Otrdiena, 23. jūlijs
Vārda dienas: Magda, Magone, Mērija, Magdalēna

Ātri un garšīgi

Jānis Gabrāns
08:31
19.07.2016
12

Laiks kļūst arvien svarīgāks, kaut arī tā trūkst arvien vairāk. Tagad visu gribas paveikt ātri, arī ēdiena gatavošanai cenšamies neatlicināt tik daudz laika kā kādreiz, kad vai visu dienu cepa un šmorēja vakariņām. Tagad vajag pēc principa – viens, divi un gatavs! Patiesībā arī tas ir īstenojams, te talkā var nākt vokpanna. Tie, kam patīk Āzijas virtuve, to jau būs novērtējuši, bet tā der arī gana latvisku produktu gatavošanai. Jāatzīst, ka pašam virtuvē šī panna bija kādus desmit gadus, bet par to atcerējos tikai pēc kāda Āzijas restorāna apmeklējuma galvaspilsētā. Pamēģinājis tagad to izmantoju itin bieži. Vokpannā gatavo uz ļoti karstas uguns nelielā eļļas daudzumā, ēdienu nepārtraukti maisot, kas ļauj saglabāt sastāvdaļu lielisko garšu un vērtīgās vielas. Nemitīgi ēdienu maisot, var iztikt ar minimālu eļļas daudzumu.

Šis laiks, kad ir jaunās ražas kartupeļi, burkāni, kabači, paprika, citi tepat izauguši dārzeņi, ir lielisks laiks garšīga ēdiena pagatavošanai vokpannā. Var iztikt bez gaļas, bet, ja nu kādam to akurāt gribas, var apcept pannā arī to. Svarīgi ielāgot, ka visām sastāvdaļām jābūt samērā smalki sagrieztām, jo lieli gabali izcepsies tikai no ārpuses, bet iekšpusē var palikt neapstrādāti. Te vienkārši jāpiešaujas, jo pārāk smalki sagriezts arī nederēs, tas karstajā eļļā pārcepsies. Ja izlemts par labu gaļai, panna vispirms kārtīgi jāuzkarsē, tad jāielej nedaudz eļļas, jāuzkarsē arī tā, un tad liekam iekšā gaļu. Karstā eļļa nodrošinās, ka gaļas ārējās šķiedras apcepsies, neļaujot izplūst sulai. Kad gaļa gatava, to izņem un cep dārzeņus. Cepšanas laikā neaizmirstam par sāli, pipariem, citām garšvielām. Ieteicams vispirms uz pannas likt to, kas gatavojas ilgāk, bet ar to nav jāaizraujas, jo jāatceras galvenais – necept pārāk ilgi, lai dārzeņi būtu kraukšķīgi, nevis tvaicēti. Iesaku pievienot ķiploku, tas aromātu padarīs vēl bagātīgāku. Gatavošanas laikā produkti nepārtraukti jāmaisa. Kad dārzeņi gatavi, pievienojam atkal gaļu. Ja ir vēlme iegūt nedaudz austrumniecisku garšu, var pievienot medu, lai produkti noglazējas, sojas mērci, vēl kādu mērci garšas bagātināšanai, piebērt sezama sēklas, visu kārtīgi samaisīt, un gatavs!

Gatavojot vokpannā, dārzeņi saglabā svaigo izskatu, tie ir kraukšķīgi, smaržīgi un galvenais – garšīgi. Un, kas svarīgākais, viss notiek ļoti ātri un vienkārši. Lai labi garšo!

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Pārraut apburto loku

06:02
16.07.2024
47

Jauno māmiņu un grūtnieču atbalsta centrs “Madaras”, kas darbojas Liepā, nosvinējis 20 gadu jubileju. Tā darbība organizēta kā ģimenes modelis ar atbilstošu vidi, lai katrai māmiņai veltītu individuālu uzmanību. Šobrīd “Madarās” uzturas septiņas mammas un deviņi bērni, daļa māmiņu ir ar īpašām vajadzībām. Bet šo gadu laikā palīdzēts vairākiem simtiem sieviešu. Teju no pirmsākumiem biedrības […]

Svešumā latviskums uztur garu

08:03
11.07.2024
36

Jāņa Vecozola dzīve metusi dažādus līkumus. “Kā daudziem latviešiem šajos laikos,” viņš saka un piebilst, ka vasarā gribas būt Latvijā. Jānis dzimis un bērnību pavadījis Cēsīs, tad ģimene pārcēlās uz Priekuļiem, tur mācības pamatskolā, tad Jāņmuižas lauksaimniecības skolā, armija, darbs un ģimene Cēsīs. “Strādāju par šoferi, lai tiktu pie dzīvokļa, pārgāju uz celtniecību. Tad sākās […]

Suns māca dzīvot rotaļīgi un dalīties ar to

06:24
08.07.2024
34

 “Kanisterapija ir suņu asistēta terapija. Nereti šķiet, ka tā ir suņa glaudīšana, un dažreiz tā tas arī var izskatīties, taču kanisterapija ir daudzveidīga gan atkarībā no mērķauditorijas, gan suņa,” teic kanisterapijas speciāliste Tamāra Kabakova. “Bērni visbiežāk vēlas suni paglaudīt, pabužināt, samīļot. Tāpēc arī lielos pasākumos ir svarīgi stāstīt, kā ar suni pareizi darboties. Es to […]

Savā īpašajā vietā

07:21
07.07.2024
85

“Kamēr vēl mitrs un neput, zāle jānopļauj,” saka Solvita Jansone un steidz appļaut mājas apkārtni. Viņa atzīst, ka pagaidām vasara ilgstoši nav bijusi tik karsta kā  pērn, bet puķes nācās regulāri un cītīgi laistīt, dārzam gan bija jāpietiek ar rezervēm un rasu. “Lietus bija ļoti vajadzīgs, tagad apkārt    svaigums, viss var augt,” teic Solvita […]

Radošais process kā terapija

05:26
07.07.2024
37

Saruna ar digitālā satura veidošanas un skatuves mākslinieci DĀRTU ZVANERI Daudziem Dārtas vārds noteikti pazīstams caur labskanīgā ķeltu arfas un čella dueta “Infini” skaņām. Ar viņu sarunājāmies par mūzikas ceļu, teātri un to, ka dzīve allaž zina labāk, kas mums vajadzīgs. -Daudzi jūs iepazinuši caur mūziku, bet pati sakāt, ka esat ļoti radoša būtne – […]

Veselīgu matu augšanas noslēpums

14:31
05.07.2024
329

Veselīgu matu veidošana ir kopīgs mērķis daudziem, tomēr bieži vien tas šķiet kā slepenas dārgumu medības ar grūti iegūstamām balvām. Patiesi veselīgu matu pamatā ir ne tikai spīdīgi attēli reklāmās un nemitīgi mainīgās matu kopšanas tendences, bet arī izpratne par to unikālajām vajadzībām un rūpes par tām. Veselīgu matu kopšanas nozīme ir nepārspīlēta; tā nav […]

Tautas balss

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
29
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Haoss ar pasažieru pārvadājumiem

17:28
15.07.2024
26
Lasītājs J. raksta:

“Ik pa brīdim parādās ziņas, ka nav skaidrs, kas mūspusē nodrošinās sabiedriskā transporta pakalpojumus. Valsts pasūtījumā ar līgumiem un pārsūdzībām tāds juceklis, ka neviens no malas netiek skaidrībā. Jūnija nogalē pakalpojumu atļāva veikt CATA, bet tikai līdz gada beigām. Taču nav dzirdams, ko atbildīgie dara, lai sajukums neturpinātos. Nesaprotu, kā Satiksmes ministrija pieļauj tādu bardaku,” […]

Nevar sagaidīt

16:55
15.07.2024
18
Piebaldzēns raksta:

“Sola un sola, ka Jaunpiebalgā drīz būs gatavs pansionāts, bet kā nav, tā nav. Gan jau vainojami būvnieki, bet žēl, ka vietējai varai nav nekādu iespēju procesu pasteidzināt. Tur būtu gan darba vietas vietējiem, gan pagastā apgrozītos vairāk cilvēku, proti, pie pansionāta iemītniekiem brauktu ciemos tuvinieki, draugi. Tirgotājiem būtu lielāks apgrozījums,” pārdomās dalījās piebaldzēns.

Botāniskais dārzs pilsētas centrā

16:54
15.07.2024
24
Cēsnieks O. raksta:

“Gāju Cēsīs pa Rīgas ielu, mani uzrunāja tūristi, ārzemnieki. Lūdza padomu, kā aizbraukt uz Līgatni, jautāja par Cēsīm. Un prasīja, kā var iekļūt Rīgas ielas botāniskajā dārzā. Jā, tur īpašums, kura adrese ir Rīgas iela 41, aizaudzis ar kokiem, krūmiem. No ielas to nodala dēļu žogs, gājējus šī vieta netraucē, bet iebraucējiem rada dīvainu iespaidu,” […]

Trūkst inženieru

10:49
09.07.2024
31
J. raksta:

“Ziņās televīzijā stāsta, ka Latvijā trūkst augsti kvalificētu speciālistu mežsaimniecībā un lauksaimniecībā. Jau labi zinām, ka trūkst arī celtniecības inženieru, elektroinženieru un līdzīgu profesiju speciālistu. Te nu esam nonākuši ar savu izglītības sistēmu. Ja bērnam skolā neiemāca rēķināt, ja viņš neapgūst fizikas, ķīmijas pamatus, tad vēlāk, protams, neizvēlas studēt inženierzinātnes, profesijas, kas saistītas ar matemātiku, […]

Sludinājumi