Sestdiena, 23. novembris
Vārda dienas: Zigrīda, Zigfrīda, Zigrīds

Galdā jāceļ jaunie kartupeļi

Druva
13:26
19.07.2013
66
Ediens Viens

Krodziņa “Glendeloka” šefpavāre Anita Krasnā šoreiz gatavo dažādus ēdienus no jaunajiem kartupeļiem. Viņas viesi bija īpaši – latviešu klasiskās literatūras talanta Viļa Plūdoņa mazdēls Martins Linauts ar sievu Sandru, kuri šovasar ieradušies no Amerikas, lai apciemotu radus arī Cēsīs.

Martins un Sandra zina – latvieši ir lieli kartupeļu cienītāji. Turklāt jaunā raža ik gadu ir liels notikums. Martins ar kundzi Sandru Latvijā viesojas otro reizi mūžā, šajā laikā cenšas

baudīt arī Latvijas dabu un kultūras vērtības. Amerikā ģimene dzīvo Vašingtonas štata Sietlā, kur ir skaista un rosīga vide. Latvijā viņi ļaujas mieram. “Tikko esam no Rīgas atbraukuši uz Cēsīm. Bijām Dziesmu un Deju svētkos. Kaut kas fantastisks!” mazgājot rokas un ķeroties pie darbiem virtuvē, sacīja Martins. Viņš atklāj, ka mājās ēst gatavo abi ar kundzi. Sievai vairāk patīk vārīt zupas, bet pašam grilēt. Jau sarunas sākumā abi smaidot teic, ka ar hamburgeru ēšanu neaizraujas. Varbūt gadā reizi Martins dārzā draugiem pagatavo hamburgerus. “Ja būtu vairāk laika, droši vien ēst gatavotu biežāk. Turklāt abiem reizēm patīk aiziet uz restorānu un tur nobaudīt kaut ko interesantu un neierastu. Iespējams, nākamajā gadā būs iespēja aizbraukt uz Japānu, un tur arī būtu interesanti pagaršot vietējo virtuvi. No latviešu ēdieniem labprāt ēdu auksto zupu, īstu rupjmaizi, maizes zupu, speķa pīrādziņus, kurus Amerikā iegādāties nevar. Sieva gan tos iemācījusies cept, šad tad uz svētkiem mājās cepam pīrādziņus. Pats esmu iemācījies cept maizi un siet Jāņu sieru,” saka Martins. Runājot par dzīvi Amerikā un iespaidiem Latvijā, Martins un Sandra kopā ar šefpavāri sāka rosīties virtuvē. A. Krasnā sagatavojusi pirmos kartupeļus, burkānus, jaunās bietes, zirņus, sviesta pupiņas un citus dārzeņus, kas jau vācami dārzos. “Jaunie kartupeļi ir kas pavisam cits, ja salīdzina ar rudens ražu, kas paredzēta uzglabāšanai ziemā. Agros kartupeļus uzglabāt nav iespējams, tāpēc jāizmanto brīdis un tie jāiekļauj ēdienkartē. Kā visiem dārzeņiem, arī kartupeļiem, glabājot pamazām zūd uztura vērtība, samazinās vitamīnu un minerālvielu daudzums, tāpēc jaunie ir visvērtīgākie. Tos pārsvarā gatavo

visveselīgāk – vāra ar mizu. Jaunie kartupeļi ir saldāki par nobriedušiem, jo tajos cukurs vēl nav pārvērties cietē. Jaunie nav jāmizo, jo miza ir ļoti plāna, galvenais – pirms gatavošanas kārtīgi nomazgāt. Populārākais variants – iebērt tos spainī vai bļodā ar ūdeni un tad sparīgi maisīt. Var izmantot arī saimniecības birsti un kartupeļus notīrīt,” stāsta šefpavāre un turpina: “Jaunos kartupeļus vārot vai cepot, tie nešķīst un ir piemēroti kartupeļu salātiem. Kad kartupeļi nomazgāti, tie pēc iespējas ātrāk jāgatavo, jo tos nevar ilgi uzglabāt. Tradicionāli pirmos tupenīšus vāra un pasniedz pārkaisītus ar svaigām dillēm un piedevās pasniedz svaigus salātus.” Šefpavāre, runājot par kartupeļiem, teic, lai saglabātu uzturvērtību, jāievēro to pagatavošana. Visveselīgāk – tvaicēt ar visu mizu, bet neveselīgāk – vārīt eļļā, jo tad zūd gandrīz visi vitamīni.

Martins ar kundzi Sandru norāda, ka arī Amerikā uzturā lieto kartupeļus, taču atzina, ka šefpavāres piedāvātās receptes viņiem ir kaut kas jauns. “Cilvēki Amerikā ēd tāpat kā Latvijā, taču viena atšķirība ir gan. Proti, latvieši teju katrai ēdienreizei galdus klāj ļoti bagātīgi. Ja vēl gaidāmi ciemiņi, tad tie jau ir teju vai kāzu galdi,” smejot saka Martins, un Sandra piebilst: “Un vienmēr Latvijā kāds vēl saka: “Ēd! Ēd! Ēd!”” Pēc pāris stundu rosīšanās virtuvē tika klāts galds un garšoti pagatavotie ēdieni. Martins ar Sandru atkal atzina, ka sanācis īstens latviešu kāzu galds. “Brīnišķīgs dienas sākums un garšīgi ēdieni. Lieku mūsu pagatavotajiem ēdieniem simts punktu no simts,” vērtēja Martins un no šefpavāres atvadījās ar pilnu vēderu un pozitīvām emocijām. Liene Lote Grizāne

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Cienīt laika nospiedumus

06:44
22.11.2024
23

Atjaunotais Uzvaras piemineklis Cēsu centrā    ir līdz šim arhitekta Imanta Timermaņa vērienīgākais darbs. Par Atmodas gadu notikumiem un šodienu saruna ar SIA “Arhitekta Imanta Timermaņa birojs” vadītāju. -Par pieminekļiem runā, diskutē, ceļ un nojauc arī šodien. -Šķiet, virziens aizgājis ne īstajās dimensijās. Andreja Upīša    pieminekļa zāģēšana ir muļķība. Ja ir kādi izteikti ideoloģiski […]

Viens bez otra nevaram nekādi

10:41
21.11.2024
320

Straupes pagasta bioloģisko zemnieku saimniecību “Eicēni” divi skoloti dārznieki Elita un Jānis Reinhardi nodibināja pagājušā gadsimta deviņdesmitajos, drīz pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas. Sāka tā romantiski – ar mazu siltumnīcu pie Elitas dzimtas mājām, kurā koši izauga izjukušās kopsaimniecības pamesti rožu stādi. Veidojot saimniecību, piedzīvota gan ziedēšana, gan ērkšķu dūrieni, un nu jau abi dārznieki ar […]

Katrā augā ir kas vērtīgs. Jāprot to izmantot

11:32
20.11.2024
34

Pastāv uzskats, ka kaut kur tālās zemēs ir tie vērtīgie augi, kas veselību var ļoti pozitīvi ietekmēt. Patiesībā viss, kas ir vajadzīgs mums, aug tepat tuvumā, atzīst dabas velšu vācēja, aktīva ārstniecības augu pētniece un augu valsts izzinātāja ELITA MELNE. “Savs jaukums ir būt dabā arī šajā nosacīti drūmajā laikā, tas ļauj izjust zināmu pirmatnību. […]

Militārā tehnika – stāsts par Latvijas vēsturi

11:04
18.11.2024
21

Cēsniekam Lūkasam Matutim bija pieci gadi, kad televīzijā redzēja, kā brauc tanki. “Tas šķita kas tik liels un interesants,” ar smaidu atceras Lūkass. Jau padsmitnieka gados viņš sāka izgatavot dažādas tehnikas modeļus. Un, protams, arī tanku. Līdztekus arī izzināja Latvijas militārās tehnikas vēsturi. Cēsu muzejā šomēnes apskatāma viņa veidoto modeļu    izstāde “Latvijas militārās tehnikas […]

Kā ikdienas paradumi var uzlabot zobu veselību

19:03
16.11.2024
30

Ikdienas paradumi spēlē būtisku lomu zobu veselības uzturēšanā un var novērst daudzas mutes dobuma problēmas. Regulāra un pareiza zobu kopšana palīdz ne vien uzturēt skaistu smaidu, bet arī izvairīties no biežām zobārsta vizītēm saistībā ar infekcijām, kariesu un smaganu iekaisumu. Aplūkosim trīs vienkāršus ieradumus, kas var ievērojami uzlabot zobu veselību. Regulāra un pareiza zobu tīrīšana […]

Vai plastiskā ķirurģija patiesi ir ceļš uz pārliecinošāku ārieni?

19:00
16.11.2024
26

Šis jautājums, kas sākotnēji var šķist vienkāršs, patiesībā slēpj sevī vairākus aspektus, kas saistīti gan ar fiziskajām, gan psiholoģiskajām izmaiņām. Plastiskā ķirurģija ne vienmēr nozīmē tikai ārējas pārmaiņas – tā bieži ietekmē arī cilvēka pašpārliecību un kopējo dzīves kvalitāti. Daudziem pacientiem šīs izmaiņas ir ceļš uz harmoniskāku dzīvi, kurā viņi izjūt gan iekšēju, gan ārēju […]

Tautas balss

Vai svarīgākā ir domes vadība

11:01
21.11.2024
47
J. raksta:

“Pagājušajā “Druvas” numurā bija ziņa, ka Cēsu novada pašvaldība par labu darbu valsts svētkos apbalvo 50 darbiniekus. Neviens pagodinātais vārdā nebija nosaukts, bet domes priekšsēdētājs un viņa vietnieki gan minēti pilnībā. Vai tad tikai viņi pelnījuši tādu godu, citi ne,” neapmierinātību ar publikāciju izteica J.

Sveiciens glābējiem un policistiem

11:01
21.11.2024
14
13
Seniore raksta:

“Noskatījos dokumentālo filmu par ugunsdzēsēju glābēju darbu. Tajā bija uzskatāmi parādīti Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieku pienākumi, reālas situācijas, kādās viņi strādā, ar kādu bīstamību jāsastopas un cik profesionāli viņi atrisina situācijas. Gribu novēlēt visiem, kas strādā šajā dienestā, veselību un izturību un visus sveikt svētkos. Paldies vēlos teikt arī Valsts policijai. Arī tas […]

Kur novilkt robežu

11:39
20.11.2024
31
Lasītāja raksta:

“Lasu, ka Cēsīs Leona Paegles ielai atjaunots Ģimnāzijas ielas nosaukums. Nosaukumā, protams, nav nekā slikta, taču, manuprāt, nav pareizi, ka mēs cenšamies aizslaucīt visu mūsu vēsturi. Šoreiz varbūt ne tik daudz par Cēsīm, bet kopumā. Nav jau neviens cilvēks ideāls, arī rakstnieki, mākslinieki. Katram savi un varbūt daudziem nepareizi uzskati, bet vai tāpēc viņu vārdi […]

Pilsoniska atbildība

11:39
20.11.2024
27
M.N. raksta:

“Paldies priekulietim Gundaram Muceniekam, kurš Lāčplēša dienas rītā Priekuļu birzītē pie piemiņas zīmes Kārlim Ulmanim nopļāva kūlu. G.Mucenieks nežēloja savu laiku un izmantoja arī savu trimmeri,” pastāstīja M.N.

Nevar atrast tualetes

14:54
13.11.2024
65
Seniore no kaimiņu novada raksta:

“Mēs, trīs kundzes astotajā gadu desmitā, no kaimiņu novada bijām ciemos Cēsīs. Izstaigājām pilsētu, vēsturiskās vietas. Kā jau ekskursijā, katrai bija līdzi ūdens pudele. Pienāca brīdis, kad, kā mēdz teikt, daba sauc. Tā kā man Cēsis zināmākas, vedu draudzenes uz Rožu laukumu, atceros, tam līdzās bija pārvietojamās tualetes. Aizgājām, bet nekā, to vairs nav. Un […]

Sludinājumi