Piektdiena, 5. decembris
Vārda dienas: Sabīne, Sarma, Klaudijs

Atklājam grila sezonu ar šašliku un foreli

Druva
10:11
11.05.2012
81
J Sausina Gatavo13

Grilēšanas sezonu kopā ar “Druvu” atklāja Amatas novada tūrisma koordinatore Jolanta Sausiņa. Viņa ir arī Cēsīs, Rožu laukumā, atvērtās kafejnīcas “Café 2Locals” īpašniece. Šoreiz par grilēšanu runāja un ar pavārmākslas noslēpumiem dalījās “Café 2Locals” šefpavārs Jānis Solovjevs. Viņš atzīst, ka grilēšanas sezona ir sākusies, iestājoties siltākam laikam. Jānis ir pārliecināts, ka grilēšanā jaukākais ir tas, ka šajā procesā var iesaistīties visi, kam vien nav bailes pie grila pieiet un līdzdarboties ēdiena gatavošanā. Kad tad īsti pieklājas atklāt grilēšanas sezonu? Šefpavārs smaidot saka – tas atkarīgs no katra paša. “Kad uznāk luste pēc ziemas miera izvilkt laukā grilu un pie tā rosīties, tad arī īstais laiks pienācis,” saka šefpavārs, norādot, ka visbiežāk ierasts redzēt, ka cilvēki grilē desiņas vai šašliku, taču teic, ka grilēšanas iespējas ir daudz plašākas. “Ja runājam par gaļas sagatavošanu grilēšanai, es ieteiktu nebaidīties riskēt. Var likt kopā visdažādākos komponentus, un rezultātā izrādīsies, ka marināde sanākusi brīnišķīga. Taču, kā pats saku, labāk, ja gaļa ir mazāk samocīta. Sāls, pipari, sīpols, nedaudz eļļas un vairāk pat neko var nelikt. Protams, cilvēki gaļu liek arī kefīra, citrona, medus un citās marinādēs. Tas ir gaumes jautājums, bet viena no iecienītākajām pēdējā laika marinādēm noteikti ir kefīrs,” stāsta šefpavārs. Uz grila vispirms tiek izkārtoti cūkgaļas iesmi. Gaļa diennakti marinēta tumšā alus, čili, timiāna, sāls un piparu marinādē. “Čili iedos asumu, timiāns – smaržu, bet alus – nedaudz rūgtenas garšas pieskaņu. Gaļa sanāks mīksta un sulīga,” teic šefpavārs. Tālāk uz grila tiek kārtoti dārzeņi. Gabaliņos sagriezts puķkāposts, paprika, cukini, patisoni, brokoļi, šampinjoni. Atsevišķi līdzās uz grila tiek salikti folijā ietīti kartupeļi ar mizu. Šefpavārs norāda, ka katrā folijā blakus kartupelītim ieliek arī piciņu sviesta un nedaudz sāls, tā sanāks visgardākie kartupelīši. Ar Amatas novada tūrisma koordinatori Jolantu Sausiņu runājam arī par tūrisma sezonas atklāšanu un viņas uzdrīkstēšanos paralēli darboties ēdināšanas nozarē. “Jāteic, ka pavārmāksla manā ģimenē ir ar senām tradīcijām, tādēļ man īsti nebija tā, ka uzsāku darboties nozarē, par kuru neko nezinu. Runājot par vidzemnieku vai tieši cēsnieku tradicionālām receptēm vai ēdieniem, varētu teikt, ka nākotnē viena no sastāvdaļām varētu būt alus. Cēsīs darbojas “Cēsu alus”, mums ir unikāls vecais alus brūzis, kuru parādīt tūristiem. Manuprāt, ir ļoti svarīgi līdz ar ēdienu pasniegt arī stāstu. Turklāt tas tūristus patiesi uzrunā. Ja runājam par ēšanas kultūru Cēsīs, šķiet, ka mums ir izteiktas divas svarīgas ēdienreizes – pusdienas, kuras gribas paēst ātri, jo īsti nav laika, un otra ir vakara vai svētku ēdienreize. Cēsnieki kafejnīcās biežāk iegriežas tieši svētku ēdienreizēs, jo pārsvarā gatavo un ēd mājās. Var teikt, ka pilsētā ēdinātāji galvenokārt strādā tūristiem, protams, ar atsevišķiem izņēmumiem,” pieredzē dalās uzņēmēja un atklāj, ka tūristi, ienākot kafejnīcā, visbiežāk prasa ēdienus, kas gatavoti no pašmāju produktiem. “Un mēs to varam. Piedāvājam ēdienus no Raunā gatavotām olu nūdelēm, Kārļos audzētām zivīm, Cēsu “Kliģenos” audzētiem dārzeņiem vai Stalbē audzētiem jēriem. Piedāvājam viesiem tiešām vietējo zemnieku un uzņēmēju saražoto produkciju,” stāsta J. Sausiņa un, vaicāta par saviem ēšanas paradumiem, stāsta, ka vispirms ēd ar acīm un degunu. Svarīgs ir gan ēdiena noformējums, gan smarža.

“Tā kā ģimenē pavāri ir gan brālis, gan mamma, esmu izlutināta ar garšīgiem ēdieniem. Man patīk sajust tīru ēdiena garšu bez liekām marinādēm un garšvielām. Ļoti garšo burkāni – svaigi, vārīti, cepti un grilēti. Jā, esmu burkāngrauzis. Arī zivis man ļoti garšo,” saka Jolanta un ķeras pie foreles grilēšanas un dārzeņu apgrozīšanas. Šefpavārs norāda, ka grilēšana ir jauks process ģimenes vai draugu ballītes lokā. Svarīgi vien iepriekš kārtīgi sagatavoties, lai galvenā rosīšanās notiek tikai dārzā pie grila. “Grilējot un rosoties ap grilu, katrs ieliek savu enerģiju. Viens var būt atbildīgs par dārzeņiem, cits par gaļu vai zivi. Turklāt pozitīvi ir arī tas, ka, uz grila pasākumu nākot, neko nevar nokavēt, jo ēdienu vienmēr var pasniegt siltu,” teic šefpavārs. Savukārt Jolanta, taujāta, vai nav grūti darboties ēdināšanas nozarē, atbild: “Tas, protams, ir izaicinājums, bet tas nav grūti. Man tas ļoti patīk. Vakaros, arī kādreiz dienas laikā, tiklīdz ir brīvs laiks, esmu šeit uz vietas un apkalpoju klientus. Manuprāt, ir svarīgi nodrošināt labu ēdiena kvalitāti. Ir patīkami dzirdēt

labas

atsauksmes. Man tas ļoti patīk,” saka Jolanta un piebilst, ka pati šodien atklāj savu šīgada grila sezonu. Nobaudot ēdienus, Jolanta neslēpa, ka pirmo reizi ēd grilētus augļus un pašai līdz šim īsti prātā nebija ienācis, ka arī tā var. Viņa atzina, ka pagatavotais ēdiens ir ļoti vienkāršs, turklāt tapa nepiespiestā un pozitīvā gaisotnē. Tieši tā, kā tas pieklājas grila pasākumā. Liene Lote Grizāne

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Ilze Liepa - kopš piecu gadu vecuma teātrī

05:51
04.12.2025
131

“Cēsu Mazais teātris” sevi pieteica 2019.gadā ar iestudējumu “Antālija”. Latvijā jaunu profesionālu mazās formas teātri izveidoja aktrise Ilze Liepa, kura līdz tam bija redzama uz Valmieras teātra skatuves. Aktrise piepildīja pirms kāda laika radušos ideju par savu teātri. Ilze pastāsta “Druvai” gan par Cēsu Mazā teātra aktu­alitātēm, gan pakavējas atmiņās par tapšanas vēsturi un savu […]

No Kanādas atgriežas uz dzīvi Cēsīs

05:03
03.12.2025
627
1

Liene Sestule pēc 15 gadu ilgas prombūtnes Kanādā atgriezusies dzimtajā Cēsu novadā. Viņa “Druvai” atzīst, ka, atgriežoties pēc tik ilga laika, esot sajūta, ka viss atkal dzīvē jāsāk no jauna. Daudz šo gadu laikā esot mainījies, piemēram, banku sistēma. “Es it kā ne mirkli nepārtraucu kontaktus ar Latviju un katru gadu braucu šurp. Tomēr, kad […]

Tieši drūmākajā gadalaikā spēt ieraudzīt dzīves skaistumu

05:00
02.12.2025
146

Ceļā uz veikalu iepirkties “Druva” sastop amatieti Anitu Daiju. Uz vaicājumu, kā klājas, Anitai nav citu domu, kā ar azartu teikt: “Ļoti labi!” Izrādās, viņa tikai pirms nepilna mēneša devusies pelnītā pensijā un vēl ir kā apreibusi no brīvības sajūtas. Anita aizvadītos gadus strādājusi par sētnieci, tīrījusi Ģikšu pagasta centru, visus galvenos celiņus. “Esmu ļoti […]

Ceļā pretim gaismai un brīnumam

05:55
01.12.2025
241

Svētdien Pirmā Advente. Sākas pārdomu laiks un ceļš pretī Ziemassvētkiem, pretī gaismai. Par notikumiem apkārt, sevis meklējumiem, atvērtību saruna ar evaņģēliski luteriskās baznīcas Vecpiebalgas, Jaunpiebalgas un Apšu – Lodes draudžu mācītāju Andri Vilemsonu. -Par Adventi, Ziemas­svētkiem jau krietnu laiku skandē lielveikali, reklāmas, atgādina dažādas labdarības akcijas. -Tā bijis vienmēr. Mana dzīves filozofija – vislabākā diena […]

No notīm līdz emocijām

05:35
28.11.2025
43

Dainis Skutelis un viņa lielākā radošā loma Pirmo reizi Latvijā ir skatāms Franca Lehāra meistardarbs, operete “Džudita”, mīlas stāsts par kaislīgu satikšanos un šķiršanos, kad Džuditas mīļotais Oktāvio dodas karā. Operete atklāj kaisles, likteņa, mīlestības un arī nodevības spēku. Lai gan darbu iestudējusi starptautiska komanda, operetes teksti un dziesmas ir latviešu valodā. Izpirkta un skatītāju […]

Aukstajam laikam šuj siltas segas

06:32
27.11.2025
449

“Milzīgs paldies mammai Skaidrītei, kas mani vienmēr atbalstījusi, un māsai Ingai, viņa man ir bijusi paraugs un palīdzējusi virzīties uz priekšu,” sarunā par uzņēmējdarbību šuvējas arodā būtiskāko uzsver Ilvija Tīrone-Gabrānova, akcentējot, ka ģimenes atbalsts vienmēr ir bijusi viņas stiprā aizmugure. Ilvija dzīvojusi un dzīvo Cēsu novadā, izņemot periodus, kad mācījās Rīgā un kādu brīdi mitinājās […]

Tautas balss

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
29
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Ielas daļa joprojām tumsā

08:29
24.11.2025
42
1
Iedzīvotāja raksta:

“Cēsīs, Lenču ielā, garš posms joprojām tumšajā diennakts laikā nav apgaismots. Ja jau tur nav iespējams pievadīt elektrību, varbūt pašvaldība var izvietot gaismekļus, kas izmanto saules enerģiju. Privā­tajās teritorijās tādi mēdz būt. Ielu laternas, protams, tie neaizvietos, tomēr būs daudz patīkamāka sajūtu gan gājējiem, gan braucējiem,” ieteica Lenču ielas apkaimes iedzīvotāja.

Ja nav savas automašīnas

08:29
24.11.2025
31
Līgatnes iedzīvotāja raksta:

“Ja nav sava transporta, mums, līgatniešiem, nav iespējas aizbraukt uz koncertu vai izrādi Cēsīs. Pēdējais autobuss uz mūsu pusi nāk astoņos vakarā, bet arī ar to var aizbraukt tikai līdz Augšlīgatnei, ne pilsētai. Tātad var teikt, ka kultūras pasākumi pilsētā mums nav pieejami. Kā to varētu mainīt?” jautāja Līgatnes iedzīvotāja.

Veidenbauma prēmijai jāatgriežas Liepā

08:27
23.11.2025
35
Literatūras cienītāja raksta:

“Izlasīju “Druvā”, ka Eduarda Veidenbauma prēmiju šogad pasniegs Cēsīs, ne Liepā, kā tas bijis tradicionāli. Uzskatu, ka tas nav pareizi. Tieši tas, ka pagodinājuma pasniegšanas ceremonija gandrīz 60 gadu notiek dzejnieka dzimtajā pagastā Liepā, ir īpašā pievienotā vērtība. Tā ir kā visu Veidenbauma novadnieku novērtējums literātam, Veidenbauma prēmijas saņēmējam. Cēsīs un Cēsu Izstāžu namā notiek […]

Atbildība arī gājējam

08:26
22.11.2025
29
Cēsniece V. raksta:

“Agrāk bērniem skolā mācīja satiksmes noteikumus. Atceros, ka teica: “Pirms šķērsojiet brauktuvi, vispirms paskatieties pa kreisi, pēc tam pa labi, vai nebrauc kāda automašīna. Tikai pēc tām ejiet pāri ielai.” Un tas attiecas ne tikai uz vietām, kur nav gājēju pārejas, bet arī tur, kur tās ir. Taču tagad bērni un jaunieši vispār neskatās, vai […]

Sludinājumi