Otrdiena, 21. janvāris
Vārda dienas: Agnese, Agnija, Agne

Gatavo ar mīlestību un sniedz mieru

Iveta Rozentāle
06:36
13.12.2024
330
Kafe Linda

Radīt sajūtas. “Vēlējos radīt vietu Cēsīs, kur rast mieru no steidzīgās ikdienas,” teic “Pande cafe” vadītāja Linda Zaula. FOTO: no albuma

Cēsniece Linda Zaula, kura uzaugusi Līgatnē, četrus gadus vada kafejnīcu “Pande cafe”. Sākumā tā bija Līgatnē, tagad divus gadus ir Cēsīs.

Pande – atgādinājums no pandēmijas laika

Īpašniece atklāj, ka kafejnīcas nosaukums nebūt nav saistīts ar pandām, kā daudziem liekas. “Uzņēmējdarbību sāku pandēmijas laikā, kas nebija viegls periods, jo mēs katrs cīnījāmies par kaut ko- kāds par tuvajiem, kāds par darbu, biznesu. Nosaukums ir pandēmijas saīsinātā versija, jo kafejnīcu atvērt nebija viegli, tas prasīja spēku un cīņu, kā arī ticību sev un tam, ka to varu. Mani ļoti atbalstīja vecāki, ticēja manai iecerei, teica, lai daru, atbalstīja ar telpu remontu.”

Vietu kafejnīcai Linda Cēsīs bija meklējusi, jau uzsākot uzņēmējdarbību, bet tas nebija izdevies, tāpēc kafejnīcu atvērusi Līgatnē. Tomēr iecere par savu vietu Cēsīs,dzimtajā pilsētā, nav zudusi. Un pēc divu gadu pieredzes viss sastājies īstajās vietās. Reiz, braucot pilsētā pa Izstādes ielu, uzņēmēja ieraudzīja, ka kādā ēkā remontē telpas, un nolēma, ka jāpiesakās tām. Lai gan daudzi teica, ka Cēsīs ar šo biznesu būs grūti, Linda vienmēr uzskatījusi – nekas nav neizdarāms, ja dots ceļš, pa kuru iet: “Un vēl esmu pateicīga arī ģimenes draugam Jurim Cēsniekam. Viņš deva iespēju un daudz palīdzēja, lai kafejnīcu pārceltu uz Cēsīm. Viņš bijis klātesošs mirkļos, kad visvairāk nepieciešams!”

Lai gan Lindai ir bijuši piedāvājumi pāriet uz plašākām telpām, viņa to nevēlas. “Kafejnīcā tiešām pusdienlaikā un vēl jo vairāk vasarā trūkst  vietu, bet šeit man ir māju sajūta. Atnākot uz Cēsīm, gribēju mazu kafejnīcu, kur pašai cept kūciņas. Un šo sajūtu es vēlos saglabāt. Man nav visi jāpaēdina, jābūt visos pasākumos, tāpēc ļoti mācos pateikt nē, jo man ir svarīgi gatavot ēdienu ar kvalitāti, nevis kvantitāti. Tāpēc mēs nedodamies izbraukumos, strādājam uz vietas, pasūtījumus gatavojam uz vietas,” teic kafejnīcas īpašniece.


Vislielākā alga ir pozitīvas emocijas

Sākot domāt par savu kafejnīcu, Lindai uzņēmējdarbība bijusi pilnīgi sveša: “Biju darbojusies ēdināšanas sektorā, bet, atverot kafejnīcu, uzsāku ko pilnīgi sev nezināmu. Taču jau agrāk zināju, ka vēlos strādāt pati sev, un apņēmos mēģināt. Vienmēr esmu bijusi tāda, kas mēģina, pat nezinot, kāds būs rezultāts. Aizvien varu teikt, ka līdz galam nezinu, kā vadīt uzņēmumu, bet to visu daru ar mīlestību un sajūtām. Un arī darbiniekiem mācu, ka gatavosim ar mīlestību. Daž­reiz var šķist, ka ir jātiecas pēc peļņas un vēlreiz peļņas, bet man vislielākā alga ir pozitīvas emocijas un sajūta, ka es dzīvoju, attīstos, pilnveidojos. Un tagad patiesi saprotu mammas vienmēr teikto – nauda nav galvenais. Kafejnīcu ne tik daudz uztveru kā biznesu, bet kā darbu sev, uz kuru nāku ar prieku. Un man gribas, lai te ir vieta, kur gan darbinieki, gan apmeklētāji var saņemt mīļumu, saņemt sajūtas, jo būtiskākās ir emocijas. Arī klientus aicinu ienākt ar smaidu pat tad, ja nav īpaša iemesla, jo mēs viens otru varam pozitīvi atbalstīt. Es pati visur eju ar smaidu. Ir dienas, kad jūtos slikti, bet tik un tā eju ar smaidu. Un tas sliktums pazūd.”

Uzņēmēja arī labprāt apliek priekšautu un iesaistās ēdiena gatavošanā, īpaši viņai patīk cept kūkas. Bet arī daudzu ēdienu receptes ir pašas izdomātas, daudz eksperimentēts, nebaidoties par iznākumu: “Es nebaidos riskēt. Un katram ēdienam ir kas īpašs, kas padara to jo gardāku.”

Ēdiens gatavots ar labām emocijām

“Pande cafe” saimniece atzīst, ka grūtākais ir komandas veidošana, jo cilvēki ir ļoti dažādi: “Bet man ir savs redzējums, ko vēlos īstenot. Un tas man darbiniekam ir jāparāda. Ja viņš vēlas mācīties, ieklausās un mēģina, tad ir tik patīkami redzēt darbinieka izaugsmi. Uzņēmējs, pieņemot darbinieku, būtībā ar sirdi un dvēseli ielaiž viņu savās mājās. Bet ir bijusi arī sāpīga pieredze, un arī tā ir jāpieņem. Jāteic, ka retais nāk uz darbu, jo vēlas strādāt. Lielākā daļa atnāk nopelnīt, viņiem svarīgākā ir stundas likme, neskatoties uz zināšanu trūkumu. Bet vēlme strādāt vai nu ir, vai nu nav. Un attieksme rada attieksmi. Ja es kā darba devēja redzu, ka cilvēks viss ir darbā, ieklausās teiktajā, mācās, es varu maksāt augstāku un augstāku stundas likmi. Vienmēr saku, ka var kļūdīties, dzīve nav iespējama bez kļūdām, bet galvenais ir vēlēties darīt. Visi kafejnīcas darbinieki teikuši, ka “Pande cafe” māju sajūta citur nav bijusi, cilvēkiem tā ir pietrūkusi. Ir jābūt abpusējām labām sajūtām un sadarbībai. Un es lepojos, ka varu darbiniekiem iedot pārliecību.”

L.Zaula gan atklāj, ka viņai vieglāk ir darīt praktiskas lietas, nevis vadīt: “Dažkārt darbiniekiem ir neizpratne par manām prasībām pret ēdienu, jo man vajag, lai ir skaisti, estētiski. Un man būtiska ir enerģētika, kā ēdiens pagatavots. Ja darbinieks ir noguris, to ēdienā jūt. Viens un tas pats ēdiens gatavots ar dusmām, aizkaitinājumu vai prieku garšos citādi. Un arī kartupeli var pagatavot izcili gardi.”

Neļaujas aplauzt spārnus

Katrai kafejnīcai Cēsīs ir sava vieta, vērtē Linda. “Nevienu neuztveru kā konkurentu, visi esam kolēģi, visi varētu būt liela ģimene. Bet Cēsīs nepieņem, ka varētu būt komanda, katram ir jābūt par sevi. Tomēr uzskatu, ka varētu būt viens tīkls, cits citu atbalstīt. Tā kafejnīcu rastos vairāk un vairāk un mēs būtu vēl skaistāk ziedošs krūms. Jā, reizēm saka, ka apbrīno manu entuziasmu, bet es atbildu, ka mēs tādi varētu būt kopā. Tāpat kādreiz jūtu, ka man grib aplauzt spārnus, bet es tam neļaujos. Es atgādinu sev, saviem darbiniekiem un apkārtējiem, ka vienmēr var atrast iemeslu mīlēt šo dienu, šo dzīvi un šo pasauli.”
Saglābāt spēju notikumos ieraudzīt iespējas, pieņemt ikdienu ar gaišumu un saskatīt tajā gandarījumu Linda guvusi ģimenē. “Cīņasspars nāk no mammas un tēta, vecāki vienmēr bijuši darba cilvēki,    teikuši, ka nekas nav neizdarāms, un šo pārliecību iedevuši arī man. Tāpat kā vēlmi saturēt kopā ģimeniskumu. Man ir arī sava ģimene, bērni, priecājos, ka arī saviem bērniem varu iemācīt man mācīto. Meitiņai ir astoņi gadi, viņa jau māk glīti ­nest paplāti,” stāsta Linda un novērtē, ka arī dzīve mācījusi daudz. “Domājot, no kurienes un kāpēc tāda esmu, secinu, tas, ka dzīve nav bijusi viegla, ka bijuši pārbaudījumi, ir devis spēku celties uz augšu, piedzīvojot sajūtas un emocijas. Es ļoti cenšos nest mieru, kaut manī mēdz būt arī nemiers. Protams, varētu sūkstīties, ka viss ir grūti un slikti, nekas neveicas. Bet viss notiek, ir tikai jāstrādā, ir pašam jādara.”

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Par tehnoloģijām, politiku un cilvēkiem

07:06
20.01.2025
15

Latvijas Universitātes profesore, politoloģe Žaneta Ozoliņa par karu, politiku un nākotni sarunā ar Salliju Benfeldi. -Ģeopolitiskā situācija ir nemierīga, pat nestabila no Ukrainas līdz Gruzijai. Vai tie ir atsevišķi konflikti, ko izraisījušas dažādas intereses un pretrunas, vai arī ir saistīti konflikti? -Ja paskatāmies ilgākā laika posmā, tad par to, ko sauc par tektoniskām pārmaiņām globālajos […]

Par karu, pamieru un varžu kori

08:55
18.01.2025
26

Vēsturnieks, publicists, rakstnieks un Putina režīma pretinieks Dmitrijs Savvins par savu grāmatu un situāciju pasaulē intervijā Sallijai Benfeldei. Saruna ar Dmitriju notiek Cēsīs nākamajā dienā pēc viņa grāmatas atvēršanas un tikšanās Pasaules latviešu mākslas centrā (PLMC) ar lasītājiem. Pasākums notika latviešu valodā. Vakarā pēc tikšanās Dmitrijs ierakstīja sociālajos tīklos: “Šodien mana jaunā romāna prezentācija Cēsīs, […]

Psihiatrija mazāk sataustāma, bet sabiedrībai ļoti vajadzīga

06:46
15.01.2025
43

Garīgās veselības jautājumi sabiedrībā aizvien aktualizējas, tāpēc aizvien būtiskāk ir nodrošināt ārstu psihiatru pieejamību. Līdz ar paaudžu nomaiņu kādu laiku šo speciālistu pieejamība Cēsu klīnikā bija mazinājusies, bet kopš decembra nogales klīnikas Garīgās veselības centra komandai pievienojies vēl viens sertificēts, pieredzējis psihiatrs – daktere Juta Jaudzema. Ārsta grādu Juta Jaudze­ma ieguva 2011. gadā, absolvējot Rīgas […]

Kā zobārstniecības procedūras var uzlabot jūsu smaidu?

10:59
14.01.2025
51

Smaids ir viena no mūsu spēcīgākajām vizītkartēm, kas atstāj paliekošu iespaidu gan uz citiem, gan uz mums pašiem. Zobu estētika un veselība būtiski ietekmē mūsu pārliecību un labsajūtu, tādēļ rūpes par zobiem ir ne tikai higiēniska, bet arī estētiska prioritāte. Dažādas zobārstniecības procedūras mūsdienās piedāvā iespējas uzlabot smaida izskatu un saglabāt zobus veselus. Mūsdienu zobārstniecība […]

Lejas palīdzējušas kāpt augstāk

07:20
12.01.2025
664

Cēsnieks Jānis Pilābers vada uzņēmumu “Duck Woodworks”, nodrošinot darbu 21 cilvēkam. Uzņēmums eksportē bērnu mēbeles un attīstošās rotaļlietas uz 20 valstīm, bet produkciju lieto 78 valstīs. Jānis desmit gadus ir laimīgi kopā ar savu mīļoto sievieti Sandru, ar kuru ir precējies septiņus gadus, un audzina divus dēlus – trīsgadīgu un piecgadīgu. Tomēr ne vienmēr ir […]

Zemessardzes veterāna jubilejas pārdomas

16:05
10.01.2025
45

Ziemassvētkos, Zemessardzes 27.kājnieku bataljona veterāns un viens no zemessardzes dibinātājiem Vidzemē, cēsnieks Andrejs Nestro svinēja 90 gadu jubileju. Jaunībā viņš Rīgas Elektro­me­hāniskajā tehnikumā apguva automātiku un telemehāniku, ilgus gadus strādāja uzņēmumā “Med­te­hnika”, taču, Latvijai atgūstot neatkarību, bez šaubīšanās iesaistījās Zemessardzes izveidē. “Jau pašā 90. gadu sākumā trijatā – Jēkabs Blaus, Mārtiņš Berķis un es – […]

Tautas balss

Kāpēc jāmaksā par receptes apkalpošanu

19:06
19.01.2025
17
Cēsniece raksta:

“Tagad, ja jāpērk vairākas recepšu zāles, nākas piemaksāt daudz. Turklāt maksā ne tikai medikamentu pircējs, bet piemaksā arī valsts. Un tā taču arī ir sabiedrības, iedzīvotāju samaksātā nauda, tikai aptiekās nonāk caur nodokļiem. Saka, būšot lētākas zāles, bet pagaidām to nevar just. Tad kāpēc medikamentu tirgotāji saņem piemaksu par katru recepti 1,5 eiro?” neizpratni pauda […]

Kur meklēt taksometru

19:06
19.01.2025
39
Seniore raksta:

“Iebraucu Cēsīs ar sabiedrisko transportu, tālāk bija jānokļūst uz Bērzaines pusi, kur gatavojos ciemoties. Iegāju vecajā universālveikalā, lai nopirktu vajadzīgo ciemakukulim, jāteic tur gan to neatradu. Taču šoreiz runa ne par to. Man bija līdzi nesamais, tāpēc gribēju līdz Bērzainei braukt ar taksometru. Agrāk taksometru stāvvieta bija netālu no autoostas, tagad tās vairs nav. Tā […]

Atļautais ātrums nav jāpārsniedz

19:05
19.01.2025
15
6
Lasītājs N. raksta:

“Nepiekrītu otrdienas “Dru­vas” numurā izteiktajam viedoklim, ka smagajiem kravas auto nevajadzēja atļauto braukšanas ātrumu palielināt līdz 90 km/h, bet atstāt iepriekšējo – 80 km/h. Domāju, tieši tagad atļautais ātrums ļauj nodrošināt vienmērīgu satiksmes plūsmu. Ja kravas mašīna brauc ar 90 kilometriem stundā, tā nevienam nebūtu jāapdzen, jo arī citiem transporta līdzekļiem uz divvirzienu ceļiem nav […]

Ar kādu ātrumu brauc kravas mašīnas

11:35
15.01.2025
75
1
J. raksta:

“Lasu par traģisko avāriju uz Ventspils šosejas, kurā bojā gāja skolotāja un mirusi arī viena skolniece, bet vēl dažām meitenēm nopietni jāārstējas slimnīcā. Laikam jau vainīgais būs mikroautobusa šoferis, kurš veda dziedātājas, jo, kā stāsta mediji, busiņš bijis braukšanai pretējā joslā un satriecies ar kravas mašīnu. Bet gribu gan teikt vienu lietu, vai bija pareizi […]

Jālabo pārbrauktuve

11:35
15.01.2025
29
Lasītāja raksta:

“Tā arī mēs, liepēneši, nevaram sagaidīt, kad “Latvijas Dzelzceļš” salabos pārbrauktuvi. No un uz būvmateriālu rūpnīcu sezonas laikā brauc daudz kravas mašīnu, pa Cēsu-Valmieras ceļu bieži pārvietojas kokvedēji, pārbrauktuves segums kļūst aizvien sliktāks,” pau­da lasītāja.

Sludinājumi