Piektdiena, 5. decembris
Vārda dienas: Sabīne, Sarma, Klaudijs

Ātri un garšīgi

Jānis Gabrāns
08:31
19.07.2016
22

Laiks kļūst arvien svarīgāks, kaut arī tā trūkst arvien vairāk. Tagad visu gribas paveikt ātri, arī ēdiena gatavošanai cenšamies neatlicināt tik daudz laika kā kādreiz, kad vai visu dienu cepa un šmorēja vakariņām. Tagad vajag pēc principa – viens, divi un gatavs! Patiesībā arī tas ir īstenojams, te talkā var nākt vokpanna. Tie, kam patīk Āzijas virtuve, to jau būs novērtējuši, bet tā der arī gana latvisku produktu gatavošanai. Jāatzīst, ka pašam virtuvē šī panna bija kādus desmit gadus, bet par to atcerējos tikai pēc kāda Āzijas restorāna apmeklējuma galvaspilsētā. Pamēģinājis tagad to izmantoju itin bieži. Vokpannā gatavo uz ļoti karstas uguns nelielā eļļas daudzumā, ēdienu nepārtraukti maisot, kas ļauj saglabāt sastāvdaļu lielisko garšu un vērtīgās vielas. Nemitīgi ēdienu maisot, var iztikt ar minimālu eļļas daudzumu.

Šis laiks, kad ir jaunās ražas kartupeļi, burkāni, kabači, paprika, citi tepat izauguši dārzeņi, ir lielisks laiks garšīga ēdiena pagatavošanai vokpannā. Var iztikt bez gaļas, bet, ja nu kādam to akurāt gribas, var apcept pannā arī to. Svarīgi ielāgot, ka visām sastāvdaļām jābūt samērā smalki sagrieztām, jo lieli gabali izcepsies tikai no ārpuses, bet iekšpusē var palikt neapstrādāti. Te vienkārši jāpiešaujas, jo pārāk smalki sagriezts arī nederēs, tas karstajā eļļā pārcepsies. Ja izlemts par labu gaļai, panna vispirms kārtīgi jāuzkarsē, tad jāielej nedaudz eļļas, jāuzkarsē arī tā, un tad liekam iekšā gaļu. Karstā eļļa nodrošinās, ka gaļas ārējās šķiedras apcepsies, neļaujot izplūst sulai. Kad gaļa gatava, to izņem un cep dārzeņus. Cepšanas laikā neaizmirstam par sāli, pipariem, citām garšvielām. Ieteicams vispirms uz pannas likt to, kas gatavojas ilgāk, bet ar to nav jāaizraujas, jo jāatceras galvenais – necept pārāk ilgi, lai dārzeņi būtu kraukšķīgi, nevis tvaicēti. Iesaku pievienot ķiploku, tas aromātu padarīs vēl bagātīgāku. Gatavošanas laikā produkti nepārtraukti jāmaisa. Kad dārzeņi gatavi, pievienojam atkal gaļu. Ja ir vēlme iegūt nedaudz austrumniecisku garšu, var pievienot medu, lai produkti noglazējas, sojas mērci, vēl kādu mērci garšas bagātināšanai, piebērt sezama sēklas, visu kārtīgi samaisīt, un gatavs!

Gatavojot vokpannā, dārzeņi saglabā svaigo izskatu, tie ir kraukšķīgi, smaržīgi un galvenais – garšīgi. Un, kas svarīgākais, viss notiek ļoti ātri un vienkārši. Lai labi garšo!

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Ilze Liepa - kopš piecu gadu vecuma teātrī

05:51
04.12.2025
141

“Cēsu Mazais teātris” sevi pieteica 2019.gadā ar iestudējumu “Antālija”. Latvijā jaunu profesionālu mazās formas teātri izveidoja aktrise Ilze Liepa, kura līdz tam bija redzama uz Valmieras teātra skatuves. Aktrise piepildīja pirms kāda laika radušos ideju par savu teātri. Ilze pastāsta “Druvai” gan par Cēsu Mazā teātra aktu­alitātēm, gan pakavējas atmiņās par tapšanas vēsturi un savu […]

No Kanādas atgriežas uz dzīvi Cēsīs

05:03
03.12.2025
637
1

Liene Sestule pēc 15 gadu ilgas prombūtnes Kanādā atgriezusies dzimtajā Cēsu novadā. Viņa “Druvai” atzīst, ka, atgriežoties pēc tik ilga laika, esot sajūta, ka viss atkal dzīvē jāsāk no jauna. Daudz šo gadu laikā esot mainījies, piemēram, banku sistēma. “Es it kā ne mirkli nepārtraucu kontaktus ar Latviju un katru gadu braucu šurp. Tomēr, kad […]

Tieši drūmākajā gadalaikā spēt ieraudzīt dzīves skaistumu

05:00
02.12.2025
147

Ceļā uz veikalu iepirkties “Druva” sastop amatieti Anitu Daiju. Uz vaicājumu, kā klājas, Anitai nav citu domu, kā ar azartu teikt: “Ļoti labi!” Izrādās, viņa tikai pirms nepilna mēneša devusies pelnītā pensijā un vēl ir kā apreibusi no brīvības sajūtas. Anita aizvadītos gadus strādājusi par sētnieci, tīrījusi Ģikšu pagasta centru, visus galvenos celiņus. “Esmu ļoti […]

Ceļā pretim gaismai un brīnumam

05:55
01.12.2025
249

Svētdien Pirmā Advente. Sākas pārdomu laiks un ceļš pretī Ziemassvētkiem, pretī gaismai. Par notikumiem apkārt, sevis meklējumiem, atvērtību saruna ar evaņģēliski luteriskās baznīcas Vecpiebalgas, Jaunpiebalgas un Apšu – Lodes draudžu mācītāju Andri Vilemsonu. -Par Adventi, Ziemas­svētkiem jau krietnu laiku skandē lielveikali, reklāmas, atgādina dažādas labdarības akcijas. -Tā bijis vienmēr. Mana dzīves filozofija – vislabākā diena […]

No notīm līdz emocijām

05:35
28.11.2025
43

Dainis Skutelis un viņa lielākā radošā loma Pirmo reizi Latvijā ir skatāms Franca Lehāra meistardarbs, operete “Džudita”, mīlas stāsts par kaislīgu satikšanos un šķiršanos, kad Džuditas mīļotais Oktāvio dodas karā. Operete atklāj kaisles, likteņa, mīlestības un arī nodevības spēku. Lai gan darbu iestudējusi starptautiska komanda, operetes teksti un dziesmas ir latviešu valodā. Izpirkta un skatītāju […]

Aukstajam laikam šuj siltas segas

06:32
27.11.2025
449

“Milzīgs paldies mammai Skaidrītei, kas mani vienmēr atbalstījusi, un māsai Ingai, viņa man ir bijusi paraugs un palīdzējusi virzīties uz priekšu,” sarunā par uzņēmējdarbību šuvējas arodā būtiskāko uzsver Ilvija Tīrone-Gabrānova, akcentējot, ka ģimenes atbalsts vienmēr ir bijusi viņas stiprā aizmugure. Ilvija dzīvojusi un dzīvo Cēsu novadā, izņemot periodus, kad mācījās Rīgā un kādu brīdi mitinājās […]

Tautas balss

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
29
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Ielas daļa joprojām tumsā

08:29
24.11.2025
42
1
Iedzīvotāja raksta:

“Cēsīs, Lenču ielā, garš posms joprojām tumšajā diennakts laikā nav apgaismots. Ja jau tur nav iespējams pievadīt elektrību, varbūt pašvaldība var izvietot gaismekļus, kas izmanto saules enerģiju. Privā­tajās teritorijās tādi mēdz būt. Ielu laternas, protams, tie neaizvietos, tomēr būs daudz patīkamāka sajūtu gan gājējiem, gan braucējiem,” ieteica Lenču ielas apkaimes iedzīvotāja.

Ja nav savas automašīnas

08:29
24.11.2025
31
Līgatnes iedzīvotāja raksta:

“Ja nav sava transporta, mums, līgatniešiem, nav iespējas aizbraukt uz koncertu vai izrādi Cēsīs. Pēdējais autobuss uz mūsu pusi nāk astoņos vakarā, bet arī ar to var aizbraukt tikai līdz Augšlīgatnei, ne pilsētai. Tātad var teikt, ka kultūras pasākumi pilsētā mums nav pieejami. Kā to varētu mainīt?” jautāja Līgatnes iedzīvotāja.

Veidenbauma prēmijai jāatgriežas Liepā

08:27
23.11.2025
35
Literatūras cienītāja raksta:

“Izlasīju “Druvā”, ka Eduarda Veidenbauma prēmiju šogad pasniegs Cēsīs, ne Liepā, kā tas bijis tradicionāli. Uzskatu, ka tas nav pareizi. Tieši tas, ka pagodinājuma pasniegšanas ceremonija gandrīz 60 gadu notiek dzejnieka dzimtajā pagastā Liepā, ir īpašā pievienotā vērtība. Tā ir kā visu Veidenbauma novadnieku novērtējums literātam, Veidenbauma prēmijas saņēmējam. Cēsīs un Cēsu Izstāžu namā notiek […]

Atbildība arī gājējam

08:26
22.11.2025
29
Cēsniece V. raksta:

“Agrāk bērniem skolā mācīja satiksmes noteikumus. Atceros, ka teica: “Pirms šķērsojiet brauktuvi, vispirms paskatieties pa kreisi, pēc tam pa labi, vai nebrauc kāda automašīna. Tikai pēc tām ejiet pāri ielai.” Un tas attiecas ne tikai uz vietām, kur nav gājēju pārejas, bet arī tur, kur tās ir. Taču tagad bērni un jaunieši vispār neskatās, vai […]

Sludinājumi