Trešdiena, 17. decembris
Vārda dienas: Hilda, Teiksma

Galdā jāceļ jaunie kartupeļi

Druva
13:26
19.07.2013
126
Ediens Viens

Krodziņa “Glendeloka” šefpavāre Anita Krasnā šoreiz gatavo dažādus ēdienus no jaunajiem kartupeļiem. Viņas viesi bija īpaši – latviešu klasiskās literatūras talanta Viļa Plūdoņa mazdēls Martins Linauts ar sievu Sandru, kuri šovasar ieradušies no Amerikas, lai apciemotu radus arī Cēsīs.

Martins un Sandra zina – latvieši ir lieli kartupeļu cienītāji. Turklāt jaunā raža ik gadu ir liels notikums. Martins ar kundzi Sandru Latvijā viesojas otro reizi mūžā, šajā laikā cenšas

baudīt arī Latvijas dabu un kultūras vērtības. Amerikā ģimene dzīvo Vašingtonas štata Sietlā, kur ir skaista un rosīga vide. Latvijā viņi ļaujas mieram. “Tikko esam no Rīgas atbraukuši uz Cēsīm. Bijām Dziesmu un Deju svētkos. Kaut kas fantastisks!” mazgājot rokas un ķeroties pie darbiem virtuvē, sacīja Martins. Viņš atklāj, ka mājās ēst gatavo abi ar kundzi. Sievai vairāk patīk vārīt zupas, bet pašam grilēt. Jau sarunas sākumā abi smaidot teic, ka ar hamburgeru ēšanu neaizraujas. Varbūt gadā reizi Martins dārzā draugiem pagatavo hamburgerus. “Ja būtu vairāk laika, droši vien ēst gatavotu biežāk. Turklāt abiem reizēm patīk aiziet uz restorānu un tur nobaudīt kaut ko interesantu un neierastu. Iespējams, nākamajā gadā būs iespēja aizbraukt uz Japānu, un tur arī būtu interesanti pagaršot vietējo virtuvi. No latviešu ēdieniem labprāt ēdu auksto zupu, īstu rupjmaizi, maizes zupu, speķa pīrādziņus, kurus Amerikā iegādāties nevar. Sieva gan tos iemācījusies cept, šad tad uz svētkiem mājās cepam pīrādziņus. Pats esmu iemācījies cept maizi un siet Jāņu sieru,” saka Martins. Runājot par dzīvi Amerikā un iespaidiem Latvijā, Martins un Sandra kopā ar šefpavāri sāka rosīties virtuvē. A. Krasnā sagatavojusi pirmos kartupeļus, burkānus, jaunās bietes, zirņus, sviesta pupiņas un citus dārzeņus, kas jau vācami dārzos. “Jaunie kartupeļi ir kas pavisam cits, ja salīdzina ar rudens ražu, kas paredzēta uzglabāšanai ziemā. Agros kartupeļus uzglabāt nav iespējams, tāpēc jāizmanto brīdis un tie jāiekļauj ēdienkartē. Kā visiem dārzeņiem, arī kartupeļiem, glabājot pamazām zūd uztura vērtība, samazinās vitamīnu un minerālvielu daudzums, tāpēc jaunie ir visvērtīgākie. Tos pārsvarā gatavo

visveselīgāk – vāra ar mizu. Jaunie kartupeļi ir saldāki par nobriedušiem, jo tajos cukurs vēl nav pārvērties cietē. Jaunie nav jāmizo, jo miza ir ļoti plāna, galvenais – pirms gatavošanas kārtīgi nomazgāt. Populārākais variants – iebērt tos spainī vai bļodā ar ūdeni un tad sparīgi maisīt. Var izmantot arī saimniecības birsti un kartupeļus notīrīt,” stāsta šefpavāre un turpina: “Jaunos kartupeļus vārot vai cepot, tie nešķīst un ir piemēroti kartupeļu salātiem. Kad kartupeļi nomazgāti, tie pēc iespējas ātrāk jāgatavo, jo tos nevar ilgi uzglabāt. Tradicionāli pirmos tupenīšus vāra un pasniedz pārkaisītus ar svaigām dillēm un piedevās pasniedz svaigus salātus.” Šefpavāre, runājot par kartupeļiem, teic, lai saglabātu uzturvērtību, jāievēro to pagatavošana. Visveselīgāk – tvaicēt ar visu mizu, bet neveselīgāk – vārīt eļļā, jo tad zūd gandrīz visi vitamīni.

Martins ar kundzi Sandru norāda, ka arī Amerikā uzturā lieto kartupeļus, taču atzina, ka šefpavāres piedāvātās receptes viņiem ir kaut kas jauns. “Cilvēki Amerikā ēd tāpat kā Latvijā, taču viena atšķirība ir gan. Proti, latvieši teju katrai ēdienreizei galdus klāj ļoti bagātīgi. Ja vēl gaidāmi ciemiņi, tad tie jau ir teju vai kāzu galdi,” smejot saka Martins, un Sandra piebilst: “Un vienmēr Latvijā kāds vēl saka: “Ēd! Ēd! Ēd!”” Pēc pāris stundu rosīšanās virtuvē tika klāts galds un garšoti pagatavotie ēdieni. Martins ar Sandru atkal atzina, ka sanācis īstens latviešu kāzu galds. “Brīnišķīgs dienas sākums un garšīgi ēdieni. Lieku mūsu pagatavotajiem ēdieniem simts punktu no simts,” vērtēja Martins un no šefpavāres atvadījās ar pilnu vēderu un pozitīvām emocijām. Liene Lote Grizāne

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Izlocīt puķes

06:08
17.12.2025
6

Rīdzenē vienā no ārēji tik līdzīgajiem daudzdzīvokļu namiem sastopu bijušo bērnudārza audzinātāju Annu Kosovu. Viņa no saviem 70 gadiem vairāk nekā divus desmitus gandrīz katru brīvo mirkli veltījusi japāņu papīra locīšanas mākslai jeb origami. “Vienkārši esmu cilvēks, kurš grib visu ko pamēģināt,” iesākumu atceras kundze, atklājot, ka pēc kādā video ieraudzītā parauga ienācis prātā izlocīt […]

Pilsētvides risinājumi – dizains, kas apvieno funkcionalitāti un drošību

10:30
16.12.2025
18

Pilsētvides attīstība balstās trīs galvenajos principos – estētikā, funkcionalitātē un drošībā. Labi izstrādāta vide kalpo iedzīvotājiem, uzņēmumiem un pilsētas viesiem, radot vietu, kur cilvēki var ērti pārvietoties, strādāt, socializēties un atpūsties. Pilsētvides kvalitāti nosaka ne tikai arhitektūra, bet arī pārdomāts aprīkojums, kas nodrošina kārtību, orientēšanās ērtību un patīkamu atmosfēru. Pilsētvides aprīkojumam ir nozīmīga loma šajā […]

Bruņinieks ar zelta komandu

05:17
15.12.2025
271
1

Novembrī tradicionālajā Cēsu novada pašvaldības darbinieku apbalvošanas pasākumā tika teikts paldies par ieguldīto darbu, atbildību un sirdsdegsmi. Galveno, pirmās pakāpes apbalvojumu “Bruņinieks”, saņēma Juris Joksts, Cēsu Digitālā centra vadītājs, par izciliem sasniegumiem un ieguldījumu Cēsu novada digitālās attīstības veicināšanā. Juris uzsver, ka šādu balvu diez vai iegūtu bez savas lieliskās “zelta” komandas. “Druva” aicināja Juri […]

Cimdos māksla un atmiņu zīmes

06:31
12.12.2025
63

Pirms Ziemassvētkiem skaistu dāvanu saņems rokdarbnieces, stāstu un Latvijas kultūras un sabiedriskās dzīves pētnieki. Tā ir Elīnas Apsītes grāmata “Dzīvais cimds. Jette Užāne” par dzērbenieti Cimdu Jettiņu. Viņas simtgadei Cēsu muzejā bija veltīta audiovizuāla izstāde “Dzīvais cimds”. Tā saņēma “Latvijas Dizaina gada balvas 2025” žūrijas atzinību, tā bija nominēta “Kilograms kultūras” fināla balsojumam. Izstādes kuratore […]

"Timbro" pārceļas uz jaunām telpām un plāno jaudīgu attīstību

05:28
11.12.2025
1047
1

Ar īstu Cēsu novadā dzimuša un auguša cilvēka prieku un azartu SIA “Timbro” izpilddirektors Raimonds Cipe “Druvai” izrāda pašlaik remont­darbu noslēguma fāzē esošās uzņēmuma jaunās telpas Cēsīs, Gaujas ielā 5, kur paredzēts pārcelties pavisam drīz, līdz gada beigām. Uzņēmuma vadītājs “Dru­vai” apstiprina nesen masu medijos izskanējušo informāciju, ka Cēsu mežsaimniecības uzņēmums SIA “Timbro” mež­izstrādes tiesību […]

Kūkas, piparkūkas un rosība ģimenē

05:17
09.12.2025
138

Māja piekalnītē redzama pa gabalu, pagalmā taku izgaismo krāsainas lampiņas, sevi izrāda rūķi, dažs  arī slēpjas. Pie namdurvīm Adventes vainags.  Virtuvē smaržo piparkūkas. “Ziemassvētku noskaņa nav tikai bērnu, arī pieaugušo priekam,” saka līgatniete Irita Vempere un uzsver, ka viņai ikvieni svētki saistās ar rosību. Iritas vaļasprieks ir kūku cepšana, un, saprotams, svētkos tās gaida ne […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
31
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
29
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
42
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
44
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
42
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi