Sestdiena, 23. novembris
Vārda dienas: Zigrīda, Zigfrīda, Zigrīds

Ēdienu gatavošanā nav mazsvarīgu sīkumu

Jānis Gabrāns
06:09
05.05.2023
103
Skolotaja Daiga 2

Paēdis cilvēks ir laimīgs cilvēks, jo īpaši, ja garšīgi paēdis. Ejot uz kafejnīcām, restorāniem, vienmēr gribam, lai ēdiens būtu garšīgs, kvalitatīvs, labi servēts, lai viesmīļi mūs ap­kalpotu pēc augstākajiem standartiem. Taču meistars no debesīm nekrīt, šīs prasmes jāiemācās, un tas iespējams Vi­d­zemes Tehno­lo­ģiju un dizaina tehnikumā. Sko­lotāja Daiga Zelča – Ločmele ir ar lielu pieredzi, jo topošos pavārus amatā ievadījusi jau Jāņ­muižas profesionālās vidusskolas laikā.

– Ko nozīmē – būt labam pavāram?

– Pirmkārt, viņam jāgrib gatavot! Mēs taču paši sakām, ja ēdiens gatavots ar mīlestību, tas būs sajūtams katrā kumosā. Ja pavārs strādās ar attieksmi, ka kaut kas taču jādara ir, to uzreiz varēs just ēdienā.

Labam pavāram jābūt radošam, jāprot pasniegt ēdienu, jo mēs taču vispirms ēdam ar acīm. Pa­tie­sībā ēdienu gatavošanā, pasniegšanā nav mazsvarīgu sīkumu.

– Lai kļūtu par labu pavāru, nepieciešams talants vai to var iemācīties?

– Iemācīties var daudz, bet domāju, talantam vajadzētu būt noteikti. Tā ir gandrīz ikvienā profesijā. Iemācīt pamatu var katram, bet tas, kuram ir talants, gūs labākus rezultātus. Tiem, kuri gatavo ar mīlestību, parasti arī ir talants.

– Vai ar savu pieredzi varat ātri izvērtēt, no kura audzēkņa izaugs amata pratējs?

– Patiesībā jau pēc pirmās reizes, kad jaunieti redzu darbojamies virtuvē, varu samērā droši pateikt, vai izveidosies labs pavārs. Pro­tams, ir situācijas, kad sākumā nodomāju, nekā nebūs, bet jaunietis atveras, un tad ir patiess prieks un gandarījums. Taču ir arī vilšanās, kad lieku uz kādu lielas cerības, jo viņam padodas, ir talants, bet rezultāts neseko, jo pašam nav intereses, vēlmes attīstīties.
Es vienmēr gaidu to dzirkstelīti, lai acis mirdz uz izvēlēto profesiju. Kad redzu, ka stundās uzmanīgi klausās, nāk ar iniciatīvu, grib zināt, darboties, itin droši var teikt – būs labs pavārs!

– Vai gadās, ka jāsāk visu mācīt no nulles?

– Liela daļa jau no pamatskolas atnāk, neko nezinot. Es viņus saprotu, pati savulaik tāda biju, kad iestājos Smiltenes tehnikumā. Man patika cept cepumus, bet ar gaļu nebiju strādājusi nemaz, visu nācās apgūt. Bet tikai mācoties, praktizējoties, darbojoties katrs veidojas.
Protams, ir audzēkņi, kuri jau vasarās strādājuši sabiedriskajā ēdināšanā. Mani nedaudz izbrīna, ka tādus bērnus ņem šādā darbā. Saprotu, pavāru darba tirgū trūkst, cilvēki vajadzīgi, ja bērns gatavs darīt, viņu ņem par pavāra palīgu. Šie jaunieši jau kaut ko no visa saprot.

– Vai jaunieši apzinās, ka pavāra darbs ir smags?

– Nezinu, bet redzu, ka viņiem ir grūti, ātri piekūst. Tad domāju, kas ar šiem jauniešiem notiks darba tirgū? Cik produktīvi spēs strādāt?

Tikko biju pieredzes apmaiņā Austrijā, prātā palika projektu vadītājas, kura bija no Lietuvas, teiktais – audziniet bērnus, radiniet viņus pie darba, jo viņi maksās jums pensiju! Patiesībā viedi vārdi.
Bērni tiešām šobrīd ir tādi nevarīgi, tajā vaino pandēmiju, bet mēs taču visi gājām tai cauri. Ko tagad darīt, sēdēt un visās grūtībās vainot pandēmiju?

Gribu vēl piebilst, ka pavāra darbs ir ne tikai fiziski smags, bet arī ļoti atbildīgs. Patiesībā par atbildību stundās daudz runājam. Bieži ir situācijas, ka sākas nodarbība, bet visu audzēkņu nav, kāds aizgulējies, citam autobuss kavējies, kāds vispār izdomājis nenākt. Tad jautāju, ko jūs darīsiet, nonākot uzņēmumā, kur katru dienu jābūt noteiktā laikā darbā?

– Mācāt jauniešus samērā sen. Vai tie, kuri mācījās vēl Jāņ­muižas profesionālajā skolā, bija citādi nekā tagadējie jaunieši?

– Sāksim ar to, ka Jāņmuižā pavāru specialitātē bija kārtīgs konkurss, pilnas grupas, tagad uzņemam mazāk. Cik saprotu, šogad ļaus uzņemt vairāk, jo ir interese par šīs profesijas apguvi. Daudz pie tā strādājam, prezentējam sevi publiskos pasākumos, bērniem tas patīk. Ik pa laikam atveram pop-up restorāniņus, uz kuriem var nākt skolas darbinieki. Jaunieši paši visu dara, vieni gatavo, citi darbojas kā viesmīļi, un tā ir nenovērtējama pieredze.

Ja salīdzinām, kādi bērni bija agrāk un tagad, šobrīd viņi ir drošāki. Tādus vienas dienas restorānus rīkojām jau Jāņmuižas laikā, bet bērni baidījās, lielākā problēma bija viņus tam pierunāt. Tagad, ja pasaka, ka būs restorāns, vajadzēs viesmīļus, jaunieši uzreiz piesakās.

Vēl kāda lieta, kas nav īsti saprotama. Jaunietis dodas praksē pēc 2.kursa, redzu, ka viņam vēl īsti nekas neizdodas, bet viņš jautā, cik man par to maksās. Tad gan kļūstu skarba. Saku, par ko tev maksāt? Kādu ieguldījumu esi devis? Ja gribi samaksu, uzņēmumam no tevis jābūt kādam ieguvumam, bet jaunieši nekautrējas prasīt samaksu jau par to, ka viņš tur aizgājis. Viņi sāk ar to – cik man par to maksās. Kas tas ir – pašpārliecinātība, drosme? Es nezinu!

– Pati, ejot uz kafejnīcu, restorānu, droši vien pievēršat uzmanību pasniegšanai, garšai, sastāvdaļām, kvalitātei, visam.

– Jā, tā ir profesijas “slimība”, bet ne jau pavāri tādi vienīgie. Taču es cenšos uzreiz saprast visus apstākļus, kā ēdiens tapis, kādi produkti izmantoti, kāda ir produktu sagāde.
Atzīšos, mani pārsteidz, ja ēdināšanas uzņēmumus dažkārt atver cilvēki, kuri nav to mācījušies, pirms tam nav pat kādā strādājuši. Es, piemēram, nevaru atvērt autoservisu, jo neko no mašīnām nesaprotu. Sabiedriskajā ēdināšanā tā notiek, bet reti ir veiksmīgs rezultāts, jo, kā jau minēju, nav mazsvarīgu sīkumu. Jāzina, kādus produktus pirkt, cik pirkt, jo produktiem ir derīguma termiņš. Lai ēdiens būtu kvalitatīvs, vajadzīgi vienmēr svaigi produkti.

Tas, ka cilvēkam ir nauda, lai atvērtu restorānu, vēl negarantē rezultātu. Jo bieži vien viņa galvenais uzstādījums, lai uzņēmums pel­nītu, un viņš liek šefpavāram taupīt, pirkt lētākus produktus, bet tas taču ietekmē rezultātu. Pelnīt varēs tikai tad, ja ēdiens būs garšīgs, ja cilvēki tur gribēs iet atkal un atkal, nevis atnāks vienu reizi, vilsies un vairs kāju nespers. Atvērt restorānu ir viegli, svarīgi noturēt ilgtermiņā.

– Vai Latvijā ejam līdzi pasaules modei ēdināšanas jomā?

– Jā, un te liels nopelns pienākas Mārtiņam Rītiņam, kurš savulaik to pasauli atveda uz Latviju. Ta­gad ēdināšana mums labā līmenī, uz Latviju brauc gastronomijas    tū­rismā. Arī pašai patīk kaut kur aizbraukt, aiziet uz    vietējo restorānu, lai varu salīdzināt ar Latviju. Tas ļauj secināt, ka Latvijā ēdienu gatavošana ir ļoti augstā līmenī, arī tepat Cēsīs. Ir garšīgi, smalki, ir vietas, ko droši varu ieteikt citiem.
Esot ārzemēs, vienmēr cenšos pasūtīt kādu nebaudītu ēdienu, pat nezināmu, dažkārt gan ar to iebraucu auzās, bet man gribas pagaršot to atšķirīgo. Man patīk izmēģināt ko jaunu, eksperimentēt, un to gaidu arī no audzēkņiem.

– Garšas sajūtas cilvēkiem ir atšķirīgas. Pavāram laikam sva­rīgi prast ieturēt kaut kādu neitralitāti – nepārsālīt, nepārsaldināt.

– Tāpēc audzēkņiem vienmēr saku, ka labāk, piemēram, sāli pielikt mazāk, lai ēdējs, kurš vēlas sāļāku, pievieno to pats, bet atņemt to, kā par daudz, nevaram. Protams, ir paņēmieni, kā mēģināt glābt, ja sāls iesprucis mazliet par daudz, bet, ja nav glābjams, jālej ārā, klientam dot nevar! Tāpēc labāk ar garšvielām nepārspīlēt,    jo uz galda taču ir to komplekts.
Ar garšas izjūtu un gatavošanas prasmi ir interesanti. Ik pa laikam audzēkņiem sarīkoju kādu eksperimentu. Piemēram, ja tēma ir “Zu­pas”, kādu dienu visi audzēkņi gatavo vienu zupu. Ir Mines­tro­nes zupa, kurā ir daudz sastāvdaļu – nūdeles, visu veidu dārzeņi. Visiem audzēkņiem ir vienāda recepte, visiem vienādi produkti, bet rezultātā nav divu vienādu zupu, katram tā ir kaut nedaudz atšķirīga.

– Šefpavāri pārsvarā ir vīrieši, kāpēc?

– Jautāju par to Mārim Janso­nam, viņš skaidroja, ka, pirmkārt, vīrietim ir vairāk spēka, jo tas ir fizisks darbs, jācilā katli, daudz kas cits. Otrkārt, vīrietis tik daudz nepārdzīvos, ja kas neizdosies. Viņš izmetīs ārā un gatavos no jauna, bet sieviete tomēr centīsies kaut ko glābt.

Patiesībā virtuve ir samērā skarba vide, ja skatāmies pasaules labāko restorānu pieredzi, tur ne ar vienu neauklējas. Arī mani bijušie audzēkņi, kuri strādājuši restorānos citviet pasaulē, saka, ka nav viegli, ja kas nebūs, kā vajag, sekas var būt smagas un sāpīgas.

– Vai pašai pēc dienas, kas pavadīta, stāstot par ēdienu, mājās vēl gribas gatavot?

– Man patīk! Īpaši, ja ciemos brauc meitas ģimene, tad cenšos īpaši. Patīk gatavot uzkodas, uzcept kūku, gatavoju zupas. Man kaut kā neapnīk!

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Cienīt laika nospiedumus

06:44
22.11.2024
26

Atjaunotais Uzvaras piemineklis Cēsu centrā    ir līdz šim arhitekta Imanta Timermaņa vērienīgākais darbs. Par Atmodas gadu notikumiem un šodienu saruna ar SIA “Arhitekta Imanta Timermaņa birojs” vadītāju. -Par pieminekļiem runā, diskutē, ceļ un nojauc arī šodien. -Šķiet, virziens aizgājis ne īstajās dimensijās. Andreja Upīša    pieminekļa zāģēšana ir muļķība. Ja ir kādi izteikti ideoloģiski […]

Viens bez otra nevaram nekādi

10:41
21.11.2024
324

Straupes pagasta bioloģisko zemnieku saimniecību “Eicēni” divi skoloti dārznieki Elita un Jānis Reinhardi nodibināja pagājušā gadsimta deviņdesmitajos, drīz pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas. Sāka tā romantiski – ar mazu siltumnīcu pie Elitas dzimtas mājām, kurā koši izauga izjukušās kopsaimniecības pamesti rožu stādi. Veidojot saimniecību, piedzīvota gan ziedēšana, gan ērkšķu dūrieni, un nu jau abi dārznieki ar […]

Katrā augā ir kas vērtīgs. Jāprot to izmantot

11:32
20.11.2024
34

Pastāv uzskats, ka kaut kur tālās zemēs ir tie vērtīgie augi, kas veselību var ļoti pozitīvi ietekmēt. Patiesībā viss, kas ir vajadzīgs mums, aug tepat tuvumā, atzīst dabas velšu vācēja, aktīva ārstniecības augu pētniece un augu valsts izzinātāja ELITA MELNE. “Savs jaukums ir būt dabā arī šajā nosacīti drūmajā laikā, tas ļauj izjust zināmu pirmatnību. […]

Militārā tehnika – stāsts par Latvijas vēsturi

11:04
18.11.2024
21

Cēsniekam Lūkasam Matutim bija pieci gadi, kad televīzijā redzēja, kā brauc tanki. “Tas šķita kas tik liels un interesants,” ar smaidu atceras Lūkass. Jau padsmitnieka gados viņš sāka izgatavot dažādas tehnikas modeļus. Un, protams, arī tanku. Līdztekus arī izzināja Latvijas militārās tehnikas vēsturi. Cēsu muzejā šomēnes apskatāma viņa veidoto modeļu    izstāde “Latvijas militārās tehnikas […]

Kā ikdienas paradumi var uzlabot zobu veselību

19:03
16.11.2024
30

Ikdienas paradumi spēlē būtisku lomu zobu veselības uzturēšanā un var novērst daudzas mutes dobuma problēmas. Regulāra un pareiza zobu kopšana palīdz ne vien uzturēt skaistu smaidu, bet arī izvairīties no biežām zobārsta vizītēm saistībā ar infekcijām, kariesu un smaganu iekaisumu. Aplūkosim trīs vienkāršus ieradumus, kas var ievērojami uzlabot zobu veselību. Regulāra un pareiza zobu tīrīšana […]

Vai plastiskā ķirurģija patiesi ir ceļš uz pārliecinošāku ārieni?

19:00
16.11.2024
26

Šis jautājums, kas sākotnēji var šķist vienkāršs, patiesībā slēpj sevī vairākus aspektus, kas saistīti gan ar fiziskajām, gan psiholoģiskajām izmaiņām. Plastiskā ķirurģija ne vienmēr nozīmē tikai ārējas pārmaiņas – tā bieži ietekmē arī cilvēka pašpārliecību un kopējo dzīves kvalitāti. Daudziem pacientiem šīs izmaiņas ir ceļš uz harmoniskāku dzīvi, kurā viņi izjūt gan iekšēju, gan ārēju […]

Tautas balss

Vai svarīgākā ir domes vadība

11:01
21.11.2024
49
J. raksta:

“Pagājušajā “Druvas” numurā bija ziņa, ka Cēsu novada pašvaldība par labu darbu valsts svētkos apbalvo 50 darbiniekus. Neviens pagodinātais vārdā nebija nosaukts, bet domes priekšsēdētājs un viņa vietnieki gan minēti pilnībā. Vai tad tikai viņi pelnījuši tādu godu, citi ne,” neapmierinātību ar publikāciju izteica J.

Sveiciens glābējiem un policistiem

11:01
21.11.2024
16
14
Seniore raksta:

“Noskatījos dokumentālo filmu par ugunsdzēsēju glābēju darbu. Tajā bija uzskatāmi parādīti Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieku pienākumi, reālas situācijas, kādās viņi strādā, ar kādu bīstamību jāsastopas un cik profesionāli viņi atrisina situācijas. Gribu novēlēt visiem, kas strādā šajā dienestā, veselību un izturību un visus sveikt svētkos. Paldies vēlos teikt arī Valsts policijai. Arī tas […]

Kur novilkt robežu

11:39
20.11.2024
32
Lasītāja raksta:

“Lasu, ka Cēsīs Leona Paegles ielai atjaunots Ģimnāzijas ielas nosaukums. Nosaukumā, protams, nav nekā slikta, taču, manuprāt, nav pareizi, ka mēs cenšamies aizslaucīt visu mūsu vēsturi. Šoreiz varbūt ne tik daudz par Cēsīm, bet kopumā. Nav jau neviens cilvēks ideāls, arī rakstnieki, mākslinieki. Katram savi un varbūt daudziem nepareizi uzskati, bet vai tāpēc viņu vārdi […]

Pilsoniska atbildība

11:39
20.11.2024
27
M.N. raksta:

“Paldies priekulietim Gundaram Muceniekam, kurš Lāčplēša dienas rītā Priekuļu birzītē pie piemiņas zīmes Kārlim Ulmanim nopļāva kūlu. G.Mucenieks nežēloja savu laiku un izmantoja arī savu trimmeri,” pastāstīja M.N.

Nevar atrast tualetes

14:54
13.11.2024
65
Seniore no kaimiņu novada raksta:

“Mēs, trīs kundzes astotajā gadu desmitā, no kaimiņu novada bijām ciemos Cēsīs. Izstaigājām pilsētu, vēsturiskās vietas. Kā jau ekskursijā, katrai bija līdzi ūdens pudele. Pienāca brīdis, kad, kā mēdz teikt, daba sauc. Tā kā man Cēsis zināmākas, vedu draudzenes uz Rožu laukumu, atceros, tam līdzās bija pārvietojamās tualetes. Aizgājām, bet nekā, to vairs nav. Un […]

Sludinājumi