Trešdiena, 17. decembris
Vārda dienas: Alvīne

Ātri un garšīgi

Jānis Gabrāns
08:31
19.07.2016
22

Laiks kļūst arvien svarīgāks, kaut arī tā trūkst arvien vairāk. Tagad visu gribas paveikt ātri, arī ēdiena gatavošanai cenšamies neatlicināt tik daudz laika kā kādreiz, kad vai visu dienu cepa un šmorēja vakariņām. Tagad vajag pēc principa – viens, divi un gatavs! Patiesībā arī tas ir īstenojams, te talkā var nākt vokpanna. Tie, kam patīk Āzijas virtuve, to jau būs novērtējuši, bet tā der arī gana latvisku produktu gatavošanai. Jāatzīst, ka pašam virtuvē šī panna bija kādus desmit gadus, bet par to atcerējos tikai pēc kāda Āzijas restorāna apmeklējuma galvaspilsētā. Pamēģinājis tagad to izmantoju itin bieži. Vokpannā gatavo uz ļoti karstas uguns nelielā eļļas daudzumā, ēdienu nepārtraukti maisot, kas ļauj saglabāt sastāvdaļu lielisko garšu un vērtīgās vielas. Nemitīgi ēdienu maisot, var iztikt ar minimālu eļļas daudzumu.

Šis laiks, kad ir jaunās ražas kartupeļi, burkāni, kabači, paprika, citi tepat izauguši dārzeņi, ir lielisks laiks garšīga ēdiena pagatavošanai vokpannā. Var iztikt bez gaļas, bet, ja nu kādam to akurāt gribas, var apcept pannā arī to. Svarīgi ielāgot, ka visām sastāvdaļām jābūt samērā smalki sagrieztām, jo lieli gabali izcepsies tikai no ārpuses, bet iekšpusē var palikt neapstrādāti. Te vienkārši jāpiešaujas, jo pārāk smalki sagriezts arī nederēs, tas karstajā eļļā pārcepsies. Ja izlemts par labu gaļai, panna vispirms kārtīgi jāuzkarsē, tad jāielej nedaudz eļļas, jāuzkarsē arī tā, un tad liekam iekšā gaļu. Karstā eļļa nodrošinās, ka gaļas ārējās šķiedras apcepsies, neļaujot izplūst sulai. Kad gaļa gatava, to izņem un cep dārzeņus. Cepšanas laikā neaizmirstam par sāli, pipariem, citām garšvielām. Ieteicams vispirms uz pannas likt to, kas gatavojas ilgāk, bet ar to nav jāaizraujas, jo jāatceras galvenais – necept pārāk ilgi, lai dārzeņi būtu kraukšķīgi, nevis tvaicēti. Iesaku pievienot ķiploku, tas aromātu padarīs vēl bagātīgāku. Gatavošanas laikā produkti nepārtraukti jāmaisa. Kad dārzeņi gatavi, pievienojam atkal gaļu. Ja ir vēlme iegūt nedaudz austrumniecisku garšu, var pievienot medu, lai produkti noglazējas, sojas mērci, vēl kādu mērci garšas bagātināšanai, piebērt sezama sēklas, visu kārtīgi samaisīt, un gatavs!

Gatavojot vokpannā, dārzeņi saglabā svaigo izskatu, tie ir kraukšķīgi, smaržīgi un galvenais – garšīgi. Un, kas svarīgākais, viss notiek ļoti ātri un vienkārši. Lai labi garšo!

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Pilsētvides risinājumi – dizains, kas apvieno funkcionalitāti un drošību

10:30
16.12.2025
16

Pilsētvides attīstība balstās trīs galvenajos principos – estētikā, funkcionalitātē un drošībā. Labi izstrādāta vide kalpo iedzīvotājiem, uzņēmumiem un pilsētas viesiem, radot vietu, kur cilvēki var ērti pārvietoties, strādāt, socializēties un atpūsties. Pilsētvides kvalitāti nosaka ne tikai arhitektūra, bet arī pārdomāts aprīkojums, kas nodrošina kārtību, orientēšanās ērtību un patīkamu atmosfēru. Pilsētvides aprīkojumam ir nozīmīga loma šajā […]

Bruņinieks ar zelta komandu

05:17
15.12.2025
271
1

Novembrī tradicionālajā Cēsu novada pašvaldības darbinieku apbalvošanas pasākumā tika teikts paldies par ieguldīto darbu, atbildību un sirdsdegsmi. Galveno, pirmās pakāpes apbalvojumu “Bruņinieks”, saņēma Juris Joksts, Cēsu Digitālā centra vadītājs, par izciliem sasniegumiem un ieguldījumu Cēsu novada digitālās attīstības veicināšanā. Juris uzsver, ka šādu balvu diez vai iegūtu bez savas lieliskās “zelta” komandas. “Druva” aicināja Juri […]

Cimdos māksla un atmiņu zīmes

06:31
12.12.2025
62

Pirms Ziemassvētkiem skaistu dāvanu saņems rokdarbnieces, stāstu un Latvijas kultūras un sabiedriskās dzīves pētnieki. Tā ir Elīnas Apsītes grāmata “Dzīvais cimds. Jette Užāne” par dzērbenieti Cimdu Jettiņu. Viņas simtgadei Cēsu muzejā bija veltīta audiovizuāla izstāde “Dzīvais cimds”. Tā saņēma “Latvijas Dizaina gada balvas 2025” žūrijas atzinību, tā bija nominēta “Kilograms kultūras” fināla balsojumam. Izstādes kuratore […]

"Timbro" pārceļas uz jaunām telpām un plāno jaudīgu attīstību

05:28
11.12.2025
1040
1

Ar īstu Cēsu novadā dzimuša un auguša cilvēka prieku un azartu SIA “Timbro” izpilddirektors Raimonds Cipe “Druvai” izrāda pašlaik remont­darbu noslēguma fāzē esošās uzņēmuma jaunās telpas Cēsīs, Gaujas ielā 5, kur paredzēts pārcelties pavisam drīz, līdz gada beigām. Uzņēmuma vadītājs “Dru­vai” apstiprina nesen masu medijos izskanējušo informāciju, ka Cēsu mežsaimniecības uzņēmums SIA “Timbro” mež­izstrādes tiesību […]

Kūkas, piparkūkas un rosība ģimenē

05:17
09.12.2025
138

Māja piekalnītē redzama pa gabalu, pagalmā taku izgaismo krāsainas lampiņas, sevi izrāda rūķi, dažs  arī slēpjas. Pie namdurvīm Adventes vainags.  Virtuvē smaržo piparkūkas. “Ziemassvētku noskaņa nav tikai bērnu, arī pieaugušo priekam,” saka līgatniete Irita Vempere un uzsver, ka viņai ikvieni svētki saistās ar rosību. Iritas vaļasprieks ir kūku cepšana, un, saprotams, svētkos tās gaida ne […]

Meksika - senu un mūsdienīgu tradīciju zeme

06:21
08.12.2025
59

Aivis Dombrovskis ir psihologs, psihoterapeits, viņa sirds pieder vienīgi Cēsīm, bet darba dzīve ir Rīgā un ārzemēs. Šoruden viņš bija Meksikā, piedalījās pasaules transpersonālās psiholoģijas un psihoterapijas konferencē “2025 XOLOTL”. Pasākuma norises laiks pielāgots meksikāņiem tik nozīmīgajām Mirušo dienas svinībām. Piepildīt sapņus – iepazīt Meksiku Kad ģeogrāfijas skolotāja Cēsu 1. vidusskolā rādīja filmu par Meksiku, […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
31
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
29
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
42
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
44
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
42
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi