Trešdiena, 17. decembris
Vārda dienas: Hilda, Teiksma

Ēdienu gatavošanā nav mazsvarīgu sīkumu

Jānis Gabrāns
06:09
05.05.2023
255
Skolotaja Daiga 2

Paēdis cilvēks ir laimīgs cilvēks, jo īpaši, ja garšīgi paēdis. Ejot uz kafejnīcām, restorāniem, vienmēr gribam, lai ēdiens būtu garšīgs, kvalitatīvs, labi servēts, lai viesmīļi mūs ap­kalpotu pēc augstākajiem standartiem. Taču meistars no debesīm nekrīt, šīs prasmes jāiemācās, un tas iespējams Vi­d­zemes Tehno­lo­ģiju un dizaina tehnikumā. Sko­lotāja Daiga Zelča – Ločmele ir ar lielu pieredzi, jo topošos pavārus amatā ievadījusi jau Jāņ­muižas profesionālās vidusskolas laikā.

– Ko nozīmē – būt labam pavāram?

– Pirmkārt, viņam jāgrib gatavot! Mēs taču paši sakām, ja ēdiens gatavots ar mīlestību, tas būs sajūtams katrā kumosā. Ja pavārs strādās ar attieksmi, ka kaut kas taču jādara ir, to uzreiz varēs just ēdienā.

Labam pavāram jābūt radošam, jāprot pasniegt ēdienu, jo mēs taču vispirms ēdam ar acīm. Pa­tie­sībā ēdienu gatavošanā, pasniegšanā nav mazsvarīgu sīkumu.

– Lai kļūtu par labu pavāru, nepieciešams talants vai to var iemācīties?

– Iemācīties var daudz, bet domāju, talantam vajadzētu būt noteikti. Tā ir gandrīz ikvienā profesijā. Iemācīt pamatu var katram, bet tas, kuram ir talants, gūs labākus rezultātus. Tiem, kuri gatavo ar mīlestību, parasti arī ir talants.

– Vai ar savu pieredzi varat ātri izvērtēt, no kura audzēkņa izaugs amata pratējs?

– Patiesībā jau pēc pirmās reizes, kad jaunieti redzu darbojamies virtuvē, varu samērā droši pateikt, vai izveidosies labs pavārs. Pro­tams, ir situācijas, kad sākumā nodomāju, nekā nebūs, bet jaunietis atveras, un tad ir patiess prieks un gandarījums. Taču ir arī vilšanās, kad lieku uz kādu lielas cerības, jo viņam padodas, ir talants, bet rezultāts neseko, jo pašam nav intereses, vēlmes attīstīties.
Es vienmēr gaidu to dzirkstelīti, lai acis mirdz uz izvēlēto profesiju. Kad redzu, ka stundās uzmanīgi klausās, nāk ar iniciatīvu, grib zināt, darboties, itin droši var teikt – būs labs pavārs!

– Vai gadās, ka jāsāk visu mācīt no nulles?

– Liela daļa jau no pamatskolas atnāk, neko nezinot. Es viņus saprotu, pati savulaik tāda biju, kad iestājos Smiltenes tehnikumā. Man patika cept cepumus, bet ar gaļu nebiju strādājusi nemaz, visu nācās apgūt. Bet tikai mācoties, praktizējoties, darbojoties katrs veidojas.
Protams, ir audzēkņi, kuri jau vasarās strādājuši sabiedriskajā ēdināšanā. Mani nedaudz izbrīna, ka tādus bērnus ņem šādā darbā. Saprotu, pavāru darba tirgū trūkst, cilvēki vajadzīgi, ja bērns gatavs darīt, viņu ņem par pavāra palīgu. Šie jaunieši jau kaut ko no visa saprot.

– Vai jaunieši apzinās, ka pavāra darbs ir smags?

– Nezinu, bet redzu, ka viņiem ir grūti, ātri piekūst. Tad domāju, kas ar šiem jauniešiem notiks darba tirgū? Cik produktīvi spēs strādāt?

Tikko biju pieredzes apmaiņā Austrijā, prātā palika projektu vadītājas, kura bija no Lietuvas, teiktais – audziniet bērnus, radiniet viņus pie darba, jo viņi maksās jums pensiju! Patiesībā viedi vārdi.
Bērni tiešām šobrīd ir tādi nevarīgi, tajā vaino pandēmiju, bet mēs taču visi gājām tai cauri. Ko tagad darīt, sēdēt un visās grūtībās vainot pandēmiju?

Gribu vēl piebilst, ka pavāra darbs ir ne tikai fiziski smags, bet arī ļoti atbildīgs. Patiesībā par atbildību stundās daudz runājam. Bieži ir situācijas, ka sākas nodarbība, bet visu audzēkņu nav, kāds aizgulējies, citam autobuss kavējies, kāds vispār izdomājis nenākt. Tad jautāju, ko jūs darīsiet, nonākot uzņēmumā, kur katru dienu jābūt noteiktā laikā darbā?

– Mācāt jauniešus samērā sen. Vai tie, kuri mācījās vēl Jāņ­muižas profesionālajā skolā, bija citādi nekā tagadējie jaunieši?

– Sāksim ar to, ka Jāņmuižā pavāru specialitātē bija kārtīgs konkurss, pilnas grupas, tagad uzņemam mazāk. Cik saprotu, šogad ļaus uzņemt vairāk, jo ir interese par šīs profesijas apguvi. Daudz pie tā strādājam, prezentējam sevi publiskos pasākumos, bērniem tas patīk. Ik pa laikam atveram pop-up restorāniņus, uz kuriem var nākt skolas darbinieki. Jaunieši paši visu dara, vieni gatavo, citi darbojas kā viesmīļi, un tā ir nenovērtējama pieredze.

Ja salīdzinām, kādi bērni bija agrāk un tagad, šobrīd viņi ir drošāki. Tādus vienas dienas restorānus rīkojām jau Jāņmuižas laikā, bet bērni baidījās, lielākā problēma bija viņus tam pierunāt. Tagad, ja pasaka, ka būs restorāns, vajadzēs viesmīļus, jaunieši uzreiz piesakās.

Vēl kāda lieta, kas nav īsti saprotama. Jaunietis dodas praksē pēc 2.kursa, redzu, ka viņam vēl īsti nekas neizdodas, bet viņš jautā, cik man par to maksās. Tad gan kļūstu skarba. Saku, par ko tev maksāt? Kādu ieguldījumu esi devis? Ja gribi samaksu, uzņēmumam no tevis jābūt kādam ieguvumam, bet jaunieši nekautrējas prasīt samaksu jau par to, ka viņš tur aizgājis. Viņi sāk ar to – cik man par to maksās. Kas tas ir – pašpārliecinātība, drosme? Es nezinu!

– Pati, ejot uz kafejnīcu, restorānu, droši vien pievēršat uzmanību pasniegšanai, garšai, sastāvdaļām, kvalitātei, visam.

– Jā, tā ir profesijas “slimība”, bet ne jau pavāri tādi vienīgie. Taču es cenšos uzreiz saprast visus apstākļus, kā ēdiens tapis, kādi produkti izmantoti, kāda ir produktu sagāde.
Atzīšos, mani pārsteidz, ja ēdināšanas uzņēmumus dažkārt atver cilvēki, kuri nav to mācījušies, pirms tam nav pat kādā strādājuši. Es, piemēram, nevaru atvērt autoservisu, jo neko no mašīnām nesaprotu. Sabiedriskajā ēdināšanā tā notiek, bet reti ir veiksmīgs rezultāts, jo, kā jau minēju, nav mazsvarīgu sīkumu. Jāzina, kādus produktus pirkt, cik pirkt, jo produktiem ir derīguma termiņš. Lai ēdiens būtu kvalitatīvs, vajadzīgi vienmēr svaigi produkti.

Tas, ka cilvēkam ir nauda, lai atvērtu restorānu, vēl negarantē rezultātu. Jo bieži vien viņa galvenais uzstādījums, lai uzņēmums pel­nītu, un viņš liek šefpavāram taupīt, pirkt lētākus produktus, bet tas taču ietekmē rezultātu. Pelnīt varēs tikai tad, ja ēdiens būs garšīgs, ja cilvēki tur gribēs iet atkal un atkal, nevis atnāks vienu reizi, vilsies un vairs kāju nespers. Atvērt restorānu ir viegli, svarīgi noturēt ilgtermiņā.

– Vai Latvijā ejam līdzi pasaules modei ēdināšanas jomā?

– Jā, un te liels nopelns pienākas Mārtiņam Rītiņam, kurš savulaik to pasauli atveda uz Latviju. Ta­gad ēdināšana mums labā līmenī, uz Latviju brauc gastronomijas    tū­rismā. Arī pašai patīk kaut kur aizbraukt, aiziet uz    vietējo restorānu, lai varu salīdzināt ar Latviju. Tas ļauj secināt, ka Latvijā ēdienu gatavošana ir ļoti augstā līmenī, arī tepat Cēsīs. Ir garšīgi, smalki, ir vietas, ko droši varu ieteikt citiem.
Esot ārzemēs, vienmēr cenšos pasūtīt kādu nebaudītu ēdienu, pat nezināmu, dažkārt gan ar to iebraucu auzās, bet man gribas pagaršot to atšķirīgo. Man patīk izmēģināt ko jaunu, eksperimentēt, un to gaidu arī no audzēkņiem.

– Garšas sajūtas cilvēkiem ir atšķirīgas. Pavāram laikam sva­rīgi prast ieturēt kaut kādu neitralitāti – nepārsālīt, nepārsaldināt.

– Tāpēc audzēkņiem vienmēr saku, ka labāk, piemēram, sāli pielikt mazāk, lai ēdējs, kurš vēlas sāļāku, pievieno to pats, bet atņemt to, kā par daudz, nevaram. Protams, ir paņēmieni, kā mēģināt glābt, ja sāls iesprucis mazliet par daudz, bet, ja nav glābjams, jālej ārā, klientam dot nevar! Tāpēc labāk ar garšvielām nepārspīlēt,    jo uz galda taču ir to komplekts.
Ar garšas izjūtu un gatavošanas prasmi ir interesanti. Ik pa laikam audzēkņiem sarīkoju kādu eksperimentu. Piemēram, ja tēma ir “Zu­pas”, kādu dienu visi audzēkņi gatavo vienu zupu. Ir Mines­tro­nes zupa, kurā ir daudz sastāvdaļu – nūdeles, visu veidu dārzeņi. Visiem audzēkņiem ir vienāda recepte, visiem vienādi produkti, bet rezultātā nav divu vienādu zupu, katram tā ir kaut nedaudz atšķirīga.

– Šefpavāri pārsvarā ir vīrieši, kāpēc?

– Jautāju par to Mārim Janso­nam, viņš skaidroja, ka, pirmkārt, vīrietim ir vairāk spēka, jo tas ir fizisks darbs, jācilā katli, daudz kas cits. Otrkārt, vīrietis tik daudz nepārdzīvos, ja kas neizdosies. Viņš izmetīs ārā un gatavos no jauna, bet sieviete tomēr centīsies kaut ko glābt.

Patiesībā virtuve ir samērā skarba vide, ja skatāmies pasaules labāko restorānu pieredzi, tur ne ar vienu neauklējas. Arī mani bijušie audzēkņi, kuri strādājuši restorānos citviet pasaulē, saka, ka nav viegli, ja kas nebūs, kā vajag, sekas var būt smagas un sāpīgas.

– Vai pašai pēc dienas, kas pavadīta, stāstot par ēdienu, mājās vēl gribas gatavot?

– Man patīk! Īpaši, ja ciemos brauc meitas ģimene, tad cenšos īpaši. Patīk gatavot uzkodas, uzcept kūku, gatavoju zupas. Man kaut kā neapnīk!

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Izlocīt puķes

06:08
17.12.2025
4

Rīdzenē vienā no ārēji tik līdzīgajiem daudzdzīvokļu namiem sastopu bijušo bērnudārza audzinātāju Annu Kosovu. Viņa no saviem 70 gadiem vairāk nekā divus desmitus gandrīz katru brīvo mirkli veltījusi japāņu papīra locīšanas mākslai jeb origami. “Vienkārši esmu cilvēks, kurš grib visu ko pamēģināt,” iesākumu atceras kundze, atklājot, ka pēc kādā video ieraudzītā parauga ienācis prātā izlocīt […]

Pilsētvides risinājumi – dizains, kas apvieno funkcionalitāti un drošību

10:30
16.12.2025
18

Pilsētvides attīstība balstās trīs galvenajos principos – estētikā, funkcionalitātē un drošībā. Labi izstrādāta vide kalpo iedzīvotājiem, uzņēmumiem un pilsētas viesiem, radot vietu, kur cilvēki var ērti pārvietoties, strādāt, socializēties un atpūsties. Pilsētvides kvalitāti nosaka ne tikai arhitektūra, bet arī pārdomāts aprīkojums, kas nodrošina kārtību, orientēšanās ērtību un patīkamu atmosfēru. Pilsētvides aprīkojumam ir nozīmīga loma šajā […]

Bruņinieks ar zelta komandu

05:17
15.12.2025
271
1

Novembrī tradicionālajā Cēsu novada pašvaldības darbinieku apbalvošanas pasākumā tika teikts paldies par ieguldīto darbu, atbildību un sirdsdegsmi. Galveno, pirmās pakāpes apbalvojumu “Bruņinieks”, saņēma Juris Joksts, Cēsu Digitālā centra vadītājs, par izciliem sasniegumiem un ieguldījumu Cēsu novada digitālās attīstības veicināšanā. Juris uzsver, ka šādu balvu diez vai iegūtu bez savas lieliskās “zelta” komandas. “Druva” aicināja Juri […]

Cimdos māksla un atmiņu zīmes

06:31
12.12.2025
62

Pirms Ziemassvētkiem skaistu dāvanu saņems rokdarbnieces, stāstu un Latvijas kultūras un sabiedriskās dzīves pētnieki. Tā ir Elīnas Apsītes grāmata “Dzīvais cimds. Jette Užāne” par dzērbenieti Cimdu Jettiņu. Viņas simtgadei Cēsu muzejā bija veltīta audiovizuāla izstāde “Dzīvais cimds”. Tā saņēma “Latvijas Dizaina gada balvas 2025” žūrijas atzinību, tā bija nominēta “Kilograms kultūras” fināla balsojumam. Izstādes kuratore […]

"Timbro" pārceļas uz jaunām telpām un plāno jaudīgu attīstību

05:28
11.12.2025
1047
1

Ar īstu Cēsu novadā dzimuša un auguša cilvēka prieku un azartu SIA “Timbro” izpilddirektors Raimonds Cipe “Druvai” izrāda pašlaik remont­darbu noslēguma fāzē esošās uzņēmuma jaunās telpas Cēsīs, Gaujas ielā 5, kur paredzēts pārcelties pavisam drīz, līdz gada beigām. Uzņēmuma vadītājs “Dru­vai” apstiprina nesen masu medijos izskanējušo informāciju, ka Cēsu mežsaimniecības uzņēmums SIA “Timbro” mež­izstrādes tiesību […]

Kūkas, piparkūkas un rosība ģimenē

05:17
09.12.2025
138

Māja piekalnītē redzama pa gabalu, pagalmā taku izgaismo krāsainas lampiņas, sevi izrāda rūķi, dažs  arī slēpjas. Pie namdurvīm Adventes vainags.  Virtuvē smaržo piparkūkas. “Ziemassvētku noskaņa nav tikai bērnu, arī pieaugušo priekam,” saka līgatniete Irita Vempere un uzsver, ka viņai ikvieni svētki saistās ar rosību. Iritas vaļasprieks ir kūku cepšana, un, saprotams, svētkos tās gaida ne […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
31
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
29
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
42
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
44
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
42
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi