Otrdiena, 16. decembris
Vārda dienas: Alvīne

Kā atšķirt labu jogurtu no vēl labāka?

Druva
22:46
08.06.2009
23

Jogurta dzimtene ir Balkāni, savukārt Latvijā mēs to pazīstam no 20. gadsimta sākuma. Tas kļuvis par iecienītu mūsu ikdienas ēdienkartes sastāvdaļu. Visi jogurti ir garšīgi un veselīgi, bet kā atšķirt labu jogurtu no vēl labāka?

Kas ir jogurts? Jogurts ir piena produkts, kas rodas rūgšanas procesā, ko ierosina jogurta baktēriju kultūras – Lactobacillus bulgaricus un Streptococcus Termophilus. Ja produktā nav šo baktēriju, tad tas ir vienkārši skābpiena produkts. Dažiem jogurtiem bez šīm klasiskajām baktērijām vēl pievieno arī alternatīvās kultūras – bifidobaktērijas un acidofilās baktērijas, tās nodrošina maigāku garšu.

Organismam īpaši labvēlīgas skaitās tās bifidobaktērijas un acidofilās baktērijas, kam izdalīti konkrēti celmi. Piemēram, tāds ir Bifidobacterium BB12, kas ir jogurta dzēriena Imunella sastāvā. Ir zinātniski izpētīts un pierādīts, ka baktēriju celmiem piemīt šīs labās īpašības – tās uzlabo zarnu trakta darbību, imunitāti, cīnās ar brīvajiem radikāļiem un pat pasargā no saslimšanas ar vēzi. Arī holesterīna līmeni asinīs var samazināt ikdienā lietojot jogurtu. Ražotājiem izaicinājums ir nodrošināt, ka visas šīs labās un dzīvās baktērijas jogurtā atrodamas līdz jogurta lietošanas termiņa beigām.

Dzīvie jogurti nav ilgi uzglabājami Uztura speciālisti uzsver – ir svarīgi, lai baktērijas jogurtā būtu dzīvas. Ir tā saucamie dzīvie un nedzīvie jogurti un atšķirība ir jogurta ražošanas procesā. Dzīvie jogurti ir tad, kad jogurta baktērijas tiek pievienotas pēc pasterizācijas, savukārt, ja tās pievieno pirms pasterizācijas rodas tā saucamais nedzīvais jogurts. Šiem jogurtiem ir salīdzinoši daudz garāks realizācijas termiņš kā dzīvajiem. Novērots, ka Latvijas ražotāji lielākoties pārdod dzīvos jogurtus, savukārt importa jogurti lielākoties tomēr ir šie nedzīvie jogurti ar ilgu uzglabāšanas termiņu. Diētas ārsts Andis Brēmanis cilvēkiem iesaka izvēlēties dzīvos jogurtus, kā arī neslinkot un veikalu plauktos papētīt informāciju uz jogurtu iepakojumiem – ražotāji uz iepakojumiem norāda, vai jogurts satur veselīgās baktērijas, cik liels ir tauku procents un cukura līmenis.

Latvijā lielākais jogurta ražotājs a/s “Tukuma piens” atzīst, ka Latvijas ražotāji jogurta nozarē ir tikpat spēcīgi un zinoši kā lielās ārvalstu kompānijas, un ražo veselīgus un garšīgus pašmāju jogurtus.

Populārākie persiku un zemeņu jogurti Jogurti atšķiras arī pēc to konsistences. Ir biezāki un šķidrāki un vienkāršoti tos var iedalīt trīs grupās – biezie jeb ar karotīti ēdamie, dzeramie jogurti un jogurta dzērieni. Rietumos visvairāk iecienītie esot tieši dzeramie jogurti. Arī Latvijas veikalu plauktos tie kļūst populārāki un arvien dažādākus tos piedāvā arī vietējie ražotāji. Tāpat pieejami dažādu garšu jogurti un ikviens var atrast sev labāko. Kā norāda “Tukums piens” galvenā pārtikas tehnoloģe Sandra Tirleja – dažas jogurta šķirnes jau var uzskatīt par klasiku – tāds ir zemeņu un persiku jogurts, tad seko ķiršu, melleņu, meža ogu jogurts. Ražotāji visu laiku seko līdzi tendencēm pasaules tirgos, eksperimentē un rada jaunas šķirnes, kas varētu garšot arī latviešiem. Jaunākie jogurti ir lāceņu un kazeņu jogurti, kas jau guvuši pircēju atzinību. Tiek arī kombinētas dažādas garšas – ķiršu ar vaniļas, zemeņu ar banānu un zemeņu ar kivi vai arī upeņu un aveņu.

Katram savs jogurts Ja neiet pie sirds jau veikalā nopērkamie jogurtu, “Tukuma piens” pārtikas tehnoloģe iesaka pagatavot pašam savu jogurtu, kurš atbildīs ne tikai individuālajām garšas prasībām, bet būs arī veselīgs. Nopērkot balto jogurtu bez piedevām, tam var pievienot, piemēram, paša lasīto ogu ievārījumu. “Lielākoties mums jogurti saistās ar kaut ko saldu – augļu vai ogu gabaliņiem iekšā. Tomēr var nopirkt arī jogurtu bez piedevām un pievienot zaļumus, piemēram, sablenderētas dilles, lociņus, pētersīļus. Sanāk lieliska mērcīte, piemēram, gaļai, zivīm vai dārzeņiem, un tas būs daudz veselīgāk, nekā majonēze. Īpaši to var ieteikt cilvēkiem, kam ir kādas veselības problēmas vai liekais svars”, tā A. Brēmanis. Nereti arī ārsti pacientiem pēc antibiotiku lietošanas iesaka ik dienu uzturā lietot jogurtus. Tas saistīts ar to, ka antibiotikas novājina gan labās, gan sliktās baktērijas, savukārt jogurts un tajā esošās baktērijas palīdz atjaunot līdzsvaru. Derētu gan atcerēties, ka jogurts nav gluži tas pats, kas zāles, tomēr jogurts stiprina imūnsistēmu. Jogurts tāpat kā piens un piena produkti satur nepieciešamos vitamīnus, olbaltumvielas, kalciju un mikroelementus. Turklāt jogurtu var lietot arī tie cilvēki, kuriem ir piena nepanesība. www.apollo.lv

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Pilsētvides risinājumi – dizains, kas apvieno funkcionalitāti un drošību

10:30
16.12.2025
11

Pilsētvides attīstība balstās trīs galvenajos principos – estētikā, funkcionalitātē un drošībā. Labi izstrādāta vide kalpo iedzīvotājiem, uzņēmumiem un pilsētas viesiem, radot vietu, kur cilvēki var ērti pārvietoties, strādāt, socializēties un atpūsties. Pilsētvides kvalitāti nosaka ne tikai arhitektūra, bet arī pārdomāts aprīkojums, kas nodrošina kārtību, orientēšanās ērtību un patīkamu atmosfēru. Pilsētvides aprīkojumam ir nozīmīga loma šajā […]

Bruņinieks ar zelta komandu

05:17
15.12.2025
250
1

Novembrī tradicionālajā Cēsu novada pašvaldības darbinieku apbalvošanas pasākumā tika teikts paldies par ieguldīto darbu, atbildību un sirdsdegsmi. Galveno, pirmās pakāpes apbalvojumu “Bruņinieks”, saņēma Juris Joksts, Cēsu Digitālā centra vadītājs, par izciliem sasniegumiem un ieguldījumu Cēsu novada digitālās attīstības veicināšanā. Juris uzsver, ka šādu balvu diez vai iegūtu bez savas lieliskās “zelta” komandas. “Druva” aicināja Juri […]

Cimdos māksla un atmiņu zīmes

06:31
12.12.2025
62

Pirms Ziemassvētkiem skaistu dāvanu saņems rokdarbnieces, stāstu un Latvijas kultūras un sabiedriskās dzīves pētnieki. Tā ir Elīnas Apsītes grāmata “Dzīvais cimds. Jette Užāne” par dzērbenieti Cimdu Jettiņu. Viņas simtgadei Cēsu muzejā bija veltīta audiovizuāla izstāde “Dzīvais cimds”. Tā saņēma “Latvijas Dizaina gada balvas 2025” žūrijas atzinību, tā bija nominēta “Kilograms kultūras” fināla balsojumam. Izstādes kuratore […]

"Timbro" pārceļas uz jaunām telpām un plāno jaudīgu attīstību

05:28
11.12.2025
1030
1

Ar īstu Cēsu novadā dzimuša un auguša cilvēka prieku un azartu SIA “Timbro” izpilddirektors Raimonds Cipe “Druvai” izrāda pašlaik remont­darbu noslēguma fāzē esošās uzņēmuma jaunās telpas Cēsīs, Gaujas ielā 5, kur paredzēts pārcelties pavisam drīz, līdz gada beigām. Uzņēmuma vadītājs “Dru­vai” apstiprina nesen masu medijos izskanējušo informāciju, ka Cēsu mežsaimniecības uzņēmums SIA “Timbro” mež­izstrādes tiesību […]

Kūkas, piparkūkas un rosība ģimenē

05:17
09.12.2025
138

Māja piekalnītē redzama pa gabalu, pagalmā taku izgaismo krāsainas lampiņas, sevi izrāda rūķi, dažs  arī slēpjas. Pie namdurvīm Adventes vainags.  Virtuvē smaržo piparkūkas. “Ziemassvētku noskaņa nav tikai bērnu, arī pieaugušo priekam,” saka līgatniete Irita Vempere un uzsver, ka viņai ikvieni svētki saistās ar rosību. Iritas vaļasprieks ir kūku cepšana, un, saprotams, svētkos tās gaida ne […]

Meksika - senu un mūsdienīgu tradīciju zeme

06:21
08.12.2025
58

Aivis Dombrovskis ir psihologs, psihoterapeits, viņa sirds pieder vienīgi Cēsīm, bet darba dzīve ir Rīgā un ārzemēs. Šoruden viņš bija Meksikā, piedalījās pasaules transpersonālās psiholoģijas un psihoterapijas konferencē “2025 XOLOTL”. Pasākuma norises laiks pielāgots meksikāņiem tik nozīmīgajām Mirušo dienas svinībām. Piepildīt sapņus – iepazīt Meksiku Kad ģeogrāfijas skolotāja Cēsu 1. vidusskolā rādīja filmu par Meksiku, […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
30
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
27
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
42
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
42
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
41
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi