tas labāk putosies. Burciņai uzskrūvē vāku, kārtīgi krata aptuveni minūti. Pēc tam noņem vāku un burciņu liek mikroviļņu krāsnī uz 30 sekundēm. Karstumā no burciņas pacelsies stingras piena putas.
Pagatavoto espreso lej divās lielās kafijas krūzēs vai biezās stikla glāzēs. Pa virsu ar lielu karoti liek saputoto pienu, lai piena putas skaisti nostātos krūzē. Pārkaisa ar kanēli.

Kafija ar putukrējumu

Nepieciešams:

Kafija
Ūdens
Cukurs
Saldais krējums

Pagatavo kafiju atbilstoši vēlamajam stiprumam. Uzputo putukrējumu stingrās putās, kam var pievienot nedaudz vaniļas, cukura. Kafiju lej stikla kafijas glāzē un lēnām liek virsū putukrējumu. Pārkaisa ar kanēli un brūno cukuru.

Smaržīgs dekors

Kafijas pupiņas var kalpot arī par lielisku dekoru. Stikla vāzē ieber kafijas pupiņas, pa virsu uzliek zaļu ābolu, apsien lentīti, un dekors gatavs. Turklāt pupiņu aromāts telpā radīs īpašu auru.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Cimdos māksla un atmiņu zīmes

06:31
12.12.2025
31

Pirms Ziemassvētkiem skaistu dāvanu saņems rokdarbnieces, stāstu un Latvijas kultūras un sabiedriskās dzīves pētnieki. Tā ir Elīnas Apsītes grāmata “Dzīvais cimds. Jette Užāne” par dzērbenieti Cimdu Jettiņu. Viņas simtgadei Cēsu muzejā bija veltīta audiovizuāla izstāde “Dzīvais cimds”. Tā saņēma “Latvijas Dizaina gada balvas 2025” žūrijas atzinību, tā bija nominēta “Kilograms kultūras” fināla balsojumam. Izstādes kuratore […]

"Timbro" pārceļas uz jaunām telpām un plāno jaudīgu attīstību

05:28
11.12.2025
954
1

Ar īstu Cēsu novadā dzimuša un auguša cilvēka prieku un azartu SIA “Timbro” izpilddirektors Raimonds Cipe “Druvai” izrāda pašlaik remont­darbu noslēguma fāzē esošās uzņēmuma jaunās telpas Cēsīs, Gaujas ielā 5, kur paredzēts pārcelties pavisam drīz, līdz gada beigām. Uzņēmuma vadītājs “Dru­vai” apstiprina nesen masu medijos izskanējušo informāciju, ka Cēsu mežsaimniecības uzņēmums SIA “Timbro” mež­izstrādes tiesību […]

Kūkas, piparkūkas un rosība ģimenē

05:17
09.12.2025
137

Māja piekalnītē redzama pa gabalu, pagalmā taku izgaismo krāsainas lampiņas, sevi izrāda rūķi, dažs  arī slēpjas. Pie namdurvīm Adventes vainags.  Virtuvē smaržo piparkūkas. “Ziemassvētku noskaņa nav tikai bērnu, arī pieaugušo priekam,” saka līgatniete Irita Vempere un uzsver, ka viņai ikvieni svētki saistās ar rosību. Iritas vaļasprieks ir kūku cepšana, un, saprotams, svētkos tās gaida ne […]

Meksika - senu un mūsdienīgu tradīciju zeme

06:21
08.12.2025
55

Aivis Dombrovskis ir psihologs, psihoterapeits, viņa sirds pieder vienīgi Cēsīm, bet darba dzīve ir Rīgā un ārzemēs. Šoruden viņš bija Meksikā, piedalījās pasaules transpersonālās psiholoģijas un psihoterapijas konferencē “2025 XOLOTL”. Pasākuma norises laiks pielāgots meksikāņiem tik nozīmīgajām Mirušo dienas svinībām. Piepildīt sapņus – iepazīt Meksiku Kad ģeogrāfijas skolotāja Cēsu 1. vidusskolā rādīja filmu par Meksiku, […]

Sabiedrības līdzatbildības izjūta aug

06:06
07.12.2025
498
4

Iedzīvotāju ziņojumi par iespējamu vardarbību kļūst aizvien biežāki, netrūkst ne dzērājšoferu, ne pieaugošas agresijas izpausmju, kā arī aizvien vairāk ir telefonkrāpnieku upuru. Par raizēm un arī panākumiem darbā Policijas dienas, 5. decembra, priekšvakarā uz sarunu aicinājām Valsts policijas (VP) Vidzemes reģiona pārvaldes (VRP) Dienvidvidzemes iecirkņa priekšnieci Ingu Randari. -Kā jutāties, uzsākot dienestu policijā, un kā […]

Savējie jāpalutina

05:15
06.12.2025
144

Valija Viļuma paspēj būt visur. Viņa dzied senioru ansamblī “Mantojums”, darbojas Līgatnes Muzikālajā teātrī, pensionāru klubā “Možums”, un vēl darāmais mājās, dārzā. “Tikai jākustas, tik daudz kas notiek, nevar sēdēt mājās,” teic līgatniete un piebilst, ka divreiz nedēļā ir teātra, vienreiz ansambļa mēģinājumi, brīvdienās koncerti, izrādes. Gada nogale būs notikumiem bagāta, koncerts kultūras namā, pensionāru […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
14
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
14
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
34
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
37
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
35
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi