Otrdiena, 16. decembris
Vārda dienas: Alvīne

Atklājam grila sezonu ar šašliku un foreli

Druva
10:11
11.05.2012
81
J Sausina Gatavo13

Grilēšanas sezonu kopā ar “Druvu” atklāja Amatas novada tūrisma koordinatore Jolanta Sausiņa. Viņa ir arī Cēsīs, Rožu laukumā, atvērtās kafejnīcas “Café 2Locals” īpašniece. Šoreiz par grilēšanu runāja un ar pavārmākslas noslēpumiem dalījās “Café 2Locals” šefpavārs Jānis Solovjevs. Viņš atzīst, ka grilēšanas sezona ir sākusies, iestājoties siltākam laikam. Jānis ir pārliecināts, ka grilēšanā jaukākais ir tas, ka šajā procesā var iesaistīties visi, kam vien nav bailes pie grila pieiet un līdzdarboties ēdiena gatavošanā. Kad tad īsti pieklājas atklāt grilēšanas sezonu? Šefpavārs smaidot saka – tas atkarīgs no katra paša. “Kad uznāk luste pēc ziemas miera izvilkt laukā grilu un pie tā rosīties, tad arī īstais laiks pienācis,” saka šefpavārs, norādot, ka visbiežāk ierasts redzēt, ka cilvēki grilē desiņas vai šašliku, taču teic, ka grilēšanas iespējas ir daudz plašākas. “Ja runājam par gaļas sagatavošanu grilēšanai, es ieteiktu nebaidīties riskēt. Var likt kopā visdažādākos komponentus, un rezultātā izrādīsies, ka marināde sanākusi brīnišķīga. Taču, kā pats saku, labāk, ja gaļa ir mazāk samocīta. Sāls, pipari, sīpols, nedaudz eļļas un vairāk pat neko var nelikt. Protams, cilvēki gaļu liek arī kefīra, citrona, medus un citās marinādēs. Tas ir gaumes jautājums, bet viena no iecienītākajām pēdējā laika marinādēm noteikti ir kefīrs,” stāsta šefpavārs. Uz grila vispirms tiek izkārtoti cūkgaļas iesmi. Gaļa diennakti marinēta tumšā alus, čili, timiāna, sāls un piparu marinādē. “Čili iedos asumu, timiāns – smaržu, bet alus – nedaudz rūgtenas garšas pieskaņu. Gaļa sanāks mīksta un sulīga,” teic šefpavārs. Tālāk uz grila tiek kārtoti dārzeņi. Gabaliņos sagriezts puķkāposts, paprika, cukini, patisoni, brokoļi, šampinjoni. Atsevišķi līdzās uz grila tiek salikti folijā ietīti kartupeļi ar mizu. Šefpavārs norāda, ka katrā folijā blakus kartupelītim ieliek arī piciņu sviesta un nedaudz sāls, tā sanāks visgardākie kartupelīši. Ar Amatas novada tūrisma koordinatori Jolantu Sausiņu runājam arī par tūrisma sezonas atklāšanu un viņas uzdrīkstēšanos paralēli darboties ēdināšanas nozarē. “Jāteic, ka pavārmāksla manā ģimenē ir ar senām tradīcijām, tādēļ man īsti nebija tā, ka uzsāku darboties nozarē, par kuru neko nezinu. Runājot par vidzemnieku vai tieši cēsnieku tradicionālām receptēm vai ēdieniem, varētu teikt, ka nākotnē viena no sastāvdaļām varētu būt alus. Cēsīs darbojas “Cēsu alus”, mums ir unikāls vecais alus brūzis, kuru parādīt tūristiem. Manuprāt, ir ļoti svarīgi līdz ar ēdienu pasniegt arī stāstu. Turklāt tas tūristus patiesi uzrunā. Ja runājam par ēšanas kultūru Cēsīs, šķiet, ka mums ir izteiktas divas svarīgas ēdienreizes – pusdienas, kuras gribas paēst ātri, jo īsti nav laika, un otra ir vakara vai svētku ēdienreize. Cēsnieki kafejnīcās biežāk iegriežas tieši svētku ēdienreizēs, jo pārsvarā gatavo un ēd mājās. Var teikt, ka pilsētā ēdinātāji galvenokārt strādā tūristiem, protams, ar atsevišķiem izņēmumiem,” pieredzē dalās uzņēmēja un atklāj, ka tūristi, ienākot kafejnīcā, visbiežāk prasa ēdienus, kas gatavoti no pašmāju produktiem. “Un mēs to varam. Piedāvājam ēdienus no Raunā gatavotām olu nūdelēm, Kārļos audzētām zivīm, Cēsu “Kliģenos” audzētiem dārzeņiem vai Stalbē audzētiem jēriem. Piedāvājam viesiem tiešām vietējo zemnieku un uzņēmēju saražoto produkciju,” stāsta J. Sausiņa un, vaicāta par saviem ēšanas paradumiem, stāsta, ka vispirms ēd ar acīm un degunu. Svarīgs ir gan ēdiena noformējums, gan smarža.

“Tā kā ģimenē pavāri ir gan brālis, gan mamma, esmu izlutināta ar garšīgiem ēdieniem. Man patīk sajust tīru ēdiena garšu bez liekām marinādēm un garšvielām. Ļoti garšo burkāni – svaigi, vārīti, cepti un grilēti. Jā, esmu burkāngrauzis. Arī zivis man ļoti garšo,” saka Jolanta un ķeras pie foreles grilēšanas un dārzeņu apgrozīšanas. Šefpavārs norāda, ka grilēšana ir jauks process ģimenes vai draugu ballītes lokā. Svarīgi vien iepriekš kārtīgi sagatavoties, lai galvenā rosīšanās notiek tikai dārzā pie grila. “Grilējot un rosoties ap grilu, katrs ieliek savu enerģiju. Viens var būt atbildīgs par dārzeņiem, cits par gaļu vai zivi. Turklāt pozitīvi ir arī tas, ka, uz grila pasākumu nākot, neko nevar nokavēt, jo ēdienu vienmēr var pasniegt siltu,” teic šefpavārs. Savukārt Jolanta, taujāta, vai nav grūti darboties ēdināšanas nozarē, atbild: “Tas, protams, ir izaicinājums, bet tas nav grūti. Man tas ļoti patīk. Vakaros, arī kādreiz dienas laikā, tiklīdz ir brīvs laiks, esmu šeit uz vietas un apkalpoju klientus. Manuprāt, ir svarīgi nodrošināt labu ēdiena kvalitāti. Ir patīkami dzirdēt

labas

atsauksmes. Man tas ļoti patīk,” saka Jolanta un piebilst, ka pati šodien atklāj savu šīgada grila sezonu. Nobaudot ēdienus, Jolanta neslēpa, ka pirmo reizi ēd grilētus augļus un pašai līdz šim īsti prātā nebija ienācis, ka arī tā var. Viņa atzina, ka pagatavotais ēdiens ir ļoti vienkāršs, turklāt tapa nepiespiestā un pozitīvā gaisotnē. Tieši tā, kā tas pieklājas grila pasākumā. Liene Lote Grizāne

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Pilsētvides risinājumi – dizains, kas apvieno funkcionalitāti un drošību

10:30
16.12.2025
11

Pilsētvides attīstība balstās trīs galvenajos principos – estētikā, funkcionalitātē un drošībā. Labi izstrādāta vide kalpo iedzīvotājiem, uzņēmumiem un pilsētas viesiem, radot vietu, kur cilvēki var ērti pārvietoties, strādāt, socializēties un atpūsties. Pilsētvides kvalitāti nosaka ne tikai arhitektūra, bet arī pārdomāts aprīkojums, kas nodrošina kārtību, orientēšanās ērtību un patīkamu atmosfēru. Pilsētvides aprīkojumam ir nozīmīga loma šajā […]

Bruņinieks ar zelta komandu

05:17
15.12.2025
247
1

Novembrī tradicionālajā Cēsu novada pašvaldības darbinieku apbalvošanas pasākumā tika teikts paldies par ieguldīto darbu, atbildību un sirdsdegsmi. Galveno, pirmās pakāpes apbalvojumu “Bruņinieks”, saņēma Juris Joksts, Cēsu Digitālā centra vadītājs, par izciliem sasniegumiem un ieguldījumu Cēsu novada digitālās attīstības veicināšanā. Juris uzsver, ka šādu balvu diez vai iegūtu bez savas lieliskās “zelta” komandas. “Druva” aicināja Juri […]

Cimdos māksla un atmiņu zīmes

06:31
12.12.2025
62

Pirms Ziemassvētkiem skaistu dāvanu saņems rokdarbnieces, stāstu un Latvijas kultūras un sabiedriskās dzīves pētnieki. Tā ir Elīnas Apsītes grāmata “Dzīvais cimds. Jette Užāne” par dzērbenieti Cimdu Jettiņu. Viņas simtgadei Cēsu muzejā bija veltīta audiovizuāla izstāde “Dzīvais cimds”. Tā saņēma “Latvijas Dizaina gada balvas 2025” žūrijas atzinību, tā bija nominēta “Kilograms kultūras” fināla balsojumam. Izstādes kuratore […]

"Timbro" pārceļas uz jaunām telpām un plāno jaudīgu attīstību

05:28
11.12.2025
1030
1

Ar īstu Cēsu novadā dzimuša un auguša cilvēka prieku un azartu SIA “Timbro” izpilddirektors Raimonds Cipe “Druvai” izrāda pašlaik remont­darbu noslēguma fāzē esošās uzņēmuma jaunās telpas Cēsīs, Gaujas ielā 5, kur paredzēts pārcelties pavisam drīz, līdz gada beigām. Uzņēmuma vadītājs “Dru­vai” apstiprina nesen masu medijos izskanējušo informāciju, ka Cēsu mežsaimniecības uzņēmums SIA “Timbro” mež­izstrādes tiesību […]

Kūkas, piparkūkas un rosība ģimenē

05:17
09.12.2025
138

Māja piekalnītē redzama pa gabalu, pagalmā taku izgaismo krāsainas lampiņas, sevi izrāda rūķi, dažs  arī slēpjas. Pie namdurvīm Adventes vainags.  Virtuvē smaržo piparkūkas. “Ziemassvētku noskaņa nav tikai bērnu, arī pieaugušo priekam,” saka līgatniete Irita Vempere un uzsver, ka viņai ikvieni svētki saistās ar rosību. Iritas vaļasprieks ir kūku cepšana, un, saprotams, svētkos tās gaida ne […]

Meksika - senu un mūsdienīgu tradīciju zeme

06:21
08.12.2025
58

Aivis Dombrovskis ir psihologs, psihoterapeits, viņa sirds pieder vienīgi Cēsīm, bet darba dzīve ir Rīgā un ārzemēs. Šoruden viņš bija Meksikā, piedalījās pasaules transpersonālās psiholoģijas un psihoterapijas konferencē “2025 XOLOTL”. Pasākuma norises laiks pielāgots meksikāņiem tik nozīmīgajām Mirušo dienas svinībām. Piepildīt sapņus – iepazīt Meksiku Kad ģeogrāfijas skolotāja Cēsu 1. vidusskolā rādīja filmu par Meksiku, […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
30
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
26
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
42
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
42
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
41
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi