Otrdiena, 23. jūlijs
Vārda dienas: Marija, Marika, Marina

Galdā jāceļ jaunie kartupeļi

Druva
13:26
19.07.2013
35
Ediens Viens

Krodziņa “Glendeloka” šefpavāre Anita Krasnā šoreiz gatavo dažādus ēdienus no jaunajiem kartupeļiem. Viņas viesi bija īpaši – latviešu klasiskās literatūras talanta Viļa Plūdoņa mazdēls Martins Linauts ar sievu Sandru, kuri šovasar ieradušies no Amerikas, lai apciemotu radus arī Cēsīs.

Martins un Sandra zina – latvieši ir lieli kartupeļu cienītāji. Turklāt jaunā raža ik gadu ir liels notikums. Martins ar kundzi Sandru Latvijā viesojas otro reizi mūžā, šajā laikā cenšas

baudīt arī Latvijas dabu un kultūras vērtības. Amerikā ģimene dzīvo Vašingtonas štata Sietlā, kur ir skaista un rosīga vide. Latvijā viņi ļaujas mieram. “Tikko esam no Rīgas atbraukuši uz Cēsīm. Bijām Dziesmu un Deju svētkos. Kaut kas fantastisks!” mazgājot rokas un ķeroties pie darbiem virtuvē, sacīja Martins. Viņš atklāj, ka mājās ēst gatavo abi ar kundzi. Sievai vairāk patīk vārīt zupas, bet pašam grilēt. Jau sarunas sākumā abi smaidot teic, ka ar hamburgeru ēšanu neaizraujas. Varbūt gadā reizi Martins dārzā draugiem pagatavo hamburgerus. “Ja būtu vairāk laika, droši vien ēst gatavotu biežāk. Turklāt abiem reizēm patīk aiziet uz restorānu un tur nobaudīt kaut ko interesantu un neierastu. Iespējams, nākamajā gadā būs iespēja aizbraukt uz Japānu, un tur arī būtu interesanti pagaršot vietējo virtuvi. No latviešu ēdieniem labprāt ēdu auksto zupu, īstu rupjmaizi, maizes zupu, speķa pīrādziņus, kurus Amerikā iegādāties nevar. Sieva gan tos iemācījusies cept, šad tad uz svētkiem mājās cepam pīrādziņus. Pats esmu iemācījies cept maizi un siet Jāņu sieru,” saka Martins. Runājot par dzīvi Amerikā un iespaidiem Latvijā, Martins un Sandra kopā ar šefpavāri sāka rosīties virtuvē. A. Krasnā sagatavojusi pirmos kartupeļus, burkānus, jaunās bietes, zirņus, sviesta pupiņas un citus dārzeņus, kas jau vācami dārzos. “Jaunie kartupeļi ir kas pavisam cits, ja salīdzina ar rudens ražu, kas paredzēta uzglabāšanai ziemā. Agros kartupeļus uzglabāt nav iespējams, tāpēc jāizmanto brīdis un tie jāiekļauj ēdienkartē. Kā visiem dārzeņiem, arī kartupeļiem, glabājot pamazām zūd uztura vērtība, samazinās vitamīnu un minerālvielu daudzums, tāpēc jaunie ir visvērtīgākie. Tos pārsvarā gatavo

visveselīgāk – vāra ar mizu. Jaunie kartupeļi ir saldāki par nobriedušiem, jo tajos cukurs vēl nav pārvērties cietē. Jaunie nav jāmizo, jo miza ir ļoti plāna, galvenais – pirms gatavošanas kārtīgi nomazgāt. Populārākais variants – iebērt tos spainī vai bļodā ar ūdeni un tad sparīgi maisīt. Var izmantot arī saimniecības birsti un kartupeļus notīrīt,” stāsta šefpavāre un turpina: “Jaunos kartupeļus vārot vai cepot, tie nešķīst un ir piemēroti kartupeļu salātiem. Kad kartupeļi nomazgāti, tie pēc iespējas ātrāk jāgatavo, jo tos nevar ilgi uzglabāt. Tradicionāli pirmos tupenīšus vāra un pasniedz pārkaisītus ar svaigām dillēm un piedevās pasniedz svaigus salātus.” Šefpavāre, runājot par kartupeļiem, teic, lai saglabātu uzturvērtību, jāievēro to pagatavošana. Visveselīgāk – tvaicēt ar visu mizu, bet neveselīgāk – vārīt eļļā, jo tad zūd gandrīz visi vitamīni.

Martins ar kundzi Sandru norāda, ka arī Amerikā uzturā lieto kartupeļus, taču atzina, ka šefpavāres piedāvātās receptes viņiem ir kaut kas jauns. “Cilvēki Amerikā ēd tāpat kā Latvijā, taču viena atšķirība ir gan. Proti, latvieši teju katrai ēdienreizei galdus klāj ļoti bagātīgi. Ja vēl gaidāmi ciemiņi, tad tie jau ir teju vai kāzu galdi,” smejot saka Martins, un Sandra piebilst: “Un vienmēr Latvijā kāds vēl saka: “Ēd! Ēd! Ēd!”” Pēc pāris stundu rosīšanās virtuvē tika klāts galds un garšoti pagatavotie ēdieni. Martins ar Sandru atkal atzina, ka sanācis īstens latviešu kāzu galds. “Brīnišķīgs dienas sākums un garšīgi ēdieni. Lieku mūsu pagatavotajiem ēdieniem simts punktu no simts,” vērtēja Martins un no šefpavāres atvadījās ar pilnu vēderu un pozitīvām emocijām. Liene Lote Grizāne

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Pārraut apburto loku

06:02
16.07.2024
47

Jauno māmiņu un grūtnieču atbalsta centrs “Madaras”, kas darbojas Liepā, nosvinējis 20 gadu jubileju. Tā darbība organizēta kā ģimenes modelis ar atbilstošu vidi, lai katrai māmiņai veltītu individuālu uzmanību. Šobrīd “Madarās” uzturas septiņas mammas un deviņi bērni, daļa māmiņu ir ar īpašām vajadzībām. Bet šo gadu laikā palīdzēts vairākiem simtiem sieviešu. Teju no pirmsākumiem biedrības […]

Svešumā latviskums uztur garu

08:03
11.07.2024
36

Jāņa Vecozola dzīve metusi dažādus līkumus. “Kā daudziem latviešiem šajos laikos,” viņš saka un piebilst, ka vasarā gribas būt Latvijā. Jānis dzimis un bērnību pavadījis Cēsīs, tad ģimene pārcēlās uz Priekuļiem, tur mācības pamatskolā, tad Jāņmuižas lauksaimniecības skolā, armija, darbs un ģimene Cēsīs. “Strādāju par šoferi, lai tiktu pie dzīvokļa, pārgāju uz celtniecību. Tad sākās […]

Suns māca dzīvot rotaļīgi un dalīties ar to

06:24
08.07.2024
34

 “Kanisterapija ir suņu asistēta terapija. Nereti šķiet, ka tā ir suņa glaudīšana, un dažreiz tā tas arī var izskatīties, taču kanisterapija ir daudzveidīga gan atkarībā no mērķauditorijas, gan suņa,” teic kanisterapijas speciāliste Tamāra Kabakova. “Bērni visbiežāk vēlas suni paglaudīt, pabužināt, samīļot. Tāpēc arī lielos pasākumos ir svarīgi stāstīt, kā ar suni pareizi darboties. Es to […]

Savā īpašajā vietā

07:21
07.07.2024
85

“Kamēr vēl mitrs un neput, zāle jānopļauj,” saka Solvita Jansone un steidz appļaut mājas apkārtni. Viņa atzīst, ka pagaidām vasara ilgstoši nav bijusi tik karsta kā  pērn, bet puķes nācās regulāri un cītīgi laistīt, dārzam gan bija jāpietiek ar rezervēm un rasu. “Lietus bija ļoti vajadzīgs, tagad apkārt    svaigums, viss var augt,” teic Solvita […]

Radošais process kā terapija

05:26
07.07.2024
37

Saruna ar digitālā satura veidošanas un skatuves mākslinieci DĀRTU ZVANERI Daudziem Dārtas vārds noteikti pazīstams caur labskanīgā ķeltu arfas un čella dueta “Infini” skaņām. Ar viņu sarunājāmies par mūzikas ceļu, teātri un to, ka dzīve allaž zina labāk, kas mums vajadzīgs. -Daudzi jūs iepazinuši caur mūziku, bet pati sakāt, ka esat ļoti radoša būtne – […]

Veselīgu matu augšanas noslēpums

14:31
05.07.2024
329

Veselīgu matu veidošana ir kopīgs mērķis daudziem, tomēr bieži vien tas šķiet kā slepenas dārgumu medības ar grūti iegūstamām balvām. Patiesi veselīgu matu pamatā ir ne tikai spīdīgi attēli reklāmās un nemitīgi mainīgās matu kopšanas tendences, bet arī izpratne par to unikālajām vajadzībām un rūpes par tām. Veselīgu matu kopšanas nozīme ir nepārspīlēta; tā nav […]

Tautas balss

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
29
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Haoss ar pasažieru pārvadājumiem

17:28
15.07.2024
26
Lasītājs J. raksta:

“Ik pa brīdim parādās ziņas, ka nav skaidrs, kas mūspusē nodrošinās sabiedriskā transporta pakalpojumus. Valsts pasūtījumā ar līgumiem un pārsūdzībām tāds juceklis, ka neviens no malas netiek skaidrībā. Jūnija nogalē pakalpojumu atļāva veikt CATA, bet tikai līdz gada beigām. Taču nav dzirdams, ko atbildīgie dara, lai sajukums neturpinātos. Nesaprotu, kā Satiksmes ministrija pieļauj tādu bardaku,” […]

Nevar sagaidīt

16:55
15.07.2024
18
Piebaldzēns raksta:

“Sola un sola, ka Jaunpiebalgā drīz būs gatavs pansionāts, bet kā nav, tā nav. Gan jau vainojami būvnieki, bet žēl, ka vietējai varai nav nekādu iespēju procesu pasteidzināt. Tur būtu gan darba vietas vietējiem, gan pagastā apgrozītos vairāk cilvēku, proti, pie pansionāta iemītniekiem brauktu ciemos tuvinieki, draugi. Tirgotājiem būtu lielāks apgrozījums,” pārdomās dalījās piebaldzēns.

Botāniskais dārzs pilsētas centrā

16:54
15.07.2024
24
Cēsnieks O. raksta:

“Gāju Cēsīs pa Rīgas ielu, mani uzrunāja tūristi, ārzemnieki. Lūdza padomu, kā aizbraukt uz Līgatni, jautāja par Cēsīm. Un prasīja, kā var iekļūt Rīgas ielas botāniskajā dārzā. Jā, tur īpašums, kura adrese ir Rīgas iela 41, aizaudzis ar kokiem, krūmiem. No ielas to nodala dēļu žogs, gājējus šī vieta netraucē, bet iebraucējiem rada dīvainu iespaidu,” […]

Trūkst inženieru

10:49
09.07.2024
31
J. raksta:

“Ziņās televīzijā stāsta, ka Latvijā trūkst augsti kvalificētu speciālistu mežsaimniecībā un lauksaimniecībā. Jau labi zinām, ka trūkst arī celtniecības inženieru, elektroinženieru un līdzīgu profesiju speciālistu. Te nu esam nonākuši ar savu izglītības sistēmu. Ja bērnam skolā neiemāca rēķināt, ja viņš neapgūst fizikas, ķīmijas pamatus, tad vēlāk, protams, neizvēlas studēt inženierzinātnes, profesijas, kas saistītas ar matemātiku, […]

Sludinājumi