Piektdiena, 5. decembris
Vārda dienas: Sabīne, Sarma, Klaudijs

Irānas virtuve – saprotama, garšīga

Jānis Gabrāns
18:27
24.01.2018
140

Apceļojot pasauli, labprāt nobaudām arī kaut ko no nacionālās virtuves, tāpēc šogad nedaudz ielūkosimies ceļotāju atziņās par kādas valsts virtuvi. Sāksim ar Irānu, šo valsti tikko apmeklēja cēsnieks Renārs Sproģis.

Irānas virtuve, kas tiek dēvēta arī par persiešu virtuvi, radusies ciešā mijiedarbībā ar kaimiņu reģionu virtuvi, tai skaitā ar kaukāziešu, turku , grieķu un Vidusāzijas virtuvi.

R. Sproģis stāsta, ka gidam prasījuši, lai ved uz autentiskām ēstuvēm, nevis uz tām, kurp ved tūristus. Tas ļāvis izbaudīt gan šīs valsts ēdienu, gan vairāk satikt vietējos. Irānā daudz gatavo gaļu – pārsvarā vistas un jēra, mazāk liellopu, ko vietējie saucot vienā vārdā – kebabs.

“Kad teica, ka pasniegs kebabu, domāju, ka būs, kā te esam pieraduši redzēt un baudīt, taču nē. Viņu gatavotais kebabs mūsu izpratnē ir šašliks. Pārsvarā gājām, kur ielas malā cep šo kebabu, tur varējām izbaudīt vietējo atmosfēru – pasēdēt dūmos, “papļāpāt” ar vīriem, kas bija ļoti interesants piedzīvojums. Viņi orientēti uz komunicēšanu, problēma, ka runā tikai savā valodā. Taču tas netraucē runāt, tad nu viņi kaut ko jautā savā valodā, mēs savā atbildam. Bet kaut kā tas dialogs notiek, kaut ko no visa nojaušam vai saprotam un rezultātā gūstam vietējo sajūtu.”

Gaļai piedevās rīsi, milzīgas porcijas. Uz trijiem ņēmuši vienu, arī tad vēl nevarējuši pieveikt. Nedaudz pārsteidzis, ka piedevās maz zaļumu, pārsvarā sālīti, marinēti dārzeņi. Piemēram, sālīti gurķi, marinēti patisoni un tamlīdzīgi. Varbūt zaļumiem nav sezona.

Gaļu gatavojot, virsū spiež citrusu augļu sulu, daudz izmanto granātābolus, pārsvarā sīrupu vai arī granātābolu mizu, kas saberzta pulverī. To izmanto visos gaļas ēdienos.
“No dzērieniem iecienīts kaut kas kefīrveidīgs. To nepamēģināju, jo Āzijas valstīs ar piena izstrādājumiem palieku uz jūs, ir bažas par vēdera drošību. Viens no ceļabiedriem pamēģināja, viss bija labi, bet mani tas neiedrošināja,” atzīst Renārs.

Arī maize nav tāda, kā to saprotam, tā ir līdzīga lavašam, tikai stingrākā un dažāda lieluma. R. Sproģis to raksturo – vienveidīgi daudzveidīga. Tādas pamatīgas plātnes, ko cep uz karstiem akmeņiem.
“Pasniegšanas veids savdabīgs,” atceras ceļotājs. “Latvietim varbūt tā liktos necieņa pret maizi. Cepējs šo gatavo plāksni izņem no krāsns un lidina dažus metrus pa gaisu uz tādām kā redelēm, tieši pie pircēja. Pa tām slīdot, nobirst daļa no akmentiņiem, kas pielipuši krāsnī. Klients nopurina atlikušos, pasit maizi padusē, jo tā nelokās, un iet mājās.”

Stāstot par saldumiem, viņš norāda, ka piedāvājums milzīgs, tie atgādina zināmos austrumu saldumus – ļoti saldi un ar ļoti daudz riekstiem.

Kā jau austrumos, plašs garš­vielu piedāvājums un arī pielietojums, tomēr tās nav pārāk uzbāzīgas. Renārs secina, ka garšas atmiņā palikusi tāda īpašā Irānas garša, bet kura garšviela to devusi, tā arī nesapratis.

Ar garšvielām un saldumiem vislabāk varējuši iepazīties tirgū, kas bijis ļoti patīkams, tīrs, smaržīgs, tirgotāji nav uzbāzīgi. Tur varējuši garšot saldumus, cik tīk, pat pārsteidzis tirgotāju dāsnums. Viena no tradicionālajām un visplašāk izplatītajām Irānas garš­vielām ir safrāns, ko vietējie liek dažādos ēdienos – pie rīsiem, pie tējas, saldumos, veido īpašas cukura sūkājamās konfektes.

“Atmiņas par Irānas virtuvi ļoti pozitīvas. Nekas tāds, ko mēs nevarētu saprast. Vienīgais nesaprotamais ir ēdienkarte, jo viss tikai vietējā valodā. Bet var izvēlēties ēstuvi, kur piedāvātajiem ēdieniem klāt attēli, vai paskatīties, ko ēd pie blakus galdiņa, un prasīt ko tādu.

Ēdiens daudzveidīgs, garšīgs un, kas nav mazsvarīgi, par ļoti adekvātām cenām. Kebabs ar pie­devām apmēram trīs eiro, tiesa, viņu naudā tie ir apmēram 150 000 reālu, un šī milzīgā kursa atšķirība bija pārbaudījums ceļotājiem,” piebilst R. Sproģis.

 

Recepte no Irānas virtuves

Persiešu omlete

Nepieciešams:
pa buntītei koriandra lapu, pētersīļu un dilles
2 ķiploku daiviņas
60 g valriekstu kodolu, grauzdēti un rupji sasmalcināti, daži veseli rotāšanai
4-5  olas
3 tējkarotes sāls
tējkarote svaigi maltu melno piparu
tējkarote kurkuma
55 g žāvētas granātābolu sēklas, dažas arī pārkaisīšanai
citrons
lavašs vai kas līdzīgs

Garšaugus nomazgā, noslauka, smalki sagriež un samaisa bļodā kopā ar sasmalcinātajiem valriekstiem. Pievieno četras olas un ar dakšiņu samaisa, lai maisījumā būtu gaiss. Ja nepieciešams, pievieno atlikušo olu (1 ola uz 120 g garšaugu). Pievieno sāli, piparus, kurkumu, granātābola sēklas, ķiplokus un visu vēlreiz rūpīgi samaisa.

Uzkarsē lielu pannu, ielej eļļu, lai pārklātu pannas pamatni. Ielej omletes maisījumu un gatavo apmēram piecas minūtes, pēc tam uzliek vāku un samazina siltumu līdz vidējai temperatūrai. Kad olas sāk sarecēt, virsū uzliek nesasmalcinātus valriekstus. Gatavo vēl 6-8 minūtes, vai līdz pamatne izcepusies. Tad uzliek šķīvi, apgriež pannu otrādi, lai omlete paliek uz šķīvja, un tad no šķīvja ieslidina omleti pannā, lai apceptos arī virspuse.

Pirms pasniegšanas pārkaisa ar granātābolu sēklām, pasniedz ar lavašu vai ko līdzīgu un citrona šķēli. Omletes gabaliņu ieliek lavašā, uzspiež citronu sulu un bauda.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Ilze Liepa - kopš piecu gadu vecuma teātrī

05:51
04.12.2025
140

“Cēsu Mazais teātris” sevi pieteica 2019.gadā ar iestudējumu “Antālija”. Latvijā jaunu profesionālu mazās formas teātri izveidoja aktrise Ilze Liepa, kura līdz tam bija redzama uz Valmieras teātra skatuves. Aktrise piepildīja pirms kāda laika radušos ideju par savu teātri. Ilze pastāsta “Druvai” gan par Cēsu Mazā teātra aktu­alitātēm, gan pakavējas atmiņās par tapšanas vēsturi un savu […]

No Kanādas atgriežas uz dzīvi Cēsīs

05:03
03.12.2025
632
1

Liene Sestule pēc 15 gadu ilgas prombūtnes Kanādā atgriezusies dzimtajā Cēsu novadā. Viņa “Druvai” atzīst, ka, atgriežoties pēc tik ilga laika, esot sajūta, ka viss atkal dzīvē jāsāk no jauna. Daudz šo gadu laikā esot mainījies, piemēram, banku sistēma. “Es it kā ne mirkli nepārtraucu kontaktus ar Latviju un katru gadu braucu šurp. Tomēr, kad […]

Tieši drūmākajā gadalaikā spēt ieraudzīt dzīves skaistumu

05:00
02.12.2025
147

Ceļā uz veikalu iepirkties “Druva” sastop amatieti Anitu Daiju. Uz vaicājumu, kā klājas, Anitai nav citu domu, kā ar azartu teikt: “Ļoti labi!” Izrādās, viņa tikai pirms nepilna mēneša devusies pelnītā pensijā un vēl ir kā apreibusi no brīvības sajūtas. Anita aizvadītos gadus strādājusi par sētnieci, tīrījusi Ģikšu pagasta centru, visus galvenos celiņus. “Esmu ļoti […]

Ceļā pretim gaismai un brīnumam

05:55
01.12.2025
247

Svētdien Pirmā Advente. Sākas pārdomu laiks un ceļš pretī Ziemassvētkiem, pretī gaismai. Par notikumiem apkārt, sevis meklējumiem, atvērtību saruna ar evaņģēliski luteriskās baznīcas Vecpiebalgas, Jaunpiebalgas un Apšu – Lodes draudžu mācītāju Andri Vilemsonu. -Par Adventi, Ziemas­svētkiem jau krietnu laiku skandē lielveikali, reklāmas, atgādina dažādas labdarības akcijas. -Tā bijis vienmēr. Mana dzīves filozofija – vislabākā diena […]

No notīm līdz emocijām

05:35
28.11.2025
43

Dainis Skutelis un viņa lielākā radošā loma Pirmo reizi Latvijā ir skatāms Franca Lehāra meistardarbs, operete “Džudita”, mīlas stāsts par kaislīgu satikšanos un šķiršanos, kad Džuditas mīļotais Oktāvio dodas karā. Operete atklāj kaisles, likteņa, mīlestības un arī nodevības spēku. Lai gan darbu iestudējusi starptautiska komanda, operetes teksti un dziesmas ir latviešu valodā. Izpirkta un skatītāju […]

Aukstajam laikam šuj siltas segas

06:32
27.11.2025
449

“Milzīgs paldies mammai Skaidrītei, kas mani vienmēr atbalstījusi, un māsai Ingai, viņa man ir bijusi paraugs un palīdzējusi virzīties uz priekšu,” sarunā par uzņēmējdarbību šuvējas arodā būtiskāko uzsver Ilvija Tīrone-Gabrānova, akcentējot, ka ģimenes atbalsts vienmēr ir bijusi viņas stiprā aizmugure. Ilvija dzīvojusi un dzīvo Cēsu novadā, izņemot periodus, kad mācījās Rīgā un kādu brīdi mitinājās […]

Tautas balss

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
29
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Ielas daļa joprojām tumsā

08:29
24.11.2025
42
1
Iedzīvotāja raksta:

“Cēsīs, Lenču ielā, garš posms joprojām tumšajā diennakts laikā nav apgaismots. Ja jau tur nav iespējams pievadīt elektrību, varbūt pašvaldība var izvietot gaismekļus, kas izmanto saules enerģiju. Privā­tajās teritorijās tādi mēdz būt. Ielu laternas, protams, tie neaizvietos, tomēr būs daudz patīkamāka sajūtu gan gājējiem, gan braucējiem,” ieteica Lenču ielas apkaimes iedzīvotāja.

Ja nav savas automašīnas

08:29
24.11.2025
31
Līgatnes iedzīvotāja raksta:

“Ja nav sava transporta, mums, līgatniešiem, nav iespējas aizbraukt uz koncertu vai izrādi Cēsīs. Pēdējais autobuss uz mūsu pusi nāk astoņos vakarā, bet arī ar to var aizbraukt tikai līdz Augšlīgatnei, ne pilsētai. Tātad var teikt, ka kultūras pasākumi pilsētā mums nav pieejami. Kā to varētu mainīt?” jautāja Līgatnes iedzīvotāja.

Veidenbauma prēmijai jāatgriežas Liepā

08:27
23.11.2025
35
Literatūras cienītāja raksta:

“Izlasīju “Druvā”, ka Eduarda Veidenbauma prēmiju šogad pasniegs Cēsīs, ne Liepā, kā tas bijis tradicionāli. Uzskatu, ka tas nav pareizi. Tieši tas, ka pagodinājuma pasniegšanas ceremonija gandrīz 60 gadu notiek dzejnieka dzimtajā pagastā Liepā, ir īpašā pievienotā vērtība. Tā ir kā visu Veidenbauma novadnieku novērtējums literātam, Veidenbauma prēmijas saņēmējam. Cēsīs un Cēsu Izstāžu namā notiek […]

Atbildība arī gājējam

08:26
22.11.2025
29
Cēsniece V. raksta:

“Agrāk bērniem skolā mācīja satiksmes noteikumus. Atceros, ka teica: “Pirms šķērsojiet brauktuvi, vispirms paskatieties pa kreisi, pēc tam pa labi, vai nebrauc kāda automašīna. Tikai pēc tām ejiet pāri ielai.” Un tas attiecas ne tikai uz vietām, kur nav gājēju pārejas, bet arī tur, kur tās ir. Taču tagad bērni un jaunieši vispār neskatās, vai […]

Sludinājumi