Otrdiena, 24. decembris
Vārda dienas: Viktorija, Balva

Atklājam grila sezonu ar šašliku un foreli

Druva
10:11
11.05.2012
49
J Sausina Gatavo13

Grilēšanas sezonu kopā ar “Druvu” atklāja Amatas novada tūrisma koordinatore Jolanta Sausiņa. Viņa ir arī Cēsīs, Rožu laukumā, atvērtās kafejnīcas “Café 2Locals” īpašniece. Šoreiz par grilēšanu runāja un ar pavārmākslas noslēpumiem dalījās “Café 2Locals” šefpavārs Jānis Solovjevs. Viņš atzīst, ka grilēšanas sezona ir sākusies, iestājoties siltākam laikam. Jānis ir pārliecināts, ka grilēšanā jaukākais ir tas, ka šajā procesā var iesaistīties visi, kam vien nav bailes pie grila pieiet un līdzdarboties ēdiena gatavošanā. Kad tad īsti pieklājas atklāt grilēšanas sezonu? Šefpavārs smaidot saka – tas atkarīgs no katra paša. “Kad uznāk luste pēc ziemas miera izvilkt laukā grilu un pie tā rosīties, tad arī īstais laiks pienācis,” saka šefpavārs, norādot, ka visbiežāk ierasts redzēt, ka cilvēki grilē desiņas vai šašliku, taču teic, ka grilēšanas iespējas ir daudz plašākas. “Ja runājam par gaļas sagatavošanu grilēšanai, es ieteiktu nebaidīties riskēt. Var likt kopā visdažādākos komponentus, un rezultātā izrādīsies, ka marināde sanākusi brīnišķīga. Taču, kā pats saku, labāk, ja gaļa ir mazāk samocīta. Sāls, pipari, sīpols, nedaudz eļļas un vairāk pat neko var nelikt. Protams, cilvēki gaļu liek arī kefīra, citrona, medus un citās marinādēs. Tas ir gaumes jautājums, bet viena no iecienītākajām pēdējā laika marinādēm noteikti ir kefīrs,” stāsta šefpavārs. Uz grila vispirms tiek izkārtoti cūkgaļas iesmi. Gaļa diennakti marinēta tumšā alus, čili, timiāna, sāls un piparu marinādē. “Čili iedos asumu, timiāns – smaržu, bet alus – nedaudz rūgtenas garšas pieskaņu. Gaļa sanāks mīksta un sulīga,” teic šefpavārs. Tālāk uz grila tiek kārtoti dārzeņi. Gabaliņos sagriezts puķkāposts, paprika, cukini, patisoni, brokoļi, šampinjoni. Atsevišķi līdzās uz grila tiek salikti folijā ietīti kartupeļi ar mizu. Šefpavārs norāda, ka katrā folijā blakus kartupelītim ieliek arī piciņu sviesta un nedaudz sāls, tā sanāks visgardākie kartupelīši. Ar Amatas novada tūrisma koordinatori Jolantu Sausiņu runājam arī par tūrisma sezonas atklāšanu un viņas uzdrīkstēšanos paralēli darboties ēdināšanas nozarē. “Jāteic, ka pavārmāksla manā ģimenē ir ar senām tradīcijām, tādēļ man īsti nebija tā, ka uzsāku darboties nozarē, par kuru neko nezinu. Runājot par vidzemnieku vai tieši cēsnieku tradicionālām receptēm vai ēdieniem, varētu teikt, ka nākotnē viena no sastāvdaļām varētu būt alus. Cēsīs darbojas “Cēsu alus”, mums ir unikāls vecais alus brūzis, kuru parādīt tūristiem. Manuprāt, ir ļoti svarīgi līdz ar ēdienu pasniegt arī stāstu. Turklāt tas tūristus patiesi uzrunā. Ja runājam par ēšanas kultūru Cēsīs, šķiet, ka mums ir izteiktas divas svarīgas ēdienreizes – pusdienas, kuras gribas paēst ātri, jo īsti nav laika, un otra ir vakara vai svētku ēdienreize. Cēsnieki kafejnīcās biežāk iegriežas tieši svētku ēdienreizēs, jo pārsvarā gatavo un ēd mājās. Var teikt, ka pilsētā ēdinātāji galvenokārt strādā tūristiem, protams, ar atsevišķiem izņēmumiem,” pieredzē dalās uzņēmēja un atklāj, ka tūristi, ienākot kafejnīcā, visbiežāk prasa ēdienus, kas gatavoti no pašmāju produktiem. “Un mēs to varam. Piedāvājam ēdienus no Raunā gatavotām olu nūdelēm, Kārļos audzētām zivīm, Cēsu “Kliģenos” audzētiem dārzeņiem vai Stalbē audzētiem jēriem. Piedāvājam viesiem tiešām vietējo zemnieku un uzņēmēju saražoto produkciju,” stāsta J. Sausiņa un, vaicāta par saviem ēšanas paradumiem, stāsta, ka vispirms ēd ar acīm un degunu. Svarīgs ir gan ēdiena noformējums, gan smarža.

“Tā kā ģimenē pavāri ir gan brālis, gan mamma, esmu izlutināta ar garšīgiem ēdieniem. Man patīk sajust tīru ēdiena garšu bez liekām marinādēm un garšvielām. Ļoti garšo burkāni – svaigi, vārīti, cepti un grilēti. Jā, esmu burkāngrauzis. Arī zivis man ļoti garšo,” saka Jolanta un ķeras pie foreles grilēšanas un dārzeņu apgrozīšanas. Šefpavārs norāda, ka grilēšana ir jauks process ģimenes vai draugu ballītes lokā. Svarīgi vien iepriekš kārtīgi sagatavoties, lai galvenā rosīšanās notiek tikai dārzā pie grila. “Grilējot un rosoties ap grilu, katrs ieliek savu enerģiju. Viens var būt atbildīgs par dārzeņiem, cits par gaļu vai zivi. Turklāt pozitīvi ir arī tas, ka, uz grila pasākumu nākot, neko nevar nokavēt, jo ēdienu vienmēr var pasniegt siltu,” teic šefpavārs. Savukārt Jolanta, taujāta, vai nav grūti darboties ēdināšanas nozarē, atbild: “Tas, protams, ir izaicinājums, bet tas nav grūti. Man tas ļoti patīk. Vakaros, arī kādreiz dienas laikā, tiklīdz ir brīvs laiks, esmu šeit uz vietas un apkalpoju klientus. Manuprāt, ir svarīgi nodrošināt labu ēdiena kvalitāti. Ir patīkami dzirdēt

labas

atsauksmes. Man tas ļoti patīk,” saka Jolanta un piebilst, ka pati šodien atklāj savu šīgada grila sezonu. Nobaudot ēdienus, Jolanta neslēpa, ka pirmo reizi ēd grilētus augļus un pašai līdz šim īsti prātā nebija ienācis, ka arī tā var. Viņa atzina, ka pagatavotais ēdiens ir ļoti vienkāršs, turklāt tapa nepiespiestā un pozitīvā gaisotnē. Tieši tā, kā tas pieklājas grila pasākumā. Liene Lote Grizāne

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Bērna piedzimšana ir lielākais brīnums

06:27
22.12.2024
359

Ziemassvētku laiks ir stāsts par brīnumu – bērniņa piedzimšanu. Vecmātes šo brīnumu piedzīvo visa gada garumā. Sarunā ar Cēsu klīnikas vecmāti Ivetu Reķi viņa uzsver, ka bērniņa dzimšana patiesi ir brīnums. Ivetai Reķei Cēsu klīnika ir pirmā un vienīgā darbavieta, kurā pavadīti 45 gadi, no tiem 35 gadus palīdzēts mazuļiem ienākt šajā pasaulē, desmit gadi, […]

Māksla ir process, kurā gūt sev kaut ko nozīmīgu un nepieciešamu

06:55
20.12.2024
74

Viņa nupat par skulptūru “Trejdeviņu koks” ieguvusi Cēsu novada mākslas gada “Balvas 2024” augstāko apbalvojumu “Zelta balva”. Ar mākslinieci ANNU EGLI sarunājāmies par emocijām, kas papildina šādu atzinību, par radošo procesu un tuvojošos gadu miju. Lai arī viņa pašlaik dzīvo Rīgā, ar Cēsīm mākslinieci saista īpašas atmiņas, kad bērnībā daudz laika pavadīts dzimtas lauku mājās […]

Adīšana piedzīvo renesansi

06:53
19.12.2024
57

Adīšana piedzīvo renesansi – tā saka jaunā adīšanas entuziaste Baiba Dambe. Šomēnes viņa Cēsu kinozālē organizēja “Adīšanas kino seansu”. Pieredze līdzīgu notikumu rīkošanā viņai jau bija. Cēsīs sarunu festivālā “Lampa” sadarbībā ar Ģimenes telti Baiba organizēja “Mammu adīšanas pikniku”. Lielākoties tur bija mammas, kam pavisam mazi bērni, sievietes varēja kopā paadīt, parunāties, arī iemācīties uzadīt […]

Daiļrecepšu grāmata ar humora devu

06:22
18.12.2024
80

Vircoti lasāmgabali miesai un dvēselei jeb humoristiski pastāstiņi ar atbilstošām receptēm savīti Lienes Margevičas un Natas Brambergas sarakstītajā un “Zvaigzne ABC” izdotajā grāmatā “Vienaldzīgo nav!”. Tā stāsts “Pusdienas slimnīcā” papildināts ar recepti – makaronu zupa ar piena plēvi, stāstam “Vīramāte ir klāt!” pievienots ēdiens – bujabēze ar fenheli, bet “Heavy Metal” – biezeņzupa ar selerijām. […]

Mežā savējais

07:07
15.12.2024
39

Dabā miers, tā atpūšas. Cilvēks vēro, gūst sevī saskaņu ar mežu, ezeru, upi, ainavu. Par būšanu dabā, saprašanos ar meža dzīvniekiem un zivju viltību izzināšanu, par dabas mainību gadalaikos un pēdējās desmitgadēs saruna ar Kasparu Dukaļski, mednieku kluba “Drusti” biedru, makšķernieku. -Bērnībā ar vectēvu un tēvu braucām medībās un makšķerēt. Vēlēšanās būt dabā, svaigā gaisā ir […]

Grāmata, kas piepilda – ne vien vēderu, bet arī prātu un garu

06:39
14.12.2024
185

“Tā ir dāvana mums un dāvana Latvijai,” par tikko no tipogrāfijas iznākušo grāmatu “Pavāru māja Līgatnē” pauž Pavāru mājas saimnieks Ēriks Dreibants. Grāmata ir veltījums gan pašai Pavāru mājai, gan tās cilvēkiem, sākot no pavāriem un produktu audzētājiem, beidzot ar dizaineriem un arhitektiem. Tāpat grāmatā varēs atrast Pavāru mājas viesu iecienītāko ēdienu receptes. Par ieceri […]

Tautas balss

Balvas kā no pārpilnības raga

18:43
17.12.2024
27
Seniore T. raksta:

“Saprotams, ka katra nozare, ministrija, organizācija grib savu jomu celt saulītē. Tiek rīkoti dažnedažādi konkursi, vērtēšanas. Un nu gada balvas birst kā no pārpilnības raga, nav nedēļas, kad negodina vismaz trīs četru sfēru sasniegumus. Vai tas nav mazliet par traku, un vai tā nedevalvējas pagodinājumu vērtība? Beigās jau sajūk, kas ko kam pasniedzis, kas ko […]

Iela grimst tumsā

18:42
17.12.2024
25
Iedzīvotāja raksta:

“Cēsīs, Viestura ielas posmā, kas ved gar dzīvnieku patversmi, labu gabalu ir pilnīga tumsa. Nedeg pat tās pāris laternas, kas tur atrodas. Māju šai apkārtnē maz, taču cilvēki dodas pastaigās, un tagad, decembra pusē, tumšs jau ap pulksten četriem pēcpusdienā,” sacīja apkaimes iedzīvotāja.

Neizdarība kavē palīdzību

18:42
17.12.2024
22
Lasītāja V. raksta:

“Diezgan traki dzirdēt, ka cilvēkiem ar invaliditāti tehnisko palīglīdzekļu trūkst tādēļ, ka iestādes, kas par to rūpējas, neprot organizēt darbu. Mēs pārmetam valdībai, ka tā nedod pietiekami daudz līdzekļu, bet, izrādās, nauda iedota, vajadzīgais sagādāts, tikai lietas nenokļūst pie tiem, kam tās nepieciešamas. Iestāde, kas sadala tehniskos palīglīdzekļus, nemaz nezina, kas ir noliktavā, nesteidzas ar […]

Rada gaismas svētkus

18:41
17.12.2024
19
Silvija raksta:

“Ziemassvētku noskaņu, protams, katrs rada pats. Taču nevaram neietekmēties, redzot skaisto – tad sirds gavilē un acīs ir prieks. Nedēļas nogalē iznāca pabūt Taurenē un Dzērbenē pie radiem. Sasmēlos gaismu. Cik skaists Nēķena muižas parks, Dzērbenes muiža un izrotātās eglītes! Arī iedzīvotāji izgaismojuši pagalmus, balkonus, mājas. Var doties nesteidzīgā braucienā, ja negribas iet kājām. Un […]

Kā tālāk dzīvosim

22:00
16.12.2024
25
1
Lasītāja M. raksta:

“Bail klausīties, ka ASV stāsies laukā no NATO! Kas tad būs mūsu, Baltijas valstu, aizstāvis no agresīvajiem lielajiem kaimiņiem? Tad mūs var glābt tikai, ja Eiropas Savie­nība izveidojas par konfederāciju. Ja visa Eiropa būs kā viens, tad tai būs lielāks spēks. Un Krievijai jau vajag Fran­ciju, Itāliju, Vāciju, ja būsim cieši kopā, mazākas bažas, ka […]

Sludinājumi