Pirmdiena, 23. decembris
Vārda dienas: Viktorija, Balva

Kā vīrs ar sievu

Jānis Gabrāns
09:01
06.04.2017
145
Baziliks 1

Šoreiz no “garšvielu plauktiņa” paņemsim baziliku. Pieļauju, ka daudzās mājās “mini dārziņā” uz palodzes  šis garšaugs jau dzen pirmos asnus, un vasara nav iedomājama bez bazilika smaržas virtuvē. Par bazilika dzimteni uzskata Vidusāziju. Indijā baziliku pat uzskatīja par svētu augu. No Vidusāzijas šis augs nonācis Senajā Grieķijā, kur savu aromātisko īpašību dēļ iekaroja lielu popularitāti. Par to liecina cildinošais nosaukums, ko grieķi piešķīra šim augam – no grieķu valodas nosaukums “baziliks” tulkojams kā “karaliskais augs”. Pasaulē sastopami vismaz sešdesmit dažādu šķirņu baziliki – gan ar zaļām, gan violetām, gan raibām lapām.

Eiropā baziliks plaši tiek izmantots tikai pēdējos pārdesmit gados.

Lai arī ēdienu gatavošanā to izmanto ļoti plaši, baziliks tiek uzskatīts par klasisku tomātu garšaugu. Pavāre Vineta Žamoidika citē reiz dzirdētu teicienu, ka tomāts ar baziliku kā vīrs ar sievu: “Tā tiešām ir savienība, kas uzreiz ikvienam nāk prātā. Šī garšu savienība ir ideāla, bet baziliks sader arī ar citiem dārzeņiem un jebkuriem zaļumiem. To var pievienot dažādām mērcēm, zupām, iegūstot īpašo garšas noti. Baziliks ir universāls, tas neatstāj kādu specifisku pēcgaršu. Var teikt, latvieši baziliku ir pieņēmuši savā virtuvē un ikdienā. Zinu cilvēkus, kuri siltumnīcā iestāda pāris bazilikus, lai jau tur sajaucas bazilika un tomātu smarža.”
V. Žamoidika iesaka pagatavot bazilika pesto, ko var uzglabāt ledusskapī, lai pievienotu salātiem, mērcēm, zupām, sautējumiem, piešķirtu īpašu garšas noti. Pesto pagatavošana vienkārša: ņem zaļā bazilika (tas vislabāk der pesto) lapiņas bez kātiņiem, piestā vai blenderī saberž putrā kopā ar olīveļļu, ciedru riekstiem, nedaudz ķiploka viendabīgā masā. To var likt arī uz tomātiem ar mocarellas sieru un citur, bet lieliski garšos arī uz maizes grauzdiņa. Ja pesto pievienots vairāk eļļas, lai tā plānā kārtiņā to pārsedz, ledusskapī var glabāt mēnesi un ilgāk.

Pavāre atgādina, ka, izvēloties pievienot baziliku karstajiem ēdieniem, tas jāda pavisam neilgi pirms beigām, lai garšaugs nezaudē krāsu, garšu un aromātu.

Tā kā baziliks labi sader ar tomātiem, tas ir neatņemama tomātu zupas sastāvdaļa. Kad zupu salej šķīvjos, katrā ieber grauzdiņus, pārkaisa ar sieru un svaigu baziliku vai pievieno karoti bazilika pesto.

Var pagatavot bazilika sviestu. Glāzi bazilika lapiņu (blīvi piepildīta) sablenderē viendabīgā masā, pievieno 200 g sviesta (istabas temperatūrā), tējkaroti citronu sulas, ķiploka daiviņu, sāli, piparus. Var smērēt uz maizēm, bet var arī glabāt saldētavā un izmantot karstu vistas gaļas, zivju vai dārzeņu ēdienu aromatizēšanai. Lieliski derēs arī pie grilējumiem. Arī tad bazilika sviestu pievieno pašās beigās.

Runājot par bazilika daudzveidību, V. Žamoidika norāda, ka, teiksim, pesto gatavošanai vislabākais ir zaļais baziliks, tam nederēs sīklapu baziliks, taču tas būs noderīgs ēdiena noformējumam. Līdzīgi ar violeto baziliku, kurš dod ne tikai garšu, bet arī krāsu dārzeņu salātos, ēdienu noformējumā.

“Protams, vislabāk baziliku lietot svaigā veidā, jo kaltētas garšvielas nekad nebūs tik aromātiskas. Tām ir nedaudz tā salmainā sajūta. Taču, gatavojot tomātu mērci picai vai tomātus savā sulā sajaucot ar kaltētu baziliku, tas lieliski derēs. Kā jau visām kaltētajām garšvielām tam jāļauj atdzīvoties mitrumā. Taču tagad lielveikalos visu gadu var nopirkt svaigu baziliku, tāpēc labāk izvēlēties tādu,” norāda V. Žamoidika.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Bērna piedzimšana ir lielākais brīnums

06:27
22.12.2024
332

Ziemassvētku laiks ir stāsts par brīnumu – bērniņa piedzimšanu. Vecmātes šo brīnumu piedzīvo visa gada garumā. Sarunā ar Cēsu klīnikas vecmāti Ivetu Reķi viņa uzsver, ka bērniņa dzimšana patiesi ir brīnums. Ivetai Reķei Cēsu klīnika ir pirmā un vienīgā darbavieta, kurā pavadīti 45 gadi, no tiem 35 gadus palīdzēts mazuļiem ienākt šajā pasaulē, desmit gadi, […]

Māksla ir process, kurā gūt sev kaut ko nozīmīgu un nepieciešamu

06:55
20.12.2024
71

Viņa nupat par skulptūru “Trejdeviņu koks” ieguvusi Cēsu novada mākslas gada “Balvas 2024” augstāko apbalvojumu “Zelta balva”. Ar mākslinieci ANNU EGLI sarunājāmies par emocijām, kas papildina šādu atzinību, par radošo procesu un tuvojošos gadu miju. Lai arī viņa pašlaik dzīvo Rīgā, ar Cēsīm mākslinieci saista īpašas atmiņas, kad bērnībā daudz laika pavadīts dzimtas lauku mājās […]

Adīšana piedzīvo renesansi

06:53
19.12.2024
56

Adīšana piedzīvo renesansi – tā saka jaunā adīšanas entuziaste Baiba Dambe. Šomēnes viņa Cēsu kinozālē organizēja “Adīšanas kino seansu”. Pieredze līdzīgu notikumu rīkošanā viņai jau bija. Cēsīs sarunu festivālā “Lampa” sadarbībā ar Ģimenes telti Baiba organizēja “Mammu adīšanas pikniku”. Lielākoties tur bija mammas, kam pavisam mazi bērni, sievietes varēja kopā paadīt, parunāties, arī iemācīties uzadīt […]

Daiļrecepšu grāmata ar humora devu

06:22
18.12.2024
78

Vircoti lasāmgabali miesai un dvēselei jeb humoristiski pastāstiņi ar atbilstošām receptēm savīti Lienes Margevičas un Natas Brambergas sarakstītajā un “Zvaigzne ABC” izdotajā grāmatā “Vienaldzīgo nav!”. Tā stāsts “Pusdienas slimnīcā” papildināts ar recepti – makaronu zupa ar piena plēvi, stāstam “Vīramāte ir klāt!” pievienots ēdiens – bujabēze ar fenheli, bet “Heavy Metal” – biezeņzupa ar selerijām. […]

Mežā savējais

07:07
15.12.2024
39

Dabā miers, tā atpūšas. Cilvēks vēro, gūst sevī saskaņu ar mežu, ezeru, upi, ainavu. Par būšanu dabā, saprašanos ar meža dzīvniekiem un zivju viltību izzināšanu, par dabas mainību gadalaikos un pēdējās desmitgadēs saruna ar Kasparu Dukaļski, mednieku kluba “Drusti” biedru, makšķernieku. -Bērnībā ar vectēvu un tēvu braucām medībās un makšķerēt. Vēlēšanās būt dabā, svaigā gaisā ir […]

Grāmata, kas piepilda – ne vien vēderu, bet arī prātu un garu

06:39
14.12.2024
185

“Tā ir dāvana mums un dāvana Latvijai,” par tikko no tipogrāfijas iznākušo grāmatu “Pavāru māja Līgatnē” pauž Pavāru mājas saimnieks Ēriks Dreibants. Grāmata ir veltījums gan pašai Pavāru mājai, gan tās cilvēkiem, sākot no pavāriem un produktu audzētājiem, beidzot ar dizaineriem un arhitektiem. Tāpat grāmatā varēs atrast Pavāru mājas viesu iecienītāko ēdienu receptes. Par ieceri […]

Tautas balss

Balvas kā no pārpilnības raga

18:43
17.12.2024
26
Seniore T. raksta:

“Saprotams, ka katra nozare, ministrija, organizācija grib savu jomu celt saulītē. Tiek rīkoti dažnedažādi konkursi, vērtēšanas. Un nu gada balvas birst kā no pārpilnības raga, nav nedēļas, kad negodina vismaz trīs četru sfēru sasniegumus. Vai tas nav mazliet par traku, un vai tā nedevalvējas pagodinājumu vērtība? Beigās jau sajūk, kas ko kam pasniedzis, kas ko […]

Iela grimst tumsā

18:42
17.12.2024
25
Iedzīvotāja raksta:

“Cēsīs, Viestura ielas posmā, kas ved gar dzīvnieku patversmi, labu gabalu ir pilnīga tumsa. Nedeg pat tās pāris laternas, kas tur atrodas. Māju šai apkārtnē maz, taču cilvēki dodas pastaigās, un tagad, decembra pusē, tumšs jau ap pulksten četriem pēcpusdienā,” sacīja apkaimes iedzīvotāja.

Neizdarība kavē palīdzību

18:42
17.12.2024
22
Lasītāja V. raksta:

“Diezgan traki dzirdēt, ka cilvēkiem ar invaliditāti tehnisko palīglīdzekļu trūkst tādēļ, ka iestādes, kas par to rūpējas, neprot organizēt darbu. Mēs pārmetam valdībai, ka tā nedod pietiekami daudz līdzekļu, bet, izrādās, nauda iedota, vajadzīgais sagādāts, tikai lietas nenokļūst pie tiem, kam tās nepieciešamas. Iestāde, kas sadala tehniskos palīglīdzekļus, nemaz nezina, kas ir noliktavā, nesteidzas ar […]

Rada gaismas svētkus

18:41
17.12.2024
19
Silvija raksta:

“Ziemassvētku noskaņu, protams, katrs rada pats. Taču nevaram neietekmēties, redzot skaisto – tad sirds gavilē un acīs ir prieks. Nedēļas nogalē iznāca pabūt Taurenē un Dzērbenē pie radiem. Sasmēlos gaismu. Cik skaists Nēķena muižas parks, Dzērbenes muiža un izrotātās eglītes! Arī iedzīvotāji izgaismojuši pagalmus, balkonus, mājas. Var doties nesteidzīgā braucienā, ja negribas iet kājām. Un […]

Kā tālāk dzīvosim

22:00
16.12.2024
24
1
Lasītāja M. raksta:

“Bail klausīties, ka ASV stāsies laukā no NATO! Kas tad būs mūsu, Baltijas valstu, aizstāvis no agresīvajiem lielajiem kaimiņiem? Tad mūs var glābt tikai, ja Eiropas Savie­nība izveidojas par konfederāciju. Ja visa Eiropa būs kā viens, tad tai būs lielāks spēks. Un Krievijai jau vajag Fran­ciju, Itāliju, Vāciju, ja būsim cieši kopā, mazākas bažas, ka […]

Sludinājumi

Pārdod

15:17
22.12.2024
8

Nepieciešams tīrs un mīksts ūdens mājās vai uzņēmumam? Balstoties pēc ūdens analīzēm, piedāvājam ūdens filtrus gan privātajiem klientiem, gan juridiskajām personām. Veicam arī esošo sistēmu apkalpošanu, remontus un apkopes. Tālrunis +37128020512 Epasts filtru.darbnica@inbox.lv

Pārdod

23:57
24.11.2024
33

Mēs tīram dīzeļfiltrus visiem automobiļu, kravas transporta, traktoru, harvestera, kombaina un iekrāvēju modeļiem. Neatkarīgi no jūsu transportlīdzekļa veida, piedāvājam profesionālu un efektīvu tīrīšanu. Šī dīzeļfiltru tīrīšanas tehnoloģija ar augstu tvaika temperatūru neietver ķīmisku līdzekļu izmantošanu procesa atvieglošanai, kas nozīmē, ka process ir pilnībā ekoloģisks. Jautājumu gadījumā rakstiet uz e-pastu vai zvaniet.

Pārdod

23:57
24.11.2024
35

Piedāvājam kvalitatīvas rekuperācijas un ventilācijas sistēmas Jūsu mājām un birojam. Nodrošinām svaigu gaisu un energoefektivitāti, samazinot siltuma zudumus un uzlabojot iekštelpu mikroklimatu. Piedāvājam pilnu servisu – sākot no konsultācijas līdz uzstādīšanai. Uzlabojiet gaisa kvalitāti un ietaupiet enerģiju ar mūsu uzticamajiem risinājumiem. Sazinieties ar mums, lai izvēlētos piemērotāko sistēmu Jūsu vajadzībām! Jautājumu gadījumā rakstiet uz e-pastu […]

Pārdod

23:56
24.11.2024
30

Piedāvājam dažādus apkures risinājumus Jūsu mājām un/vai biznesam. Mūsu klāstā atradīsiet grīdas apsildes sistēmas, infrasarkanos paneļus, gāzes sildītājus un citus energoefektīvus risinājumus, kas nodrošinās komfortu un ietaupīs Jūsu izdevumus. Nodrošinām profesionālu konsultāciju un uzstādīšanu, lai Jūs varētu izvēlēties piemērotāko variantu savām vajadzībām. Sazinieties ar mums jau šodien un uzziniet, kā varam uzlabot Jūsu apkures sistēmu! […]