Trešdiena, 17. decembris
Vārda dienas: Alvīne

Drosmes simbols timiāns

Jānis Gabrāns
10:16
03.05.2017
462
Timians1 1

Turpinot iepazīt garšvielu pa­sauli, šoreiz no plaukta paņemsim timiānu. Varbūt ne pārāk novērtētu, bet, kā norāda pavāre Vineta Žamoidika, ja šo garšaugu iepazīst, tas kļūst par neatņemamu sastāvdaļu ēdienu gatavošanā. Timiāns nācis no Vidusjūras zemēm, īpaši iecienīts itāliešu vir­tuvē. Senie grieķi to izmantoja vannās un kaltētu – kā vīraku tempļos, jo uzskatīja, ka timiāns ir drosmes simbols.

Ir daudz šī auga šķirņu, bet vispazīstamākās ir dārza timiāns un citrontimiāns. Tos viegli atšķirt, paberzējot garšauga lapiņas plaukstā, – parastā timiāna aro­māts ir ass un nedaudz atgādina krustnagliņas un majorānu, bet citrontimiāns, kā jau vēsta nosaukums, smaržo pēc citrona.

Raksturīgākā timiāna sastāvdaļa ir smaržojoša ēteriskā eļļa timiols, kam piemīt antiseptiskas īpašības, tāpēc timiānu lieto arī ārstniecībā un parfimērijā.

Vineta Žamoidika norāda, ka timiāns ir samērā universāla garš­viela, taču jāuzmanās ar tā lietošanu, jo šim garšaugam ir ļoti intensīvs aromāts un garša: “Pie šīs garšas jāpierod. Timiāna iepazīšanu varētu sākt ar visvienkāršāko ēdienu, kurā man timiāns ļoti patīk – kartupeļiem cepeškrāsnī. Neko daudz nevajag – kartupeļi, sviestiņš, sāls un timiāna lapiņas. Garšas buķete izveidojas tik brīnišķīga, ka garšo visiem, un šādiem kartupelīšiem nevajag mērci. Var ar timiānu cepeškrāsnī cept arī citus dārzeņus.”

Lietojot timiānu pie ēdieniem, cilvēka organisms spēj labāk pārstrādāt uzturvielas enerģijā. Labo īpašību dēļ timiānu kulinārijā izmanto ar trekniem, taukvielām bagātiem ēdieniem, jo šis garš­augs palīdz kuņģim vieglāk pārstrādāt sātīgo pārtiku. “Timiāns ir kā labais dakteris,” piebilst V. Žamoidika.

Ja iecienīta jēra gaļa, timiāns ar to sader ļoti labi, bet tas sader arī ar citu dzīvnieku gaļu, arī put­nu gaļu.

“Pie ēdiena timiānu var likt ar visu zariņu, piemēram, marinējot cepeti, liekot zupā, mērcēs, un tad izņemt zariņu laukā, bet var pievienot tikai lapiņas, tas pēc katra garšas izjūtām. Ja ir vēlme garšu dabūt intensīvāku, lapiņas var sakapāt, tās izdalīs vairāk ēteriskās eļļas. Timiāns nav īpaši piemērots pie zaļajiem salātiem, jo tas savu garšu labāk atdod, ter­miski apstrādāts. Gatavojot ēdienu, timiānu var pievienot jau sākumā, atšķirībā no, piemēram, bazilika, ko pievieno pašās beigās,” norāda V. Žamoidika.

Timiāns podiņos nopērkams visu gadu, tādēļ visu gadu iespējams to lietot svaigā veidā. Cit­ron­timiāns derēs zivju ēdieniem, krējuma mērcēm un olu ēdieniem. Timiāns noderēs marinādēs, marinējot gaļu cepšanai. Labi sader ar citiem rupjajiem garšaugiem – estragonu, baziliku, muskatriekstiem, salviju un rozmarīnu.

Kā jau minēts, timiāns plaši lietots ne tikai kulinārijā. Šis garš­augs paaugstina organisma spēju pretoties infekcijām, nogalina baktērijas, veicina tauku šūnu pārstrādi, mazina saindēšanās ar pārtiku simptomus, iznīcina parazītus zarnās, palīdz pret klepu, uzlabo asins cirkulāciju. Ti­mi­āna tēja palīdz bronhīta un citu augšējo elpošanas ceļu slimību gadījumos. Tā veicina arī gremošanu, sekmē žults izdalīšanos. Timiā­nam ir arī nomierinoša iedarbība, to dzer pret bezmiegu.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Pilsētvides risinājumi – dizains, kas apvieno funkcionalitāti un drošību

10:30
16.12.2025
16

Pilsētvides attīstība balstās trīs galvenajos principos – estētikā, funkcionalitātē un drošībā. Labi izstrādāta vide kalpo iedzīvotājiem, uzņēmumiem un pilsētas viesiem, radot vietu, kur cilvēki var ērti pārvietoties, strādāt, socializēties un atpūsties. Pilsētvides kvalitāti nosaka ne tikai arhitektūra, bet arī pārdomāts aprīkojums, kas nodrošina kārtību, orientēšanās ērtību un patīkamu atmosfēru. Pilsētvides aprīkojumam ir nozīmīga loma šajā […]

Bruņinieks ar zelta komandu

05:17
15.12.2025
271
1

Novembrī tradicionālajā Cēsu novada pašvaldības darbinieku apbalvošanas pasākumā tika teikts paldies par ieguldīto darbu, atbildību un sirdsdegsmi. Galveno, pirmās pakāpes apbalvojumu “Bruņinieks”, saņēma Juris Joksts, Cēsu Digitālā centra vadītājs, par izciliem sasniegumiem un ieguldījumu Cēsu novada digitālās attīstības veicināšanā. Juris uzsver, ka šādu balvu diez vai iegūtu bez savas lieliskās “zelta” komandas. “Druva” aicināja Juri […]

Cimdos māksla un atmiņu zīmes

06:31
12.12.2025
62

Pirms Ziemassvētkiem skaistu dāvanu saņems rokdarbnieces, stāstu un Latvijas kultūras un sabiedriskās dzīves pētnieki. Tā ir Elīnas Apsītes grāmata “Dzīvais cimds. Jette Užāne” par dzērbenieti Cimdu Jettiņu. Viņas simtgadei Cēsu muzejā bija veltīta audiovizuāla izstāde “Dzīvais cimds”. Tā saņēma “Latvijas Dizaina gada balvas 2025” žūrijas atzinību, tā bija nominēta “Kilograms kultūras” fināla balsojumam. Izstādes kuratore […]

"Timbro" pārceļas uz jaunām telpām un plāno jaudīgu attīstību

05:28
11.12.2025
1040
1

Ar īstu Cēsu novadā dzimuša un auguša cilvēka prieku un azartu SIA “Timbro” izpilddirektors Raimonds Cipe “Druvai” izrāda pašlaik remont­darbu noslēguma fāzē esošās uzņēmuma jaunās telpas Cēsīs, Gaujas ielā 5, kur paredzēts pārcelties pavisam drīz, līdz gada beigām. Uzņēmuma vadītājs “Dru­vai” apstiprina nesen masu medijos izskanējušo informāciju, ka Cēsu mežsaimniecības uzņēmums SIA “Timbro” mež­izstrādes tiesību […]

Kūkas, piparkūkas un rosība ģimenē

05:17
09.12.2025
138

Māja piekalnītē redzama pa gabalu, pagalmā taku izgaismo krāsainas lampiņas, sevi izrāda rūķi, dažs  arī slēpjas. Pie namdurvīm Adventes vainags.  Virtuvē smaržo piparkūkas. “Ziemassvētku noskaņa nav tikai bērnu, arī pieaugušo priekam,” saka līgatniete Irita Vempere un uzsver, ka viņai ikvieni svētki saistās ar rosību. Iritas vaļasprieks ir kūku cepšana, un, saprotams, svētkos tās gaida ne […]

Meksika - senu un mūsdienīgu tradīciju zeme

06:21
08.12.2025
59

Aivis Dombrovskis ir psihologs, psihoterapeits, viņa sirds pieder vienīgi Cēsīm, bet darba dzīve ir Rīgā un ārzemēs. Šoruden viņš bija Meksikā, piedalījās pasaules transpersonālās psiholoģijas un psihoterapijas konferencē “2025 XOLOTL”. Pasākuma norises laiks pielāgots meksikāņiem tik nozīmīgajām Mirušo dienas svinībām. Piepildīt sapņus – iepazīt Meksiku Kad ģeogrāfijas skolotāja Cēsu 1. vidusskolā rādīja filmu par Meksiku, […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
31
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
29
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
42
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
44
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
42
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi