Sestdiena, 19. aprīlis
Vārda dienas: Vēsma, Fanija

Delikatese no kalpu galda

Andris Vanadziņš
12:22
18.03.2025
206
Straupe Rolands

No senatnes līdz mūsdienām. Piensaimnieku kooperatīvas sabiedrības “Straupe” ražošanas vadītājs Rolands Jomerts uzsver, ka “Straupe” ir Latvijā vienīgais piena pārstrādes uzņēmums, kas ražo vērtīgo senču mantojumu, garšīgo un veselīgo sviestu ar kaņepēm. FOTO: Andris Vanadziņš

“Sviests ar kaņepēm”, ko ražo piensaimnieku kooperatīvā sabiedrība “Straupe”, ir produkts, ko gatavo tikai Latvijā. Savukārt “Straupe” ir vienīgais piena pārstrādes uzņēmums valstī, kur jau 29 gadus, ņemot par pamatu nedaudz precizētu tautas recepti, šādu sviestu gatavo.

Šodien sviests ar kaņepēm ir delikatese, ko iecienījuši gardēži, veselīgu produktu cienītāji un saim­nieces, kurām patīk jauninājumi ģimenes ēdienkartē. Taču senākā pagātnē to dēvēja par “bada sviestu”. “Tas radās kā kalpu ēdiens. Sviests vienmēr bijis dārgs, saimnieki, lai vērtīgo mantu taupītu, kalpiem gatavoja sviestu ar kaņepēm. Proporcijas izvēlējās atbilstoši katras sētas rocībai. Tā nu zemnieki, paši to pat nenojaušot, atstājuši mums ļoti vērtīgu mantojumu. Kā atzīst uzturzinātnieki šodien kaņepju sviestu papildina ar olbaltumvielām, šķiedrvielām, piesātinātajām taukskābēm, kas cīnās ar holesterīnu. Mūsu senči ir radījuši vērtīgu, veselīgu produktu, kas ir sātīgs un garšīgs, ar mazliet specifisku kaņepju, riekstu pieskaņu,” stāsta “Straupes” ražošanas vadītājs Rolands Jomerts. “Kā jau zemnieku ēdiens tas ir vienkāršs un top no trim sastāvdaļām: sviesta, kaņepju masas un sāls. Sviestu gatavojam no apkārtnes lauksaimnieku piegādātā piena, savukārt kaņepju masu piegādā viena saimniecība Jelgavas pusē. Sadarbojamies jau vairāk nekā 10 gadus.

Sviestu ar kaņepēm ražojam reizi nedēļā un pamatā pārdodam mūsu pašu veikaliņu tīklā. Tehnoloģiskais process arī ir vienkāršs. Tikko gatavotu svaigu sviestu samaisa ar kaņepju masu, pievieno sāli. Tā iegūstam sviestu ar kaņepēm, veselīgu produktu, kas nācis no latviešu zemnieku galda.”

Produkta receptūra teju 30 gadus saglabāta nemainīga: 80% sald­krējuma sviests, 20 % kaņepju masa un sāls. Kaņepju masu gatavo no sējas kaņepju šķirnes ‘Adzelvieši’. Latvijā tā ir sena un novērtēta šķirne pārtikas ražošanā, jo satur līdz 35% eļļas, daudz olbaltumvielu, arī šķiedrvielu. Kvalitatīvas sēklas ir aromātiskas, tām piemīt patīkama, no maigas līdz izteiktai riekstu garšai un smaržai.

Nogatavojušās kaņepes izkuļ, attīra un nožāvē. Pēc tam sēklas karsē, atdzesē un samaļ, iegūstot gandrīz melnu, eļļainu, aromātisku masu.

009a1274
PKS “Straupe” sviests ar kaņepēm. FOTO: Marta Meldra Martinsone

LAI GARŠO!

Gatavošanas iedvesmai dažas Ogres tehnikuma pasniedzējas Zinaidas Bāras un viņas audzēkņu sagatavotas receptes, kas apliecina, ka pielietojums zemnieku delikatesei ir ļoti daudzveidīgs.

Uzkodas ar “Straupes sviestu ar kaņepēm”

  • No rudzu maizes izspiež medaljonus, uz pannas viegli apgrauzdē, atdzesē, virsū liek biezpienu, kas rūpīgi samaisīts ar sviestu ar kaņepēm. Rotā ar dārzeņu gabaliņiem.
  • No baltmaizes izspiež medaljonus, uz pannas apgrauzdē brūnus. Ar konditorejas tūtu uzspiež saputotu sviestu ar kaņepēm. Var rotāt ar svaiga gurķa strēmelītēm. Var izmantot tikai sviestu ar kaņepēm, to var samaisīt, piemēram, ar biezpienu.
  • Izvāra kartupeļus ar mizu, atdzesē, nomizo, sagriež šķēlēs, virsū ar konditorejas tūtu uzspiež saputotu sviestu ar kaņepēm. Rotā ar sarīvētu Jāņu sieru un sasmalcinātiem lociņiem.

Kartupeļu krēmzupa ar šitaki sēnēm un “Straupes sviestu ar kaņepēm”

  • Burkānus un sīpolus notīra, sagriež mazākos gabalos un apcep sviestā ar kaņepēm. Pievieno buljonu, liek kartupeļus, sēnes. Vāra, līdz sastāvdaļas ēšanas gatavībā. Padzesē, sablendē un izberž caur sietu. Pievieno saldo krējumu, sviestu ar kaņepēm, uzvāra un pasniedz ar siera kraukšķiem.

Siera kraukšķi ar kaņepju sviestu

  • Sviestu ar kaņepēm un miltus saberž smilšveidīgā masā, pievieno sarīvētu Jāņu sieru un samīca viendabīgā mīklā. To sadala uz pusēm. No pirmās daļas veido garenas, apaļas standziņas un cep cepeškrāsnī gatavas. Otro mīklas daļu plāni izveltnē, liek uz plāts, kas izklāta ar cepampapīru, un cep kraukšķus.

Pildītas kartupeļu kroketes ar “Straupes sviestu ar kaņepēm” un Jāņu sieru

  • Izvāra kartupeļus, tos sastampā kartupeļu biezenī. Karstam pievieno sviestu ar kaņepēm, olu dzeltenumus, sāli, muskatriekstu, zaļumus. Sadala vienāda izmēra lodītēs, katrā ieliek Jāņu siera kubiņu, veido apaļu formu. Panē olu baltumā, rīvmaizē un cep lielā taukvielu daudzumā gaiši brūnas.

Straupe Sviets
Sviests ar kaņepēm ir vērtīgs, veselīgs produkts, kas ir sātīgs un garšīgs ar mazliet specifisku kaņepju, riekstu pieskaņu. Tā pielietojuma iespējas virtuvē ir ļoti daudzveidīgas.
FOTO: no “Siera kluba” arhīva

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Vokur atvērts jauns bārs!

09:11
13.04.2025
596

Marta sākumā Cēsu vecpilsētā durvis vēra kafejnīca ar intriģējošu nosaukumu – “Vokur” . Ieceri izsapņoja un ar domubiedru atbalstu īstenoja mākslinieki Andra Gloka un Pēteris Ločmelis. “Ideja par savu bāru, kas būtu kas vairāk nekā tikai bārs, mani nodarbināja krietnu laiku, kādā sarunā ar Pēteri atklājās, ka arī viņam ir šāda doma. Kāpēc to nedarīt […]

Piebalgas pakalnos der bioloģiskā saimniekošana

08:08
12.04.2025
47

Jaunpiebalgas “Jaunskanuļos” mostas pavasaris un līdz ar dzērvju kliedzieniem pakalnos sākas kārtējais darba cēliens. “Pagājušais gads bija ļoti sarežģīts, iepriekšējais arī. Ja par kilogramu piena var saņemt ap 50 centiem, ar to var dzīvot. Spēk­barība nav kļuvusi dārgāka,    degvielas cena stabila. Pērnruden gaļas cena ļoti palielinājusies, nopirkt govis tagad ir dārgi,” situ­āciju saimniekošanā vērtē […]

Arī daudzdzīvokļu namā katram jājūtas ērti

07:33
09.04.2025
100

Lenču ielas 42.nama pagalmā Cēsīs zied krokusi, zilsniedzītes, mostas tulpes, narcises. Pie ziedu paklājiem gribas pakavēties, papriecēt acis, piesēst uz soliņiem. Skaista māja, sakopts, ziedošs pagalms – tas ir iedzīvotāju pašu, īpaši mājas vecākās Dzintras Grieznes, paveiktais. Pašvaldība vairākkārt novērtējusi, kā tiek uzturēta un sakopta mājas apkārtne. “Tā ir mūsu māja, kāda tā ir, kā […]

Rūpes par Cēsu klīnikas stabilitāti un attīstību

06:21
08.04.2025
240

Cēsu klīnikā gandrīz gadu galvenā ārsta amatu pilda Anatolijs Ahmetovs. Saruna ar ārstu par ceļu uz Cēsu klīniku un ikdienas darbu amatā. -Kā ceļš atveda līdz Cēsīm? -Esmu dzimis Cēsīs, pat šajā slimnīcā. Kā nonācu tieši Cēsu klīnikā? Tas ir daudz dažādu faktoru, notikumu virknējums, jo tad, kad redzēju, ka slimnīca meklē galveno ārstu, pats […]

Seklas tēmas un tukši joki par neko neuzrunā

06:19
04.04.2025
57
2

Komiķis Rihards Čerkovskis joko par tēmām, kas cilvēkiem ir līdz kaulam pazīstamas – sievietes un vīrieša attiecībām, bērnu audzināšanu un arī šogad aktuālo tēmu – vēlēšanām. Nedēļas izskaņā arī cēsnieki varēja izbaudīt mākslinieka stāv­izrādi “Patiesība par bērnu audzināšanu 2”, kuras mērķis ir sniegt atbalstu visiem, kuri ikdienā saskaras ar dažādām grūtībām bērnu audzināšanas jautājumos. “Druva” […]

Aizrauj mūžam jaunais džezs

07:34
30.03.2025
85

Ik gadu 30. aprīlī visā pasaulē tiek atzīmēta Starptautiskā džeza diena. Tās mērķis ir novērtēt  džeza mūzikas lielo ietekmi un veicināt starpkultūru dialogu. Džezs, kura sākumu datē ar pagājušā gadsimta 20.gadiem, simts gados no izklaides žanra attīstījies par plaša diapazona mūziku, kas ietekmējis daudzus populārās un akadēmiskās mūzikas žanrus. Jau sesto gadu savu džeza lasījumu […]

Tautas balss

Vazā aiz deguna

15:10
16.04.2025
16
K. raksta:

“Pēc pēdējo dienu Krie­vijas uzbrukumiem Ukrainai nepārprotami redzams, ka ASV prezidents, solot apturēt karu, izvirzījis sev pārāk augstu mērķi. Putins vazā Trampu aiz deguna, ASV kļūst smieklīgas Krievijas un visas pasaules acīs. Te nu tiks parādīts, kurš ir tas stiprais, Krievijas diktators neatkāpsies,” sacīja K. un piebilda, ka tāpēc Eiropai jākļūst divtik stiprai.

Atkal deg pērnā zāle

15:09
16.04.2025
17
17
Lasītāja raksta:

“Atkal jau dedzina kūlu! Kā nav lietus, tā kāds pamanās pielaist uguni pērnajai zālei. Tas nav izturami. Vai tiešām nav iespējams ierobežot šos nejēgas? Sadeg dažādas dzīvas būtnes – kukainīši, vardes un citas. Un var izcelties liels ugunsgrēks. Daudz nevajag, lai vējš dzirksteles aiznestu uz tālāku vietu, piemēram, šķūni, māju,” sašutusi pastāstīja lasītāja, bet nevēlējās […]

Vienmēr zied puķes

15:09
15.04.2025
14
Anna raksta:

“Priecājos par Cēsu skaistajiem puķpodiem. “Kliģenu” saimniecība prot uzpost pilsētu un noturēt to skaistu līdz ziemas salam. Puķes regulāri aprauga, apkopj, ziedi vienmēr grezni. Cik labi, ka par pilsētvidi rūpējas vietējais uzņēmums,” viedoklī dalījās Anna.

Kur koks, kur plastmasa

08:05
12.04.2025
19
Lasītāja K. raksta:

“Cēsīs, Rožu lakumā, uzcelta mājiņa, kurā runās par vides problēmām. Bet namiņam izmantota arī plastmasa. Vai tas pareizi, ka vieta, kur runā par vidi, nav pilnībā būvēt no dabīgajiem materiāliem,” pārdomās dalījās lasītāja K.

Priecē dejotāji

09:20
07.04.2025
20
Lasītāja J. raksta:

“Ar prieku skatījos aizraujošo deju ansambļa “Raitais solis” jubilejas koncertu!  Tas bija izcils, gan mākslinieciski izstrādāts, gan emocionāli saistošs. Cik burvīgi, ka dejošanas tradīcija Cēsīs gadu desmitos uzturēta tik augstu,” pauda lasītāja J.